Ptáci

Obecná kukačka - popis, lokalita

Je těžké si představit naše lesy bez ptáků a jejich nádherného zpěvu. A ještě těžší si představit procházku na čerstvém vzduchu bez charakteristické "Koo-Koo". Kukačtí muži dělají takový zvuk a ženy začínají žvýkat trilony. Zdá se, že se jedná o nejčastějšího ptáka, ale o tom není známo mnoho, protože je obtížné studovat.

Popis kukačky obyčejné

Víš, jak vypadá tento pták?

Společná kukačka žije téměř všude v Rusku. Ale vidět, je to velmi obtížné. Zpravidla všichni slyšeli její "ku-ku", ale jen velmi málo lidí se může pochlubit, že viděli tento pták. Takže obyčejná kukačka může dosahovat třicet osmi centimetrů. Chvost je dlouhý asi třináct až osmnáct centimetrů a jeho rozpětí křídel je padesát pět centimetrů. Pták váží velmi málo, asi sto třicet gramů. Její nohy jsou silné, ale spíše krátké. Ženy vypadají jinak než muži.

Ženy obvykle mají načervenalé opeření nebo hnědé. Na zádech a na hlavě jsou černé pruhy. Samotné peří s bílou ozdobou. A hlava a prsa jsou zpravidla světle šedé barvy, ale na nich jsou jasně viditelné tenké černé pruhy. Hmotnost samice nepřesahuje sto deset gramů. Mladiství mají světle červené odstíny s tmavými pruhy po celém těle. Ptáci molt dvakrát ročně. V létě se jedná o částečnou změnu peří a v zimě úplné.

U mužů je ocas a záda tmavě šedá. Prsa a hlava jsou šedé. Všechno ostatní peří jsou poměrně světlé s tmavými pruhy. Zobáček ptáků je tmavý, ale nohy jsou žluté.

Chov ptáků

Společná kukačka je spíše tajemný pták. Je těžké ho vidět. Mnoho národů má o tom mnoho legend. A to je způsobeno především neobvyklým způsobem jejího života.

Na počátku jara, kukaři opouštějí Afriku a letí do Asie a Evropy, do hnízdiště. Vedou osamělý život. Muži zaujímají obrovské plochy, které dosahují několika hektarů. Ale u žen je území méně rozsáhlé. Pro ně je důležitým kritériem nalezení blízkých hnízd jiných ptáků.

Společná kukačka nevytváří hnízda. Ale aktivně sleduje ostatní ptáky. Například pro představitele rodiny passerine. Proč myslíš, že to dělá?

Kukačka vybírá budoucí pečovatele do svých kuřat. Ano, to je takový chabý pták. Ona úplně odstraní veškeré starosti o výchovu dětí a postaví je na ramena jiných lidí.

Kukační podivné návyky

Varování ptáka je úžasné. Předběžně zaútočí na vhodné hnízdo. Jakmile to zlepší, pak za pár vteřin položí vajíčko. Vědci dospěli k závěru, že ve stejnou dobu hodí vajíčko někoho jiného. Tato skutečnost však není potvrzena. Ve skutečnosti není jasné, proč by to měla dělat. Ptáci nevědí, jak se počítat, což znamená, že majitel hnízda nemůže detekovat další vejce.

Poté, co se kukuřičný poklop trochu zpevní, vyhazuje všechny své konkurenty z hnízda.

Musím říci, že obyčejný kukaček vnáší vajíčka nejen do hnízd, ale také do dutin. Nebo spíše, nejprve je položí někde poblíž, a teprve pak v zobáku převádí.

Existuje také zcela opačný názor na to, jak kukačka hodí své potomky. Jeho barva je poněkud podobná barvě jestřábů. Proto pták používá drzost. Vyděsil majitele hnízda, lezl nad nimi nízko a zatímco se skrývají v trávě nebo listí, položí své vejce. Muž jí může pomoci v tomto.

Chicks Survival School

Kukačka obyčejná, jejíž vzhled je nepostradatelný, přesto má úžasnou mazanost. Střídavě hodí vajíčka jeden po druhém v různých hnízdách, zatímco ona sama chodí s čistou duší, aby strávila zimu v Jižní Africe. Mezitím se v hnízdech adoptivních rodičů dělají smutné události.

Kukačka obvykle vyklízí pár dní dříve než jeho kolegové. Během této doby se dokáže aklimatizovat v hnízdě. Ačkoli je stále slepý a nahý, ale již vyvinul instinktu ejekce. Představ si, že vyhazuje všechno, co se dotkne jeho holého záda. Nejprve se jedná o vejce a kuřata. Kočka spěchá, aby vykonávala svou práci. Instinkt pracuje v něm jen čtyři dny. To ale stačí k zničení soutěžitelů. Dokonce i když někdo přežije, má stále malou šanci na přežití. Faktem je, že kukačka odstraňuje veškeré jídlo, které adoptivní rodiče přinášejí.

Proč ptáci nezaznamenávají podvod?

Chování majitelů hnízda je také překvapující. Nezdá se, že si všimnou, co se děje. A snažte se krmit jediné dítě. Ani nevidí, že to není absolutně jejich hnízdění.

Ne tak dávno byl objasněn důvod tohoto podivného chování ptáků. Ukazuje se, že žluté ústa kukačky a červený džbánek dávají ptákům silný signál, díky němuž adoptivní rodiče přinášejí potravu velkému kuřovi. Dokonce i cizí ptáci, kteří jsou v okolí, mu dávají jídlo ulovené pro vlastní kuřata. Pouze šest týdnů po prvním odchodu z hnízda začíná kočka samostatně.

Adaptabilita ptáků

Společná kukačka v podstatě hodí vajíčka malým ptákům. Některé druhy je však vrhají do hnízda jackdaws a vran, jiní spíše velcí ptáci. Nicméně, kukačky se specializují na některé ptáky, jako je červený start, robin, kuřata a flycatcher. V kukucích, dokonce i vejce připomínají jejich potomstvo jak ve tvaru tak v barvě.

Ale co se týče jejich velikosti je obecně tajemství. Samotný pták váží asi sto dvacet gramů, což znamená, že jeho vejce by měla vážit asi patnáct gramů. Namísto toho kukačka položí velmi malé vejce o hmotnosti tří gramů, což je s jeho velikostí nesrozumitelné.

Jednou v Anglii uspořádala výstavu kukuřičných vajec. Tak bylo vystaveno devět set devadesát výtisků. Všechny byly různé barvy, velikost. To znamená, že ptáci položí vejce, která jsou jako dvě kapky vody jako vejce adoptivních rodičů. Kukačka je hodí do hnízda nejméně sto padesát druhů ptáků.

To je takový neobvyklý pták. Kukačka obyčejná, i přes tento parazitický způsob života, je prospěšná.

Má kukačková výhoda?

Na první pohled je vše jasné. Společná kukačka je dravý pták, který ničí kuřata dobrých a užitečných ptáků. Nicméně není všechno tak jednoduché.

Pravděpodobně, kukačka není docela špatná matka, stále se snaží zachránit své potomky. A touha zničit konkurzy kukačky je způsobena jeho velkou žravostí.

Je to úžasná láska k jídlu, díky čemuž je tento pták velmi užitečný. Co si myslíte, na co se kukačka živí? To je správné, stopy. Během jedné hodiny může zničit až sto housenek. A to není limit, protože pták je neskutečný záludný.

Pokud je v lese mnoho parazitů, bude je jíst všichni a všichni příbuzní se zrychlí, aby jí pomohli. Takže kukačky zničí obrovské množství škůdců a hmyzu.

Mnoho ptáků nejedí chlupaté housenky. A kukačka v tomto smyslu nemá jídlo. Její žaludek je uspořádán tak, že housenkové vlasy nepoškozují, ale postupně se postupně objevují.

Kde hraje cuckoo hibernaci?

Kulo, bez ohledu na to, jak jste překvapeni, je migrující pták. Pro zimu se přestěhuje do Jižní Afriky. Ale jak se to stane, není známo, protože nikdo neviděl kukučky létající v hejnech, což je typické pro jiné ptáky. Zdá se, že letí samy. Velmi tiše zmizí z lesa na podzim, jako by tam nebyli. A stejně tak nečekaně se objeví na jaře, s prvními jasnými paprsky slunce.

Někdy mohou kukačky létat na jih od Arabského poloostrova, do čínských provincií na ostrově Ceylon, v Indočíně.

Ti jedinci, kteří zimují v Africe, nechávají to na začátku března. Ptáci letí velmi pomalu, překonávají osmdesát kilometrů denně. Neleží, letují den a noc. Na zimním místě stráví tři měsíce.

Jsou všechny kukačky parazitické ptáky?

Bylo by nespravedlivé říci, že absolutně všichni zástupci kukačkové rodiny jsou parazitní ptáci. Ze sto padesáti druhů se jen pětina chová nepatrně. Všichni ostatní jsou příkladnými rodiči, kteří nezávisle zvyšují své potomky.

A tam jsou některé druhy, které jsou částečně parazitické. Například larvy kukuřice anime žijí v Jižní Americe. Takže občas hodí vajíčka do hnízda, ale pouze výhradně na své příbuzné. Ale to se zřídka děje. V podstatě roste její děti samy.

Obecná kukačka (fotografie jsou uvedeny v článku) se vyznačuje neobvyklým chováním mezi členy rodiny.

Na světě existují kukačky, které hodí vejce do hnízda, ale pak je samy vylíhnou nebo naopak později krmí samy sebe. A tam jsou ti, kteří obklopují své potomky v hnízdech velkých ptáků. Potom kukačka nemá potřeba vyhánět soupeře z hnízda, protože pro každého je dostatek jídla.

Jsou všichni adoptivní rodiče ochotní vychovávat někoho jiného?

Není jasné, proč ptáci přinášejí mimozemské dítě, když objevili náhradu. Jak ukazují experimenty, téměř všichni ptáci nezná dobře své vejce. To je důvod, proč nevidí rozdíl. Kachny, kuřata a orli obecně mohou vylovit absolutně jakýkoliv objekt připomínající vejce. Kdysi si všiml, že labutě měly v úmyslu vytáhnout láhev.

Vědci dokonce experimentovali s výměnou všech vajíček v hnízdě, po němž pták položil své vlastní vejce. Takže, když vidí, že to není jako všichni ostatní, hodila ho pryč a vzala ho za někoho jiného.

Ale ne všichni ptáci jsou tak hloupí a nečitelní. Někteří dovedně detekují náhradu a vyhodí ji z hnízd. Jiní prostě opouštějí své domovy se svými budoucími potomkami a začnou stavět nové hnízdo. A někteří ptáci stavějí druhé patro nad starým hnízděm, získává se dvojpodlažní struktura, na jejímž prvním stupni jsou opuštěná vejce, a druhá položí ptáka nové potomstvo.

Kde bydlí kukačka?

Společná kukačka byla distribuována dostatečně široce. Hnízdí v evropské části pevniny a na blízkých ostrovech, v Africe, v Asii a někdy dokonce migruje za polární severní kruh.

V květnu a červenci v Rusku se pták nachází téměř všude, s výjimkou severní tundry. Je zajímavé, že v různých oblastech země žije jiný počet parazitických druhů. V Rusku je pět. Spolu žijí v regionu Primorye, v evropské části žijí jen dva z nich. Hlavními místy bydliště jsou lesy, parky, zahrady, lesy poblíž odřezků, lesy, pobřežní houštiny a keře.

O kukačských dětech

Kdo je tak obyčejný kukačka? Popis dětí tohoto neobvyklého ptáka musí začít s výhodami, které přináší. Určitě, kukačka zničí potomky ptáků, ale i její miminka moc nepřežije. Z pěti vajec, které zasadila, nebudou všechny kuřata pokryty, pouze jeden mladý dospěje do dospělého státu. Koneckonců, někteří ptáci, cítit podvod, hodí hnízdo spolu se všemi vejci, které jednoduše zemřou.

Nezletilá povaha ptáka je velmi užitečná. Potřebuje hodně jíst a nepřechází hmyz, ale všichni se kolemjí. Tam je dokonce populární znamení, že pokud tam není jedno kukačka na jednom místě, to znamená velké množství hmyzu. Toto tvrzení je naprosto pravdivé. Pokud se na určitém území rozmnoží velké množství hmyzu, přijdou na hostinu nejen příbuzní z nejbližších okresů, ale také nejbližší příbuzní. Takže jsou tu zvláštní ptáci.

Habitat

Distribuce kukačky je poměrně široká. To je hodně v evropských zemích, usadí se v Africe, na asijském území.

V Rusku žije téměř všude kromě tundry. Pro bydlení si vybírá lesní zónu, kde se usadí na okrajích a pustinách, které se nacházejí v blízkosti odřezků, ráda hnízdí v houštinách u vodních toků a řek.

Chov

Jakmile dorazí března, kukučky se vrátí z jižních hran zpět do svých rodných míst - do asijských a evropských zemí. Muži vybírají a zaujímají velké plochy několika hektarů. U kukucích samičí je území menší než -1-2 hektarů, pro ně je důležité, aby se v blízkosti nacházejí hnízda jiných ptáků. Muž, který letí po celém území, navštěvuje čas od času dámy.

Kukačka nevytváří hnízda a neotáčí je, ale pozorně sleduje život ostatních ptáků. Řekni, pro druhy z rodiny cestujících. Dělá to proto, aby si vybral vychovatele pro své děti. Každý ví, že kukačka hodí vajíčka do hnízdí jiných lidí.

Neobvyklé návyky

Kocka samičí organizuje zálohy a, s nezbytnými opatřeními, hledá vhodné hnízdo. Ve správném okamžiku během několika vteřin položí své vejce. Vědci věří, že v tomto případě nepozvaný nájemník vyhodí jedno cizí vejce, i když to není jasné - pro co? Koneckonců, ptáci nejsou úplně obdařeni přírodou schopností počítat, proto - majitel hnízda se nebude moci dozvědět, že je víc pro jedno vejce.

Existuje jiný názor, protože kukačka dokáže hodit své vejce do hnízdí jiných lidí. Barva a opeření muže jsou trochu podobné peřím jestřábům. Využívá toho, že letí přes hnízdo, dělá několik kol, hostitelé se začnou panikavat a schovávat se v listí nebo v trávě a nechat spojku několik sekund bez dozoru. Žena má dostatek času, aby vyhozila někoho jiného a odložila svou vlastní. Vrácené hostitele vidí celá vejce a pokračují v inkubaci.

Jak přežívají kuřata

Kukačka se z větší části skrývá den nebo dva před ostatními kuřaty. Má dost času na aklimatizaci v podivném hnízdě. Je stále slepý a nahý, ale instinkt ejekce je již dobře rozvinutý. Hnízdo vyhozuje z hnízda vše, co se týká jeho holého, citlivého opěradla - především vajec a jiných hnízdí. Zobrazuje nejvíce aktivity v nepřítomnosti adoptivních rodičů, když odcházejí k jídlu. V tuto chvíli ztrácejí "konsolidovaní" malí příbuzní ztráta mobility kvůli nedostatku mateřského tepla. Kukačka se šíří nohama co nejširší a snaží se plazit pod kočkou nebo varlat. Pokud pokus úspěšně skončí, kukačka dělá několik tlačí, tlačí oběť na konkávní záda. Pak se přesune zpět k okraji hnízda, stoupá na tlapky a hází obsah hřbetu ven. Instinkt je krátkodobý - 4 dny, takže kukačka je ve spěchu. A je docela úspěšný. Z pozůstalých spolubydlících si nájemce odnese potravu, kterou přinášejí pečující rodiče.

Proč majitelé hnízda nevidí podvod?

Nejpodivnější věc je, že majitelé hnízda zvažují, co se děje poměrně časté, a dělá velké úsilí, aby nakrmila jediné dítě v hnízdě. Nevidím, že je kočka cizí. Proč ano?

Nedávno zjistil důvod, proč se ptáci chovají tak zvláštním a neobvyklým. Ukázalo se, že žlutá barva otevřených úst a červená barva hltanu jsou velmi silným signálem pro dospělé ptáky, což nutí rodiče, aby přinášeli potravu již mladým kočkám. Dokonce i cizí ptáci reagují na tento signál a jsou blízko - dávají jídlo určené pro své děti.

Mimochodem, dávkují kukačku po dlouhou dobu - dokonce i poté, co se dostal na křídlo, rodiče i nadále poskytují krok-dítě pro další měsíc a půl.

Kukačka zpravidla hodí vejce na peří malé plemena. Takový jako robins, kůže, flycatchers. A mimochodem, varlata také vypadají jako spojka, zničená rodiči - a tvar a barvu. Existují však druhy, které je vrhají do hnízda vránu nebo do pahýlů. A co je zajímavé - dokáží přenášet vejce tak velká jako jejich.

Použití kukačky

Na jedné straně tento pták přispívá ke smrti kuřat u užitečných a nezbytných ptáků. Na druhé straně je kukačka velmi živá. A protože se živí většinou na housenkách, hmyzu a červi, přispívá k vyčištění přírody před škůdci. Kromě toho může jíst jedovatý hmyz, který jiní obyvatelé ptačího království nejí. Jeden z mála, kteří jedí chlupaté jedovaté housenky.

Kukačky jsou stěhovavé ptáky. V pozdním podzimu, s nástupem chladného počasí, jdou do teplých zemí - na jih od Afriky, na zahřátí Číny, indočiny, Srí Lanky, na jižní špičky Arabského poloostrova.

Nejzajímavější je, že nikdo nikdy neviděl kukuřičné hejny, které létají na zimu - pravděpodobně letí po jednom. Návrat domů koncem března - začátkem dubna.

Zajímavé fakty

  1. Životnost společného kukačka je 9-11 let. Existují však případy, kdy někteří z nich žili dlouhou dobu - 35 let a někdy i 40 let.
  2. Jeden dáma může nosit 20 vajec a trvá méně než minutu.
  3. Kukačky jsou velké neúnavné letáky. Во время перелётов на зимовку и обратно стая может без остановки на отдых преодолеть 3500 тысячи километров.
  4. Из каждых пяти подкинутых в чужие гнёзда яиц вылупляется и выживает только один птенец.
  5. Кукушка подбрасывает в гнездо всегда только по одному яйцу. Ведь если их будет два, то прожорливые кукушата «объедят» друг друга, и один из них(а то и оба) погибнет от голода.Либо более сильный соперник просто выкинет собрата за пределы гнезда.
  6. Многие считают, что кукушка подкидывает яйца только в чужие гнёзда — в реальности же нередко посещает чужие дупла и несётся там. Точнее, яйцо откладывает где-то поблизости, а после берёт яичко в клювик и переносит.

Кукушки, являясь скрытными существами, ведут достаточно молчаливый образ жизни. Кукуют лишь в брачную пору. Любопытно, что поют только самцы – именно их слышно в лесной дубраве. Vyvolávají ženu svou nevinnou "cookie" a vyzývají ji ke spolupráci. Hlas žen vyzařuje zvuky, které jsou spíše něco mezi trill, žákovským krokem a smíchem.

Cuckoo - popis a fotografie. Jak vypadá kukačka?

V různých částech světa žijí podle různých zdrojů 140 až 200 zástupců kukačské rodiny. Velikost ptáků se pohybuje od méně než 20 cm do 60-70 cm. Ve většině kukačků délka těla nepřesahuje 40 cm a jeho hmotnost je asi 100 g. Maximální hmotnost největší kukačky, obrovské, je 0,93 kg.

Zobák středních kukaček, lehce zakřivený dolů, s hladkými okraji. Kvůli širokému řezu zobáku mohou ptáci zachytit hmyz za letu a také polknout velkou kořist. Oči ptáků jsou hnědé, červené, žluté, lískové nebo hnědé. Na hlavě některých druhů je hřeben.

Africký pohřešovaný kukačka. Autorka: Derek Keats, CC BY 2.0

Trup ptáků je tenký. Chvost je dlouhý, ale jeho rozměry nepřesahují délku křídla. Může být odstupňována nebo zaokrouhlena.

Křídla kukačky jsou obvykle dlouhé a ostré, ale u některých druhů (například kukačka země latinského Geococcyx californicus) jsou křídla krátké a slabé.

Křídla obyčejná kukačka. Autorská fotografie: Vogelartinfo, GFDL 1.2

Krátké nohy kukačky mohou být žluté, oranžové nebo červené. Prsty na nohách jsou směrovány ve dvojicích: první a čtvrtý - zadní, druhý a třetí - vpřed. Ačkoli se stane, že čtvrtý prst je také směrován dopředu.

Špicaté kukačka. Autorka: Derek Keats, CC BY 2.0

Kukuřičné opeření je tuhé, trochu trochu chmýří. Dlouhé peří na nohou, které tvoří "kalhoty". Barvy jsou šedé, bílé, hnědé, červené, rezavé a okrové.

Tělo je obecně tmavší shora a břicho a kalich je lehčí nebo má bílou barvu. Často peří není monofonní, ale s vrstevnatými, více nebo méně výraznými proužky mohou být přítomny na krku a břicho. Samci a samice mnoha druhů mají podobnou barvu.

Kukačka plantain. Autorská fotografie: Sirevil, CC BY-SA 3.0

Kukačka Centropus sinensis. Autor fotografie: Shivramsagar, CC BY-SA 3.0

Kukačky létají velmi rychle, tito ptáci jsou velmi mobilní, hluční a živí. Jsou téměř v pohybu a spí jen málo. Některé druhy kukačky trochu létají, ale pak se rychle pohybují podél země.

Kuklový výkřik

Kukačky obvykle vydávají zvuky během páření. V mírných šířkách mohou být slyšet na jaře a v létě. V obyčejných kukačkách, obvyklé "kukačka" nebo "cuoooooooooooooooooooooooooooooo. Před kukaniem, který zní z dálky hlasitě a slyšitelně, mohou muži učinit klidný zvuk, jako smích: "hha-ha-ha". Vaření ptáků může být poměrně dlouhá, až 60 krát za sebou. Hlas žen je tril: "ke-ke-ke", "Kli-Kli-Kli", "Bil-Bil-Bil". Mimo páření se tyto ptáci mlčí. Různé druhy kukaček mají různé zvuky: například neslyšící kukačka vypráví neslyšící "bu-bu-bu-bu" nebo "doo-doo-doo", zvuk koelas zní "kooel" d.

Kde bydlí kukačka?

Habitus kukačky pokrývá všechny kontinenty, s výjimkou Arktidy a Antarktidy. Ptáci se nacházejí v Asii, Africe, Rusku, Severní a Jižní Americe a také v Austrálii. Oni jsou obyčejní v lesích a stepi evropských zemí a dokonce zachytit jižní část tundry. Kukačky žijící v Evropě a severní části Asie jsou stěhovavé. Největší počet druhů žije v horkých jižních zeměpisných šířkách. Zde ptáci vedou ustálený nebo kočovný způsob života.

Kukačky žijí v rákosu, keře, dřevinové porosty, objevují se některé druhy a vytvářejí hnízda na zemi. Habitus kukačky se rozprostírá od nížin a mořských pobřeží a dosahuje vysokohorských lesů, kde se snižuje počet ptáků z kmenové rodiny a v důsledku toho klesá počet kukaček.

Autorská fotografie: Vivekpuliyeri, CC BY-SA 3.0

Co jedí kukačka?

Dieta kukačky je pestrá. Některé druhy jsou masožravé a krmí výhradně hmyz a jejich larvy (motýli, brouci, kobylky, hmyz, vážky, vosy, cikády, štěnice a termity), další druhy zahrnují i ​​rostliny. Kromě toho kukačky jedí hady, včetně jedovatých (např. Zmije), malých plazů (ještěrů), obojživelníků (žáb), malých savců (myší), pavouků, červů, krabů, slimáků, ptačích vajec. Existují druhy, které se živí především plody, ovocem a semeny. Na rozdíl od mnoha jiných ptáků, žalud z kukačky jim dovoluje jíst husté housenky (například nepálenou bource morušového), jejichž tělo je pokryto štětinami. Kukačky přinášejí do lesa neocenitelné výhody ve velkém množství tím, že jedí škůdce, které jsou schopné úplně zničit listy stromů v krátkém čase. Výsledkem tohoto krmení je žaludek ptáků úplně štětaný štětinami, ale kukačka je pravidelně pohlcuje spolu se žaludečním hlenem.

Foto James Niland, CC BY 2.0

Názvy a fotografie kukačských druhů

Níže je uveden popis několika druhů kukačků z rodiny Cuculidae.

  • Běžná kukačka(lat.Cuculus canorus) - rozšířený druh, který žije v Rusku (od Uralu až po Kamčatku na východě a hranice tundry na severu), v Evropě (všude kromě extrémního severu), v Asii (v Turecku, na Kavkaze, v Číně, Koreji, Střední Asie). Společné kukačky jsou stěhovavé ptáky. Zimní ve střední a jižní Africe, v jižní Arábii, jižní Asii, dosahují až do Austrálie.

Délka těla ptáka dosahuje 33-40 cm, délka křídla samice se pohybuje od 20 do 23 cm, u mužů od 21,5 do 25 cm, ocas dlouhý - 15-19 cm, zaoblený, stupňovitý. Zobák - 1,6 - 2,4 cm na délku. Běžná kukačka váží od 80 do 120 g. Barva peří u mužů a žen, stejně jako u mladých, dospělých a starých jedinců se liší. Muži jsou namalováni v odstínech šedé, s bílou nebo světle šedou břicho a podšálkem, na kterém jsou příčné kapely. Starší ženy jsou podobně zbarvené, ale mají hnědý odstín. Mladé ženy jsou ovládány rezavě červenými tóny, na břiše, hrdlo a podkolenka jsou přítomny jasně černé nebo červené pruhy a na dolní části zad a křídel mohou být přítomny okrové mottle. Okraje očních víček a očí všech jedinců jsou žluté. Pouze u mladých lidí - hnědé a červené ženy - ořech.

Běžné kukačky od zimního návratu brzy a od konce dubna nebo začátku května začínají reprodukci. Tyto kukačky jsou typickými chovnými parazity. Až do poloviny července ženy strávily až 20 vajíček v intervalu 1-3 dnů. Od konce července začínají ptáci létat na zimu. Do konce září poslední kukačky letí na jih.

Společné kukučky způsobují škody tím, že snižují počet ptáků, ve kterých hájí vejce v hnízdě. Ale přínosy, které přinášejí, jsou nepřiměřeně větší. Jíst v obrovských množstvích chlupatých housenek, zachránit lesy před tímto hrozným nepřítelem.

Autor fotografie: Mike McKenzie, CC BY-SA 2.0

  • Malá kukačka(lat.Cuculus poliocephalus) - druh, který žije na jihu Primorye v Rusku av Asii: v Himálajích (od hranic s Afghánistánem na sever od Myanmaru), na severu Číny, v Koreji, na severu Japonska. Malé kukačky přezimují v jižní Číně, Indie, na poloostrově Indočíny. Některé poddruhy se nacházejí na Madagaskaru, v Sundských ostrovech, v Jižní Africe.

Ve vzhledu a barvě malá kukačka připomíná obyčejnou kukuřici, ale liší se od ní v malých rozměrech: křídlo je dlouhé 15-17,1 cm, ocas je 13-14,9 cm, metatarsus je 1,7-1,9 cm, zobák je 1,7- 1,9 cm. Mladí jedinci malého kukačka se liší od mladých obyčejných kukaček v bělavých příčných místech na vnějším křídlovém peří a v menším množství černě hnědé barvy. Oči mladých a starých ptáků jsou hnědé.

Malá kukačka dělá pěti nebo šest slov, který zní jako "mrkvový, mrkvový".

Autor fotografie: markus lilje

  • Žlutá účtovaná americká kukačka(lat.Coccyzus americanus) dostal jméno kvůli nažloutlé barvě mandibuly a tenkého, zakřiveného zobáku, stejně jako jeho okolí. Tento druh hnízdí v Severní Americe a zimy na jihu.

Velikost těla masožravého ptáka je malá, ale ocas je dlouhý. Zhora je kukačka nabarvena v hnědé barvě s bronzovým odstínem, břicho a pásem na ocase jsou bílé.

Tyto kukačky mohou hodit vejce do hnízda jiných lidí, ale obecně pokrývají vajíčka sami. Doba ukládání je velmi rozšířená. V hnízdě mohou být vejce i hnízda připravena k letu. Celkově má ​​kukačka až 10 vajec v hnízdě, které se buduje sám.

Žlutý kukutek kukuet a obyčejný, jen hlasitější. Tento pták je obecně velmi tajný. Často dává hlas před deštěm, pro které dostala přezdívku deštného ptáka.

Autorská fotografie: Factumquintus, CC BY-SA 3.0

  • Kalifornie Země Kukačka (Kalifornie běžící kukačka, Kalifornská planta kukačka)(lat.Geococcyx californianus) - Je to velký pták dosahující délku 60 cm, má velký ocas a vysoké silné nohy, ale malé a slabé křídla. Kukačka-plantain má velmi zvláštní vzhled a nepopsatelné zbarvení. Její záda je hnědá s bílými červenými skvrnami, břicho bělavý a spodní část hrdla je černá a pestrá. Hlava ptáka je zdobena skromným hřebenem. Neoznačená kůže její tváře je tmavě modrá, ale oranžová skvrna za jejíma očima vyčnívá jasně. Velký zobák se rovná délce hlavy ptáka.

V jihozápadních Spojených státech a na severu Mexika je ve slaných a řídce osídlených oblastech planktonská kukačka: v houštinách kaktusů na horských svazích a na pláních. Letí špatně a zřídka, ale běží dobře a dosahuje rychlosti až 42 km / h. Ona tráví většinu svého života jako kuře, na zemi. Zde hledá potraviny - hmyz, drobné obratlovce (ještěrky, myši atd.). Mezi křoví na zemi, planktonský kukaček staví své hnízdo, pomocí větví a ostří trávy, aby to udělal.

Žena položí 3-9 vajec bílé barvy, inkubuje je s mužem na řadě.

Autorská fotografie: Alan Vernon, CC BY 2.0

  • Obří kukačka (latScythrops novaehollandiae) - Jedná se o největší kukučici na světě a největší hnízdící parazit. Tento pták žije v Austrálii, na některých ostrovech Indonésie, v Nové Guineji a na nedalekých pacifických ostrovech.

Délka těla obrovského kukačky dosahuje 66 cm a pták váží až 930 g. Charakteristickým rysem tohoto druhu je velký, zakřivený zobák. Křídla a ocas jsou dlouhé jako všichni členové rodiny. Peří je převážně šedé: od popela a tmavě šedé na zádech a křídla světle šedé na břiše, hrudi a boky. Konce křídel jsou černé, dno ocasu a boků jsou černé příčné pruhy. Kůže kolem očí je nahá, načervenalá nebo nahnědlá. Zobák je na základně šedý a světlo na konci. Oči mladých jedinců jsou hnědé, u dospělých - červené.

Obrovské kukačky v jejich řadě vedou kočovný nebo stěhovavý životní styl. Žijí v mangrovních hájech, na okrajích a okrajích lesů (kde se rozmnožuje eukalyptus, fík), podél břehů řek a mořských pobřeží.

Obří kukačky jedí různé ovoce (fíky, jmelí, moruše), hmyz (motýli, brouci, kobylky, hmyz), vejce a novorozené kuřata, stejně jako mrkev. Vejce jsou položeny hlavně v hnízdech různých ptáků z čeľadech korvidů (vozloději, zlodějionás, jackdaws), stejně jako jestřáb jestřáb a australské zrna. Hlas gigantického kukačka zní jako "kouak", po němž následuje přetrvávající a rychlá píšťalka nebo kvílení "Klu-Klu-Klu".

Autorská fotografie: Dominic Sherony, CC BY-SA 2.0

  • Red-účtovaná zemská kukačka(latCarpococcyx renauldi) - druhu vedoucího pozemského životního stylu. Habitat - poloostrov Indochina (Thajsko, Kambodža, Vietnam, Laos).

Kočky s červeným účinkem se vylíhnou. Hnízdí jak stromy, tak i země. Krmí se malými obratlovci.

Délka trupu ptáka je 68 cm. Peří je světle šedé. Krk a ocas jsou tmavé. Zobák a nohy červené barvy. Oči jsou žluté. Peří kolem očí jsou modré a kůže je fialová.

Autorská fotografie: Alois Staudacher, CC BY-SA 3.0

  • Coel(lat.Eudynamys scolopaceus) - kukačka žijící v Asii - na jihovýchodě, v Indii a Číně, stejně jako v Austrálii. Získalo jméno od zvuků vysílaných muži: "koo-her, koo-el".

Pták má velmi dlouhý ocas, který je téměř polovinu délky těla, což je přibližně 42 cm. Muži a ženy jsou pestré, ale navzájem se liší. Muži jsou modro-černí se zeleným odstínem, ženy jsou bronzově hnědé s bílými skvrnami.

Koeli vedou tajemný životní styl, nacházejí se v korunách vysokých stromů a skrývají se mezi listy v nebezpečí. Strava těchto ptáků se skládá téměř výhradně z ovoce a bobulí, které krmí v lese nebo v zahradách. Mezi ně patří fíky, ziziphus, moruše, papája, guava, kapary, tamarind atd. Hmyz, vejce ptáků a slimáků tvoří nedůležitou část stravy.

Koeli odkazuje na kukačku zabývající se hnízdním parazitismem. Vejce s růžovo-oranžovým odstínem a pokryté červenavými tečkami a pomlčkami, Koeli hodí do hnízd malých ptáků, jako je Oriole.

Coel mužský. Autorská fotografie: K Hari Krishnan, CC BY-SA 3.0

Coel je žena. Foto: TheSomdeep, CC BY-SA 4.0

  • Kuřecí bažant Kučera(lat.Centropus phasianinus) - zástupce rodu Spur Cuckoo, žijící na západě Indonésie, v Austrálii, v Papue-Nové Guineji. Žije v lesích s tlustým podrostem a bažinatými plochami ve vysoké, tlusté trávě.

Tento velký pták dosahuje délky 70 cm a má dlouhý ocas. Barva peří je šedohnědá.

Pěstované kukačky nepatří k hnízdním parazitům a muž se aktivně podílí na inkubaci vajíček a krmení kuřat. Ptáci jsou téměř suchozemští, i když mohou létat. Krmí se hmyzem, vejce jiných ptáků, malé hlodavce, ještěrky, obojživelníky, kuřata, kraby.

Foto: Greg Schechter, CC BY 2.0

  • Guira (guira) (lat.Guira guira) - jihoamerická kukačka, která se nachází jižně od amazonské nížiny a východně od Andů. To se nachází v zemích jako Brazílie, Bolívie, Paraguay, Uruguay, Argentina.

Pták má střední velikost (35-40 cm), žije ve vysokých stromech, staví hnízda a chová mláďata. Guira peří má šedo-hnědý odstín. Bill je na základně žlutý a na konci je oranžový. Na hlavě dospělých je hřeben.

Autorská fotografie: Andreas Trepte, CC BY-SA 4.0

  • Rozbíjení Ani (lat.Crotophaga sulcirostris) - pták z rodiny kukačky, který žije na severu Jižní Ameriky a na karibských ostrovech. Jeho název odráží vnější znaky: drážky běžící podél velkého zakřiveného zobáku a zvuk ptáka - "Ani-ani".

Vymrštěné anis jíst hmyz, červy a chytit měkkýše v pobřežních oblastech. Jejich strava také zahrnuje rostlinné potraviny.

Dlouho dosahují 33 cm s hmotností 70-80 g. Peří v zobáku zrnaté jsou černé, s fialovým odstínem. Chvost je černá, dlouhá a má namodralý nádech. Oči a nohy jsou šedé.

Tyto kukačky se vyznačují tím, že společně budují hnízda, inkubují kuřata a společně se o ně starají. Hnízdo bez brány je listová čepička, která se nachází v blízkosti kmene stromu ve výšce lidského růstu a spočívá na postranních větvích. V takovém tvaru mísy může být 15 až 50 vajec. Ani letí trochu a špatně, zatímco se pohybuje podél země dostatečně chytře. Ptáci preferují otevřené prostory, skrývají se v lese jen z deště. Když si všimnou nebezpečí, rychle zmizí do houštin křoví.

Autorka: Hans Hillewaert, CC BY-SA 3.0

Proč má kukačka hodit vejce v hnízdě jiných lidí?

Kukačka položí jedno vejce najednou a přináší další pouze po určitých dočasných přestávkách. Kdyby se sama měla potopit, bude muset celé léto žít v hnízdě. Je těžké si představit, že nerovné mláďata mohou žít společně. Navíc, v létě, chovatelské parazity leželo 10 až 25 vajec. Je prostě nemožné krmit takové množství velkých a živých mláďat ptáků, a proto hájí vejce do cizích hnízd.

zoo-club-org