Zvířata

Big Panda nebo Bamboo Bear (zvíře)

Pin
Send
Share
Send
Send


O velké a malé pandě se svět stal známý až koncem devatenáctého století, navzdory skutečnosti, že jsou to velmi staré a vzácné živočichy. Od objevu začal studium těchto zajímavých a neobvyklých zvířat. Ale po dvou stovkách neustálých výzkumů je mnoho těchto savců stále tajemstvím. Vědci nemohou dospět ke společnému názoru o třídě těchto zvířat. Tento problém je dále zhoršován skutečností, že tyto dva druhy mají mezi sebou mnoho rozdílu. V současné době lze slyšet velké množství diskusí na téma: "Je panda medvěda nebo mýval?"

Popis velkého "bambusového medvěda"

Tento druh zvířete se obvykle odvolává na třídu savců, řádu dravců, rodů mývalů a panda podčeledi. Ale nedávno australský badatel E. Tennius provedl řadu analýz morfologického, kardiologického, etologického a biochemického charakteru. Podle výsledků vědce zjistil, že ze šestnácti charakteristik pěti velkých pand je mýval a zbývajících dvanáct je pro ni jedinečné.

Pokud se podíváte na vzhled tohoto zvířete, pak je velká panda nepochybně spíš jako medvědi, protože se z nějakého důvodu nazývá také "medvěd z bambusu". Má masivní tělo, které je zcela pokryté hustou kožešinou. Jeho délka se pohybuje od 1,1 do 1,9 metru a hmotnost - od 75 do 140 kilogramů. Tlusté a krátké nohy tohoto zvířecího konce s masivními tlapkami s velkými drápy.

Pokud se podíváte pozorně na podrážku, můžete vidět, že na něm a poblíž každého prstu se nacházejí zvláštní podložky, které slouží zvíře, aby udržovaly hladké a kluzký stonky z bambusu.

Na rozdíl od medvěda má toto zvíře ocas, jehož délka dosahuje 13 cm, a zuby, které mají jinou strukturu. Na premolářích pandy vidíte výčnělky a hrbolky, které se nenacházejí v žádném jiném druhu medvědů a jeho hlava je masivní a hloupá, s velkými vzpřímenými ušima.

Popis pandy tohoto druhu říká, že má bílou barvu s černými skvrnami, černými nohama a ocasem stejné barvy, které jsou charakteristické pro oči. A i když vypadá jako medvěd svým vzhledem, koneckonců, některé rysy jeho anatomie způsobily, že vědci pochybují. Podle nich je panda zástupcem rodiny mývalů a někteří ji dokonce vybrali do zvláštní třídy savců.

Jak vypadá malý vzhled těchto zajímavých zvířat?

Tato odrůda se podle vědců týká mýval, protože má stejný ocas s pruhovanou barvou, podobnou tlamou, stejně jako tvar lebky a strukturu zubů. Ačkoli jeho objevitelé byli nakloněni věřit, že malá panda je obecně kočka s ohnivě červenou barvou. Toto zvíře má také dva poddruhy - západní a čínské.

Toto zvíře, na rozdíl od svých velkých příbuzných, má tělo, jehož délka dosahuje maximálně 67 cm, s ocasem do 47 cm a hmotností nepřesahující 6 kg. Pokud tedy odpovíte na otázku: "Je panda medvěda nebo ne?" Pak můžeme bezpečně říci, že malé druhy těchto zvířat s červenou barvou se více týkají mývalů a ne medvědů.

Spread

Velké pandy žijí na vysočině v srdci Číny. Jejich domovem jsou oblasti Sichuan a Tibet. Celý jejich život prochází v lesích, kde rostou převážně bambusy, nachází se v nadmořské výšce 1500-4600 m nm. V této oblasti jsou poměrně mírné klimatické podmínky a všechny roční období jsou vyslovovány. Navíc tato zvířata žijí v mnoha centrech a zoologických zahradách, kde i nadále zkoumají a zkoumají. V podmínkách zajetí dosahuje jejich délka života 27 let a ve volné přírodě ještě kratší.

Červená panda žije v Číně, Nepálu, Bhútánu a Myanmaru. Žije, jako její velký příbuzný, v horské oblasti v nadmořské výšce 4800 m. Toto malé zvíře žije v lesech státu Assam, stejně jako provincie Sichuan a Yunnan. Toto zvíře žije v 86 zoologických zahradách světa.

Navzdory skutečnosti, že se velké a malé druhy výrazně liší od sebe navzájem a vědci věří, že jedna panda je medvěda a druhá je mýval, vedou stejný způsob života.

Tato zvířata převážně žijí sama. Jedinou výjimkou je manželské období a doba zvedání mláďat. Zralí jedinci žijí v oblasti asi pěti metrů čtverečních, což je mnohem menší než plocha medvědů. K označení své přítomnosti mohou používat značky se specifickým zápachem.

Velká panda, na rozdíl od toho malého, je aktivní kdykoliv ve dne nebo v noci. Růženka jejího kongeneru je v noci a ve dne spí v korunách stromů, nakloněná do koule a položí hlavu na velký pruhovaný ocas.

Četné a husté houštiny z bambusu - jedná se o potravu pro velké i malé pandy. Třicet druhů této rostliny tvoří asi 99 procent stravy. Oni také ochotně jíst všechny druhy bobulí, ovoce, semena a žaludy. Někdy dokonce loví malé ptáky, plazy a hlodavce.

V zajetí se krmí stejným bambusem, stejně jako houbičkami a larvy hmyzu. Panda je zvíře, které je jedním z mála, které může jíst jídlo v jakékoliv poloze svého těla a dokonce i vleže.

Chov

Jedinci dvou druhů dosahují své sexuální zralosti blíž pěti let a začínají se sdružovat pouze v sedmi. Ženy v období páření, které se pohybují od dvou dnů do týdne, vydávají hlasité zvuky a aktivně vydávají specifický zápach.

Poté začne těhotenství, které v těchto zvířatech trvá v průměru pět měsíců. Obvykle se narodí jedno nebo dvě nahá mláďata s tělesnou hmotností nepřesahující 200 gramů a délkou 14 až 16 cm, stejně jako u hnědých medvědů. Přestože vědci dosud nedosáhli jednoznačného závěru o tom, zda je panda medvěda či nikoliv, chovný proces těchto dvou zvířat má podobnou povahu.

Při narození jsou jejich mláďata, stejně jako všichni medvědi, bezmocní a slepí. Žena si sama vychovává své malé štěňata a zachází s nimi velmi pečlivě as zvláštní péčí. Několik dní po narození nezanechává otvory na minutu, dokonce i jíst nebo pít. Matka dává své mláďata na prsa pětkrát denně a jedno krmení může trvat asi půl hodiny.

Panda se často při narození objevuje s dvojčaty, ale po nějaké době samice vybírá od nich nejsilnější dítě a nadále se o něj stará a druhá zemře bez dozoru. Doba laktace u těchto zvířat trvá přibližně 45 týdnů a mladí lidé zůstávají s matkami až do dosažení tříletého věku.

Zajímavé fakty

Ukazuje se, že poprvé, když vědci prováděli výzkum na velkých druzích těchto zvířat, nemohli dlouho pochopit, panda je kdo, jaký druh zvířete. O něco později dospěli k závěru, že je mýval, ale má jen obrovskou velikost.

Po nějaké době jiní odborníci toto stanovisko vyvrátili, protože pomocí genetického testu bylo možné prokázat, že tento druh zvířat má více souvislostí s medvědy.

Pokud jde o červené pandy, mnoho vědců je obecně psalo je na borovice-jako druh, který se skládá z rodiny lasiček, stejně jako mýval a skunk.

Ačkoli podle názoru většiny výzkumníků tyto dva poddruhy patří do různých tříd, stále mají určitou vzájemnou podobnost. Například obě pandy mají šestý "pseudo-prst" umístěný na předních tlapkách. Jsou to podstatně víc než pět. Ve skutečnosti je tato část těla pokryta kůží z kostí. Taková struktura pomáhá zvířatům lépe držet rostliny z bambusu.

Stav ochrany

Bohužel, panda jsou na pokraji vyhynutí, a proto jsou na seznamu Mezinárodní červené knihy. To se děje z mnoha důvodů. Červená živá panda nereprezentuje lidi tak velkého zájmu, jako je jejich kožešina. Z tohoto důvodu neustále lovila, zejména v Nepálu. Ale v poslední době se počet těchto druhů začal postupně zotavovat.

Velké pandy jsou také chráněny zákonem, podle kterého vyhubení tohoto zvířete bude trestáno smrtí nebo životem ve vězení.

Ačkoli toto zvíře bylo objeveno před několika staletími a v roce 1912 se dokonce stalo národním pokladem Čínské lidové republiky (podle právních předpisů této republiky), vědci stále nemohou dospět k jednoznačnému závěru, že panda je medvěd nebo mýval. Proto výzkum tohoto zvířete pokračuje i dnes.

Reprodukce

Samci a samice velkých pandů se nacházejí jen krátkou dobu během období páření. Těhotenství ženy trvá pět měsíců. Cuby se nejčastěji narodí v lednu. Pokaždé, když žena porodí jedno mládě. Mládě se narodí v hnízdě z bambusu. Pokud žena porodí dvojčata, pak přežije jen jedno dítě. Dětská panda je malá: její délka je 15 cm a její hmotnost je asi 15,6 g. Novorozený je slepý a bezmocný. Zpočátku je čistě bílá, o měsíc později získává barvu dospělého medvěda.

Přestože velká panda patří k řádu dravců, toto zvíře se živí hlavně rostlinnými potravinami. Složení stravy velké pandy zahrnuje tenké výhonky a částečně bambusové kořeny, stejně jako jiné rostliny a hlízy. Pokud je bambus jediným dostupným zdrojem jídla, panda může strávit půl dne na jídle. Bambus obsahuje málo živin, takže zvíře snáší zhruba 20 kg zelené masy za den, aby získalo dost. Proto je velká panda nazývána i bambusovým medvědem. Velké pandy zničí hnízda ptáků, jedí jejich vejce, zachycují hmyz, hlodavce.

LIFESTYLE

Číňané nazývají velkou pandu "a Xion Mao", což znamená "velký medvěd-kočka". Císaři drželi pandy v palácích, protože věřili, že jsou schopni chránit před neštěstí. Velké pandy jsou jednotlivé zvířata. Věnují většinu dne jídlu a odpočinku po zbytek času. Aby se skryli od počasí a nepřátelé, na rozdíl od hnědých medvědů, leopardů nebo jiných zvířat vylézou pandy stromy. Po odpočinku jsou velké pandy usazovány na zemi a neposkytují útočiště. Bambusové houštiny jsou silné, takže panda je spolehlivě chráněna před nebezpečím na zemi. Velká panda žije v oblastech s chladným klimatem, v horském terénu. Je chráněn před chladem silnou vlnou.

BIG PANDA A MAN

Velká panda se stala známou v západním světě až v roce 1869. Poprvé naturalisté pozorovali pandy v přírodě až v roce 1913. Dříve byl člověk nejzávažnějším nepřítelem velké pandy. Lidé jsou zodpovědní za katastrofický pokles počtu těchto zvířat. Jsou to lidé, kteří zničí své bydliště: kde bývaly bambusové lesy, dnes rostou četné osady nebo se pěstují polí nebo se vytvářejí pastviny. Jako důsledek lidských vyděračů po smrti bambusových lesů byly velké pandy odsouzeny k hladovění, protože se jim nedaří projít polí a vesnic, které mají na cestě do mladých bambusových hájů. Velká panda - symbol Světového fondu pro ochranu přírody - je pod přísnou ochranou. Lov na velké pandy prakticky není prováděn. Někdy se však tato zvířata dostávají do pasti umístěných na jiných zvířatech. Lidé vysazují stromy, aby se pandové mohli přesunout z lesa na les přes lesní chodby. Chcete-li zachránit tato vzácná zvířata vytvořit rezervace.

VLASTNOSTI ZAŘÍZENÍ

Velká panda se liší od příbuzných v potravinářských preferencích. Dravci používají řezáky k trhání a nakrájení masa, zatímco velká panda používá řezáky k vybírání bambusových výhonků. Není to zvláštní, ale velká panda, která se živí téměř výlučně rostlinami, je velmi obtížné strávit bambus. Proto většina absorbované rostlinné hmoty rychle prochází tělem a panda musí jíst obrovské množství výhonů této rostliny, aby získala potřebné živiny.

OBECNÁ USTANOVENÍ. INFORMACE

Velký panda nebo medvěd z bambusu je na pokraji vyhynutí. V přírodě existuje asi 700 pandů, asi 120 dalších - v zoo. Obraz velkého panda zdobí znak Mezinárodní unie pro ochranu přírody.

Tato medvěda podobná mýval (délka těla 120-180 cm, váha 75-160 kg) žije v horských bambusových lesech Číny v nadmořské výšce 2600 - 3500 m. Krmí se hlavně ovocem a bambusovými kořeny, jinými rostlinami a malými zvířaty. Každé dva roky rodí žena 1-2 mláďata, která se narodí slepá a váží asi 2 kg.

Řekla jsi to?

  • Často se velká panda věnuje přijímání jídla od 12 do 16 hodin denně. Většina zelené hmoty, kterou absorbuje, rychle prochází trávicí traktu.
  • Panda se od medvědů vyznačuje poměrně dlouhým ocasem (12-16 cm). S ní označí území tajemstvím análních žláz.
  • Velké pandy nemají hibernaci. Při špatném počasí se zvířata skrývají v dutinách stromů nebo ve skalnatých štěrbinách.
  • Velká panda je symbolem Světového fondu pro ochranu přírody (WWF).
  • Pandové poprvé popsal v roce 1869 otec Armand David, když je objevil v Číně. V té době se o tomto zvířeti v západním světě nic nevědělo.
  • Panda mají silné molars.

CYKLUS ŽIVOTA BAMBOVÝCH LESÍ

Přibližně každých 50 let bambusové lesy v určité oblasti kvetou, produkují semena a zemřou. Tento fenomén byl naposledy pozorován v roce 1983. Současně, velké pandy často umírají hladem, protože nemohou překročit oblasti a pole obývané lidmi, aby dosáhly mladých bambusových lesů.


- Habitat velká panda

KDE JE VELKÁ PANDA

Velká panda žije v horských lesech jižní Číny. To se nachází v severních a centrálních oblastech provincie Sichuan, v horách v okolí jižní části Gansu a v horách na jižní hranici provincie Shaanxi.

OCHRANA A KONZERVACE

Big Panda patří mezi nejvzácnější a velmi málo studované velké zvíře. Celkový počet pandů podle různých zdrojů se pohybuje od 200 do 900 osob.

Panda jí, má zábavu, chodí, Panda, zábavné procházky. Video (00:01:50)

Čínské jméno (xiongmao shunmao) znamená "bear-cat".
Pandy v zoo v San Diegu. Panda v zoo v San Diegu.
Velká panda nebo medvěd z bambusu. Pandové obývají hornaté oblasti střední Číny: Sichuan a Tibet.
Panda dosahuje délky 1,2-1,5 ma má hmotnost 30 až 160 kg. Na rozdíl od ostatních medvědů má poměrně dlouhý ocas 10-15 cm. Tělo je masivní, pokryté tlustou bílou srstí s černými skvrnami kolem očí ("brýle"), černými ušima a černými tlapkami. Krátké, silné zadní nohy mají ostré drápy. Panda jsou dravá zvířata, ale jejich strava je převážně vegetariánská. Ve skutečnosti jedí pouze bambus. V den dospělých pandů jedí až 30 kg bambusu a výhonků. Leasing velkých pandů do zoologických zahrad ve Spojených státech a Japonsku byl důležitou součástí čínské diplomacie v 70. letech. Od roku 1984 nabízí Čína pandy do jiných zemí za 10letý pronájem. Standardní nájemní podmínky zahrnují pronájem 1 milionu dolarů ročně a zaručuje, že všechna mláďata narozená během doby nájemného jsou majetkem ČLR.

Big Panda přijímá vodní procedury. Video (00:01:15)

Zoo Edinburgh, velká panda jménem Tian Tian, ​​se cítí naprosto v klidu v bazénu se studenou vodou. Velká odvážná panda, nic neříkejte.

Velká panda je medvěd, dravec, ale krmí se hlavně bambusem. Zahrnuto do Mezinárodní červené knihy jako ohrožený druh zvířat.

PANDA se rozhodne uniknout! Video (00:01:27)

Panda nebo bambusový medvěd už nechce být zamčený a rozhodne se utéct. Malá panda s velkým úsilím překonává všechny problémy v její cestě, ale na poslední chvíli se všechno rozpadá. Chcete vědět více? Pak se podívejte na nové, skvělé video o dobrodružství těchto zábavných zvířat!

Čínská rezervace velkých pandů Chengdu. Video (00:02:31)

Vyhrození po třech generacích ohrožuje divokou pandu, neoficiální symbol Číny a symbol Světového fondu pro ochranu přírody (WWF) kvůli odlesňování a výstavbě infrastruktury, napsal v pondělí globální časopis WWF expert Fan Zhiyong. Podle odborníka se lokalita pandy, známá také jako "medvěd z bambusu", neustále snižuje kvůli krájení bambusových lesů a výstavbě infrastrukturních zařízení, jako jsou dálnice a vodní elektrárny. Takže od roku 1975 do roku 1985 se oblast pandy v ČLR "shrala" z 29,5 tisíc na 13 tisíc kilometrů čtverečních. "Cesty navíc znesnadňují migraci pandy, což zabraňuje páření zvířat z různých skupin a normální aktualizace genofondu," řekl Fan. "Возникает проблема межродственного скрещивания - это влечёт рождение слабого потомства, зачастую неспособного к репродуктивной деятельности", - считает эксперт. Сейчас в Китае в неволе обитают 239 панд, ещё 1,59 тысячи живут в бамбуковых рощах китайских провинций Ганьсу, Сычуань и Шэньси.

Опасна ли гигантская панда для человека? Видео (00:00:34)

Люди аж заохали-заахали. Большая панда решительной походкой направилась прямо на людей. Только в самом конце ролика стало понятно, что между ними стекло:)
Большая панда - хищник. Достигает 160 кг веса. Dlouho, muži obrovské pandy (jsou větší a těžší než ženy) mohou dosáhnout 1,8 metru.
Rozhodněte se sami, stojí za to riziko? Známé případy útoků pandy na člověka. S největší pravděpodobností jsou tyto případy
provokoval muže sám. Velká panda je považována za velmi klidné zvíře a pokud se o to nepožadujete, je nepravděpodobné, že by ukáže její agresi.

Habitat a stanoviště

Území obývané pandy je malé. Nacházejí se v horských oblastech čínských provincií Sichuan, Gansu a Tibet. Ačkoli dříve žili také v Indočíně a na Fr. Kalimantan. Jako domov si velké pandy vybraly své husté bambusové lesy.

Habitat velkých pandů Bambusové lesy

Žijí v horských oblastech, ve výšce přibližně 1 200 až 4 500 metrů nad mořem. S nástupem zimy sestoupí do výšky asi 800 metrů nad mořem, kde je klima v chladnějším období příznivější.

Tyto dobrodiní "medvídci" medvědi

Velikost dospělé pandy je docela působivá. Muži jsou o něco větší než ženy. Jejich hmotnost dosahuje 85-125 kg, zatímco samice váží 70-100 kg. Délka těla pandy je 1,5-1,8 m.

Panda, na rozdíl od jiných medvědů, má dlouhý ocas. Jeho délka dosahuje 12 cm. Celé tělo je pokryto tlustou a měkkou srstí. Na lehkém, téměř bílém pozadí jsou tmavé oblasti: kolem očí v podobě "brýlí", na zadních a předních tlapkách, na ramenou a na uších. Špička ocasu je také černá.

Černé uši, brýle a tlapy

Navzdory svým dobromyslným "teddy" druhům tlap, jsou pandy ozbrojeny ostrými drápy a stejně jako všechny medvědi může velká panda v případě útoku vážně zranit člověka.

Velký ocas

Jeho druhé jméno - "bambusový medvěd" - velká panda získala díky své stravě, která je 99% složená z výhonků a bambusových stonků. Přestože se v nabídce panda pravidelně objevují potraviny, jako jsou vejce a hmyz. Toto jídlo je hlavním zdrojem bílkovin. Kromě bambusu nebudou medvědi odmítat šafránové a toffeeové žárovky. V zoologických zahradách jsou hýčkáni cukrová třtina, jablka, mrkev, rýžová kaše a další produkty.

Chcete-li získat dostatek takového jídla, pandy musí jíst až 18 kg bambusu denně. Ze stejného důvodu jsou velmi pomalé a snaží se pohybovat pouze podle potřeby. Pandy jdou na silnici pouze tehdy, když se zásoby v této oblasti již dostanou do konce.

S jeho jídlem je tento medvěd řízen s mimořádnou obratností. Někdy se někdo zajímá, jak mohou být takové husté tlapy tak mistrovsky ošetřeny tenkými bambusovými stonky. K udržení stopky mu pomáhá jakýsi šestý "prst", což je modifikovaná kosti zápěstí.

Paeda je trochu opilá, protože většina vlhkosti se získává spolu se šťavnatými bambusovými výhonky, které jsou téměř polovinou vody. Ale kdykoli je to možné, pokoušejí se uhasit žízeň v malé řece nebo jiném vodním útvaru.

Panda popis

Velká panda - druh savce rodiny medvědů, dravý pořádek - poprvé popsal Armand David teprve v roce 1869.. V Číně místní obyvatelé věděli o neobvyklém pozorovaném medvědě z dávných dob a nazvali ho "Bei-Shuang", což znamená "čínský led". Tento černobílý medvěd má další čínské jméno - "bear-cat".

Ale pokud místní obyvatelé nepochybovali o tom, že panda je medvěda, vědci nebyli tak jednomyslní. Byli v rozpacích s atypickou strukturou zubů pro medvěd a jeho ocas příliš dlouho. Takže téměř pět let se panda mylně mývala, což je velmi velký, ale přesto mýval.

To je zajímavé! Na Zemi existují dva známé typy panda - velké a malé. Velký je medvěd a ten malý je představitelem psí rodiny.

Teprve v roce 2008, pomocí srovnávací genetické analýzy, vědci dospěli k závěru, že velká panda je medvěda a že její nejbližší příbuzný je medvěda, který žije v Jižní Americe.

Australský paleontolog E.Tennius, který pečlivě prozkoumal biochemické, morfologické, kardiologické a další ukazatele velké pandy, dokázal, že je medvědí na 16 důvodů, na 5 znameních je mýval a na 12 je zcela individuální a nikoli jako ona, Velká panda je medvěd z bambusu. Pozdnější, americký vědci udělali další zajímavý závěr: větve velké pandy oddělené od linie medvědů v procesu vývoje - před více než 18 miliony let.

Vzhled

Velká panda má typickou medvědí strukturu a proporce - skládané tělo (délka - až 1,8 m, hmotnost až 160 kg), masivní kulatou hlavu a krátký ocas. Ale tato "typika" pandy je omezená a "individuality" začínají.

Neobvyklá barevná velká panda. Z vnějšku se zdá, že lední medvěd se vydává na karneval zvířete: obléká černé brýle, vestu, rukavice, punčochy a nasadí další černé sluchátka. Pěkný!

Odborníci stále nemohou přesně říci, co způsobilo tuto "maskarádu". Jedna z verzí se svrbí na to, že neobvyklá barva je maskování v přírodě, protože původně bambusový medvěd žil vysoko v zasněžených horách. A černé a bílé skvrny jsou jeho kamufláží, které se mísí do stínu zasněžených skal.

Zvláštní baculus. Bakulum - kosti penisu, tvořená z pojivové tkáně, je nejen velká panda, ale i další savci. Ale medvěd z bambusu je směrován dozadu, a ne dopředu, stejně jako ostatní medvědi, a navíc má tvar S.


Amble. Masivní ramena a zvětšená oblast krku, spolu se sníženými zadními nohami, dávají chůzi bambusového medvěda nepříjemnou zvláštnost.

Zvláštní čelisti. Velmi silné, vybavené širokými a plochými molny (širšími a plochějšími než obyčejné medvědy), takové čelisti dovolují velké pandě bez problémů brousit tvrdé bambusové stonky.

To je zajímavé! Stěny žaludku velké pandy jsou velmi svalnaté a střeva je pokryta silnou vrstvou hlenu - nezbytnými vlastnostmi pro zvládnutí hrubého dřevařského jídla.

Neobvyklé přední tlapy. Velká panda má na předních tlapkách šest prstů. Pět z nich drží dohromady a jeden se drží na boku a je známý jako "palec pandy". Ve skutečnosti to není prst, ale určitý kožený výčnělek, přesněji - upravená kost, vynalezená přírodou, která pomůže medvědě, aby lépe udržovala bambusové výhonky během jídla.

Životní styl, chování

Velká panda má velké tajemství. Není spěchá, aby se objevila lidem v očích, upřednostňovala osamělý životní styl ve volné přírodě. Po dlouhou dobu se jí podařilo nic o sobě neřeknout. A ten muž o ní měl málo vědět. Mezery se začaly naplňovat, když se téměř vyhynulý druh medvěda vážně obtěžoval a začal vytvářet rezervní rezervy. Při sledování návyků bambusového medvěda, který je nyní v jeho zorném poli, se o něm člověk hodně naučil.

Velká panda je útulná a ušlechtilá. Chová se důležitě, dokonce hejtmá, chodí pořádně. Za touto klidnou vznešeností se skrývá rozumná a klidná povaha. Ale i panda má lásku k míru. A vyzkoušet, že jejich trpělivost nestojí nikoho - ani příbuzných, ani člověka.

To je zajímavé! Pocit "pevnosti" na medvědí bambus je dán jeho charakteristickými pozicemi. Často je vidět, jak sedí "jako v křesle" - opírá se o záda o objekt a opírá se o přední tlapku na římsu. Není medvěd, ale skutečný král z bambusu!

Obří panda je líná. Zdá se, že velice panda je klidné tempo hraničí s lenost. Existuje vtip o tomto tématu - říkají, že panda je líná do takové míry, že je příliš líná, než aby se množila. Ve skutečnosti, panda má přísnou dodávku energie, kvůli nízkokalorické rostlinné stravě.

Chcete-li dostat dostatek jídla, panda musí jíst prakticky neustále - 10-12 hodin denně. Zbytek času spí. Navíc je panda aktivní při svítání a v noci a spí v odpoledních hodinách, táhnouce se někde ve stínu. Celá energie, kterou velká panda získává z jídla, utrácí vlastní kořist. Bylo zjištěno, že v zajetí, kde není problém s konzumací bambusového medvěda, se chová aktivněji a hravěji. Může stát na vaší hlavě, spadnout, stoupat rošty a žebříky. Kromě toho to dělá s jasným potěšením, k obecnému potěšení a emocím.

Bambusové medvědi nemají hibernaci. V zimě se prostě pohybují na místa, kde je teplota vzduchu o několik stupňů vyšší.

Velké pandy - samotáři. Výjimkou je období chovu, které mají velmi krátké a stane se každé dva roky. Zbytek času chrání pandy jejich soukromí, chrání biotop od farníků - dalších bambusových medvědů.

Vědci se domnívají, že toto chování je způsobeno tím, že dvě pandy se nemohou na jednom místě živit. Obří pandové nejsou stavebníky, nedělají trvalé díry, upřednostňují přírodní úkryty - jeskyně, stromy. Pandové mohou plavat, ale vodu se jim nelíbí - skrývají se z deště, nepřijíždějí do řeky bez potíží a odmítají plavat v bazénu. Ale zároveň velké pandy jsou velmi čistá zvířata.

Bude to také zajímavé:

Matky pandy jsou jemné a pečující. Oni jsou viděni ve hře s jejich mláďata pro zábavu. Někdy se probudí své děti jen proto, aby si s nimi hráli.

Velké pandy nejsou řečnické. Je nesrozumitelné slyšet jejich hlas. Někdy způsobují zvuk jako blednutí. A nic neznamená, že v vzrušeném stavu je tento medvěd schopen ohlušovat "vokály". Může "foukat", takže sklo se třese v oknech. Můžeme také jako kráva a dokonce kvílet.

Panda nejsou nepřátelští. Oni zacházejí s lidmi bez jakékoliv agresivity, rychle si zapamatují svou přezdívku a dobře se zkrotí v mladém věku.

Druhy velké pandy

Existují dva poddruhy velké pandy:

  • Ailuropoda melanoleuca - To se nachází pouze v čínské provincii Sichuan a vyznačuje se typickou černobílou barvou.
  • Ailuropoda melanoleuca qinlingensis - je přidělen do samostatného poddruhu až v roce 2005. Žije v pohoří Qinling, v západní části Číny. Rozdílí se v menších velikostech a hnědé s bílou barvou srsti namísto černé s bílou. Vědci věří, že taková barva je výsledkem genetické mutace a zvláštností stravy v tomto prostředí.

Habitat

Ve volné přírodě je velká panda nalezena pouze v Číně a jen ve třech provinciích - Gansu, Sichuan a Shaanxi a pouze ve svých horských oblastech. Dříve velké pandy žily nejen v horách, ale i na pláních. Ale lidská činnost a odlesňování způsobily těmto zvířatům, kteří si cení samoty, lezou po horách.

Je to důležité! Dnes celkový rozsah velkých pandů nedosahuje ani 30 tisíc km².

Jako stanoviště, velké pandy vybírají vysokohorské lesy na strmých svazích s povinnou přítomností bambusu.

Panda dieta

Velké pandy jsou dravé vegetariány. Navzdory skutečnosti, že patří do řádu dravců, jejich strava se skládá z rostlinných potravin o 90%. V podstatě je to bambus. Oni jedí ve velkém množství. Jeden dospělý člověk potřebuje nejméně 30 kg bambusu denně k jídlu.

Získává chybějící kalorie velká panda ostatní rostliny a ovoce. Proteinové potraviny jsou způsobeny hmyzem, ptačími viry, rybami a malými savci. Nehýbejte se a mrkněte.

Stav obyvatelstva a druhů

Velká panda - ohrožené druhy uvedené v Mezinárodní červené knize. Ve volné přírodě jsou sotva 2000.

Dnes jsou všechny přepočítány. A byly chvíle, zvláště během Kulturní revoluce, kdy byly vypuštěny všechny programy na ochranu tohoto vzácného zvířete a velké pandy byly neovladatelně zastřeleny pro cennou kožešinu.

Lidstvo se dostalo do svých smyslů až na počátku 21. století a aktivně se zabývalo záchranou medvěda z bambusu. V Číně pro jeho vraždu zavedl trest smrti, jsou vytvořeny rezervy. Ale problém je, že velká panda je známá svou nízkou sexuální aktivitou a skutečností, že se v zajetí chudá. Každé mládě velké pandy, narozené v zoo, se stává hvězdou.

To je zajímavé! V Číně je medvěd bambus prohlášen za národní poklad. A protože místní farmář, který vystřelil velkou pandu v roce 1995, dostal doživotní trest.

V současné době se velké pandy nacházejí v zoologických zahradách v Šanghaji, Taipei, San Diegu, Atlanta, Memphis, Vídni, Jižní Koreji a Národní zoo USA.

Panda a člověk

Kvůli extrémnímu malému počtu jsou velké pandy nejen uvedeny v červeném seznamu IUCN, ale také chráněny nejrůznějšími nejpřísnějšími zákony (zejména v Číně).

Dříve byly pandy vyhubeny kvůli jejich cenné kožešině, ale teď byste o tom neměli ani přemýšlet. V přírodě mají jen málo přirozených nepřátel - jen leopardy a červené vlky, ale v těch částech jsou také vzácné. Hlavním důvodem postupného snižování počtu je zmizení jejich přirozeného prostředí, tj. bambusové háje a lesy. To je buď kvůli lidskému zásahu, nebo z přírodních důvodů.

Bamboo roste kolem 20-25 let, po rozkvětu a vzhledu semen zemře. Celé lesy proto "vymírají" najednou. Nové výhonky z semene se začnou objevovat až po uplynutí 2-3 let. Proto pro mnoho zvířat, které zcela závisí na bambusu, jsou takové doby katastrofální.

Velká panda je velmi populární. Je protagonistou různých animovaných filmů, které jsou zobrazeny na emblémy a symboly různých organizací, živým příkladem je Světový fond pro přírodu (WWF).

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org