Ptáci

Sova obecná

Pin
Send
Share
Send
Send


Sova obecná je dobře známa obyvatelům západoevropských zemí, nicméně v Rusku je o tom málo známo. To je nejstarší větev řádu sovoobraznyh. Jeho latinský název zní jako Tyto alba, a angličtina - sova obecná. U lidí byla přezdívaná noční sova, strašidelná a křiklavá sova. Jeho charakteristickým znakem je zvláštní hlas a tvar hlavy. Kdo je taková sova a jaký je její životní styl? Pojďme si podrobněji promluvit v tomto článku o jedné z nejobvyklejších sov na světě.

Sova obecná: Popis

Jméno tohoto dravého ptáka zřejmě pochází ze zvláštnosti svého hlasu, připomínajícího druh chrápání nebo sup. To se liší od ostatních představitelů sov ve tvaru obličeje ve tvaru srdce a zdá se, že má na sobě bílou masku. Malý pták má světlou barvu a zvláštní tvář. Je to asi stejná velikost jako ušatá sova nebo dada. Délka dosahuje 33-39 cm, jeho tělesná hmotnost je 300-355 g a jeho rozpětí křídel je asi 90 cm. Mimo to se jeho váha může lišit v širokém rozmezí a závisí individuálně na konkrétní osobě. Může jít o hmotnost 180 g a 700 g.

V horní části barvy získala písková (červená) barva s bílými a tmavými skvrnami. Sova obecná je v dolní části bílé (méně často žlutá), kromě toho jsou v peří tmavé skvrny. Obličejový disk je světlý a má zploštělý vzhled, získal také ocherní okraj, pod očima je malá část červeného peří. Křídla - bledě bílá, se zlatým pruhem. Dírka je tmavě hnědá nebo černá. Její oči jsou výrazné a velké. Má štíhlou postavu a má také dlouhé tlapy, které mají husté a načechrané opeření na prsty. Má krátký ocas. Zobák je nažloutlý bílý. Mimochodem, barva spodní části závisí na stanovišti sova. Například v severní Africe, západní a jižní Evropě, na Blízkém východě je bílá, ale ve zbytku Evropy je žlutooranžová.

Na základě pohlaví se prakticky neliší od sebe. Ženy jsou trochu tmavší, ale to není zvláště patrné. Mladé kuřata se také neliší od dospělých, někdy jsou mnohem pestřejší.

Jak jsme si všimli, pták, jako je sova obecná, má velmi nezapomenutelný vzhled, fotografie nám to jasně ukazuje.

Habitat

Společná sova obecná je 35 poddruhů, které jsou rozmístěny na všech kontinentech, s výjimkou pouze Antarktidy, nacházejí se také na ostrovech. Dříve se to dalo nalézt v pobaltských státech a dalších zemích SNS: nyní žije v malém množství. Na území Ruska se nachází pouze v oblasti Kaliningradu. V evropské části chybí v severních regionech a horských systémech.

Na jedné straně je sova obecná přizpůsobena různým zeměpisným podmínkám, protože je distribuována téměř všude a na druhé straně nemá schopnost sama sebe hromadit tukové rezervy, a proto netoleruje drsné klima. Z tohoto důvodu neexistuje v severních oblastech Spojených států a ve většině Kanady, v severní Evropě a prakticky na celém území Ruska. Pták nemůže žít ani v afrických a asijských pouštěch.

Byly tam případy, kdy byla sova obecně uměle osídlena člověkem v oblastech, kde to nikdy nebylo. Tak se objevila na Seychelách a na Havajských ostrovech, na Novém Zélandu. Poté, co se sovušina usadila na Seychelách, začala klesat populace kestrelů.

Oblíbené místa k pobytu

Stodola se téměř vždy usadí v blízkosti lidských obydlí. Hnízdí ve velkých městech i ve venkovských oblastech. Líbilo se obývat v podkroví, v dutinách a výklencích zdi. Upřednostňuje střechy domů a opuštěných budov. Nejčastěji se stodola nachází na otevřených pláních, kde je přítomno malé množství stromů. Mohou to být místa jako lehký les, bažina, hustá louka, také obývaná ptáky podél pustin, rybníků, roklí a dálnic.

Často lze nalézt, kde se nacházejí zemědělské farmy a lidské bydlení. Sova obecná se snaží vyhnout hustým lesům a vysokohorským místům. Pro tento pták jsou nezbytné následující podmínky distribuce: přístupnost potravin, absence chladných zim a slabá konkurence s jinými dravci. V zásadě nemění jejich stanoviště, výjimkou jsou situace, kdy je zásobování potravinami v lokalitě vyčerpáno.

Co jíst?

Její nejoblíbenější jídlo je myš jako hlodavci, může se také vyrovnat s pasyuk (velká šedá krysa). Může zachytit až 15 myší za noc. Méně časté jí malé ptáky, zejména vrabci, stejně jako velký a obojživelný hmyz. Potraty, volle, křečci, rejdy, opossums mohou být použity jako jídlo. Mohou také zachytit netopýry, žáby, plazy a bezobratlí. Sousední sovy se chystají přímo za letu, upínají je s houževnatými drápy a přenášejí ji na místo, kde se může bezpečně těšit.

Umístění sluchadla umožňuje ptákovi vyzvednout všechny zvuky, které oběť dělá, což jí při lovu hodně pomáhá. Její uši jsou asymetrické: jedna z nich je na úrovni nosních dírků a druhá je v oblasti čela.

Charakteristický hlas sova obecného

Vytáhne chraplavou šepotící chrastítko. Sovy stodoly se vzdorovitě klapou po křídlech a zaklapnou zobáky. Mimochodem, tato jejich zvláštnost může nedobrovolně vyděsit lidi, kteří se rozhodli odpočívat v lesním mlčení a setkali se s ní. Existuje mnoho zvuků vyrobených touto sovou, ale přesto převládající je hrůzný ostrý trill, který je slyšet během jeho letu. Výkřik samice je pod tónem.

Mimochodem, pták dostal své ruské jméno pro nízké, zlomyslné, chraplavý pláč, který zní jako "heya". Vydávají je častěji než obvyklé sovy. Její zvláštní chraplavý hlas připomíná chraplavý kašel.

Noční život

Odjíždí k lovu v pozdním soumraku a je přísně noční. Zpravidla žijí jeden po druhém, ale mohou se vyskytovat v malých skupinách na místech, kde je hra přetížena. Vzhledem k tomu, že sovové sovy vedou aktivní noční život, během dne spí. K spánku si vybírají nějaké výklenky, přírodní nebo umělé - může to být díra v zemi nebo nepoužívaná podkroví.

Během lovu změní svou výšku - pak jdou nahoru, pak opět sestoupí a létají kolem svých věcí. Mohou také očekávat, že se oběť ocitá v úkrytu. Jejich křídla jsou uspořádány tak, aby jejich let byl co možná nejtišší a měkčí a měli také vynikající zrak a sluch. Mimochodem, v některých oblastech se stodola stýká ve dne, například v Británii, ale v tuto chvíli je pro ně nebezpečí ve formě dravých ptáků, jako jsou racci.

Sova pěstuje zabijáka s pazourkami, pak na ni s dlouhou nohou postupuje a odtáhne je s zobákem. Má velmi mobilní krk, takže může jíst kořist, téměř bez ohýbání dolů. Během jídla se peří disků obličeje pohybují a sovy se zdají být grimasy.

Chov

Obecná sova obecná je obvykle monogamní, ale také nejsou vyloučeny případy polygamie. V roce existuje jedna, zřídka dvě spojky. Začátek období chovu závisí zpravidla na klimatických podmínkách stanoviště a množství potravy. V teplejších oblastech a kde je spousta jídla, mohou se kdykoli v průběhu roku chovat. Například v mírné zóně Evropy nebo Severní Ameriky začíná v březnu až červnu. Pokud dojde k opětovnému pokládání, budou mláďata vylíhnuty v období od března do května a června do srpna.

Muž si vybere místo, kde bude hnízdo a začne pozvat ženu. Jako takový není hnízdo postaveno, pro tento účel je vybráno uzavřené a tmavé místo. Může to být drážka ve starém peří, dutý strom a další výklenky. Samice se zabývá inkubací vejce a v tomto okamžiku mu pes přináší jídlo. Podmínkové hnízdo se nachází ve výšce 2 - 20 metrů nad zemí, velikost spojky je obvykle 4-7 vajec, ale může být od 2 do 14. Jsou větší, zpravidla v obdobích charakterizovaných množstvím jídla. Velikost vajec, které jsou bílé nebo krémově zbarvené, dosahuje průměru 30-35 mm.

Během období rozmnožování ptáci dělají různé zvuky. Zoufale a chraptivě křičeli, kvíleli a čuchali, což způsobilo zvláštní zvuk. Zbytek času, zpravidla, sovy mlčí. Asi měsíc samice inkubují vejce. Mladiství letí z hnízda po dobu 50-55 dnů života.

Mimochodem, pár sov zůstává společně až do smrti jednoho z partnerů. Žena a muž žijí blízko sebe, ale sama.

Chování nebezpečí

Když sedí, sedící sova trpí tělo rovně, a pokud se jedná o ptáka, předpokládá ohrožující držení těla - rozšiřuje tlapky, rozšiřuje křídla v horizontální rovině a klesá dolů na zem. Když se setká s vetřelcem svého územního majetku, aktivně klapá křídla a přiblíží se blíž nepříteli. Hlasitě zasyčeje a klikne na jeho zobák. Pokud to nepomůže, napadne nepřítele, padá na záda a zaútočí na nožky.

Sýpka sova

Hnízdící mláďata jsou zcela závislí na rodičích, kteří je střídají střídavě. Při narození jsou pokryty tlustou bílou dolů. V případě, že je velmi chladná, sova obecná nezanechává hnízdo vůbec a ohřívá kuřata, která po třech měsících zcela nezávislých. Vyrostlé kuřata létají na nová místa a nacházejí další území pro jejich stanoviště a reprodukci. Ve sova obecném se mohou objevit i 10 kuřat současně, pokud to podmínky dovolí, avšak v hladovém roce se obvykle neočekává více než 4 vajíčka.

Je třeba poznamenat, že chování jejich kuřat je pro ptáky atypické: ukazují altruismus a odmítají jíst ve prospěch těch, kteří jsou hladovější než oni jsou. Ve srovnání s většinou ostatních ptáků, ve kterých mladí lidé doslova vytrhávají jídlo od sebe, aby se mohli jíst, tento fakt vzbuzuje velký zájem o takového ptáka, jako o sova. Fotografie jejích kuřat ukazuje, jak vypadají, když se narodí.

Rodiče pečují o to, i když jejich kuřata vyletí z hnízda: nadále se o ně starají a krmí je, dokud se nestanou úplně nezávislí, to znamená, že nedosáhnou tří měsíců věku.

Postoj lidí

Sova obecná u lidí byla vždy symbolem moudrosti, ale zároveň se s tímto ptákem zacházel s pověrčivým strachem. Nyní jsou pověry věcí minulosti a člověk se o ni stále více a více skutečně zajímá. Sovy pavoukovy vyvolávají strach na lidi kvůli některým vlastnostem: bílá tvář, která se podobá masce, děsivé zvuky a z důvodu zvyku tohoto ptáka se tiše vznáší a ostře se objeví před malým mužem, pro který ji lidé říkali strašidelná sova.

Společná sova obecná se živí hlavně hlodavci, což je prospěšné lidem. Lidé již dlouho oceňují pomoc těchto sovů při ničení škůdců. V 17. století se taková praxe rozšířila, když v domcích, stodolech, mlýnech a jiných objektech byly vyrobeny speciální okna, jejichž prostřednictvím mohou sovové sovy pronikat a zničit hlodavce. Tímto způsobem zůstali ptáci dobře krmeni a prospěšeni muži.

Pokud si všimnou řady lidí, začínají se chovat velmi zajímavě: vzrůstají, pohybují se na nohách různými směry a zároveň zobrazují různé grimasy. Pokud se k ní příliš přiblížíte, zpravidla odletí.

Kolik žíků žije?

V přírodních podmínkách mohou sovy sova obecně žít až 18 let, ale toto je maximální hodnota. Ve skutečnosti se ukázalo, že většinou žijí velmi málo - jejich průměrná délka života je asi 2 roky. Tam byly případy, kdy sova obecná mohla žít v přírodních podmínkách až do 17 let, v Severní Americe pták v zajetí zemřel ve věku 11,5 let, avšak v Anglii byl zaznamenán výpadek - pták žil v zajetí 22 let.

Řekli jsme o takovém zajímavém ptákovi jako sova, o návycích a o tom, jak je pro člověka užitečné. Bohužel kvůli změnám v životním prostředí a používání pesticidů v různých částech Evropy klesá populace sova. Tam jsou také časté úmrtí ptáků od kolize s automobily na silnicích. V současné době je sova obecná považována za ptáka, který je uveden v červených knihách mnoha zemí ve východní Evropě, kde se z nedávného důvodu její populace v posledních desetiletích rychle snížila.

Sova: popis a fotografie. Jak vypadá pták?

Sova je noční kořist. V závislosti na místě bydliště může mít odlišné zbarvení opeření, maskování sovy pod okolím. Hlava sovy je kulatá s velkými očima, drápy jsou dlouhé a ostré a zobák je dravý a krátký.

Různé druhy sov mají různé velikosti. Nejmenší sova je sova. Jeho rozměry jsou pouze 17-20 cm a váha 50-80 g. Největší ze sovy je sova. Jeho délka je 60-70 cm a hmotnost od 2 do 4 kg.

Život sovy v přírodě je asi 10 let, v zajetí tyto ptáky žijí až 40 let. Velmi krátký život sovy v jeho přirozeném prostředí se často vysvětluje hladem a lovem sov jiných dravých ptáků, jako jsou jestřábi a zlatí orlí.

Sovy jsou velmi silné a rychlé, mnoho z nich je pernaté. Owl drápy ostré a zakřivené, pomáhají jí rychle chytit oběť a držet ji. Létající sovy jsou téměř tiché, je to kvůli zvláštní struktuře peří. První vnější peří jsou pilové zuby a zúžené. Třetí a čtvrtý peří sov jsou delší než ostatní. Chvost je zaoblená a ořezaná a ocasní peří jsou zakřivené. Rozpětí rozpětí křídel je asi 142 až 200 centimetrů. Tito ptáci létají velmi rychle: rychlost sovy v letu dosahuje rychlosti 80 km / h.

Pták dělá charakteristické kliknutí, když je podrážděn nebo se probudí. Ukázalo se, že je to díky díky zobáku. Sova zobáček je ohnutá od začátku až po samotnou základnu, končí háčkem, okraje jsou rovnoměrné a bez řezů.

Sovy mohou obrátit hlavy 180 a dokonce o 270 stupňů, aniž by způsobily nepříjemnosti nebo ublížení. Pták sovy je dravce a potřebuje sledovat kořist, takže oči nejsou umístěny po stranách, ale v přední části.

Owlovy oči jsou pevné a vypadají jen rovně. Chcete-li změnit směr pohledu, musí pták otočit hlavu. Současně je úhel pohledu sovy 160 stupňů a jeho zrak je binokulární, na rozdíl od jiných ptáků. Světové sovy vidí v černé a bílé barvě. Objektiv sov není v oční kouli, ale v rohové trubici, takže ptáci vidí velmi dobře v noci.

Owlovo slyšení je 4 krát lepší než u kočky. Jakmile se kořist ukáže jako šustění nebo zvuk, pták se na ni vrhá rychlostí blesku.

Druhy sov, jmen a fotografií

V sovové rodině jsou 3 podčeledi, 30 rodů a 214 druhů, z nichž nejběžnější jsou:

  • Sova sova (lat. Asio otus)

Pták má délku 31-36 centimetrů. Rozpětí křídel dosahuje 86-98 cm. V barvě tohoto druhu sovy převažuje šedo-hnědý odstín s pestrými skvrnami, hrudník má bílou barvu. Na horní straně těla jsou tmavé skvrny, na spodní straně jsou příčné pruhy. Na hlavě ušlechtilé sovy se nacházejí velké ušní trámy, které se skládají ze šesti peří.

Obývá jehličnaté lesy, preferuje evropské země nebo severní Asie jako místa pro hnízdění, letí na sever Afriky za zimování. Ušatá sova jedí hlodavce, myši, volle, hmyz a ptáky.

  • Bearded Tawny (lat. Strix nebulosa)

Velký pták, který má délku 80 cm a rozpětí křídel 1,5 metrů. Velký pták má kouřově šedou barvu. Tmavé pruhy se nacházejí kolem žlutých očí sovy.

Napájí sovy hlodavců a veverky. Pro vnoření si vybírají hnízda jestřábů a bažantů, nevytváří samy hnízda. Černá skvrna pod ptákovým zobákem vypadá jako vous, a proto jménem ptáka. Vták nemá peří, na krku je bílý límec. Spodní strana křídel skrývá tmavé pruhy.

Bearded Tawny sova žije v oblasti tajga a horských lesů v pobaltských zemích, v evropské části Ruska, na Sibiři, na Sachalinsku v Mongolsku.

Má délku 60-75 cm, rozpětí křídel 160-190 cm. Hmotnost sovy psa dosahuje 2,1 až 2,7 kg, hmotnost samic je 3-3,2 kg. Orlická sova je největším ptákem sova. V oříšku dravce převládají červené a okrové barvy, oči orla mají jasně oranžovou barvu a nad oči jsou umístěny trsy podlouhlých peří.

Sovy žijí v lesích a stepích z Eurasie, loví hlodavce, myši, havrany, ježky, zajíci, ptáky a další obratlovce.

  • Pygmy sova (lat. Glaucidium passerinum)

Délka těla sovy je 15-19 cm, rozpětí křídel dosahuje 35-40 cm. Hmotnost dosahuje 55-80 g. Současně jsou muži menší než ženy. Sova má šedo-hnědou nebo tmavě hnědou barvu, bílé peří jsou výrazně odlišné na peřích, větší na zádech a menší na hlavě. Dno ptáka je bílá s podélnými pruhy hnědé. Chvost je šedohnědá, na něm je 5 úzkých drah. Hlava je malá a má kulatý a mírně plochý tvar, sova nemá uši. Вокруг глаз воробьиного сыча располагаются белые и коричневые кольца. Глаза у птицы желтого цвета, над глазами имеются белые брови. Когти воробьиного сыча имеют черную или желтую расцветку. Лапы оперены полностью, до когтей.

  • Домовый сыч (лат. Athene noctua)

Небольшая птица, имеющая длину 25 см и вес около 150-170 г. Цвет оперения самок и самцов одинаков. Спинка птицы имеет светло-бурую или песочную окраску. Na bílé břicho sovy jsou hnědé podélně skvrnité skvrny. Kruhové bílé skvrny se nacházejí na ramenním peří.

Malá sova žije na jihu av centru Evropy, na severu Afriky a v jižní Asii. V Rusku se sova nachází především v centru a na jihu evropské části, v jižním Altai a v Transbaikalii. Ptáci žijí v stepi a pouštních oblastech, vytvářejí hnízda v kamenech a nařídí. Malá sova jí hmyz, ještěrky, hlodavce a někdy i ptáky.

  • Sova obecná (lat. Tyto alba)

Odlišuje se od ostatních druhů sovy se serickým obličejovým kotoučem. Délka sova obecně dosahuje 34-39 centimetrů a rozpětí křídel 80-95 cm. Hmotnost dravce je 190-700 gramů. Zbarvení červenohnědé sova s ​​četnými příčnými pruhy, pruhy a skvrnami. Barva závisí na stanovišti ptáka. Chvost ptáka je krátký. Sardinky sova mají neobvyklé asymetrické uspořádání: pokud je levý na úrovni čela, pravá se blíží k oblasti nosní dírky. Díky této funkci se pták velmi dobře slyší.

Sova obecná žije na všech kontinentech, kromě studené Antarktidy. V Rusku žije pouze na území Kaliningradu.

  • Bílá sova (polární sova) (lat. Bubo skandiacus, nyctea scandiaca)

Má délku těla 55 až 70 cm, váha ptáka je 2-3 kg. Rozpětí křídel dosahuje 143-166 cm. Barva ptáka žijící v zóně tundry slouží jako převlek, proto v něm převládají bílé barvy s tmavými skvrnami. Zobák polární sovy je černý, oči jsou jasně žluté. Lístky dravce jsou zcela pýřité.

Polární sova žije v Eurasii, Severní Americe, Grónsku, na ostrovech Arktického oceánu. Bílá sova se živí hlodavci, lemmings, zajíci, ermine, bílé jitrocety, husy, kachny, ryby. Bílé sovy jsou uvedeny v červené knize.

  • Hawkova sova (lat. Surnia ulula)

Žije v lesních oblastech Evropy, Severní Ameriky a Asie. V Rusku se nachází na Kamčatce, v oblasti Magadan, na Chukotce, na pobřeží Okhotského moře. Krmí se hlodavci (myši, lemmings, volle), někdy loví veverky, hazelnaté tetříky, černohlávky, jitroce a další ptáky.

Délka ptáka dosahuje 45 cm, ocas ptáka je dlouhý, barva je hnědo-hnědá s bílými skvrnami, v dolní části těla jsou tenké pruhy. Hawk sovy oči a zobák jsou žluté.

Kde žijí sovy?

Sovy žijí po celém světě, nikoliv pouze v Antarktidě. V Rusku existuje 17 druhů sov. Velké množství těchto ptáků se nachází v lesích a jen málo z nich žije na volném prostranství.

V podstatě sova žije v dutině a hnízdí. Sova najde domov téměř všude: v lesech, horách, stepi a pouštích. Ušatá sova žije na všech polích, protože loví na volných plochách, ale vytváří hnízda pouze v lese. Bílá sova žije v tundře, v zimě letí daleko na jih, nemá ráda zalesněné oblasti. Vousatý slivka žije pouze v hustých lesích. Sovy, jako je sova a sova, naleznou dům pod střechami a v podkroví.

Jaká sova jí?

Otázka toho, co se soví pták živí přírodou, je zájem mnoha lidí. Tento pták, jak ve svém přirozeném prostředí, tak v zajetí, jedí hlodavci, drobné ptáky, hmyz, zvířata. Dieta závisí na stanovišti sovy. Sovy středních a velkých velikostí se živí krysy, myší, lemmings, ježci, ještěry, rejdy, zajíci, žáby, ropuchy, netopýři, krtci, hadi, kuřata. Malé sovy jedí převážně hmyz (brouci, kobylky) a ptáci žijící v pobřežních oblastech konzumují ryby, kraby a slávky. Sovy žijící v tropických zemích konzumují ovoce, rostliny a plody. Sýr pták může žít bez vody několik měsíců, uhasit jeho žízeň krví svých obětí.

Sova doma

Udržování sovy doma se stalo velmi běžným zaměstnáním. Nezapomeňte však, že sova je noční obyvatel a hlavní činnost ptáka přichází večer, noc a ráno. V tomto časovém období jdou lovit. Od večera do rána bude domácí sova hlučně, křičet a jít o své podnikání, takže je pro majitele obtížné spát.

Tam jsou některé potíže s krmením sova příliš, ptačí trávicí systém je navržen tak, že to potřebuje jíst celé tělo myši nebo ptáka. Je logické, že krmení s masem zmizí, připravte se na nákup myší.

Dále věnujte zvláštní pozornost výběru typu sovy, dlouhohodnota nebo bahna bude vhodná pro standardní městský byt. Tam bude malý prostor pro palubu a sova, i když máte široký byt nebo dům.

Jaký je rozdíl mezi sova a sova?

Sova je dravý pták z řady sov, ze sovové rodiny. Patří do rodu sovy. Tento pták se liší od ostatních druhů sov ve svém vzhledu. Za prvé, sova má největší velikost ve srovnání s jinými sovy. Hlava orla je poměrně velká a má charakteristické rysy: v oblasti sluchových otvorů jsou krátké pevné peří připomínající auricles. U orla charakteristická barva peří, červenohnědá barva. Na hlavě a na zadní straně jsou jasné tmavé proužky.

Za druhé, na rozdíl od mnoha druhů sov, které loví pouze v noci, je sova ptákem dne a dobře vidí ve dne.

Kořistí sov jsou převážně malé hlodavce a hmyz, zatímco sova loví bažanty, zajíce a mladé jeleny. Tento druh kořisti žije převážně v stepní zóně. Na takových místech je vhodné, aby sova šla lovit kvůli velkému rozpětí křídel.

Sova vlevo, sova vpravo. Autoři fotografie: snowyowls, Lotse

Popis sovy

Podle jejich anatomických charakteristik mají všichni představitelé sovů významné rozdíly od dravých pernatých dravců, kvůli nimž patří k nezávislému pořadí.

Nejdůležitější znaky kostry sov jsou:

  • přítomnost charakteristických procesů na hlavních kostech,
  • přítomnost nějakého trojitého artikulace lebky se spodní čelistí,
  • přítomnost velmi krátkých falangů třetího prstu,
  • přítomnost výrazné pohyblivosti vnějších prstů, které se mohou ohýbat směrem vzadu,
  • přítomnost významné části typů typických zářezů umístěných na zadním okraji hrudní kosti.

Hlava sovy se může otáčet o 270 °. Tato vlastnost je vysvětlena přítomností velmi zvláštních dilatací karotických arterií na úrovni dolní kosti dolní čelisti, což vede k tvorbě přívodu krve a zvyšuje počet malých krevních cév, které odcházejí z velkých tepen. Spojení karotických arterií mají anastomózní propojky, které zabraňují přílišnému stlačení cév.

Vzhled

Pět řad dostatečně tuhého a rozptýleného peří vytváří zářivý halo, které se označuje jako obličejový disk. Fly pery ptáka mají zaoblení na koncích a charakteristický ohyb na straně těla. Často se na prvních třech peřích vyskytuje třepotání nebo zubatá zužování vnějších pásů, díky nimž sovy táhnou téměř tiše. Pro třetí a čtvrté peří charakteristická výrazná délka. Řídící peří na oříznutém nebo znatelně zaobleném, často krátkém ocasu se také liší zakřivenými dole. Nohy mají peří téměř na zem.

To je zajímavé! Významná část druhů patřících do řádu skupiny Sovoobraznye má velmi nudné, šedo-rezavé zafarbení s černými nebo tmavými skvrnami, pruhy a skvrnitými, což rozehřeje sovu v souladu s okolní přírodou, zejména po setmění.

Ostré a dlouhé sovy jsou také výrazné silné zakřivení a zobák takového pernatého dravce je ohnutý, začíná přímo od základny a nemá žádné výstřižky podél okrajů. Skončí oříznutým hákem, kterým může sovu vytvořit velmi charakteristické kliknutí. Krátké peří pokrývají peřící peří. Oči jakékoli sovy jsou poměrně velké a dívají se rovně dopředu, což je vysvětleno postavením oběžných drah v obličeji lebky, a takový ošidělý dravec vidí svět kolem sebe jen v černé a bílé.

Na rozdíl od poměrně obyčejného, ​​ale mylného názoru je sova schopna vidět dost dobře v den, protože oči takového ptáka nemají zvláštní citlivost na denní světlo. Znaková žába se vyznačuje výrazným kontrakcí a expanzí nejen v podmínkách změny úrovně osvětlení, ale také v procesu vdechování nebo vydechování.. Slyšení sova je neuvěřitelně tenké, mnohem jasnější než u všech zástupců rodiny Feline. Poměrně velké vnější ucho je často pokryto pohyblivou a složenou kůží s peřím.

Charakter a způsob života

V současné době neexistuje jasná odpověď na otázku, zda je sova stěhovavým ptákem, ale většinou ptáci dravci jejich objednávky soví upřednostňují ustálený způsob života a také raději usadit výhradně v párech. Hlavní, špičková aktivita sovy padají v nočních hodinách, takže během dne tito ptáci sedí v hnízdech nebo na větvích stromů.

To je zajímavé! V dávných dobách byly sovy velmi obávané a často byly považovány za velmi špatné znamení a spojovaly je s nepříznivými mystickými událostmi, a proto byl takovýto pták pronásledován téměř všude.

Výjimkou jsou bílé sovy schopné téměř 24 hodinové aktivity v polárních dnech. Muži a samičky sovy se sdružují v párech a stráví celý svůj život v takovém manželství, ale období pronikavého dvoření nebo páření her, které jsou vlastnictvím mnoha druhů ptáků u pernatých dravců, je téměř zcela chybějící.

Kolik sov žije

Průměrná délka života sovů se může pohybovat od pěti do patnácti let, a jak ukazuje pozorování, závisí přímo na podmínkách stanovišť, druhových charakteristikách a velikosti ptáků. Držitel záznamu o dlouhověkosti jsou sovy. Světový rekord byl zaznamenán ve Švédsku, kde byla očekávaná délka života jedné sovy 24 let a devět měsíců.

Pořadí zahrnuje pár rodin zastoupených sovy, nebo skutečné sovy a také sovy.

Podčeleď Skutečné sovy (Striginae) zahrnuje

  • rodu Scoops (Otus) - jedná se o pět desítek druhů, jejichž zástupci se vyznačují neúplným obličejovým kotoučem, stejně jako poměrně velkými "ušima" na peří, holými nebo s drsnými štětinami s prsty. Ptáci se vyznačují načervenalou, hnědavou nebo šedavou barvou se skvrnitou,
  • rodu Procesory - jedná se o dvacet pět druhů predátorských ptáků,
  • rodu Tawny sova (Strih) - jedná se o jednadvacet druhů, jejichž zástupci mají délku těla v rozmezí 30-70 cm. Tento rod nemá žádné peřící uši a pro pleťový disk je charakteristický dobrý projev. Peří volného typu, šedavé nebo načervenalé barvení s přítomností hnědého pestrínu,
  • rodu Sovy (Vubo) - jedná se o devatenáct druhů, jejichž zástupci jsou noční ptáci s červenohnědou barvou se znatelným pestrinem. Na stranách hlavy jsou peří "uši". Průměrná délka těla se pohybuje mezi 36-75 cm,
  • rodu Neotropické sovy (Rulsatrih) - jedná se o tři typy dravých ptáků,
  • rodu Sovy ryb (Socorelia) - jedná se o tři typy dravých ptáků,
  • rodu Sovy ryb (Ketura) - jedná se o tři druhy, jejichž zástupci mají být zařazeni do obrovského rodu Vubo,
  • rodu Bílé čočky (Ptilorsis) - dvojice druhů, jejichž zástupci někdy patří do rodu lopatky (Otus),
  • rodu Kubánská lžička (Margarobias) - jediný druh, který tvoří monotypický rod Margabobyas a je endemický na Kubu,
  • rodu Západní americká lopatka (Rsilossors) - jediné druhy dravých ptáků,
  • rodu Hvězdná sova (Lorhostrikh) - monotypický rod obývající lesní zóny jižní a střední Ameriky,
  • rodu Africká rohatá sova (Jubula) - jediný druh, který tvoří monotypický rod Jubul a je endemický pro Afriku.

Podčeleď Asióninae zahrnuje

  • rodu Sovy ušaté (Asio) - šest druhů, jejichž zástupci mají jasný obličejový disk, stejně jako žlutá nebo oranžová duhovka. Křídla jsou dlouhé a úzké, s vrcholem ve formě druhého a třetího perového letu. Pohled je charakterizován velkými otvory, pokrytými kožovitým asymetrickým záhybem. Nohy ptáka mají peří k pazourkové části,
  • rodu Jamajský kopečeknebo Pruhovaná sova (Pseudossors) - druh dosahuje délky 28-35 cm a má červenavé peří a žlutošedý zobák,
  • rodu Šalomoun dlouhosrstý sov (Nesasio) - druh tvořící monotypický rod, který předtím patřil k rodu Eared Owls.

Podčeleď Surniinae zahrnuje

  • rodu Jehlice s hlavičkou (Ninoh) - třicet tři druhů, jejichž zástupci jsou vzácné a štětinovité peří, které tvoří pokrytí prstů. Délka ptáka se pohybuje od 20 cm do půl metru. Dolní okraj mandibuly se vyznačuje zvláštním zubem,
  • rodu Vepřové sovy (Glaucidium) - tři tucty druhů, jejichž zástupci mají malou velikost těla, krátké křídla a dlouhý ocas. Pro obličejový disk se vyznačuje špatný vývoj, chybí "uši", malé oči,
  • rodu Sovy s nohama (Aegolius) - pět druhů, jejichž zástupci vypadají jako sovy, ale mají hustě osrstěné prsty, kratší tarz, poměrně volné opeření, větší hlava a dobře vymezený obličejový disk,
  • rodu Sychi (Athene) - tři druhy, jejichž zástupci jsou obyvatelé nejvíce otevřených krajin, měst, venkovských oblastí, stepních zón, polopouští a pouští, stejně jako všechny kamenité oblasti,
  • rodu Lesní sova (Heteroglux) - druh, jehož zástupci se vyznačují velmi malou velikostí a dlouhým tělem ve čtvrt metru. Oblast křídla je pokryta bělavými pruhy. Hlavní specifické rozdíly představují velmi silné prsty, pokryté bílým peřím. Sexuální dimorfismus je mírný,
  • rodu Hawk Owl (Surnie) - druh, jehož zástupci jsou středně dlouhý a dlouhý ocas a také se liší v očích a zobáku žluté barvy v nepřítomnosti charakteristických "uší". Průměrná délka ptáků je 35-43 cm a rozpětí křídel 60-80 cm,
  • rodu Sych-elf (Misrahtene) - druh jehož zástupci byli popsáni již v roce 1861, a také se liší v délce těla v rozmezí 12-14 cm, s váhou asi 45 gramů. Přistání těla ve svislém směru, s poměrně velkou hlavou a nepřítomností "uší"
  • rodu Andovská sova (Henogluch) - jediný druh, jehož zástupci jsou charakterizováni vytvořením monotypického rodu,
  • rodu Papuánská sova (Urlohh) - druh, jehož zástupci jsou monotypického rodu a liší se v průměrných velikostech s délkou těla v rozmezí 30-33 cm, malou hlavou a také dlouhou ocasní částí. Křídla se zkrátila a zaokrouhly. Přední disk je bílý, ale mladí jedinci mají jasnější zbarvení ve srovnání s dospělými ptáky.

Je tedy obvyklé přiřadit rodině vepřového masa pouze tři hlavní podskupiny, které kombinují tři tucty rodů.

Rozdělovací oblast

Typy kopečků získaly distribuci v Evropě a Asii, stejně jako v Africe a Americe. Zástupci rodu Splyushka jsou v Evropě obzvlášť populární. V naší zemi, kromě splyushky, na Dálném východě, jsou také poměrně běžné orientální a límečky, a ve Střední Asii a na území Kazachstánu lze pozorovat lopatku v poušti.

To je zajímavé! Vrabci sovy jsou zástupci různých biotopů, včetně taigy, stejně jako pouští a tropické lesní zóny, a tak tito lidé žijí téměř na všech kontinentech světa, s výjimkou Austrálie.

Zástupci rodu Megasors jsou obyvatelé Severní, Jižní a Střední Ameriky a Neyasyti jsou široce rozšířeni v Evropě, severní Africe, stejně jako v Asii a Americe. Neotropické sovy obývají lesy Jižní a Střední Ameriky a Sovy ryb - pouze území Asie. Poměrně početné kopy s bílým povrchem jsou v našich dnech spíše rozšířené a Pseudossors jsou výjimečnými obyvateli ostrova Jamajka.

Owlova strava

Sovy žijí téměř po celém světě, takže potraviny těchto dravých ptáků jsou převážně živočišného původu, ale mají velkou druhovou rozmanitost. Sovy, jako největší představitelé sov, se živí výhradně teplokrevnými potravinami a vzácní jedinci iglonogie dávají přednost tomu, aby jedli hmyz.

Bez vody může sova strávit několik měsíců a dostatečné množství tekutiny v těle dravce je opatřeno čerstvou krví kořisti. Sovy loví a proto krmí, hlavně ve tmě.

Výtěžnost největších představitelů sovové skupiny může být zastoupena nejen velkými lišky, lemmings a hlodavci, ale také prakticky všemi ptáky. Například, bílé polární sovy kořistí především na odrůdách myší, vojínů, zajíců a ne příliš velkých erminů, a sovy sami velmi aktivně jedí různé škůdce, včetně různých hlodavců.

Je to důležité! Měli bychom si uvědomit, že sovy nikdy nejízdí mrkve, a v zimním období se potravní zásoby takových opeřených dravců vyrábějí přímo v hnízdech.

Drobní elfové synové se živí pouze hmyzem a strava sovy je neuvěřitelně rozmanitá. Сипухи, наряду с сычами, предпочитают селиться вблизи человеческого жилья где и истребляют огромное количество вредных грызунов.

Přirozené nepřátele

Основной причиной гибели сов принято считать недостаточность питания. V některých letech, kdy je celkový počet hlodavců a jiných zvířat lovených sovemi nevýznamný, zemře čtvrtina mladých jedinců. Mnoho druhů sov je mimo jiné velmi často vystavováno dravým útokům tak velkých ptáků, jako jsou jestřábi, orli a zlatí orlí.

Je to důležité! Hnízda polární sovy jsou zničeny arktickými lišky, které jedí kuřata a vejce, a skuy, které mají silné zobáky a dobře vyvinuté drápy představují zvláštní hrozbu pro potomky tohoto druhu.

Hlavní nepřátelé sova mláďat, které spadnou nebo letují předčasně z hnízd, jsou různí masožravci, včetně mývalů, fretek a lišek. Ale hlavním nepřítelem sovy v současnosti je člověk, který má ničivý účinek na stanoviště ptáka tím, že snižuje stromy. Mezi jinými jsou sovy často předmětem neoprávněného lovu.

Stav obyvatelstva a druhů

Navzdory skutečnosti, že mnoho druhů sov přináší lidem značné výhody a zničí hodně škodlivého hmyzu, stejně jako hlodavce, někteří členové této rodiny se stali poměrně vzácnými, což bylo vyvoláno omezenou distribuční oblastí a jejich přemístěním z hlavních přírodních stanovišť. K dnešnímu dni byla v červené knize a dodatku II úmluvy СИЭS zapsána sova obecná, stejně jako některé další druhy.

Stav ochrany druhů

Sova obecná není mezi druhy, jejichž existence je ohrožena, ale snížení obvyklých hnízdících míst je vážným ohrožením. Ve východní Evropě se v posledních desetiletích z nevysvětlených důvodů projevuje katastrofický pokles populace sova obecného. Tento druh téměř zmizel z pobaltských zemí a Běloruska, stal se vzácný na Ukrajině a Moldavsku. Nyní je sova obecná uvedena v červených knihách několika zemí ve východní Evropě.

Pohled a člověk

Sovy obecně se často nacházejí v obydlí osoby, usazují se v podkroví, v hospodářských budovách, zříceninách, kostelích a zvonicích. Není to nic, co je v angličtině "sova obecná" přeložena jako "sova obecná". V městech, kde je vždy mnoho krys a myší, jsou sovové sovy vždy snadné najít pro sebe. A kromě toho se "městské" sovové sovy dozvěděly noční světlo, aby lovily noční hmyz a netopýři.

Stejně jako ostatní druhy soví lidé vždy ošetřovali sovětské sovy s pověrčivým strachem, zejména proto, že se nejčastěji setkávali v jejich domovech. Stejně jako ostatní sovy byly sovové sovy symbolem moudrosti. Nyní je naděje na sovy, naštěstí, a lidé s těmito ptáky zacházejí se sympatií. A role sova obecného v boji proti městským hlodavcům je zřejmá a nikdo není zpochybňován.

Distribuce a stanoviště

Sova obecná je jedním z nejčastějších ptáků na světě. To se nachází na všech kontinentech, s výjimkou Antarktidy, a na mnoha ostrovech, včetně vzdálených. Nicméně sova obecná netoleruje chladné severní klima, takže se nenachází v severních oblastech Kanady a severní Evropy. Stodola byla úspěšně zavedena na mnoha vzdálených ostrovech: Hawaiian, Seychely, na Novém Zélandu. Zavedení sova obecného na Seychely v roce 1949 však ukázalo, jak křehká přirozená rovnováha a jak snadné je to rozbít. Faktem je, že sýpka na Seychelách začala lovit nejen krysy, ale i endemický sejchelovský sester, jehož počty začaly prudce klesat.

Na území velkého rozmezí se vyznačuje více než 30 druhů sova obecného.

V naší zemi se sova obecná nachází pouze v oblasti Kaliningradu.

Sova obecná žije v různých biotopech, vyhýbá se pouze hustým lesům. Jedná se o jeden z mála druhů ptáků, který využil lidské hospodářské činnosti pro odlesňování a rozvoj zemědělství, protože rozšiřoval nabídku potravin a umožnil se šíření velmi široce. Sova obecná se ochotně usadí u lidského bydlení.

Výživa a chování krmení

Podstata stravy sova obecného se skládá z různých myšiček jako hlodavců a škůdců. Chytí však ptáky, včetně dravých ptáků, netopýrů a žab a hmyzu. Během lovu letí kolem své domény sovu, neustále mění svou výšku - nahoru a dolů nebo čeká na oběť před přepadem. Let sova je měkký a tichý, protože křídla jsou uspořádány tak, aby konce letového peří uhasily zvuk letu.

Sova je zabitá svými drápy a pak na ni s dlouhou nohou utíká a rozbije se svým zobákem. Jejich krk je tak mobilní, že mohou jíst téměř bez ohýbání své kořisti. Během jídla se peří kotouče sova po celou dobu pohybuje, když se otevřou a zavřou ústa, takže se zdá, že stodola se neustále tváří při jídle.

Vokalizace

Hlaveň sova - zvláštní chraplavý "hej" - byl vznik ruského názvu ptáka. Obecně platí, že v období hnízdění jsou nejvíce "slyšavé" sovové stodoly. V tuto chvíli křičeli a křičí. Mimo hnízdící období jsou sovy obecně tiché. Vedle hlasových zvuků někdy zaklapávají zobáky nebo se křídly chvějí.

Životní styl a sociální struktura

Pštrosí sovy jsou osamělí, ale v místech bohatých na kořist mohou být uchováváni v malých skupinách. Jedná se o jednu z nejvíce "nočních" sov. Sýpka se během dne spí a na noc si vybírají nějaké přírodní nebo umělé výklenky: dutinu, díru nebo starou půdu v ​​domě. Obvykle žijí sedavě, ale v případě nedostatečné kořisti ("ne roky myši") mohou migrovat na nové místo.

Když se setká s vetřelcem svého územního majetku, sova se rozšiřuje a křižuje, blížící se nepřátelům. V tuto chvíli se sova hlasitě syčí a klikne na jeho zobák. Hrozba představuje, jako je tomu u jiných sov, není přítomna ve sova. Místo toho rozkládá křídla v horizontální rovině a ležela, přiléhající k zemi s pečlivě lisovaným peřím. Pokud taková ukázka nepomůže, sova obecná může zaútočit na nepřítele, padá na záda a zaútočí na drápy.

Když se člověk přiblíží, sovy se obvykle stávají vysoko na dlouhých nohách a jemně se pohybují, zatímco aktivně pohybují peří disků obličeje, "grimasují" a pak odlétají
Oči sova jsou velmi dobře vyvinuté, dokonale vidí jak ve tmě, tak v jasném světle.

Pověst, stejně jako všechny ostatní sovy, je také dobře rozvinutá. Uši jsou umístěny asymetricky po stranách hlavy, levice je nad, pravá je dolů. Tato struktura sluchadla pomáhá ptákům slyšet zvuky potenciálních obětí z různých úhlů. Krátké tlusté peří s rámem předního disku jsou dobré zvukové reflektory. Sovy jsou velmi náchylné ke všem zvukovým signálům a v případě příliš hlasitého zvuku pokrývají otvory v uších se zvláštními zátkami pokrytými malými pery.

Životnost

Podle vyzvánění mohou sova obecně žít v přírodě až do 18 let, ale jejich průměrná délka života je mnohem méně - asi 2 roky. Existují ovšem také výsledky "šampionů": v severní Americe žila v zajetí již 11 let 6 měsíců, v Holandsku žila v přírodě až 17 let a držitelka rekordů byla z Anglie stáda, která žila v zajetí 22 let.

Uchovávání zvířat v moskevské zoo

V naší zoologické zahradě žijí pavilon "Night World", což je samozřejmě optimální pro tento druh. Nyní obsahuje 5 ptáků. Na expozici můžete vždy vidět 1 pár, zbytek odpočinku v neexpozitní místnosti, ptáci se každým rokem mění. Většina sova obecná pochází z přírody. Jeden pár sova obecně pravidelně chová, měli už čtyři mláďata. Inkubují hnízda a krmí kuřata.

Stodola v zoo se skládá ze 6 myší denně.

Ekonomická hodnota

Sovy v přírodě jsou prostě velmi důležité. Takoví dravci mohou omezit celkový počet hlodavců a také přispět k aktivnímu vyhubení nemocných nebo příliš slabých ptáků, což má pozitivní vliv na celkový výkon genofondu.

Mimo jiné takovéto ptáky masivně distribuují všechny druhy ovoce a různé semena rostlin a usnadňují jejich osídlení. Zástupci všech druhů sovy patří do kategorie cenných organických hnojiv. Sova je mimořádně krásný a pyšný pták a mnozí členové rodiny se mohou snadno a rychle přizpůsobit životu spolu s lidmi, takže si zaslouží být v kategorii populárních a docela populárních exotických mazlíčků.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org