Zvířata

Jumper s krátkým uchem - malý savec

Pin
Send
Share
Send
Send


Prygunchiki - velmi zajímavé savce s tenkou pohyblivou proboscis a dlouhými zadními nohami. Žijí výlučně v Africe. Zvířata jsou docela starodávná, ale poprvé ve vědecké literatuře byly popsány až v polovině 19. století. Po dalších 100 letech se v tisku objevilo několik krátkých poznámek o jejich biologii a teprve v posledních desetiletích se znalosti o jumpery obohatily a vědecký svět si uvědomil, že můstky jsou opravdu jedinečné.

Prygunchikovye nebo jumpers (Macroscelididae) - rodina afrických savců. Zpočátku byly propojky s jinými hmyzožravými zvířaty zařazeny do řádu Insectivora, později byly zařazeny jako vzdálené příbuzní kopytníků, pak se s nimi spojili s hlupáky v podřízenosti Menotyphla. V současné době je většina biologů považována za nezávislé monotypické oddělení makroskopických makroskopů, v blízkosti hlodavců a lagomorphů. Nicméně díky moderním výzkumným metodám stále více a více vědců má tendenci věřit, že Macroscelidea, jako sloni, damáni, aardvory, zlatí smrtelníci a tenrek, patří k starodávné větvi afrických savců - k nadřízené Afroterei. Všichni sestoupili ze společného předka, který žil v Africe asi před 60 miliony let.

Kde žijí propojky?

Tito obyvatelé žijící v extrémních životních dnech se nacházejí pouze v Africe (s výjimkou Západní Afriky a Sahary), kde zaujímají řadu stanovišť. Některé druhy preferují pouště, stepi nebo savany, jiné - kamenité křoviny, třetí - skalní sutí, čtvrté - houštiny horských lesů.

Jak vypadají jumpery?

Venkovně se propojky podobají velkým jerobám. Délka těla zvířat spolu s hlavou, v závislosti na druhu, se pohybuje od 10 do 30 cm, váží od 45 do 500 gramů. Chvost zvířat je dlouhá, téměř stejná jako délka těla, pokrytá krátkými vlasy. Kůže je tlustá a měkká, různých odstínů šedé a hnědé.

Říká se, že Bůh, vytvářený skokanem, se zdálo, že hraje v transformátorech: vzal zadní končetiny z klokana, těla a ocasu od krysy a proboscis od slona. Některé druhy mají také lícní kapsy, jako jsou křečci, s jumpery, které v nich pokrývají zásoby potravin. Taková neobvyklá kombinace vlastností je ve skutečnosti velice účelná adaptace zvířat na obtížné životní podmínky.

Nejvíce překvapivá věc o jumperu je možná dlouhá tenká proboscis. Zvířátko je může zvednout, snížit a rotační pohyb. Takový neobvyklý nos pomáhá jumperu dokonale cítit dravce, červy a jiné bezobratlé.

Prodloužené zadní nohy s relativně vysokými podpatky připomínají klokaní končetiny. Ačkoli jumpers v jumpery nejsou tak vyvinuté jako v jerboas, mnoho druhů cestovat na dlouhé vzdálenosti, mírně skákat. Zadní končetiny také pomáhají zvířatům v nebezpečí - uprchnou z nepřátel s dlouhými skoky. Díky dlouhým nohám a rozsáhlému systému cest je pro sběratele těžké nechat daleko za pronásledovateli - hady a masožravé savce. Obvyklý způsob přemísťování můstků - chůze po čtyřech nohách.

Všechny propojky mají dlouhý jazyk, aby mohli vytáhnout za špičku nosu a vytáhnout malou kořist do úst.

Hoopers jsou docela dobří tvory. Když jsou v ruce, velmi dobře vyvinuté zuby se používají velmi zřídka.

Představuje propojky životního stylu

Jumpery jsou většinou diurální, ukazují činnost i v těch nejžhavějších hodinách. Jedná se pouze o pozemní zvířata.

Dieta skokanů se skládá z pavouků, brouků, stonožců, mravenců, termitů, žížal, jakož i ovoce a semena.

Zvířata mají dobře vyvinuté vonné žlázy. U různých druhů se mohou nacházet v kořene ocasu, na hrudníku nebo na chodidlech nohou. Tajemství pachových žláz využívají zvířata nejen pro komunikaci s příbuznými, ale také jim umožňuje označit cestu, která se vydala a navigovat ve vesmíru.

Většina propojky může komunikovat pomocí zvuků. Některé druhy vysílají pípnutí, bouchají zadní nohy na zemi, jiné uloví ocasy na vrhu. Pokud uchopíte propojku, vytváří ostrý vysoký zvuk.

Rod z proboscisských psů

Rod rodu Proboscis (Rhynchocyon), který zahrnuje 3 druhy, je největším členem rodiny:

  1. Skvrnitý proboscis pes (Rhynchocyon cirnei),
  2. Zlatý proboscis pes (Rhynchocyon chrysopygus),
  3. Peters proboscis nebo červenohnědé proboscis (Rhynchocyon petersi).

Proboscis psi žijí v houštinách údolí a horských lesů střední a východní Afriky. Délka těla je v průměru 23-31 cm, váha 400-440 g.

Proboscis psy jsou obvykle drženy v párech. Každý pár zaujímá plochu 1600 až 6000 čtverečních metrů I když monogamie je pro tyto druhy charakteristická, interakce uvnitř dvojice je velmi omezená. Ženy a muži tráví velmi málo času společně. Sdílejí společný prostor a chrání je odděleně: samec zajistí, že cizí muži nezaútočí na území a žena nevydá cizince.

Obvykle se pohybují po určitých stezkách, a to jak podél jejich cesty, tak po cestě položené jinými zvířaty. Aktivní ve dne a strávit noc v hnízdě listů v lesní podlaze.

Dieta se skládá hlavně z mravenců a termitů, ochotně jíst jiné bezobratlé. Zlatí proboscis psi tráví téměř celý den při hledání jídla. Stejně jako nosukhové, dělají to s pomocí své dlouhé rolovací nosní sondy. Jiné druhy tohoto rodu, kromě nosu, také používají přední končetiny pro hledání potravy, které mají tři dlouhé drápy. Zuby pomáhají zvířatům vykopat malé kónické díry v půdě.

Jídelní tyčky s dlouhými vlasy

Rod Elephantulus zahrnuje:

  1. Krátkosrstý slonovinový můstek (Elephantulus brachyrhynchus),
  2. Edwardův slonový jumper (E.edwardii),
  3. Rocky Elephant Jumper (E. rupestris),
  4. Tmavý slonovinový propojka (E. fuscipes),
  5. Bushový vyhazovač slonů (E. intufi),
  6. Zlatonosný propojka (E. myurus),
  7. Revualův slonový jumper (E. revoili),
  8. Zamzebian slonovinový můstek (E. fuscus),
  9. Severní africký slonový jumper (E. rozeti),
  10. Červená slonová kostka (E. rufescens).

Zástupci tohoto rodu nejsou velcí: délka těla - 10-14 cm, ocas 10-16 cm, hmotnost zvířat - 25-50 g.

Skalnaté a skalnaté slonové skokany převážně žijí na skalnatém sutí a oblázkách v Jižní Africe, severoafrický slonový skokan se nachází v polosuchých horských stanovištích v extrémní severozápadní Africe, jiné druhy tohoto rodu obývají stepi a savany jižní a východní Afriky.

Jezte hlavně hmyz, rostlinné potraviny zaujímají malý podíl stravy.

Skalní a křoví mokři kopat pro přístřeší mělké nory v písčité půdě, nebo pokud je půda pevná, použijte hlodavce pro tento účel.

Důležitou roli v životě červeného slonového můstku hrají pěší stezky, které jsou v lese vyčištěné tunely. K tomu, aby se zvířata mohla pohybovat podél maximální rychlosti, musí být cesty udržovány v dokonalé čistotě. Když zvíře musí uprchnout od dravce, dokonce i jedna malá větev se může stát překážkou a vést k smutným důsledkům, takže zvířata nezapomínají pravidelně čistit své stopy. Přibližně 30% denního světla každý den na jumpers bere na kontrolu sítě jejich cest a obnovení pořadí - padlé listy, větve a jiné zbytky zvířat rychle odložil přední tlapy.

Vesmírné lesní propojky

Jediný druh rodu (Petrodromus) je čtyřprstý lesní můstek (Petrodromus tetradactylus). Druh je středně velký: délka těla 16-22 cm, ocas - 13-19 cm, nachází se v subtropických a tropických lesích, ve vlhkých oblastech hory a savany Keni, Tanzanie, Zambie, Zimbabwe, Angola atd.

Tento druh nevytváří hnízda, nevrátí se a nežije v zahradách. Co se týče červeného slonového jumperu, pro tento druh mají velký význam cesty.

Rodinné záležitosti

Ačkoli jumpers vypadají jinak a žijí v různých biotopech, jejich sexuální chování je docela podobné. Zlaté a sametové rameno proboscis, čtyři prsty, skalnaté a krátkozraké propojky žijí v monogamních párech, ale tráví trochu času společně. V tropických oblastech, jumpers přinášejí mláďata několikrát během roku, a ve vysokých zeměpisných šířkách, chov se stane sezónní a obvykle spadá do mokré sezóny.

V závislosti na druhu, těhotenství trvá od 42 dnů (u zlatých proboscis psů) k 57-65 dní (u červených slonů jumpers). U plodů se obvykle vyskytují 1-2 mláďata a pouze severoafrický můstek a pozorovaný proboscis pes často přinášejí 3 mláďata. Děti se narodily již pokryté kožešinou a dobře vyvinuté. Pouze mláďata krátkozrakých žertníků stráví první dny života v hnízdě, ostatní druhy téměř okamžitě po narození začínají sledovat matku všude. Samice se stará o potomstvo, zpravidla sama, muž ji pomáhá málo. Již ve věku 1,5 měsíce dosahují jumpers sexuální zralost.

V přírodních podmínkách není věk jumpers dost dlouho - v průměru 2,5-3 let, v zajetí žijí o něco déle.

Zachování v přírodě

Zlatý proboscis pes, Peters proboscis pes, revoluční slonový skokan, jsou ve stavu, který vzbuzuje obavy. Pozorovaný proboscis pes, krátkosrstý můstek, slonový skokan Edward a skalní skokan slonů jsou zranitelné. Zlatí proboscis psi a čtyřprstní lesní propojky na pobřeží Keni jsou uloveni a používáni jako jídlo.

Ale většina obyvatel jumpers je ohrožena odlesňováním. Bude to strašná ztráta, jestliže po 50 milionech let své existence, kvůli zničení jejich přírodních stanovišť, propady zmizí z tváře země.

Sociální chování

Zvířata jsou jednotná, páry se vždy tvoří pouze pro období páření. Pokud se pár nerozpadne, je vždy důvodem - například malá velikost jednotlivých pozemků, nedostatek přístřešků nebo omezené zásoby krmiva. I v těchto případech však propojky žijí na stejném území a nekomunikují. Takový systém lze nazvat systémem latentního partnerství: neexistuje žádná spolupráce mezi jednotlivci, každý žije sám

Historie života v zoo

Zkušenosti s obsahem vyhazovače ukazují, že ve voliéře musí být teplo. Toto místo pod lampou aktivně využívají zvířata. Vzduch musí být suchý. Denní dávka by měla obsahovat různé krmivo, protože zvířata jedí trochu, ale pokaždé jiná jídlo.

Jumpery lze vidět na výstavní ploše pavilonu "Noční svět", kde se nalit písečná půda a větve v horní vrstvě. Sloní propojky žijí společně s africkými dormouse. Vzhledem k tomu, že zvířata používají různé úrovně voliér, dobře se spolu vzájemně setkávají. Předtím se můstky také dobře rozběhly s prokládanými myší a mezi zvířaty nebyla žádná agrese.

Krmítka ve voliéře se nacházejí na vrhu v speciálně vybavených hrncích. Denní výživa jablek zahrnuje hmyz, ovoce, drcený mrkvový tvar, tvaroh, studené vejce, drcené ořechy, zelenina (salát, pampeliška, zelí), kojenecká výživa. Voda je nezbytně dána v hojnosti. Zatímco jíst trochu játry, měli by mít vždy čerstvé jídlo.

V současné době na výstavě není zastoupena zoologická zahrada.

Výzkumné práce s tímto druhem v moskevské zoo

1. G.V. Vakhrusheva, I.A. Alekseicheva, OG Ilchenko, 1995 "Krátké uličky slonů: chov a chov v zajetí, zkušenost s umělým krmením mláďat", Vědecký výzkum v zoologických parcích, číslo 5

2. S.V. Popov, A.S. Popov, 1995 "Změna podmínek obsahu ovlivňuje chování krátko sluchových slonových můstků (Macroscelides proboscideus)?, Vědecký výzkum v zoologických parcích, číslo 5

3. A.S. Popov, 1997 "Některé zvláštnosti chování krátkosrstých slonových můstků (Macroscelides proboscideus) v expozici Moskevské zoo", Vědecký výzkum v zoologických parcích, číslo 9

4. S.P. Sapozhnikova, OG Ilchenko, G.V. Vakhrusheva, 1997 "Normální váhy krátkosrstých slonovinných mokrých (Macroscelides proboscideus) v podmínkách otroctví", Vědecký výzkum v zoologických parcích, číslo 9

5. S.V. Popov, O.G. Ilchenko, E.Yu. Olekhnovič, 1998 "Výživa zvířat při noční světové expozici", Vědecký výzkum v zoologických parcích, 10. vydání

6. S.P. Sapozhnikova, OG Ilchenko, G.V. Vakhrusheva, 1998 "Chování krátkosrstých slonovinných můstků při vytváření dvojic", Vědecký výzkum v zoologických parcích, číslo 10

7. O.G. Ilchenko, G.V. Vakhrusheva, 1999 "Dynamika každodenní činnosti rodinné skupiny krátkosrstých slonových můstků (Macroscelides proboscideus), Vědecký výzkum v zoologických parcích, číslo 11

8. O.G. Ilchenko, G.V. Vakhrusheva, S.R. Sapozhnikova, 2003 "Reprodukce slonových sluchátek (Macroscelides proboscideus) v moskevské zoo", Vědecký výzkum v zoologických parcích, číslo 16

Vnější popis propojky s krátkým ušima

Jumper s krátkým ušima má nejmenší rozměr mezi celou řadou propojky. Délka jeho těla není větší než 12,5 centimetrů.

Ale ocas těchto zvířat je poměrně dlouhý. Jeho délka se pohybuje od 9,7 do 13,7 centimetrů. Obecně lze říci, že vzhled krátkozrakého můstku je typický pro členy rodiny, do které patří.

Krátkosrstý propojka (Macroscelides proboscideus).

Charakteristická tenká čenichka krátkokapacitní můstky je extrémně silně rozšířena. Ve srovnání s jinými propojkami jsou uši zvířete zaoblené mnohem silnější a poněkud kratší než u jiných zástupců tohoto rodu.

První prst na zadních nohách má pazourku a má malou velikost. Srst je měkká, tlustá a poměrně dlouhá.

Horní část těla je oranžově žlutá, světle šedá, světle špinavě žlutá, pískově hnědá nebo černá. Břicho je obvykle bílá nebo šedavá.

Krátkozraký můstek, na rozdíl od ostatních členů rodiny, postrádá charakteristické jasné kroužky kolem očí.

Samice krátkosrstého jumperu má tři páry bradavek a jeho lebka se vyznačuje extrémně velkými sluchovými bubny. Zubní vzorec těchto vyhazovačů je 40. Je zajímavé, že horní řezák tohoto hlodavce je poměrně malý. Jasné kroužky kolem očí, charakteristické pro jiné propojky, chybí. Chvost je velmi dobře ořezaná a na své spodní straně má výraznou vonnou žlázu.

Krátkozraký životní styl jumperu

Krátkozraké propojky obývají polopouše a savany jihozápadní části Jižní Afriky, obývající takové země jako Jižní Afrika, Jižní Botswana a Namibie. Celková rozložení skokanů s krátkým uchem je více než půl milionu čtverečních kilometrů.

Prygunchik se usadil v keřových savanách a polopouštích.

Jumpery s krátkým ušima jsou převážně denní a žijí aktivní a jsou aktivní i v horkých dnech. Navíc v této době tato zvířata milují prachové koupele nebo se slunnou lahví. Změna vašeho každodenního režimu činnosti a hledání potravy za soumraku krátkozrakého jumperu může být hrozbou pouze pro své přirozené nepřátele, mezi nimiž jsou hlavní dravci. V tomto případě, ukazující aktivitu za soumraku, se krátkokončená propojka skrývá ve vegetaci během dne. Jako útočiště rozhodují zpravidla volné nory, které zůstaly po ostatních hlodavcích.

Životní styl krátkokapacitního můstku, zvíře je také aktivní v horkých dnech, kdy je ohříváno sluncem nebo se kouří prachem.

Neměli bychom si však myslet, že krátkokapacitní jumper je schopen žít pouze v domácnostech jiných lidí. Pokud nebyl nalezen žádný vhodný byt, může sám vykopat díru. V každém případě to dělají velmi dobře v písečné půdě. Rovněž rády vykopávají norky poblíž keřů, zejména u jejich kořenů.

Zpravidla krátkozraké propojky vedou osamělý způsob života a žijí v přírodních podmínkách a raději zůstávají sami. A pouze v období páření jsou kombinovány v párech. Celková plocha, kterou je jumper obsazena, je obvykle jeden čtvereční kilometr.

Jako útočiště pro propojku jsou prázdné hlodavce nebo vrtné díry vykopané samotným jumperem v písečné půdě.

Malé pozadí skokanů s krátkým uchem

Historie studie tohoto druhu poněkud připomíná vtip. Pouze ne život-situační, ale vědecké.

Springboks konzumují malé množství rostlinných potravin - rostlinných výhonků, kořenů a bobulí.

Když bylo toto zvíře objeveno na jihu afrického kontinentu, biologové se okamžitě pokoušeli zjistit, kdo to byl, což byla zcela přirozená touha. Ale kdo vypadá? Obecně platí, že nikdo jiný, s výjimkou jiných podobných jumperů. Поначалу короткоухого прыгунчика отнесли к отряду насекомоядных, посчитав, что они являются близкими родственниками ежей, землероек и кротов. Однако спустя некоторое время ученые мужи, внимательно присмотревшись к этому млекопитающему, «одумались» и, приглядевшись к некоторым чертам внутренней организации короткоухого прыгунчика, решили, что больше всего он похож, как это ни дико звучит, на примата! Вслед за этим, было высказано предложение объявить прыгунчиков примитивными представителями отряда приматов.

Krátkohlavé propojky jsou drženy většinou jednotlivě a pouze během páření - ve dvojicích.

Paleontologové se nestali stranou a navrhli, že jumpers nejsou primáty z toho prostého důvodu, že jsou blízkými příbuznými starověkých kopytníků. Takže ve velmi krátkém čase se můstku podařilo navštívit příbuzného a ježků, opic a koní. Tato nejistota zjevně nepatřila vědeckému světu a vědci s různými názory se rozhodli oddělit tyto legrační zvířata do samostatného oddělení, jenž patřil pouze těm, kteří dostali latinský název Macroscelidae.

Chov krátkosrstého propojky

V přírodních podmínkách života, krátkokopové propojky vedou k osamělému životnímu stylu, navzdory skutečnosti, že v podmínkách otroctví upřednostňují dvojí životní styl. Chovná sezóna pokračuje v srpnu až září. Doba trvání těhotenství je přibližně 56-61 dní. Na konci tohoto období žena porodí dvě mladé, nebo zřídka jedno. Ženy nejsou spokojeny s hnízdami pro narození a potomci se narodí v normální nory nebo přístřeší.

Mladé mláďata se rozvíjejí dobře vyvinuté, pokryté vlasy as otevřenými očima. Jen pár hodin po narození jsou schopni běžet.

Poprvé samice živí mladé mléko bezprostředně po narození. Navíc, pokud se narodí dvě mláďata, krmení prvního může probíhat současně s narozením druhého. Zoufalé děti jdou do jednoho z útulků, kde sedí tiše. Zajímavé je, že v tomto okamžiku se rodiče příliš nezajímají o své potomky, které se oddávají hektickému lásce. A následně se chovají podobným způsobem, žijí téměř výhradně kvůli sobě a jako by zapomněli, že mají potomky.

Co se týče dětí, vztahují se k takovéto rodičovské nedbalosti, která se dělají perfektně a sedí vedle sebe v domě, jen občas opouštějí úkryt, zkoumají okolní prostor a ochutnávají dospělé potraviny. Co se týče jejich rodičů, používají jiné úkryty k odpočinku. A jestliže se v procesu pohybu v prostorech klopýtají na své mladé, pak jim nevěnujte pozornost.

Chovatelská sezóna krátkozraké můstky se vyskytuje v srpnu až září.

Nicméně, blíže ke konci dne, matka, jako by připomínala, že vlastně má děti a jde do domu, aby vykonávala povinnosti přirozeně, žárlivě spěchá, aby vychovala mládí.

Zároveň může uchopit zuby kteréhokoli z jejího dítěte, jenž nejprve přijde nejprve k ní, a potom ho přitáhne k úkrytu a často to není ten, který si mladí zvolili.

Když se malý jumper ocitne v neznámé norbě, okamžitě uteče odtud a obvykle se setká s jeho matkou, která už táhne další mládě. Pak se situace opakuje a děti měnit místa několikrát.

Samice chrání potomstvo a vrátí se k němu jen jednou denně, aby nakrdila mléko.

Je zajímavé poznamenat, že v procesu nosení takových potomků žena vykazuje vzácné nadšení a tento "karusel" pokračuje, dokud se mláďata unaví a nevzdají se.

Po tomto začne druhá etapa v životě mladých lidí a pokud dříve ženská nezaznamenala značný zájem o ně, nyní všechny pokusy mláďat, aby opustily příbytek, který matka zvolila pro své potomky, jsou ostře potlačováni bdělým rodičem. Je pravda, že poté, co žena zjistí, že v této věci učinila věci v pořádku, okamžitě zchladí na tento výchovný aspekt, který děti okamžitě používají.

V přírodě je délka života krátkodobého propojky malá - 1-2 roky, v zajetí - až 3 roky.

Poté má matka následující "fix-idea" - krmení děti. Začíná přistupovat k mláďatům a jemně si pokrčí nos v zádech. Mistr si to bere jako signál, aby začal jíst a hledá mateřskou bradavku, která je pod paží. Matka bere pózu, která je charakteristická pro krmení - sedí a brzdí přední nohu. Pak dojde k druhému mláděte a poté, co našli druhou bradavku, je také přijata pro příjem potravy. Během této doby samice sedí s tlapkami od sebe.

Charakteristickým rysem malého lebku krátkozrakého jumperu jsou velké kosti sluchové bubny.

Někdy, když jsou ti mladí zvyklí, začínají energicky olizovat rohy matčiny úst a masírovat je tlapy. Matka brzy souhlasí s tím, jak se rozladí děti, otevírá ústa a děti začínají požívat jídlo, které má matka. Po obdržení takového zacházení se malé maloplošníky přecházejí do odpoledního zdřímnutí a matka se vrátí k jejímu podnikání. O dvě hodiny později se krmení mláďat znovu opakuje. Během jedné noci skip-matka živí své potomky čtyřikrát až pětkrát. Se vzestupem slunce se žena znovu domnívá, že až do večera je zcela osvobozená od péče o matku. Pokud jde o chování muže, vůbec nevykazuje žádný zájem jeho potomkům.

Vzhledem k tomu, že potomstvo roste, samice přestává zajistit, aby mladí nezanechali svůj úkryt, přestali je nosit a stále častěji přeskočili krmení. Čoskoro, aby se dostalo mateřského mléka, budou muset drobné krátkozraké propojky vyvinout značné úsilí. Nakonec samice krmí mláďata pouze jednou denně.

Jak mladí roste, jejich matka začne léčit jejich potomstvo stále chladněji a "uteče z domova".

Okolo dvacátého dne života (ale nikoliv dříve než šestnáctý a nejpozději dvacátý pátý) děti opustí úkryt a začnou dospělý život. Zvířata dosáhnou sexuální zralosti asi čtyřicátého třetího dne života.

Stav obyvatel krátkodobého propojky

V roce 1996 byly do tzv. Červeného seznamu Mezinárodní unie pro ochranu přírody zapsány krátkokryté můry, které dostaly status "zranitelných druhů". O sedm let později bylo toto rozhodnutí revidováno a stav propojky byl definován jako "druh mimo nebezpečí". Tato revize rozhodnutí je dána skutečností, že i přes skutečnost, že hustota obyvatel těchto zvířat je velmi malá, jsou území, které tento druh využívají, velmi velké.

Rod: Macroscelides Smith A., 1829 = krátkozraké propojky

Druh: makroscelidy proboscideus Shaw = krátkosrstá [obyčejná slonová kost]

Druh krátkých sluchátek= Makroskopides A. Smith, 1829

V rodu pouze druhy: krátkokryté propojky -Makroskopides proboscideus Shaw, 1800.

Rozměry jsou malé (nejmenší v rodině). Délka těla je 9,5-12,4 cm. Délka ocasu je 9,7-13,7 cm. Vzhled je typický pro rodinu. Tenká tlama je velmi podlouhlá, uši jsou poměrně kratší a více zaoblené než u jiných rodu skokanů. První prst na zadních končetinách je malý a má dráp. Srst je dlouhá, tlustá a měkká. V horní části těla je pískově hnědá, světle špinavě žlutá, světle šedá, oranžově žlutá, někdy černá, břišní nebo šedavá. Nipky 3 páry. Lebka má velmi velké kostní sluchové bubny. Zubní vzorec = 40. Horní řezák je poměrně malý.

Obyvatelé jsou pokrytí hustými křovinovými pláněmi s písčitými půdami. Aktivita je převážně denně a často v horkých dnech. Azyl slouží jako nory, které zvíře obvykle kopává na kořenech keřů, méně často to vyžaduje cizí lidi. Udržuje sám nebo ve dvojicích. Napájí se hmyzem, hlavně mravenci a termity, stejně jako některé rostlinné předměty: kořeny, bobule. Novorozené mládě jsou poměrně velké, otevřené oči, tělo je pokryto srstí.

To se nachází v Jižní Africe (Cape Province) av jihozápadní Africe.

V jižní Africe žijí úžasné živočichové - krátkosrsté slonovnice (Macroscelides proboscideus). Jaké to jsou? Ano, nikdo. Na propojkách! Dříve byli přiděleni skupině hmyzožravců, vzhledem k blízkým příbuzným krtků, krků a ježků. Ale vědci zjistili, že v mnoha aspektech vnitřní organizace jsou propojky podobné. primáty! A navrhli, aby byli prohlášeni primitivními zástupci tohoto oddělení. A paleontologové navrhli, že propojky ve své struktuře jsou blízké starým předkům kopytníků. Argumentovaně, příznivci různých názorů přijali "Šalamounové" rozhodnutí - přidělovat skokanům vyhazovače do samostatného oddělení, které získalo latinské jméno Macroscelidae *.

Jsme propojeni v moskevské zoo před několika lety. Jediný pohled na ně byl dost, aby se zajistila dobrá nálada. Rozhodněte se pro sebe - tělo, velikost a tvar připomínající kuřecí vejce, někde v oblasti předpokládaného pasu - poměrně velké zaoblené uši, vpředu - proboscis, který se pohybuje po celou dobu, za sebou - ocas "šitý" je zjevně vysoký. A to vše se drží na tenkých nohách - dlouhé a krátké přední straně. Aby koordinovali pohyby svých různě velkých končetin, můstky se často pohybují na třech nohách a tlačí jednu zadní tlapku. A pokud zvíře uvažuje o poškrábání ucha nohou, může skončit v slzách - noha se uvízne na zádech a může se uvolnit pouze tím, že spadne na jeho stranu. Jedním slovem je "zvíře, které neexistuje."

Nejdřív nás těšili nadšenci - dostali se poměrně snadno po párech a brzy se narodily první děti. U tak malých zvířat (délka pouze 11 cm) je těhotenství jumpers velmi dlouhé - dva měsíce. Narodí pouze jedno nebo dvě děti, ale velké. Nějaké malé kopie rodičů, bezprostředně v kožešině, s otevřenými očima a poměrně hbitými.

Naše první mláďata rostou bezpečně. A pak začaly problémy. Ženy jeden po druhém začaly odmítat krmit své děti. A my, dělníci zoologické zahrady, jsme se museli stát náhradníky 8-10 g drobky. Netřeba říkat, jak nepříjemné to bylo! V prvních dnech jsme je krmili každých 2 hodin a večer jsme měli 4hodinovou přestávku. Poté byl počet krmení postupně snižován. Ale koneckonců, neměli jsme žádné zkušenosti a představu o tom, co je obsaženo v komplexu rodičovských povinností tohoto špatně studovaného druhu! Proto se daleko od toho, že ošetřovatelství vždy úspěšně skončilo. A pokaždé, když máte pocit, že někdo ztratíte. Žádné argumenty rozumu, které, jak říkají, stojí za to být tak rozrušené kvůli "malé myšce", nepomohlo. Samozřejmě, zvířata, která rostla, podporovali náš duch, ale pochopili jsme, že to skončí špatně. Praxe ukazuje, že žádné druhy nemohou být udržovány umělým krmením po dlouhou dobu.

Nevinili jsme "nedbalé" matky - pochopili jsme, že pro můstky nemůžeme vytvořit přijatelné podmínky. Proto se snažíme, aby se životy našich mazlíčků pohodlněji opakovaly. A naše úsilí nebylo marné - ženy si nakonec "vzpomněly" na své rodičovské povinnosti a odstranily toto těžké břemeno z našich ramen.

Nyní máme příležitost sledovat "normální" vztahy v rodině propojky. Musím říci, že pro nás byly poněkud nečekané.

Poprvé, když samice krmí tele ihned po narození - pokud se rodí dvojčata, krmení prvního dítěte se může konat současně s narozením druhého dítěte. Dobře krmená děti chodí do jednoho z útulků a tiše sedí. V této době rodiče nejsou sourozenci - ne x vyvíjí turbulentní romantiku. V budoucnu však téměř celý den dospělí zvířata žijí pro sebe, jako by zapomněli na existenci dětí. Ti, kteří se naopak zacházejí s tím zcela klidně - sedí vedle sebe v domě, někdy opouštějí úkryt, zkoumají prostor a ochutnávají pokrmy dospělých. Dospělí odpočívající zvířata používají jiné neobývané přístřešky. Pokud v tuto chvíli narazí na své děti, pak se s nimi zaobírají prostě jako nábytek.

Ale v pozdních odpoledních hodinách asi v 17 hodin samice "si pamatuje", že má některé povinnosti pro mladou generaci a zabývá se výchovou dětí. Chytí dítě, zastrčené pod tlapkou, zuby v každé části těla a vtahuje ho do domu, často to, co si mladí sami vybrali. Pak se malý vyhazovač vrhá do svého oblíbeného úkrytu a setkává se s matkou a bratrem v ústech. Pak změní místa a už z ústa své matky pozoruje druhé mládě běžící domů. A to se opakuje několikrát. V tomto případě samice neztrácí nadšení, aby vše na svém místě udělalo, a mladíci se postupně unavují a podléhají osudu. Od této chvíle jsou pod domovým zatčením a všechny jejich pokusy o opuštění útulku zastaví bdělá matka. Je pravda, že po obnovení pořádku ztrácí zájem o tento aspekt výchovy, který děti používají. Pak samice zabere další problém - děti musí být krmena. Přiblíží se k mláděti a jemně se dotýká nosu proboscisem na zádech. Dítě vnímá toto gesto jako pozvánku na večeři a začne hledat matku bradavku, která se nachází pod paží. Samička vezme polohu krmení - sedí a vytahuje přední nohu do strany. Na druhé straně je k němu připojeno další mládě a během několika vteřin klidně sát mléko. Někdy po jídle začínají mladí energicky lízat a masírovat rohy ženských úst s tlapkami. "Odhodlání k přesvědčení," otevře ústa a děti odtamtud rozjedou. Po takovém "dezertu" odpočívají malé propojky a samice chodí po svém podnikání. Po dvou hodinách se podávání opakuje. Během noci samice živí své potomky 4-5krát a za úsvitu znovu začíná považovat za svobodnou rodičovskou péči až do příštího večera. A muži a nevykazují žádný zájem o své potomky.

Když mláďata vyrůstají, matka se začíná vyhýbat svým povinnostem: přestává nést děti, zajišťuje, aby neopouštěly úkryt a snaží se dostat pryč od krmení. Malé krátkozraké propojky se musí snažit získat mléko od své matky. Ve věku 25 dní skončí dětské propojky a mladé zvíře je připravena k nezávislému životu.

Takže, jak se ukázalo, nebyli jsme nejlepší pěstouni, kteří byli štěňata ohromeni. Později, když jsme museli umístit jumpery uměle, jsme se snažili být jako jejich frivolní matky a děti jsme je živili víc než pětkrát denně a jen v příhodný čas pro nás. Musím říci, že tato inovace má prospěch všem. Pro nás krmení přestalo být těžké břemeno a malí propasti jsou méně náchylní k onemocnění.

O.G. Ilchenko, G.V. Vahrusheva, Moskevská zoo. Výkresy V. Kostenko

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org