Zvířata

Leopard ze vzdáleného východu (Amur Leopard)

Pin
Send
Share
Send
Send


Lidé si obvykle myslí, že leopardi jsou zástupci savany Afriky, ačkoli vzácný poddruh leopardů se nachází na Dálném východě naší země, stejně jako v severní Číně. Tento poddruh byl nazván leopardem Amur na Dálném východě. On je také známý jako Amur leopard.

Tento dravec byl uveden v červené knize. Patří k poddruhu, který je na pokraji vyhynutí. Populární leopard z Dálného východu je dnes v kritickém stavu.

Současně, v okamžiku, kdy tygr Amur - jeho slavný "bratranec" - zvýšil počet svých obyvatel dává naději na zachování tohoto poddruhu. Předpokládá se, že leopard Amur, jehož fotografie jsou uvedeny v tomto článku, lze ušetřit realizací různých projektů ochrany životního prostředí.

Popis plemene

Tento leopard má mnoho zřetelných rysů od ostatních koček. V létě vlna dosahuje délky 2,5 cm a v zimě je nahrazena délkou 7 cm. Za chladného počasí má leopard Amur světlý kabát s červenohnědým nádechem, v létě převažují nasycené a jasné tóny.

Leopard Amur na Dálném východě (fotky tohoto zvířete jsou uvedeny v tomto článku) má dlouhé nohy, které jí umožňují volně chodit ve sněhu. Hmotnost mužů dosahuje 48 kg, ačkoli tam jsou také větší zástupci plemene - 60 kg. Ženy vážily až 43 kg.

Na začátku 20. století byl leopard nalezen na jihu Sikhote-Alin, stejně jako v jihozápadní části jezera Khanka, ačkoli v posledních letech to nebylo pozorováno. V současné době leopard Amur žije v horských oblastech jihozápadní části Primorského území, kde dává jasnou přednost cedrově černé a široké listnaté lesy. Je méně ochotný obývat listnaté lesy, zejména pyrogenní dubové lesy, jejichž plochy se zvyšují kvůli každoročním požárům.

Tento zástupce rodiny koček vybírá oblasti se strmými svahy, drsným terénem, ​​povodími a skalními výchozy. V současnosti jeho rozsah klesá na kritickou velikost a pokrývá pouze omezenou lesní plochu 15 tisíc km² (v Primorye, od Posyet Bay po řeku Razdolnaya a rovněž na hranici s KLDR a ČLR).

Životní cyklus a reprodukce

V leopardovi Amur začíná puberta ve věku 3 let. Ve volné přírodě je délka života asi 15 let, zatímco v zajetí - 20 let. Leopard Amur má jarní období. Vrh obsahuje 1-4 mláďata. Ve třech měsících věku dochází k jejich odstavení, zatímco mladí lidé se stávají nezávislými za 1,5 roku a opouštějí matku, aby vedla jediný život.

Sociální struktura

Leopard Amur (obrázky s jeho obrazem jsou uvedeny v tomto článku) preferuje jeden noční životní styl. Ale po páření mohou někteří muži zůstat se svými ženami, stejně jako pomáhat při zvyšování svých mladých. Často se stává, že několik mužů současně sleduje jednu ženu a také bojuje za možnost páření se s ní.

Základem jeho stravy jsou srneční mlíci, mývalí psi, zvěř, malí kanci, jezevci a jelenovití.

Hlavní hrozby

Amurský leopard na Dálném východě v letech 1970 až 1983 ztratil více než 80% svého území. Hlavními důvody byly: požáry, lesní průmysl, stejně jako přeměna půdy pro zemědělství. Ale vše není ztraceno. V současné době existují vhodné plochy pro zvířata. Je možné chránit území před škodlivým vlivem člověka a navíc zvýšit jeho velikost.

Nedostatek kořisti

Je třeba poznamenat, že v Číně existují rozsáhlé oblasti, které jsou vhodným stanovištěm, zatímco úroveň zásobování potravinami nestačí k udržení populace na správné úrovni. Objem kořisti se může zvýšit kvůli regulaci využívání lesů obyvatelstvem, stejně jako přijetí opatření na ochranu kopytníků. Aby přežil, leopard Dálného východu potřebuje znovu naplnit svůj původní biotop.

Nelegální obchod a pytláctví

Amurský leopard je neustále vystavován nelegálnímu lovu kvůli jeho skvrnité a krásné kožešině. Vyšetřovatelský tým provedl v roce 1999 experimentální výzkum: byli schopni znovu vytvořit kůži samčího a ženského leoparda z Dálného východu, a poté ho prodali za 500 a 1 000 dolarů.

Tento experiment ukazuje, že pro tyto produkty existují nelegální trhy a že se nacházejí v blízkosti zvířecích stanovišť. Vesnice a zemědělství obklopují lesy obývané těmito zvířaty. To vytváří přístupnost k lesům a pytláctví je zde vážnější problém než v oblastech vzdálených od lidí. Tato situace se týká jak leopardů, tak i jiných zvířat, která jsou vyhnána z důvodu peněz a potravin.

Konflikt s člověkem

Je třeba poznamenat, že leopard Amur (fotografie zvířete je obdivován krásou) je zvláště zranitelná, protože jelen je součástí jeho stravy. Příspěvek člověka k celkovému poklesu počtu jelenů, díky hodnotě jeho rohů, zabraňuje leopardovi dostat dostatek potravy.

Kvůli poklesu populace jelenů, leopardi často jdou do stáda sobů při hledání jídla. Majitelé těchto pozemků často zabíjejí zvířata a chrání své investice.

Amur leopard je také ohrožen vyhubením kvůli jeho malé populaci, který je dělá zranitelným k různým katastrofám, včetně nemocí, lesní požáry, změny v úmrtnosti a míře plodnosti, poměry pohlaví, inbreeding deprese. Je třeba poznamenat, že příbuzné vazby byly pozorovány v přírodě, což znamená, že může vést k různým genetickým problémům, včetně poklesu porodnosti.

Takové páření se vyskytuje u některých populací velkých koček, i když v malých populacích neumožňují odchov. Studie ukázaly, že u dospělých žen se průměrný počet telat výrazně snížil.

Bohužel v současné době lze situaci s leopardem Amur považovat za skutečně katastrofální - například za posledních dvacet let se jeho lokalita v naší zemi téměř snížila na polovinu a počet klesl několikrát. Díky tomu je leopard Amur chráněn dnes.

Červená kniha Ruské federace přisuzovala zvíře první kategorii jako nejvzácnější, která je na pokraji vyhynutí, s velmi omezeným rozsahem, jehož hlavní populace je v naší zemi. Současně leopard patřil do přílohy První úmluvy CITES a Červené knihy Svazu ochrany přírody.

Vzhled

Daleký východní leopard je poměrně velká divoká kočka, ale menší než tygr, lev a jaguár.

  • Tenké, půvabné tělo dravce má podlouhlý tvar, poněkud zploštělé ze strany, délka 105 - 137 cm, výška kohoutku 60 - 78 cm.
  • Chvost je dlouhá - 80 - 90 cm.
  • Stěny mocné, ne dlouho.
  • Claws ostrý, vtyazhnye, na předních tlapách o délce až pět centimetrů.
  • Hmotnost dospělého muže od 32 do 53 kg, samice - nepřesahuje 43 kg.
  • Hlava je zaoblená, poměrně malá.
  • Čelo je silné a vyduté.
  • Nos je široký, protáhlý, tmavý.
  • Uši jsou široké, zaoblené, malé, černé na zádech.
  • Oči s kulatým žákem, ne velký.
  • Elastická mušle, dlouhá až 10 cm, černobílá.
  • Zuby ostré, dlouhé jako ostří.
  • Zvíře má tlustou měkkou srst, pevnou na tělo. Délka hromady na břicho dosahuje 7 cm, na zadní straně - 2,5 cm v létě a až 5 cm v zimě. Hlavní barva srsti je žlutá s červeným nebo červenavým nádechem, v zimě není tak jasná jako v létě. To je zvláště patrné z fotografií pořízených v různých časových obdobích.

Popis plemene v zimě se poněkud liší od popisu v létě. A to vše díky změnám, ke kterým dochází při kůži zvířete.


Skvrnité zbarvení umožňuje zvířatům sloučit se životním prostředím, aby se staly nepostřehnutelnými pro oběť a nepřátele. Umístění označení na srsti je jedinečné pro každého jednotlivce a umožňuje identifikovat: existují dva typy černého označení - kruhové a pevné.

Malé homogenní skvrny se nacházejí na bradě, na čele, v blízkosti vousů, na tvářích, tlapách a dolní části těla jsou pokryty většími znaky. Na zadní straně a po stranách rozptýlené tmavé kroužky o průměru 5 cm. Chvost v horní části je ozdoben velkými skvrnami - pevnými a prstencovitými.

Lov a strava

Noční sóloví lovci pro kořist jsou společní pro toto dravce. Nemá rád zhýčkat. Dlouho čeká na oběť a nepřiměřeně se k ní blíží S lehkostí a milostí pantera zvíře zachycuje několik skoků a strčí ostrými špičáky do krku. Jede okamžitě a odtrhává kusy masa ze zuby.

Velká výroba trvá 5 - 7 dní. Predátor skrývá nezkažené potraviny na odlehlém místě (pod stromy, v malých výklencích) nebo ji vtahuje do svého doupěte. Z času na čas jezera a mývali noční návštěvy cache, a to bez ohledu na to, že využívají jiné rezervy lišek, divokých kanců a dokonce i medvědů. Nejčastěji však tlupa spadá do vran, kouzel a prsa.

Všechno, co živí leopard Dálného východu, se nepočítá. Oblíbené nyní - divoké kozy a jeleny, loví lovce dravců v létě. V zimě se zvíře přepne na východní asijské jelenice a divoká prasátka. Menšími "krmivy" jsou malé hlodavce, mývalí, zajíci, hluchovití, jeseři, bažanti. Tento leopard může napadnout mláďata.

Reprodukce a péče o potomstvo

Ne všechny ženy jsou schopné dát potomky, navíc z různých důvodů často umírají. Sňatečné období trvá několik dní, klesá na konci podzimu nebo začátku ledna. Muži se více zajímají o mladé ženy, pro ně organizují krvavé bitvy. Zvířata nevytvářejí dlouhodobé páry. Po páření se žena snaží zbavit nežádoucího okolí mužovi a tajně připraví doupěte na nadcházející rody.

Těhotenství trvá 3 - 3,5 měsíce. Obvykle se narodí 1 až 4 koťata. Cub leopardu z Dálného východu se narodil slepý, vážil ne více než 600 gramů a ve velkém vrhu - asi 400 gramů. Je pokryta hustou načechranou písčitou kůží s výrazným skvrnám.

Koťata otevírají oči po sedmi dnech, začínají plazit po dvou týdnech, chodí za měsíc a půl, o dva měsíce se již ukazují z den. Tříměsíční děti dělají s jejich matkou čtyři kilometry, pětiměsíční lze snadno překonat a 8 km.

Do pěti až šesti měsíců mláďata jedí mateřské mléko. Při prvním pokusu o maso za 1,5 - 2 měsíce, o 3 měsíce, se to vůbec nedaří. U matky nejčastěji zůstávají až do příštího potomstva, ale mohou žít nezávisle od jednoho a půl roku. Leopard Dálného východu dosáhne puberty - muž dosáhne věku 2 - 3 let, žena je 2 roky stará.

Predátor žije více než 20 let v zajetí v přírodních podmínkách - od 10 do 15 let.

Bezpečnostní opatření

Predátor je uveden v Mezinárodní červené knize jako nejvzácnější poddruh, jehož biotop je omezen. Hlavní obyvatelstvo je na území Ruské federace, kde bylo od roku 1956 zakázáno lovit toto zvíře. Pokud by to nebylo zásahem státu, leopard Dálného východu by byl dlouho považován za vyhynulý druh.

Po mnoho let v řadě vědci čelí úloze záchrany genetického materiálu dané leopardské poddruhy. Zvířata v zoo Evropy, Asie a Ruska se účastní evropského programu na ochranu a chov poddruhu Dálného východu. Z nich lze považovat pouze 10 jedinců čistokrevných, zbytek - výsledek přechodu se severním čínským poddruhem.

Od roku 2008 působí v Rusku vládní program zaměřený na záchranu leoparda z Dálného východu a zvýšení jeho počtu. Strategie zachování zvířete na prvním místě zahrnuje vytvoření chráněných oblastí. Jeden z nejstarších rezerv v Rusku, Cedar Pad, kde tento poddruh neustále žije, byl objeven téměř před sto lety. Na území města Primorsky Krai se v roce 2008 objevila rezervace "Leopard".

Země leoparda, největší chráněné území Primorského území, je vzrušující 60% z habitu predátora a působí od roku 2012. Park se rozkládá od severu na jih 150 km, jeho západní hranice se shoduje s hranicemi Číny. Ochrana hlavního leoparda a vytvoření příznivých podmínek pro reprodukci jsou hlavním zaměřením práce rezervy. Pracovníci parku podporují základnu krmiva predátorů a provádějí nepřetržitý dohled pomocí kamerových lapačů.

Leopard Watch

Amur leopard Dálný východ opatrný a tajný. Chytil se oči člověka extrémně zřídka, rychle ustoupí a nezanechá stopy. Zdá se tedy, že se mu téměř nikdo nedokázal vysledovat. Řešení tohoto problému bylo nalezeno na samém konci 20. století, když vědci vynalezli fotopatku. První fotky šelmy se objevily již v roce 2001.

Přístroj je naprosto bezpečný. Skládá se z kamery, infračerveného záření, baterie. Zařízení je instalováno v oblasti, kde žije leopard Dálného východu, po obou stranách stezky. Zvíře se zastavilo uprostřed stezky, na zemi je umístěna návnada s atraktivním zápachem. Snímač reaguje na teplo a vysílá signál do fotoaparátu. Šelma vstupuje do rámu ze dvou stran najednou. Výměna digitálních médií a dobíjení napájecího zdroje se provádí jednou za 5 až 6 dní.

Není to tak dávno, odborníci začali používat nejen fotografie, ale také video režim fotografování po celý den. Umožňuje sledovat každý predátor samostatně, pozorovat plod, pomáhat zvíře, v případě potřeby shromažďovat zajímavé fakta a zpracovávat statistické údaje. Video a fotografické materiály, v případě zabití leoparda, pomáhají rychle najít pachatele.

Červená kniha: Dálný východ Leopard

Predátor má tlustou dlouhou srst. Zvláště znatelné v zimním oblečení. Tato krásná kočka je jednou z nejkrásnějších a velmi vzácných koček na světě. Nedávno byla k těmto zvířatům přidána Červená kniha Ruska. Dálný východní leopard získal status ohroženého druhu. Tato okolnost je velice znepokojivá pro ekologisty a obhájce zvířat. Dnes se vyvíjejí snahy o zachování poddruhu a zvýšení jeho počtu.

Dálný východní leopard, jehož fotografie zdobí mnoho publikací o dravcích v Rusku, je uveden v červené knize IUCN, stejně jako v dodatku Mezinárodní úmluvy CITES.

Navzdory všemožným snahám je situace s těmito velkolepými pohlednými muži považována za katastrofickou. A proto je to každý důvod. Pouze v posledních dvou desetiletích leopardský biotop v naší zemi se snížil na polovinu a jeho počet se snížil desetinásobně. Dnes v Rusku není více než 30 osob. V Číně podle posledních údajů není více než 10 zvířat. Neexistují žádné informace o přítomnosti těchto zvířat v Koreji.

Předispozice změnit rozsah a počet tohoto krásného zvířete posledních let vypadá hrozivě. Poslední, spolehlivé útočiště leopardů z Dálného východu v naší zemi - jižně od Primorského kraje, není ani chráněno. Odlesňování se nezmenšuje, ale odlesňování se zrychluje, vegetace se systematicky spálí, nové cesty se rekonstruují a položí, zničí jednotlivci, kteří způsobují škody na stádoch jelenů.

Případy pytláctví, které jsou stimulovány módou pro luxusní kůže těchto zvířat, se staly častější.

Vnější znamení leoparda

Mnoho speciálních vydání umístí na své stránky svůj popis. Dalekohlavský leopard je neobvykle půvabná a štíhlá kočka s hustým a načechraným kožešinovým kabátem. Jedná se o nejvzácnější druhy koček na zemi.

Jeho tělo je štíhlé, s neuvěřitelnou flexibilitou. Hlava je zaoblená, správná forma.

Dravce se plivne dvakrát ročně. Jeho letní oblečení má kratší kabát (2,5 cm), zimní kabát je poměrně nudný, dlouhý a má tlustou podsadu (od 5 do 7 cm).

Labky jsou silné a štíhlé, mají silné zatahovací drápy.

Coat se mění s sezónou. V zimě je leopard Amur oblečený do rezavého, červenohnědého kožichu nebo světle žlutého kožichu. V létě dostane více nasycených tónů. Na pokožce jsou rozptýleny jasně definované kroužky nebo černé skvrny. Oči jsou modrozelené nebo šedo-modré.

Habitat

Když si lidé myslí o leopardech, většina z nich si představovala africké savany. Navzdory tomu se vyskytuje vzácný poddruh těchto zvířat, který žije v lesech na Dálném východě av severní Číně. To je důvod, proč byl jmenován leopardem Dálného východu, často nazývaným leopardem Amur. Как уже говорилось, популяция находится в критическом состоянии, но все-таки остается надежда на восстановление данного подвида. Вспомним тот факт, что его не менее великолепный кузен – амурский тигр - менее чем за 60 лет увеличил популяцию. А ведь когда-то тигров тоже насчитывалось менее 40 особей.

Odborníci se domnívají, že leopard z Dálného východu, jehož fotografie naleznete v článku, lze ušetřit v závislosti na realizaci environmentálních projektů.

Tento krásný dravec žije v mírných lesích s širokým teplotním spektrem. Dnes, leopard žije na ploše asi 5000 čtverečních metrů. km Živá populace tohoto poddruhu ve volné přírodě se zachovala v Primorsky Krai (RF), mezi Čínou a Vladivostokem.

Bratrství

Leopard na Dálném východě, stejně jako žádný jiný dravec, podléhá nezákonnému lovu kvůli své krásné a drahé kožešině. Závěrečný vyšetřovací tým uskutečnil experiment: znovu vytvořil kůži ženské a muže tohoto zvířete a poté je prodal za 5 000 dolarů a 10 000 dolarů. "Dohoda" se konala v obci Barabash, nedaleko od rezervace Kedrovaya Pad.

Tento experiment ukázal, že i dnes jsou pro takové produkty nelegální trhy v stanovištích zvířat. V těchto oblastech se pytláctví stává mnohem vážnějším problémem než v oblastech vzdálených od lidí.

Způsob života

Leopard Dálného východu je zvíře soumrak. Večer či v noci jde lovit. Zřídka, ale pokud je velmi hladný, může dennodenně pronásledovat kořist.

Jeho oběť je nejčastěji přepadena. Predátor ho velmi pečlivě krade, snaží se využít místní úlevu, aby se přiblížil. Leopard přichází do zavlažovacího prostoru, až se v lese objeví soumrak.

Šelma má velmi ostrý zrak. Jeho oběť může vidět na velké vzdálenosti (až 1,5 km). Ale s nasloucháním a vůní je situace poněkud horší.

Leopard Dálného východu dokonale vylétá stromy. Dokonce i velká kořist je snadno přitahována na větve.

Na krátkých vzdálenostech vyvíjí velmi slušnou rychlost (55 km / h). Tato kočka nemá rádi plavat.

Často používá cesty a stezky člověka. Nebojí se o něj, neútočí, ale jednoduše se pokusí nepovšimnout. Neustálá lidská přítomnost nemůže stát - z takových míst, která navždy opouští.

Žije na stejném pozemku po mnoho let, prochází se stejnými cestami a používá pouze drobné duny.

Nebezpečí pro člověka

Ze všech představitelů této skupiny je nejvzdálenější leopard Dálného východu. Neútočí na osobu - v posledních padesáti letech nebyl zaznamenán žádný případ. Zřídka zaútočí na domácí zvířata.

Z toho vyplývá, že tento predátor není hrozbou pro lidi.

"Leopard ze vzdáleného východu, boj za trůn"

V prosinci roku 2014 vyšel tento úžasný dokument vytvořený ruskými tvůrci na obrazovkách naší země.

Každá osoba na naší planetě by měla vidět tento film. Dalekohlavský leopard je v něm zobrazen, protože to ještě nikdo neviděl. Opatrné a nepolapitelné zvířata se objevují odnikud a rychle zmizí do ničeho, jako by se rozpouštěly v obrovské divoké a krásné daleké východní taigě.

Po dlouhou dobu (více než rok) posádka shromažďovala jedinečný materiál, aby zachytila ​​stejné snímky, které nikdo jiný neudělal. Jedná se o zoufalý boj o přežití, vychování dětí, stravování a lov, podrobnosti o komplexních vztazích v jedné rodině leopardů a jejich konkurenci s jinými zvířaty.

Hlavním hrdinou filmu byla krásná, půvabná fenka Kedrovka. Sousedé v tajgovém lese neustále začali krást svou kořist a dravci se snažili zabít koťata. Zoufalá matka je nucena opustit den řeku Kedrovaya a vést její děti do hlubin Ussuri taigy.

S nástupem zimy, nedaleko od den, který musel Kedrovka opustit, se najednou objevila jeskyně jelena. Kdo to dostal? Samotná Kedrovka, jedna z jejích přežívajících a vyspělých koťátek nebo možná nová šelma se objevila v těchto divokých taigových zemích a tvrdila, že je taiga trůn?

Aby mohli odpovědět na tyto četné dotazy a současně vzít úžasné snímky ze života těch nejzákladnějších dravých koček na Zemi, tým studia My Planet změnil území Leopard Land Park na neobvykle velkou střelnici. Dokumentární filmaři využili nejpokročilejší, opravdu jedinečnou, nejmodernější technologii a skryté kamery. Zvláště důležité je, aby filmová posádka pozorovala nejdůležitější podmínku - zachování klidu predátorů, nic by je nemělo dělat a nutit je, aby opustili své stanoviště.

Dnes jsme vás představili nejkrásnější a nejvzácnější dravé kočce na Zemi. Rád bych věřil, že leopard Dálného východu přežije, aby se nestalo, že za pár let ho budeme pamatovat v minulém čase. Další generace by je měli vidět, měli by vědět o tomto úžasném zvíře, které člověk tak bezohledně zničil.

Popis zvířat

Leopard, žijící na Dálném východě, se na řadě rysů liší od všech ostatních jedinců patřičných kočičí rodině. V létě může vlna dosáhnout 2-3 cm a při nástupu chladného počasí může růst až sedm centimetrů. Na druhou stranu vlna má v zimě světlý odstín, s některými skvrnami nažloutně červené a v teplých obdobích je nasycená. Také ve srovnání s ostatními bratry má leopard Amur silnější a delší končetiny, což mu umožňuje volně se pohybovat ve sněhu. Tělesná hmotnost dospělého muže je přibližně 47 kg, ale někdy je možné se setkat s většími zvířaty, jejichž hmotnost může dosáhnout 62 kg. Ženy obvykle vážily nejvýše 40 kg.

Tělo leoparda z Dálného východu je půvabné, protáhlé a štíhlé. Chvost zvířete je rovný, rovný a poměrně dlouhý. Svalnaté, silné, hlava má zaoblený tvar. Zdálo se, že příroda "úmyslně" prezentovala leoparda z Dálného východu tak dlouhým ocasem, který mu nyní umožňuje sebevědomě manévrovat při skoku ze strmých útesů.

Krk tohoto dravec je neuvěřitelně silný, to mu dává příležitost uchopit oběť a přetáhnout ji spolu s ní, ačkoli to může být větší a těžší než on sám několikrát.

Habitat

Amur leopard převážně žije v řídkých lesích, v oblasti, kde je srážky bohaté a teplotní rozsah je poměrně rozsáhlý. V současné době je celková plocha obsazená leopardem Dálného východu přibližně 5 tisíc metrů čtverečních. m

Leopard z Dálného východu jasně upřednostňuje lesy, kde rostou cedry, jedle a modřín. Pro pohodlnou existenci leoparda Amur je nutné naplnit území, kde jsou strmé kopce, vodní útvary, křížení reliéfu, výstupy skal.

Velikost obyvatel

Podle oficiálních odhadů žije ve volné přírodě více než 25 jedinců. Všichni leopardi z Dálného východu zaujímají malou plochu, která se nachází na hranici mezi Čínou a Vladivostokem. Na území samotné Číny je kolem 8-11 životaschopných leopardů pro dospělé. Poslední zpráva o setkání s leopardem Dálného východu v Jižní Koreji pochází z roku 1969, kdy bylo zvíře zachyceno u hor Oda, který se nachází v Kensan-Namdu.

Historie distribuce leoparda Amur

V tomto okamžiku lze tvrdit, že rozložení populace bylo vzhledem k původním historickým stanovištím velmi omezené. V minulosti toto velkolepé zvíře obsadilo celou severovýchodní část Manchurie, včetně provincie Jilin a Heilunjiang, stejně jako korejský p / o.

Sociální chování jednotlivců

Dálný východní leopard je náchylný k tomu, že je sám, jít v noci lovit a odpočívat v průběhu dne. Existuje však mnoho případů, kdy muži zůstali spolu se ženou po páření, a dokonce jí pomáhali při zvyšování a hledání potravy pro potomstvo. Také se často stává, že se několik dospělých mužů postará o jednu ženu a bojuje mezi sebou za příležitost se s ní spojit.

Funkce chovu


Amur leopard dosáhne puberty ve věku tří let. V podmínkách volně žijících biotopů může zvíře žít v průměru asi 13 let. Když jsou chovány v zoologických zahradách a voliérech, životnost se prodlužuje na dvacet let. Čas sňatkových rituálů u leopardů Amurů spadá na první měsíc léta nebo jara.

Jedna samice ve vrhu má jednu až čtyři telata. Koťata se rodí zcela slepě, jejich pokožka je už skvrnitá, teplá. Kůže je hedvábná, nevytvářejí se zásuvky. Jejich hmotnost sotva dosahuje 700 gramů, délka těla je asi 15 cm.

Když jsou asi tři měsíce staré, dítě opouští mateřské mléko. Plně nezávislá šelma se stává jeden a půl až dva roky života a může opustit svou matku, aby mohla i nadále žít sama.

Krmení Dálného východního leoparda

Strava živočichů zahrnuje jezevce, ryby, drobné divoké zajíce nebo divoké kančí, jeleni a mývalí psi. V některých případech může dravec napadnout velké dravé ptáky. Toto zvíře má zřetelný zrak, dovoluje mu vidět jeho oběti ve velké vzdálenosti, až jeden a půl kilometru.

Kromě toho mohou vylézt kmeny stromů, takže ani mývalí nemohou uniknout z nich. Je zvědavé, že leopard z Dálného východu potřebuje pouze chytit jediného skvrnitého jelena, což mu umožní pohodlně žít v příštích 10 dnech, takže v tomto období dravec nevěnuje pozornost ostatním živým tvorům, které jsou součástí jeho stravy.

Ohrožení existence

Většina přírodního stanoviště byla ztracena leopardem Amur od 1970 do 1983. Seznam hlavních příčin incidentu zahrnuje náhodné lesní požáry, tvorbu zemědělské půdy a lesní průmysl. Nicméně radostným okamžikem je, že situace se může ještě zlepšit. V současné době zůstává dostatečná plocha lesní plochy, která je docela vhodná pro bydlení leoparda Dálného východu. Takové území může být stále chráněno před škodlivými účinky lidí a rozšířit živočišnou populaci ve volné přírodě.

Převážná většina obyvatel v současné době žije v rezervách a školkách. V divokých podmínkách, bohužel, existují již zralé jedinci, kteří pravděpodobně nebudou schopni produkovat silné a životaschopné potomky.

Nedostatek výroby
V Číně existují země s velkou plochou, kde může leopard Dálného východu pohodlně obývat, ale hlavním problémem je, že zásobování potravinami v této oblasti je příliš omezené, prostě nestačí na udržení velké populace na správné úrovni.

Množství malých živých tvorů, které jsou součástí výživy zvířete, může být zvýšeno, pokud je užívání lesů populací žijícím v jejich těsné blízkosti kvalitativně a včas vyřešeno. Kromě toho je třeba zavést účinná opatření k ochraně kopytníků před působením pytláků. Aby mohl leopard Dálného východu přežít, bude muset znovu nalézt terén, který kdysi byl jeho stanovištěm.

Problém pytláctví a nezákonného obchodu
Po dlouhou dobu byl leopard Amur sledován pytláky, kteří loví jeho nádhernou kožešinu, zdobenou skvrnami. Na samém konci dvacátého století provedli důstojníci, kteří vykonávali rozsáhlý experiment. Kůže dvou amurských leopardů byla uměle vytvořena, která byla později prodána za velké množství slunce. Barabash, který se nachází poblíž Kedrovaya Padi, je jednou z rezervací v Rusku.

Úspěch tohoto experimentu opět dokazuje, že existuje velké množství nelegálních trhů, v nichž se produkty tohoto druhu naplňují z míst, kde žije populace chráněných zvířat. Prostorné zemědělské oblasti a malé osady obklopují lesy, kde žijí leopardi z Dálného východu. Takže osoba má přímý přístup k lesu. Kvůli tomu se pytláctví stává opravdu velkým problémem spíše než v oblastech vzdálených od přístupu člověka. Je také třeba poznamenat, že se jedná o běžný problém, neboť se týká nejen populace leopardů z Dálného východu, ale také řady dalších zvířat, které domorodci zabili, aby získali maso a peníze.

Konflikt s člověkem
Dalekohlavský leopard má vysokou úroveň zranitelnosti, protože určité procento stravy spočívá v zvířatech, jako je jelen. V daleké východní části Ruska se populace jelenů výrazně snížila, neboť v asijské medicíně je vysoká hodnota parohů parohů. Stává se tak vážnou překážkou pro získání požadovaného množství jídla leopardem.

Nedostatek jídla vede k tomu, že leopard Dálného východu často navštěvuje místa, kde se nacházejí sardinky. Je zcela přirozené, že majitelé této oblasti za účelem ochrany svých vlastních zvířat někdy zabíjejí leoparda Amur.

Inbreeding
Kromě všech výše uvedených je dalším běžným problémem nízká populace leopardů Amur jako takových. Z toho vyplývá, že nízký počet zvířat činí celou populaci extrémně zranitelnou a náchylnou k různým přírodním jevům nebo katastrofám.

To by mohlo zahrnovat náhlé a rozsáhlé požáry v zalesněných masivech, určité nemoci, porušení vztahu mezi narozením potomstva a úmrtností jednotlivců. Stává se také, že se po určitý počet let převážně narodí muži v potomcích, a proto je poměr pohlaví narušen. Dalším faktorem je tzv. Inbreeding deprese. V populaci těchto zvířat se často jedná o příbuzné vztahy příbuzné povahy, takže je docela možné, že genetické selhání by mohlo být důsledkem toho, mezi nimiž lze připsat pokles porodnosti.

Podle výzkumu se v letech 1973 až 1991 průměrný počet leopardů narozených u potomků snížil z 1,9 na 1.

Popis leoparda z Dálného východu

Nejprve v roce 1857 pod názvem Felis orientalis popsal německý přírodovědec Hermann Schlegel, který studoval kůži zvířete, která byla v Koreji zabita. Predátor má mnoho jmen - manchu (zastaralý) nebo leopard Amur, ďalekému východu nebo východní sibiřský leopard a leopard Amur. Moderní latinský název Panthera pardus orientalis získal svůj vzhled v roce 1961 díky Ingridu Weigelovi.

Habitat

Dalekohlavský leopard je nejmrazší z téměř 30 známých poddruhů Panthera pardus, kteří žijí severně od 45. rovnoběžky. Jakmile rozsah leopardů Amur na Dálném východě pokrýval téměř celou řadu Sikhote-Alin. Na počátku 20. století byla oblast distribuce leopardů Amur zahrnuta:

  • Východní / severovýchodní Čína,
  • Amur a Ussuri,
  • Korejský poloostrov.

Dnes se v naší zemi zachovává vzácná zvíře (na šířku 50-60 km) pouze na jihozápadě provincie Primorye a pravděpodobně několik lidí žije v Číně, občas překračující rusko-čínské hranice.

Stejně jako většina velkých dravců není leopard Dálného východu pevně spojen s jedním druhem biotopu, ale preferuje drsný terén se strmými svahy s povodími a skalnatými výstupky.

Leopard Amur se často usazuje v drsném terénu s nedotčenými jehličnatými listnatými lesy, mezi duby a cedrem, kde se nacházejí kopytníky - jejich hlavní kořist.

Je to důležité! Problém je v tom, že v Primorye existuje jen tak málo takových lesů. Od konce minulého století klesá díky výstavbě měst a hromadných řízků historické území leopardů Dálného východu o 40 (!) Časy.

Dnes je leopard vymačkaný ze všech stran (mezi čínskou hranicí, mořem, obytnými oblastmi kolem Vladivostoku a dálnicí Vladivostok-Khabarovsk, kde probíhá železnice) a je nucen řídit izolovanou oblast o rozloze až 400 hektarů. Takový je jeho moderní rozsah.

Strava leoparda z Dálného východu

Leopard Amur je skutečný dravec, jehož strava, která se skládá především z kopytníků, je příležitostně přerušována ptáky a hmyzem.

Leopard loví za takovou hru jako:

Leopardi jsou nepřátelští vůči majitelům hospodářství jelenů, kde zvířata pravidelně pronikají a roztrhají jelen.

To je zajímavé! Dospělý predátor má 1 velký kopytník po dobu 12-15 dní, ale někdy se interval mezi zachycením vhodné kořisti zdvojnásobí na 20-25 dní. Šelma se naučila vydržet prodloužené hladovce.

Leopard obvykle loví na vybraných místech ve svém pozemku pomocí 2 standardních technik: útočí na zálohu nebo skrývá oběti. Druhá metoda je častěji používána u jablek, ukládání je při podávání nebo odpočinku. Objevte a skupinové výlety ženského leoparda s plodem. Sledovat obětí, leopard Amur sleduje terén, skrývá se za výšinami, aniž by ustoupil na suché větve / listy, a opatrně vykročil na holé kořeny a kameny.

Настигает дичь резким рывком либо мощным 5–6 метровым прыжком, заваливая ее на землю и перекусывая шейные позвонки. За животными долго не гоняется, прекращая преследование, если они оторвались на короткой дистанции. При удачной охоте леопард затаскивает тушу (защищая от падальщиков) в скальные расщелины или на деревья, поедая ее несколько дней.

Ve stolici leoparda se často objevují obiloviny (až 7,6%), což je vysvětleno jejich schopností odstranit z trávicího traktu vlasy, které se dostávají do žaludku při lízání kožešiny.

Reprodukce a potomstvo

Dálkový východní leopard rutting je načasován do zimy (prosinec - leden). V této době mají muži velký zájem o ženy, které mají dospělé, téměř nezávislé koťata. Stejně jako u všech koček je řidička doprovázena řevem a bojem mužů (ačkoli leopard, tichší na pozadí lva a tygra, zřídka dává hlas jinam).

Reprodukční schopnosti leopardů Amur jsou omezeny několika faktory vysvětlujícími polygamní povahu mužů:

  • žena se otěhotní jednou za 3 roky (méně často jednou za rok),
  • v 80% případů se objeví 1-2 děti,
  • malý počet samic schopných chovu,
  • vysoká úmrtnost mláďat.

3 měsíce po úspěšném páření, žena přináší patrně dlouhé vlasy koťata, každý o hmotnosti 0,5-0,7 kg s délkou ne více než 15 cm. Broods vidí světlo po dobu 7-9 dní a již po dobu 12-15 dní se mladí aktivně plazí podél doupěte, uspořádanou ženou v jeskyni, pod převislou skálou nebo v skalní zřícenině.

Je to důležité! Matka krmí koťata s mlékem od 3 do 5 - 6 měsíců, ale v 6-8 týdnech začne lákat je s mletím (polozpracované maso), postupně je zvykne na čerstvé.

O 2 měsíce se malé leopardy plazují ven z dny a za 8 měsíců sledují svou matku při hledání jídla a rozhodují o nezávislých exkurzích ve věku 9-10 měsíců. Mladé zvíře zůstává s matkou až do příštího estru, sjednocuje se až do konce zimy ve skupinách, když je samice opustí. Nejdřív se toulou nedaleko od doupěte a postupně se postupně od něj odkládají. Mladí muži vykazují nezávislost před svými sestrami, ale tito muži jsou před puberty před bratry. Plodnost samců se vyskytuje přibližně za 2-3 roky.

Přirozené nepřátele

Nejvíce ze všeho se leopard Dálného východu obává blízkého příbuzného a souseda v oblasti, tzv. Amur, s nímž se raději nezapojuje. Obě kočky intenzivně soutěží o lovecké území na severní hranici výběžku, kde je hra nedostatečná, a leopard v tomto mezidruhovém boji ztrácí tygr.

Byly zaznamenány případy útoků na leopardy amurských tygrů a exodus prvního ze zoologů jihu Sikhote-Alin přímo spojený s rozšířením populace tygrů na těchto místech. Na jedné straně je tygr více než leopard a loví velká zvířata, ale na druhé straně s nedostatkem jídla se to nezdá příliš baví, což vede k zhoršení konkurence v potravinách.

Je známo, že leopardovy trofeje jsou postiženy (častěji na hladovějících zimách) hnědými medvědy, kteří sledují a odstraňují svou kořist. Také hnědý medvěd, stejně jako himálajský, soutěží s leopardem Amur při hledání doupěla. Je pravda, že leopard se pomstí na himálajských medvědích, sklízí matky bez matky, útočí na mladé (až 2 roky) a dokonce i jedí maso (jatečně upravená těla medvědů).

To je zajímavé! Podle zoologů najednou červený vlk, který žil na jihu území Primorsky až do padesátých a šedesátých let, vážně ohrožoval leopard na Dálném východě.

Vlk, který je také velkým milencem kopytníků, většinou srnčího jelena, je také považován za soutěžitele jídla leoparda. Vlk, jako balíček a velká šelma, může být skutečné nebezpečí (zejména tam, kde je málo stromů), ale populace vlků je malá v oblastech obývaných leopardem Amur.

Jako výsledek, žádný jediný dravec (s výjimkou tureka Amur) koexistující s Dálným východním leopardem má znatelný vliv na jeho populaci.

Stav obyvatelstva a druhů

Panthera pardus orientalis je zařazen do červené knihy Ruské federace, kde je zařazena do kategorie I, jako nejvzácnější a nejohroženější poddruh (jehož hlavní populace je v Rusku) s velmi omezeným rozsahem. Kromě toho se leopard Amur dostal na stránky Červené knihy Mezinárodní unie pro ochranu přírody, stejně jako v příloze I Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin (CITES).

Navzdory skutečnosti, že od roku 1956 je lov leopardů zakázán, pokračuje jeho pytláctví a je považována za hlavní příčinu zmizení druhu. Dravci jsou zastřeleni pro své vynikající kůže, prodávané za 500-1000 dolarů za kus a vnitřní orgány používané v orientální medicíně.

Je to důležité! Amurští leopardi jsou bezohledně zabiti a majitelé jelenů, jejichž jelena se pravidelně stávají oběťmi záludných koček. Leopardi často umírají v smyčkách a pasážích, které lovci uloví na jiných lesních zvířatech.

Dalším antropogenním faktorem, který brání zachování populace leopardů z Dálného východu, je ničení jeho stanoviště na jihozápadě Primorye, včetně:

  • snížení lesní plochy v důsledku odlesňování,
  • výstavba silnic a železnic
  • výstavba potrubí
  • vznik obytných a průmyslových budov,
  • výstavba dalších infrastrukturních zařízení.

Také počet leopardů z Dálného východu je negativně ovlivněn zničením jejich zásobování potravinami. Kopytovité těla se každým rokem stávají čím dál tím méně, podporují sportovní lov, pytláctví a lesní požáry. V tomto ohledu jsou potěšeni pouze jelenovití, jejichž hospodářská zvířata se od roku 1980 rozrostla.

Zoologové nazývají jinou objektivní okolnost, která se špatně odráží na kvalitě populace leopardů Amur - to je úzce související křížení. Leopardi (kvůli malému počtu plodných jedinců) se musí spojit se svými krevními příbuznými, což narušuje reprodukční schopnosti nových generací, snižuje jejich odolnost vůči onemocněním a vitalitě obecně.

To je zajímavé! Podle nejoptimističtějších odhadů počet světových populací leopardů z Dálného východu nepřesahuje 40 zvířat, z nichž většina žije v Primorye (asi 30) a menším - v Číně (ne více než 10).

V současnosti je leopard Amur strážen v rezervě Leopard a v rezervě Kedrovaya Pad.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org