Ptáci

Vlaštovka hnízdí

Pin
Send
Share
Send
Send


  • Proč vlaštovky staví hnízda pod hřebenem domu
  • Jak ptáci dělají své hnízda
  • Swallow Nest: jak nakreslit tužku

Pro stavbu hnízda potřebuje lastovička svislý povrch. Najde mokrou půdu v ​​kalužích, natočí ji do kuliček a přivede je do svého zobáku na zvolené místo a připojí jej k hnízdě svými slinami. Pro silu může vlaštovka posílit konstrukci se slámy, vlasy, stonky. Stavba je čistě mechanická, vždy na stejném principu. Až v nových podmínkách se vlaštovka ztratí a nedokáže se s ní přizpůsobit (například nemůže vytvořit hnízdo, pokud není svislá plocha).

Jedním z nejvhodnějších míst pro hnízdění jsou stěny budov podél okapů, pod střechami a bruslími domů, pod nosníky mostů. Hřeben se pokusí zvolit místo vhodné pro odjezd a současně být pod střechou tak, aby se budova nedostala z deště a kuřata jsou pod ochranou. Důvodem, proč si vlaštovky zvolí hnízdiště města, je jednoduché - pro ně je hodně jídlo. Jsou šťastní, že během jednoho dne zničí stovky a tisíce komárů, černé mušky a mušky.

Podle obyčejné víry, hnízdí hnízdo na stěně domu - naštěstí. Nicméně, ne všichni obyvatelé domů se shodují na takovém sousedství a snaží se vyloučit vlaštovky z vybraného místa. Ve skutečnosti je to poměrně obtížné, kvůli instinktivní vazbě na místo.

Slavný ruský přírodovědec V.A. Wagner prováděl experimenty, ve kterých převážil hnízda vlaštovek na krátkou vzdálenost a před svými rodiči. Vlaštovky po dlouhou dobu hledají své hnízdo na místě, kde byly postaveny, byly dokonce připraveny krmit další kuřata. Vědec dospěl k závěru, že místo, kde bylo hnízdo postaveno, je velmi důležité pro lastovičky - ještě důležitější než samotné hnízdo a kuřata. Jednoduché ničení hnízda tedy nikam nevede, vlaštovky jednoduše postaví nový. Jediný způsob, jak strach ptáků pryč, je vytvořit stěny kluzké, aby nemohly být fixovány kusy nečistot.

První jarní výstražníci

O ptácích, kteří přijedou na jaře, promluvte zpět do školy. Jarní ptáci přicházejí v malých hejnech a první se objevují. Pokud se přiblížíte k finči, můžete vidět, jak krásný pták je: co tóny neznáší peří! A zelená, červená a hnědá a na hlavě je modrá "čepice". Z dálky je vidět na bílých pruzích na křídlech a na zádech.

Po finšinách dorazí kobylky av Rusku ve středním pruhu jsou hnízdiči považováni za první ptáky. Pak v parcích najdete spálené, redstart a varakushek. Tito ptáci se vyznačují jasnou barvou peří, například modrými prsíčky v varakushce a v peří peří všech barev jsou červené, modré, nazelenalé a dokonce i červené.

Každý pták se pokusí vrátit do svého starého hnízda. Vlaštovky přicházející v dubnu nejsou výjimkou. Vlaštovky Rusové lákají a respektují. S nimi je spojeno mnoho příznaků. Například pokud vlaštovka letí nad zemí, znamená to brzy déšť. Lidé se pokusí chránit hnízdo až do příštího jara.

Ptáci a jejich hnízda

Překvapivý fakt, ale ptáci jsou schopni vytvářet nejambicióznější struktury. Ale kolik my lidi víme, který pták má hnízdo?

Místa uspořádaná ptáky pro kladení vajec se liší od sebe a někdy velmi dramaticky. Ale všechny druhy ptačích hnízd lze rozdělit podle jejich umístění:

  1. Pozemní hnízda. Jsou postaveny převážně z trávy, listů a malých uzlů. V Rusku, v zemi "byty" žijí kulik, hazelnatá tetřev a racek.
  2. Hnízdí v horách. Nachází se na skalnatém terénu a jsou postaveny dravými ptáky, jako je sokol.
  3. Ve stromech. Ze všeho, co lze nalézt, naše jarní ptáci, drobky a drozd, stavět hnízda v nízké nadmořské výšce. Je velmi zajímavé, že hnízda má "cementový" základ z hlíny a písku.
  4. Na vodě / v dutinách. Méně obyčejné hnízda, ale mít místo v životě některých ptáků. Takže na vodě žijí černí terns, a v dutinách - sovy a dudy.
  5. Pískové otvory. Někteří ptáci, s jejich zobáky, vykopávají díru do písku pro sebe a pak přinesou slámu nebo trávu. Toto je hnízdo lastovička.

Jak rozlišovat lastovičku od jiných ptáků?

Vlaštovky jsou velmi malé, s malou hlavou. Paws jsou krátké a tenké. Muž a žena se liší barvením, ačkoli nejčastěji pouhým okem není tento rozdíl viditelný. Vlaky tráví většinu svého času ve vzduchu, ale pokud sestoupí na zem, uvidí, jak neohrabaná je jejich procházka. Ptáci se živí hmyzem. Je pozoruhodné, že mohou lovit pouze za letu.

Hlavním rysem vzhledu vlaštovek je vidlicovitý ocas, připomínající prapor.

Ptáci mají přátelský charakter, takže nejsou v konfliktu s jinými ptáky a usadili se u ptáků svého druhu. Pokud bude vlaštovka napadena větším dravým ptákem, bude nejen statečně bojovat, ale bude hájit své hnízdo až na poslední. Pokud se do hnízda dostane kočka nebo osoba, pak si můžete být jisti: malý pták bude sebejistě bránit svůj majetek.

Druhy vlaštovky

Je těžké najít v Rusku člověka, který nikdy v životě neviděl žízeň. Nejen, že se může vyskytnout lastovička na území Ruské federace, ale zde žije více než jeden druh. Asi 7 druhů tohoto ptáka žije v naší zemi:

  1. Rustikální (velrybí velrybí) polyká. Podle jména můžete hádat: tento pták je dobře známý vesničanům. Hlt má úplně černý chrbát a krk a čelo jsou červeno-hnědé odstíny. Hnízdo rustikálních vlaštovek se skládá ze slámy, jílu a překvapivě z peří a vlasů, což je jeden z nejvíce odolných materiálů pro ptáky.
  2. Červené hrdlo. Je to trochu jako lastovička předchozího druhu, ale má několik dlouhých černých peří nad ocasem. Překvapivě se někdy melancholická píseň červené-bederní lastovička podobá odvaření kočky nebo dokonce malé kotě.
  3. Coast Swallow. Beregovushka je prakticky nejmenší lastovička všech dostupných druhů. Zobák je spíše krátký a tvrdý a barva je nenápadná - šedohnědé peří.
  4. Malé vlaštovky. Venku se to podobá břehu pláží, ale pták je menší. Obvykle letí kolem konce srpna, ale příchod malých vlaštovek je zaznamenáván koncem března - začátkem dubna.
  5. Mountain Swallow. To je také nazýváno skalnaté. Barevně připomíná hnědou barvu, ale liší se v úžasném vzorovaném ocasu, který je lépe viditelný při létání.
  6. Trpasličí vlaštovka. Takže tento druh je nazýván, protože muži na ocase mají dvě tenké a dlouhé, pevné nitě. Vepředu ocas má oslňující bílé prsa a oranžovou hlavu.
  7. Bílá polokošile. Vlaštovka má černé barvy s modro-metalickým odstínem. Bohužel bylo v Rusku zaznamenáno celkem několik jedinců tohoto druhu, takže mnoho ornitologů v naší zemi vůbec neuznává existenci těchto lastoviček.

Nejedná se o všechny druhy lastoviček. Ale i z tohoto malého seznamu lze konstatovat jejich rozmanitost.

Vlaštovky

Barva vlaštovky se snadno setkává kdekoliv v Rusku. Pokud jde o pobřežní lastovičku, je jednodušší pojmenovat, kde není možné ji setkat: v Austrálii a Antarktidě. Vlečné lastovičky obývají břehy jezera Baikal, stejně jako v jižní Itálii a na Sicílii. Pro zimu, jako většina vlaštovek, letí do Afriky a Indie.

Skalní lastovička žije na vysočině. V Rusku se jedná o území Kavkazu a Krymu. Bílé vrásky se nacházejí v Severní Americe a zimují v Jižní Americe a Mexiku.

Kde hnízdí vlaštovky?

Vlaky jsou velmi připojeny k místům uspořádaným pro kladení vajec. Když ptáci stavějí hnízda, jejich umístění se stává jediným místem, které si vlaštovka pamatuje. Instinkt je tak slepý, že pokud se vlaštovka vrátí, aby krmila kuřata a hnízdo není na stejném místě, pak by se mylně začalo krmit ostatní.

Sladká lastovička upřednostňuje, aby neletěla ven z vesnice nebo vesnice, takže je obvykle hnízdo. Někdy zabijáci velryby zvyknou na lidi a hnízdí přímo pod střechami domů. Tam je pro ně snazší dostat jídlo, a tam je také ochrana před větrem a deštěm.

Pobřežní a malé polknutí hnízdí u vody, vykopávají díru v písku s jejich zobákem. Žijí v malých skupinách, v koloniích.

Skalní lastovička preferuje stavbu hnízda v horách nebo skalách, od lidí a hluku. Přestože hnízda se nachází uvnitř zdí blokových domů a tunelů. Její hrnčířské hnízdo je vyrobeno z hlíny, slin a trávy.

Plavidla polní

Pálavé období lastoviček trvá od května do srpna a během této doby samice vyrábí dvě vejce. V jedné pokládce - až 7 vajec. Po dvou týdnech se objeví kuřata. Po 3 týdnech strávených v hnízdě jsou mláďata schopni létat a začnou se krmit nezávisle. Ženy vybírají své partnery po dlouhou dobu a při výběru se řídí délkou ocasu: muž s nejdelším ocasem vyhrává.

Někdy muži zůstávají v sezóně sám. Pak při návratu z zimování začnou pomáhat jiným párům v budování hnízda a dokonce krmení mláďat.

Známky spojené s vlaštinou

Jeden z výše zmíněných znaků: pokud vlaštovka létá nízko, znamená to být deště. Ale existují i ​​jiné. Například, když polknutí dělá hnízdo u střechy domu, pak v tomto domě žijí dobří a laskaví lidé. Ale pokud uškodíte vlaštovce, pak neštěstí a smutek bude trvat dlouho. Pokud zničíte hnízdo z vlaštovku, objeví se na tváři pihy - také zajímavé znamení. Pokud vlaštovky přijdou dříve než obvykle, pak bude rok plodný. A pokud si vezmete kámen z ptačího hnízda, stane se talismanem a talismanem.

Popis vlaštovky

K dnešnímu dni byl uveden úplný popis zhruba osmi desítek druhů zástupců patřících do rodiny lastoviček. Takové pernaté stvoření se nacházejí téměř všude.

Je to důležité! Díky jedinečné struktuře těla je pták velmi ovladatelný a dovoluje mu během letu zachytit i nejrychlejší hmyz a ústa s širokou štěrbinou je vhodná k přivádění ptáků přímo za letu.

Vzhled

Navzdory poměrně hmatatelným rozdílům mají všechny známé druhy vlaštovek, které žijí po celém světě, řadu podobných vlastností, které jsou prezentovány:

  • kovový odstín peří v zadní části,
  • široké prsa
  • rozšířené na základně a poměrně krátký zobák,
  • dostatečně velké ústa
  • nedostatek vnějších rozdílů mezi muži a ženami,
  • peří blízko těla,
  • houževnaté prsty a dlouhé drápy,
  • nedostatečné rozdíly v barvě peří u kuřat a dospělých ptáků.

Mezi jinými jsou vlaštovky klasifikovány jako příliš velké na velikosti těla a rozpětí křídel ptáků. U všech druhů vlaštovek je charakteristická přítomnost velmi dlouhých křídel ve srovnání s tělem. Jejich maximální rozmezí se může pohybovat mezi 33-35 cm.

To je zajímavé! Dolní končetiny vlaštovky jsou prakticky naprosto ne přizpůsobené pro pohyb na zemi, a pokud okolnosti silou tohoto pohybu, pak pták tohoto druhu chodí velmi nepříjemně.

Přes naprosto působivou délku jsou křídla vlaštovky relativně úzká a ocasní část tvaru připomíná vidličku. Peří vlaštovky v zadní části je tmavé a peří pokrývající břicho jsou bílé nebo světle béžové. V závislosti na druhu se může pernaté opeření výrazně lišit v barvě a odstínu.

Životní styl a charakter

Vlaky patří do kategorie společných stěhovavých ptáků, což vede výlučně k každodennímu životu. Příchod těchto ptáků spadá uprostřed posledního jarního měsíce. Druhá polovina měsíce je určena pro výstavbu hnízd a ukládání vajec.

Proces násadových vajec s lastovičkou trvá v průměru o málo méně než pár týdnů a doba krmení kuřat trvá asi tři týdny. Hromadným odchodem ptáků jsou připraveny s nástupem podzimu.

Zpívající vlaštovky nejasně připomínají twitter, končící trilem, velmi charakteristickým pro tento druh zpěvu ptáka. Téměř všechny druhy vlaštovek patří k peří, což vede k společenskému způsobu života, takže se shromažďují v poměrně velkých skupinách.

To je zajímavé! Loutky se zpravidla pokoušejí usadit v blízkosti přírodních vodních útvarů, kde je značné množství materiálu pro hnízdění a hnízdění hmyzu, včetně malých kobylníků, malých vážků a cvrček.

Velmi často se stáda usazují na drátech nebo jiných různých výškách. Hnízdí jsou také postaveny velkými koloniemi, v nichž každý pár aktivně brání území kolem svého hnízda.

Habitat a stanoviště

Vlaky tráví velmi velké množství energie na procesu extrakce krmiva, a proto je třeba, aby takové ptáky potřebovali značné množství. Přírodní stanoviště pro většinu druhů vlaštovek je většinou většinou jižní země, kde jsou půdní a klimatické podmínky pro ptáky optimální a navíc je dostatečné množství krmiv.

To je zajímavé! Je třeba poznamenat, že všechny druhy, které žijí v tropických oblastech, jsou klasifikovány jako sedavé a druhy v mírné klimatické zóně jsou stěhovavé a létají do teplých zemí od posledního letního měsíce.

Prakticky všichni ptáci jakéhokoli druhu patřícího do řádu průchodů chybí na území polárních oblastí a v severní části mírné zóny. Významná druhová rozmanitost lastovců je reprezentována africkým územím, ale takoví ptáci se často nacházejí i na jiných kontinentech. Například hnízdiště země vlaštovky je velmi široké a představuje velké i malé osady bez urbanizované krajiny.

Potraviny a kořist vlaštovky

Pro své jídlo užívají luštěniny různých druhů výhradně všechny druhy létajících hmyzu. I v podmínkách velice obtížného a nepřátelského počasí ptáci nikdy nenahrazují takový druh krmiva různými larvami nebo semeny a larvy, což způsobuje, že takové ptáky jsou během období hladovění poměrně zranitelné.

Stern území je zpravidla umístěno v poloměru nepřesahujícím půl kilometru od hnízda. Nejčastěji vlaštovka zachycuje svou kořist na otevřených místech, včetně trávníků, údolí řek, horských svahů a polí.

Základem stravy je hmyz představovaný komáři, midges, muchy, malými motýlky, brouky a vážky. Bezprostředně před deštěm, při nárůstu vlhkosti ve vzduchu, je hmyz výrazně ztížen a z tohoto důvodu se vlaštovky dostanou do blízkosti země, kde se nachází hlavní množství potravy. Takový behaviorální rys vlaštovky se stal základem pro znaky používané při předpovědi počasí.

To je zajímavé! Nižší lety vlaštovek nejsou vždy spojovány s blížícím se deštěm, neboť v jemných večerech se hromadný hmyz často hromadí přímo nad zemí a ptáci jsou nuceni letět velmi nízko.

Reprodukce a potomstvo

Vlaky patří do kategorie monogamních ptáků, a proto se páry dospělých dospělých dospívají zpravidla po celý život. Nicméně, jak ukazují postřehy, po procesu páření, samice polknutí často končí u jiných hnízd.

V evropských zemích se vlaštovky vrátí na hnízdiště kolem dubna nebo května a pro obyvatele severních hranic přírodního areálu je charakteristické hnízdění a příprava na pokládku uprostřed prvního letního měsíce. Jak ukazuje praxe, obyvatelstvo severní Afriky začne stavět hnízdo v posledním desetiletí března nebo začátkem dubna.

V přírodních podmínkách jsou hnízda nejčastěji vysídlena divokými vlaštovičky v kamenitých jeskyních nebo ve vápencových pláštích. Jak ukazují dlouhodobé pozorování, některé páry takových ptáků se mohou připojit k osadám vlaštovek na pobřeží a obsadit opuštěné díry v ílovitých pobřežních říčních zónách.

Vlaštovky jsou sociální ptáci žijící v koloniích skládajících se z několika desítek nebo dokonce stovek párů. Hnízda postavená ptáky, v tomto případě jsou umístěna blízko sebe a ptáci, kteří je obývají, dokonale spolu s sebou. Průměrná doba výstavby hnízda je asi pár týdnů.

Často dochází k dřívějšímu příchodu samice a nezávislé výstavbě hnízda pro vaření vajíček. Po příjezdu muže, vedle nedokončeného hnízda, je pouze jeden člen dvojice neustále ve službě a druhý po značnou část času hledá stavební materiály.

Je to důležité! Значительная часть городских ласточек отдаёт предпочтение гнездованию в городской черте, где птичьи гнезда строятся под крышами, возводятся под оконными карнизами и под мостами, а иногда даже в совсем необычных местах, включая речные паромы.

Внешним видом ласточкино гнездо напоминает закрытую полусферу, а основным строительным материалом для создания такого жилища становятся земляные комья и липкая слюна птиц. Šířka hotového hnízda je asi 110-130 mm, výška 70-120 mm.

V horní části hnízdního hnízda je nutně vybaven malý, tzv. Vstup. Průměr takového průchodu je dostatečný pro to, aby se vrabec mohl do hnízda plazit. Když se v hnízdě objeví vrabec, vlaštovka musí opustit a hledat nové místo pro své obydlí.

Vnitřní část hnízda je pokryta poměrně měkkou podestýlkou, která může být trávou, vlnou a dolů, která jsou během letu sklizena ptáky. Po ukončení procesu hnojení má samice přibližně pět vajec bílého zbarvení o rozměrech 1,9-2,0x1,3-1,4 cm. Průměrná hmotnost vajec je přibližně 1,6 až 1,7 g. Celá doba inkubace trvá několik týdnů, ale za nepříznivých povětrnostních podmínek může trvat tři týdny.

V procesu chytání se jedná pouze o ženskou vlaštovku a pokud je počasí dobré, muž ji vezme krmení. V deštivých dnech se samice musí krmit sama.

Když se narodí, jsou kuřata tak slabá, že samotní rodiče musí porodit skořápky a pomáhat jejich potomkům s narozením. Poté, co mládě mláďata dosáhnou věku tří až čtyř týdnů, mohou létat samostatně, ale ještě jeden týden oba rodiče krmí.

Přirozené nepřátele

Největším nebezpečím pro lastovičku je dostatečně velký sokol, který je charakteristický rychlostí a agilitou a je schopen zachytit svou kořist přímo ve vzduchu. Nicméně výjimečné schopnosti letu umožňují, aby se polykačka snadno vyhnula mnoha dravcům.

To je zajímavé! Obzvláště zranitelné vůči nepřátelům, vlaštovky jsou na cestě do nádrží a při hledání materiálů pro stavbu hnízda.

Stav obyvatelstva a druhů

Asi pět druhů této rodiny žije v naší zemi. Populace většiny druhů vlaštovek představuje několik desítek miliónů a celkový počet je zpravidla udržován na stabilní úrovni. V některých státech je však stav ochrany mnoha druhů zvýšený na žlutou, což vyžaduje "zvýšenou pozornost".

Fotografie vlaštovčí

Větrník, druh městské lastovičky nebo krátery (lat. Delichon urbicum) je druh ptáků, paserinů, polykáků, druhu městských vlaštovek.

Pták dostal své jméno kvůli společnému slovanskému výrazu "ploutve", doslovně znamená "letět sem a tam".

Velikost vlaštovky je o něco menší než vrabec. Délka těla dospělého jedince je 12-17 cm, s hmotností 18-19 g. Stejně jako všichni členové rodiny se vyznačuje křehkou postavou: tělo je protáhlé, hlava je mírně zploštělá a zobák je malý. Chvost má malý výstřih, křídla jsou úzká a dlouhá. Rozteč křídel je 20 až 33 cm.

Muži a ženy jsou zcela odlišné. Hlava a zadní část dospělých ptáků jsou modročerné se modravým leskem. Břicho, nadhvoste a špatná strana křídel jsou čistě bílé. Nohy jsou zcela pokryty bílým pivem a peřím. Mladiství jsou podobní dospělým, ale vyznačují se tmavějším černým peřím horní a hnědo-bílé barvy dna.

Doba chátrání se protáhne od pozdního léta do března se změnou malého peří na podzim a velikým peřím na jaře.

Město vlaštovky létají rychle a chytře, ale ne tak rychle, jak vesnice polkne. Hlas ptáků je tichý a nevýrazný, připomínající šumění nebo dlouhý slyšení.

Razborochki městské vlaštovky v době sběru jílu na hnízdě. Swallow Swallow

Město vlaštovka se nachází ve všech evropských zemích (s výjimkou severu Skandinávie), stejně jako v severní Africe av mírných oblastech Asie.

Větrník je typický stěhovavý druh, pro zimování ptáků létá do tropických oblastí Afriky a Asie.

Na rozdíl od jiných druhů, město lastovičky upřednostňuje zůstat blízko stromů, které používá pro rekreaci. A pro místa hnízdění si vybírá otevřené krajiny - osvětlené oblasti skalnatých nebo sedimentárních hornin, v blízkosti horských řek.

Ale mimo osady je mnohem méně obyčejné než ve městech. Upřednostňuje se budova z kamene nebo cihel, vybavení hnízd pod střechy a okapy domů.

Krmí se v blízkosti vody, v otevřených oblastech bohatých na travnatou vegetaci: trávníky, pole a pastviny.

Letět v letu. Vlaštovka, možná mladá nebo jinak. Letět v letu. Letět v letu. Vlaky na drátech.

Stejně jako všichni členové rodiny, město přehluje výlučně ve vzduchu. Strava ptáků je proto létající hmyz: komáři, mušky, midges, gadflies, cikády, brouci a motýli. Často se kobylky a pavouci, kteří se pohybují vzduchem, stávají potravinami. Extrakce, včetně hmyzu s tvrdou skořápkou, je pohlcena celá a dobře strávená.

V deštivém počasí vlaštovky neuteče, ale počkejte v hnízdě nebo přístřeší. Před ochlazením nebo špatným počasím se krmivo těží ve výšce 10-20 m a po kořisti klesá na zem.

Nízký únik vlaštovky nemusí nutně souviset s nadcházejícím deštěm. Na jemných večerech, kdy se hromadí hmyz hojně nad zemí, ptáci také letí velmi nízko.

Letět v letu. Letět v letu, zadní pohled.

Vlaštovka je monogamní pták a vzdělaný pár trvá celý život. Po páření však samci často skončí v dalším hnízdě.

Na evropském území se vlajky vrátí na hnízdících místech v dubnu až květnu, obyvatelé severních hranic rozsahu - v polovině června populace severní Afriky postavily od konce března hnízda.

Ve volné přírodě se hnízda usadila v kamenitých jeskyních a vápencových štěrbinách. Některé páry se připojují k osadám pobřežních vlaštovek, zabírají prázdné díry na březích řek.

Ale většina městských vlaštovek raději hnízdí ve městech, staví hnízda pod střechami, okapy, pod mosty a dokonce i na říčních trajektech. Být společenskými ptáky, lastovičky žijí v koloniích několika desítek nebo stovek párů, vytvářejí hnízda těsně a dokonale se spolu s sebou.

Budování hnízda trvá asi 2 týdny. Někdy samice letí dříve než muži a začnou stavět na vlastní pěst. Nedaleko nedokončeného hnízda je jeden člen dvojice neustále ve službě, druhý se zabývá hledáním stavebního materiálu.

Hnízdo vypadá jako uzavřená polokoule země, přilepená k struktuře lepivými slinami. Šířka hnízda je 11-13 cm, výška - 7-12 cm. Malý otvor pro vstup je nahoře vybaven. Průměr mezery dovoluje vrabci, aby se prolezli dovnitř, a pokud se tak stane, vlaštovky musí hledat nové místo pro hnízdo.

Uvnitř hnízda je pokryta měkkou podestýlkou ​​z trávy, vlny a dolu, vyrobená za letu. Samice stanoví 4-6 čisté bílé vejce o rozměrech 1,9 - 2 x 1,3-1,4 cm, s hmotností asi 1,7 g. Doba inkubace trvá 2 týdny, při nepříznivém počasí o 10 dní delší.

Samice se zabývá inkubací, za dobrého počasí ji muž podává, v deštivém období se musí živit nezávisle. Před opuštěním vejce jsou kuřata tak slabá, že rodiče rozbíjejí skořápky a pomáhají potomkům narodit se. Ve věku 22-32 dní mohou mláďata létat, ale jejich rodiče je krmí další týden.

Vlaštovka letí do hnízda. Hřebenka krmí kuřata na hnízdo. Vlaky na drátech.

V celé oblasti, s výjimkou severních oblastí, lastovičky produkují potomky dvakrát. Králíky prvního plodu jsou často zapojeny do krmení druhé generace.

Průměrná délka života městské lastovičky je 4-5 let, ve vzácných případech až 8 let.

Vlaštovka stodola: popis, životní styl:

V našich zeměpisných šířkách je nejvíce migrujícím ptákem lastovička. Tento malý krásný pták je považován za symbol jara. Od starověku se lidé pokoušeli mít hnízdo vlaštovek pod střechou svého domu.

Podle legendy, lastovička hnízdo přináší rodinu mír, prosperitu a bohatství. Kromě toho jsou tyto ptáci velmi užitečné pro lidi, protože tráví celý den na těch, kteří zničí škodlivý hmyz.

Když na jaře poblíž hnízda, které bylo v zimě prázdné, se tyto hbité ptáky opírají znovu, dům je skutečnou dovolenou. Vlaštovky jsou zpátky - jaro přišlo! A to je skutečná radost!

Barva vlaštovky: popis

Zajímavé informace. Vlaštovka může být nazývána jedním z nejkrásnějších stěhovavých ptáků. Velikost tohoto zpravodajského jara je poměrně malá, délka těla je 15-20 cm, délka jeho dlouhých ostrých křídel je 30-35 cm. Malá tvorba váží pouhých 18-20 g. Loutka se snadno rozpoznává dlouhým ocasem, který má hluboký řez ve tvaru vidlice.

Peří ptáka je modro - černá nad, pod - bledě béžová. Na čele a přední straně krku má vlaštovka vlaštovky světlé skvrny s hnědým odstínem. Je možné odlišit ženu od muže od ocasu, v "dívce" je poněkud kratší než u "chlapce". Barva muže je více nasycená, opeření žen je méně kontrastní.

Habitat

Pozůstalost malého ptactva je poměrně velká. Ptačí vlaštovky se nacházejí v severní Africe, Severní Americe, Evropě a Asii. Tyto krásné zvíře zimy v Jižní Americe, Africe a Asii.

Jeden může posuzovat již podle samotného jména ptáka, že lastovička preferuje stavbu vesnického hnízda na venkově.

Tyto budovy ve tvaru vlaštovky můžete vidět na stěnách obytných a obchodních prostor jak v obcích, tak v malých městech. Ptáci se cítí mnohem pohodlněji v klidnějších místech.

Nejčastěji jsou jejich hnízda pozorována ve vesnických stájích nebo v přístřešcích, zatímco na velkých farmách tyto ptáci nežijí.

Jak již bylo zmíněno dříve, lidé dlouho věřili, že vlaštovky přinášejí štěstí do domu, proto za účelem přilákání těchto ptáků do svého domova majitelé zajistí speciální dřevěné konstrukce s rohy vhodnými pro hnízdění. Pomáhá udržet populaci malých a užitečných tvorů.

Jaké polykání se přenáší

Strava tohoto malého tvora se skládá hlavně z létajícího hmyzu. Toto menu obsahuje komáry, mouchy a motýly. Když je venku v pohodě nebo venku, skrývá hmyz a lastovička stáda vyměňuje létající hmyz s plíživými pavouky a housenky.

Všichni víme, že před déšťem tyto ptáci létají velmi málo nad vodou, ale všichni víme, že to dělají, protože za nepříznivého počasí se hmyz žijící v blízkosti vody začíná aktivně pohybovat, což dává ptákům příležitost práce, aby se dostalo jídlo.

Když hnízdí hnízdí v hnízdě, musí být od rána do noci pracovat pár vlaštovek, aby živili nezvěstné mladé. Ptáci - rodiče přinášejí hmyz svým dětem do jícnu, během dne potřebují pět kuřat asi čtyři sta porce.

Vesnické a městské vlaštovky: zajímavé fakty

Související druh lastovička je City Swallow, jedná se o nejčastější druhy těchto stěhovavých ptáků. Mnoho zajímavých skutečností je znáno o jejich životě:

  1. Píseň vlaštovky se skládá z zvonění "viv - vit", ale když si ptáci všimnou nebezpečí, alarmující signál všem členům obrovského stáda, varují o tom s hlasitým "swingem".
  2. Stává se, že kuřata z posledního plodu nemají čas, aby se zesílili a nejsou schopni létat spolu s hejnem do teplých zemí s nástupem chladného počasí. V tomto případě vlaštovky - rodiče nezanechávají své slabé děti a zůstávají s nimi, dokud nemohou létat na zimu.
  3. Při hibernaci v Africe se vlaštovky živí mravenci, tato odrůda je velmi populární v obvyklém menu létajícího hmyzu.
  4. Relativně nedávno vědci zjistili díky zvonění vlaštovek, že po letním období ve střední Evropě jsou tyto ptáci vysíláni do zimy v Jižní Africe.
  5. Během dlouhých letů na teplé hrany vlaštovky, bohužel, často umírají z vyčerpání a hladovění.
  6. Střelec vlaštovky není schopen žít bez zpěvu. Zpívá, když hledá jídlo za letu, zpívá, když houpá, sedí na drátech a zpívá, když právě odpočívá.
  7. Když se ve starém Římě objevily hvězdy, hrdina se ujal prvního místa, pak se vlaštovky přivázaly k nohám vítěze a pták byl propuštěn do nebe jako symbol vítězství a volného letu.

Pták polknout městskou vesnici, co vypadá, co jí

Kvůli dlouhému lidskému poznání s lastovičkami vznikly mnoho mýtů a legend.

Lidé věřili, že přítomnost těchto ptáků chrání hospodářská zvířata před nemocemi a kletbami a budov z ohně.

Podle pověsti jsou tyto ptáci dobrým znamením pro ty, kdo jsou na moři. To je pravděpodobně kvůli skutečnosti, že vlaštovky jsou suchozemské ptáky, takže jejich vzhled řekne námořníkům o jejich blízkosti k pobřeží.

Během devatenáctého století se Jean Desbouvry pokusil zkrotit a trénovat je pro použití jako poštovní ptáci. Podařilo se udržet migrační instinkt u mladých ptáků a přesvědčit francouzskou vládu, aby provedla počáteční testování, ale další experimenty se zastavily, protože lastovička netoleruje zajetí a kamarády pouze ve volné přírodě.

Distribuce a stanoviště

Vlaštovky mají celosvětovou kosmopolitní distribuci na všech kontinentech kromě Antarktidy.

Tato rodina využívá širokou škálu stanovišť a závisí na létajícím hmyzu, který lze nalézt v libovolném otevřeném prostředí, včetně:

  • louky
  • otevřené lesy
  • savana, bažiny,
  • mangrovy a keře,
  • od moře až po vysočinu.

Mnoho druhů žije v uměle vytvořené krajině.včetně zemědělské půdy a dokonce městských oblastí. Změny ve využívání půdy vedly k tomu, že některé druhy rozšířily svůj rozsah. Nejpůsobivějším příkladem je lastovička, která kolonizovala Nový Zéland ve dvacátých letech minulého století a nyní je pro tuto zemi běžným ptákem.

Druhy, které žijí v mírném regionu, migrují v zimě. Existuje několik tropických druhů, které jsou částečně migrujícími, nebo kratší migrace.

Muži zvolí umístění hnízdaa pak přilákat ženu pomocí písní a letu. Velikost území se liší v závislosti na druhu, u koloniálních hnízdních ptáků je oblast malá.

Mimo hnízdní sezóny mohou některé druhy vytvářet velké hejny. Předpokládá se, že poskytuje ochranu před dravými ptáky.

Nesociální druhy netvoří hejna, ale mláďata mohou zůstat u svých rodičů po určitou dobu po rozmnožovací sezóně.

Přehrát zpěv

Vlaštovky mohou produkovat mnoho různých zvuků, které jsou používány k vyjádření vzrušení, komunikovat s ostatními vlaštovkami stejného druhu, během kurtu nebo jako poplach, když je dravec v oblasti. Písně psů se vztahují k stavu těla ptáka a údajně je používají ženy k posouzení fyzického stavu a vhodnosti pro páření mužů. Typická píseň vlaštovek je jednoduché, někdy hudební chirping.

Vztahy s lidmi

Vlaštovky jsou uvítány lidmi kvůli jejich užitečné roli jako zabiják hmyzu a městské vlaštovky mohou snadno přizpůsobit hnízdění v okolí lidského obydlí.

Trvalky hnízda

Poté, co se skládá, dobře se vyznačené hnízdo na všech stranách se stává orientačním bodem v oblasti po mnoho let. Několik desetiletí bude obsazeno různými jednotlivci, kteří díky své přirozené péči přispějí také k hromadění hnízdního materiálu. Tloušťka nástupiště bude meziročně růst, platforma se změní na působivou věž.

Slavné hnízdo orla obecného pod Vermilionem v Ohiu (USA) mělo průměr 2,5 metru a přes 3 metry na výšku o hmotnosti asi 2 tuny. Pravděpodobně je to nejmohutnější konstrukce ptáků z těch, které bez jakéhokoliv úseku mohou být nazývány typickým hnízdě určeným k chovu potomstva jako manželský pár. Jen málo z nich je pod úrovní této kolosální konstrukce hnízda tichomořských bílých ramen v Kamčatce. Hnízdo černého krku v rozměru připomíná kolo z nejtěžšího sklápěcího vozu, které dosahuje dvou metrů v průměru a téměř tlustého metru. Ve svých zdích, využívajících klid klidů majitelů, jsou umístěny celé rodiny ptáků, které jsou vzájemně tolerantní.

Nest stavební materiály

Mnoho ptáků se uchýlilo k této velmi jednoduché metodě skládání vrstvy po vrstvě. U vodních ptáků není materiálem větve, ale různé úlomky vodních rostlin. Materiál se umístí do mokrého stavu, který při sušení informuje budovu o další pevnosti vlivem "lepení" suchých fragmentů.

U malých ptáků s miniaturními hnízdami patří mezi oblíbené materiály pavučiny a tráví jim spoustu času hledáním. Je lepivá a odolná, působí jako cementující materiál, spojuje oddělené vrstvy suché trávy a dokonale zajišťuje připevnění hnízd na větve stromu.

Tropické nektarové hnízda

Tropické nektarové hnízdy jsou velmi rozlišitelné a snadno rozpoznatelné podle jejich designu. У большинства видов постройка выглядит как сильно вытянутая груша, висящая на кончике тонкой веточки или же подвешенная к нижней стороне пальмового или бананового листа.Ve spodní rozšířené části "hrušky" je uzavřená hnízdící komora uspořádána s úzkým bočním vchodem, obvykle pokrytým malým štítem shora. Budova je velmi miniaturní a dokonce i nektar-hořká uvnitř není docela fit, takže hlava slepice s dlouhým zakřiveným zobákem je téměř vždy viditelná zvenčí. Hlavním stavebním materiálem je rostlinný chmýř, který je držen společně s velkým množstvím pavučin, který se také používá k zavěšení hnízda.

Vzhledem k velkému množství webových stránek, blikáním na slunci, hnízda některých druhů vypadá velmi elegantně a připomíná vánoční ozdoby, které byly omylem na palmovém stromu. Obecně platí, že láska nektarů k webu je všeobjímající v přírodě - ruský název pavouka, aplikovaný na některé členy této skupiny ptáků, by měl být změněn na milovníky pavouků. Některé nektarové domy nevytvářejí hnízda vůbec. Po nalezení dobrého lůžka v koutě v koruně stromu je lehce zahrabá na jednom místě a ve výsledném zásobníku položí vejce.

Hřbitovní hnízda

Rostliny rákosu stojí za zmínku, jsou obratně upevněny na vertikálních stoncích, které stojí vedle sebe. Stonky procházejí bočními stěnami hnízda, které jsou drženy na podpěrách hlavně díky tření nebo "lepené" tmely z bahna a bahna. Ve tvaru se nymfa válečnice podobá válci nebo kuličce se zkráceným hrotem, úhledně zkrouceným z listů trávy a listů rákosu. Okraje zásobníku jsou vždy silně utažené, vnitřek je někdy "omítnut" stejným blátem, který vysuší a tvoří hladký povrch. Někdy žoldáci přikládají hnízdo k životu, rostou stonky kopřivy, louky nebo vrby, a v měsíci, který uplynul od doby, kdy byla budova položena k odchodu kuřat, někdy stoupá téměř o půl metru. Hnízdo je připevněno ke stonku stonků bočními stěnami.

"Mistr hrnčířů" - hlíny hlíny

V katalogu opeřených stavebních materiálů je také mokrá jílovitá půda. Hlavní sázka na něj byla vyrobena vlaštovkou, skalními rytinami, sorochi larkem a některými členy rodiny s výmluvným názvem ptačího krbu. Formované hnízda patří mezi nejznámější pernaté budovy a připomínají keramiku. Jsou vytvarovány z drobných hlíny a proto mají téměř vždy charakteristický jemně kopcovitý povrch, takže díky počtu tuberkul, je možné přesně určit, kolik kusů materiálu bylo položeno během procesu výstavby.

Shrike larks

Sorrel larks jsou malé pestré ptáci žijící ve vyprahlých oblastech Austrálie. Na rozdíl od názvu, z evolučního hlediska, jsou více než hnízdící ptáci a ve skutečnosti připomínají čtyřicet kusů s polovičními ocasy. Jsou docela spokojeni s nejjednoduššími hnízdě ve tvaru kužele otevřenými shora, upevněnými na větvích stromů a typickými pro většinu havranů. Jediný rozdíl spočívá v tom, že hnízda v kosatce je z hlíny celá. To dává pouze jednu výhodu - schopnost stavět na tenkých vodorovných větvích, "přilepit" k nim budovu, zatímco pro hnízda "standardního" materiálu, který nemá vlastnosti cementu, je třeba hledat vidličku větví nebo je posílit v blízkosti kmene, může zničit svišť nebo hady.

Hnízda Velkého Skalního Nuthatch

Hnízdo velkého skalního příkopu vypadá jako džbán s úzkým hrdlem přilepený ke skalnímu dnu. Džbánek, tedy vstup do hnízda, směřuje dolů a do strany. Taková "džbánka" obvykle váží asi 4 až 5 kilogramů, ale existují i ​​mohutnější konstrukce. Tloušťka stěny dosahuje 7 centimetrů a pevnost je taková, že je nemožné rukojetí rozštěpit. Jako cementová malta používají nucené hlíny hrozí rozdrcené housenky, brouci a motýly, které je nemilosrdně rozmazávají na hladině hnízda, které se časem sem a tam zakrývá pestrým vzorem křídel nešťastných obětí.

Vlaštovka Nest

Hnízdní vlny se vyznačují širokou škálou forem. Nejjednodušší je konstrukce lastury stodoly, která je otevřená nahoře - přesně polovinu úhledně řezaného poháru, přilepená podél řezu ke zdi, jistě pod krytem některých zorníků - římsou nebo skalnatou římsou. Město vlaštovky tvoří hnízdo uzavřené ze všech stran s úzkým bočním vchodem. Nejčastěji se stavba blíží tvaru čtvrtého koule, který je připevněn nahoře a vzadu ke dvěma vzájemně kolmých rovin - obvykle ke stěně a střešnímu krytu.

Hnízdo červeno-bederní lastovička je pozoruhodné svou extrémní elegancí tvaru. Je to polovina řezu podél nádoby s poměrně dlouhým krkem a je připojena přímo ke stropu.

Hnízda ptačího krbu

V oblasti manipulace s hlínou nemá pták doma v argentinských pampách konkurenci. Ve své velikosti a tvaru se jeho konstrukce podobá fotbalovému míči na pevnou větev stromu nebo na vrcholu pilíře. Ve vzhledu vypadá přímočarý, ale přináší úctu svou pevností, dosahuje hmotnosti 10 kilogramů.

Boční vstup vede do poměrně prostorného interiéru - jakého druhu loby, na zadní stěnu, do které je připojena samotná hnízdí komora - hluboké kapsy vyrobené z hlíny, něco jako hnízdo ve stodole. Není snadné se do této "kapsy" vtlačit, protože mezi stropem vestibulu a horním okrajem "kapsy" pálí výrobci kamenů velmi úzká mezera, takže mohou být v bezpečí před nezvanými hosty.

Proč ptáci stavějí hlíny z hlíny?

Hliněná konstrukce je tvárná a poskytuje vysokou pevnost dokončeným stavbám. Proč se tyto výhody v "omezeném měřítku" stávají poptávanými "stavebním průmyslem" ptáků? Rozsáhlé použití hlíny pro stavbu ptačích hnízd narušuje jeho nekonečné rozmary v závislosti na počasí. Je pro ni příliš horká a vysušuje, často přinucuje přerušit stavební projekt, který již začal. To je naopak příliš vlhké a nově položené vrstvy hlíny odmítají vysušit a vytvrzovat, což také znamená neplánovanou pauzu ve stavbě.

Kromě toho je žádoucí postavit hlíny ve stínu. Jakmile jsou na slunci, mohou vyschnout a zhroucit, a dokonce i mláďata v červeně horké "kamni" sedí tvrdě. Proto se vlaštovky rádi rozpadají pod střechami budov, vyhýbají se vytváření hnízd na jižních expozičních skalách a skoro je skrývají pod převislou skalní římsou a stavitelé kamionů mají tendenci snášet vajíčka co nejdříve na jaře, zatímco slunce dosud nezískalo plnou sílu.

Konečně jsou hlíny houževnaté. Chcete-li postavit velmi malé hnízdo s dokonalým počasím a plným zásobováním materiálu, musí být městské vlaštovky dodávány z 700 až 1500 porcí jílů (vyjma těch, které byly propuštěny), které trvají nejméně deset dní. Uzávěry a háčky s masivními hnízdami vyžadují nejméně 2000 kusů a stavba, spojená s nevyhnutelnými prostoji, se táhne několik týdnů. Kamna nezakrývají hnízda ze slunce a jsou proto nuceni zvýšit svou váhu s veškerou silou, aby se snížila rychlost vytápění a snížila se rozsah teplotních výkyvů.

Ale se všemi nedostatky, štukové hnízda stále otevřel zcela nový přístup k otázce bezpečnosti. Vlaštovky a ořechy mají příležitost "držet" své domy na nejvzdálenějších skalách, viset přes peřeje horských řek nebo spadat do bezedných propastí, pod stropem jeskyní a jeskyní mezi záhadným soumrakem a věčnou vlhkostí, zkrátka na místech, kde dravci nejsou schopni . Kromě toho hnízda vytvořená ve formě uzavřených vchodových kamer s úzkým vstupem dokonale chrání potomstvo a v případě rodičů před deštěm a nachlazením.

S pomocí hlinité půdy můžete snížit velikost vstupního otvoru do dutiny, jak to dělají naši obyčejní creepy. Podávají se hlavně v dutinách velkých drobných dudlíků s průměrem asi 50-60 milimetrů v průměru, zatímco ostružina je dostatečně dlouhá 35 milimetrů. Nucenina odstraňuje rozdíl tím, že usilovně pokryje vstup půdy jílem, bahnem nebo hnojem.

Tato činnost má čistě instinktivní povahu. Dokonce i když hnízdo hnízdí v dutině s malým zářezem, bude ještě štědře pokrýt kůru stromu kolem vchodu s hlínou.

Hnízdí hnízda

Poměr výkyvů k zařízení jejich hnízd může být popsán jako "Devil-may-care". Hlavním stavebním materiálem při stavbě je jeho vlastní slina, která má schopnost okamžitě vytvrzet ve vzduchu.

Swift - nejlepší leták mezi všemi ptáky. Žije na mouchu - loví hmyz, uhasí žízeň, hraje svatbu, odpočívá, spí a tak dále.

Nejslavnější zástupce sub-order swifts, číslování 58 druhů, je černý swift - obyvatel městských podkroví a birdhouse. Tvar hnízd závisí na uspořádání hnízdiště a na přítomnosti cizího hnízdního materiálu. V podstatě hnízdo vypadá poměrně obyčejně a je to jakýsi plochý chléb s hranami zdviženými jako talíř.

Z hlediska konstrukčních prvků a nákladů na výstavbu je Cayenne Swift, který žije ve střední a jižní Americe, nejnáročnější a časově náročnější hnízdo. Budova je zavěšena z visutých skalnatých okapů a ve vzhledu velmi připomíná tlustý rampouch se zlomenou špičkou. Podle svého zařízení je zásuvka trubkou se vstupem zezadu. Pevný poutko s prudkými pazourkami, Swift stoupá na výčnělek vnitřní stěny, kde leží vejce. V horní části zkumavky je další falešný vstup, který končí ve slepé uličce. Délka "rampouchů" přesahuje 60 centimetrů, což je čtyřnásobek délky samotného stavitele. Není divu, že stavba trvá téměř půl roku a vyžaduje trpělivost a odhodlání od ptáků. Není snadné zachytit rostlinná vlákna a peří ve vzduchu a samozřejmě produkovat sliny v dostatečném množství pro konstrukci.

S pomocí slin mají Swifts příležitost klepat vejce na místě na louži - to jim umožňuje řídit s nejmenšími hnízdami a spojit spojku v nejneuvěřitelnější poloze.

Palm Tree Nest

Hnízdo palmového obložení, rozšířené v tropických oblastech východní polokoule, se podobá polévkové lžíce bez rukojeti ve tvaru a velikosti. Tato "lžíce" je nalepena na spodní stranu zavěšeného palmového listu téměř vzpřímeně. Vajíčka samozřejmě také držet - bez toho by okamžitě padly na zem. "Novorozené" kuřata se pevně spojují s ostrými drápy do zavěšené kolébky a visí tolik týdnů, kolik rodičů visí.

Palm Tree Nest chrání palmový list od tropických dešťových sprch. Hřmění se zřítily jen na sebe, aby chránily své hnízda před deštěm. Ve srovnání s jejich vlastní velikostí staví nejmenší hnízda mezi všemi ptáky.
Ale ne z dobrého života, ale aby hnízdo mohlo být úplně zavřené z dešťů svým vlastním tělem.

Mezitím v hnízdních místech těchto ptáků v tropickém podnebí den denně prší, jak je naplánováno - hned po obědě, a jsou extrémně silné. Budova je malá poloha několika kusů kůry lepené dohromady, rostlinná vlákna a načechraná nalepená na větvi stromu ze strany. Existuje dostatek místa pouze pro jedno vejce: inkubační pták musí sedět na větvi, protože policka nebude schopná obstát. Proto větev, na níž je hnízdo připojeno, by nemělo být tlustější než prst - jinak by ji prsty nechytily prsty. Sedící pod zuřivým tropickým deštěm, uprostřed bouřlivé bouře, zasloužilý rytíř se stal symbolem rodičovského odhodlání ptáků.

Dřevěný hnízdo

Které profese nezvládly ptáky v úsilí o maximální pohodlí a bezpečnost svých hnízd! Někteří dokonce museli zvládnout dovednosti tesařů a rypadel. Tyto dovednosti jsou založeny na obratném použití stejného pracovního nástroje - jejich vlastní silný zobák, který může být v závislosti na okolnostech použit jako dláta nebo namísto lopaty. Proto je povolání tesaře a výkopu ve světě ptáků velmi úzce spojeno.

Většina z 200 druhů dudáků, které se šíří po celém světě, jsou domorodými obyvateli lesa a nemají v oblasti zpracování stromů stejnou míru. Když hlavní lesní tesař - žádoucí - vstoupí do vzrušení a dostává se do podnikání vážně, okolo "staveniště" letují čipy kolem patnácti centimetrů. Zhelna je největší z našich dudáků, téměř velikosti vrany, a proto potřebuje prostorný "byt". Hloubka jeho dutiny dosahuje 40 centimetrů, vnitřní průměr je 25 centimetrů.

"Stavebnictví" vede oba partnery, což zřídka trvá méně než dva týdny. Práce pokračuje ve výšce ne méně než 3 metry od země a některé páry stoupají téměř 15 metrů. Proto na počátku jara, až se tráva zvedne, strom, zvolený toužil, z dálky produkuje velké bílé štěpky, ležící ve vzdálenosti až 10-12 metrů od kmene. Dutina tohoto druhu - dokonce již dávno opuštěná "staviteli" - je snadno rozpoznatelná tvarem zářezu - obvykle není kulatá, jako ostatní dudáci, ale eliptické a někdy téměř obdélníkové, táhnoucí se pod kufrem.

Dýkař dutý

Většina dudáků každoročně vypouští nový "dům", převedení starého na "sekundární trh" a působení jako skuteční dobrodiní ve vztahu k jiným ptákům, kteří mají chronickou potřebu dutin. Dutiny velkého skvrnitého dudáka, nejpočetnějšího a nejznámějšího "tesaře" ruských lesů, jsou obýváni především malými pěstitelskými ptáky - flycatchers, červenými stonky, prsy. Jsou zcela spokojeni s místností o průměru 14-15 a hloubkou 20-25 centimetrů. Je však zvláště důležité a dokonce nepostradatelné pro lesní ptáky, které jsou žádoucí, jejichž objemné dutiny poskytují přístřeší tak velkým ptákům, jako jsou sovy, holuby, rozpad a gogoly.

Staré duté stromy patriarchů jsou v moderních lesích téměř vyhynulé, proto je téměř nemožné nalézt správnou dutou přirozenou velikost pro sovy, sovy, klintuhu. Na rozdíl od jiných drobných dělníků, kteří mají tendenci každoročně měnit své bydliště, je žádoucí zachovat mnoho let věku na starých dutinách, což ji v jarním období nevylučuje z výstavby nového - v rezervě.
Se všemi dovednostmi se ďatři stále zřídkakdy snaží od začátku až do konce dutý do dutiny v tvrdém dřevě dokonale zdravého stromu. Proto téměř všichni dudáci zvažují osika, s měkkým dřevem, náchylný k hnilobě srdce, oblíbený strom jdoucí pod dutinami. Je možné, že klepnutím na kmen před začátkem "stavby", dudlík určuje, zda stojí za práci na tomto stromu, nebo je lepší vyhledat jiný.

Trpaslík, který je jedním z nejmenších zástupců lesních tesařů žijících v bambusových lesích Himalájí a Indochiny, je dobře usazen. Bambusový kmen je uvnitř dutý a je rozdělen na oddíly oddílů internod. Stačí, aby pták pokračoval ve stěně kufru 10-20 cm nad internodou - a je k dispozici úplně připravená hnízdící komora.

Černokněžník žijící ve stejném regionu nevytváří dutinu vůbec, ale chová mláďata uvnitř masivních a jistě obývaných hnízd velkých mravenců, přezdívaných "ohnivými" pro svou živou povahu a připravenost okamžitě spustit silné čelisti a jedovaté bodnutí.

Stavební materiál pro mravence je dobrá a poměrně trvanlivá "lepenka" vyrobená z dřevěných vláken důkladně žvýkaná a smíšená se slinami. Droutí dělají díru asi 5 centimetrů v průměru ve skořápce hnízdního mraveniště a položí vejce přímo mezi komory hmyzu. Tajemství loajality mravenců, jejichž neuvěřitelná agresivita je známa všem obyvatelům džungle, nebyla dosud vyřešena, pokud jde o dudáky, zejména proto, že osídlení nájemníci nemají skromný charakter a pravidelně jedí kukly mouchy, a to i bez přerušení jejich inkubace.

Burrows obecného rybářka

Pokud jde o vykopávání otvorů, rybáři jsou skvělí mistři. Vykopávají se svým zobákem a vykopávají půdu z tunelu se svými tlapkami, odklánějícími se zpátky ke vchodu, tak chytře, že jílová a písková kašna z díry. Volba místa pohodlněji, mnoho ptáků leželo současně několik děr, často v odstupu od sebe. Ráno praží na jednom útesu, po obědě letí na druhou a večer, jak vidíte, jíl z třetího kropí.

Kopání díry vyžaduje soustředěné úsilí a vyžaduje velké úsilí. Ale pár rybářů pracuje s velkým nadšením a páry se nejen nevyhýbají práci, ale chtějí, aby co nejvíce přispěli k výstavbě a čekali s velkou netrpělivostí na jejich řadě.

Готовая нора – это узкий тоннель длиной от тридцати сантиметров до трех метров, который идет горизонтально или с малым наклоном. Входом нора всегда обращена в сторону реки, а в ее глубине находится круглая гнездовая камера размером с яблоко. Это и есть детская, в которой свободно могут развиваться до пяти птенцов.

Среди пернатых есть немало видов, которые сами себя плотницкими или земляными работами не утруждают, но охотно квартируют в готовых дуплах и норах. Жильцы каждого вида предъявляют к помещению свои требования. Například velké prsy zaujímají nejtemnější a nejhlubší dutiny a netolerují štěrbiny v umělém hnízdě. Právě naopak, kobylky, které se také zavázaly k hnízdění v dutinách, nemají rádi tmu, a proto se v praxi přitahování ptáků stalo známým zvláštním účinkem "hnízdění stárnutí". Její podstatou je, že většina flycatchers obsazuje nedávno zavěšené hnízdící krabice se světlými vnitřními stěnami, ale téměř nezakrývá hnízda, která už mnoho let visí, jejichž zdi se z času na čas staly tmavě šedou. Ale stačí, aby se tyto hnízdiště uvnitř zasypaly, opět se stávají atraktivními.

Úspěchy "tkaní"

Nejvíce úžasné exponáty v Muzeu architektury ptáků dodává "tkací dílna". Vynikající řemeslníci, kteří jsou přímo nazýváni tkalcovi, pracují zde. Téměř všichni jsou menší než vrabci. "Pracovníci dílny" tvoří více než 100 odrůd tkalců, téměř všichni žijí v afrických savanách a lesech. Malá větev "obchodu" se nachází v jihovýchodní Asii - zde funguje pouze 7 druhů. Celá "tkací dílna", která tvoří rodinu tkalců, je rozdělena do několika podskupin, které se značně liší v počtu "personálu" a zvláštností technologického procesu.

Do oddělení patří pouze 7 druhů vrabců. Podařilo se jim zcela zvládnout tkaní, ale to nezabránilo ani jednomu z nich - ale kolektivní snahou - vytvořit expozici, že ve stavebnictví ptáků má každý důvod považovat za nejtěžší a jednu z nejtěžších struktur.

Stavební inženýrství

Všechna tkaní hnízda jsou variantou jednoho tématu. Jedná se o sférickou nebo elipsoidní komoru uzavřenou ze všech stran s úzkým vstupem zespodu nebo ze strany. U mnoha druhů vede k hnízdě více či méně dlouhá vstupní trubka, a proto se celá budova podobá baňce nebo retortě. Stavební technika tkalců je velmi zajímavá. Na rozdíl od ostatních ptáků ne visí, ale visí hnízda.

Nejprve založte základnu. Když se pták vrací zobákem, tlapkami, třepotá se kolem požadované větve, zvládne se těsně zabalit malým množstvím stavebního materiálu. Pak je jedna z okolních větví zabalená a ptáci je spojují jeden s druhým s párem tkaných propojky zespodu a výše. Objeví se nádech prstenu, který se nakonec změní na koš a pak do baňky - slovy, do dokončeného bytu.

Stavba tkalců se provádí pouze muži a mnozí z nich se neobtěžují jít dovnitř vlastních hnízd alespoň jednou. Faktem je, že bez výjimky je pro ně obvyklé, aby prováděly stavební práce venku, aniž by stoupaly do místnosti. Když dorazí s jiným páskem, muž samozřejmě zaujímá stejnou pracovní pozici - na dolním okraji prstence, s jeho zobákem do budoucí vzdálené stěny hnízda a se zády k jeho budoucímu vstupu. Takto tkadlec provádí stavbu ve směru "na sebe" a velikost konstrukce se při svém "náporu" zvětšuje, je nucen odchýlit se stále víc a více dozadu, s úžasnou vytrvalostí držet tlapky na původním místě. Musí dokončit stavbu a vyzvat nevěstu, aby si prohlédl byt v obrácené poloze, to znamená, že visí zpátky a drží drápy přes prah domu.

Hnízda veřejných tkalců

Rychle vpřed od východní Afriky, v savaně, kterou obývají většina druhů skutečných tkalců, do pouště Namib, která se rozprostírá v úzkém proudu podél pobřeží Atlantiku na jihozápadě afrického kontinentu a je vyplaven studeným proudem Benguela. Místní regiony se vyznačují náročností klimatu a nejsou bohaté na ptáky.

Ale který ornitolog bude odmítnout navštívit tuto nehostinnou oblast pod ponurým názvem Skeleton Coast? Koneckonců zde můžete vidět jedno z hlavních divů stavebního průmyslu ptáků - kolektivní hnízdo společenských tkalců.

Výsledek kolektivní tvořivosti je viditelný z dálky a připomíná velkou kupu sena, která je odváděna jinými rozmary, nikoli na zemi, ale v koruně stromu. Obzvláště často takové "lopaty" spadají na wok-cockerbum lilies s jejich extrémně hustým sukulentním (sukulentním) stonkem, sloužícím jako rezervoár vlhkosti, a zaobleným víčkem krátkých a trnitých větví. "Hromovka" je upevněna na nejsilnějších větvích a je to kuželovitě těsně stlačená hmota suché trávy, pokrytá nahoře tlustou a trvanlivou vrstvou těsně položených pricklych větví a hrubých rostlinných stonků, které tvoří jakousi střechu.

Hnízda veřejných tkalců

Rezidenční hnízdící komory jsou umístěny v nejspodnější vrstvě měkkého materiálu. Jejich vchody jsou odkládány a jsou umístěny blízko sebe, takže při pohledu ze spodu se obraz částečně podobá plástovému plástu. Na vrcholu hnízdišť v několika patrech jsou stará hnízda, která byla majiteli opuštěna a zcela naplněna hnízdícím materiálem.

Maximální výška (nebo tloušťka) společných hnízd dosahuje jednoho metru, obvodová délka je 3-4 metry. Desítky generací tkalců se zabývají výstavbou těchto grandiózních budov, které žijí ve věku věků, ve velkých hnízdách současně žije až 500 jedinců. Poté, co sloužil jeho vlastní, "šok" se rozpadne a padá na zem.

S dodávkou a pokládkou materiálu se populace kolonie týká celoročně. V zimě se tkalci mají jen malý zájem o spodní plochu a převážně procházejí časem na střeše, kde se s velkou péčí hrubými, vysušenými stonky plevele a suchými a pichlavými větvemi acacias táhnou. Je lichotivé, že všichni mohou nabídnout své nabídky nad ostatními, což je důvod, proč střecha nevyhnutelně přechází do podoby poměrně pravidelné kuželovité kopule.

S příchodem jara se pozornost ptáků stále více přemisťuje k "měkké podbřišce" struktury, tedy ke spodnímu povrchu. Poté, co našel místo na místě a visel na tlapkách se zády dolů, tkadlec je s jeho zobákem přijat, úhledně a metodicky vytlačuje konce listů trávy, které vystupují do materiálu. Tato práce, která vyžaduje trpělivost. Nakonec je na spodní ploše měkké vrstvy vytvořena fossa, která se při použití stejné techniky utužuje a rozšiřuje, dokud nedosáhne objemu hnízdní komory.

Současně od určitého okamžiku začne stavitel přivádět na stavbu další trávy, a obvyklým způsobem je vloží do materiálu kolem fossa. Tím se vrstva materiálu ještě více rozrůstá a hnízdící komora se stále více svažuje do tloušťky. Tak se hnízdní stavba kolonie veřejných tkalců zvyšuje po celý rok, ale v zimě roste vzhůru, zatímco se začátkem hnízdní sezóny roste dolů.

Nejvíce úžasné hnízdo postaví africký Remez: obecně se podobá hnízdě obyčejného Remezu, má dva vchody. Falešný mrtvý vstup je jasně viditelný zvnějšku a pokud jde o vstup do hnízdiště, často to není snadné vidět, protože je pokryta měkkou vstupní trubkou, která není snadná proniknout ani pro majitele.

Stavební práce v Remezově se zabývají výlučně muži. Nečinný muž položí základy budovy a zpěvem přitahuje ženu. Není-li to dlouho, muž zavěsí novou budovu a zpívá. Technologie výstavby je originální. Přijíždějící na stavbě se svazkem měkkých rostlinných vláken v zobáku mu muž posiluje jedním koncem na opěrné větvi a začne rychle kroužit kolem něj, zachycovat se svými tlapkami a navíjet vlákna na základně, jako nit na cívce. Za hodinu "stavitel" přináší chovný materiál 10-15krát. Po 3-4 hodinách práce spojuje samčí větve se zkříženým kusem trávy tak, že základna hnízda je vytvořena ve tvaru trojúhelníku nebo prstence. Nyní muž může nosit nejen elastická rostlinná vlákna, která se používají k posílení základů budovy, ale i velké trsy chumáče, které se mezi vlákny přilepí a postupně tvoří stěny hnízda.

Již na konci prvního dne výstavby má hnízdo podobu miniaturního a čistého koše s rukojetí - silnější a širší na základně. V budoucnu se postranní hrany košů zvyšují, otvory se zmenšují a nakonec se oblouk střechy zavírá. Nyní zůstává pouze připojit vstupní halu ve formě trubice a hnízdo je připraveno. Všimněme si, že pro již zmíněné tkalcovce, kteří také zkonstruují koncové zásuvky, jsou charakteristické přesně stejná posloupnost a až náhoda v nejmenších detailech, ale také jiné materiály a další technologie jejich upevnění.

Během výstavby jsou muži nuceni ostražitě chránit oblast kolem hnízd, protože pokud budou dohledány, mohou být budovy, zvláště nedokončené, zničeny jinými muži, kteří hnízdí cizí (stejně jako opuštěný v loňském roce) hnízda právě jako hnízdící skladiště.

Remez rodinný život vypadá poněkud bizarně, manželské svazy těchto ptáků jsou obvykle velmi pomíjivé. Po vytvoření páru se muž Remeza rychle dokončí stavbu (někdy za účasti ženy), a pak se může věnovat inkubaci zdiva, nebo snad odletět na cestu a získat novou rodinu ve vzdálenosti 25-30 kilometrů od předchozího léta.

Mnoho mužů má instinkt budov, který je tak ohromující, že se často pokoušejí dokončit stavbu hnízda se zdivem, což způsobuje nespokojenost a dokonce přímou agresivitu ze strany žen, které vykazují důvodné obavy z bezpečnosti vajec. Na druhou stranu, některé ženy mají čas v letoch položit až tři spojky v hnízdi různých mužů. Některé ženy opouštějí spojky v péči o muže, některé zůstávají nasizhivat - samotné nebo s pomocí manželů. Mnoho spojů umírá kvůli tomu, že se rodiče stále potýkají, nemohou "souhlasit" s tím, kdo z nich bude slepice.

Vlaštovka: popis, výživa, reprodukce, lokalita

Jsme všichni potěšeni, když najdeme tento pták mimo naše okno, protože když přijdou vlaštovky, přijde jaro. Jedná se o stěhovavé ptáky s dlouhými špičatými křídly a zjednodušenými těly. Vzhledem k tomuto tvaru těla je jejich let velmi rychlý.

Oni jsou často vidět nad poli, zahrady, jezera, kde hmyz je hojný. Jsou rozpoznané vidlicovitým ocasem.

Existuje legenda, která říká, že tento pták pomohl lidem ukrást oheň od bohů, rozhněvaný bůh vrhal do něj hořící uhlí, který ho zasáhl uprostřed ocasu a spálil ho.

Hnízdění

Jarní vlaštovky přicházejí kolem dubna, stavějí hnízda bláta a rostlinných vláken na trámech, pod střechami domů nebo na skalách, uvnitř zakryjí slámou a dolů.

Stávající hnízda se často aktualizuje a opakovaně používá téměř 50 let. Čas od počátku výstavby hnízda až po odchod mladých lidí je od 44 do 58 dnů.

Vzhledem k příliš rychlé konstrukci nebo vlhkosti se hnízda může zhroutit nebo spadnout.

Chcete-li postavit dům, ptáci shromažďují nečistoty z okrajů rybníků, kaluží a příkopů, pro kompletní výstavbu budete muset letět z louže do hnízda asi 1000krát. Sběr bláta a stavební hnízda - společenské aktivity pro skalní lastovičky. Na povrchu bazénů jsou z jejich zobáků četné malé otvory.

Lidová znamení

Existuje mnoho lidových znaků o počasí, s nimiž lidé sdružují chování ptáka jako lastovička. Jejich popis je uveden níže:

  • Na déšť: pokud ptáci plavou a úzkostlivě létají, pak do hnízda, pak z hnízda, pokud se let stane nízko nad vodou nebo na zemi.
  • Na suché počasí - vysoký let.
  • Před bouří - letět nahoru a dolů.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org