Ptáci

Jay pták: popis a fotografie

Pin
Send
Share
Send
Send


Pokud ne, jak to vypadá a kde bydlí?

Ano, tento pták byl vynalezen v trilogii "Hry hladu" spisovatele Susan Collinsovou. V příběhu je tento pták hybridem společného jay s jeho mutanty, který byl vyveden v okrese 13. Jeho (mutant) rys, který je vidět ve filmu, je zapamatovat si všechny zvuky, slova a hudbu, která slyší a pak je hrají. Tato schopnost byla použita pro špionáž. Hybrid byl schopen jednoduše zopakovat zvuky a hlavní postava v první části trilogie je použila jako signál.

Opravdu existující pták Lyry je velmi podobný tomuto obrazu, ale je to další příběh.

Mockingbird je smyšlená postava a v reálném světě neexistuje. Tento pták byl vytvořen speciálně pro takový film, jako jsou hry hladu. Ve filmu je původ ptáka definován jako přechod jayů a poskoků.

Serg1111, nejste úplně v pořádku, existuje takový pták, jen se jmenuje Jay Steller,

Tento pták žije v Kanadě a na severu Spojených států, má jinou barvu než knihu: ve skutečnosti je černá s modrým pálením, ale také ví, jak napodobovat hlasy jiných ptáků a mechanismů a tvar je stejný jako ten, který je popsán v knize a filmu .

Kanadské provincie mají kromě obecně přijímaného znaku a vlajky i další oficiální symboly: zvíře, pták, strom, květ, kámen atd. Stellerův jay je oficiální pták Britské Kolumbie, jeho "ptačí tvář". Rozhodnutí vybudovat elegantní brunetku s velkolepým účesem na takové vysoké administrativní úrovni se uskutečnilo v provinčním referendu v roce 1987.

Vynikající německý přírodovědec Georg Wilhelm Steller (Georg Wilhelm Steller, 1709-1746, zemřel a byl pohřben v Tyumenu) poprvé popsal jay tohoto druhu. Pracoval na základě smlouvy v Petrohradské akademii věd, podílel se na druhé Kamčatské expedici Vitus Bering, kde zejména zkoumal severozápadní pobřeží Ameriky.

Jako plnohodnotný člen rodiny havranů je Stellerův jay loupežím: zřícenina hnízdí, napadá a dokonce zabíjí i malé ptáky, nebojácně zaútočí na kočky a psy a brání své vlastní hnízdo. Skvělý imitátor: může napodobit hlas ptáků, vever, koček, psů a dokonce zvuk některých mechanismů!

Dokážete si představit, jak efektivní zbraň proti konkurenci? Řekni, velkoryse pokrytému podavači - nehledejte. Stačí, aby se hnusný mockingbird schoval a křičel jestřábovým způsobem - všichni jedlíci se rozptýlí strachem a ponechávají stůl na svém úplném odstranění.

Známý fakt, který přežil ve věku 16 let a 1 měsíc

Vzhled

Mockingbird je dada-jako pták. Délka jeho těla je asi 30-40 centimetrů a chvost dosahuje až 12-15 centimetrů.

Popis ptáka jay by měl začít s jeho křídly - jejich rozpětí 50-55 centimetrů s délkou samotných křídel o 15-17 centimetrech. Váhové posměvající ptáky poměrně málo, pouze 170-200 gramů. Hlava je ozdobena krásným širokým trsy. Nad ocasem jsou peří bíle zbarvené, zatímco zobák, křídla a ocas jsou černé. Malé tělo ptáků má rezavě hnědé peří s úzkými pruhy jasně modré barvy na ramenou.

Peří na hlavě rojnic různých regionů jsou odlišné. Například evropští jedinci mají světlé peří s hnědými skvrnami. Asiaté mají na sobě světle hnědý účes, křehké kobylky a kočky z Malé Asie. Od zobáku po krk jsou velké černé pruhy. Paws jsou červenohnědé, krk je lehký. Křídla jsou zaoblená, ptačí vršek letí poměrně pomalu.

V okamžicích vzrušení vták zvedá pero na hlavě a tvoří pěkný trsy. Při pohledu na dravce nebo na lidi jays hlučí hlasitě, varují ostatní zvířata a ptáky z nebezpečí.

Obecně platí, že rozkrok vypadá velmi elegantně a krásně. Ale ne každý to vidí, protože tito ptáci jsou velmi plachtí.

Pro ty, kteří se seznámí s touto pernou osobou, se často objevuje otázka: "Je Jay stěhovavým ptákem nebo ne?" Jednotlivci žijící na jihu bydlí na stejném území. Ti, kdo žijí v severních oblastech, se také snaží uniknout z obvyklých míst bez zvláštních potřeb. Ptáci opouštějí své původní území pouze v případě selhání plodin nebo příliš nepříznivých podmínek. Ukazuje se, že migrace jays je extrémně nepravidelná.

Tento pták je spíše zvědavý a hlučný. Dlouhé lety nejsou pro ni zvláštní. Většinu času upřednostňuje skočit z jednoho stromu na druhý na větvích, šípat v houštích lesa.

Jayův hlas je zlomyslný, ostrý. Tento druh dokonale napodobuje zvuky jiných ptáků nebo dokonce hlas osoby. Vlastně z tohoto důvodu dostal jay přezdívku "permuste". Není to neobvyklé, že se v hlubokém lese slyší nebo štěká - ptáci, kteří po návštěvě lidského bydlení si pamatují zvuky, které se tam vyslechly.

V zimní zimě, kdy je obtížné vydělat jídlo pod vrstvou sněhu, mají posměvači tendenci k otevřeným místům, často se objevují na okrajích měst a vesnic.

Jay vták je lesní obyvatel, který tráví celý svůj život častěji. Tento druh může jíst nejen zeleninu, ale také krmivo pro zvířata. Nejčastěji se jedná o bobule, semena, hmyz, žáby, vejce malých ptáků a ještěrky. Navíc některé jays napadnou kuřata, malé hlodavce nebo mladé zpěvné ptáky, které se právě učí létat. Mohou také shromažďovat jídlo na zemi, pohybující se skákání.

Jay vták, foto a popis, který lze vidět v tomto článku, je docela chytrý. Uchovává žaludy na zimu, sbírá je a skrývá je ve svých úkrytech. Někteří lidé sbírají až 4 kilogramy žaludů. Pokud chce pták hodovat na housence, která se hnízdí pod kůrou, může jay držet hlavu a rozbít kůru. Stejně tak loví další skrývácí hmyz. Velmi často se ukládají veverky nebo jiné ptáky, které zžívají veškeré zásoby.

Nicméně, často jay a nepamatuje si o svých rezervách. Taková krátká vzpomínka na ptáka hraje do rukou dubů - zapomenuté žaludy vyrůstají do nových dubových lesů.

Chov

Hnízdění v jays začíná brzy na jaře. Ptáci tvoří dvojice a začnou stavět hnízdo. Pro tyto účely zvolí nejtmavší rohy lesa. Mohou postavit hnízdo jak na jehličnatých stromech, tak na listnatých stromech.

Hnízda se na bočních větvích zvedá nad podlahou do výšky 2-5 metrů. Vyjíždějí z větví, zevnitř se suchou trávou. To se podobá misce o průměru asi 20-30 centimetrů, hloubce 15 centimetrů. Na trávní dno míchaného ptáka se rozšířily pírně peří, peří, vlna a mech. Někdy, jako domov, jsou jays vybaveny hotovými dutinami.

Samice může položit 5-7 vajec, po které inkubuje 16-17 dní. Kolem poloviny května kočky poklopí. Za prvních 20 dní je jejich rodiče řádně krmeni. Do konce června vyletí mladí z hnízda. Až do prvních dnů podzimu se kočky snaží zůstat blízko svých rodičů a poté začít samostatný život. Obvykle se mladí lidé z různých rodin shromažďují v stádo a hledají vhodné místo k životu.

Životnost

Bird jay v přírodě žije asi 5-7 let. Byly však případy, kdy žily až 22 let.

Jayův pták, jehož fotografie a popis bude neúplný, aniž by vyprávěl o nebezpečích, které spočívají v životě, vede aktivní životní styl. Zatímco slunce svítí, posměvači dostávají vlastní jídlo. Ale jak padne noc, ptáci se schovávají ve větvích stromů. Za nepříznivého počasí nebo zimní vánice, jays najít úkryt pod jedle větví.

Mnoho nepřátel má v přírodě posměšný jay. Pták musí být opatrný vůči dravcům a větším ptákům. To může být napadeno orlovou sovu, marten, šedou vránu a goshawk. Počet ptáků však zůstává zachován. V současné době neexistuje žádná hrozba vyhynutí tohoto druhu.

Popularita a legendy

Jay, jehož fotka bude zdobit libovolnou sbírku, je docela populární nejen kvůli jeho dobrému vzhledu. Existují další zajímavé dovednosti, pro které jsou lidé ochotni udržovat ptáky doma nebo jim přisuzovat nádherné kvality.

Takže jays nemohou jen opakovat zvuky. Existují případy, kdy pták zopakoval více než deset slov, napodobující nejen slova, ale také lidský hlas.

Kromě toho se někteří jedinci dokáží vyrovnat s viper, což z nich dělá žádoucí domácí mazlíčky v oblastech, kde se můžete často setkávat s těmito plazy.

V některých kulturách je jay považován za druh štěněte. V jiných zemích se však domníváme, že tyto ptáky přinášejí smůlu.

V americké televizní sérii Teorie velkého třesku, jedna z hlavních postav, která se strachuje ptákům k hrůze, díky jayu se stal jejich horlivým obdivovatelem.

Nedávný film "Mocking Jay", ve kterém byl pták symbolem svobody, bojem proti útlaku a nespravedlnosti, přinesl tomuto druhu velkou slávu.

No, je nemožné si pamatovat nádherný román Harper Lee "Zabít Mockingbird". Zmínka o tomto ptákovi v knize spočívá v tom, že poskokové ptáky jsou velmi neškodné a schopné dodat radost svým zpěvem. Nepokládají "kulturní" bobule, nehloubí lidské bydlení. Prostě zpívají ...

Jay popis

Jay nemůže být nazýván malým ptákem: je dvakrát větší než hříbě, od zobáku po ocas, délka těla je asi 40 cm a rozpětí křídel dosahuje půl metru. Jay je relativně malá a je 170-200 g. Sedící na větvi, pták vypadá menší než v letu.

Jay životní styl

Dokonce i jasné pero a denní život často neumožňují vidět jays v jejich přirozeném prostředí. Ptáci jsou velmi opatrní a plachtí. Citlivě reagující na nejmenší šumy a pohyby v okolí, rychle se skrývají v hustých větvích a upozorňují ostatní příbuzné na možnou hrozbu rušivých výkřiků. Hbité zvuky ptáků budou doprovázet pohyb nebezpečného předmětu po dlouhou dobu. Za takovou super bdělost se jays nazývají lesní stráže.

Jayova vlastní píseň není melodická nebo expresivní a obvykle se skládá z nezřetelného písknutí, kliknutí, kvílení. Ale nádherný talent míchavého ptáka umožňuje ptákovi zahrnout do svého repertoáru napodobování zaslechnutého zpěvu jiných ptáků a zvuků houštiny. Po návratu do lesa po pobytu v blízkosti venkovského obydlí jsou jays schopni napodobit blednutí ovcí, kosení kočky, štěkání psa, zvuk sekery, vrčení dveří. Jednotlivci žijící v zajetí mohou dokonce reprodukovat jednoduché fráze, které mluví člověk, opakují nejen slova, ale i intonace.

Hlavní část dne tráví ptáci při hledání jídla. Zřídka klesají na zem nebo létají na dlouhé vzdálenosti, dávají přednost dlouhodobému pobytu v bezpečné výšce středních a horních lesních vrstev. Jejich let v otevřeném prostoru se může zdát spíše pomalý a nepříjemný. Nicméně takové manévrovací pohyby, prováděné střídavými údery a uspořádáním, jsou velmi vhodné pro přesun ptáků na krátké vzdálenosti.

Po většinu roku žijí jays v párech, monogamní u některých druhů.. V malých číslech od 20 do 30 jedinců se stáda shromažďují pouze v předvečer zimy, když dokončují vychovávání potomků. To dovolí těm, aby ztratily méně tepla během počasí, když se skrývají ve větvích jehličnatých stromů jako skupina. V závislosti na poddruhu a životních podmínkách může být životní styl rojnic buď kočovný nebo sedavý. Obecně platí, že jays mají dobré adaptivní vlastnosti. V kombinaci s poměrně ostrými mysli to umožňuje lesním mockingbirdům přizpůsobit se i nepříliš komfortnímu prostředí.

To je zajímavé! Díky svým trikům naleznou jays mnoho způsobů, jak ulehčit jejich existenci. Nezanedbávají snadnou kořist, ničení lehkých kořistí veverky a hnízda jiných ptáků, krádeží bramborových hlíz, mrkve a řepu rozptýlených na polích, aby vysušili, a vylévali vinohrady a sady při hledání šťavnaté pochoutky.

Ale nejpozoruhodnější důkaz inteligence jays je způsob, jak se zbavit ektoparazitů. Pták jde do mraveniště (jeho obyvatelé musí patřit do rodiny Formicinae) a šlapat na něj, nebo jen sedět na vrcholu. Podrážděný neočekávanou návštěvou napadá hmyz nezvaný host, který stříká kyselinu z jedovatých žláz. Padající na peří a rychle se jí pohlcuje, vylučování mravence zabije otravné parazity. Ornitologové mají dokonce zvláštní termín pro takový druh péče, - anthizing (enting).

Habitat

Jays je možné vidět všude v Evropě, včetně Skandinávie a severního Ruska. Oblast distribuce ptáků zahrnuje také Kavkaz, Malou Asii, severní Írán a africký kontinent, jižní oblasti Sibiře a severní části mongolského Altai. Prakticky všude, kromě vlhkých subtropů, jays žijí také na Dálném východě. Navzdory skutečnosti, že předtím byly ptáci v podstatě považovány za kontinentální, dnes se nacházejí na ostrovech: existují známé druhy, které vytvářejí hnízdiště na Sardinii, na Korsice, na Sicílii, na Krétě, na řeckém souostroví, na Sakhalinu, na jihu Kuriles a na ostrově Kamčatka. Zvyky nejsou obvykle posílány na dlouhé lety, přežívají zimu v trvalých stanovištích a opouštějí je pouze v případě těžkého selhání plodin nebo nepříznivých změn klimatických podmínek. Migrace jesů tedy nemá řádnou povahu a bylo by správnější říci, že část populace patří migrační skupině a je součástí rozdělování a potulování.

To je zajímavé! Přítomnost těchto ptáků jako postavy v mýtech různých národů, od Oceánie až po Norsko a od Japonska až po Velkou Británii, naznačuje rozšířenou a dokonce všudypřítomnost jays. Slované mají takovou víru. Avian Iriy (Vyri) je místo, kde ptáci odlétají na zimu, doprovázet duše mrtvých lidí v jejich putování.

Na začátku jara se otevřou brány Iria a čápi se ponořují do probouzelé země a nesou světové novorozené děti. Pouze tři ptáci mají klíč k tomuto úžasnému příbytku - slanině, vlaštovce a jay, které se poprvé objevují v Iriah a poslední se tam odtamtud vrátí. Jayové stanoviště jsou spojeny s lesy, především dubovými lesy a smíšenými traktami. Na jihu, ptáci také hnízdí mezi keři. Ve vertikálním vztahu se druh rozkládá z nížin do zalesněného pásu hor, který nepřesahuje úroveň asi 1600 m.

Jay Bird Diet

Základem stravy jays je rostlinná strava.. Nejčastěji žaludy spadají do houževnatých drápů, které ptáci chytře nařezávají ostrými hranami na dolní čelist. Jej oblíbené menu je doplněno ořechy a různými bobulemi - malinami, jahodami, lantonberries, horským popelem. Není-li možné najít žaludy v dubových lesích, jays se živí semeny ovsa, pšenice, slunečnice, hrášku a sklízí je na polích. Od poloviny jara do konce podzimu jsou ve vašem jídle zahrnuty nové "produkty". Hlavní kořistí ptáků během tohoto období jsou hmyzí škůdci:

  • bronzových brouků,
  • tváře,
  • barbel,
  • May beetles,
  • weevils,
  • housenky z bource morušového,
  • larvy pilulek.

V případě jay se mohou projevit dravé instinkty a potom se pro ně staly potravy drobné hlodavce, žáby, ještěrky a dokonce i malé ptáky - bobříky, bluebirds, šedé mouchy a jejich potomci. Ale jen poddruhy se chovají tímto způsobem, žaludy zůstávají hlavní preferencí evropských jays.

To je zajímavé! Jay má zvyk vytvářet rezervy pro budoucnost. S potravinami, které zjistí, si naplní hyoidní tašku, což umožňuje rychle přenést kořist na osamocené místo pod kůrou stromů v listí listů nebo mechu. V takovýchto komorách se někdy sbírají až 4 kg různých potravin. Někdy ptáci zapomínají na své úkryty a jejich obsah, klíčení, dává vzniknout novým dubovým a ořechovým hájům.

V zimě, kdy není možné vyvést jídlo z lesa pod sněhové pokrývky, mohou být vidět v blízkosti obydlí lidí na okraji vesnic a dokonce i ve městě, kde hledají jídlo. Některé druhy v podmínkách nedostatku přírodního zdroje potravy se stávají synantropickými, tj. Žijí v bezprostřední blízkosti lidí.

Přirozené nepřátele

Navzdory své opatrnosti a schopnosti rychle se skrývat, v přírodním prostředí jay trpí útoky nepřátel - goshawk jestřábi, sovy, vrány, martens. Nebezpečí pro posměvače je muž:

  • ptáci umírají před otravami, krmení na polích, kde byly zavedeny pesticidy pro potírání hmyzích škůdců,
  • lesníci a lovci střílejí jays, protože je považují za hnízda,
  • pěstitelé a zahradníci zajistí pasti tak, aby ptáci neměli sklízet sklizeň.

Stav obyvatelstva a druhů

Díky své zvláštní péči, vysokým adaptačním schopnostem a vynalézavosti se jays dokáží udržet jejich číselné a geografické rozložení stabilní. V Evropě jsou území s velkým počtem druhů včetně Ruska, Ukrajiny, Běloruska, Francie, Portugalska a Finska. На сегодняшний день исчезновение сойкам ничуть не грозит, а их природоохранный статус оценивается как вызывающий наименьшие опасения.

ЧЕМ ПИТАЕТСЯ СОЙКА

В зависимости от времени года птица сойка ищет пищу на земле или на деревьях. На поверхности земли она ищет себе пауков, червей и мелких грызунов. Ve stromech pták dychtivě jí žaludy, ořechy, stejně jako vejce a dokonce i mláďata jiných ptáků.

Na podzim je hlavním jídlem jayů žaludy. Každý pták každoročně sbírá několik tisíc žaludů, některé z nich jsou opatrně zakopané v zemi. Jays skryjí žaludy v mělké půdě. Vytáhnou malou díru s tlapkami, dávají jí žaludu a zakrývají ji zemí, větvičky a listy. Jays také dělají zásoby ořechů, bukových kužely a bobulí.

Na jaře a v létě se ptáci krmí hmyzem: drtí, chrobáky brouky, hubovití, řezači listů. Z malých zvířat jay snáší hlodavce, ještěrky, žáby, malé ptáky a sváry na svých vejcích.

LIFESTYLE

Jay je plachý pták, který je snadnější poslouchat v lese než vidět. Jay žije v lese. Mimo hnízdní období tento pták upřednostňuje dubové háje. V některých oblastech je jay stěhovavým ptákem. Při letu je obtížné zaměnit se s ostatními ptáky. Zvíře poznáte bílým peřím zevnitř ocasu, černým ocasem, černo-modrým zrcadlem a bílými skvrnami na křídlech. Na krátké vzdálenosti, jay rychle letí. Tento pták má zajímavý zvyk - sedí na mraveništi a umožňuje mravencům "chodit" ve svém peří. Mravenci tak produkují kyselinu mravenčí, která se zvedá do ptačího pera. Takto se jay podaří zbavit se různých parazitů.

Reprodukce šťávy

Doba hnízdění u jesů trvá od dubna do června a je doprovázena komplexním rituálem. S nástupem prvních jarních dnů vytvářejí dvojice a brzy začnou stavět hnízda. Hnízdo je obvykle postaveno na území malé oblasti, která chrání ptáky před ostatními zástupci druhu. Toto území žijí již několik let. Ptáci společně staví malé ploché hnízdo dobře ukryté mezi větvemi stromu. Je umístěn v blízkosti kmene. Hnízdo se skládá z větviček a stonků trávy a je lemováno suchou trávou.

V pozdním dubnu leží samice 4 až 7 bledě zelenkavých nebo nažloutlých s hnědými skvrnami vajíček. Oni jsou najati ze své ženy a muže. Nestlings vylíhne za 16-17 dní. V hnízdě zůstanou po dobu 19-20 dní, pak letí se svými rodiči nebo se spojují ve velkých hejnech s jinými jays.

PŘIPOMÍNKY SOYKOY

Jays žijí v smíšených, opadavých a jehličnatých lesích a na volných prostranstvích, kde je spousta stromů, které rostou odděleně. Mohou se nalézt v blízkosti měst, ale vždy jen na těch místech, kde jsou stromy, zejména duby. V hustém lese hlasité výkřiky "ra-ah-rra-ah" naznačují přítomnost jay. Jeho obtížné se mýlit s jinými ptáky, vzhledem k charakteristické barvě peří a černé a modré "zrcadlo". Jay je velmi plachý pták, takže obvykle vidíte jen jeho ocas, když odlétá.

ZÁJEMNÁ FAKTA, INFORMACE.

  • Mnoho lovců střílí jays při každé příležitosti, protože jsou považováni za škůdce, kteří jedí kuřata a vejce ptáků hnízdí na zemi.
  • Jay velmi dobře napodobuje různé zvuky. Její repertoár zahrnuje štěkání psů, koza, atd.
  • Jays nacházejí své populace v zimě, často pod vrstvou sněhu nebo listů. Z žaludů, které nenajdou, stromy rostou, a tak říkají, že se rozpadají "rostlinné lesy".

CHARAKTERISTICKÉ VLASTNOSTI SOYKI. Jak vypadá pták FOTO A POPIS

Let: Během letu se objeví bílé ocasní peří a bílé skvrny na křídlech.

Vedoucí: peří na koruně jsou bílé s černými pruhy, v případě poplachu se objeví malý trsy.

Zobák: silné a ostré, skvělé pro čištění a dělení žaludů, ořechů a ovoce.

Vejce: 4-7 světle zelenkavé nebo nažloutlé s hnědými skvrnami.

Křídla: černé konce a jasně modré s černým okrajem "zrcadlo" na ohybu.


- Prostředí Jay

KDE JSOU KURZY

Jay je distribuován téměř po celé Evropě, v severní Africe, v Malé Asii, na Kavkaze, v severním Íránu, v jižní polovině Sibiře, v Sakhalinu, v Koreji, v Číně av Japonsku.

OCHRANA A KONZERVACE

Jay se přizpůsobí podmínkám, teď není v nebezpečí. Jediným nebezpečím pro ni je používání pesticidů lidmi.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org