Zvířata

Zvířecí jaguár

Pin
Send
Share
Send
Send


Šelma, která může zabít jedním skokem - to je to, co říkají o jaguáru, mimochodem, jméno zvířete je také přeloženo z jazyka amerického indiána. Poprvé byla tato krásná kočka objevena na americkém kontinentě kolonizátory Nového světa. A Mayové a Aztékové idolizovali zvíře a na místech, kde žije jaguár, bylo zjištěno, že obyvatelé těchto míst se zdobili zuby.

Vzhled

Jaguar je příbuzný rodu Panther a vypadá jako leopard, ale mnohem větší. Na hlavě a těle zvířete je hustá kůže, krátká. Na hlavě jsou malé černé zaoblené uši se žlutou skvrnou.

Maximální tělesná hmotnost - 150 kilogramů, výška (výška v kohoutku) 80 centimetrů. Kde žije jaguár? Největší jedinci se nacházejí ve státě Mato Grosso (Brazílie). Malé žít v Hondurasu a Guatemale.

Barva zvířete je písečná, s červenými skvrnami a obložením tmavě hnědého odstínu. Labky a čenich pokryté černými skvrnami. Podrážky a podšívky jsou bílé.

Šelma má velmi masivní čelist, mnohem větší než u ostatních koček.

Habitat

Kde žije jaguár? Tato místa mohou být popsána jako řídce osídlená. Dnes jsou však tato místa na planetě stále méně a méně a populace divokých koček rychle klesá.

Kde žije jaguár - v Severní a Jižní Americe? Kdysi bylo možné se setkat se zvířetem v celé Jižní Americe a dokonce i na jihu Severní Ameriky. Dnes žije kočka v Jižní a Střední Americe až po brazilský stát Mato Grosso. Také nalezeno v severní Argentině. Ve skutečnosti je to jen třetina území, kde dříve zvíře žilo. V Salvadoru a Uruguayi jsou divoké kočky obecně zcela zničeny.

Jaguar preferuje deštné pralesy, ale nachází se také na pobřeží, kde se živí mořskými želvami a jejich vejci. Zvířata se nacházejí v horských oblastech a mohou žít v nadmořské výšce až 2 000 metrů nad mořem.

Zvíře vede jediný životní styl. Oblast, kde žije jaguár, může dosáhnout 100 km2. Divoká kočka může lovit společně se svými příbuznými, ale neumožní ostatním členům rodiny koček vstoupit na své území. Páry jsou zvířata pouze pro páření.

Rozmanitost druhů

V přírodě existují černí jaguáři, kteří jsou často zaměňováni s panterem. Černá barva je způsobena melanizmem, a v tomto případě tito jedinci nejsou oddělenými druhy.

Existuje několik typů jaguarů a jsou klasifikovány především podle stanovišť:

  • Peruánský, často považovaný za amazonský druh, žije nejen v Peru, ale také v Ekvádoru,
  • Střední Ameriky (Střední Amerika),
  • Arizona, žije v jižní Arizoně a před teritoriem Sonora v Mexiku,
  • Mexické (Mexiko),
  • Brazilský, nalezený v jižní Brazílii,
  • Paraguayan, často považovaný za brazilský poddruh a žije na území Paraguaye,
  • Texas, dříve žil v centrální části státu Texas, je nyní považován za zcela zničený druh,
  • Amazonský, nominativní poddruh, dává přednost deštným pralesům Amazonie,
  • Goldmanův jaguar, tento druh žije v Guatemale, Mexiku a Belize.

Na které pevnině žije jaguár? Wildcat žije v Jižní Americe a je uveden v červené knize. Částečné natáčení je povoleno v Mexiku a Brazílii.

Úžasný plavec, který nemůže zavrčet

Zvíře je vynikající plavec. Překonat v jednom plavání může být více než 10 kilometrů. Zvířata mohou používat kulatiny, aby usnadnily koupání. Mimochodem, kočka může lovit i ve vodě.

Wildcat jaguar neví, jak se křiknout. Před útokem vydává syčivé a smradlavé zvuky. Předpokládá se, že zvíře je schopno napodobit hlasy, zejména zvuky, které dělal opičák. Jaguar to dělá, aby přilákal opice a napadl je.

Zajímavé fakty

Největší jedinec, který lidé kdy viděli, je jaguár s objemem 158 liber. Přestože hmotnost zvířete často nepřesahuje 130 kilogramů.

Jaguar a lev se mohou vyskytovat ve volné přírodě. Nicméně, v takovém svazu narozených sterilních potomků.

Každé zvíře má svou vlastní barvu, která se nikdy neopakuje.

Kde žije jaguár? Kontinent je Jižní a Střední Amerika, země Nového světa, v jiných částech světa se zvíře nenachází.

Šelma může zaútočit i na krokodýl, i když jen mladé zvíře, dospělé pro jaguára jsou příliš vážné soupeře. Kočka může zaútočit na jakékoliv zvíře, od hlodavců až po jelena, a okamžitě se soustřeďuje na hrdlo oběti. Tam byly případy, kdy kočka napadla anakondu, a to je největší had na planetě. Šelma loví v noci a spí během dne. Útočí na svou oběť před přepadením. Osobě lze napadnout pouze tehdy, když se proti němu brání.

Fosilní pozůstatky zvířete dávají právo říkat, že jaguár je nejstarší obyvatel planety. Na Zemi zvíře žilo alespoň 2 miliony let.

V mayských kmenech bylo povoleno nosit zvířecí kůže pouze ty nejodvážnější válečníky.

I přes velkou velikost, ne více než polovina mladých žije až do dvou let.

V jaguářích sama vybírá pro sebe vhodného partnera.

Jaguar anatomie

Jaguary mají velmi silné a silné tělo. Mají velkou hlavu, krátké nohy, husté krátké vlasy se specifickou barvou (od jasně červené až po pískovou barvu). Na kůži zvířete jsou černé skvrny, které mají různé formy a břicho a hrdlo jsou bílé. Jaguar má podobnou barvu jako leopard, ale jaguar je mnohem větší. Jaguar délka těla až 185 cm (bez ocasu). Délka ocasu v jaguářích je od 50 do 75 cm. Hmotnost muže je přibližně 90-120 kg a samice od 60 do 80 kg. Zvláště velký jaguár byl chycen vážící 158 kg.

Kde žije jaguár?

Jaguar žije v Jižní a Střední Americe. V Uruguayi a Salvadoru byly zvířata téměř úplně zničena kvůli jejich lovu. Jaguar žije ve vlhké tropické džungli, v bažinatých oblastech. Jsou to dobří plavci, a proto žijí poblíž rybníků, řek a dokonce i bažin, ve vyprahlých oblastech, zpravidla se nenacházejí. A v jihozápadních Spojených státech a severním Mexiku žijí jaguáři v dubových lesích.

Co jaguar jedí?

Jaguar je predátor soumraku. Zvířecí jaguár loví po západu slunce a těsně před úsvitem. Jaguarská kořist je kopytníci, jako jsou jeleni, tapíry, mazami. Jaguar také loví opice, ptáky, hady, různé hlodavce, lišky. Predátor je vynikající plavec, takže ryba může být také jeho kořist. Na břehu, jaguár vykopá vajíčka želvy a může jíst samotnou želvu. Jejich mohutné čelisti mohou prasknout i želvy. Často zaútočí na hospodářská zvířata. Hlavním způsobem lovu jaguářů je přepadení stromů nebo trávy.

Jaguar životní styl

Jaguár je osamělý dravec. Jejich lovné zóny se pohybují od 25 do 100 km. Celý den jaguár odpočívá někde v chladné jeskyni nebo ve stínu stromu. Predátor loví po západu slunce a před svítáním. Zvířecí jaguár je poměrně klidný vůči svým příbuzným, pokud se jejich lovecké plochy protínají a jsou velmi netolerantní vůči jiným kočkovitým druhům (zejména puma).

Chovné jaguary

Jaguar nemá chovnou sezónu samo o sobě, žena je připravena k páření do třetího roku života. Během páření mohou dravci odcházet do malých skupin. Samice si partnera vybírá nezávisle a po celou dobu páření se nachází na území muže.

Poté odešla a již 100 dní po početí v jejím doupěti, která se nachází v hustém křoví nebo dutém, se objevují mladí (od 2 do 4 dětí). Šest týdnů mladí jaguáři tráví na den s matkou, pak se naučí lovit s ní a zůstat s ní, dokud nenajdou vhodné místo pro lov.

Pokud se vám tento materiál líbí, sdělte jej svým přátelům v sociálních sítích. Děkuji!

Jaguar Popis

Pikantní divoká kočka je největší americký dravec. Výška největších představitelů kohoutku je 68-80 cm, v průměru 75 cm. Jaguary mají pružné půvabné tělo o délce 120-180 cm a jejich ocas může být krátký - 45-50 cm nebo dosah 70-90 cm. na velikost, zvířata váží od 68 do 136 kg. Stejně jako téměř všichni savci, ženy jsou asi o 1/5 menší a lehčí než muži.

To je zajímavé! Záznam zaznamenaný v mužském jaguaru byl 158 kg.

Jaguary žijící v otevřených prostorech jsou obvykle větší než jejich protějšky žijící v hustých lesích. Možná je to kvůli velkým stádům kopytníků žijících v stepních zónách a jako výsledek - úspěšnější lovu dravců.

Životní styl a chování

Stejně jako všechny kočky jaguáři volí a "drží" své území. Dělají to sami. Jedno zvíře může "patřit" do prostoru 25 až 100 kilometrů čtverečních, přičemž muži jsou obvykle dvakrát větší než muži. Muži si vybírají své vlastní trojúhelníkové oblasti každé 2-3 dny a nahrazují "úhel", ve kterém loví.

Asi jednou za deset let jaguár obchází svůj majetek na hranici. Opatrně střežením území od ostatních představitelů koček - kuparů, ocelotů atd., Jaguar nemá námitky překračovat hranice s jiným zástupcem svého druhu.

Jaguar čas - soumrak. Před západem slunce a před úsvitem je mimořádně aktivní v lovu. Predátor zajistí záchranu ve vysoké trávě, na větvích stromu, skrývající se na břehu poblíž zavlažovacího otvoru. U nevěřící oběti se spěje zezadu nebo ze strany, pevně uchopí krk a snaží se okamžitě uškrtit nebo propíchnout lebku se svými tesáky. Posledním rysem je návyk výlučně jaguára, jiné kočky zřídka kousají hlavou.

To je zajímavé! Je-li skot kořist, jaguár má tendenci ho rozbít na zem, aby zasáhl hlavu a zranil před zabitím. Často ani nepotřebují používat své tesáky - oběť si jen zlomí krk.

Pokud potenciální kořist má citlivé uši a slyšela zvíře předtím, než se spěje, má to štěstí - má šanci uniknout, jaguár se zřídka honí. Ale ve vodě, jaguár, který dokonale plave a miluje tento prvek, snadno uloví svou oběť. Jsou známy případy jaguářů, kteří napadají krokodýly, loví ryby, loví želvy. Jaguar zřídka napadne muže a nikdy tak neučiní, pokud mu nedá agresivní důvod. Veškeré střety lidí s jaguáři jsou sebeobrana tohoto druhu. Nejí jídlo člověka. Zvědavé mladé zvíře však může zvědavě sledovat osobu.

Habitat

Severní hranice stanoviště jaguarů prochází mexickými stepi a jihozápadními státy Spojených států. Zvířata jsou usazena na severní hranici Argentiny a Paraguaye, stejně jako na pobřeží Venezuely. Největší jedinci jaguářů žijí ve státě Brazílie, Mato Grosso. Největší populace jaguářů se soustředí v údolí Amazonky.

Pro život, jaguár potřebuje několik komponent:

  • zdroj vody v blízkém okolí
  • tlusté greeny, aby se zamaskovali při lovu,
  • Možná výroba v dostatečném množství.

Příroda jim poskytla takové zdroje v tropických deštích, pobřežních rákosích, údolích řek a v blízkosti bažin. V suchých oblastech jaguáři prakticky chybí. Ale mohou vylézt do hor, ale ne vyšší než 2700 m (obyvatelé Andů). Jaguary se jednou setkali v Kostarice v nadmořské výšce 3800 m, ale to byl izolovaný incident, obvykle nejsou přitahováni horskými lesy.

Jaguarova strava

Jaguar - dravec, přísně masožravý tvor. Loví různé druhy kořisti, podle výzkumníků asi 85 druhů různých zvířat upadlo do zubů. Je schopen oběti, která váží až 300 kg. Nejžádanější obětí pro jaguára jsou velké "maso" zvířata - kopytníky, prasata, včetně hospodářských zvířat.

Jaguar se nevzdává opice, ptákům, liškám, porcupinům, malým hlodavcům a dokonce i plazům. Žijící v blízkosti vody, tato velká kočka ryby s potěšením.

Speciální pochoutka pro jaguára je korytnačka: silné čelisti snadno obléknou trvanlivou skořápku. Jaguar miluje svátek na želvích želvách a táhne písek ze spojky. Vznešená šelma téměř nikdy nejí maso. Začíná jíst čerstvě usmrcenou oběť z hlavy a přestěhovat se na šunku. Pokud bude mít štěstí, že zabije velké zvíře, jaguar se po několik dní po sobě nehne.

Přirozené nepřátele

Nejdůležitějším a nebezpečným nepřítelem pro jaguára je muž, který ho loví kvůli své krásné kožešině. V přírodě nemá tento král džungle prakticky žádné konkurence a hrozby: ve svém stanovišti je nejvyšší v potravinovém řetězci.

Je to důležité! Pro území může bojovat s velkými kupáky, obvykle s nimi dominujícími, ale někdy dostávají vážná zranění.

Během lovu jaguáři někdy narazí na vážné a nebezpečné oponenty - kajmany, ačkoli dokonce vytahují 2-metrové příšery z jejich rodného prvku. Loví velké plazy, občas se mohou stát obětí anakondy nebo boa.

Reprodukce a potomstvo

Jaguary nemají žádnou specifickou párovou sezónu. Žena připravená k páření (ve věku 3 let) "informuje" muže o tom, močení stromů a také emitující charakteristické "zpěvy", na které muži reagují s chraplavými výkřiky.

To je zajímavé! Někteří lovci jaguar je přitahovali a napodobovali páření ženského hovoru. Jaguary, většinou dvojice, se mohou v tomto případě kombinovat do skupin.

Ale muži nebývají mezi sebou, volba provádí výhradně nevěsta a dočasně se přesune na místo svého zvoleného.

Po páření se rozdělí. Žena se dělá jako doupěte mezi houštinami, ve skryté dutině nebo jeskyni, kde po 100 dnech těhotenství porodí 2-4 koťata. Malí jaguáři nejsou zatím tak špinaví jako jejich rodiče, husté černé skvrny převládají v jejich kožešině. Matka je v prvních 1,5 měsících svého života nedovoluje, aby se vyhnuli.

Nicméně, sukají mateřské mléko asi 5-6 měsíců. Matka je začne vzít s sebou, aby honila až do okamžiku, kdy vyrostou a bude schopna obsadit nezávislé území, obvykle asi 2 roky. Pouze polovina narozených dětí žije do zralosti. Jaguar může produkovat potomky přechodem s panterem nebo leopardem.

Stav obyvatelstva a druhů

Muž vážně poškodil populaci jaguárů, lovil je na ochranu svých stád a kvůli krásné kožešině. Dříve se setkali v Uruguayi a v Salvadoru, nyní jsou zde vyhnáni. Kvůli zvýšené lovecké činnosti byl stanoviště jaguářů sníženo o 2/3 oproti originálu. Dokonce i bez lovu člověk snižuje obydlí místa pro tyto dravce.

Dnes je lov jaguářů zakázán, ale bohužel pytláctví pokračuje. Tento druh je uveden v Mezinárodní červené knize IUCN jako ohrožený ničením. Nicméně, Brazílie, Mexiko a Bolívie mohou lovit s určitými omezeními.

Jak to zjistit?

Jaguar je největším pozemským dravetem Nového světa. Délka těla bez ocasu dosahuje 180 cm a hmotnost - 100-120 kg. Má masivní, ale půvabnou postavu, velkou hlavu a silné končetiny. Bledě červená kůže je pokryta tmavými skvrnami, které jsou často obrysy s malými místy uvnitř na světlém pozadí. Existuje až devět poddruhů, ale diskuse o klasifikaci nezůstává. Řada vědců navrhuje, aby jim nebyl poddruh, ale obyvatelstva. Často se můžete setkat s melanistickými jaguary, tmavými barvami, na kůži, na kterých stále vidíte charakteristickou barvu.

Životní styl a biologie

Jaguar je solitérním dravcem. Samci i samci mají individuální pozemek o rozloze 25-100 km2. Zvířata označí své hranice močem a stopami na stromech. Po 5-15 dnech se zvíře vrátí na stejná místa a kontroluje, zda je jeho vlastnictví v pořádku. Lov za soumraku, hned po západu slunce nebo před úsvitem. V jádru se jedná o přepadeního dravce, který pronásleduje oběti v husté trávě nebo sedí ve stromu. Jaguar je vynikající plavec, takže lov ve vodě není pro něj žádným problémem. Může ryby nebo dokonce napadnout krokodýl, který spí v řece. Kapybarové, tapíry a pekaři jsou jednou z jeho možných obětí. Je vždy připraven napadnout jakoukoli dostupnou kořist, ať je to zvíře nebo pták. Často rozbíjí pokládku želvových vajec a může se vyrovnat s dospělými želvy. Sexuální zralost v jaguáři přichází ve třetím roce života. Chovná doba není omezena na určitou dobu roku. Muži nezabezpečují zápasy - výběr partnera závisí na ženě. Když se rozhodne s otcem budoucích potomků, přesune se na své území.

Těhotenství trvá asi 100 dní, narodí se dvě nebo čtyři mláďata, která jsou barevně podobná dospělým, pouze tmavší. Asi šest týdnů, děti tráví s matkou v den a pak jdou na cestu přes americké oblasti. Hlavním nepřítelem, ale spíše soutěžícím, jaguárem je cougar. Průměrná délka života jaguára je 20-25 let.

Jaguar je uveden v červené knize

Během posledních desetiletí se počáteční rozsah jaguar snížil o 8,75 milionů km2. Dnes je to 46% původního. Tento druh zmizel z mnoha obvyklých stanovišť a zachoval se především v amazonské pánvi. Последний ягуар на юге США был убит приблизительно в 1900 г. Некогда обычный и даже широко распространенный вид пострадал из-за преследования человеком и утраты естественной среды. К сожалению, браконьерская охота на него полностью не остановлена, несмотря на большое число природоохранных документов и штрафных санкций.Kromě toho někteří jaguáři umírají v rukou zemědělců, pro které se tato zvířata ukáží jako vážní škůdci, protože zaútočí na dobytek. Komerční lov jaguářů za účelem získávání kůží, stejně jako zachycení zvířat určených k prodeji v soukromých sbírkách, byl od sedmdesátých let prakticky zastaven.

Avšak domorodci pokračují v zabíjení jaguářů kvůli získání cenných trofejí. Ve všech zemích, kde žije tento druh kočky, jsou přijata ochranná opatření k jeho zachování. Od 90. let. číslo jaguára se začalo zotavovat. V roce 2002 byl převeden z kategorie VU do kategorie NT.

Je to zajímavé

Jaguar obsadil významné místo v mnoha etnických kulturách Ameriky, zejména v kultuře aztéků a mayského kmene, kde zvíře bylo zvláštním symbolem moci a síly. Mayové věřili, že jaguár je prostředníkem mezi světem živého světa a mrtvým světem, jakož i zvláštním patronem vládců a kněží. Také podle indiánských přesvědčení může jaguář napodobit výkřik jakéhokoli ptáka nebo zvířete, aby je nalákal.

Zvláštnosti tajemné "velké kočky"

Tento kouzelně vypadající obyvatelé deštného pralesa mají nádherné vidění a sluch, které jsou nepostradatelné pro lov, stejně jako neuvěřitelně silné a ostré zuby. V noci vidí jaguár prostě vynikající a jeho citlivý knír je hlavním hmatovým orgánem zvířete. Jezdí různé druhy zvířat, včetně tapírů, jelenů, lenoch, želv a dalších. Bezpochyby je jaguář nebezpečný pro lidi.

Jaguarské ženy si vybírají partnera velmi pečlivě, takže období chování pro muže není nikdy snadné. Během těhotenství se jim podaří vybavit pro své koťata oddělený úkryt, který je určen k ochraně mladých před různými vnějšími hrozbami, a to i od představitelů jejich vlastních druhů. Děti brzy přecházejí na výživu zvířat a začnou se účastnit procesu výroby s matkou.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org