Zvířata

Africký savanový slon: co se živí a jak žije

Pin
Send
Share
Send
Send


Sloni vždy způsobili a způsobí zvýšený zájem o lidi. Jejich ohromná velikost, síla a síla vzbuzují strach a respekt. Sloni zaujímají druhé místo v žebříčku největších savců na světě. Dovolte mi, abych vám připomněl, že první místo si zaslouží modrou velrybu.

Africký savanový slon (lat. Loxodonta africana) (slon africký)

Na druhou stranu je největším slonem slon africký savanový slon, jehož délka těla dosahuje 6-7,5 metrů a výška na ramenou je 2,5-3,5 metru.

Na světě existují pouze 3 druhy slonů, z nichž 2 patří do rodu afrických slonů (jedná se o savanu a slonoviny) a 1 - na asijský (indický slon). Areál afrických slonů je poměrně rozsáhlý - toto je celé území ležící jižně od pouště Sahary. Má však nějakou fragmentaci způsobenou výrazným snížením počtu těchto zvířat od 19. století. Například nyní savanové slony už nelze nalézt v Gambii, Burundi a Mauritánii. Z větší části se nacházejí pouze v národních parcích a rezervách, kde jsou bezpečné.

Habitat afrického savana slona

Nacházejí se na jakýchkoli územích, bez ohledu na krajinu. Hlavním důvodem je, že bylo dostatečné množství potravin, vody a stínu, aby se tato zvířata zachránila před přehřátím.

Africké slony jsou větší než indické. Průměrná hmotnost mužů je 5 tun, samice - 2,5-3 tun, ale mezi nimi jsou skuteční obři do 4 metrů vysoké a vážící 12 tun. Jeden takový slon byl dokonce uveden v Guinnessově knize rekordů jako největší krajní savec. Jeho hmotnost byla 12,24 tun.

Ale nejen celkové rozměry jsou charakteristickým znakem těchto dvou typů. Dalším důležitým parametrem je velikost a tvar uší. Africký sloni jsou téměř 1,5-2krát větší než indické. Takové obrovské uši fungují jako nějaký termostat. Velký povrch a velké množství kapilár umožňuje slonu se zbavit přehřátí. Ucpávací uši v horkém čase vytvářejí proudění vzduchu, které výrazně zrychlují proces přenosu tepla.

Obrovské uši

Pouze sloni se mohou pochlubit tak úžasným orgánem jako kmen, který vznikl jako výsledek fúze nosu a horního rtu. U afrických slonů má délka asi 1,5 metru a váží asi 135 kg. Trup se skládá z více než 40 tisíc svalů a neobsahuje ani jednu kost, což je důvod, proč je tak pružný a dostatečně silný. Jeho hlavním účelem je nakupovat potraviny. Svojí pomocí mohou sloni potápět a vyzdvihnout drobné předměty. To mu pomáhá 2 pracovat na konci kmene.

Na špičce sboru jsou vidět dva malý proces

Kromě toho má kufr řadu dalších funkcí: role čerpadla při pitné vodě nebo koupání, na konci kmene jsou orgány pachu, slouží jako prostředek pro komunikaci a varování před nebezpečím. Kromě toho se sloni rádi vzájemně dotýkají, kvůli nimž přitahují své příbuzné s kufrem po stranách.

Další výzdoba a současně hrozivá zbraň slonů jsou kly. U mužů afrického slona rostou na 2,5 metru a váží asi 60 kg. Kly růst po celou dobu života zvířete, takže je možné určit jeho věk. S jejich pomocí se sloni snadno mohou bránit před jakýmkoli africkým dravec.

Obrovské kly

Kly jsou rezáky horní čelisti. Kromě těchto "zubů" mají sloni také moláry. Existuje několik z nich, 4-6 kusů, ale velikost je vážná. Každý z nich může dosáhnout délky 30 centimetrů a váží asi 3,7 kg. Po celém svém životě se moláři ze slonů změnili jen třikrát: mléčné jsou trvalé a již ve vyspělém věku. Ale zuby mají tendenci se opotřebovávat (na 65-70 let). Potom slon umírá na vyčerpání, protože už s ním není schopen rozemlet.

Sloni mohou být nazýváni hrubými kůži, v doslovném smyslu slova. Tloušťka kůže dosahuje 2-4 cm, přesto je poměrně citlivá na různé zranění. Proto sloni v kvalitě péče o pleť odebírají vodu, bahenní a prachové koupele a zbavují zvíře otravným hmyzem.

Koupání

Sloni se pohybují téměř tiše. To je možné díky speciální pružné hmotě v podrážce, která se nachází pod kůží.

Dokonce i sloni nevidí dobře, ale tento nedostatek je kompenzován vynikajícím sluchem a vůní. Během komunikace používají jazyk dotyku nebo hlasité trumpetové zvuky, které lze slyšet v okruhu 10 kilometrů.

Afričtí sloni žijí v malých rodinných skupinách s matriarchou. Každá "rodina" se skládá z hlavní ženy, jejích nejstarších dcer s jejich mladými a dosud nezralými potomstvy (muži a ženy).

Rodina slonů

Není tam žádný prostor pro zralé muže. Po dosažení 10-12 let jsou vyloučeni z rodiny a začínají vést jediný životní styl. První roky po vyloučení mužů může následovat stádo své matky a udržet ho v dostatečné vzdálenosti. Ale s příchodem zralějšího věku, muži odcházejí ze stáda a tvoří své mužské společnosti.

V rodině se každý nepochybně řídí pokyny hlavní ženy. Po její smrti je tato pozice obsazena starší ženou. Starší "děti" (ženy) se starají o mladší. Později, když mají sami sebe, zůstávají ve skupině.

Většina dne se slony je věnována hledání jídla a krmení. Používají pouze rostlinné potraviny: listy, kořeny, kůra stromů a keřů, výhonky a tak dále. Všechno bude záviset na místě dočasného pobytu. Starší jedinci s již špatnými zuby se procházejí do močálů, aby se živili měkkou bažinnou vegetací, kde po chvíli zemřou ze stáří. To je místo, kde legenda dostala své kořeny od toho, že všichni sloni přišli zemřít v bažině.

Také pro ně je velmi důležité mít pitnou vodu. V den slonů můžete vypít 100 až 220 litrů vody. Během sucha, kdy všechny řeky a malé vodní díry vyschnou, sloni vykopávají otvory ve svých postech, kde se hromadí voda z vodonosných vrstev. Napijte po sobě, sledujte věk.

Během migrací se stáda mohou dočasně spojit. Vedlejší střety během tohoto období jsou vzácné.

Sloni spí zatímco stojí, shromažďují se v hustých skupinách a na spánku ležet na zemi jen děti. Zjevně je to kvůli skutečnosti, že dospělí nechtějí přijímat dodatečné teplo ze země zahřáté během dne. Starší zvířata, obzvláště muži, mají potíže se usadit na noc, protože síly nejsou stejné a velké kly se táhnou dolů. Ale z této situace našli velmi originální cestu - muži si položili kly na termitary nebo se spoléhali na velké větve stromů.

Životnost slonů je poměrně dlouhá - 65-70 let. S dobrou péčí v zajetí mohou žít až 80 let. Dědictví slonů trvá dlouhou dobu. Sexuální zralost u mužů nastává pouze ve věku 10-12 let, u žen - 12-15 let a za nepříznivých podmínek existence - 18-22 let.


Během období rozmnožování, které se nejčastěji vyskytuje uprostřed deštivé sezóny, samice volá samy sobě a vydávají hlasité trumpetové zvuky.

Těhotenství trvá déle než 2 roky - 20-22 měsíců. V době porodu opouští slona a je doprovázen dalším slonem, který chrání těhotnou ženu. Slon se narodil poměrně velký - vážil 100-120 kg a výšku asi 1 metr. O půl hodiny později se postaví na nohy a je poslán zpět s matkou do stáda. Až 1,5-5 let samice krmí mláďata s mlékem, ačkoli od narození dítěte je už docela schopné jíst rostlinné potraviny. Během svého života ženy přinášejí z 2 až 9 mláďat.

Sloni rádi plavat a někdy se dostanou do vody s hlavami, takže kufr dýchá na povrchu. Pokud je řeka malá, začnou se vytvářet z kamenů a větví přehrady. To opět dokazuje, že sloni jsou velmi inteligentní a inteligentní zvířata.

Sloní kmeny nad vodou

U slonů je pomoc a vzájemná pomoc silně rozvinutá. Zranění příbuzní pomáhají držet se na nohou, stojící na bocích a nechat ho spadnout. Zde je další neuvěřitelná a zároveň trochu smutná skutečnost. Podle tohoto chování mohou sloni rozpoznat své mrtvé příbuzné. Někteří dokonce chrání pozůstatky zvířete před zásahy dravých zvířat. Slony začínají vyrážet přes nedávno mrtvá zvířata.

Dokonce i tato zvířata mají vynikající vzpomínku. Dokonce si pamatují všechny členy své rodiny, pachatele a ty, kteří pro ně dělají dobré (to se týká především osoby). Mohou se pomstít pachateli po mnoha letech, pokud se opět setkají, samozřejmě.

Po staletí lidé vyhubili africké slony pro své maso, kůže a kly. V 19. a 20. století byla tato zvířata nemilosrdně vyhlazena pro těžbu slonoviny (kly), která byla použita k výrobě různých drahých předmětů. V důsledku toho byl počet těchto zvířat v polovině 80. let jen asi 350-450 tisíc osob. Africký slon byl na pokraji vyhynutí. Oni přežili jen na místech obtížně dosažitelných pro lidi a v savánech byli téměř úplně vyhlazeni.

Sloní kly

S takovým tempem zničení by africké slony měly zmizet z tváře země do roku 1995. Ale díky Bohu, ten člověk změnil svůj názor včas. V roce 1988 byl zakázán lov slonů a začalo se vytváření rezerv a národních parků. Počet těchto zvířat začal pomalu růst. V roce 2004, v Mezinárodní červené knize, africký slon změnil svůj status z "ohrožených druhů" na "zranitelné druhy".

Slon - popis, vlastnosti a fotografie.

Sloni jsou obři mezi zvířaty. Výška slona je 2 až 4 m. Hmotnost slona je od 3 do 7 tun. Sloni v Africe, zejména savana, často mají hmotnost až 10 - 12 tun. Silné tělo slona je pokryto hustou (až 2,5 cm) kůží hnědé nebo šedé barvy s hlubokými vráskami. Sloní mláďata se rodí s řídkým strništěm, dospělí jsou téměř bez vegetace.

Hlava zvířete je poměrně velká s pozoruhodnými ušima. Uši slona mají poměrně velký povrch, jsou tlusté u základny s tenkými hranami, zpravidla jsou dobrým regulátorem přenosu tepla. Vlhké uši umožňují zvířatům zvýšit chladicí efekt. Kostra slona má 2 knoflíky. Taková struktura činí ze slona jediného savce, který nemůže skákat. Ve středu nožní podložky padá na každém kroku, což umožňuje těmto silným zvířatům pohybovat se téměř tiše.

Kufr slona je úžasný a jedinečný orgán tvořený spojeným nosem a horním rtem. Šlachy a více než 100 tisíc svalů z něj činí silnou a pružnou. Kufr má řadu důležitých funkcí a současně poskytuje zvíře dýchání, vůni, dotyku a zachycení jídla. Přes kmen chrání sloni, vodu sami, jíst, socializovat a dokonce zvyšovat potomstvo. Dalším "atributem" vzhledu jsou kly slona. Rostou po celý život: čím silnější jsou kly, tím větší je jejich majitel.

Chvost slona má stejnou délku jako zadní nohy. Špička ocasu je ohraničena tuhými vlasy, které pomáhají odvrátit hmyz. Slonův hlas je specifický. Zvuky, které dospělý zvíře dělá, se nazývají kanci, dolování, šeptání a řev slona. Životnost slona je přibližně 70 let.

Sloni mohou dobře plavat a milovat vodní procedury a jejich průměrná rychlost na zemi dosahuje rychlostí 3-6 km / h. Při jízdě na krátkou vzdálenost se rychlost slona někdy zvyšuje na 50 km / h.

Druhy slonů.

V rodině živých slonů existují tři hlavní druhy patřící k dvěma rodám:

  • rodu Africké slony (lat. Loxodonta) jsou rozděleny do dvou typů:
    • savana slon (Lat. Loxodonta africana) se vyznačuje gigantickou velikostí, tmavou barvou, rozvinutými kly a dvěma procesy na konci kmene. Žije podél rovníku po celé Africe,

    Africký slon (savana slon)

    Lesní africký slon

    Druhy se často prolínají a dávají docela životaschopné potomstvo.

    • Rod indián (Asijských) slonů (lat. Elephas) ​​zahrnuje jeden druh - Indický slon (lat. Elephas maximus). Je menší než savana, ale má silnější postavu a krátké nohy. Barva - od hnědé až tmavě šedé. Charakteristickým rysem tohoto typu slonů - malých uší čtyřhranného tvaru a jednoho procesu na konci kmene. Indický nebo asijský slon je distribuován v tropických a subtropických lesích Indie, v Číně, Thajsku, Laosu, Kambodži, Vietnamu, Bruneji, Bangladéši a Indonésii.

    Festival slonů v Indii

    Kde a jak žijí sloni?

    Afričtí sloni obývají téměř celé území horké Afriky: v Namibii a Senegalu, v Keni a Zimbabwe, v Guineji av Konžské republice, v Súdánu a Jižní Africe se sloni cítí skvěle v Zambii a Somálsku. Hlavní část hospodářských zvířat je, bohužel, nucena žít v národních rezervách, aby se nestala kořistí barbarů - pytláků. Slon žije na jakékoliv krajině, ale snaží se vyhnout pouštní zóně a příliš husté tropické lesy, preferují savanovou zónu.

    Indonésní sloni žijí v severovýchodní a jižní Indii, v Thajsku, v Číně a na ostrově Srí Lanka, žijí v Myanmaru, Laosu, Vietnamu a Malajsii. Na rozdíl od chlapců z afrického kontinentu se indické sloni rádi zabývají v zalesněných oblastech, preferují bambusové tropy a husté keře.

    Co jí sloni?

    Přibližně 16 hodin denně, sloni jsou zaneprázdněni pohlcováním jídla, zatímco jíst s chutí asi 300 kg vegetace. Slon jedí trávu (včetně rogoz, papyrus v Africe), oddenky, kůru a listy stromů (například fikus v Indii), divoké banánové ovoce, jablka, maruly a dokonce i kávu. Dieta slona závisí na stanovišti, protože v Africe a Indii rostou různé stromy a trávy. Tato zvířata neobcházejí zemědělské plantáže, což jejich návštěvami způsobuje značné škody na plodinách kukuřice, sladkých brambor a jiných plodinách. Kly a kufr jim pomáhají dostat jídlo, žvýkání - moláry. Zuby slona se mění, když se brousí.

    V zoologické zahradě jsou sloni krmeni sýrem a zeleninou (ve velkém množství), a také dávají zvířatům zeleninu, ovoce, kořeny: zelí, jablka, hrušky, mrkev, řepu, vodní melouny, vařené brambory, oves, otruby, lahodnost slonů, banánů a jiných kultur. Během dne ve volné přírodě jede slon asi 250-300 kg jídla. V zajetí je konzumace potravin ze slonů následující: asi 10 kg zeleniny, 30 kg sena a 10 kg chleba.

    Dospělí jedinci jsou známí "držitelé vody". Slon pije asi 100-300 litrů vody denně, takže se tato zvířata téměř vždy nacházejí v blízkosti vodních útvarů.

    Reprodukce slonů.

    Sloni tvoří rodinné stádo (9-12 osob), včetně zralého vůdce, jejích sester, dcer a nezralých mužů. Sloní fenka je hierarchická vazba v rodině, zraje ve věku 12 let, ve věku 16 let je připravena porodit. Zralí muži opustí stádo ve věku 15-20 let (afričan ve věku 25 let) a stanou se osamělí. Každý rok se muži dostanou do agresivního stavu způsobeného nárůstem testosteronu, který trvá asi 2 měsíce, takže mezi klany jsou často poměrně vážné potyčky, které končí u zranění a zranění. Je pravda, že tato skutečnost má svůj plus: konkurence se zkušenými bratry zastavuje mladé sloníky od raného páření.

    Reprodukce slonů nastává bez ohledu na sezónu. Sloní muž se blíží k stádě, když cítí připravenost ženy k páření. Oddaní sobě navzájem v obvyklém čase, muži organizují manželské zápasy, v důsledku čehož je vítězovi umožněn ženě. Těhotenství slona trvá 20-22 měsíců. Pěsti slonů se odehrávají ve společnosti, kterou tvoří stáda, obklopují a chrání ženu v práci před náhodným nebezpečím. Obvykle jeden dětský slon váží asi centránu, někdy i dvojčata. Po 2 hodinách se novorozený miminko vydechne na nohy a ráda sát mateřské mléko. Po několika dnech se mládě snadno cestuje s kongenery a drží zavazadlový ocas kufrem. Krmení mléka trvá až 1,5-2 let a do procesu se účastní všechny laktající samice. Do 6-7 měsíců se do mléka přidávají rostlinné potraviny.

    Proč se sloni bojí myší?

    O podvědomém strachu, které mají údajně obří sloni, které mají malé členy rodiny hlodavců - myší - je známo mnoha. Ale ne každý ví, že tato skutečnost je nejspíš mýtus. Existuje legenda, podle které v dávných dobách bylo tolik myší, že se odvážili zaútočit na slonové nohy, skrčili skoro až do kostí končetiny zvířat a tam se usadili na norkách. Proto od té doby sloni začali spát neležet, ale stáli. Je to málo logické, protože mnoho zvířat, jako jsou koně, se vůbec nebaví myší, když stojí. А вот предположить, что лежащему слону грызун может забраться в хобот и перекрыть ему доступ воздуха, что привело бы к смерти слона – намного вероятнее, тем более, несколько таких случаев было зафиксировано.

    Есть еще одна теория, немного смешная, но все же: мыши, забираясь на слона, сильно щекочут исполина своими цепкими лапками, от чего слон испытывает постоянную потребность чесаться, а сделать это ему довольно трудно. Nicméně všechny takové předpoklady byly odhaleny vědci: byli přesvědčeni, že sloni jsou naprosto lhostejní vůči myším, s nimi se ve volnočasových zoologických zahradách mírně setkávají a dovolují drobným hlodavcům, aby si hostovali na zbytcích svého jídla, a vůbec se o ně nebojí.

    Proč má slon dlouhý nos?

    Kmen je nejpozoruhodnějším rysem slona. Dosahuje-li délku asi 1,5 metru a váží 130-150 kg, je tato část těla prostě nezbytná pro zvíře, stejně jako pro ruce, nos nebo jazyk člověka.

    Předkové slonů, kteří žili v dávné minulosti v bažinách, měli velmi malou klíční klíček: dovolil mu dýchat pod vodou. Miliony let evoluce donutily starý předchůdce slona z bažin, obrovsky zvětšily zvíře ve velikosti, v důsledku čehož se kufr slona musel přizpůsobit novým podmínkám existence.

    S jeho kmenem se slon zvedá a přenáší váhu, rozřezává šťavnaté banány z palmových stromů a dává je do úst, jako by čerpal vodu z jezera nebo řeky a zařizoval sprchu sám za sebe během hořícího tepla, dělal hlasité trumpetové zvuky, zvedl pachy, pomáhal pít, nalil vodu do ústa. Překvapivě je, že schopnost využívat kmen jako multifunkční nástroj je poměrně komplikovaná věda, že malí sloni nemají okamžitou zvládnutí: často děti dokonce kroou na svém kmeni, proto trpělivě pečují o sloni mamičky a několik měsíců naučují své děti používat tento nezbytný "proces" .

    Zvláštní funkce

  • Afričané říkají, že sloni mají tajemné místo, kam zemřou ve stáří nebo kvůli nemoci. To se vysvětluje tím, že téměř nikdo nenalezl kly mrtvých slonů. Nicméně odborníci tyto argumenty rozptýlili. Bylo prokázáno, že porcupiny konzumují kly ze slonoviny, když zemřou. Prostřednictvím tohoto jednoduchého způsobu pokrývají nedostatek užitečných minerálních sloučenin. Kmen slonů může dosáhnout délky 7 m. Vypadá to z důvodu přechodu nosu a horního rtu. Kmen je koncentrován asi sto tisíc svalových vláken. Pomáhá jednotlivcům vytvářet zvuky, pít, dýchat.
  • S kmenem zvířata zachycují různé předměty a vzájemně komunikují. U afrických jedinců existuje několik procesů na kmeni. Jsou nezbytné pro lámání trávy, stejně jako pro lámání stromů a větví. Právě kmenové živočichy jsou namočené. Někdy hledají špinavou vodu, hlína následně vysuší a vyděsí škůdce a vytvoří tak nějakou bariéru. Sloni se vyznačují velkými ušima. Jsou větší než indické zástupce. Jednotlivci nemají mazové žlázy, takže nevědí, jak se potají. Uši plní funkci přenosu tepla, když se tělo zahřeje, teplo se uvolňuje přes ně.
  • Samozřejmě, jsou to sluchové orgány, které zvířata používají jako fanoušky. Odstraňují otravné muchy a další hmyz. Je pozoruhodné, že sloni nejsou schopni skákat ani běžet. Naučili se hbitě pohybovat na úkor rychlého kroku. Nicméně, struktura kleecaps neumožňuje zvířatům běžet. Charakteristickým znakem je přítomnost speciálních podložek na nohou. Zdá se, že jsou pružné, takže se zvířata pohybují tiše, navzdory jejich hmotnostní kategorii. Tyto stejné podložky mají tendenci se rozšiřovat.
  • U zvířat je tloušťka kůže větší než 3 cm. Někteří věří, že tito jedinci jsou těžkopádní. Ale v době potřeby je schopen urychlit na 30 kilometrů za hodinu. Dokonce i na mokřadech lidé jedou bez strachu. Mají vynikající zrak. Ale vedeni jejich smyslem pro zápach a sluch. Důvěřujte také dotyku. Řasy na očích jsou velmi husté a dlouhé, chráněné před prachem. Sloni plavou dobře a rádi to dělají, rychlostí až 70 kilometrů za hodinu. Může plavat bez dotyku končetin na dno po dobu 6 hodin nebo déle. Když si lidé udělají gutturální zvuk, slyší to na 10 km.
  • Způsob života

    1. Často se jedná o stáda ve volné přírodě. V každém může být asi 15 zvířat. Je pozoruhodné, že v takové rodině jsou přítomny pouze ženy. A oni jsou spojeni příbuzností. V takovém stáda dominovala matriarchie.
    2. Je zajímavé, že taková divoká zvířata netolerují osamělost. Proto se snaží uchovat skupiny, aby neustále komunikovali se svými příbuznými. Je pozoruhodné, že zastoupené osoby zůstávají věrné své rodině až do své smrti.
    3. Členové takové skupiny se vždy snaží pomoci a pečovat o sebe navzájem. Zvířata dokonce zvyšují potomstvo společně. Sloni se vždy chrání před nebezpečím a pomáhají slabším příbuzným.
    4. Pokud jde o muže, jednotlivci jsou většinou osamělí. Nejčastěji se muži snažili držet blízko skupiny žen. Ve velmi výjimečných případech mohou vytvářet vlastní stáda.
    5. Je pozoruhodné, že mladí žijí ve skupině až 14 let. Poté se mohou potomci rozhodnout, mohou zůstat s rodinou nebo vytvářet vlastní stádo. Je zajímavé, že sloni vykazují velkou soucit se zesnulým příbuzným. Jednotlivci jsou velmi smutní.
    6. Takoví sloni respektují pozůstatky svých příbuzných. Nikdy na ně nezapadnou a pokud je to nutné, posunou je stranou. Zajímavé je, že sloni mohou dokonce rozpoznat svého příbuzného z pozůstatků.
    7. Zbytek života takových jedinců je docela zajímavý. Taková zvířata spí ne více než 4 hodiny denně. A během prázdnin téměř vždycky zaujímají vertikální pozici. Je zajímavé, že se jednotlivci shromažďují v kruhu a opírají se o sebe navzájem.
    8. Někteří starší sloni se pokoušejí položit své velké kly na strom nebo termitary. Je třeba poznamenat, že nejbližší příbuzní těchto osob - indických slonů, dávají přednost spánku právě ležícímu. Leží tiše na zemi, zatímco odpočívá. Taková zvířata jsou velmi chytří a jejich struktura mozku je komplikovaná.
    9. Hmotnost dospělého mozku může dosáhnout až 5 kg. Proto s přesností můžeme říci, že v divokém zvířecím světě mají sloni nejvyšší inteligenci. Osoby zastoupené jsou tak chytré, že se mohou v zrcadle identifikovat. Proto jsou sloni sebevědomí.
    10. Pouze delfíni a opice se mohou pochlubit tímto druhem. Je třeba poznamenat, že sloni a šimpanzi mohou používat výhradně různé nástroje. Četné studie ukázaly, že dotyční jedinci používají větev ze stromu jako moucha. Sloni mají vynikající vzpomínku. Taková zvířata si pamatují různé místa a lidi, s nimiž komunikují.

    Chov

    1. Pokud jde o rozmnožovací období, období páření nemá žádný vážný časový rámec. Existuje ovšem potvrzená skutečnost, že v období dešťů se výskyt slonů výrazně zvyšuje. Doba estru u žen trvá jen pár dní. V tuto chvíli vykřikuje muže.
    2. Dvojice se tvoří několik týdnů. Pouze v takovém časovém období se žena někdy odkloní od stáda. Zajímavostí je, že mezi slonami jsou homosexuálové. Problémem je, že se žena může spojit pouze jednou za rok. Kromě toho těhotenství trvá dlouhou dobu.
    3. Na druhou stranu muži často potřebují sexuálního partnera. Proto nemají kam jít, jak začít vztah stejného pohlaví. Žena nadále nosí potomky téměř 2 roky. Ve většině případů se narodí pouze jedno dítě. V takovém případě, když se samice chystá porodit, jsou přítomni všichni členové rodiny. Jsou vždy připraveni pomoci.

    Sloni jsou jedinečními a velmi zajímavými zástupci zvířat ve volné přírodě. Tito jedinci žijí převážně ve stádech. Každý člen rodiny bude vždy chránit druhý. Sloni hodnotí takové vztahy a respektují si navzájem.

    Popis afrického slona

    Africký slon - největšího pozemského savce na naší planetě. Je mnohem větší než asijský slon a jeho velikost může dosáhnout 4,5-5 metrů na výšku a jeho hmotnost je asi 7-7,5 tuny. Ale existují skuteční obři: největší africký slon, který byl objeven, vážil 12 tun a délka jeho těla byla asi 7 metrů.

    Na rozdíl od asijských příbuzných jsou kly afrického slona přítomny jak u mužů, tak u žen. Největší nalezené kly v délce byly více než 4 metry a vážily 230 kilogramů. Jejich sloni jsou používáni jako zbraně pro obranu proti dravcům. Přestože tam nejsou prakticky žádné přirozené nepřátele takových velkých zvířat, existují případy, kdy osamělý, starý a oslabený obři jsou napadeni hladovými lvy. Navíc, pomocí kly, sloni kopat půdu a zbavit kůry ze stromů.

    Sloni mají také neobvyklý nástroj, který je odlišuje od mnoha jiných zvířat - to je dlouhý flexibilní kmen. Vznikla během fúze horního rtu a nosu. Jeho zvířata jsou úspěšně zvyklí na trávu, sbírají vodu a zvedají, aby pozdravily své příbuzné. Zajímavá technologie je. jak sloni pijí vodu na místě k politování. Ve skutečnosti nepije přes kmen, ale sbírá do něj vodu a pak ho pošle do úst a vylévá ji. Tímto způsobem dostávají sloni vlhkost, kterou potřebují.

    Mezi zajímavými skutečnostmi o těchto obřích je třeba poznamenat, že jsou schopni používat svůj kmen jako dýchací trubici. Existují případy, kdy vdechovali pod vodou, když vdechovali. Zajímavá je také skutečnost, že sloni mohou "slyšet s nohama". Vedle normálního sluchu mají na svých nohách zvláštní citlivé oblasti, díky nimž mohou slyšet vibrace půdy a určit, odkud pocházejí.

    I přes to, že mají velmi hustou kůži, je velmi něžná a slon je schopen cítit, když na ni sedí velký hmyz. Také sloni se naučili perfektně uniknout z pálícího slunce afrického slunce, občas se kropením pískem, což pomáhá chránit tělo před spálením.

    Věk afrických slonů je poměrně dlouhý: žijí v průměru 50-70 letmuži jsou výrazně větší než ženy. Převážně živá stáda 12-16 jedinců, ale dříve, podle cestujících a vědců, byly mnohem více a mohly by se počet až 150 zvířat. Stádo je obvykle vedeno starou ženou, to znamená, že sloni mají matriarchii.

    To je zajímavé! Sloni se opravdu bojí včel. Kvůli jemné kůži mohou způsobit potíže. Existují případy, kdy sloni změnili své migrační cesty, protože byla vysoká pravděpodobnost, že se setkají s rojením divokých včel.

    Slon - společenské zvíře a samičí mezi nimi jsou extrémně vzácné. Členové stáda se vzájemně uznávají, pomáhají zraněným bratřím a společně chrání potomky v případě nebezpečí. Konflikty mezi členy stáda - vzácnost. Sloni jsou velmi dobře vyvinutý pocit pachu a sluchu, ale vize je mnohem horší, mají také vynikající paměť a pamatují na svého pachatele po dlouhou dobu.

    Tam je obyčejný mýtus, že sloni nemohou plavat kvůli jejich hmotnosti a strukturním rysům. Ve skutečnosti jsou vynikajícími plavci a mohou plavat ve významných vzdálenostech při hledání krmných míst.

    Habitat

    Předtím se africké slony rozšířily po celé Africe. Nyní, s příchodem civilizace a pytláctví, jejich lokalita výrazně poklesla. Většina slonů žije v národních parcích v Keni, Tanzánii a Kongu. V suché sezóně cestují stovky kilometrů při hledání čerstvých vod a jídla. Kromě národních parků se v přírodě nacházejí v Namibii, Senegalu, Zimbabwe a Kongu.

    V současné době se lokalita afrických slonů rychle snižuje vzhledem k tomu, že stále více a více pozemků je věnováno stavebním a zemědělským potřebám. V některých obvyklých stanovištích afrického slona už není možné nalézt. Vzhledem k hodnotě slonoviny mají sloni těžký život, často se stávají oběťmi pytláků. Hlavním a jediným nepřítelem slonů je člověk.

    Nejvíce obyčejný mýtus o slonech je, že údajně pochovávají své mrtvé příbuzné na určitých místech. Vědci strávili spoustu úsilí a času, ale nenalezli žádné zvláštní místa, kde by se soustředily těla nebo pozůstatky zvířat. Taková místa skutečně neexistují.

    Napájení. Africká dieta slonů

    Afričtí sloni jsou opravdu nenasytné tvory, dospělí muži mohou jíst až 150 kilogramů rostlinných jídel denně, ženy jsou asi 100. Dostávají 16-18 hodin denně, aby vstřebali potravu, stráví to po zbytek času, hledají to, 2-3 spí hodin Jedná se o jedno z nejnebezpečnějších zvířat na světě.

    Existuje předsudekAfrický sloni jsou velmi rádi arašíd a tráví spoustu času hledat je, ale to není pravda. Samozřejmě, sloni nemají nic proti takovému pochoutku a ochotně jíst v zajetí. Ale přesto v přírodě nejedí.

    Tráva a výhonky mladých stromů jsou jejich hlavním jídlem, jedí ovoce jako léčbu. S jejich lakomou poškozují zemědělskou půdu, zemědělci je vyděsí, protože je zakázáno zabíjet slony a jsou chráněny zákonem. Při hledání potravin tyto Afričtí obři tráví většinu dne. Mladé mláďata se po dosažení tříletého věku úplně přepnou na rostlinné potraviny a předtím se živí mateřským mlékem. Po asi 1,5-2 letech se navíc k mateřskému mléku postupně dostávají dospělé potraviny. Oni spotřebovávají hodně vody, asi 180-230 litrů denně.

    Druhý mýtus říká, že starí muži, kteří opustili stádo, se stávají vrahy lidí. Samozřejmě existují případy útoků slonů na člověka, ale to není spojeno s určitým modelem chování těchto zvířat.

    Mýtus, že se sloni bojí krys a myší, když kousají nohy, zůstává mýtem. Samozřejmě, sloni se takových hlodavců nebojí, ale pro ně ještě nemají moc lásku.

    Africké druhy slonů

    V současné době je věda známá pro dva druhy slonů žijících v Africe: savanu a les. Rohový slon obývá oblasti plání, je větší než les, tmavá barva a má charakteristické procesy na konci kmene. Tento druh je rozložen po celé Africe. Je to savanový slon, který je považován za africký, jak ho známe. Ve volné přírodě se tyto dva druhy protínají extrémně vzácně.

    Lesní slon je menší, šedý a žije v tropických lesích Afriky. Kromě velikosti se liší v struktuře čelistí, jsou delší než v savaně. Také lesní sloni na zadních nohách mají čtyři prsty, zatímco savana má pět. Všechny ostatní rozdíly, jako jsou malé kly a malé uši, jsou způsobeny skutečností, že pro ně bylo vhodné projít hustými tropickými houštinami.

    Dalším populárním mýtem o slonech je, že jsou to jediné zvířata, která nejsou schopna skákat, ale to není pravda. Oni opravdu nemohou skákat, prostě není potřeba, ale v tomto případě sloni nejsou jedineční, taková zvířata zahrnují také hrochy, nosorožce a lenošky.

    Pin
    Send
    Share
    Send
    Send

zoo-club-org