Ptáci

Bird sova: kdo to je

Pin
Send
Share
Send
Send


Sovy domácnosti jsou nejčastější ze všech existujících sov. Obývají západní část Evropy, severní Afriku a jižní Asii a vytvářejí hnízda na pláních, v horách, které někdy dosahují výše 3000 metrů. Na severu mají ptáci velmi rád ploché krajiny a na jihu upřednostňují stepy, pouště a polopouše. Počet těchto ptáků je velmi velký a na některých místech je prostě obrovský.

Domácí sovy se poněkud odlišují od jiných druhů na několika místech. Oni se liší od lopatky lehce opeřenými prsty a nemají "uši", od syna vrabce - ve velikostech a od sova snědého - hustým peřím a podélným motleyovým peřím na hlavě.

Barva trochu hnědá, s nádechem oliv. Pazúry jsou tmavé, hnědé barvy. Zobák je mírně nažloutlý. Pták má zvláštní vzhled - vypadá jako zamračeně s velkými žlutými očima.

Tito ptáci nejsou tak malí. Malá sova, jejíž fotka vidíte v článku, váží asi 160-180 gramů, délka těla je 23-28 cm, její křídla - 15-18 cm a jejich rozpětí - 57-64 cm.

Zpravidla existují rozdíly mezi pohlavími, ženy jsou o něco větší než muži. Když se setkávají, dva ptáci vytvářejí konstantní dvojici a jsou spolu, a to iv případě, že nenastoupila chovná sezóna. Zajišťují hnízdiště sami, někdy vykopávají malé jámy nebo snášejí vajíčka v nory, v různých budovách, ve skalách.

Domácí sovy: chov

Chovná sezóna začíná v dubnu nebo na konci března, závisí na stanovišti sov. V jedné položí jen čtyři nebo pět vajec, ale je tam osm. Žena inkubuje je asi měsíc. Když jsou kuřata stará čtyři týdny, odlétají od hnízda. Dosáhnou velikosti dospělých ve věku jednoho a půl měsíce. Po nějakou dobu se mláďata drží dohromady, dokud nenajdou kamaráda.

Sova je noční dravý pták, ale někdy se stává to, že letí na lov a za soumraku. Jeho strava obsahuje různé hlodavce, ještěrky, červy, dokonce i žáby a plazy, hmyz a malé ptáky. Nicméně, pokud sova vidí hlodavce, nebude ani věnovat pozornost jiné kořisti, která je v jeho blízkosti. Tento pták zachycuje většinou myši nebo volle. Zde jsou stravovací návyky.

Malá sova, jejíž fotky jsou v našem článku prezentovány, má silné kladiva. To mu umožňuje lovit zvířata více než jejich vlastní váha, aniž by se ublížili. Na pouštích jsou oběti sov jsou často gerbily a velké jerboy. V dírách, které zůstávají po hlodavcích ulovených touto kořistí, odpočívají, a také se stává, že zde hnízdí. Ukazuje se, že zabírají bydlení někoho jiného a vzdají hold od majitelů bytu. Domovní sovy si zaslouží chválu od osoby. Vše proto, že zničí škůdce našeho zemědělství.

Kromě sovy existují i ​​jiné druhy dravých ptáků sovové rodiny. A budeme je nyní zvažovat.

Malá sova

Tento pták má velkou a širokou hlavu, na níž jsou malé peřící uši. Oči sovy jsou malé, zobák je slabý, žlutý, křídla jsou dlouhé (15-19 cm) a široké, ocas je krátký. Labky pokryté hustým peřím. Délka jeho těla je 21-27 cm, váha - asi 1200 gramů. Samice hřibů, stejně jako sovy domácí jsou větší než muži. Barva je šedavá, někdy hnědá, s vrstevnatým krkem a zadní částí hlavy. Břicho je bílá s podélně hnědým vzorem.

Sovy s hrudníkem jsou obyčejné v horách a na rovinách jehličnatých lesů Asie, Evropy a Severní Ameriky. Žijí také v Rusku, na Kavkaze, v Alpách, v západní Číně, na Balkáně. Jedná se o sedavý druh ptáků. Severní ptáci jsou denní a na jihu většinou noční.

Chovná sezóna začíná v polovině dubna. Žena leží v jedné pokládané čtyři až šest vejce v bílém. Vysazování je po dobu delší než měsíc. Hnízdní doba trvá asi třicet dní. Usadí své obydlí v dutinách velkých stromů. Loví hlavně malé hlodavce, ale mohou jíst hmyz a malé ptáky.

Vrabec sova

Jak jste již pochopili, rod sova je velmi různorodý a muži mají méně žen. A tento názor se nijak neliší od ostatních. Jsou však o něco menší než výše uvedené ptáky. Délka těla ptáka je 15-18 cm, křídla jsou 9-11 cm a jejich rozpětí je 35-40 cm. Tito malí synové váží 60-80 gramů. Barva peří je hnědá, se šedivým odstínem a bílými skvrnami. Jejich drápy jsou černé a jejich zobák je nažloutlý. Prsty pokryté hustým peřím.

Pygmy žije převážně v jehličnatých lesech severní Asie a Evropy. V Rusku to lze vidět v Arkhangelsku, na poloostrově Kola, na Sibiři a Sakhalinu, stejně jako v Altai, Ryazánu a Transbaikalii. Tento druh je také sedavý. Jejich hnízda je postavena převážně v bříze a osika. Počet vložených vajec závisí na množství krmiva. V Rusku mají malé děti často dvě nebo tři vejce bílé barvy, a v Evropě - od čtyř do šesti, jich je dokonce sedm. Chovatelská sezóna začíná koncem dubna. Ale pěstované kuřata se nacházejí v srpnu.

Potraviny a lov

Lov synů probíhá jak během dne, tak za soumraku, stejně jako při svítání. Strava těchto malých predátorů zahrnuje hlavně hlodavce (lemmings, křečci, myši, les i dům), stejně jako nejsou ochotni zkoušet střety. Oni také milují hmyz velmi, ale tato pochoutka je vhodnější pro dospělé kuřata. Mimochodem, je pro ně velmi charakteristické, že ukládají potraviny, zejména v zimním období. Ptáci jsou uloženi ve svých dutinách.

Podle popisu tohoto ptáka je velmi podobný křehkému sovu. Pouze tento Sychik je jen malý, protože velikost jeho těla je pouze 12-14 cm, přesto má spíše velkou hlavu, ale slabé drápy a zobák. To je pravděpodobně způsobeno tím, že se živí pouze malými bezobratlými. Křídla jsou zaoblená. Barva, stejně jako všechny ostatní sovy, je šedohnědá s bílými značkami. Claws a zobák jsou světle hnědé barvy.

Sychik-elf je sedavý pták. Žije v pouštních oblastech Spojených států a Mexika. Zajišťuje hnízda ve výšce dvou a více metrů a pouze v dutinách saguaro kaktusů, které jsou vyhozeny dlaky. Stává se dokonce, že na stejné rostlině žije několik různých ptáků, včetně synů. V jedné spojce jsou dvě až pět vajec, ale častěji jen tři. Je to noční dravý pták, který loví pouze v noci a živí se výlučně hmyzem.

Králík sova

Zvláštní, jak to může znít, jsou tyto druhy ptáků suchozemské. Oni obývají pouze otevřené prostory Ameriky, Kanady a Argentiny. Během dne si ptáci sedí ve svých duncích a zřídka letí na lov. Jejich let je velmi nízký, doslova nad zemí. Ale je téměř nemožné je vidět ve vzduchu, většinou běží na dlouhých nohou. Oni dělají své hnízda v nory, které savci opustili. Délka jejich domů může dosahovat čtyř metrů. Sovy žijí ve skupinách, které se nacházejí blízko sebe. Hnízdní sezónu mají od března do srpna. Počet vajec v jedné spojce může být od dvou do jedenácti. Pocházejte jejich potomky asi čtyři týdny. A mimochodem, muž v tomto okamžiku je v díře vedle toho, kde sedí samice na vejcích.

Tento druh sovy má velmi zajímavou barvu - červenohnědohnědou, s hřiby. Barva očí je žlutá. Zobák je zelenožlutý-světle šedý, nohy stejné barvy, pouze podrážka je nažloutlá. Délka těchto ptáků je pouze 23 cm a křídla - 16 cm, ale v rozmezí 50. Chvost je velmi krátký, pouze 7 cm.

Protože žijí výlučně na zemi, přesněji v zemi, jsou velmi náchylní k různým nebezpečím. Proto, aby mohli chránit sebe a své potomky, mateřská příroda jim dala zajímavý hlas. Dělají to jako zvonění chřestýšů. Získali tak přezdívku v domácnosti "sova - chřestýš." Je to také jediná sova svého druhu, která žije na povrchu země a má zajímavý zvyk vytáhnout krk a zkontrolovat okolí.

Krmí se nejen malými hlodavci a ptáky, ale také ovoce, různé semena kaktusů.

Tento druh je na pokraji vyhynutí kvůli tomu, že jeho zástupci žijí v nory nacházející se v zemi. Každý rok jejich počet klesá, druh vyžaduje obnovu a ochranu.

Malý závěr

Všichni ptáci sovové rodiny jsou velmi zajímaví a mají své vlastní vlastnosti. Koneckonců, jejich typy jsou stále navzájem odlišné. Některé jsou větší, jiné mají delší křídla nebo silné tlapky s obrovskými drápy, s nimiž chytnou svou kořist. Všichni jsou krásní svým způsobem a někteří lidé potřebují lidskou ochranu vůbec. Kromě toho jsou sovy velmi užitečné, protože dělají dobré hubení hlodavců, a tak šetří naše plodiny.

Jak slovo "sova"

Nejprve je na konci napsáno slovo "sova". Podle jedné z verzí se jméno objevilo v dávných dobách, kdy se porovnávali s ptákem smutní nebo smutní lidé. Například v Kyrgyzstánu se ptáci nazývají "Baykush", což znamená, že jsou chudí nebo chudí.

Existuje druhá verze, že jméno ptáka je v souladu s píšťalkou. Skutečnost je, že ve srovnání s sovím, který je tak podobný, sova není "wag", ale píská. Hlas připomíná smutný dlouhý pláč. Slované, kteří slyšeli hlas sovy, se ho pokoušeli opakovat, a proto se jmenuje.

Jaký je rozdíl mezi sovu a sovu?

Kdo je to sova? Opravdu, pták je velmi podobný sovím, dokonce patří ke sovové rodině. Ale mezi těmito dvěma ptáky existují značné rozdíly. Ve srovnání se sovkou jsou velikosti malé. Tělo je silné, ale nepřesahuje 30 centimetrů, váha je pouze 200 g. Hlava není kulatá, ale zploštělá, uši z peří chybí.

Oči jsou kulaté, velké s vyvinutou hyperopií, ale fixované v zásuvkách. Proto se má pták otočit hlavou. Vlastnosti struktury krku lze otáčet o 135 stupňů.

Ve vzhledu je sova velmi vážná a ponurá, a šlehání peří nad očima dodává velkolepost. Silné tělo končí krátkým ocasem, křídla jsou poměrně velká a široká. Nohy jako trup jsou pokryty vrstvou velkých peří, délka závisí na konkrétním typu.

Jaké druhy se nacházejí v přírodě

Existuje několik druhů ptáků. Například malá sova. Je zajímavé, že jeho jméno pochází z jeho stanoviště. Pták si vybere hnízda u lidí, ve stodolech, starých opuštěných domech nebo střechách.

Indická sova je velmi vzácný druh, který je uveden jako vyhynulý.

Sova je rozdělena na 26 druhů. Mezi nimi jsou drobné, perleťové, owl-gnome, límec a další. Ptáci rodu passerine se liší v malé velikosti těla a krátkých křídlech, ale zároveň mají dlouhý ocas. Peří je ozdobeno krásným vzorem na hlavě ve formě očí, pro které byly nazývány "čtyřma očima".

Sych-elves: největší velikost těla, nalezená v přírodě - 14 cm, pro které pták obdržel tak neobvyklý název.

Jiné odrůdy jsou známé:

  • skvrnitý nebo Brahmin,
  • les,
  • králík
  • hrubé nohy,
  • běžné
  • Jižní Ameriky,
  • Nové Skoty,
  • mexické

Co je součástí stravy ptáků

Sova je vynikající lovec, vidí špatně blízko, ale ve velké vzdálenosti v noci může okamžitě lovit jídlo. Na pažích jsou vláknité peří, které hrají roli senzoru, což naznačuje, že jde o orientační bod pro kořist. Ve výživě opeření patří:

  • savci: polní myši, fretky, veverky,
  • velký hmyz,
  • malé ptáky

V závislosti na typu sovy se menu poněkud liší. Například sovový elf jedí pouze hmyz a dokonce může zahrnovat škorpión ve své stravě. Pygmy je krutý pro malé ptáky. Když je chytil, jedí jen chutné části těla. Většina představitelů sov se vyděluje na jídlo, skrývá oběti ve svých domovech.

Kde najdu ptáka

Sullenské pernaté je možné nalézt na jakémkoli kontinentu Země, s výjimkou Antarktidy. Je zajímavé, že vzhled se nezmění v závislosti na lokalitě. Sova není stěhovavým ptákem, žije po celý rok. Nejčastěji se ptáci nacházejí v stepi, pouštních pláních nebo hustých lesích.

V Itálii a Rakousku je sova dlouho známá jako domácí lovec. Peří jsou řezané křídla a uvolněny do zahrady, aby zachytily škodlivé hlodavce a hmyz. V Rusku se tento nápad nepodporuje, protože lidé věří, že kroucením ptáka přinese neštěstí na sebe.

Tito ptáci nevytvářejí hnízda, ale jsou odchyceni nebo odebíráni od jiných zvířat, zatímco "domov" může být dutý a dokonce i díra.

Owl páření období

Z přírody, sova - monogamní. Muž žije s jednou ženou až do konce svého života, jehož průměrná délka trvá 15 let. Ptáci se začínají spojovat s jedním rokem. S počátkem jara se objevuje koncepce a samice tvoří až pět vajíček. Násilné vejce se stará matka stará o muže ve formě jídla.

Chování sovětských elfů je jiné: během inkubace samčík nahrazuje samici za dobu, kterou potřebuje k lovu.

Šrafování pokračuje po dobu čtyř týdnů. Kočky se vejdou do světla slepého a pokryté chmýří. Bezprostředně po jejich narození matka vyčistí hnízdo a vyhazuje z něj přebytečné odpadky. Děti se rychle rozvíjejí a po 28 dnech se stávají zcela nezávislé.

Nyní víte, že za strašlivým a zmateným vzhledem se skrývá laskavý a pečující pták. Stejně jako ona a sdílet zajímavý příběh se svými přáteli.

CO JE EATS

Dříve lovci věřili, že sova se živí výhradně mláďata bažanty. Ve skutečnosti se tento pták živí hlavně myší, chrobáky, škeble a žížaly, někdy dokáže chytit žábu, ptáka nebo motýl.

Dům sovět nejvíce aktivně loví za soumraku a brzy ráno, navíc to letí na lov v noci, a někdy i během dne. Během dne honí malé ptáky. Domácí sova obvykle skrývá svou kořist sedící ve svém pozorovacím bodě a tiše ji napadá shora. Loví na zemi, hledá zvířata v trávě a padlé listy. Když kořist uniká, pronásleduje to na zem, zatímco pták běží po něm na svých silných nohách. Občas se sova chytne hmyzem, vytahuje se ze země, jako drozd, žížaly, ničí hnízda jiných ptáků. Když se hromadí nadměrné množství krmiva, sova dělá populace za deštivého dne. Vůně hnízdí přitahuje hmyz - mouchy a mrchožroutky (Silphidae), které nesouhlasí se ziskem ze zásob sov.

LIFESTYLE

Společná sova se vyhýbá zalesněným plochám, preferuje otevřené plochy, kde je mnoho oblastí, ze kterých je vhodné pozorovat. Malá sova se ráda usadí na okrajích vesnic a dokonce i ve svých centrálních částech - v zničených budovách, prázdných místnostech, kamenných zdích av jižních zemích - v palmových hájích. Malá sova je typickým obyvatelem plochého terénu, který se v horách téměř nenachází. Oblíbené pozorovatelné sovy jsou vrby s řezanými vrcholy, ploty, telefonní póly a dráty. Malá sova může sedět na nich bez pohybu po celé hodiny. Vystrašený pták okamžitě odletí. Charakteristickou dráhou letu sovy je vlnovka. Sova po určitou dobu může po určitém čase se vznášet ve vzduchu a třepat se křídly ve výšce 1-2 m od země. Malá sova se nerozlišuje podle speciálních dovedností letu a někdy také pronásleduje kořist na zemi. Když viděla něco neobvyklého nebo zajímavého, malá sova začala přikývnout hlavou a zvedat ocasem nahoru a dolů. Sovy jsou drženy ve dvojicích. Je zajímavé, že páry jsou také uloženy mimo období hnízdění. Na území asi jednoho kilometru čtverečního může do hnízda současně hníst až 20 párů těchto ptáků. Obyčejný dům soví hlas jiným ptákům, že území je obsazeno, a vyhánět všechny nepozvané hosty.

Reprodukce

Brownie sovy hnízdí v období od dubna do července, obvykle vrchol hnízdění nastane v květnu nebo červnu. Sovy vytvářejí pár pár let, ačkoli ptáci jsou pravděpodobně více připojeni k území než k partnerovi. Muž provádí manželský tanec a energicky se klaní, chtěl přilákat pozornost ženy. Partneři komunikují pomocí hlasových signálů, muž občas přináší ženské. Sova hnízdo se obvykle nachází v dutině stromu, v kamenném výklenku nebo v díře divokého králíka. Samice stanoví 3-5 vajíček a inkubuje po dobu 22-28 dnů. Muž se nezúčastní na násadových vejcích, ale přivádí samice krmení. Nestlé se narodí pokryté krátkou, hustou dolní částí a obě ženy a muži přinášejí jídlo. Po 4-5 týdnech jsou na křídle již malé sovy.

PŘIPOMÍNKA OVL

Domácí sovy se nenacházejí ve vysokých a středních horách, ani v jehličnatých lesích. Oni jsou méně pravděpodobné, že se nachází v zemědělských oblastech. Na jaře v dešti slyší charakteristická sova píseň. Malá sova odpoledne je mnohem aktivnější než ostatní sovy, takže můžete, pokud máte štěstí, dívat se na to i za denního světla. Под ветвями, которые домовый сыч облюбовал для поедания добычи, накапливаются кучки пищевых остатков. Нередко обычный домовый сыч гнездуется вблизи человеческого жилья, например, на чердаках домов и в скирдах соломы.

ИНТЕРЕСНЫЕ ФАКТЫ, СВЕДЕНИЯ.

  • Однажды исследователь, наблюдавший за обычным домовым сычом, отметил, что птица в течение 45 минут поймала и съела 23 дождевых червей. Домовому сычу для удовлетворения жизненных потребностей ежедневно нужно 50-80 г пищи.
  • Společná sova obecná ve Spojeném království nedochází. Pokus o vysídlení sov v Yorkshire, který se konal v roce 1842, skončil neúspěchem. Zkušenost, která byla provedena čtyřicet let později v Kent County, byla úspěšná.
  • Malá sova není nejmenší evropská sova. Délka těla běžné lopatky je 20-22 cm a pygmy je 17-20 cm.

CHARAKTERISTICKÉ VLASTNOSTI DOMÁCNOSTI

Létání v létě letuje a stoupá - zdá se, jako by pták letěl po vlnité cestě. Kvůli širokým křídlům s kulatými končetinami se sova během letu zdá víc než při sedění na větvi.

Chick: bílý chmýří se rychle změní na šedou a pak na peří. Ve věku jednoho měsíce kočka již opouští hnízdo. Nicméně dosáhne plného růstu až ve věku 5 týdnů.

Vedoucí: velké, s výraznými výraznými žlutými očima, bez peří uši.

Tělo: silný a silný.

Peří: ptáci obou pohlaví mají různé šedé a hnědé odstíny s malými bílými skvrnami a pruhy. Malá sova má velmi krátký ocas.

Přenášení: v průměru sestává ze tří vajec.


- Habitat obyčejné sovy

Kde žije

Společná sova se nachází v celé Evropě, s výjimkou severních regionů, v severní Africe, v čelní a střední Asii a také v Číně.

OCHRANA A KONZERVACE

Malá sova se přizpůsobila životu člověku, ale ve střední Evropě tento druh postupně mizí. Ve vesnicích a na kultivovaných půdách nepatří pták dostatek jídla a hnízdících míst. Obsah sovy doma se však nedávno stal populárním.

Obecné charakteristiky

Sova je malý pták. Délka jejího těla nepřesahuje třicet centimetrů a váha nedosahuje 200 g. Pokud porovnáte sovu s pravidelnou sovkou, bude to připomínat hnízdění poslední, protože délka těla soviny dosahuje 67-70 cm a její váha 700 g. můžete vidět, že hlava sovy má více zaoblený tvar a v sově je zploštělá. Na jeho hlavě nenajdete peří, které mají tvar uší. Zbytek sovy se nijak neliší od sovy.

Také tento pták je charakterizován vnějšími rysy zmateného člověka, protože peří nad oči jsou spíš jako obočí. Sýkové, kteří jsou vzdáleně vidět, si mohou všimnout, že jsou na velké vzdálenosti, ale nevidí, co se děje o pár centimetrů od nich. Tento pták má krátký ocas, který mu pomáhá vytvořit efekt velkého rozpětí křídel.

Velikost sovy mu nezabraňuje být kvalifikovaným lovcem. V závislosti na druhu se živí různou kořistí, ale hlavně hlodavci a některé druhy brouků jsou součástí stravy. Tito ptáci jsou velmi selektivní a mohou se chytit do kořisti podle svých vlastních preferencí. Někdy loví v párech, obvykle tak sovy chytají větší kořist, jako jsou krysy.

Stanoviště popsaných ptáků je velmi rozsáhlé, lze je nalézt kdekoli na světě, s výjimkou Antarktidy. Podle vnějších údajů jsou sovy různých druhů velmi podobné, ale existují některé zajímavé rysy.

Sova

Sova je malá sova se zaoblenou hlavou. Ve velikosti je tento druh o něco větší než holub. Barva ptáka je hnědá, s bílými skvrnami po celém těle. Hlava je velká, s asymetrickými obličejovými kotouči.

Sova se vyznačuje poměrně malou velikostí očí a slabým zobákem. Jeho nohy jsou pokryté hustým peřím, což vedlo k názvu "hůlka s nohama". Zobák ptáka je žlutý.

Hnízdění sov s modrou nosností trvá téměř měsíc. Zednictví je více než šest vajec. Shaggy sovy hnízdí hlavně v dutinách. Jejich hlavní příčinou jsou myší volle a brouci.

Sova je noční pták, avšak v některých oblastech může také vést denní život. Sovy s hrubými nohami raději žijí v jehličnatých lesích. Tito ptáci žijí v Rusku, severním Mongolsku, západní Číně a severních oblastech Spojených států.

Malá sova

Malá sova je hnědý pták s malými bílými skvrnami. Má malou hlavu a krátký ocas. Velikost tohoto ptáka je mírně větší než velikost hrubého. Upřednostňuje usazení na otevřeném prostoru, v horách nebo na pláni. Jak sovy vykřikuje, zjistíte, že jste blízko hnízda. Zpívání je spíš jako písknutí.

Sychi - velmi stálé ptáky z hlediska výběru partnera. Bez ohledu na období chovu se vždycky drží. Snaží se vytvářet hnízda v nory, někdy je vykopávají sami. A někdy naleznou útočiště ve starých opuštěných budovách.

Uložení malé sovy je více než 7 vajec. Ptáci obvykle loví během dne. Základní strava se skládá z malých ptáků a hlodavců. Popsaný druh žije v severní Africe, v asijských zemích a také ve střední a jižní Evropě.

Je to malá skořicová sova se šedými a bílými liniemi. Její oči jsou velké, žluté, zobák šedé. Nohy bez peří, ale pokryté štětinami. Tito úžasní ptáci létají jako netopýři, jen koordinovaněji. Nejsou agresivní. Nikdy se nepokoušejte bojovat. Preferujte vytváření hnízd v dutinách. Při položení tohoto ptáka není více než pět vajíček.

Sychik-elf absolutně nemůže lovit kvůli slabému zobáku a ne-řetězovým tlapkám. Jejich strava se skládá z různých druhů hmyzu. Ptáci žijí ve Spojených státech a Mexiku, kde žijí v kmenech saguaro kaktusů.

Co se liší od sova sova

V článku jsme již uvedli vlastnosti, které má sov. Sova, stejně jako sova, patří ke sovové rodině. Rozlišovat tyto dva ptáky je velmi jednoduché:

  • Sova vede každodenní životní styl. Jedná se o hlavní charakteristiku ptáka, protože hlavní a konstantní období bdělosti orla je považována za temnou dobu dne.
  • Sova je mnohem větší než sova. Jeho délka dosahuje 80 cm a hmotnost může činit 4 kg. Je těžké si toho nevšimnout, zatímco sova se může snadno schovat.
  • Výživa sovy je mnohem rozsáhlejší než sova. Kvůli silným tlapám a silnému zobáku může sova napadnout velké savce.
  • Sova má velké peřící uši, které nejsou charakteristické pro mnoho odrůd sov.
  • Oči sovy mohou mít červenou duhovku, což není absolutně charakteristické pro sovy žlutožlutých.

Popis sov

V závislosti na klasifikaci patří mezi dva až pět druhů rodu sov.. Podle klasifikace, která se v současné době považuje za nejpravděpodobnější, jsou pouze tři druhy považovány za skutečné sovy: Brahmin, brownie a králík. A lesní sova, která jim dříve patří, je nyní rozdělena na samostatný rod - Heteroglaux.

Vzhled

Sovy se nemohou pochlubit velkou velikostí: délka těla těchto ptáků není větší než třicet centimetrů a jejich váha ani nedosahuje 200 gramů. Křidélka jejich křídel může dosahovat asi 60 cm. Navíc připomínají něco ze sovy, zatímco dospělí ptáci, ačkoli podobní sovím, jsou mnohem větší než jejich velikost. Pokud má sova hlava zaoblený tvar, pak sova má více oblátek, připomínající podlouhlý ovál ležící na boku, zatímco přední kotouč není příliš výrazný. Další rozdíl mezi sovy a sovy spočívá v tom, že na hlavě nemají peří, které se podobají jejich uším.

Chvost je poměrně krátká, křídla ve složeném stavu také vypadají poněkud krátce. Sovy mají spíše husté peří hnědých nebo písečných odstínů, zředěné bělavými skvrnami, které tvoří bílé obočí na hlavě a chaoticky se rozptýlují po celém těle a připomínají skvrny. Současně na břicho převažují světlé odstíny, na kterých vyniknou světlé skvrny tmavší barvy.

Claws jsou černě hnědé - poměrně dlouhé a ostré. Zobák sovy může být jeden z nažloutlých odstínů, často s příměsí světle zelené a šedé, s mandibou někdy někdy tmavší než mandibula. Oči těchto ptáků jsou jasné, s výrazným černým žákem, které stojí na pozadí hnědavého peří. Barva očí, v závislosti na druhu, se může pohybovat od světle žluté až po zářivě žlutohnědé.

To je zajímavé! Výraz "obličeje" sovy je mrzutý a pohled je pichlavý a piercing. Pro mnoho lidí se zdá, že celý vzhled sovy je odporný a nepříjemný právě kvůli své ponuré "fyziognomii" a příliš blízkému pohledu vlastní povaze těchto ptáků.

Právě tato vnější charakteristika sovy způsobila negativní postoj lidí v Rusku. Až dosud, ponurý a ponurý lidé často říkají: "Co se mračuje jako sova?"

Charakter a způsob života

Sovy jsou ptáci s nočním životem. Pravda, někteří z těchto ptáků mohou příležitostně migrovat na krátkou vzdálenost, ale ve většině případů se sova jednou a navždy usadí v určité oblasti a nikdy ji nezmění. Stejně jako ostatní sovy mají vynikající zrak a sluch, což znatelně zjednodušuje jejich pohyb v nočním lese a usnadňuje proces lovu. Sovy mohou létat tak tiše a pečlivě, že jejich potenciální kořist nemůže vždycky pozorovat, že se dravec přibližuje až k poslední sekundě, a pak už je příliš pozdě, než se jim podaří utéct.

To je zajímavé! Vzhledem k tomu, že tyto ptáky nemohou otáčet oči, aby viděly, co se děje ze strany, musí neustále otáčet hlavou. A sova, protože má poměrně pružný krk, může otočit dokonce o 270 stupňů.

Tito ptáci jsou zvláště aktivní pozdě v noci a brzy ráno, i když mezi sovy a těmi, které jsou aktivní i během denních hodin. Jsou velmi opatrní a nedovolují, aby se člověk přiblížil. Pokud se tak stane, sova, která se chystá utéct, se snaží velmi vyděsit možného nepřítele velmi zajímavým způsobem: začne se houpat ze strany na stranu a je neslušný, aby se klaněl. Zdálo se, že tento vzhled tance je velmi komický, jen pár lidí ho někdy viděl.

Pokud se sova, i přes veškeré své úsilí, nepodařilo nepřátelům zastrašit tancem a nemyslel si, že by ustoupil, opustí své místo a houpá se nad zemí. Dny, kdy tito ptáci tráví, odpočívají v dutinách stromů nebo v malých štěrbinách mezi skalami. Hnízdní sovy buď budují, nebo zabírají hnízda ponechaná jinými ptáky, nejčastěji dudáky. Zpravidla je nezmění po celý život, samozřejmě, pokud se nic nestane, protože pták musí opustit své obytné místo a postavit nové hnízdo.

Sexuální dimorfismus

U sov je to slabě vyjádřeno: ani charakteristika stavby, ani barva peří, muž nelze odlišit od samice. Dokonce i velikost ptáků různých pohlaví je téměř stejná, i když samice může být poněkud větší. To je důvod, proč pochopit, kdo z nich je kdo, někdy je to možné pouze chováním sovů v průběhu procesu dvoření a páření.

Sovy druhu

V současné době má rod pravých soví tři typy:

  • Brahminova sova.
  • Malá sova
  • Králík sova.

Nicméně předtím, než existovalo mnohem více ptáků patřících do tohoto rodu. Ale většina z nich zmizela v pleistocénu. A druhy, jako například krétské a antiguanské sovy, vyhynuly poté, co lidé kolonizovali ty části zemského povrchu, kde tito ptáci jednou žili.

Brahminova sova

Rozdíly v malých velikostech: délka nepřesahuje 20-21 cm a hmotnost 120 g. Hlavní barva opeření je šedohnědá, zředěná bílými skvrnami, břicho, naopak bílá s malými skvrnami hlavní barvy. Kolem krku a na spodní části hlavy se objevuje nádech bílého "límce". Hlas brawminovy ​​sovy připomíná řadu hlasitých skřípotů. Tento pták žije v obrovské oblasti zahrnující jihovýchodní a jižní Asii, stejně jako Írán.

Malá sova

O něco větší než předchozí druh: jeho rozměry mohou být asi 25 cm a jejich hmotnost může být až 170 g. Barva hlavního ocasu je světle hnědčí nebo písečná s bílým peřím.

To je zajímavé! Toto jméno sovy dostalo své jméno, protože jeho zástupci často žijí v domcích v podkroví nebo ve stodole. A vzhledem ke skutečnosti, že sovy jsou dobře zkrocené, jsou často drženy jako dekorativní ptáci.

Žijí v rozlehlém rozsahu, který zahrnuje jižní a střední Evropu, sever Afrika a většinu Asie (s výjimkou severu).

Habitat

Sovy mají obrovské prostředí. Tito ptáci žijí v Evropě, Asii, na severu Afriky a také v Novém světě. Současně se cítí pohodlně jak v otevřených prostorech, tak v lese, a dokonce i v horských oblastech, polopouštích a pouštích.

Brahmin Syechi

Žijící v jižní Asii se raději usadí v lehkých lesích a na otevřených místech bohatě zarostlých keřmi. Často se usadí v blízkosti lidského obydlí: nachází se i na předměstí Dillí nebo Kalkaty. Hnízda, obvykle v dutinách stromů, ale může se také usadit uvnitř budov nebo v dutinách vytvořených ve stěnách, například v troskách starověkých chrámů a paláců. Také tito ptactvo nejsou ochotni se usadit v podivném hnízdě, které již opustili jejich majitelé, a tak se často usadili v hnízdech indických hvězdicových meinů.

Králičí synové.

Která také nazývá králík nebo jeskynní sovy, žijí v Americe, a to jak v severní, tak v jižní. Upřednostňují usídlení v otevřených prostorech s nízkou vegetací. Hnízda je postavena v dírách králíků a dalších poměrně velkých hlodavců, ve kterých odpočívají a odpoledne čekají na teplo.

Dieta sov

Sychi, stejně jako ostatní draví ptáci, musí lovit, aby získali jídlo.

Raději to dělají ve dvojicích, navíc působí překvapivě dobře koordinovaně, což jim umožňuje snadno zabít i velké šedé krysy, které pro jednoho ptáka, který je vzal na sebe k útoku, nemohou být jarní nebezpečí. Sovy sami sami loví neškodnou hru: řekněme, myši, které žijí pod zemí v jejich duncích.

To je zajímavé! Tito ptáci, kteří se dlouhodobě lovili za volle, mohou být snadno poznáni na první pohled: peří na hlavě a horní části hřbetu se často shromažďují dohromady, takže někteří zástupci tohoto rodu místo nich mají pouze kostry, které vypadají jako jehly z dálky.

Obecně platí, že v závislosti na druhu se nabídka sova velmi liší: někteří z těchto ptáků dávají přednost lovu volů, jiní lákají hnízda do hnízdí a jedí je s chutí a někteří dokonce honí pavoukovci, jako jsou falangové. . Neodmítají ještěrky, žáby, ropuchy, různé druhy hmyzu, dážďovky a jiné ptáky menší než ony samy.

Ne příliš spoléhají na lov štěstí, sovy často zásobují jídlo "pro deštivý den." Králíkové sovy jde ještě dál: přivádějí kusy hnoje z ostatních zvířat do svých děr, čímž lákají zpět hnusné brouky, které raději jíst.

Reprodukce a potomstvo

Na pokračování tohoto druhu sovy o tom přemýšlejí i v zimě, přibližně v únoru: v tomto okamžiku začínají hledat kamaráda pro sebe. Muži se snaží přitáhnout pozornost žen s výkřiky, a pokud uspějí, začíná rytířský rytmus, který zahrnuje léčbu partnera s kořistí, stejně jako vzájemné hladení a lehké vylepšení s zobákem.
Potom si ptáci stavějí hnízdo a samice leží od dvou do pěti bílých vajec. Začíná je pokrývat okamžitě, jakmile odloží první - stejně jako všichni draví ptáci. Proto není překvapující, že po měsíci, kdy přijde doba vylíhnutí kuřat, se velmi liší velikostí a vývojem. Z tohoto důvodu až do doby, kdy je dno nahrazeno pěnou pro dospělé, žijí 1-2 mláďata z celého plodu sov, přestože se rodiče pečlivě starají o ně.

To je zajímavé! Zatímco samice inkubuje vejce a nechává je krátce jen jednou denně, muž se stará o ni a budoucí potomstvo: živí ji kořistí, nahradí ji jako slepici v době nepřítomnosti a chrání svou přítelkyni a vajíčka před možnými pokusy od jiných dravců.

Již mladí ptáci žijí v rodičovském hnízdě asi tři týdny, během této doby se učí triky lovu a nezávislého života. Sovy se stanou sexuálně zralými asi ve věku jednoho roku, je od této doby, že mohou začít hledat partnera pro sebe a postavit hnízdo pro budoucí plod.

Přirozené nepřátele

Pro sovy, které žijí v blízkosti lidského obydlí, mohou být domácí kočky nebezpečné a v tropických opicích, které se často vyskytují v blízkosti měst. Rovněž mohou být pro ně nebezpečné dravé a všežravé ptáky, zejména havrany, které mohou napadat sovy sedící na větvích stromů a porážet je k smrti. Hnízdící sovy hnízdí v dutinách jsou ohroženy mnoha druhy hadů, které se mohou snadno vlézt do hnízdiště.

Největší hrozbou pro život těchto ptáků však nejsou predátoři obratlovců, ale parazité, jak vnější, tak vnitřní. Právě jejich infekce je považována za hlavní důvod, proč zemřít tolik sychatů, aniž by se na ně spoléhalo.

Stav obyvatelstva a druhů

V současné době jsou sovy - všechny tři druhy patřící do rodu Athene patří k druhům s nejmenším znepokojením. Jejich populace je poměrně početná a distribuční oblast je rozsáhlá, aby rozumně považovala sovy za ptáky, které v dohledné době určitě nejsou ohroženy vyhynutím. Sychyi se na první pohled zdá jako sovy a sovy. Ve skutečnosti jsou mnohem menší. Благодаря своей буровато-песочной окраске, эти птицы являются настоящими мастерами маскировки, так, что многие люди слышали, как кричат сычи, но мало кто может похвастать тем, что видел их.

Navzdory skutečnosti, že ve většině regionů, například v centrálním Rusku a Indii, jsou považovány za známky neštěstí a neštěstí, na některých místech, například na Sibiři, sovy, jsou naopak považovány za dobré patrony cestujících, kteří je nedopustí les na zamotaných zvířecích cestách a jejich výkřik ukáže člověku správnou cestu. V každém případě tento pták žijící v blízkosti lidského obydlí si zaslouží respekt a nejvyšší pozornost. A to není nic za to, že v roce 1992 byla sova zachycena ve formě vodoznaku na účet 100 gulldů.

Sledujte video: Sova pálená - Zuzanka (Červenec 2022).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org