Zvířata

Létající veverka: popis, lokalita, barva a fotografie

Pin
Send
Share
Send
Send


Společná létající veverka nebo létající veverka je malý hlodavec. Patří do rodiny spodního prádla. Mimochodem, toto je jediné zvíře z podčeledi mladých lidí žijících v Rusku. Létající veverka dostala své jméno kvůli své úžasné schopnosti plánovat z jednoho stromu do druhého. Nyní mluvme více o tomto zvířeti, o jeho zvycích. Čtenář bude vědět, kdo je letící veverka.

Popis zástupce fauny

Létající veverka je středně velké zvíře s průměrnou délkou těla 170 mm. Chvost tohoto zvířete ve srovnání s tělem je dostatečně velká. V průměru je délka 120 mm. Nyní zvažte uši a nohy zvířete. Délka nohy - asi 35 mm a ucho - 18 mm. Hmotnost takového zvířete je v průměru 125 gramů. Záhyb pokožky pokrytý chlupy ("létající membrána"), probíhající po stranách tele, spojuje zadní a přední končetiny. Ona také hraje roli padáku. Přední záhyb je podepřen kostkou, která se odchyluje od zápěstí. Chvost létající veverky je dlouhá, pokrytá hustými vlasy. Hlava tohoto zvířete je malá, kulatější než normální veverka. Uši jsou zaoblené, ne dlouho, bez štětců. Oblast okolo kukátka je černá.

Vzhledem k tomu, že zvíře je noční, má velké a vyduté oči. Vlna je měkká, hedvábná, tenká. Stává se v zimě obzvlášť hustě a svěží. Barva zvířete je světle šedá s nažloutlým nádechem. Chvost lehčí než tělo zvířete. Vnitřní povrch tlap a břicha je matně žluto-bílá. Veverka zpravidla zkracuje nos lebky. Poměrně velké letové kamery s bublinkami.

Vzhledem k tomu, že společná létající veverka stoupá spoustou stromů, její kosti končetiny jsou protáhlé, zejména předloktí a dolní končetiny.

Spread

Společná létající veverka žije v taji a smíšených lesích Eurasie. Můžete se s ní setkat ve Finsku, Mongolsku, Číně, Koreji, Lotyšsku a Estonsku.

Společná létající veverka žije v dutinách. Usadí hnízdo ve stromech ve výšce čtyř metrů od země. Někdy vidíte hnízda této veverky v lesní stepi západní Sibiře.

Co jedí létající veverka

Základem stravy tohoto zvířete jsou vrcholky výhonků, piniové ořechy, pupeny listnatých stromů, semena jehličnanů. V létě je nabídka trochu pestřejší, přidávají se různé houby a bobule. Někdy zvířata ztuhla tenká mladá kůra aspen, javor, vrba a bříza. Zvláště jako letící bříza a olše. Jejich zvíře to dokonce zachrání i pro zimu, sklopením do dutiny. Existuje předpoklad, že obyčejná létající veverka může jíst ptačí kuřata a kuřata. Obecně je strava tohoto zvířete zcela závislá na tom, kde žije. Například v severovýchodní části oblasti žije zvíře v zimní sezóně pouze modřínové pupeny.

Zvláštnosti chování zvířat

Společná létající veverka je aktivní po celý rok. Její životní styl je soumrak, noční. Ošetřovatelské ženy a mladé zvíře se objevují ve dne. Pravidelně, obyčejná létající veverka tráví většinu svého života na stromech, příležitostně klesá na zem. Aktivita tohoto proteinu během studené sezóny prudce klesá. Všimněte si, že zvíře není v režimu spánku, ale když je zima venku, tráví čas v hnízdě a používá zásoby jídla, které udělal v teplé sezóně.

Důležitá poznámka o hojnosti

Vzhledem k tomu, že počet takových zvířat klesá všude, obyčejná létající veverka je oficiálně uznávána jako ohrožený druh. Červená kniha Běloruska má toto zvíře ve svých seznamech. Veverka patří do třetí kategorie ochrany. V roce 1993 byl protein uveden v červené knize. Kromě toho létající veverky lze nalézt v seznamech několika červených knih Ruska.

Malý závěr

Nyní víte, kdo taková létající veverka nebo obyčejná létající veverka, jak se také nazývá. Jak vidíte, je to velmi zajímavé zvíře s nádherným vzhledem. Doufáme, že informace uvedené v článku vám pomohly podrobně pochopit, jaký druh zvířete je, jaké jsou jeho vlastnosti reprodukce a chování.

Létající veverka - malý "parašutista"

Vzhled hlodavců připomíná veverku, takže patří k této rodině chřipky. Podívejme se blíže na to, jak vypadá létající veverka, s tím pomůže fotografie zvířat.

Délka těla veverky je asi 10-20 cm, lze říci, že ocas má téměř stejnou délku: 10-15 cm. Slouží jako brzda a pomáhá létání veverky a vykresluje směr během skoku. Hmotnost malého statečného muže je asi 150-180 g.

V roztomilem hlavě kruhového mohnatika s velkými černými očima, když se podíváte do těchto očí, prostě chcete zacházet s cukrovinkami, takže jsou naivní a pobouření. Uši jsou kulaté, ale na rozdíl od běžných veverků nemají štětce. Na pažích jsou malé prsty, ozbrojené velmi ostré drápy. Zadní nohy jsou mnohem delší než přední strana, mezi nimi jsou spojeny širokým kožním záhybem. Během letu se bílkovina rozprostírá končetiny, záhyby se táhnou a jakýsi druh padáku, kvůli tomu se zvířata nazývají létající veverka.

"Kožichový kabát" malých "parašutistů" je velmi měkký, jemný a hladký, mnohem lepší než ten obyčejný veverka. Na stránkách o živočišném životě můžete vidět nádherné obrázky, létající veverka vypadá velmi krásně na ně, můžete se na to podívat podrobně a pečlivě. Horní torzo stříbro s červenavým nádechem, spodní - bílá. V zimě dostane kůže všechny druhy šedých odstínů, stává se teplým a načechraným.

Proteiny životního stylu v přírodním prostředí

Létající veverky jsou šetrné zvíře, takže jejich "skladiště" je plné zásob, většinu času stráví při hledání jídla, nemůžete je říkat líní, jsou velmi pracovití. Vedou aktivní životní styl po celý rok, raději se vyrovnávají se všemi svými záležitostmi večer i v noci, zpravidla spí nebo tiše řídí své dutiny během dne. Tyto nepsané zákony často porušují ošetřovatelskou mámu veverky a mladou generaci.

Oni dělají jejich domy vysoká (4-13 m), dutá opatrně vybavit pomocí mechu a trávy. Ve vzácných případech se veverky nacházejí na skalách ve štěrbinách, stromy jako hlodavci více.

Je téměř nemožné nalézt létající loket v lese, s výjimkou pravděpodobně kvůli nízkým chatám nebo charakteristickým vrhům. Zvláště milují "mluvit" ve svém veverkovém jazyce, tyto hbité a hbité zvíře ve večerních hodinách, pak jejich chatter je slyšet v celém lese. Téměř po celou dobu tráví na stromech, na zemi se cítí nepohodlně a nejistě. Teplá sezóna ocasních hlodavců se v práci zabývá a v chladném zimním období téměř neustále sedí v dutinách a živí se zásobami z "skříní".

Dobří, klidní a nadýchané představitelé království veverky velmi neochotně jdou do konfliktů. Ale pokud se dotknete ženy s lýtkami, bude násilně bránit. Pěkné malé zvíře v takové situaci se změní v agresivní zlé zvíře.

Co létají veverky?

Co ti drobní tvrdí dělníci dávají přednost? Povinná položka ve veverkovém menu - jehly, semena jehličnatých stromů a pupeny listnatých stromů. Navíc létající veverka ve stravě obsahuje houby a bobule. Namísto sladkostí zvířata jedí náušnice z břízy a olše. Samozřejmě, že se živí každý den, ale nezapomínají, že je potřeba zásobovat, je v nich zabudováno od narození.

Až do konce létajícího veverka nebylo studováno, velmi tajné a rychlé ve svém přirozeném prostředí. Vědci nemohou dospět ke společnému názoru na to, zda tento hlodavec jedí ptáky vejce a dokonce i samotné kuřata. Debata pokračuje, jen říci, že to není možné.

Chov

Po páření hry, veverka-letící veverka vede potomky za měsíc. V roce se na chlupaté maminky narodí dvě až čtyři veverky. Batoľatá se narodí zcela bezmocní, nahá a slepí, teprve po dvou týdnech začnou mladí lidé vidět svět kolem sebe. Po měsíci a půl odpojí nejodvážnější dutinu a snaží se uskutečnit první seskoky. Během dvou měsíců se mladí lidé stanou nezávislí a bez pomoci svých rodičů najdou své vlastní jídlo.

Přírodní nepřátelé bílkovin a dlouhověkost ve volné přírodě

Tato roztomilá zvířata ve svém stanovišti čelí spoustě nebezpečí. Létající veverky jsou samozřejmě velmi obratné, ale vždy se jim nepodaří dostat se od pronásledování. Mají spoustu nepřátel, nejnebezpečnější z nich: rysa, lasička, marten, sokol. Jedná se o dravce, kteří mají příležitost dostat se do hnízda, bez ohledu na to, jak vysoko je vybaven. Z tohoto důvodu není život veverky v přírodě příliš dlouhý, jen asi pět let.

Vzhled

Letecká veverka ve svém vzhledu připomíná malou veverku, malou velikostí, ale s přítomností mezi přední a zadní tlapky charakteristického širokého kožního záhybu, pokrytého vlasy - druh "létající membrány". Taková membrána působí jako padák a aktivně působí jako nosná plocha, když hlodavci skáče. V přední části je taková membrána podepřena dlouhou a srpovitou kostrou, která pochází z zápěstí a je přibližně stejná jako délka předloktí. Chvost zvířete je poměrně dlouhá, pokrytá hustou kožešinou.

To je zajímavé! Hlavní rozdíl od ostatních druhů létání spočívá v tom, že společná létající veverka nemá létající membránu umístěnou mezi ocasní základnou a zadními nohami.

Velikost dospělé společné létající veverky je poměrně malá. Maximální délka těla se pohybuje od 12,0-22,8 cm s celkovou délkou celé části ocasu 11-13 cm, délka nohy obyčejné létající veverky nepřesahuje 3,0-3,9 cm, průměrná tělesná hmotnost dospělé osoby může dosáhnout 160- 170 Létající veverka má zaoblenou a matnou hlavu, stejně jako velké a vyduté, černé oči, kvůli nočnímu nebo soumraku životní styl. Uši jsou zaoblené, bez přítomnosti kartáčů. Všechny údy zástupce podčeledi Letyaga jsou spíše krátké, ale zadní čáry jsou vždy výrazně delší než přední. Koleny jsou krátké, se silným zakřivením, velmi ostré a houževnaté.

Kožešinové létající veverky jsou tlusté a měkké, výrazné hedvábnost. Kožešina takového divokého zvířete je mnohem měkčí a mnohem hustší než normální veverka. Horní část těla je zbarvená stříbně šedými tóny, často s přítomností okru nebo mírně hnědého odstínu. Dno těla létajícího veverka je bílá, s charakteristickým světle žlutým květem. Tam je černý okraj kolem očí. Chvost je velmi načechraný, výrazně lehčí než tělo, vlasy mají malý "hřeben" v různých směrech. Zimní srst je obzvláště svěží, z různých odstínů šedavé barvy. Létají veverky dvakrát během roku.

Veverka životní styl

Živočišná hlodavec z rodiny Squirrel je aktivní po celý rok a vede noční nebo soumračný životní styl. Krmení mláďat mláďat s mladistvými se také může objevit ve dne. Hodně času létající veverky stráví při hledání jídla. Nest obyčejná létající veverka se usadí v dutinách stromů a také používá pro tento účel vnořené dutiny dudáků nebo starých hnízd veverky. Příležitostně, hnízda létající veverka může být nalezena ve skalnaté štěrbině nebo přímo u lidského obydlí, včetně birdhouseů.

Hnízda kulatých létajících leopardů, složená z měkkých lichenů a mechu, stejně jako suché trávy. Létající veverky často hnízdí v hnízdech dospělých hnízd, což je vysvětleno absolutní neagresivitou a úplnou společenskou schopností takových divokých zvířat. Cicavec nemá žádné výrazné jednotlivé územní oblasti, ale je charakterizován obvyklými a relativně stabilními krmnými cestami. Ošetřující žena, která léta veverka, je naopak agresivnější a je schopna chránit své hnízdo před dravci.

To je zajímavé! Přítomnost létajících veveriček může naznačovat jakýsi "latrines" ve formě hromád trusů, který se podobá mravenčím vejcem poměrně jasné žluté barvy.

Spolu s normálními veverkami strávili létající veverky významnou část svého života přímo na stromech a velmi zřídka klesali na povrch země.. Kožní membrána, která se nachází mezi zadní a přední tlapkou, umožňuje zvířeti snadno naplánovat z jednoho stromu do druhého a rychle překonat vzdálenost 50-60 m. Pro skákání se létající veverky stoupají na samý vrchol stromu. Během letu se savce velmi široce rozšiřuje přední končetiny a zadní část je tlačí směrem k ocasní části, díky níž je vytvořena "trojúhelníková silueta" charakteristická pro létající veverku. Tím, že změní napětí membrány, létající veverky snadno a dobře manévrují, mění směr jejich letu o 90 °. Zadní část se zpravidla používá výhradně k brzdění.

Přistání na stonku stromu létajícího veverka nejčastěji nese jakousi tangensu, předtím ve svislé poloze a přilne ke všem nohám. Po přistání se zvíře okamžitě přesune na druhou stranu stromu, což usnadňuje vyhnout se kořisti, kteří hledají kořist. Mimo jiné létající letadla chytře a velmi rychle stoupají po kmenech a skočí z jedné větve do druhé, takže je obtížné vnímat takový hlodavec v lese.

Ochranná látka přispívá k ochrannému zbarvení a kůži, která pomáhá létajícímu veverku ke sloučení se stromem. Za soumraku můžete slyšet hlas létajícího veverka, který se podobá nízké a příliš hlasité kousnutí. Při nástupu studené sezóny se aktivita letáku výrazně snižuje.

Životnost

Fosilní pozůstatky společného létajícího veverka nebo létajícího veverka jsou známy již od období Miocénu. Průměrná délka života "malého parašutista" ve volné přírodě je zpravidla asi čtyři až šest let. Při správné péči v zajetí je savec schopen žít mnohem déle, asi deset až dvanáct let.

Habitat

Létající veverky obývají staré smíšené a opadavé lesní zóny smíchané s aspanou a také se cítí dobře v březových lesích nebo oříšcích. Na území evropské části naší země upřednostňují pokračovat v bažinách nebo řekách s jalovcovými výsadbami na pobřeží. Létající kužely jsou vzácné u jehličnanů.

Na území Sibiře se obyčejná létající veverka nebo létající veverka často usazuje ve vysoce rostoucích rostlinách z modřínu a v lesoparkujících zónách západní Sibiře upřednostňuje páskové lesy nebo březové háje. V severní části savce se drží řady lužních porostů. Najdete jej také v horských oblastech, ale pouze v lese.

Dieta bílkovin

Základem výživy těkavých bílkovin jsou pudy různých tvrdých dřevin, stejně jako hroty výhonků, mladých jehel a semen z jehličnatých rostlin, včetně modřínu a borovice. V létě jsou savci konzumováni plodinami z bobulí a houbami. Někdy tenkou a mladou kůru vrbové nebo osiky, břízy a javoru obtěžuje létající veverky.

To je zajímavé! Cicení neprospívá, ale v nejmrazivějších dnech klesá výhradně uvnitř hnízda a živí se zimními zásobami krmiva.

Hlavním jídlem jsou "náušnice" olše nebo břízy, které jsou uloženy jako zimní zásoby uvnitř dutiny. Podle některých zpráv může obyčejná létající veverka dokonce jíst novorozené kuřata, stejně jako ptáci vejce, ale dieta se značně liší v závislosti na nejzákladnějších vlastnostech stanoviště.

Přirozené nepřátele

Velmi roztomilé a drobné živočichy ve svém přirozeném prostředí jsou ohroženy velkým množstvím různých nebezpečí. Navzdory skutečnosti, že létající veverka je samozřejmě velmi hbitá, ale není vždy schopna odklonit se od pronásledování přirozených nepřátel. Lynxy a lasice, stejně jako marteny, fretky, solongy a dravé ptáky, včetně sokolů a sov, jsou obzvláště nebezpečné pro obyčejnou létající veverku nebo létající veverku.

Stav obyvatelstva a druhů

Celkový počet obyčejných létajících veveric je příliš malý, a proto je v současné době omezeno lovit takový vzácný zástupce podčeledi Letyaga a druhu euroasijských létajících veveriček. Kožešina takového savce, jako obyčejná létající veverka, je klasifikována jako nedostatečně cenná. Dokonce i navzdory vnější atraktivitě a měkkosti pokrývky srsti se vyznačuje velmi tenkým a docela křehkým jádrem, které může výrazně bránit jeho aktivnímu použití.

V zajetí se létající veverky zvyknou velmi špatně, protože takový hlodavec bude muset poskytnout dostatečný prostor pro létání a skákání.. Nicméně, jejich aktivní chytání s cílem prodávat jako domácí exotické je velmi populární v mnoha oblastech. Společný druh létajících losů je v současné době výrazně snížen v některých regionech Ruska. Právě z tohoto důvodu byly létající bílkoviny uvedeny v Červené knize některých regionů, včetně stránek Červené knihy Tatarstánské republiky.

Létající bílkoviny

Létající veverka (Petauristinae) patří do rodiny veverkovitých, podčeledi hlodavců. V lesech Ruska žije obyčejná létající veverka. Она принадлежит к роду Азиатские (Евразийские) летяги, объединяющих два вида – летяга обыкновенная и японская (малая) летяга.

Обыкновенную летягу называют «летучей белкой». Neobvyklá struktura těla dovoluje zvíře nejen letět z jednoho stromu do druhého, ale také produkovat složité akrobatické pohyby: plánovat, provádět složité manévry a akrobacii ve vzduchu, někdy přistávat na stejném místě, kde se spuštění začalo.

Domácí veverka ve vzduchu

Doma, aby zvířata byla obtížná, potřebují spoustu místa, aby mohli dělat svou oblíbenou aktivitu - skákat a létat. Navzdory tomu mají mnoho milovníků exotických zvířat takové domácí mazlíčky. Je pro ně snadné se starat, hlavní věcí je zajistit správnou výživu.

Létající veverky jsou ve vzhledu roztomilé stvoření, ale pokud je majitel příliš obtěžuje během dne, může to snadno zranit prst. Když přijde soumrak, stanou se vstřícnějšími a něžnějšími, nic se o tom nedá dělat - noční zvířata!

Velmi často se australská létající veverka stává mazlíkem, nazývá se také cukrová bílkovina. Toto malé zvíře dostalo zaslouženou přezdívku, protože miluje sladkosti. Pokud chcete rozmazlovat své chlupaté, koupte mu speciální bonbóny a kandované ovoce. Často se stane, že veverka začne plakat v noci, stejně jako malé dítě. Můžete uklidnit Crybaby s chutnou bonbónkou, po ošetření se zvíře okamžitě uklidní a splácí vám svou náklonností.

Dieta domácích bílkovin by měla obsahovat čerstvé ovoce a zeleninu, nezapomeňte přidat mléčné výrobky. Přelité vaječné skořápky nebo křída přidané do jídla doplní vápník v těle. Pokud správně krmit a péče o své domácí mazlíčky, pak doma létající veverka může žít asi 12-15 let.

Obecný popis

Létající veverka je malé zvíře s délkou těla až 17 cm a průměrnou hmotností 125 g. Její ocas je poměrně dlouhý ve srovnání s tělem a je 12 cm. Kožní záhyb umístěný podél těla slouží k plánování a skoku. Pokrytá jemnou vlnou spojuje přední a zadní končetiny a vyrovnává se, když veverka skočí. Tato membrána se používá jako zjednodušená verze padáku. Délka letu létajících veverka může být 50 metrů podél parabolické křivky.

Z zápěstí létající veverky opouští malou půlměsíční kost, která podporuje tento záhyb. Povrch ocasu je pokryt hustou kožešinou. Hlava létajícího veverka je více zaoblená než hlava obyčejné veverky a uši nemají štětce. Lesklé černé oči jsou obklopeny tmavou srstí. Existuje 22 zubů.

Velké rozměry a výčnělek očí umožňují létání nočního klubu. Měkká tenká srst se na zimu stává hustou a hustou. Barva kůže na zádech je stříbrná a na břiše - šedá se žlutým nádechem. Šedá ocas má černý okraj. Jeho hlavní barva je lehčí než barva zbytku těla. Chvost má jemné česání vlny na stranu středu.

Se změnou sezóny se mění i barva kožešiny, která se v zimě stává světlejší. Dvakrát ročně se zvířátka rozkládají. Podzimní vrhání začíná od hlavy a zastavuje se na špičce ocasu. Jarní molt pokračuje přesně naopak, začíná ocasem a končí na koruně.

Prodloužené kosti končetin, zejména nohy a předloktí, jsou nezbytné pro létání mezi stromy. Jeho tlapky jsou poměrně vyvinuté a velmi houževnaté a zadní jsou výrazně delší než přední. Na předních končetinách jsou 4 prsty, 5 prstů na zadních končetinách. V sedící pozici zvíře hodí ocasem na záda.

Územní rozdělení

Z vnějšku takové hnízdo má v zimě sférický tvar av létě se vrstva vrhu výrazně snižuje. Mimo dutiny je mastná a omítnutá zbytky vlny. V západní části Ruska se letící veverka snaží usadit poblíž bažin, kde se vyskytuje olše. Také zvíře preferuje jezera a řeky, kde jsou staré duté stromy.

Hlavním zaměstnáním létajících veverků je hledání potravy. Většina jídel se skládá z různých rostlin a pupenů stromů. Náušnice z břízy a olše - oblíbená pochoutka tohoto zvířete. Dokonce dělá zásoby na zimu, skryté náušnice uvnitř hnízda. V létě houby a bobule, stejně jako mladé výhonky, vstupují do jídla.

Předpokládá se, že létající veverky jsou schopné jíst kuřata a vejce malých druhů ptáků. Hlavním faktorem ovlivňujícím výživu zvířete je oblast distribuce. Na severu a západě Ruska je letní veverka uspokojena v zimě pouze s uloženými pupeny modřínu.

Sociální rysy a reprodukce

Létající veverky zpravidla žijí společně v hnízdách. Během svého života nezměňují svoji dvojici a zpravidla nezpůsobují konflikty. Létající veverky nevykazují agresivitu vůči sobě navzájem, ale ošetřovatelka může vykazovat charakter, chránící mláďata.

Reprodukce létání byla jen málo studována. V průběhu roku má žena pouze jedno porod a počet vrhů je 2-4 mláďata. Doba trvání těhotenství je 4-5 týdnů. První mládě se narodila v dubnu nebo v květnu. Čas druhého je koncem června a července. Péče o mláďata zajišťují výhradně ženy, naučí se jim také cesty k dostupným zdrojům potravin.

Letní veverky, které se právě narodily, mají velikost až 5 cm a váhu až 7 g. Délka ocasu novorozenců nepřesahuje 1,4 cm.

V prvních dnech života jsou mladí slepí a nahý, zírají si na 15. den. Mladý poprvé z hnízda po měsíci a půl po narození. 2-3 dny po této události mladé létající veverky dělají své první skoky a na 50. den - první plán. Od tohoto okamžiku se stávají zcela nezávislí a začínají žít odděleně od svých rodičů.

Ale pokud by doba dospívání musela být během období mrazu, mladí potomci zůstanou u svých rodičů v zimě, často zůstávají přes noc ve stejné dutině.

Délka zajetí v zajetí může dosáhnout 13 let a v přírodních stanovištích zvíře zřídka žijí déle než 5 let. Jejich hlavní nepřátelé jsou velké dravé ptáky. Také létající veverky zůstávají daleko od martens a sables.

Lidská interakce


Navzdory kráse jejich kůže, létající veverky nejsou používány v kožedělném průmyslu, protože výrobek z něj brzy ztratí sílu a odlupuje. Nemůžete létat domy doma, protože potřebují udělat skoky, a omezený prostor bydlení mu nedovolí vést normální život, protože zvíře brzy umře.

Nic však nebrání jejich chovu v zoologických zahradách. To vyžaduje prostorné voliéry. K zachování reprodukční aktivity je nutné sezónní prodloužení teploty. Proto se potomstvo očekává pouze od zvířat obsažených v ulicích.

Obvykle létající veverky nevykazují agresi vůči osobě a mají sklon zůstat bez povšimnutí. Existují však případy, kdy ženy napadly lidi, kteří narušili potomstvo.

Někdy létající veverky se usadí poblíž lidského obydlí. V zimě přicházejí k obilí.

Zajímavé fakty

  1. Když veverka nalezne matici, rozbije ji, aby dosáhla jádra. Létající veverka pro tento účel vrtá díru do pláště.
  2. Při plánování těla zvířete tvoří lichoběžníkovou siluetu. Zadní a zadní končetiny jsou vzájemně přitlačovány, přední nohy jsou rozmístěny. Změna napětí membrán umožní pilotovi provést pilotní manévry a otáčet tělo o 90 stupňů. Brzdí zvířata s ocasem. Pro přistání létající veverka dopadá na kmen stromu se všemi čtyřmi končetinami a pohybuje se na jeho protilehlou stranu. Díky této akci bude chráněna před velkými dravci.
  3. Stopy letáků jsou téměř nemožné rozebrat na zemi, protože létající veverky velmi zřídka padnou dolů. Ve vzácných případech se stopy vlevo neliší od veverky. Dokonce i odborník ne vždy vidí rozdíl.
  4. Předtím, než se skočí, se letící veverka rozkládá na malou hrudku a pak, se svými končetinami spočívajícími na stromu, ostře narovnává tělo a směruje tlapky dopředu. Během letu se oblast těla zdvojnásobuje kvůli narovnanému kožnímu záhybu.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org