Zvířata

Barguzinsky sable: fotografie, zajímavé fakty, chov, barvy, jak to vypadá a kde se vyskytuje v přírodě

Pin
Send
Share
Send
Send


Tam je překvapivě roztomilé lesní zvíře s hezké roztomilé tváře a velmi krásný kožich. Žije v taigě. Existuje tolik rozmanitostí. Asi jeden z nich naleznete v tomto článku. Tento barguzin je zvíře (rodina sable). Zvažte a srovnejte druhy živého života v ruských otevřených prostorech.

Stabilní v přírodě: druhy

Sables jsou rozděleny do poddruhů. Dáváme krátký srovnávací popis některých z nich.

Tobolská sable má spíše velké rozměry: délka těla spolu s hlavou je od 370 do 510 mm (samci jsou větší než samice), délka ocasu je od 130 do 170 mm. To je nejjasnější ze všech druhů sobů. Distribuováno v západní Sibiři od Uralu po řeku. Obi.

Trochu menší a tmavší než Tobolsk je Kuznetskova sable. Délka těla je 375-480 mm, ocas je dlouhý 120-162 mm. Barva srsti je lehčí než Altai sable. Habitats - západní svahy Alatau (oblast Kuznetsk) a systém Tom.

Altai sable se vyznačuje větším rozsahem těla a lebky a tmavší barvou. Délka těla dosahuje 380-490 mm, ocas - od 120 do 176 mm. Barva srsti se mění od žluté až tmavě hnědé. Žije v oblastech Taiga Altai. Zde se také nachází barguzin - zvíře aklimatizované v těchto lokalitách. Je to kříž mezi Altai sable.

Velké množství poddruhů tohoto načechraného zvířete žije po celé severovýchodní části Ruska. Yenisei, Angarsk, Tungus, Sayan, Vitim, Chikois, Yakut, Kamčatka, Dálný východ atd. S jejich jmény mluví o svých stanovištích.

Je třeba poznamenat, že nejvzácnější kožešina na světě je bílá plstnatá kůže, která se příležitostně vyskytuje v neslyšící sibiřské taigě.

Barguzin (zvíře): popis

Barguzin je poddruh sable, který se vyznačuje poměrně malou velikostí a tmavší srstí. Podle těchto charakteristik se jedná o druhou pouze na Vitim Sabely. Jeho přírodními stanovišti jsou: pobřeží Bajkal (východní), Barguzinský hřeben z přítoků r. Barguzin (vpravo) k povodí řeky. Hangár (nahoře). Velmi skromné ​​a klidné zvíře Barguzin. Jeho rozměry jsou velmi malé.

Tělo spolu s hlavou má délku přibližně 395-420 mm u mužů a 360-410 mm u žen. Délka ocasu samce je od 122 do 155 mm a samice od 120 do 145 mm.
Sable obývá bajkalské lesy.

Trochu o Barguzinském rezervě

Typická taiga fauna je zastoupena v rezervaci Barguzinsky. Tam jsou některé vlastnosti spojené s horským terénem a umístění jezera Baikal v okolí.

Terestriální obratlovce zde představují více než 40 druhů savců, 280 druhů ptáků, 6 druhů plazů, 3 druhy obojživelníků, více než 40 druhů ryb a 790 s více identifikovanými druhy hmyzu.

Ze všech savců je více než 80% lesních obyvatel (mezi nimi je Barguzin zvíře, které způsobuje značný zájem). V těchto lesech jsou zvířata, která jsou pro tyto oblasti vzácná: létající veverky, střely (častější v Asii a v severní Evropě).

Mezi východní paleo-arktické druhy (s výjimkou Barguzin sable) patří: sibiřský losos, jeleň pižmový, asijský lesní myš, chipmunk a lemming. Palaearctic species - jelen (jeleň) ušlechtilý. Jsou zde také alpské šťávy a dudy. Vlci, lišky, lasice, vlkodlaky, erminy, rysy, modraví zajíci, hnědé medvědi, losy apod. Představují významnou část lesních obyvatelů. Zde žije druh beringovské fauny: slimák s černou barvou a krásné soby.

Odrůdy sable-barguzinového kožešiny, jeho hodnota

Povaha Barguzinova sable udělala cennou a teplou srst. Zvíře má kožešinu, která se mění v barvě od tmavé až světle hnědé. Kromě toho je na krku jasná skvrna.

Je třeba poznamenat, že tmavší barva kůže je vyšší. Barguzinský sable žijící v lese oblasti Bajkal je nejtemnější ze všech zvířat tohoto druhu, které se nacházejí na Sibiři. Jeho kožešina v mnoha jejích vlastnostech překračuje kvalitu kůže svých kolegu. Je měkký, tlustý, hedvábný a lehký.

V tomto ohledu velký zájem přináší roztomilý Barguzin - zvíře, jehož kožešina má velkou hodnotu na mezinárodních aukcích.

Kromě toho mají různé barvy srsti své vlastní speciální názvy: kůže je nejlehčí barva (světlá nebo píseň-žlutá) a levné, hlava je nejtmavší (téměř černá), cennější a dražší.

Střední odstíny jsou: keratal (hnědý tón s tmavým pruhem na zádech), podgolovka (lehčí strany a velké světlé hrdlo).

Vzhled zvířete

Jak vypadá Barguzin sable? Barva zvířete je nerovnoměrná a závisí na části těla. Například, nejtmavší odstín je pozorován na hlavě, téměř černý, tělo je světlé, od žlutého písku až po klidnou plavu, nebo hnědé, s tmavým pozadím na zádech a bohatým bodem na krku. První možnost se nazývá kůže a používá se jako hlavní surovina pro různé výrobky. Druhá se používá pro výrobu šálků, čepic a dalších oděvů. Z něho často šit obojky na hlavní výrobek.

Zvláštní funkce

Toto chlupaté zvíře je ve skutečnosti velice chytrý a nemilosrdný dravec, který se rád usazuje v cedrových lesích, houštinách, kamenných místech, vodách a skalnatých oblastech. Někdy vylézá na koruny stromů. Barguzinský sable se pohybuje pomocí skoků o délce 30 až 70 cm, díky struktuře tlapky nespadá do sněhu a šikmo stoupá po větvích stromů. Zvíře má vynikající pocit pachu a sluchu, ale vidění je slabší. Zvuk, který dělá tento načechraný dravce, může být nazván jako mumlání, nejasně připomínající kočičku.

Barguzin sable, jejíž foto je vidět v našem článku, se živí hlavně různými hlodavci. Mezi nimi je červené voly, pika, stejně jako veverky a zajíci. Kromě toho zvíře miluje jíst ptáky, jako je tetřev nebo tetřev. Režim loveckého lovu závisí na pocitu hladu. Navzdory skutečnosti, že hlavní činnost nastává v noci a za soumraku, dravce také často chodí do oblasti rybolovu za denního světla. Kromě pokrmů živočišného původu má sable ráda jíst ořechy a bobule, jako jsou borůvky, borůvky, horský popel, rybíz, borůvky, divoká růže a třešeň ptáků. Díky různorodé stravě se Barguzin sable, jehož fotografie ukazuje zvíře ve své slávě, se může pochlubit hedvábnou a lesklou srstí.

Puberty a těhotenství

Ve volné přírodě se dravce usadí hnízda v dutinách stromů, v kostech, stejně jako v nory mezi oddenky. Dosažení sexuální zralosti ve dvou až třech letech, tito zástupci lasice chovu po dobu 10-11 let. Cyklus reprodukční činnosti končí maximálně patnáctým rokem života. Dravci se v létě spojují, hlavní měsíce jsou červen, červenec. Těhotenství trvá přibližně 8 měsíců, přesněji 250-290 dní, v důsledku čehož se narodilo jedno až sedmé dítě. V průměru je toto číslo 3-4 štěňátka. Žena produkuje potomky v severních zeměpisných šířkách, počínaje květnem, v jižních oblastech - dříve než jeden měsíc (od dubna).

Kde se nacházejí v přírodě?

Barguzinský sable žije na území sibiřské tajhy, na Uralu, na severním okraji lesní vegetace na pobřeží Tichého oceánu, na ostrově Hokkaido v Japonsku. Každý rok se počet tohoto dravce snižuje kvůli vysoké hodnotě kožešiny. Velká hustota obyvatelstva byla zaznamenána v horských oblastech Sayan taiga a Kuznetsk Alatau. V centrální části regionu se často vyskytuje sobolina, například v primárních a lesoparézních uličkách, také v Chulymu.

Počet těchto zvířat je na těchto územích nerovnoměrně rozložen. Jižní zeměpisné šířky, včetně města Priangare a většiny okresu Yenisei, mohou být také nazývány hustě osídlenými regiony. V temných jehličnatých půdách je spousta nálezů. Například v okresech Baikit a Turukhansky, stejně jako v Yenisejské taigě. U více tlustých a jehličnatých houštin je počet považován za průměrný. V severní části přístavu taiga je Barguzin sable vzácný "host". V pásmu les-tundra do Nikolského a Potapova, stejně jako ve východní oblasti až po řeky Kotui a Fomich, jsou osady Künych pozorovány sporadicky.

Nejmenší počet, ne-li úplná absence těchto dravců, byl zaznamenán v jižním pásu. Důvodem pro to je, samozřejmě, prosperující pytláctví. V závislosti na oblasti biotopu existují tunely Tobolsk, Kuznetsk, Altai, Yenisei, Sayan, Angara, Tungus, Ilimi, Vitimsky, Chikoy, Jakutsk, Dálný východ a Kamčatka.

Použití

Lov na sable přináší na okraji velké výhody. Když je rybolov legální a počet zvířat pečlivě monitoruje komise, neexistují žádné problémy. Ale existuje taková aktivita jako pašování. Drahé kožešiny jsou vyváženy jako suroviny do zahraničí, poté vstupují na zahraniční trh jako hotové výrobky. Náklady na kabáty, pláště a sametové čepice jsou velmi vysoké v porovnání s cenami kůže.

Šampiónem hodnoty kožešiny je samozřejmě Barguzin sable. Zajímavé fakty ukazují, že v historii Ruska existovaly chvíle, kdy byl výrobek z daného zvířete poskytnut v částce rovnající se celkovému zámku. Když poptávka po sable kožešiny dosáhla svého vrcholu, byla falešná s martenem a dalšími členy této rodiny. Koneckonců, vysoce kvalitní suroviny neznatelný kupující nezapozoruje rozdíl.

Hodnota kožešiny je stále vysoká. Rusko je jediným dodavatelem sametových kůže na světovém trhu. Počet zvířat na území jiných států je nepřiměřeně malý, což znemožňuje výrobu surovin v průmyslovém měřítku. To však nevylučuje pytláctví.

Výroba

Tržní hodnota hotového výrobku závisí na barvě barguzinské sable. Nejvyšší cena má bohatou, tmavou srst. Nejčastěji se získává z oblastí bajkalských lesů. V sobotu žije v této oblasti nejtemnější kůže.

Ve světě módy jsou výrobky z této suroviny oceňovány především díky své kráse a síle. Dobrá kožichová srst bude trvat mnoho let, oteplovat svého majitele během mrazů. Světové módní domy se však nezaměřují na praktičnost. Dnes je černá Barguzin sable znamením stavu a bohatství. Vyrábí pár šatů a šatů od slavných kočiček.

Poprvé světový návrhář Marc Jacobs představil inovace pro veřejnost. Jeho výrobky byly vyrobeny z opálené kožešiny, která dále zvyšovala náklady a zkrátila životnost. Kožní kožešiny vyrobené z podsady jsou koneckonců náchylné k utírání. Nicméně, dámy z vysoké společnosti se o to nijak zvlášť nelíbí. Koneckonců, elegantní kabáty a capes byly noseny výhradně na drahých technikách, kde to bylo nemožné zmrazit. Produkty provádějí více dekorativní funkce.

Barguzinsky sable: chov zvířat

Kvalita kůže závisí na podmínkách, ve kterých zvíře žije. Nejvyšší mírou jsou samozřejmě samice, které se vyskytují ve volné přírodě. Jejich kožešina je nejdražší. Proto se mnozí začali zajímat o chov barguzinských sable v zajetí. Tam je spousta nuancí. Například se všemi požadavky a doporučeními pro údržbu těchto zvířat je schopna koncepce pouze čtvrtina celkového počtu samic. V přírodě se sableny snadno přizpůsobují změnám teploty, postrádají koncept stresu. Podle statistik přispívá obsah v zajetí k pozdějšímu pubertu. Výsledkem je, že ne všechny biologické procesy probíhají v sobě, protože jsou položeny od přírody. Mnoho žen kvůli nízké teplotě v krytech nemá čas na zrání folikulů, což vede k problémům s hnojením.

Také zvláštnosti obsahu zahrnují skutečnost, že jednotlivci, v závislosti na jejich pohlaví, jsou umístěni v klecích odděleně. Toto ovlivňuje nízkou prahovou hodnotu oplodnění v zajetí. Důvodem pro to je zajímavý fakt v životě šablon. Faktem je, že na začátku jara jsou ženy většinou zajímavé. Po páření se muži v přírodě blíží. Během tohoto období, nazývaného hladný, přináší kořist ke své těhotné "přítelkyni", aby se mohla osvěžit a získat sílu pro budoucí potomky. V zajetí, kvůli samostatnému pobytu, není takový proces splavování nemožný, což zásadně mění celý cyklus generace a vznik nového potomka spolu s jeho termíny.

Ovládání teploty také ztěžuje chov. Ve volné přírodě se teplotní výkyvy v závislosti na sezóně vyskytují hladce. Zvířata se rychle přizpůsobí i náhlému chladu. V krytech jsou hnízda uspořádána v dřevěných bednách, kde je teplotní režim přímo závislý na povětrnostních podmínkách. Chovný proces proto vyžaduje mnoho let dovedností, znalostí a tvrdé práce.

Náklady na Barguzin sable se liší v závislosti na pohlaví. Například muži mají velkou velikost těla a dlouhé vlasy. To vyžaduje nutnost zaměřit se na chovné samce. Nicméně, aniž bychom udrželi počet žen, je to nemožné, pokud také vezmeme v úvahu, že plemena sobolí jsou obtížnější v podmínkách otroctví.

Kvalita kůže také silně závisí na světelných podmínkách. Při nepřítomnosti ultrafialového záření se nemůžete zdržovat. Ačkoli se nedobrovolně stane, když jsou zvířata v klecích. Ve volné přírodě tito dravci prakticky tráví většinu svého životního cyklu pod otevřenou oblohou. Za jakýchkoli povětrnostních podmínek poskytuje maximální dávku ultrafialového záření, což způsobuje, že srst je sametová a lesklá. V zajetí je nezbytné poskytnout zvířatům přirozené sluneční světlo.

Výživa by měla být vyvážená. Strava zvířat o dvě třetiny se skládá z masa, zbytek by měl být převzat z mléka, tvaroh, zelenina, ovoce. Je nutné užívat vitamínové přípravky.

TOO VALUABLE

Bohužel úžasná krása a kvalita sametové kožešiny sloužila jeho majiteli špatně. Kůže zvířat, získané sibiřskými lovci, byly přeneseny do Evropy desítkami tisíc. Jejich cena byla tak vysoká, že peníze, které obdržely, staly základem rozpočtu ruského státu v 17. století. Sable byl těžen každým, kdo mohl a chtěl, všude. Výsledkem toho, že počátkem třicátých let minulého století byl tento tajemský zázrak na mnoha místech téměř pryč. Šumavka přežila pouze tam, kde byla zvlášť střežena.

Nyní se situace změnila. Ochrana, dočasný zákaz lovu, boj proti pytlákům vedli k tomu, že zmizení sable není ohroženo. Kromě toho je v přírodě nyní těžena mnohem méně často, protože se na chovných chovech chovají.

Odborníci se domnívají, že dnes "Barguzin sable" je více komoditní výukový termín než biologický. Důvodem je, že do konce 20. století zvíře obývalo téměř všechna taiga místa vhodná pro něj, od západní Sibiře až po Dálný východ. To mělo za následek jak ochranná opatření, tak i pravidelné vypouštění náložek do přírody, na území, kde byly dříve vyhubeny. Druhová škála se stala téměř nepřetržitou a již není možné vynechat oblast, kde žije Barguzin jako samostatný poddruh.

Fluffy Nomad

Sable je taiga zvíře. Je dobře v temných jehličnatých lesích, kde rostou cedry, jedle a smrk. Žije v lehkých modřínových lesech av borových lesích, kde všude upřednostňují přeplněné plochy s velkým množstvím padlých stromů, rozptýlenými kameny a hustými keřmi. Horolezec slamů je špatný, ačkoli on bude stoupat na strom, pokud je v nebezpečí. Šelma dává přednost běhu na zemi, který se pohybuje mezi kmeny. Tam, pod zkroucenými kořeny nebo v dutinách padlých stromů, zorganizuje vlastní útočiště. Útulné teplé hnízdo, lemované suchou trávou, velmi pečlivě využívá: toaleta se nachází na jiném místě, ve speciální díře nedaleko.

Podle jejich návyků je tento malý predátor také neobvyklý. Vybírá určitou část taigy a žije na ní po dobu 2-3 let, vybavuje trvalé díry a dočasné úkryty. Navíc se usazuje, a nedělá to sám: sable mistrovsky používá dutiny pod kořeny, staré dutiny nebo jeskyně v kamenech.

Na jejím místě žije zvíře stezky, označuje hranice. Cizí muži, stejně jako erminové a zvláště sloupy jsou okamžitě vyhoštěni. To je pochopitelné, protože tito dravci jdou téměř stejnou věc - proč by měli vydržet konkurenta poblíž? Там, где за соболем вели специальные наблюдения (например, в прибайкальской тайге), ученые обнаружили, что до восстановления соболиной популяции колонок в этих местах был обычным зверем, а сейчас его днем с огнем не найдешь. А вот со своей ближайшей родственницей куницей зверек прекрасно сосуществует. Юркая хищница использует в основном верхний ярус леса, а соболь - землю, поэтому и делить им нечего, В местах, где живут оба вида, можно встретить даже их гибрид - кидаса.

Через несколько лет соболь может вдруг сменить участок обитания. Někdy odjíždí poměrně daleko, po 150-200 km, dokonce překonával pohoří, a opět zvládl nové místo - skutečný fidget!

Jídlo nemá mnoho

Podle druhu jídla může být sable nazýváno všežravé. Samozřejmě, základem jeho stravy je živá kořist: voles, shrews, pikas, méně často veverky a chipmunks. Velcí samci mohou zachytit zajíce, a obzvláště šťastní lovci někdy napadají dokonce taigu zubatého jelena - jelena pižma. Některá zvířata úspěšně zachycují obrovské ve srovnání s jejich vlastními rozměry tetřev a černohlávek, spí ve sněhových dírách. Nepřehánějte dravce a carrion, rád, jíst snoi ryby, obsazení na břehu.

V době dozrávání borovice, tato zelenina, ale velmi výživné a výživné potraviny převezme většinu sable přídělu. Divoké bobule jsou také používány: borůvky, borůvky, jahody - a med, často spolu s včely.

Lov na sobě nejčastěji v temnotě. Pokud se jedná o málo jídlo, pak v noci může zvíře běžet až 20 km při hledání jídla.

FAMILY RITUALS

Na reprodukci sable stojí za zmínku. Dříve se věřilo, že těhotenství u žen trvá 2 měsíce. Vědci dospěli k takovým závěrům, protože na konci zimy se na zvířatech objevuje rutina a na konci dubna a května se rodí sablony. Bližší pohled na zoologové zjistil, že zimní rutina je falešná a hnojení se v tomto okamžiku nevyskytuje. Skutečné "svatby" v sobě - ​​v létě. Oplodněné vejce zůstává dlouho v ženském pohlavním traktu a teprve na jaře se začíná rozdělovat. Tento jev se nazývá latentní fáze těhotenství, je to u některých jiných zvířat.

Samička se dotýká slepých, nahých a zcela bezmocných dětí. V tuto chvíli byste se neměli blížit k bytu - napadnou, aniž by mysleli, dokonce i psa! Většinou je ve vrhu 3-4 malé mláďata a žijí v útulku pod matkou asi 1,5 měsíce. Později, zábavné neohrabaná malá zvířata postupně začínají chodit ven a seznámit se s okolním světem. V červenci, v době příští cesty, opouštějí rodinu a začínají samostatný život.

V BYTU JAKO NA LESE

Zkrocení tohoto pohybujícího se hbitého zvířete je poměrně snadné, ale jen tehdy, když se dostane do muže v raném věku. Zde jsou jen samé návyky pro městský byt jsou velmi nepříjemné. Zvíře například miluje skryté "báječné" na neočekávaných místech: pod polštářem majitele, v jeho šatech nebo na pultech s jídlem. A báječné, podle sable, je například kus ne zcela čerstvé ryby nebo masa. Dokážete si představit reakci majitele, který našel v šatech nohavičkách špinavý "dárek"? Květinové hrnce také zřídka zažívají sálavé hry, stejně jako další věci ležící nebo stojící na regálech. Takže možná, neměli byste toto zvíře začít doma, jeho místo je v taigě.

SABLE V POTRAVINOVÉM ŘETĚZI

Slam má poměrně málo nepřátel. Oni mohou být jedeni opeřenými dravci (například různé druhy sov, zejména největší z nich - orlice), medvěd (náhodně kopání hnízda s mláďaty), velký kornout - harza. Samotný dravec jedí jak hlodavce podobné myším, tak i jiným malým savcům a rostlinným potravinám (bobule, ořechy).

POWER OF SABLE

Křehký les. Lingonberry bobule a listy mají léčivé vlastnosti. Používají se jak v lékařství, tak ve vaření. Mnoho lesních ptáků a zvířat na podzim je ráda, že jíst bobuloviny. Začali pěstovat borůvky v polovině 18. století a v 20. letech se její plantáže objevovaly v mnoha zemích světa, včetně Rosshy.

DIGGER

Obecným názvem pro několik druhů malých savců je rodina žraloků. Toto zvíře má velikost asi malé velikosti myši, ale v biologických vlastnostech se tomu nepodobá. Jezdí vše, s čím se dokáže vyrovnat: chrobáky, kobylky, ještě ještěrky pro myši. Zajímavé je, že dravina nemá den a noc: během dne má až 200 nebo více období aktivit, rozptýlených krátkým spánkem.

SEVERNÍ POTRAVINY

Odštěpení savců lagomorpha. Malé zvíře, ne delší než 20 cm, s malými kulatými ušima. Žije na kamenících, sutí, poblíž výstupů skal. Současně je velmi náročná na velikost bloků: příliš velká nebo příliš malá, že se nevejde. V zimě vytváří zásoby sena a jiných krmiv, které jiní obyvatelé taigy často jedí: jelen, pižmoň, zvěř a dokonce i medvědi.

SIBIČNÍ. NEBO ÁZIE, BURUNDUK

Jediný zástupce čipmunkové rodiny žijící v Eurasii. Někdy je jeho paní izolovaná v samostatném rodu. Chipmunk je snadno rozpoznatelný černými pruhy na zádech, běžící po celém těle. Stejně jako mnoho jiných hlodavců to ukládá jídlo pro zimu: ořechy, sušené houby a bobule, žaludy a jiná zrna, které je nesou v tvářích pouzdrech. Sambulky nejenom jedí samotné chipmunky, ale také oškubí své sklady.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org