Zvířata

Hnědé medvědy: popis a stanoviště

Pin
Send
Share
Send
Send


Největším drakem v přírodě je medvěd. Jedná se o zvíře savce, dravce. Přibližně před šesti miliony lety se toto zvíře objevilo na zemi a vždy se považovalo za symbol síly a ochrany. V tomto článku se dozvíte o medvědí, kde žije, o čem se živí, o tom, jak se chová.

Délka těla závisí na typu zvířete, může být od jednoho do tří metrů a hmotnost může dosáhnout od 40 kg do jedné tuny. Tělo dravce je velké a squat, má hustý krátký krk a velkou hlavu. Velmi silné čelisti mohou hýbat nejen rostlinami, ale také různými druhy masa. Ačkoli tlapky medvěda a nemotorné, ale jsou poměrně silné. Z tohoto důvodu zvíře prochází, houpající se, v různých směrech a celá noha slouží jako podpora. Jeho rychlost dosahuje až 50 km / h. S pomocí svých velkých drápů volně vykopávají potravu z půdy, oddělují svou kořist a snadno stoupají stromy. Většina těchto dravců velmi dobře plave. Lední medvědi mají mezi prsty membránu. Medvěd žije asi 45 let.

Medvěd má špatně vyvinutý zrak a sluch, ale jeho smysl funguje dokonale, někdy medvěd může stoupat na stavbě své tlapky a cítit ji, aby lépe cítil kořist.
Medvěd má velmi silnou srst, pokrývá celé tělo. Barva vlny v různých odstínech od hnědé po černé. Polární medvědi jsou bílí a pandové jsou černí s bílým. Když medvěd stárne, má tmavý odstín vlny, zbarví šedě a zesílí. U všech druhů medvědů je ocas, ve všech je krátký a stěží viditelný pod kožešinou a v pandě je jasně viditelný.

Kolik žije medvěd hnědý?

Život kluská noha závisí na jeho stanovišti. Ve volné přírodě může medvěd hnědý dosáhnout věku 20 až 35 let. Pokud je zvíře drženo v zoologické zahradě, tento údaj je téměř zdvojnásoben. V zajetí může medvěd žít asi 50 let. Nástup puberty nastává ve věku od 6 do 11 let.

Velikost a hmotnost zvířete

Standardní délka trupu trupu dravce se pohybuje od jednoho do dvou metrů. Největší medvědi žijí na Aljašce, Kamčatce a na Dálném východě. Jedná se o grizzlies, pravé obry, jejichž výška u stánku na jejich zadních nohách dosahuje tři metry.

Maximální hmotnost medvěda (hnědý) může být 600 kg. Tito jsou opravdu obrovské obrovské giganty. Průměrná hmotnost dospělého muže je 140-400 kg a váha samice je 90-210 kg. Největší muž byl nalezen na ostrově Kodiak. Jeho tělesná hmotnost byla obrovská - 1134 kg. Ovšem zvířata žijící ve středním Rusku váží mnohem méně - asi 100 kg.

Na podzim se toto zvíře hromadí velké množství tukových rezerv pro další hibernaci, a proto se hmotnost medvěda (hnědá) zvyšuje o 20%.

Habitáty

Většina medvědů žije v hustých lesích, v bažinách. Často je lze vidět v tundre nebo v horských lesech. V Rusku žije toto zvíře ve vzdálených severních oblastech. Velmi často se na Sibiře vyskytují hnědé medvědi. Klidné lesy taigy umožňují, aby se klobása cítila jako prostorná a svobodná, a tudíž nic nebrání jejich existenci.

V USA žijí medvědi převážně v otevřených oblastech - na pobřeží, alpské louky. V Evropě žijí většinou v hustých horských lesích.

V Asii můžete také najít populace hnědých medvědů. Jejich rozsah pokrývá malé oblasti Palestiny, Íránu, severní Číny a japonského ostrova Hokkaido.

Co nese medvědi?

Všemohoucí a vytrvalost - to jsou hlavní vlastnosti, které pomáhají zvíře přežít v těžkých podmínkách. Ve stravě hnědého medvěda je 75% rostlinná jídla. Bruin se může krmit hlízy, ořechy, bobule, stonky bylin, kořenů a žaludů. Pokud to nestačí, medvěd může jít na plodiny ovsa nebo kukuřice, krmit do cedrových lesů.

Velcí jedinci mají pozoruhodnou sílu a kořist na malých mladých zvířatech. Jediným úderem obrovské tlapy může medvěd zabít páteř losu nebo jelena. Loví srnčí jelena, divokou pražici, jelena, horské kozy. Žádný problém, hnědé medvědi mohou jíst hlodavce, larvy, mravence, žáby, červy a ještěrky.

Zkušení rybáři a maskování

Často nosí krmivo na mrkev. Nešťastné zvířecí zbytky, které se objevují, je obratně zakrývají štětcem a snaží se zůstat poblíž, dokud úplně nejezdí "najít". Pokud medvěd nedávno jedl, může to počkat několik dní. Po nějaké době bude maso zabitého zvířete měkčí a bude se mu líbit.

Nejobvyklejším zaměstnáním medvědů je rybolov. Jdou na daleké východní řeky, kde se hromadí losos. Zvláště zde jsou medvědi chováni se svým potomstvem. Matka obratně zachycuje losos a nese ji svým mláďatům.

Současně na řece můžete vidět až 30 medvědů, které se často účastní bitvy o kořist.

Medvěd má velmi vyvinuté čichové orgány. Vůně rozloženého masa, jasně cítí, i když je od něj ve vzdálenosti 3 km. Jeho sluch je také velmi dobře vyvinutý. Někdy se medvěd stane na zadních nohách, aby poslouchal jakýkoli zvuk nebo cítil směr pachu jídla.

Jak se medvěd chová v přírodě? Hnědý "mistr taigy" začíná obíhat jeho vlastnictví za soumraku nebo brzy ráno. Při špatném počasí nebo v deštivých dobách se může celý den procházet lesem a hledat jídlo.

Rychlost a agility - charakteristické vlastnosti šelmy

Na první pohled se toto obrovské zvíře zdá být velmi nepříjemné a pomalé. Ale není. Velký hnědý medvěd je velmi agilní a snadno se pohybuje. Při honbě s obětí může dosáhnout rychlosti až 60 km / h. Medvěd je také skvělý plavec. To může snadno pokrýt vzdálenost 6-10 km od vody a plave s potěšením v horkých letních dnech.

Mladí medvědi lezou po stromech. S věkem je tato schopnost mírně nudná, ale nezmizí. Hluboký sníh je pro ně obtížný zážitek, protože se medvěd pohybuje velkou obtížností.

Doba chovu

Po dlouhém spánku získali sílu hnědé medvědy připravené k páření. Gon začíná na jaře, v květnu, a trvá asi měsíc. Ženy informují o připravenosti k páření zvláštním tajemstvím, které má silný zápach. Na těchto štítcích muži nacházejí své vybrané a chrání je před soupeři.

Někdy pro ženu mezi dvěma medvědy vznikají zuřivé bitvy, v nichž je rozhodnut osud a někdy i život jednoho z nich. V případě úmrtí jednoho z mužů může vítěz dokonce jíst.

V době páření jsou medvědi velmi nebezpeční. Dělají divoký řev a mohou napadnout osobu.

Reprodukce potomků

Přesně 6-8 měsíců se narodí mládě medvěd mláďata. Obvykle žena přináší 2-4 mláďata, zcela plešatá, s nedostatečně vyvinutými orgány sluchu a zraku. O měsíc později však mláďata otevřely oči, je tu schopnost zachytit zvuk. Ihned po narození mláďata váží asi 500 g a jejich délka dosahuje 25 cm. Ve 3 měsících mají mláďata všechny zuby zubů.

Během prvních šesti měsíců života dítěte konzumují mateřské mléko. Pak se k jejich stravě přidávají bobule, hmyz, zelení. Později jim matka přináší ryby nebo jejich kořist. Po dobu asi 2 let žijí mladí lidé se svou matkou, učí se zvykům, jemnosti lovu, leží s ní spící. Nezávislý život mladého medvěda začíná ve věku 3-4 let. Medvědí otec se nikdy nezúčastňuje na vychovávání potomků.

Způsob života

Hnědý medvěd je nestabilní zvíře. Na jednom místě jí, v jiném spí, a pro páření to může zanechat několik kilometrů od jeho obvyklého prostředí. Mladý medvěd se prochází kolem oblasti, dokud nezačne rodinu.

Hnědý mistr si označuje jeho majetky. Zde může lovit sám. Značně ohraničuje okraje, trhá kůru ze stromů. V oblastech bez plantáží může medvěd odlupovat předměty, které jsou v jejím zorném poli - kameny, svahy.

V létě se může lehce uvolnit na otevřených žlázách ležících přímo na zemi. Hlavní věc, že ​​toto místo bylo pro medvěda osamělé a bezpečné.

Proč se cvaká?

Před hibernácí musí medvěd získat potřebné množství tukových zásob. Pokud to nestačí, zvíře musí bloudit dále při hledání potravy. Z toho pochází jméno - tyč.

Do chladného období se medvěd usmrtí před mrazem, hladem nebo loveckou pistolí. V zimě se však můžete setkat nejen s ojnicí. Často medvědův spánek může být jednoduše narušován lidmi. Pak je toto bláznivé zvíře nuceno hledat nové útočiště, aby znovu přežilo.

Vyhledat

Medvěd vybírá tento zimní úkryt se zvláštní péčí. Pro pachatele jsou vybrány spolehlivé klidné místa, které se nacházejí na okrajích bažin, ve větru, na březích řek, v samotných jeskyních. Úkryt by měl být suchý, teplý, prostorný a bezpečný.

Medvěd usadil svůj den mechem a položil měkký podestýlku. Střešní přístřešek je maskovaný a izolovaný. Velmi často medvěd má už několik let dobrý den.

Život hnědých medvědů je hledat jídlo, zvláště před hibernácí. Než se vrhne do spánku, zvíře pečlivě zaměňuje stopy: prochází bažinami, úniky a dokonce i kroky zpět.

Tichá a relaxační dovolená

V útulném dni nese spící mrazivou dlouhou zimu. Starší muži opouštějí své útočiště před nikým jiným. Nejdelší medvěd je v dnu s potomkem. Hibernace hnědých medvědů trvá 5-6 měsíců. Obvykle začíná v říjnu a končí v dubnu.

Medvědi nepoklesnou do hlubokého spánku. Zachovávají citlivost a vitalitu, jsou snadno rušivé. Tělesná teplota medvěda během spánku je v rozmezí 29-34 stupňů. Během hibernace se spotřebovává málo energie a kožní botka chytá své tukové zásoby získané během aktivního času. Během zimních prázdnin ztratí medvěd asi 80 kg své hmotnosti.

Zimní funkce

Během zimy spí na své straně medvěda, pohodlně nakloněná. Méně časté pozorování jsou pozice na zádech nebo sedění, s hlavou dolů. Dýchání a srdeční frekvence během hibernace zpomalují.

Překvapivě, během zimního spánku, toto zvíře nevyhýbe. Veškerý odpad v těle medvěda je znovu zpracován a přeměněn na cenné bílkoviny nezbytné pro jeho existenci. Končetina je uzavřena hustým korku sestávajícím z jehel, stlačené trávy a vlny. Odstraní se poté, co zvíře opustí den.

Měří medvěd nasákavou tlapku?

Mnoho lidí naivně věří, že v zimním zimním období dochází k produkci hodnotných vitamínů z končetin. Ale není. Faktem je, že v lednu je obnovena kůže na medvídcích. Stará suchá kůže se zlomí a dává mu silné nepohodlí. Aby se taková svědění mírně potlačila, medvěd olizoval svou tlapku, namočil ji a změkčil jí slinami.

Nebezpečné a silné zvíře

Medvěd je především a především dravec, mocný a strašný. Náhodné setkání s tou rozzuřenou šelma nepřinese nic dobrého.

Pěší jaro, zimní hledání nového útočiště - v těchto obdobích je nejnebezpečnějším medvěd hnědý. Popis nebo fotografie zvířat, která žijí v mateřských školách a laskavě zacházejí s lidmi, by neměla oklamat - tam vyrostly v zcela odlišných podmínkách. V přírodě může být zdánlivě klidná šelma krutá a snadno nesla hlavu. Zvláště pokud jste se táhli na své území.

Je také nutné vyhnout se ženám s potomstvem. Matky jsou řízeny instinktem a agresí, takže je lepší, aby se nedostali na cestu.

Samozřejmě, chování krku se odvíjí od situace a času roku. Často samí medvědi utíkají a vidí osobu v dálce. Ale nemyslete si, že protože tato šelma může jíst plody a med, je to jeho oblíbené jídlo. Nejlepší jídlo pro medvěda je maso a nikdy mu nebude chybět příležitost.

Proč nemotorný?

Tato přezdívka je pevně stanovena pro medvěda. A to vše, že při chůzi střídavě kráčí na pravou a levou tlapku. Proto se zvenčí zdá, že medvěd je kosolapit.

Ale tato pomalost a nemotornost jsou podvodné. Když nastane nebezpečná situace, toto zvíře okamžitě vstoupí do cvalu a jednoduše předstihuje člověka. Zvláštnost struktury předních a zadních nohou umožňuje ukázat bezprecedentní obratnost při jízdě do kopce. Dobije víry mnohem rychleji, než z nich sestoupí.

Trvalo více než jedno tisíciletí, kdy vznikl tak komplexní systém životních podmínek a života tohoto úžasného zvířete. Výsledkem je, že hnědé medvědi získali schopnost přežít v oblastech s drsnými klimatickými podmínkami. Příroda je úžasná a zůstává jenom obdivovat její moudrost a neměnné zákony a dát vše na své místo.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org