Ptáci

Ptáci středního Ruska

Pin
Send
Share
Send
Send


Seznam ptáků v Rusku je poměrně rozsáhlý. V této oblasti žijí kočky, kachny, holuby a kozy, vrabci a vrány, které lze vidět na každé ulici, v každém parku a veřejné zahradě. Tam jsou také vzácnější zástupci světa ptáků. Jedná se o čápi, jeřáby, sovy, červené ptactvo, jitroce a mnoho dalších. Každý z nich je zajímavý svým vlastním způsobem a je vynikajícím předmětem studia.

Ptáci středního Ruska

V této části země žije jen obrovský počet ptáků. A každý rok zde zůstává stále více ptáků na zimu. Usadí se v parcích a náměstích pod střechami domů. Často obyvatelé živí své sousední sousedé, což jim umožňuje strávit dobrou zimu. Často se zde nachází kukačka, kestrel, kolibřík a kuklík. Tito ptáci se stále častěji přibližují k lidem. V městských parcích, na rybnících a jezerech můžete vidět spoustu kachen a dokonce i labutě. A v noci můžete slyšet houkání sovy a pronikavý výkřik sokola.

Ptáci v prostřední zóně jsou více než 70 stěhovavých a sedavých druhů, stejně jako více než 60 druhů stěhovavých ptáků. V teplé sezóně zde žijí a při příchodu chladného počasí chodí do Asie a Afriky.

Městští ptáci

Mnoho ptáků ve středním Rusku se raději usadí poblíž lidského obydlí. V této oblasti existuje nejméně 36 druhů městských ptáků. Některé z nich se usadily přímo v městských budovách. Ostatní preferují parky a náměstí, stavějí hnízda ve stromech a keřů. Při sledování městských ptáků se můžete naučit zajímavé fakty a rysy jejich života. Můžete například odhalit takové intelektuální schopnosti ptáků, o kterých jsme ani předtím nevěřili. Stačí, abyste zvedli oči k nebe častěji a pozorně poslouchejte svět kolem sebe.

Výhody a ublížení člověku

Samozřejmě, výhody městských ptáků jsou tak zřejmé, že by o tom neměly ani mluvit. Například vrabci, jejichž zvířata jsou prostě nemožná počítat, neustále hledají potravu. Se svými malými zobáky zničí miliony malých hmyzů za den a také sehnaly stovky tisíc semen plevelů. Není divu, že se nazývají řádovateli městských skládek a skládek.

Zajímavé je, že škrábance může pohltit tolik hmyzů, pavouků a housenek, které váží za jeden den. A z toho se nedostane tuku, protože utratí veškerou svou energii při hledání nového jídla.

Ale ptáci mohou být škodliví.

"Bird" potíže

Blechy, muchy, klíšťata a lusky se začínají množit v místech hromadné agregace ptáků. Někteří ptáci jsou navíc zdrojem a nosičem velmi nebezpečných chorob - ornitóza. Tato nemoc může být přenášena na člověka av některých případech je fatální. Také ptáci mohou přenášet nemoci, jako je encefalitida, pasteurelóza, brucelóza a další.

Často, při hledání potravin, malé ptáky, jako jsou vrabci, letí do obchodů, skladů a nákupních center. Tam zkazí jídlo, obalí obal a výrobek je nepoužitelný. Ptačí výkaly nejen zkazují vzhled budov a ulic, ale také způsobují rzi na kovových částech budov a konstrukcí. Stáda ptáků narušují provoz elektrických vedení, narušují normální provoz letišť. Zničte plodiny v zahradách, v kuchyni a na polích.

Lesní ptáci

Mnoho ptáků středního pásu se stále raději usazuje v lese. Opadavé masivy dávají přednost černé tetřevě, rychlé, kedrovické, slepé a jiné. Zápalné lesy byly vybrány jinými ptáky: azurový džbán, kvark a modrá straka. V lesích je také mnoho ptáků, kteří jedí hmyz: dudáků, flycatchers, holubů a tak dále. Zde staví hnízda a plemeno.

Irové jsou bohaté na zlaté orly, kukačky, sovy. Můžete se zde také setkat s čočkou a známým dýňovým hrnečkem. Někdy se může zdát, že jehličnatý les je spíše bez života a v něm je smrtící ticho. Daleko od toho. Ve skutečnosti je plná obyvatel, zejména ptáků, stačí se naučit poslouchat a slyšet je.

Jedním z nejznámějších stěhovavých ptáků je polní lark. Tento malý pták váží pouhých 40 gramů a délka dosahuje maximálně 19 cm. Přicházejí velmi brzy, jakmile se sněh roztaví a objeví se první rozmrazení. Je hnízdo o něco později, když se objeví spousta zelené vegetace. Nejprve se pták krmí loňskými rostlinnými semeny a extrahuje spící hmyz ze zmrzlé země.

Lark žije na zemi a živí se tam také. Ale zpívá výhradně ve vzduchu. Sestupuje se do výšky 150 metrů a naplňuje hlasitěji, čím vyšší se zvedá. Někdy se zdá, že zazní zvonění z modré oblohy. Snížená, birdie zpívá tišší a trhavější a ve výšce 15-20 metrů a úplně tichá.

Heron a jeřáby

Dobře známý jeřáb a volavka dávají přednost životnímu stylu v blízkosti vody. Celkově existuje v přírodě jen více než 60 druhů heronů různých velikostí. Mezi nejznámější patří:

  • velký bílý
  • černá
  • malá modrá
  • šedý volavka.

Jedná se o velmi rozpoznatelné stvoření, není možné ho zmást s jiným ptákem. Mezi charakteristické rysy patří dlouhé, elegantní nohy a zobák, známý svou dlouhou a přímočarostí, malým krátkým ocasem a dlouhým krkem.

Žijí obvykle u vody. Mohou se nalézt na bažinách, malých řekách, na jezerních loukách. Velcí vodní volavky se snaží vyhnout. Krmí těmi ptáky velmi zvláštním způsobem. Ve své stravě jsou hady, žáby, žumpy, hadi, mýty, velký hmyz, ryby a ryby. Některé druhy volavky dávají přednost diverzifikaci svého stolu s myší a malými krtci.

Jeřáb a volavka jsou monogamní ptáci, tzn. Tvoří pouze jednu dvojici. Ale pokud se jeřáby "oženit" po celý život, volavka vytváří pár pro tuto sezónu. Muž je velmi pěkný pečující o svého partnera - elegantně se krouží a uchopí zobák. Muž také přebírá většinu práce na uspořádání hnízda. Ze samice se vyžaduje jen položit přinesený materiál. Heronové hatchlings se střídají a v jednom hnízdě mohou být až 7 vajec.

V závislosti na typu může hmotnost heronů dosáhnout 2 kg a rozpětí křídel je 175 cm.

Jeřáby jsou také docela velké ptáky. Hmotnost tohoto perníku může dosáhnout 6 kg a rozpětí křídel je 2,5 metru. Barva ptáků (šedý jeřáb) je modrošedá a záda je tmavší než břicho. Bílé peří na bocích a zadní části krku. Horní část hlavy je zbavená oříšků, pouze červená kůže. Labky jsou tmavé a zobák má světle šedou barvu.

Šedé jeřáby migrují v hejnech, každý z nich má kolem 400 jedinců. Krmení ptáků velmi rozmanité. Jsou šťastní, že jedí stonky a semena, brambory, bobule a ovoce stromů, listů, kořenů a hlíz mnoha rostlin. V létě šedý jeřáb diverzifikuje stravu s myší, raky, červy a malými ptáky. Také nepřehánějí vážky, hlemýždi, pavouky a chrobáky a další živé bytosti.

Šedý jeřáb - dlouhotrvající pták. Ve volné přírodě může jejich životnost činit 40 let.

Luketa tráví celý svůj život za letu, jen občas sedí někde k odpočinku. Existuje několik typů těchto ptáků s rychlým okrajem:

  • město vlaštovka
  • země,
  • poblíž pobřeží.

Jedná se o nejznámější a nejznámější druhy. Obecně, rod vlaštovky má asi 80 druhů. Navzdory této rozmanitosti jsou všechny velmi podobné a vedou téměř stejný způsob života. Všechny vlaštovky jsou hmyzožravé. Jsou hnízdí v obrovských množstvích, což velice pomáhá člověku.

Ve vzduchu jsou tyto ptáci skuteční esové. Jsou schopni dělat mnoho akrobatů, například mrtvou smyčku. Ve vzduchu, polknutí dělají všechno: ponoří se, padají, plánují, dokonce pijí a koupají a letí nad vodou.

Nejzajímavější pobřežní lastovička nebo tzv. Pobřežní čára. Na rozdíl od ostatních bratrů nevytváří hnízdo, ale žije v nory. Na prudkém srázu poblíž nádrže takovéto ptáky kopat hluboký, někdy až jeden a půl metru díra. Na konci je malá expanzní - hnízdící komora. Tam se beregovushka skláněla hnízda hole, větviček a suchých čepelí trávy.

Kdo tyto ptáky nezná, nejčastější ve středním pruhu? V rodině holubů je více než 300 druhů. Všechny z nich jsou velmi podobné, samozřejmě, pokud z porovnávacího seznamu vyloučíme ozdobné plemena. Pro vzorek zde je akceptována známá šedá holuba. Byli to jeho domestikovaní potomci, kteří sloužili lidem jako pošťáci. Holub je jedním z mála ptáků, kteří chodí i létají. A mnozí urbanisté jsou tak líní, že berou do vzduchu jen tehdy, když je to naprosto nezbytné.

Překvapivě, šedivé holubice živí své kuřata. Slyšeli jste někdy o mléčném včelu? Jedná se o holuby. V době vzniku mláďat ve světle mozku holuba se vyrábí speciální hormon, prolaktin. V důsledku působení této látky začne vytvářet vnitřní povrch ptačího husíku, nebo spíše jeho slizniční membrány, zvláštní látku podobnou hmotě mléčného tvarohu. Spojuje se s ním změkčené semena jíst ptákem. Výsledkem je speciální nutriční směs, která je krmivem pro kuřata.

Turtle holubice je jeden z nejmenších druhů holubů. Někteří věří, že tzv. Holub holka. To však není pravda. Na rozdíl od sizar holuba, holubice holubice není skutečný urbanista. Objevují se v našich zemích v prvních květnových dnech a letí v srpnu. Žijí nejčastěji v parcích, lese, na polích av borových lesích. Hnízda těchto ptáků se nachází na stromech. Ačkoli všichni holubi stavějí své domy spíše náhodně, hnízdo želvy, i když vypadá příliš delikátně, je docela silné. Někdy dům gorlitsin je tak jasný, že můžete vidět vejce ležící v něm přímo od země, nebo si můžete prohlížet kuřata.

Další známý obyvatel ruských lesů je obyčejný hajzl. Její jasně žluté peří nedobrovolně vás usměje a cítit teplo letního dne. Hřeben přichází na konci května, kdy začne zeleně. Jedná se o poměrně velké ptáky, asi 25 cm dlouhé a váží 70-75 gramů. Ale dokonce takový zdánlivě spíše velký pták je spíše obtížné vidět na zelené listí.

Oriole hnízdo je také velmi zvláštní. Jedná se o druh hluboké houpací sítě, zavěšené v koruně stromu. Bez ohledu na to, jak se vítr zuří, nebudou kuřata nikdy spadnout z hnízda, protože jsou velmi trvanlivé, ačkoli docela elegantní.

Housenka se živí hlavně bugy, motýly a pavouky. Na konci léta je jejich dávka rozmanitá malinovou, včelí třešní a jarní plody. Už na začátku září tyto "sluneční paprsky" létají samy na zimu do Afriky.

Sova je spíše velký pták. Jeho rozpětí křídel může dosahovat jeden a půl metru. Nejčastěji jsou tito zástupci soví červenohnědé barvy. Oříškové oříšky mají zvláštní strukturu, která jim umožňuje absolutně ticho létat. Na území Ruska existuje 5 druhů těchto ptáků. Všechny jsou uvedeny v červené knize.

Žije sovu u roklí, bažin a starých lesů. Můžete se naučit tím trochu divokého smíchu. Velká hlava ptáka má speciální "uši" a okrouhlé oči se ve tmě dokonale dívají. Sovy mají jeden rys, známý snad i dětem. Jsou schopny otočit hlavy až o 270 stupňů.

Sova je dravý pták. Obvyklé jídlo pro něj jsou gophers, woodchucks, myši, chipmunks a jiná malá zvířata. Dokonce i ve stravě mohou obsahovat různé druhy hmyzu a podivuhodně jehňat. Když sova letí nad rybníkem, rád se svádí na žábu nebo ryby.

Ačkoli dospělá sova nemá žádné přirozené nepřátele, děti mohou být snadnou kořistí pro vlka nebo liška. Ale mnohem více těchto ptáků trpí v rukou člověka. Faktem je, že ptáci často jedí hlodavci žijící v polích ošetřených "anti-myší" jedy. Po konzumaci nemocné, otrávené myši nemá pták téměř žádnou šanci na přežití.

Ve středním Rusku jsou také velké ptáky. Pokud jde o migraci, je například labuť pekařů běžná. Letí na pobřeží Azovského a Černého moře.

Loutka lesní je poměrně těžký pták, takže většinu svého života tráví ve vodě. Jsou docela podobné svým blízkým malým labutěm. Rozdíl je stále zde. V barvách zobáku dominují žluté odstíny a malé labutě - černé. Jinak jsou velmi podobné. Délka těla chlapce je 1,3-1,7 metrů a hmotnost může dosáhnout 15 kg. Mají krátké nohy a krásný dlouhý krk. Vultures mají bílé peří, velmi měkké a teplé, mají hodně chmýří.

Stejně jako jeřáby, labutě jsou monogamní, vytvářejí pár pro život. Vultures hnízdí u rybníků a úzkostlivě chrání své území před zásahy cizinců.

Koník

Tito malí ptáci se objevují v naší oblasti brzy na jaře. Dokonce ani led nelehl dolů a u nádrží je již možné setkat se s štíhlými stvořeními a neustále otřásat ocasy. V přírodě existují tyto druhy bobulí:

  • bílá
  • žlutá nebo pliska
  • lesní koně,
  • pole koně,
  • louka koně.

V naší zemi žije několik dalších druhů bruslí: stepní, hora, sibiřská a červenohnědá.

Wagtails tráví téměř celý svůj čas na zemi. Dokonce staví hnízda pod kořeny stromu, v hromadě keře a trávy a v blízkosti lidského obydlí se mohou usadit v přístřešku nebo dřevěném dříví. Lidé se téměř nebojí, i když se někdo objeví poblíž hnízda, dráp nezačne, ale pokračuje po cestě a vede nebezpečí z jejich domova.

Jak vidíte, ptáci středního Ruska jsou poměrně početní a rozmanité. Zde uvedené jsou jen zlomek zástupců místní fauny.

Slavík obyčejný

Ve středním Rusku se 10. května objeví pták. Pokud se budete řídit příznaky přírody, nočníky čekají, až se stromy břízy pokryjí listí. To znamená, že se studená voda nevrátí až do podzimu a voda nebude pokryta ledem.

Blízkost vody - hlavní podmínka pro hnízdění sýkoru. Tyhle zpěváky centrálního Ruskamilovat vlhkost. Proto hledáte hlasité v lužních a nížinných lesích.

Mimochodem, mimochodem, nočníky jsou nenápadné, velikost několika převyšuje vrabci. Barva ptáků je hnědočervená. Krk a břicho jsou lehčí než hlavní opeření. Horní ocasní peří mírně načervenalé. "Oblečení" samic a samců se shoduje. Hmota se shoduje. U dospělých je to 25-30 gramů.

Slyštely jsou připisovány rodině kosatců. Obvyklý druh je příbuzný západu. Ta druhá je nejvíce zpívající mezi nočními. Křesťanství postihlo ruské ptáky. Jejich árie jsou téměř stejně dobré jako písně západních ptáků. Koncerty přinášejí noční oslavy v noci.

Špinavě šedá, na tenké a dlouhé noze. Popište houbičku houbovou, známou svou jedovatostí. A tady jsou ptáci? Mezi nimi jsou i toadstools. Pojmenován analogicky s houbami, kvůli vnějším podobnostem.

Spernatá síra. Namísto dlouhé nohy je prodloužený krk, který je korunován hlavou s červeně-černým límcem. Jeho tmavé peří jsou rozděleny na 2 svazky, které přidávají podobnosti s kloboukem jedovatého houby. Toto je obecný popis.

Toadstool má poddruhy. Většina obyvatel je střední pásmo. PtáciPoddruhy s červeným hrdlem se vyznačují zlatými pruhy na tvářích a mění se na stejně jasné trsy peří blízko uší. Velká houbička má bílé obočí a šedovlasý nemá.

Toadstools se liší velikostí. Zástupci velkého poddruhu váží více než kilogram, délka dosahuje 57 centimetrů. Mnoho šedivých hřebců je asi 700 gramů. Délka těla je však asi 43 centimetrů. Červené vousy váží pouhých 400 gramů a dosahují 34 centimetrů.

V teplých oblastech jsou ropucha usazena, ale v Rusku dorazí pouze na léto. Ptáci se objevují v polovině dubna, usazují se na nádržích. Tady mouchaři najdou dvojici a přistoupí k manželským tancům.

Úkolem je synchronní opakování pohybu partnera. To je děláno ptáky s nožem trávy v jejich zobáku. Graces ptáků, ve stejnou dobu, můžete závidět.

Tyhle ptáků středního Ruskadistribuované pouze na jeho jižní hranici. Zobrazení uvedené v červené knize. Populace ochromila lov. Z evropských létajících ptáků je sáňka největší. Maso není jen hodně, ale také chutné. Není překvapením, že jediným způsobem, jak zastavit lov, bylo zákazy.

V případě ohrožení nejsou koblíci ani křičet. Zástupci tohoto druhu jsou mute. Na druhou stranu, má ostré oči a jasný vzhled, připomínající Turecko. Zapnuto fotografie ptákavypadají masivní.

Muži jsou větší, váží 15-20 kg. Hmotnost samic nepřesahuje 8 kg. Ženské pohlaví bez knírek. Muži mají je, samozřejmě se skládají z peří. Hlavy ptáků jsou středně velké, šedé s krátkým zobákem. Výkonný nádech krku a těla malovaný. Rozptýlený černým, bílým, červeným peřím. Ukáže se žebrová struktura.

Bustard - ptáků středního Ruskavyjíždění pouze za běhu. Počínaje určitým místem je omezen rozměr. Охотникам такая медлительность была наруку, способствовав быстрому сокращению численности дроф.

Перелетный. В России уже в начале марта. Если зима была теплой, прилетает в феврале. Селится у водоемов. Питается насекомыми. Внешне чибисы отличаются хохолком на голове. Он игриво загнут, наподобие завитка.

Окрас представителей вида черно-белый, но в брачный период «подергивается» цветными переливами. Jejich gamma připomíná benzínové skvrny na vodě nebo oxidy na kovu.

Nohavice kalhot jsou bílé a labky jsou karmínové. Krása je miniaturní. Hmotnost ptáků nepřesahuje 350 gramů. V délce jsou vrstvy rovny 28-30 centimetrů. Velikost samic a samců se shoduje.

Chibisovské hlasy nejsou tak příjemné jako pohled. Pěchotěsný, hlučný. V Rusku se z ústa na ústa legenda o ženách změnila na ptáka a vykřikla za ztrátu svého manžela. Příběh je hoden soucitu. Možná právě proto Slované považují za posvátné, a zničení jejich hnízd bylo hříšné.

Crakeův hlas je také bez melodie. Lesní ptácinudí a často se mýlí za žáby. Když najdete zdroj zvuku, vidíte ptáka o hmotnosti asi 150 gramů.

Tělo lesklé je mírně zploštělé, namalované v šedých, hnědých a černých tónech. Na nenápadném pozadí 2 krátké křídla. Jsou schopni zvednout ptáka do ovzduší. To se děje zřídka. Crake se nelíbí.

Podívejte se na obtíž. Zástupci tohoto druhu jsou extrémně plachtí, jasně vidí, slyší a evidentně cítí situaci. Její kukuřičné oříšky sondou na mokrých travnatých plochách s vysokou trávou, kde se usadili.

Komplikuje hledání ptáků také noční. Dokonce i pod krytem temnoty se kukuřice pohybují a drží se na zemi. Ke svému opeřenýma krk a hruď.

Nakonec otevíráme tajemství zploštělého těla kukuřičných škvírek. Stlačený ze strany snižuje odpor vzduchu při běhu. Není zvyklý odletět se od nebezpečí, ptáci se spoléhají na sílu nohou a zákony fyziky.

Dravé ptáky

Objednat sokoli. V Rusku se jedná o dvě rodiny - sokolíky a jestřábi. Jedná se o dravce, charakterizované ostrým zobákem a ne méně ostrými drápy. Velikost feathery reprezentantů ze střední až docela velké.

Dalším charakteristickým znakem tohoto pořadí lze považovat skutečnost, že velké ptáky mohou ušetřit svou energii kvůli stoupajícímu a měnícímu se peří několikrát během svého života. Hnízda může postavit sami sebe a zabírat prázdná hnízda jiných druhů.

Bohužel, populace těchto krásných ptáků se v poslední době velmi snížila. Proto se pokouší uměle vypěstovat vzácné druhy tohoto řádu.

Sovy odloučené zahrnuje dvě rodiny. Zástupci tohoto řádu jsou draví představitelé světa ptáků, kteří honí v noci nebo za soumraku. Výrazné vlastnosti: unikátní sluch a vidění, stejně jako možnost otočení hlavy o více než 360 stupňů. Ptáci se živí hlavně hlodavci, některé druhy jedí hmyz. Sovy jsou lesní ptáci, kteří potřebují ochranu (zejména u velkých druhů).

Vodní ptáci

V týmu Charadriiformes Zahrnuje 11 rodin ptáků. Jedná se převážně o druhy ptáků z vodních ptáků, ale zástupci, kteří žijí na polích, v lesech av stepiích.

Nejčastěji se ptáci žitného odlučného chovu v hejnech staví hnízda na skalách nebo na zemi, zřídka na stromech.

Rackové a jejich příbuzní mohou provádět docela vzdálené lety, ale většinou je jejich cesta jasně směrována.

Squad Anseriformes - nejrozsáhlejší skupina vodních ptáků. Obsahuje 15 rodů. To jsou všechny obvyklé kachny, husy, husy atd.

Zástupci tohoto řádu jsou zcela odlišní v biologické struktuře. Hnízda je postavena nejčastěji na půdě poblíž vody. Ale některé druhy dávají přednost hnízdění na skalách nebo v dutinách stromů. A tam jsou druhy, které staví hnízda v burrows, lemování jim chmýří, a, odlétání od hnízda, maska.

Většinou jsou zástupci tohoto řádu stěhovaví ptáci. Ale existují druhy, které zůstávají do zimy, za předpokladu, že nádrž nezamrzne.

Kvůli nemilosrdnému lovu pro zástupce avifauna tohoto oddělení, mnoho z nich bylo na pokraji vyhynutí a je uvedeno v červené knize.

V centrální ruské oblasti existují čtyři rodiny oddělení. Crane. Jedná se o stěhovavé ptáky, které nejčastěji obývají bažiny, vodní útvary a otevřenou krajinu.

Ptáci tohoto řádu jsou všežravci a mohou jíst jak rostlinné potraviny, tak hmyz, škeble, malé ryby a dokonce i žáby.

Ptáci tohoto řádu hnízdí v zemi a vytvářejí silné manželské páry.

Bohužel populace jeřábu se v posledních letech snížila a většina druhů se považuje za vzácnou.

V Rusku jsou celkem čtyři rodiny Ciconiiformes.

Ptáci mají velkou trpělivost, protože mohou strávit hodiny ve velmi studené vodě a nehýbat se.

Ciconiiformes - stěhovaví ptáci, v rozmezí od středních až po velmi velké, které se živí živočišnými potravinami, ale někdy mohou jíst plankton.

Mohou se hníst se zástupci jiných druhů (kormorány, volavky, ibisy) a tudíž představují poměrně velké kolonie.

Ve středním Rusku existují čtyři rodiny oddělení Pelikáni. Jedná se o ptáky, které dávají přednost vodnímu prostředí, takže v blízkosti vody vytvářejí hnízda a žijí ve velkých koloniích.

Materiálem pro stavbu hnízd jsou větve a stonky.

Výraznou vlastností lze nazvat skutečností, že se jejich peří navlhčí ve vodě a musí je dlouho uschnout, zatímco šíří křídla.

Na závěr

Se všemi druhy ptáků, kteří žijí ve středním Rusku, musíte mít na paměti, že se to může změnit. Mnohokrát se rozsáhlé druhy ptáků staly vzácnými a dokonce i obecně považovány za zaniklé. Ochrana vzácných druhů a rozumný lov mnoha ptáků pomůže zachovat to, co vytvořila příroda.

Jarní výlety v severním a středním Rusku


Ptáci severního a středního Ruska

Oslabení struktur distribuce ptáků na území je jedním z úkolů jakékoliv ornitologické exkurze. Proto v procesu seznámení se s jarním chováním ptáků je třeba věnovat pozornost nejen tomu, jak pták zpívá, ale i tam, kde se udržuje v této době. Pravidelné zpěv ptáka na určitém místě slouží jako indikátor jeho chovatelské stanice - důležitá biologická charakteristika druhu, která se používá k posuzování možných způsobů jeho vypořádání a distribučních modelů. Je také nutné věnovat pozornost míře ekologické plasticity různých typů. Není dobře pochopena. Někteří ptáci, jako například drozd píseň nebo chargie, mohou hnízdí jak v jehličnatých a opadavých lesech. Jiní žijí pouze v smrkových lesích nebo pouze v dubových lesích atd. Existuje však několik takových ptáků. Většina z nich je široce rozšířená a lze je nalézt v různých biotopích.

Poznání hlasů lesních ptáků je lepší začít s návštěvou jehličnatých lesů, které nejsou tak bohaté na ptáky jako listnaté. Vzhledem k tomu, že je méně ptáků, je snazší zapamatovat si jejich hlasy.

V smrkovém lese

V smrkových porostech ptáci obvykle zpívají déle než v borových lesích nebo dokonce iv dubových lesích. Jejich písně je možné slyšet zde od počátku dubna do poloviny srpna. To se vysvětluje skutečností, že mezi ptáky, kteří žijí ve smrkových lesích, existuje mnoho druhů, které mají dvojitý chovný cyklus. Výsledkem je, že doba hnízdění byla prodloužena téměř tři měsíce. To je charakteristické především pro vozy, křovinořezy a dřevěné brouky, pika, žlutohnědé korálky, chiffchaff, chyzh, dřevěný holub a některé další. Tak lze ornitologickou exkurzi do jedlového lesa úspěšně provést jak na jaře, tak v polovině léta.

"Vepsianský les". Čisté smrkové lesy jsou u ptáků chudé. Zde zpívají velkou vzdálenost jeden od druhého a jejich hlasy se zřídka spojují do společného sboru. Obzvláště nízká hustota ptáků v nížinných, bažinatých smrekových lesích, nazývaných teplé. Tento typ lesa je typický například v rezervaci Vepsky les, který se nachází na okraji regionů Leningrad a Vologda. Asi 25 druhů ptáků je zde spojeno se smrkovým lesem. Z nich je nejtypičtější tříprstý dudák, yurok a kuksh. V jižní podzóně taigy se nacházejí mnohem méně často.

Kukshi se dají znát i z dálky, když se navzájem pronásledují, vydávají velmi hlasitý štěkot "Klíček". Když je kukš důvěřivý, někdy dovoluje člověku velmi blízko. Je to spíš velký pták, větší než drozd. Při zbarvení peří je zarážející jasně červený ocas a černohnědý uzávěr.


Obr. 15. Kuksha (obr. A. Komarová)

Kuksha je velmi mobilní a udržuje něco jako kozy: neustále skákat z větve do větve, strkat kořist s jeho zobákem, stisknout ji prsty, doprovázet své akce s různými cvrlikání. Ticho letí ze stromu na strom a rozvíjí svůj červený ocas. Píseň je tichá, skládá se ze spletitých zvuků, částečně vypůjčených jinými ptáky.

Yurok je druh blízký finči a nahrazuje ji v severní části lesní zóny. V mnoha ohledech jsou oba druhy podobné. Jejich jarní demonstrativní píseň je však úplně jiná. Yurok monosyllabicky bzučí, jemně se ozve finch. Podle píseň, yurok je pravděpodobněji podobný zelené louce, jeden z jehož kolena píseň má také bzučivý odstín. Sedí na významném místě, muž Yuri čas od času pomalu zvedá hlavu nahoru a vydává jeho "zhzhzhzh." Je namalováno docela jasně: černá hlava a zadní část, červené hrdlo a hrudník, bílé břicho, s jasnými pruhy viditelnými na křídlech.


Obr. 16. Muž Jurka (obr. A. Komarová)

Trojitý datel je poměrně tichý a není tak nápadný jako velký motley jeden. Na jaře je ovšem oživen: publikuje poměrně tiché a krátké bubnování a reprodukuje dlouhé píšťalky. Jedná se o malý datel, velikost škrcence. Je snadné ho rozpoznat podle barvy víčka: u mužů je zlatožlutá, u žen je stříbřitě šedá. Při pohledu zezadu je bílá barva viditelná za krkem a vzadu. Obecné zabarvení je pestré.


Obr. 18. Trojitý datel (obr. A. Formozova)

Dřevěná třešeň, třešňák a ptarmigan jsou také charakteristickými pro "les Vepsian". Šedivý jeřáb hnízdí v mechových bažinách, na čelech Lagozero se rozmnožují černí hnízdiči. Bůh, goshawk a vrabec bydlí tady. Ve večerních hodinách se dřevěný koberec táhne na břeh jezera, aby se zuřil. Tam je černý datel, tam je také velký motley. Holuby jsou označeny běžným dřevěným holubem a dokonce i klinčíkem, který hnízdí v dutinách obrovských nadpěchů. Také se usadili a černali. Kromě jyrky a kuksh jsou faunou zpěvných ptáků zastoupeny finch (finch, siskin a bullfinch), kobylky (zpěvník, maelstalk, redstart), flycatchers (malí a šediví), warblers (tenki a chrastítka), stejně jako lesní král. kadeře, dýku a havrana. Setkáme se všemi těmito ptáky na dalších exkurzích.


Obr. 17. Chaffinch (obr. A. Komarová)

Ramen Výlet do stromů, které rostou na suchých vyvýšených místech, které se nazývají ramen, je zajímavější. Tento typ lesa je charakteristický pro subregion jižní taigy. Zde na okrajích a čistkách je v stánku spousta olše, břízy a osichů, některé kapradiny jsou chyceny.

Pokud večer půjdete na výlet do jedle lesa, nejdřív budou hlasy písečných drmů přilákat pozornost sebe sama. Jasně hrají roli prvních houslí v obecném sboru ptáků. Černí ptáci zpívají, vždy sedí na vrcholu velkých jedle. Jejich píseň se skládá z neustále se měnících stanz, obvykle opakovaných dvakrát nebo více. A. N. Promptov velmi dobře zobrazuje píseň této drozd s frází: "Filip-filip-prridi-prridi-chaypit-chaypit. S cukrem, s cukrem". Pesní meloun je správně považován za nejlepšího zpěváka našich severních lesů. Nabíjení je s ním soutěží. Tento malý pták obvykle zůstává nízký - v křoví nebo na zemi, ale večer, během zpěvu, se pokouší vzít místo výše a také sedí na vrcholu stromu. Píseň je velmi vágní a těžko si pamatuje. Začíná to dlouhým jemným píšťalkem, následovaným nižším, přerušovaným, jemným, postupně snižujícím tril.


Obr. 19. Žlutohlavý korálek (obr. A. Komarová)

V smrkových lesech můžete téměř jistě slyšet zpěv siskinů, žloutlých korálků, dříků a chiffchaffů. O chizhe už mluvilo. Píseň žlutohnědého korálu by měla být poslouchána v absolutním tichu, protože jeho hlas je tichý a velmi tenký a zpravidla zpívá v koruně velkého smrku, který se neustále pohybuje z místa na místo. V nejtmavším hlasu pták odvodí "suite-suite-suite-syi-titi-sigr." Jako by se zaklepal na poslední slabiku. Kinglet je nejmenší pták naší fauny. Jeho hmotnost je 5-6 gramů, téměř jako kolibřík.


Obr. 20. Wren (obr. A. Komarová)

Píseň drátu, naopak, vždy překvapuje svou relativní silou. Malý pták, trochu větší než král, a její hlas zazní v lese. Píseň se skládá z velmi zvukových, měnících se vzorů a procházejících trillů z jednoho do druhého. Trvá asi 5 sekund. Po krátké přestávce znovu spí. Zatímco zpívá, někdy stoupá poměrně vysoko na strom, často sedí na vrcholu velké hromady křovin. Obvykle se drží na zemi samotné, a proto se nazývá podkožinou mezi lidmi. Obzvláště pozoruhodný rys jeho vzhledu je krátký, vzpřímený ocas, který se zdá být připojen k sférickému hnědému tele.

M. Menzbir úspěšně porovná píseň Tenkovka šifonu se zvukem kapiček z pádu z velké výšky. Začátek písně - suché praskání "tr-tr-tr" - se slyší jen zblízka. Pak ve stejném rytmu pták vykonává svůj "stín-ting-stín-tyun-shadow-ting-stín-tyun." (Asi 15 krát), změna tonality na téměř každé slabice. Tenkovka je jedním z nejvíce neúnavných zpěváků. Zpívá brzy ráno, odpoledne a večer. Její píseň je distribuována od konce dubna do konce července. Zvýšená aktivita tenkovky je způsobena dvojitým chovným cyklem a skutečností, že muži tohoto druhu se zřídka podílejí na péči o potomstvo.

V dopoledních hodinách a večerech v jedle je někdy velmi hrubý hlas lesního holuba, dřevěný holub, znějící jako šklebení šelmy. Vyslovuje velmi výraznou frázi "Ruhr-ru-rururu-Ruru-Ruru Rururu-Ruru-Rururu-Ru". Grumbling před ženou holub mění charakter písně a reprodukuje ji tišeji a v jiném rytmu.


Obr. 21. Hřebínka - samčí a samičí (obr. A. Komarová)

Velkým zájmem je setkání s tetřevem. Často slyšel, neviděl. Na konci dubna - začátku května muži dávají své hlasy poměrně pravidelně, zejména v dopoledních hodinách. Massa grouse asi 400 gramů, a píšťalky téměř tak tenké jako tit. Mužská píseň je jednoduchá: dva dlouhé píšťaly a krátký hravý thriller. Hvízda samice má nižší tón, hrubší a bez tril na konci. S návnadou je snadné vidět hlíznatku. Když slyšel píseň mužského pohlaví, člověk musí ležet nízko a po několika chvílích pískat s mužem nebo ženou. V některých případech začne hnědožlutka téměř bezprostředně vyletět. Každý let je doprovázen charakteristickým "snarem" křídel. Po 2-3 příjezdech najednou se na jednom ze sousedních stromů náhle objevuje tetřev. Bez náhlych pohybů byste se měli radši zabývat pomocí dalekohledu! On je okouzlující, a to navzdory obecně skromnému oblečení - všichni v tmavě bílé barvě, s černým hrdlem a malým trsy na hlavě. Těžko si lze představit, že takový plachý a krásný pták stále natáčí, přitahuje jaro v zabijáci, i když pravidla lovu jsou zakázána.

Na místech navštěvovaných lidmi jsou lískové slepice obezřetní, neochotně létají k vraždě a častěji tiše pískají na zemi. Když si všimnou jednoho člověka, začnou vydávat znepokojivý signál. To je zvuk "tiktik-tiktiktik.", Reprodukce velmi rychle a šeptem. Pak se hnědočerná hlína tiše rozběhne po boku a letí pryč.

Pokud jsou ve smrkovém lese velké osiky, pak se ve svých dutinách často vyskytují velkoplodé dudlíky, černé ryby, někdy kluntují, červené náplasti. Velmi zřídka najdeme naši nejmenší sovu - malou sovu. Jeho hlas - rovnoměrně opakující se tenký píšťalka - je slyšet večer večer - začátkem května. Někdy je na lemu stromů i leknínek v smrkových lesích. Všimneme si ho, jak vzrůstá vysoko na obloze, kde se čas od času objeví charakteristický výkřik "Klíč". Osoed je obyčejný u očkování. Jeho vyvolávací výkřik je velmi tenký, melodický, pitch-modulační píšťalka. Ze všech denních dravců má sumec nejvyšší hlas. Někdy se masožravce na obloze stoupá a pak ho poznává světelné zbarvení peří. Příčné černé pruhy na ocase a křídlech jsou také zarážející. Častěji se však setkává na okraji lesa nehybně usazeného nízko nad zemí. Pták pozoruje pohyby pozemních vosí, aby detekoval hnízdo tohoto hmyzu ve směru svého letu, vykopal ho a vytáhl plástve s larvami - hlavním jídlem černého brouka a jeho kuřat.

U smrkových lesů ve středním věku je také pika, bullfinch, malý flycatcher a samozřejmě všudypřítomná finch. Malý flycatcher vybírá tmavé oblasti lesa. Její píseň je těžko chytit. Můžete to rozpoznat sestupným rozsahem krátkých, ale čistých zvuků, které se vyslyší na konci písně. Tam je také dřevo brouk zde. Přilne k oblastem, kde jsou husté houštiny mladých jedle, ve kterých hnízdí. Vidět ptáka není snadné. Je tiché a tajné, a jen během zpěvu se muži stoupají na vrcholy velkých smrky a stávají se znatelnými. Jejich píseň připomíná trojúhelník, ale je mnohem tišší a kratší. Je obtížné ji vykreslit. Je nutné identifikovat ptáka svým vzhledem pomocí dalekohledu: lícově šedou přední částí těla, lehkým břichem a rezavou hnědou zadní částí se skvrnitými čarami. Mírně menší než vrabec.

Ptáci borových lesů


Obr. 22. Горлица на гнезде (фото Ю. Пукинского)

Чистые молодые сосняки тоже не богаты птицами. Это объясняется однородностью экологических условий таких лесов, представленных, как правило, одновозрастными насаждениями и не имеющих подроста и подлеска. Здесь можно встретить гнездящимися сороку, перепелятника, горлицу, ушастую сову и сойку. S výjimkou želva-holubice, jejíž charakteristická vrstva "turr-turrr-turrrr, turr-turrr" je slyšena neustále, jsou uvedené druhy ptáků mlčky a skrytě, takže je těžké je sledovat na jaře. Jay nejvíce zachycuje oko. Někdy tiše, téměř bez klapání křídla, plány ze stromu na strom. V tomto případě je snadné si všimnout polních znaků tohoto druhu: bílý převis a modré skvrny na křídlech. Zpívání zpěvných ptáků lze slyšet hlavně u vzácných mladých lidí. Zde zazpívají želvy, lesní škrty a zahradní bobule. Posledně jmenovaný druh je široce rozšířený a nachází se všude na lesních hranicích a dokonce iv lese staršího věku. Zpívající muž sedí nehybně na větev křoví nebo mladého stromu a melancholicky opakuje krátkou píseň "tutyutyu-ryu" a snižuje zvuk na poslední slabici.


Obr. 23. Jay na hnízdě (foto A. Malchevsky)

Zralé, přeplněné. V borových lesích, kde věk stromů dosahuje 100-300 let a kde mohou již existovat dutiny, jsou ptáci mnohem víc. Druhové složení avifauna se stává ještě bohatším, pokud do hlavních lesních druhů připojí alespoň některé listnaté stromy a keře. Při přehřátí ohraničeném jezerem může Gogol hníst v dutinách starých borovic. Z dvojitých nesters žijících v borovicových lesech poukazujeme na velryby a černé dudáky, sovy a modrý nos, které se někdy dokonce usadí v místech hnízd, ale pouze tam, kde jsou rozsáhlá pole a záplavové oblasti řek, kde sokol loví. Častěji však hnízdo otevřeně hnízdí a zabírá staré hnízda vran. V blízkosti hnízda je velmi patrné. Samci a samici letí rychle, doprovázet jejich let s ostrým, častým plačem-cli-cli-cli-cli-cli. Úzké a ostré křídla, červené (horní) a skvrnité (dole) zbarvení opeření, černý proužek na konci ocasu, který je červený se samičkou s příčnými pruhy a samec s ocelovou barvou jsou zarážející. Během lovu keřů je zvykem viset ve stejném místě ve vzduchu. Hlas zlaté sovy může být slyšet jen brzy na jaře. Jeho píseň se skládá z hlasitých, 5-7 krát opakovaných a postupně vzrůstajících výkřiků, které mají charakter nízké píšťaly: "yyyyyyyyyyyy".

Draví ptáci v borovicových lesích jsou často usazeni jako buzzard a drak. Pokud je nedaleko lužka, pak kite někdy hnízdí i v koloniích. To je typické zejména pro lesy-stepní lesy a dubové lesy.

Mezi zpěvnými ptáky je nejjemnější finch. Tento pták je známý mnoha. Hnízdí doslova všude tam, kde je alespoň malá opona stromů. Na jaře a v létě je tato píseň rozdělena i ve středních oblastech Moskvy a Leningradu. V borovicovém lese se finches nejsou tak mnoho jako v příměstských parcích. Ale tady, kvůli obecné slabosti ptačího pěveckého sboru, je obzvlášť patrná hlasitá a energická píseň tohoto ptáka. Rychle, během 2-3 vteřin finch dělá klesající trill s jedním duchem, náhle skončí s takzvanou mrtvicí, a někdy přidá krátký "ki" zvuk, jako by položil otazník. Jedna skladba následuje další. Za hodinu se plechovka podaří zpívat více než 400 písní.

Pokud v borovém lese existují umělé hnízda, pak musí existovat kobylka, ale je lepší se s ním seznámit při exkurzích do starých parků, kde je početnější. Šedivý flycatcher je také charakteristický pro borové lesy, ale obecně je typičtější pro parky.

Na okrajích borových lesů jsou běžnými druhy lesní kůň a obyčejná ovesná vločka, která má jednoduchou, ale velmi příjemnou píseň zvonící jako zvon: "zinzinznnzinzinzin-sii-zii". Zatímco zpívá, ovesné vločky jsou vnímavé a dovolují vám, abyste se dobře uvažovali. Ona je téměř všechny žluté (mužské), záda, nadhvoste a boky - kaštan. Hnízdo v borovicových lesech a lesích, které jsou však více v dubových lesích a starých parcích. To je také typické pro noční noci, ale jeho píseň musí být naslouchána v noci na zvláštní exkurzi.

Pro borové lesy je velmi charakteristická drozd-peryaba. Je to největší z našich drozdů. Někdy může být viděn sedět na vrcholu stromu a zpívat jeho nekomplikovanou pískavou píseň. Je hlasitý a podobný píseň kosy, ale vyšší v tónu a mnohem méně rozmanité. Dyabiab lze rozlišovat kulatými tmavými skvrnami na lehké spodní straně těla, šedou špičkou a zvláštním výkřikem "tsrrrr.", Reminiscence měkkého suchého praskání.

Je obzvlášť příjemné setkat se s červeným startem v borovém lese. Žije v listnatých lesích, stejně jako v parcích a zahradách, ale v borovém lese je mnohem patrnější. Sledovat ji je snadnější než na jiných místech. To je jeden z našich nejkrásnějších ptáků. Ve velikosti je o něco menší než vrabec, štíhlý a vysoký na nohou. Muž má bílé čelo, černou hlavu a hrdlo, červenou hruď a břicho, červenohnědý ocas, který se neustále chvěje jako plamen. Zpívající pták obvykle sedí nehybně na vrcholu stromu a opakuje jednu píseň za druhou. Doba největší aktivity je brzy ráno. Píseň začíná vysokým píšťalkem, po němž následuje nízký tril s nekonečným koncem.

Redstart, žijící v lesa-stepní lesy, úzce souvisí s kukačkou, která snáší vejce v hnízdech téměř výhradně z červeného strouha. Hledání hnízda s vejcem nebo kukaččím kuříkem je velkým úspěchem a mělo by být používáno k vyprávění o neobvyklém způsobu života kukačky ao fenoménu hnízdního parazitismu obecně.

Na biologii kukačky. Kukačka - druh extrémně plastický, nalezený v různých biotopech. Nicméně, zvlášť ochotně navštěvuje borové lesy. Zde najde bohaté potraviny - housenky z bource morušového, stejně jako jeden z hlavních druhů, vychovatelky jejích kuřat, - Redstart. Hlas muže kukačka je znán všem, ale je těžko známý mnoha ve všech jeho variantách. Se silným vzrušením se mučivá vrstva často stává nějakým druhem zuřivosti, houkání a dokonce štěkání. Žena reaguje na muž s takzvaným smíchem, ačkoli, aby pravdu říkala, její páření je trochu jako smích. Je to spíše tril, skládající se z velice rychlého sledování slabiky "tyukutyukutyukutyukutyuku". Reprodukoval nízkým pískem a se změnou v tonalitě. Napodobit křik ženy, je někdy možné přitahovat muže a ujistit se, že není bez důvodu, že existuje výraz "nahradit kukačku jestřábem. Dlouhý ocas, šedá špička, pruhované dno, žluté oko způsobují, že kukačka skutečně vypadá jako vřeteno. Ženské dominuje červené tóny, zejména na zádech a nadhvoste. Mezi nimi narazí a šedí.


Obr. 24. Žena s červeným nádechem a zvednutá v hnízdě kukačků (foto A. Malčevského)

V SSSR bylo nalezeno kukuřičná vejce v hnízdech více než 100 druhů ptáků. Nejčastěji položí vajíčka na bílé bobule, červené kousky, dráždivé žhářky a plody. Současně barva skořápky vajec odhaluje nápadnou podobnost barvení skořápky vajec majitelů hnízda. Červený střih téměř vždy nalezne modré kukačky, které jsou velmi podobné barvám s červenohnědými vejci. Oni se liší pouze ve větších velikostech. Také jsou známy rákos, finch a jiná vajíčka. Tyto pozoruhodné fakty naznačují, že kukačka má intraspecifické biologické skupiny, které se specializují na vkládání vajec do různých druhů zpěvných ptáků. Takže v borových lesích je rasa kukačků, které položí modré vejce. Její biologické spojení s červenostmi je neustále podpořeno skutečností, že mladá kukačka, vychovávaná v hnízdech na začátku jara, když vkládá vejce, hledá hnízda druhů, ve kterých byli vychováváni.

Když položí vejce, vždy jedno v každém hnízdě, kukačka zdvihne jedno hostitelské vejce a obvykle ho sněží. Počet vajec v spojce zůstává nezměněn. Kulovité embryo se rychle rozvíjí a nejdříve se vylíhne. Po nějaké době začne kukačka střídavě vysouvat vajíčka, která jsou v něm, nebo hnízda hostitelského druhu, která se již vylíhla, a nakonec zůstane sám. Případy koedukce jsou velmi vzácné. Ačkoli je kukačka zcela odlišná od hnízda ptáků - majitelů hnízda, krmí ji se stejnou horlivostí jako jejich vlastní.

V lese-stepní dubové háji

První setkání s představitelem nového druhu je vždy vzpomínkou na celý život. Za tímto účelem je dobré navštívit listnatý les, například lesní stepní dubový les. Zde je několik druhů, které se těžko nacházejí na jiných místech. Jedná se především o středně zbarvený dudek dravý a šlehač. Sledování průměrného datelu je obtížné. Je to vzácné a mimořádně neklidné. Není divu, že má druhé jméno - drobný dudlík. Často slyšíte jeho výkřik "kick-kick-kick". Zní to mnohem mírněji než výkřik skvělého dudáka. Charakteristické znaky průměrného datelu, který je obecně podobný velkému, jsou menší, červený vrchol hlavy (samec) a černé podélné motýlky po stranách těla.


Obr. 25. Středně skvrnitý datel (obr. A. Komarová)

Běloška bělošského je velmi podobná skromným druhům jak na vzhledu, tak i na zvycích, včetně píseň, která je obecně překvapivá, protože píseň je obvykle zcela odlišná u blízkých druhů zpěvných ptáků. Beloshika zpívá jen mírně vyšší a více spolu. Zevnitř jsou vidět pouze muži. Stejně jako guličky, jsou nahoře černé, bílé na dně, na čele velké bílé místo, na bílém zrcátku na křídle. Bělovělá bílá barva se však šíří do zadní části krku a vytváří límec. Nadhvoste je příliš bílá.


Obr. 26. Flycatcher - beloshayka (níže) a palička (obr. A. Komarová)

Z charakteristických ptáků z dubových lesů a částečně smíšených lesů upozorňujeme na další lžíce - splyushku nebo svítání. Na některých místech se také nachází v zahradách a dokonce i v městských parcích. Splyushka - stěhovavý pták chová relativně pozdě. Proto je možné slyšet manželský výkřik v průběhu května a června. Je to melodický, poněkud melancholický pískal "Spím, spím." Publikováno v pravidelných intervalech.


Obr. 27. Splyushka (obr. A. Formozova)

Dva druhy dravých ptáků: Orlický trpaslík a velký sokol, Šalvěj Falcon, charakteristický pro lesoprostorovou zónu evropské části SSSR, jsou nyní velmi vzácné. V posledních desetiletích jejich počet prudce klesl a nyní potřebují zvláštní ochranu. Zajímavější setkání s nimi, což je ještě možné. Sokol sokolů obvykle hnízdí vysoko, v hnízdách starých vráků, někdy se usadil v koloniích šedých volavků. Pořád je ticho a je těžké ho vidět i na hnízdě. Nejčastěji sokola Sokol vysílá svůj hlas - hlasitý, poněkud nasální a protáhlý "gyak, gyakak".

Pokud se v lese stále zachovává orlica-trpaslík, pak musí nutně zachytit oko. Během páření se orli bubnuly ve vzduchu, doprovázející jejich let s melodickými vysokými výkřiky. Barva opeření orla-trpaslíka se velmi liší. Jedno hnízdo může splňovat světlé a tmavé tvary.

Na exkurzích v lesní stepní dubové háji se neustále slyší písně zpěvu a kosy. Relativně nedávno se zde objevil muž s bílým obočím. Zázrak a noční oslavy jsou četné. O nich budeme v noci na noční prohlídce. V některých částech lesa se vyskytuje velké množství ořechů, jejich vzrušené, bublající hlasy jsou slyšeny a ptáci samotní jsou viděni skákat podél kmenů ve všech směrech, a to i vzhůru nohama. Někdy můžete pozorovat vzácný obraz: bojové umění ostružiníku s jelencem brouků. Chrobák, vroubící se, sedící na dně kufru, matice ho napadá shora.

Velmi obyčejný v dubových lesích velkého kýta je modrý džbán. Ze Slavoku četné Chernogolovka a zahrada. Jsou mimořádně charakteristické pro staré parky. Gray Slav a Zavirushka žijí na okraji lesa. Častěji než v jiných místech se zde můžete setkat slávou jestřábů, která je pojmenována tak, že je to proužkované zbarvení spodní části těla a žluté oko, charakteristické pro muže. Zachycuje se na svazích, zarostlé černým trávníkem, divokými třešněmi a jinými keřmi. Její píseň připomíná šumění zahradní slavky, ale obsahuje nejhorší koleno. Stejně jako šedý had, tento pták často zpívá. Penochek nejběžnější tenikovka a treshotka. Píseň posledně jmenované představuje ohromný dlouhý trill, začínající oddělenými hlasovými přáními. Celá melodie zní jako "tsip-tsiptsiptsip-syrrrr". Ratchet často zpívá ve vzduchu, létá z jednoho stromu na druhý dolů nad zemí. Kromě píseň samice neustále vydává žalostné píšťalky "bye, bye, bye-by-byut" Toto je jeho druhá píseň.

Zvláštní pozornost by měla být věnována pozorování peremeshka, která je v dubových lesích velmi častá. Venku to vypadá jako chrastítka. Žlutozelená barva oříšku je mezi listy neviditelná, ale hlasem konečně je možné určit jeho polohu. Když zpívá pták, je vidět, jak široce se jeho žlutý zobák otvírá. V zpěvových stávkách je mnoho vypůjčených zvuků. Zdá se, že někde se rozpadá obtěžování polefare, pak zazní zpěv Orioles nebo lesní lark, pak se znovu ozve hlas Orioles, ale už teď se jeho neklidný výkřik vzrušeně rozhoupal bělopraskem kestrel nebo bojový výkřik vlaštovek, který odháněl dravce, atd. Často však slyšíte vlastní koleno písečky peremeshka - dusivé píšťalky "twiu-iu, twi-iu", kterou obvykle poznáte.

Pro dub je velmi charakteristické olivy. Její hlasitá flétna vyvist "filia" nebo "fiuliufiu" můžete vždycky slyšet na výletech. Často, rubín doprovází jeho píseň s stejně silným výkřikem, připomínajícím kočičí výkřik. Je možné, že tento zvuk vyjadřuje vzrušení, nicméně, znepokojující hnízdo a odhánět dravce, orole mění výkřik na delší "yarrrr".

Z dudáků, kromě pestrobarevných, se v dubových lesích vyskytují i ​​velké a malé motýlky. Časté zde a kukačka, parazitické zejména na jestřábku Slavku. Na okraji je krupobití - pták, pozoruhodný pro pestrou barvu, obrovský hřeben, který se neustále snižuje a zvyšuje, stejně jako dlouhý zakřivený zobák. Hoopoe píseň zní jako rychle se opakující "yyyy". Je to nízká píšťalka, podobná zvuku, který vzniká při vhánění do zkumavky.

Stáda černých výkyvů neustále letí nad lesy. Pokud je budete následovat, uvidíte, že se zvedají do dutin vysokých dubů. Zde chovají kuřata. Jiní jednotlivci hnízdí v trhlinách budov měst a měst nebo pod kopulemi kostelů. Zabýváme se v tomto případě dvěma izolovanými populacemi výkyvů nebo v takových odlišných podmínkách hnízdíme projev ekologické plasticity ptáků? Tato otázka je stále otevřená.

V korunách velkých listnatých stromů se často vyskytuje několikrát za sebou několikrát opakovaně opakovaně opakovaně dlouhý krátký krátký krátký dlouhý zvuk. Jedná se o divokého holuba, který se hnízdí v dutinách starých dubů a líp. Venku vypadá jako domácí holub. Vidět ho sedět ve stromu je obtížné. Tato holubice je opatrná. Častěji je třeba je sledovat během aktuálního letu. Někdy můžete být svědkem boje mezi dvěma muži. Jejich pohyby si zaslouží být zachyceny na filmu, jsou tak zajímavé. Na sluncem osvětleném suchém vrcholu dubu, na horizontální větev, proti sobě v bojové postavě šermířů, napůl rozdělené křídla, jsou dva holuby. Stávají se blíž, zaútočí na křídlo se záhybem křídla a rychle se odrazí. V tomto případě se každý pokouší řídit druhý na okraj větve. Porazil ten, který se nejprve zlomil ze suky. Nepřítel ho rychle přemohl, po nějakou dobu boj pokračuje ve vzduchu. Pak ptáci odletí. Vítěz se vrátí ke svému stromu a stále pokračuje.

V dutinách dubů také hnízdí spousta škrábáků a rybníků. Šediví volavky se usazují v lesních stepích dubových lesech, někdy ve velkých koloniích, vytvářejí hnízda na vrcholcích dubů. K tomu dochází, pokud v okolí je nivová řeka nebo jezero. Život černého draka, který se také usadil v koloniích, je také spojen s pobřežím vodních útvarů. Na některých místech draci hnízdí ve volavkách a zabírají své staré budovy. V důsledku toho vládne konstantní šum v heronských koloniích. Vyrostlé kuřata hlasitě křičely, slyšely se křiklavé signály od dospělých ptáků, které byly nuceny odhánět draky, a samotní dravci křičí, vyprávějí jakýsi pískot a trik "cue-hihihihi, cue hihi".

Při jedné ornitologické exkurzi se nelze seznámit se všemi druhy ptáků charakteristickými pro dubové lesy. Nezmiňovali jsme typické pro lesy-stepní oblasti sokola, želva, šedá sova, válečkový válec, zeleň, zlatohnědý a dubový, vrabec, který vedl zdejší lesní život, stejně jako řada dalších ptáků. Některé z nich jsou diskutovány níže. Pro další informace odkazujeme čtenáře na článek G. A. Novikova a spoluautory "ptačích lesů na Vorskla" a jeho okolí. "

Na bažině lesního mechu

Ne každý mechový bažine může poskytnout potřebný materiál pro ornitologickou exkurzi a ne každá návštěva, dokonce i dobré půdy, je úspěšná. Птицы, обитающие на моховом болоте и в окружающем его лесу, держатся скрытно или распространены крайне неравномерно и поэтому выявляются не сразу. Более или менее полное представление о составе птиц данного биотопа может сложиться лишь в результате неоднократных его посещений. Успех экскурсии во многом зависит от правильного выбора места и времени. Во всяком случае, для первого раза нужна консультация опытного человека, знающего расположение глухариных и тетеревиных токов, места, где могут гнездиться средние кроншнепы и золотистые ржанки, где держатся журавли.

Návštěva mechových bažin je spojena s některými obtížemi. Obecně platí, že jsou daleko od osídlených oblastí. Stává se to na cestě, někdy na vysoké teplotě. To vše vyžaduje vhodné vybavení. Musíme opravdu opustit několik dní s očekáváním, že strávíme noc v lese. Je velmi důležité mít fotoaparát s teleobjektivem a přenosným magnetofonem. Stále je několik dobrých fotografií, stejně jako nahrávky hlasů ptáků žijících v bažinách mechu. Nejvhodnější doba pro návštěvu mešity je první květnové desetiletí, kdy se hlíznatá dřevina a tetřívka hlíznatá stále nacházejí v plném proudu a průměrná vlna a zlatá plovák již dorazili.

Úspěšná exkurze k bažině, i přes všechny její obtíže, může zanechat nesmazatelný dojem. Jarní obraz přírody v jeho původní podobě je vnímán zde zvlášť ostře. Obecně platí, že avifauna mechových bažin je docela různorodá. Podle pozorování E. V. Kumariho lze v Estonsku nalézt přes 80 druhů ptáků. Téměř polovina z nich trvale žije. Nicméně během dne jsou ptáci téměř neslyšitelní. Občas se během aktuálního letu vydá jeho monotónní píseň, louka, a opět tiše. Pouze z nejbližšího lesa mohou být vyslyšeny hlasy lesních bruslí a jednotlivé stanzy melodií.

Moss bažiny jsou zpravidla špatné u zpěváků. Představují zde nezastavěné zástupy ptáků: tetřev, jeřáby, pískoviště, denní dravci. Na okraji mechových bažin, například, malé sokolky, jako je hochlok a merlin, někdy usadit. Relativně nedávno, v padesátých letech, se sokoli peregrinu nacházeli v mechových bažinách Leningradského kraje a v pobaltských státech. V současné době se však tento velký sokol považuje za zmizelý z celého centrálního pásu. Obě orlice zlaté a osprey byly typické na okrajích mechových bažin, ale z většiny míst zmizely a velmi málo osídlených hnízd těchto dravců. V podstatě nyní žijí památky přírody.

Ze zpěvných ptáků je vedle výše zmíněného lučního hřebenu charakteristický šedý shriek. Zpívá extrémně nepravidelně a je vzácný. Je trochu menší než škrob. Poznamenejte si dlouhý ocas. Barva peru je šedá s bílým, tmavý proužek prochází okem, bílé "zrcadla" jsou viditelné na křídlech. Sedí na vrcholu zkroucené borovice, všímá si člověka z dálky a jak se tiše nebo když vydal ostré "čtyři-čtyři", letí na stranu v vlnitém letu. Z ostatních zpěvných ptáků se může setkat se žlutým koníčkem, loukovým honem a dokonce i polní štědrovečkou. Abyste se však mohli podívat na tyhle ptáky, neměli byste projít pár kilometrů bažinou. Na loukách a polích jejich mnohem víc. Hlavním účelem exkurze je navštívit proudy dřeva a tetřev, poslouchat jeřáby, nalézt osídlení středně dlouhých a zlatých výlisků.

Na dřevo-tetřev proud. Většina proudů tetřev hustého původu se nachází na okraji mechové bažiny, hraničící s borovicemi. Pokud je místo proudu již známé, je nutné jít tam s výpočtem, aby bylo možné zachytit tzv. "Odposlouchávání". Skutečnost je, že hlízy dřeva se hromadí do tokovische dokonce večer, po západu slunce. Přicházejí jeden po druhém ve značných intervalech. Na zeměpisné šířce Leningradu trvá zhruba hodinu počkat, od 20:30 do 21:30, dokud nedojde k poslednímu ptákovi. Obvykle se shromažďuje 7-8 ptáci, ale pro velké proudy až 20-25 kohoutků může někdy létat na kilometr čtvereční.

Při "zaslechnutém" účtování dřevorubců se provádí. Když sedí na stromech, jsou hlučně krčící a hlasitě praskají a tento hluk, který se slyší z dálky, umožňuje určit počet ptáků, kteří letěli, a místo přistání. Mělo by se mít na paměti, že lesní tetřev, před konečným usazením, letí 2-3x hlukem ze stromu na strom.

V očekávání tetřevu hlízy nedobrovolně ztuhlé ucho. Tam může být nejen dřeviny grouses, ale v lese za soumraku zní pouze pomoci určit, které ptáci žijí kolem. Obvykle je dlouhá doba ticho. Někdy několikrát píšťalí píšťalka, v dálce se horkáje, lejdka letuje, jemně se zřítí grourou a mlčí, pak se ozve křiklavý drak kachního draka, volá po draků, a po chvíli to zní, a je zde nedaleké jezero.

Konečně je slyšet nájezd prvního tetřevu. Brzy se druhá nachází s vrchem velmi blízko k vrcholu borovice a okamžitě se slyší jeho hlasitý "uh" (při zvuku obrazů by měly být tyto slabiky vyslovovány a nakresleny vzduch směrem dovnitř). Stejné výkřiky přicházejí z boku k jiným dřevákům. Chvíli se ptáci navzájem zavolávají a pak ustupují. Oddělený hlucháč začne zpívat večer, ale brzy zmlknou a sedí na větvi, o které budou mluvit ráno. V tuto chvíli můžete slyšet výkřik sovy, který létal na lov. Nyní se stala velkou raritou, ale někdy se dokonce usadí na okraji močálů.

Ticho vládne v lese několik hodin. Při požáru, rozvedený stranou, můžete odpočívat, ale ne dlouho. Před 3 hodinou ráno musíte mít čas na to, abyste se dostali na stejné místo, abyste neztratili začátek tokenu dřeva. Když se blíží k tokovischu, slyší vzdálený výkřik dlouhosrsté sovy "yyyyyyyy" nebo křiklavý hlas hada.

The grouse zpívá jeho první píseň ve tmě. Často začíná okamžitě po ostrém, téměř, dokonce děsivém, hlasu současného kozla muže "gok-crrrr-quo-quo-quo". Tento plak, zdánlivě, provokuje grouse na první píseň. Lovci jsou někdy dokonce nazýváni bílou korunou jako vodič tetřevci.


Obr. 28. Setkání dřeva s tetříkem

Zpočátku se dřevo-grouse jen "balí", dělat oddělené kliknutí s velkými intervaly, které pak, postupně stále častější, se změní na jednu píseň. Skládá se ze dvou částí: postupně rostoucí převrácení - "připínání" a neslyšící část - "otáčení", tak volal po jeho podobě se zvukem, který nastává při otočení nože. V západní tetřevě, mezi připínáním a soustružením, je tzv. "Hlavní úder" nebo "korkový zvuk" (Hauptschlag - German., Corknote - English), po kterém pták přestane slyšet na několik vteřin. Díky své povaze je to přesná kopie zvuku, ke kterému dochází při odstraňování korku z lahve. Naše dřevěné hlízky se při otáčení také stávají. Oni někdy ani nevěnují pozornost záběru, ačkoli korkový zvuk v jejich písni je obvykle nepřítomný. Publikuje ji jen velmi málo lidí žijících na severozápadě.

Celá skladba trvá asi 6 sekund. Můžete ji vykreslovat pomocí slabik "tk-tk-tkktktktkttrrkl-chfssshsfshsh-chfssshsfshsh-chfsshfchsh.". Toto je pouze přibližný obrázek. V něm není v podstatě žádný zvuk samohlásky. Je to více šepot než píseň. Je slyšet ve vzdálenosti nejvýše dvě stě metrů. Když je dřevorubec sedět, neberá žádné přestávky a opakuje jednu píseň po druhé mnohokrát za sebou. Póza současného ptáka je velmi charakteristická: hřbet a ocas jsou vztyčeny vysoko a nasměrovány téměř rovnoběžně, bílý zobák je pootevřený a vzhlédne také, peří na krku vystupují. V temnotě však můžete zachytit pouze obrysy zpěvu ptáka.

Sotva se zřítí, jelikož dřevo (ne všichni) začínají ležet na zem, kde se setkávají s hlínou dřeva. Na stromech nadále zpívají mladší, kteří ještě nečinili harem. Kolem starých ptáků někdy drží 3-4 hluchý. Na Zemi jsou tetřev tetřev obzvláště horlivý, se skoky. Ženy opouštějí tokovische před muži. Po jejich odjezdu opět na stromy zpívá hřbet dřeva. Aktivní proud trvá do 6-7 hod. Pak se objeví volání - stejně jako večer a ptáci odletí. Jednotliví muži někdy i nadále zpívají do 10-11 hodin.

Při návratu z tetřevce se současná pozornost rozděluje. Všechno je příjemné pro oko a slyšení, a jako kdybyste poprvé tento rok, náhle začnete cítit skutečný pramen. Je to už v plném proudu - květy vlčí kůry, květy spánku trávy rozkvétají na suchých hříchách a všude se ozývají hlasy ptáků, které jsou dovezeny daleko přes vlhký ranní vzduch. Husté pískalé písničky ozvějí drogy-sestry. Nad bažinatím se klečí jehněčí.

V lese se slyší spleť a na místě někde poblíží velký drobný dudák. Čepice a lesní brusle zpívají a výkřiky hmyzu létají vysoko ve vzduchu. Nicméně ranní hlasy běžných jeřábů, které jsou slyšeny ze strany mešity, jsou obzvláště charakteristické na počátku května. Jsou vždy vnímány radostně.


Obr. 29. Duo běžných jeřábů (foto O. Rusakova)

Zvuky, které jezdí na jaře, se dodávají ve dvou typech. To je především jejich jarní píseň, kterou vždy hrají jako duet. Ptáci zvedají hlavu a společně křičí: "Skoko-o-rum-skoko-o-rum-skoko-o-rum." Jejich píseň je nesena daleko od okolí a v tomto případě říkají: "Jeřáby ranou za úsvitu". Jarní hlasy jeřábů jsou slyšeny občas, v určitých hodinách a vždy se objeví zcela nečekaně. Další vokální reakce jeřábů - výkřičný výkřik - je publikována po celý rok. Jedná se o tzv. Turdling. To je také provedeno duet. Jeden pták křičí "kuřata", druhý ozvěje, okamžitě přidá "ly". Výsledkem je slyšení jediného "slepého" signálu. A jen když jeřáb osamělý, jeho volací signál zní jako "slepice". Někdy je možné nahlížet a tančit jeřáby. Vlčící se křídla, ptáci zábavně skákají nebo běží ve velkých krocích podél určité části bažiny a doprovázejí jejich akce silnými výkřiky. Několik ptáků se často věnuje tanci.

Těžký proud. Ráno mossy na některých místech doslova bušují z hlasů žetonů. Pokud ignorujeme chvění tetrů, pak se na proudu ozývají tři druhy zvuků vyzařovaných muži: "mumlání", které se nese dál, "chuf-fucking", který se slyší pouze příležitostně a nakonec "křičí". Poslední zvuk není přímo spojen s proudem. To lze slyšet v různých ročních obdobích. Toto je alarm. Když je černá třelačka něčím vystrašená, vytáhne se a poněkud nazální a vytrhávající křičí "ku-ka-karrrka". Mumlání, pokud posloucháte oddělený blackcock, má charakter opravdově zdobené písně, opakované mnohokrát za sebou. Může být reprodukován velmi nízkým vibračním pískem: "Bubububu-oo-oo-oo-oo-oo." Pokud několik hříchů zpívá najednou na jednom místě a 10-15, někdy i 25, může se shromáždit, pak se píseň ptáků spojí do společného bzučení. A čím víc husí na proud, tím více bude přitahovat ženy z většího území. Jedná se o biologický význam skupinového zatížení. Tam, kde je černá tetřívka malá nebo je proud rozbitý, muži mluví jeden po druhém.

Je obtížné se přiblížit běžným tetřevům, jsou velmi opatrní. Podívejte se na to, jaké jsou chaty předtím instalované. Mluví o černé tetřevě od 3:00 do pozdního rána. Někdy zpívají večer, ale ne dlouho.


Obr. 30. Aktuální grouse (foto E. Golovanov)

V chatě by měla sedět v noci, v půl vteřině. Tloušťka na proudění v úplné tmě. Předchůdci příchodu jsou často hlasy drozdů. Když se blížíte k černému tetřevu, můžete slyšet pouze píšťalky jejich křídel. Pak je úplné ticho. Po nějaké době, ve tmě, se ozývají hlasité "chuffy" prvního černého tetřevu. V odezvě se ostatní okamžitě chuffují, každý několikrát. Pak všichni mlčí, sedni, poslouchej. A najednou, jako kdyby na znamení, všichni začínají mumlat - a proud se krouží.

Ráno, kdy vychází slunce, se otevírá překvapivě krásná pohled. Klouzali hlavou dolů a rozšiřovali ocasy v lýře. Velké červenohnědé ptáky sedí v bažinách v různých pózech. Jejich obecně tmavé peří na slunci odlévá modrým třpytem. Neustále se otáčejí, jako by ukazovaly jasnou bílou spodní stranu ocasu. Někdy střídavě, se šumem, vzlétají svíčku a sednou si znovu. Dělají to častěji, když slepice letí nad proudem. O 8-9 hod. Začne černá třešeň postupně opouštět tokische.

Waders močály. Nejvíce typickými ptáky hornatých bažin od brodivců jsou zlatá plíseň a křivka. Obvykle se vyskytují polokononiálně, tj. Několik párů ve vzdálenosti 50-80 metrů od sebe. Jako zástupci tundrové krajiny, oba druhy ve středních šířkách hnízdí pouze v rozsáhlých močových bažinách. Zlaté plovery se raději usadí v zcela otevřených oblastech, kde rostou brusnice a mraky, středně dlouhé křivky obývají bažiny, které jsou někdy zarostlé malými borovicemi a trpasličími břízy. Najít hnízdiště těchto ptáků není snadné. Na obrovských plochách bažin jsou jejich osady vzácné. Musíte jít pár kilometrů předtím, než se ptáci najdou. Dva poddruhy těchto ptáků hnízdí v severozápadních oblastech av pobaltských státech: na jihu a na severu. Ten je charakterizován bílými pruhy po stranách krku (tento detail by měl být kontrolován).

Brzy na jaře, krátce po příjezdu, se ve skupinách tečou zlaté ploty. Ptáci se k sobě klanějí nebo se ostře narovnávají, jako by ukazovali tmavé spodní tělo. Poté, co ženy sedí na hnízdě, začnou muži běžet jeden po druhém. Dělají lety a doprovázejí je hlasitým pískem. Létají po místě, pak plánují, pak spěchají vysokou rychlostí, někdy se vznášejí na jednom místě a vrtují si křídla.

Střední kočovníci také mluví na zemi a ve vzduchu. Jejich současný let doprovází píseň, která má charakter vysokého trilu. Dole na zemi se zajímají zajímavé postavy: vrhnou hlavou zpět, rozvláknou si krky, tisknou na ně zobáky a po celou dobu vyzařují dlouhé výkřiky.

V uplynulých desetiletích se začali přesouvat a zvětšovat křivky z polí. Tento sendvič má obzvláště silný hlas. Jeho píseň, publikovaná během herního letu, zní jak ve dne, tak v noci. Je to obtížné vyjadřovat slovy. Začíná poměrně nízkým, postupně stoupajícím a chvějícím se, protáhlým zvukem a pak se zrychluje a stává se vysokým třeskem, který se hvízdal, a ten se konečně opět zmenšuje. Je snadné se naučit velké vzpřímené vzhled. Jedná se o velký pták s velmi dlouhým zakřiveným zobákem.


Obr. 31. Great Curlew (foto Y. Pukinsky)

V oblastech sousedících s mořskými jezemi, v mechové bažině, je extrémně vzácné, můžete najít velké vřeteno. Mluví také ve vzduchu a vydává hlasité výkřiky "krviityyu, krvii-tyuyu". Tento sandpiper má velmi dlouhý rozevlátý zobák a jasně červenou barvu na krku, hrudníku a rodiči.

Tam, kde mechová bažina hraničí s lesy, se v blízkosti potoků nebo malých jezer nacházejí další dva druhy pískovců: velká ulita a chernysha. První z nich, který létal nad hnízdícím místem, dlouho křičí: "Victor, Victor, Victor." Druhý oznamuje okolí hlasitými jásavými zvuky, "tiklyuy-tiklyuy-tiklyuy, tiklyuite-tiklyuyte." Létá vysoko nad lesy v kruzích, Chernysh tyto fráze opakuje rychle, jeden po druhém, mnohokrát za sebou. Chernysh - malý pták, velikost špaček. Když je vyděšený a vyrazí, publikuje vysoké "ki-ki-ki" nebo "jehněčí jehněčí". V tuto chvíli je bílý převis nápadný, jasně odlišený od téměř černé barvy zad a křídel.

Téměř všichni ptáci mechových bažin, o kterých jsme se zmínili, mají velkou hodnotu: dravci, tetřeva, jeřáby a pískoviště, s nimiž jsme se setkali během exkurze. Jejich celkový počet postupně klesá a některé druhy jsou na pokraji vyhynutí. Dobrá pohoda těchto ptáků závisí výhradně na stavu mechových bažin a jejich okrajích, jejich zachování je jedním z důležitých úkolů ochrany naší přírody.

Na polích a suchých loukách

Pole a suché louky obecně nejsou bohaté na zpěvné ptáky. A musím říci, že se stávají stále méně a méně díky používání mechanizovaných zemědělských metod. Mezi terénními ptáky, které skutečně zpívají dobře, můžete pravděpodobně poukázat pouze na kosáky a především na pole a stepní ptáky. Jejich jarní zpěv je pozoruhodný svým zvláštním šarmem. U obou druhů je tendence napodobovat cizí zvuky, ale neobjevuje se u všech ptáků. Chcete-li zachytit prvky zapůjčené v píseň skylark, musíte poslouchat více než jednoho ptáka.

Polní štít, který stoupá do vzduchu, zpívá několik minut. Pak, téměř na pevných křídlech, začíná sestupovat dolů a dolů. Konečně se zvuky ztrácejí, a skylark, který sklání křídla, padá na zem. Po nějaké době se opět zvedne s písní do vzduchu ze stejného místa. Někdy larky zpívají na zemi, sedí na kamenech nebo hrbolcích, ale to se děje až brzy ráno nebo silným větrem, když neexistují žádné stoupající proudy vzduchu, které pomáhají larkovi provést let.


Obr. 32. Štěrkovitá (obr. A. Komarová)

Ostatní larki také zpívají ve vzduchu. Většina z nich žije v lesoparku a stepní oblasti naší země. V lese-stepní zóně v polích můžete slyšet hlasitý a velmi krásný zpěv stepní lark. Je mnohem větší než pole. Malované v šedo-pískových tónech, ale na břiše má dvě černé skvrny nebo černý límec. Když si všimnete zpěváka ve vzduchu, nedobrovolně si všimnete, jak mnohem pomaleji klapí křídla ve srovnání s polní larkem. Na jihovýchodě evropské části SSSR se nacházejí v oblasti stepní a polopouští. Его узнают по рыжей шапочке на голове и белым пятнам на крыльях, которые бросаются в глаза, когда птица перелетает с места на место. Однако наиболее обычный из жаворонков, обитающих в южной части средней полосы России, - хохлатый. На север он проникает до Псковской области. Свою несложную песню он тоже издает, как правило, в воздухе. При этом летает он невысоко и довольно беспорядочно. Его "хихикающий" голосок послужил поводом называть его на Украине посметюшкой. Хохлатый жаворонок - обычная птица задворков и пустырей.


Рис. 33. Хохлатый жаворонок (рис. А. Кондакова)

Mezi larkem, který neustále vyjíždí a sedí na zemi, na polích někdy vidíte malý šedivý pták, jehož zpěv se skládá z krátkých přerušovaných zvuků. Ona také zpívá za letu, ale nezvedne jako lark, ale letí po jemné křivce. Jedná se o polní koně.

Z pěstitelských ptáků, které se často nacházejí na polích, upozorňujeme také na ohřívač, který se často udržuje v blízkosti silnic. V oblastech obsazených trvalými travinami se někdy vyskytují žluté vrásky a louky, ale o nich později vyprávíme.

Mezi nevoryobinskými ptáky v jihovýchodní oblasti na stepních loukách, poblíž ústí řek nebo v depresích najdete stepní okraj, který se v mnoha místech stal vzácným. Tento zástupce vltavíků v letu je spíše jako velká lastovička než brodat. Líska má dlouhé úzké křídla, vidlicovitý ocas a krátký zobák. Obvykle hnízdí v koloniích. Velké štěstí - setkání s dresem, protože jeho počet drasticky klesl. Je pravda, že v poslední době dochází k utěsnění informací z regionů Saratov, Rostov a Voronezh. Bustardy přizpůsobené k chovu kuřat v obilných polích a jejich počet se začal zvyšovat.


Obr. 34. Pole (1) a louka (2) looney. Na levici - na pravé straně - ženy

Velmi zajímavé manželské hry. Tito dravci s dlouhými křídly, podobně jako racek, se obvykle pohybují nad zemí. Během tokenního období se však někdy stoupají vysoko, rychle klesají a přecházejí. Zároveň jsou slyšet hlasité výkřiky. Nejčastěji je třeba pozorovat pole měsíce a louky. U obou druhů jsou muži šediví, pouze konce křídel jsou černé. Ženy jsou hnědé, s bílým nadhvost. Je těžké je rozlišit. Vyvolávací výkřik je podobný a zní jako "Pyrrr.". Když se setkáte s muži, musíte se podívat na dalekohledy na křídle. Pokud se táhne tmavý pruh podél jeho základny, je to louka. Slouží k vlhkostnějším místům než k terénu a patří především k fauně záplavových plání.


Obr. 35. Křepelka (foto A. Malčevského)

Pro pole a suché louky jsou dva zástupci kuřecího družstva: šedá korýš a křepelka, jejichž píšťalka je "fit-pilvit" v lesoprostorové zóně, lze slyšet od května do poloviny srpna. Křepelka může být snadno zachycena a zachycena v síti. Stačí se postarat o vše, co potřebujete předem - krupici, sítě a kroužky pro ptáky. Slyšela imitace ženského hlasu - tenký dvojitý rvačký píšťalka, křepelka, která udělala několik letů, se vrhá na zvuk a rozběhne se k síti rozprostřené na trávě. Když se přiblíží, začne měnit charakter své píseň, která má nyní smysl volání k partnerovi. Stoupá "na špičkách" a natáhne se na krk, dělá dvojitě nízký zvuk "v čase", který se okamžitě změní na pravidelnou píseň. V tomto okamžiku a musíte skákat, křičet a vrhnout víčko. Vystrašená křepelka vyrazí a zasáhne síť.

Jedním z nejčastějších ptáků polí a louků je lapwing. Poměrně nedávno se usadil na sever, kde zvládl všechny vhodné stanice. Nyní můžeme najít hnízdo v příměstských polích, v loukách podél říčních údolí. Hnízda a kuřata byly nalezeny dokonce i na polních polích. Proto na jarním ornitologickém exkurzi není obtížné se seznámit s aktuálními lety a písničkami. Je těžší pochopit pravidelné posloupnosti ve svých pohybech. S chraplavým a strašlivým výkřikem: "Čí-vi", který kývne a šumí křídly, letí přes určitou část louky. Z času na čas se propadne ve vzduchu a dělá čtyři zvuky: "kui-kiuku-kui". Poslední výkřik se vždy shoduje s válcem.

Na pobřeží vodních toků a záplavových plání

Povodně řek s jejich povodněmi loukami a křovinami jsou mnohem bohatější u ptáků než pole. Většina ptáků, kteří zde žijí, jsou pozdní migranti. Turné je tedy lepší udělat v první polovině června. Různé druhy žáků a cvrčků, pastevec a ptáci vibrují a zpívají nejsilněji v noci a je potřeba speciální noční exkurze, aby se seznámili s jejich hlasy.

Pobřežní pás. Ve dne, na březích řek a jezer, zarostlé mokřadní vegetací, nejčastěji najdeme křovinořez. Pták byl pojmenován tak, že tmavé a lehké podélné pruhy na hlavě jsou charakteristické pro jezevčíka. Zpěv této bubeníka se skládá z vysokých píšťal, křiklavých a ostýchavých výkřiků, které se rychle střídají a vydávají v neurčité sekvenci: "Cyri-Cyr-tereter-tereter (někdy velmi dlouhý) Chip Trp Tr Kli-lily-Kli-lily, chi chi. Často v písni jezdec můžete zachytit zvuky od jiných ptáků - brodivé, žluté wagtails, atd. Mimics jezevčík a hříbě, úzkost v hnízdě, velký pestrý datel a další ptáci. Obvykle je poměrně mlčenlivý, zatímco zpívá, je to válečník vybrán na větvích větví bushů nebo sedí na nejvyšších rákosích, jako by se snažil ukázat sám sebe. Někdy jízda letí nahoru. Během letu se píseň nezastaví. Poté, co letěl na nějakou vzdálenost pomocí demonstračního letu, se válečnice opět skrývá v houštinách rákosu. Barsuchok je jedním z nejaktivnějších ptáků na pobřeží nádrží. Její píseň je slyšet jak ve dne, tak v noci od příjezdu do konce července.


Obr. 36. Marsh borbler (obr. A. Komarová)

To je docela obyčejné v povodí řeky a další warbler - močál. To je velmi rozšířené a nedávno pronikl na sever k jižní Karelia. Její imitativní schopnosti jsou ještě výraznější než jezery. Píseň je ubohý, velmi rozmanitý a melodický chirp, skládající se z kombinací pískotů a praskajících slabiky, stejně jako signály od různých ptáků, přesně kopírované. Jedná se o malý olivově zbarvený pták se světlým dnem, rychlým pohybem. Udržuje se v oblasti křovin v nivě. To je také nalezeno ve starých parcích. Pro ni je zpravidla charakterizována nočním zpěvem, ale často je její hlas slyšet během dne, i když v průběhu dne zpívá méně jasně.


Obr. 37. Kateřina kobylí (obr. A. Komarová)

Největší kardinál - drozd - je také možné slyšet na denní exkurzi. Stojí u řeky nebo jezera a zpívá, sedí na rákosu nebo v křoví naplněných vodou. Má silný, drsný hlas. Píseň vždy začíná nízkými křupavými zvuky, které se střídají s ostrými výkřiky, postupně se stávají vyššími. Skládá se z 5-6 balíčků zvuků, které bezprostředně následují jeden po druhém: "Careker-Krakra-Krakru-Kirikiri-Kiki".

Jeden z představitelů kriketového klanu, kriketu nočního klavíru, zpívá u vody na rákosích nebo stoncích. Jeho píseň je také často slyšet během dne, ačkoli on, stejně jako všichni ostatní cvrčci, je noční zpěvák. Podle povahy písně je velmi podobný běžnému kriketu. Nemohou se však zmást, protože se drží zcela odlišných stanic. Kromě toho, kriket má slabě stejnoměrně červenohnědou barvu na zádech, zatímco v obyčejném je lehčí a skvrnitý s tmavými podélnými skvrnami.

Na břehu řeky nebo jezera v rákosu nebo houštině vrbových křovin poblíž vody často slyší nezvyklé zvuky připomínající vrabce. "Ji-ji-three-turi-ji-three". Pravidelně se opakují v pravidelných intervalech. Zpívá třešňový rytíř - pták, který je extrémně rozšířený. Stále sedí na větvi křoví. Velikost ovesných vloček s vrabci, v barvě peru černá hlava a hrdlo, jasné "vousy" a límec jsou zarážející.

Mezi houštinami rákosu a rákosí na oknech vody jsou někteří pastevní ptáci - malí v tmavých tónech kořene a moorhen. Oni se liší velikostí a barvou zobáku a barvou holé desky na hlavě: velká bříza má bílou desku, malý mořan má červenou, stejně jako zobák.

Zde můžete také vidět draky různých kachen - mallards, whistlers a crackers. V červnu většinou samice sedí na hnízdě nebo v plodinách, a draky stále nadále chovávají své svatební oblečení. Jsou již v malých skupinkách, než létají na molt. Je také charakterizován pro pobřežní houštiny potápění - hřebenatý a červenohnědý. Není těžké je rozlišit. Hřebenatka je černá, s jasně bílou stranou, hřebenem na hlavě a žlutým okem. Ryba na bobule má kaštanovou hlavu a krk, světle šedou záda a tmavou hruď. Navíc má potápěč s červeným hlavou hlasitý, výrazný hlas. Jeho výkřiky "ke-rere" se však neslyší příliš často. Chomgi jsou vidět na vodě, bažina močálu může někdy létat přes rákosí, racky a rybáři letí nad vodou. Jejich popis je uveden v dalších částech knihy.

Tam, kde jsou říční břehy nebo jezera zbaveny hustých houštin, drží se bílé bobule, známé všem, občas zachycuje oko malé pískoviště. Oba druhy mají podobný zvyk kontinuálně čerpat své konce. Pásky sedí na kamenech vyčnívajících z vody nebo běží v malých, mletých schodech podél mělkých pláží. Kulik-nosič se chová podobně, ale neustále letí z jednoho úseku pobřeží do druhého a téměř se dotýká křídel vody. Nicméně, často vystupuje jeho jarní píseň. Jedná se o velmi zvukový a dalekosáhlý tril, skládající se z jemných hvízdavých zvuků, které se neustále navzájem sledují: "titisiti-titisititicity". Nosiče se nacházejí všude: na pobřeží, na břehu jezera a řeky, na lesních peřejích a potoků. Je menší než hříšný, nahnědlý, bílý, s tmavým květem na bocích husíku.


Obr. 38. Malý plovák na písku (foto Yu Pukinsky)

Pokud jsou na březích řek a jezírků písečné nebo oblázkové křoviny, můžete vždy vidět malou plovoucí plochu. Jedná se o malý krátkosrstý písek s bílým skvrnem na čele a tmavým límcem. Dole je bílá, nahoře nabarvená pískovou barvou. S semenem se rychle rozhlížel podél pobřežního proudu a vyprávěl svůj výkřik "i-i-i-i-i-i". Během páření letů, prováděných kruhy nízko nad zemí, dávají zuikas stejný signál, ale častěji. V souvislosti s rozvojem pláží, malý plover postupně opouští pobřežní pás a přesune do volných parcel a předměstských skládek.

Loutky Riverine lužní louky a kochkorniki někdy velmi rozsáhlé. V tomto případě může být ptačí druh, který je obývá, velmi bohatý a obsahuje několik desítek druhů. Nejčastěji se zde vyskytují žluté třešně a louka. Zpěv těchto ptáků je tichý a netypický. Yellow Wagtails v podstatě nemají opravdovou píseň. Sedí na vysokých stoncích loukových travin nebo na větvích keřů a dělají krátké touhy nebo chatování na neurčito. Muži, nafouknutí, letí z jednoho křoví k druhému, jako by speciálně prokázali jasně žlutou barvu spodní části těla.


Obr. 39. Lakový sekáč (foto Y. Pukinsky)

Loutkové pupeny také neustále sedí na vysokých trávech. Ve tvaru těla jsou přesným opakem břichů - chlupatý a krátkozraký. Při zbarvení peří bílé ramena, světlé obočí a tmavý pás procházející okem jsou zřejmé. Horní část těla je tmavá, dno je světlo s růžovo-hnědým povrchem na hrudi. Velikost pronásledování je menší než vrabec. Být vystrašený, pták letí nad zemí. Píseň lovu louky je krátká chvějící se fráze, v níž si dávejte pozor, slyšíte zvuky připomínající rychlý úder kamenů. Někteří chasers někdy napodobují hlasy jiných ptáků.

Pokud na louce rostou keře, pak tady můžete slyšet zpěv šedého hada, čočky, obyčejné ovesné vločky a setkat se se shrike-Zhulan. Přestože tento druhý druh patří ke skupině zpěvných ptáků, přesto jeho ponurý vzhled může okamžitě říci, že Zhulan vede dravý způsob života. Její silný zobák s hrotem na horní čelist dovoluje tomu, aby se vyrovnal s ještěři, voly a malými ptáky. Šrík ukládá své oběti na ostré feny a slzy z hlavy. Dravá činnost červenice se zvyšuje za nepříznivého počasí, kdy se snižuje aktivita hmyzu, pro kterou se hnízdí hlavně. Neexistuje žádná pravidelná demonstrativní píseň tohoto shriku. Občas se skrývá v křoví, tiše zpívá a napodobuje hlasy různých ptáků. Teprve v okamžiku péče o ženu se muž, který je v těsné blízkosti k ní, hlasitě šklebí a trýká veselými pózami: protahuje se strunou, vytáhne si hruď, pak se ukloní atd.

Na vlhkých loukách, pokrytých vzácnými keřmi, se někdy objeví velmi originální, snadno vzpomínaná píseň Dubrovníku. Skládá se z postupně stoupajících melodických stanzů: "do Khiluhilu-Khilikhili-Tilitili-Chuchu" Píseň se liší velmi individuálně, avšak je vždy možné rozpoznat pohled z ní. Muž z Dubrovníku má tmavou kaštanovou hlavu, žlutou břicho a hruď, přes který je tmavý pruh. Vták sedí na prominentním místě a nekonečně píšťal svůj motiv, pokaždé jej táhne nahoru.


Obr. 40. Muž Shrike-Zhulan (foto A. Malchevsky)

Rozsáhlé řekní louky přitahují mnoho brodivců: turuktanov, snipe, velkých kadeřníků, bylinkovců a fi-fi. Snipe se někdy během dne vykládá, ale je lepší si ho poslechnout na noční exkurzi. Křivka je nyní méně a méně hnízdína v loukách, kde je narušena a častěji se začíná usazovat v bažinách mechu. Pro bylinky jsou však nadále hlavní hnízdiště rozsáhlé říční nivy a jezera. Herbalistova píseň dává zvláštní příchuti otevřené krajině a zvyšuje její monotónní kouzlo. Zní to poměrně melodicky a může být popsáno rychle se opakujícími slovy "tráva-tráva-tráva-tráva-tráva". Triky bylinky, jako většina pískovců, ve vzduchu. Během skladby visí na jednom místě a pak začne létat znovu přes určitou oblast ve výšce 15-20 metrů. Při pohledu na bylinky pomocí dalekohledu můžete vidět červené nohy, bílé zadní a bílé "zrcadla" na křídlech. Kulik fif, tokuya, letí nad loukou je obvykle velmi vysoký. Občas se vrhá ze strany na stranu a dělá krátkou píseň. Podle obecné povahy zvuku to připomíná píseň lesního štítu a může být přenášeno slabiky "pi-pi-logy-logy-logy". Sedící na zemi, fi-fi se chvěje ocasem jako nosič. Na letu je vidět bílý horní ocas. Obecná barva je hnědošedá v pestrých barvách.


Obr. 41. Crake (foto A. Malchevsky)

I když polní chrt popraská nejsilněji při soumraku a v noci, jeho hlas může být často slyšet během dne. Nemůže se s ničím zmást. Luskatě a poměrně rytmicky opakuje chrt plukovník svůj skřípavý "rar-rary-rary-rary-rary". Někdy pták zdvojnásobí zvuk a pak píseň zní jako "rar-rahr, rah-rahr". Křehký hlas se rozprostírá na okolních loukách a může se slyšet už víc než kilometr. Současný pták se může přiblížit k sobě, ale není snadné ho vidět, protože se vždy ukrývá v trávě. Odjíždí velmi neochotně. Napodobit její hlas (s pomocí magnetofonu) se blíží, a v tomto případě může být rozpoznatelné. Jedná se o velikost želvy-holubice, pouze ploché ze stran a dlouhých nohou. Oker-červené tóny opeření jsou zarážející.


Obr. 42. Turukhtan v manželských šatech (foto Yu Pukinsky)

Pokud máte štěstí, že se setkáte se skupinou mluvčích na mokré louce, můžete se těšit na velkou radost. Nemůžete se na ně dívat bez emocí. Stále drží skupinu, ve které jsou asi deset jasně malovaných mužů. Modře oblečené ženy se toulou samy. Muži legrační skok, křídla jejich křídla, bojovat představuje, otočit na jednom místě. Pak najednou, jako by na nálepku, zmrazili v tiché scéně. Když přijdou nové ptáky, ne nutně ženy, celá společnost znovu ožívá. Turukhtany zvuky téměř nevyzařují. Během skoků se slyší pouze tleskání křídla. Turuktané obecně bojují trochu, častěji napodobují boj. Jejich svatební oblečení je příkladem mimořádného polymorfismu: neexistují dva stejní muži. Obarvení peří z límce, hlavy a spodní strany - nejviditelnější části těla je obzvláště rozmanité. Tam jsou ptáci s černými, červenými, okrovými, šedými, pestrobarevnými obojky. Stručně řečeno, každý muž je individuální, vyznačuje se svou vlastní barvou.

V bílé noci

Existuje řada druhů ptáků, jejichž zpěvová aktivita vrcholí během období bílých nocí. Jedná se o slavík, různé druhy žáků a cvrčků, stejně jako kravských chlapců - crake a crake. Všichni žijí u pobřeží nádrží a nejlépe se zorientují v údolích řek a jezer. Z lesních ptáků v dobách bílých nocí jsou často slyšeny sovy, stejně jako noční koš. Sovy již mají kuřata v tuto chvíli. Stále zůstávají plodinou a neustále se překrývají. Píseň nočního díla musí být poslouchána v borovém lese. Zde můžete také nalézt plody dlouhosrstých sov. Nejsnazší je najít kočky šedé sovy ve starém parku nebo v dubovém lese. Během bílé noci je počasí obvykle tiché a bez větru, ucho je ostré, takže i vzdálené zvuky jsou vnímány zcela jasně. Ptáci v této době zpívají dlouhou dobu, bez přerušení, a nechávají je blízko k nim na krátkou vzdálenost. Většina z nich dokáže přivézt turisty. Blízkost ptáků a obecné tajemství situace činí lidi mluvit tiše, téměř v šepotu.

O zpěvu snů. V severních šířkách je zpěv nocí spojován s květem lila a bílými noci. Если маршрут ночной экскурсии проходит вблизи сырого мелколесья или зарослей кустарников у реки, то здесь почти обязательно мы услышим пение соловья. На него нельзя не обратить внимание. Оно чрезвычайно громкое. Некоторые части соловьиной песни среди ночной тишины бывают слышны очень далеко. Поражают удивительная сочность, глубина, широкий диапазон воспроизводимых звуков и какая-то торжественность исполнения. Песня соловья состоит из хорошо различимых колен - повторяющихся высвистов и раскатистых трелей.Slabina začíná pomalu, ale vždy končí akcelerací. Pokud není pták ničím narušen, zpívá jednu píseň za druhou téměř bez přerušení. Svíčanka zpívá zvlášť intenzivně, pokud hraje svou vlastní píseň na magnetofonu. V tomto případě může létat velmi blízko a zpívat ve vzdálenosti 2-3 metrů. Zpěváci dělají oddělené kolena skladby v určité sekvenci. Začátek a konec jsou nejvíce konzistentní, nočník může změnit střední část písně. To naznačuje, že repertoár každého zpěváka je mnohem širší než to, co ho provádí v jedné písni.

V minulém století, kdy obsah nočních klecí v klecích byl v módě, přitahovali mnoho amatérů k tavernám a čajovnám se svým zpěvem. Znalec píseň knížecího trička dostal zvláštní jméno: "iniciativa", "potrubí", "kukushkinský let", "tangling", "drozdik", "jeřáb", "sandpiper", "frakce", "knockoff", "trofle" atd. Kromě toho v závislosti na povaze zvuku dostalo každé koleno další jméno. Například, mezi "trubky" rozlišoval "Lesheva potrubí", "polský", "zalévání". Podrobnější popis kolen je znám v knize "Songbirds" od IK Shamova.

V Leningradu jsou kolena ve zpěvách zpravidla uspořádána v následujícím pořadí: "fyuit-fyuit (" iniciativa ") - tu-tu-tu - tiklyuy-tiklyuy (" kulik ")-kliklikliklikliklikli hochocochechny ("stukotnya") - trrrrrrrrrrrrrrrrtsy ("zlomek") ".

Stará jména kolen jsou velmi zajímavá tím, že mnohé z nich charakterizují píseň sluneční soustavy jako do jisté míry napodobující. Slavík ve skutečnosti často obohacuje svou píseň o zvuky, které slyší, ačkoli je vždycky provádí ve svém vlastním, nočním módě. Nicméně, některé jeho kolena připomínají hlasy jarních whiffs, kukačtí fenky, černý datel, drozd píseň a další ptáci. Individuální oslavy v oblastech Moskvy, Leningradu a Pskova poměrně dobře napodobují Horkovu lesní koks. V průměru zaznamenáváme, že blízký druh - jižní soumrak, který žije v západní Evropě, na Kavkaze a horách střední Asie, je také náchylný k ozvěnám, ačkoli jeho píseň není tak krásná jako její severní protějšek.

Píseň starých nočních snímků je silnější a nejrůznější než mladí, kteří často zpívají nejistě a nejasněji. V jedné písni se většinou vyskytují 6-8 kmenů, ale někdy i zpěváci, kteří hrají 12 nebo více kmenů, se setkávají. Písemné nahrávání písně jedné z těchto snů, která kdysi žila v parku Lesnického institutu (nyní parku lesnické akademie S.M. Kirov), byla tehdy vytvořena D. N. Kaigorodovem a je dána v jeho slavné knize "From the Kingdom of Birds ".

Sonorita a rozmanitost melodie dosáhnou noční oslavy v druhém či třetím roce života, a to pouze tehdy, pokud mají mladí ptáci možnost poslechnout píseň starých. Když v okolí nejsou žádní dobří zpěváci, nocí se nikdy nenaučí zpívat skutečně. Například je známo, že na počátku minulého století byly kurskské slavnosti nejvíce ceněny. Nicméně, jak informuje I.Kamov, již ve třicátých letech začaly kurskové sny zpívat mnohem horší. Poté, co se Kursk Černigov a polský staly slavnými, jejichž melodie se brzy zhoršila. Pak se do módy objevil takzvaný hrabě z hvězd. Píseň slaví, samozřejmě, ne všude, ale v místech tradičního zajetí, kde byly chyceny staré, nejlépe zpěvující ptáky. Vzhledem k tomu, že mladé noční klacky neměly nikoho, kdo by přijal skutečnou píseň, jejich zpěv se postupně změnil na chrastítko a klepání - koleno, které je zjevně patrné věčným nočním kůžím, a vycházejí bez učení.

Je charakteristické, že kvalita zpěvu v Kurskových nočních hodinkách klesla brzy poté, co se na trhu Moskvy stala velice ceněnou. Pro prvotřídního zpěváka obchodníci tehdy vyplatili až 2000 rublů. Vzestup cen vedl k tomu, že ptáčiky zachytily stovky večírek, poprvé spěchaly na místa, ze kterých byli přivezeni ptáci, kteří získali zvláštní slávu. Výsledkem bylo výrazné snížení kvality zpěvu ve slámě.

V době bílé noci se slyšeli už večer večer 8:00, ale večer se zpívají nejsilněji, když zpívá zpěv drozd. Po půlnoci je píseň již nepravidelně distribuována.

Písně zahradníků a cvrčků. Ve středu noci, kdy oslní mlhy, začnou zpívat zpěváci a cvrčci aktivně zpívat. Některé z nich jsme již dříve potkali. Ale naše představy o zpěvu těchto ptáků nebudou dokončeny, pokud nebudeme poslouchat písně zahradníka. Je třeba ji hledat na relativně suchých místech - na lesních okrajích pokrytých křovinami nebo na rostoucím odlesňování. Často zpívá také v zahradách a parcích a na zříceninách kopců v obci.

Zahradní ptáka zpívá krásně. Lidé, kteří ptáky nepoznají, si často vezmou, že je to večer, přestože jemná píseň válečnice má málo co do činění s mocnými slapami a píšťalkami. Píseň na zahradní kosatce je pomalá a měřená. Několikrát píšťalí různé signály a úniky písní od jiných ptáků, které hraje svým způsobem, ale vždy velmi čisté a melodické. Warbler se nejpřesněji vyrovná s rušivými signály finchového muže, tj. Ona také napodobuje hlas drozdů - belobrovik, zpěv a polefare - a jiné ptáky. Téměř každé koleno vypadá, že vybojuje s charakteristickou check-check-check nebo tr-tr-tr a tímto způsobem dává celé melodii zvláštní rytmus. Velmi často publikovaná píšťalka "ti-viv", slyšena nejvíce. Zatímco zpívá zahrádka válec je držen v křoví. Někdy vám to umožní, abyste se dostali velmi blízko k sobě, ale v soumraku ji nevidíte. Vidíte to s prodlouženým zpěvem brzy ráno, při východu slunce.

Kriket dostal své jméno pro jakousi zpěv, připomínající křtiny kobylky. Pokud trasa noční exkurze projde údolím řeky, kde rostou keře na vlhkých loukách, je docela možné slyšet píseň řeky kriketu. Zdá se, že nějaký neobvykle hlasitý, bez smolky, kobylka se píše v křoví po mnoho minut za sebou. Po krátké přestávce se znovu zazní dlouhý, rytmicky vibrující zvonění "zirzirzirzir-zirzir". Píseň je slyšet tichší, pak hlasitější, protože kriket se stále mění a vysílá svůj manželský signál všemi směry.


Obr. 43. Řecký kriket (obr. A. Komarová)

V údolích řek i v lese, někdy i uprostřed ražového pole na bílé noci, můžete slyšet píseň obyčejného kriketu. Reprodukuje hladký vysoký trill, který stejně jako kriket řeky trvá několik minut za sebou a po krátké přestávce znova zní znovu - a tak dále celou noc. Můžete je znázornit formou kontinuálního "rrrrrrrr.".

Současné pronásledování a snipe, tah dřevěné kýty. Současný snipe a slepice v severních zeměpisných šířkách, jak je známo, začíná v dubnu a trvá do konce června - v polovině července. Takže v období bílých nocí jsou párové signály těchto ptáků běžným jevem. Ale nejvíce aktivně mluvit, možná pronásledování. Hlas těchto kuřat je neuvěřitelně silný a může být slyšen daleko za nivou, kde se vyskytuje jejich proud. Ve vlhkých letech, kdy se zóna mělké vody výrazně rozšiřuje, může na relativně malé ploše nivy docházet několik samců. Každá z nich neustále vydává krátkou a vysokou píšťalku "uit, uit, uit" opakovat asi jednou za sekundu. Když se ptáci shromáždí, tento plak se spojí do pevného sboru. Píseň pogonyshů je slyšet celou noc a zastavuje se jen ráno. Tito ptáci zůstávají v mokřadech poblíž vody. Jednotliví muži někdy tkát i v malých vodách, například na břehu rybníka zarostlého přeslipem.

Je velmi obtížné vidět hrbolu nejen v noci, ale i během dne. Vedl cestovní pozemský životní styl a neustále se skrývá mezi hustou vegetací. Odjíždí pouze v případě extrémní nutnosti a nedaleko odlétá, opět sestoupí do trávy. Na letu, jako u chřástala polka, jsou dlouhé nohy, které visí dolů, ohromující. Jedná se o středně velký pták, o něco víc než o škrob.

Za soumra bílé noci, někdy ráno, v údolí řeky, náhle vychází mírně, postupně stoupající a zesilující vibrující zvuk "wuvuvuvuvuvu" někde nad hrbatým močálem nebo povodňovou loukou. Po nějaké době bude slyšet jiný charakter - klidný a rytmický "teke-teke-teke-teke". To je hlas smutku ve vzduchu. První zvuk, podobný tomu, jak se bledá koza, nastane, když chvějí ocasní peří a křídla, když začne klouzat ve vzduchu a začne prudce klesat, jako by se dostal do vzduchového otvoru.


Obr. 44. Silueta lesní kosti na omítce (obr. A. Formozova)

Takzvaná travnatá kýta je dobře známá nejen všem lovcům. Ona byla opakovaně popsána v klasické, ruské literatuře, a to jak v próze, tak v verši. Je nejsilněji zobrazen A. K. Tolstoyem v básni "On the Fork". Po západu slunce samci samci začínají jednotlivě ležet nad stromy mezi vlhkým nízkým lesem nebo na okrajích lesa, vytvářet měkké zvuky jako horkan a twister. Část ptáků létajících přes les nemůže být vidět. Skryjí koruny stromů. Zaznamenávají se jen jejich hlasy - nízký, neuspěchaný "sborový sbor" (2-4krát) a hned za poslední slabikou krátký a vysoký zvuk "tzvir", podobný křiku bílého koníku. Celá píseň zní jako "sbor-sbor-sbor-tzvir". Konečně se na pozadí tupé oblohy objeví lesní koktejl. Obvykle je vidět pouze jeho silueta. Jedná se o dlouhosrstý pták o velikosti holuba, ale s krátkým ocasem. Letí poměrně rychle, i když klapání křídel je pomalé.

Hlasy v borovém lese. Pro úplnější seznámení s nočními hlasy ptáků je důležité, aby trasa exkurze, kromě řek nivy, zachytávala i část borového lesa obklopujícího těžbu. Tady na okraji v noci, a někdy během dne, jsou slyšet velmi příjemné iridescentní zvuky, měnící se v tónu a rytmu. Přicházejí shora. Píseň se skládá z rychle se opakujících slabiky "Yuli-Yuli-Yuli-Lulilulilulilulili". Zpívá lesní štědroveň, nebo jíl. Jako ostatní larkové zpívá ve vzduchu, létá vysoko nad lesem a stříhá.


Obr. 45. Sova slepice (foto Y. Pukinsky)

Plíseň mladých sova, kteří opustili hnízda, mohou být chyceni v borovém lese. Zpočátku je slyšet jejich smutné volání. Rada střídou po sobě jeden po druhém. Jejich hlasy nejsou stejné, jelikož sovy se v dlouhých intervalech vylíhnou, a proto mají různé věky. Rolovací volba se pohybuje v různých roztečích. Jeden hvízdavý píšťalky "ai" vysoký a dlouhý, druhý táhne "uh", třetí - "yy". První obvykle křičí nejmenší, protože je nejvíce hladový. Odpovídá ostatním. Kočky připomínají rodičům sebe, vyžadují krmení. Obecně platí, že hlasy ušaté kuřice jsou podobné těm hladovým koťátkům. Pokud se blížíte, někdy je možné detekovat sovy samy. Když uvidí člověka, zmlknou a jsou vytaženi ze stínu sloupkem, zúžením očí a zvednutím "uší".


Obr. 46. ​​Silueta noční noci na bílé noci v borovém lese (foto L. Malčevského)

Ale na pozadí bělavé oblohy se objevuje silueta úzkoprsého a dlouhotrvajícího ptáka velikosti kukačky. Jeho let je tichý, snadný a manévrovatelný. Rychlé hody jsou nahrazeny náhlými zastávkami a třepotáním křídel na jednom místě. Vydáním několika propíchnutých výkřiků "PEC, PEC" je pták skrytý z dohledu. Tento nočník je noční pták, který se živí hmyzem, který zachycuje za letu. Po nějaké době jí píseň pochází z lesa - dlouhý zvuk "errrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr". Z dálky se podobá hluku běžícího motocyklu. Zpívá noční sál sedící na větvi borovice. Tahle hluchý tril tahá velmi dlouho, teď se zvedá a pak snižuje hlas. Hrdlo je velmi opuchnuté, ústa jsou otevřené. Konečně nočník odlétá ze stromu a jeho chvění se změní na velmi nízký výkřik. Několikrát klapá křídla po zádech, letí na stranu, sedí na jiném stromu, na který je zvyklý, a znovu zapíší svou píseň.

Během krátké, jasné noci, občas jejich hlasy a denní ptáci - kukačka, redstart, chargie, belobrovik, píseň drozd. Za svítání, zhruba ve tři hodiny, aktivita jejich zpěvu se dramaticky zvyšuje. S novou energií začne zpívat slunečník. Všichni ptáci, které jsme právě poslouchali, stále přeplňují. Existuje společný sbor nočních a denních ptáků. Je překvapivě dobrá a dává zvláštnímu kouzlu povahu severních zeměpisných šířky. Bohužel mu lidé málokdy musí poslouchat. Oni se probudí mnohem později.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org