Zvířata

Shromažďování odpovědí na vaše dotazy

Pin
Send
Share
Send
Send


Mnozí slyšeli o krtcích, ale jen je viděli v přírodě. Vesničané zpravidla neobjevují samotné zvíře, ale stopy jeho přítomnosti v majetku. Zároveň okamžitě přijmou opatření k uvolnění místa z nezvaných zvířat, protože vědí něco o krtcích: co jí, co vidí, jak slyší.

Popis molekuly

Moles jsou miniaturní dravci o délce 10-25 cm, které jsou postaveny pod zemí se silnými předními tlapkami. Velikost jejich ocasu v délce se rovná velikosti hlavy. Kůže zvířete je pokryta krátkou a měkkou kožešinou, která se snadno vsadí zepředu dozadu a v opačném směru. Díky tomu se krtek snadno pohybuje skrz vykopané podzemní tunely dopředu i dozadu. Barva kůže se mění od tmavě šedých po černé tóny.

Zvířata mají malé oči. U některých jedinců se skrývají pod kůží a téměř se s nimi spojují. Podzemní bytosti, navzdory přítomnosti očí, jsou slepé. Jejich jemné orgány vidění jsou atrofované - nejsou vybaveny sítnicí a žákem.

Zvířata nemají auricles, nebo spíše, jsou pokryty hustou kůží nebo spletené s ní. To eliminuje proniknutí půdy do uší. Funkce sluchových orgánů v molách jsou atrofovány.

Zvířata orientovaná kvůli ostré vůni. Nos zvířat byl přeměněn na pohyblivý proces, neustále čicháním v prostoru a hledáním kořisti. Mají dobře rozvinutý smysl pro orientaci. Označují oblast stanoviště zvláštním vylučováním. To jim umožňuje najít jejich labyrinty a dozvědět se o invazi cizinců v jejich obydlí.

Krtek je břichem, dokonale se přizpůsobil životu v zemi. Sráží zemi silnými čepelkami se silnými drápy, které jsou zploštělé nahoře. S nimi zvíře uvolňuje pevnou zem, proniká do šachty a vybuduje komplikovanou síť dálnic, které se spojují do komplikovaného labyrintu, kde krt krmí a zásobuje, spí a násobí.

Chov

Pěstování zvířat v prvních jarních dnech. Potomci se objevují jednou za rok, nejdříve v období od dubna do června. Ve vrhu je nalezeno 3-9 slepých a holých mláďat. Mladá zvířata dělají tiché zvuky, jako kuřecí písknutí. Zpočátku jsou mladí přátelští, ale v průběhu času vznikají agresivní střety.

Měsíční krtci jsou obtížně odlišení od dospělých. V tomto věku zvířata začínají opustit mateřské bydlení a stavět své dálnice. Během migračního období, pokud je to nutné, plavou přes malé řeky.

Habitat

Habitats of moli je západně od Ruska, Sibiře a východně od Uralů, nebo spíše jejich lesů a lesních stepových zón. Rozhodnou se žít v oblastech s mokrou půdou, která se snadno kopí a bohatá na to, co se živí molo v lese a na hranici s ním. Většina zvířat vede podzemní způsob života a dělá pokládku tunelů.

Některá zvířata dávají přednost pozemskému způsobu života, který jim umožňuje najít potraviny bez velkých obtíží. Avšak kvůli zvláštnostem struktury předních tlapků určených pro trhání půdy, na zemi, se krtci musí pohybovat pouze procházením. Tlustý soumrak a noční aktivity těchto zvířat.

V oblasti stepí a taigy nestačí to, co se krtky krmit v lese (kvůli kyselým a suchým půdám). Občas se však nacházejí v těchto zónách, kde se zvládnou povodňové louky a říční nivy, pokryté keřovými houštinami.

Moles mají zvýšený metabolismus. To je důvod jejich nadměrného žaludku. Žížaly, kořeny a rostliny - to je to, co krmenci jedí v lese a na jeho okraji. Pokud jsou červy v hojnosti, zvířata, která je imobilizují, tvoří jedlý materiál.

Po zjedení 20 g červů najednou se zvíře zvedne a spí asi 5 hodin. Probuzené zvíře je okamžitě odvezeno pro hledání jídla. Molo se jí 3-4 krát denně. K nasycení mu chybí 60-80 g krmiva. Moles nemají hibernaci, jejich činnost nezmizí po celý rok.

To, čeho se krtek v lese živí, také nepřestává životně důležitou aktivitu. Zvíře sleduje červy i pod sněhovou pokrývkou. Neúnavně se zabýval položením zasněžených krmných dálnic. Chov hospodářských zvířat se přivádí do sítě mořských tunelů. Přitahuje pachové pachy zvířat a horečku. Mole může pouze shromažďovat kořist.

Krtek je hmyzožravé zvíře. Chyby, larvy, chyby a červy - to je to, co se živí můra v lese av povodních loukách. A je to dravé zvíře, které se živí malými hlodavci, článkonožci různých velikostí. Není pro něj problém jíst, například ještěrku.

Výhody krtků

Tyto žraloci ocení nádherné kožešiny používané v kožedělném průmyslu. Silné krvavé kůže pokryté hustou kožešinou. Na trhu s kožešinami je potřeba zvířecích kůží poměrně vysoká.

Díky způsobu života těchto zvířat se půdní stav zlepšuje. Jejich "práce" na zemědělské půdě přináší značné výhody. Je pravda, že jsou schopni ochromit oddenky rostlin, a kvůli krvácení je obtížné sekání rostlin.

Je Mole nebezpečné pro člověka?

Neexistuje žádné přímé ohrožení z krtků pro člověka. Nicméně, tato země-pohybující bytost je považována letní obyvatele být hlavní problémy v zahradních pozemcích. Faktem je, že zemědělci mají bolesti hlavy, když se na zahradě nacházejí krtci. Přínosy a škody na nich doslova jde ruku v ruce.

Moles poškozují trávníky. Vykopávat je pod ošetřenou oblastí není obtížné. Kořenový systém dobře upravené trávy je mělký. Pod trávníkem leží nedotčená půda - místo s obrovskou koncentrací žížal. Na takovém místě se snadno získává jídlo.

Tunely rojů, zvíře kazí oddenky pěstovaných rostlin. Díky svým aktivitám umírají ovoce a zelenina plodiny. Kromě toho se nevyhýbá vyhubení výsadby a sklizně.

Kromě toho všeho, co zničí to, co krmí molo v lese - červy a žáby, které prospívají půdě, zvíře poškozuje pozemek. Kvůli zmizení příznivých zvířat se půda zhoršuje a na něm se chova hmyz.

Co napájí krtek v přírodě?

Typickým stanovištěm podzemního obyvatelstva je rozsáhlá přírodní krajina: lesy, stepi, pobřežní oblasti. Toto zvíře může žít pouze v měkké půdě bez kamenů a velkého množství podzemních vod.

Geografie bydliště, stejně jako absence předdefinovaných masivních zubů jeho stravě:

  • Žížaly,
  • Gastropódy bez skořápky,
  • Mokritsy,
  • Květen Chruščov,
  • Flicks
  • Medvedki,
  • Scolopendra,
  • Pavouci

Kromě dospělého hmyzu zvíře miluje slavnost na larvách. Také na "stole" to může dostat obratlovce malé velikosti, pokud se nemohou rychle pohybovat. Během dne mohou dospělí jíst množství potravy rovnající se jejich hmotnosti.

Pro zimu nezapírá hibernaci, ale významně snižuje chuť. V minulosti brouka vytváří zásoby decapitovaných žížal (jejich celkový počet může dosáhnout několika set).

Zástupci tohoto druhu praktikují své vlastní druhy, pokud vstoupili na území jiného.

Kdo jedí krtky?

Průměrná délka života krtek dosahuje v průměru zhruba 5 let. Tato doba však může být výrazně zkrácena, pokud se na cestě setká jeden z přirozených nepřátel:

Ve většině případů se podzemní obyvatelé podaří skrývat se před dravci. Nicméně, i kdyby ten druhý vykopal můstek a objevil svého obyvatele, ostrý pižmový pór dělá jídlo nemožné. Je pravda, že v době hladu někteří dravci mohou změnit své chuťové preference.

Pouze lasička, odolná vůči tajemství vylučovanému tělem zvířete, může považovat to za zdroj potravy. Ale to se zřídkakdy děje: během putování, lasice, dělají silné chirping, který je nepochybně rozpoznává jejich potenciální oběti.

V tomto videu rybář Anatoly Lopatin ukáže šťuku, která polkala krtek:

Můžu to zkusit?

Ze všech kandidátů na domestikaci zaujímají zástupci rodů krtků téměř poslední místo.

Překážky pro domestikaci zvířete jsou více než dost:

  • Neviděli schopnost vidět, tato zvířata mají vynikající slyšitelnost. Proto, jakýkoli zásah do dveří, hlasitý kašel nebo mluvení o zvýšených hlasech způsobí jejich psychiku nenapravitelné škody. Ze stejného důvodu je třeba zvíře opustit zvuky rádia, televize atd.
  • Potřebujete vytvořit známý ekosystém. Ne každý pronajímatel bude chtít v bytě znovu vytvořit přírodní zemní hromohy tak, aby se mladý mohl pohybovat tam,
  • Je velice odraděné, aby na domácího mazlíčka přidali "přítele". Jsou-li stejného pohlaví, existuje nenulová pravděpodobnost smrtelné bitvy o území a dokonce i kanibalismus. Pokud se žena ukáže být sousedem, pak musíte být připraveni přijmout krmivo u tuctu nebo dvou mláďat. Problémem je, že určení pohlaví zvířete na oko je téměř nemožné.

Jíst moles doma

Moles jsou docela roztomilé bytosti, takže děti a ženy se mohou na první pohled těšit. Když se rozhodnete domestikovat cizince ze zahrady, potřebujete správnou cestu pořádat jídla:

  • Až 90% denního menu je žížala. Mohou kopat jako sami a koupit si sklenku v rybářském obchodě. Existuje taková kapacita asi 150 rublů,
  • Hmyz a jejich larvy lze také koupit v místě prodeje pro rybáře. Cena za ně je docela demokratická: krabička s deseti malými larvami květnového chrobáka malé velikosti bude stát 100 rublů, velká velikost bude stát 200 rublů,
  • Tyto obchody si můžete koupit pro své domácí mazlíčky v čínských internetových obchodech. Úspory v tomto případě dosáhnou až 50%,
  • Neustále musíte sledovat pití molu, jinak to nebude trvat celý den.

Náklady na krmení zvířete jsou srovnatelné s náklady na kočky (pokud vezmeme v úvahu pouze cenu potravinového zboží). Nicméně, péče vyžaduje mnohem větší péči od majitelů vzhledem k exotické volbě.

Jaké škody způsobují zahradníci?

Aplikováno poškození ne méně rozsáhlé:

  • V procesu hledání žížaly zvíře zničí kořenový systém zeleniny, ovoce, bobulovitých keřů a dekorativních květin. Nejaktivnější jedinci mohou zcela zničit množství plantáží,
  • Zničení žížalů prakticky eliminuje prospěšnou úlohu plodné vrstvy země,
  • Skalní stěny u vchodu do jámy se postupně stávají nerovnými, takže je obtížné se pohybovat po zahradě. Mohou také zasahovat do použití zahradních nástrojů (například kosů) a poškodit ozdobné cesty a květinové záhony,
  • Negativní vliv na systém zahradních odvodňovacích příkopů (pokud existují).

Jak se zbavit krtků?

Rozsah škody způsobené zvířaty může být takový, že majitelé pozemku se rozhodnou odstranit škůdce. Pro toto je třeba zvážit rysy mořského organismu a obrátit je proti majiteli:

  • Velmi ostrá vůně pomáhá hledat jídlo a pohybovat se v naprosté tmě. Výsledkem je zvýšená citlivost na silné a zvláštní pachy. "Černý seznam" zahrnuje: ozdobnou cibuli, česnek, luštěniny a některé druhy lilie,
  • Dalším důsledkem slepoty je neuvěřitelný vývoj sluchu. Tato slabost organismu zvířete je používána speciálním "strachem". Přístroje napodobují šarm pohlazení - nejhoršího nepřítele zvířete. Alternativně může být na železné tyči běžná hliníková plechovka,
  • V některých případech jsou krtci chyceni vlastními rukama: naslouchají bouřlivým činnostem podzemních obyvatel a vyzbrojí lopatou, dostanou se jeden po druhém z otvorů,
  • Snažíte se zbavit se otravného škůdce, někteří zahradníci se rozhodnou pro extrémní opatření: nalít norkovou vodu. Ale tento způsob boje může způsobit nenapravitelné škody na ovoci a zelenině v zahradě.

Seznam toho, co kočík jedí, zahrnuje téměř jakoukoli živou bytost, která má menší velikost, která nemá štěstí, aby se dostala do své díry. Tato myš, larvy hmyzu, červy a pavouci. Můžeme bezpečně říct, že toto vybíravé zvíře nebude nikdy hladové.

Pro Mole: Životní styl

Moles jsou často spojovány s hlodavci, ale mezi nimi je značný rozdíl: krtci nemají tak silnou čelist jako hlodavci, a proto rýpadla vybírají místa s nejjemnější půdou, kterou lze snadno vykopat jejich labky.

Kromě toho mohou krmenice plavat. Jsou schopni plavat po malých řekách. To je indikováno podzemními průchody, které poté, co byly přerušeny k nádrži, pokračovaly dále. Zvířata nejsou přizpůsobena existenci na povrchu, takže je lze vidět extrémně zřídka. A i když je zobrazen krtek, chová se neohrabaně, protože je zcela slepý a není zvyklý na vnímání nějakého prostředí jiného než jeho pohyby. Proto se plazí. Jeho vizi jsou přizpůsobeny pouze k odlišení světla od tmy. A právě díky takovým zdánlivě negativním vlastnostem jeho fyzické struktury je krtek ideálně přizpůsoben životu v podzemí.

Moles lze snadno rozpoznat pomocí následujících externích funkcí:

lesklá kůže s krátkou černou srstí,

Rozšířená proboscis, na jejímž dolní straně jsou nozdry,

velké a široce rozložené přední lopatky podobné tlapky s dlaněmi směřujícími nahoru,

malé, špatně vyvinuté zadní nohy,

malé oči se špatným zrakem,

délka těla je asi 110-170 milimetrů a hmotnost se pohybuje od 60 do 150 gramů,

Životní cyklus rodiny krtků může být znázorněn následovně:

v období od začátku února do konce května, žena v jednom plodu přináší až čtyři mládě,

do devíti týdnů dochází k tvorbě mladých zvířat u dospělých,

o šest měsíců později (maximum), opustí rodiče svůj plnohodnotný plod v známé síti podzemních chodů a začne vytvářet novou.

Kvůli jejich nerozhodnosti s jinými jedinci, hmyzožci tráví většinu svého života pod zemí jen s výjimkou, kdy se jejich potomci tvoří. Zřídka mění svůj životní prostředí a v podstatě je celý jejich život soustředěn v rámci jediného systému tunelů. Moles mají dvě pižmové žlázy, díky nimž vzniká specifický zápach pižma, který je schopen přilákat jak další příbuzné, tak žížaly, které slouží jako potravina.

Aby přežil, musí průměrný hmotnostní mol (osmdesát gramů) spotřebovat nejméně čtyřicet gramů žížal denně. Hlavním rysem sítě tunelů vykopaných molo je, že do nich pronikají různí hmyz a červi, které se stávají jednoduchou kořistí. Po dlouhou dobu jsou krtci schopni držet svou kořist škrábanci na hlavě. Síť podzemních tunelů roste v případě, že rýpadla začínají cítit potřebu jídla.

Pro plnohodnotné živobytí potřebuje můra průměrné tělesné hmotnosti (80 gramů) asi 40 gramů žížal denně. Tunely jsou navrženy tak, aby měly dostatek lehké kořisti ve formě různých hmyzu a červů. Pokud dojde k ukončení dostupného "jídla", začne se síť tunelů okamžitě rozšiřovat.

Délka podzemních průchodů může dosáhnout stovek metrů. Mohou být rozděleny do dvou typů:

  1. Tahy se nacházejí téměř na samém povrchu země. Jejich účelem je hledat jídlo. Tento druh pasti pro červy a hmyz. Je známo, že bez jídla může mít krtek pouze 10-15 hodin.
  2. Tahy druhého druhu se dostanou do hloubky a slouží jako obydlí pro zvířata. Vzhledem k tomu, že tato zvířata nemají hibernaci, hluboké pohyby slouží jako skvělé místo k přežití.

Zvířata navíc přirozeně potřebují vodu, takže některé průchody se přímo rozbíhají do nedalekých vodních útvarů.

Oblíbené biotopy krtků a jejich druhů

Oblíbeným stanovištěm krtků je opadavý a listnatý les. Navíc, krtky mohou být bezpečně nazývány přísahou nepřátelé zahradníků, protože hledání kořisti často vede je do zahrad a polí - hlavní lokalitu žížaly a jiného hmyzu. Jejich sítě podzemních tunelů způsobují velké množství problémů: od poškození vzhledu krajiny a tvorby hliněných skluzů na ni k ničení mnoha kultivovaných rostlin. Moles milují úrodnou půdu a nelze je nalézt v rašeliništi nebo například v písečné půdě.

Ale divné je, že přítomnost krtků v zeleninových zahradách a zahradních pozemcích přináší výhody: uvolnění půdy zpomaluje a hydratuje a také škodlivý hmyz, který způsobuje nenapravitelné škody na rostlinách, postupně začíná zmizet ze zahrady. Přestože krtci zničí kořenový systém, rostliny a kořeny nejsou součástí stravy.

Hlavními stanovišti kolonií jsou tedy:

  1. Loutky
  2. Lesy (především mladé březové a listnaté lesy).
  3. Plyny.
  4. Oblasti poblíž příjezdových cest.
  5. Zahradní plochy.
  6. Městské parky.

Dává se přednost místům, které jsou dobře ohřívány slunečním světlem a obsahují velké množství humusu a potravy (červy, larvy, hmyz). Důležitá je také vlhkost terénu: měla by být mírná.

Кроты точно обойдут стороной густые большие леса, сосновые боры, болота и участки почвы, на которых растут культуры с сильной корневой системой.

Территория, выбранная для проживания, должна снабжать пищей круглый год. Дело в том, что в засушливые периоды и во время заморозков черви перебираются глубже в землю и становятся недоступными для слепых охотников.

Выбор места для жизни, помимо прочего, зависит от температуры и частоты осадков. Если выбранный участок сопровождается нестабильными показателями климата, зверьки будут стремиться перебраться поближе к лесу, где земля меньше промерзает в период зимы, а влага лучше сохраняется в летние месяцы.

Moles jsou velmi citlivé, takže sami regulují sestup na nížiny nebo se pohybují na vyšší body, dokud se podmínky nestane pohodlnější.

Co krvácijí

Vědci se již dlouho zajímají o stravu krtků. Během mnoha studií bylo zjištěno, že výživa krtků je výlučně živočišného původu. Rostlinná vlákna vstupují do těla zvířat buď náhodou, nebo v žaludcích zkonzumovaných červů. A dokonce i když se dostalo do těla molu, nemůže být vegetace trávena a prostě opouští tělo.

Hledání jídla se provádí vykopáním všech nových pohybů, když ve staré není nikdo, kdo by lovil. Pokud je nedostatek běžných potravin - červů, hmyzu a larv - krtci jedí malé obratlovce a dokonce i žáby a krysy.

V procesu stálé práce pod zemí, krtci tráví enormní množství energie, obnovení které vyžaduje působivé množství potravin. Zvířata mají velmi dobrý metabolismus, což také ovlivňuje jejich chuť k jídlu. Během dne člověk absorbuje množství jídla, které přesahuje jeho vlastní hmotnost (70-140 gramů). Pokud je můra velmi hladná, pak chycená oběť, například v podobě červu, se jedí zcela na povrchu země. Pokud není hlad hladový, kořist se odnese a zjede do průchodu.

Metabolismus krtek je tak dobrý, že šelma dokáže trávit 50 gramů jídla za pouhých 30 minut. A to za předpokladu, že žaludek zvířete obsahuje pouze 20 gramů. Po 4-6 hodinách je připraven na další jídlo. Mezi takovým krmením dochází v průměru k několika hodinám, které jsou doprovázeny ospalým stavem.

V chladné sezóně jsou zvířata méně živí, neboť méně kopají a tráví méně energie.

Rýpadla jsou velmi kreativní při zásobování zimními potřebami. Chytnou červy a pak jen skusují hlavy. Uklízí červy, ale zachrání je život. V této podobě se červy skládají v řadách podél stěn průchodů.

Pokud jde o vodu, krtci jsou také velmi chamtiví. Proto trvale bydlí v blízkosti vodního útvaru, ke kterému je přístup poskytován.

Mole - popis, struktura, fotografie. Jak vypadá krtek?

Moles jsou malé savce. Nejmenší z nich je Szechuan shrew (latina, Uropsilus soricipes), zástupce podčeledi Uropsilinae. Délka jeho těla je 6 až 7 cm, délka ocasu dosahuje 6,5 cm a hmotnost nepřesahuje 10-15 g. Největší krtci je velká Mogera (Mossa Mogera), která patří podčeledi Talpinae. Dosáhne délky 21 cm a váží až 300 g.

Všechny krtci z podčeledi krtků (latinští Talpinae) mají charakteristické rysy, které jim umožňují vést podzemní životní styl. Jednotlivci patřící do podčeledi Uropsilinae nemají tyto charakteristiky.

Mimochodem, muskrat patří také do rodiny krtků (Talpidae), podčeledi krtků (Talpinae), ale popis tohoto zvířete je uveden v samostatném článku.

Trup krtků z podčeleď Talpinae má tvaru tyče, zaoblený tvar bez výrazného krku. Hlava krtka je malá a zužující se k nosu. Rukojeti ve tvaru kožešinového válečku, velmi vzácně jsou vyvinuté, malé, vyčnívající z vlasů. Ostrý nos je mobilní proboscis. Kromě vibrizačních, dlouhých, tvrdých a citlivých chloupků na nich není žádná vlna. Nosice zvířat jsou umístěny po stranách nebo směřovány dopředu.

Hlavou molu je východní Američan. Autorská fotografie: Kenneth Catania, CC BY-SA 3.0

V hvězdokupě (Condylura cristata), na obličeji namísto nosu, je v počátku nosu 22 výrůstků měkkých plevelů.

Hlava řetězového kola

S podzemním životním stylem si krtek prakticky ztratili své funkce. Jsou plně tvarované, ale mají velmi malé rozměry přibližně s makem a jsou skryty pod hustou kůží. V některých případech jsou oči vybaveny pohyblivým víčkem, v jiných - před očima na kůži jsou malé štěrbiny. Někdy je tento slot umístěn pouze v jednom oku. U některých druhů jsou oči úplně ukryty pod kůží, například v kavkazských krtcích. Mohou být detekovány pouze RTG vyšetřením. Vzhledem k tomu, že zrak krtků je špatně vyvinutý, je to kompenzováno vynikajícím smyslem pro zápach, dotyk a sluch.

Foto: gordonramsaysubmissions, CC BY 2.0

Ústa krtek je ozbrojena 34-44 zuby, v závislosti na druhu jednotlivce. Zuby různých druhů zvířat mají jiný tvar. Kromě toho může savce vyvolat písknutí nebo syčení a křičící zvuky.

Autorská fotografie: Didier Descouens, CC BY-SA 3.0

Přední pět krtků krtků je nástrojem pro kopání. Jsou zachycené, s prodlouženými rameny, bez membrán mezi prsty a dlaněmi otočenými směrem ven. Na konci čekají falangy. Claws ploché a široké. Klíční kýl, dobře vyvinutý. Zadní končetiny jsou tenké, protáhlé a připomínají labky krys. Chvost močálu je většinou krátký, s vibrizací. Jeho délka se pohybuje od 2 do 10 cm.

Mimochodem, kočky dobře plavou. Dokonce i plavou přes horské řeky.

Autorová fotografie: Rudmer Zwerver

Autorská fotografie: Didier Descouens, CC BY-SA 3.0

Trup krtků je pokryt hustou, sametovou srstí. Vlasy jsou kolmé k podélné ose těla a mají svorky pro jádro, díky nimž se vlasy snadno ohýbají v jakémkoliv směru. To chrání kožeš před kontaminací a usnadňuje zvíře pohybovat se pod zemí. Barva kožešinové kůže může být tmavě šedá, hnědá nebo černá, v závislosti na druhu, ročním období a stanovišti.

Autorská fotografie: Didier Descouens, CC BY-SA 3.0

Autorská fotografie: Didier Descouens, CC BY-SA 4.0

Mimochodem, můstek může běžet podél podzemních průchodů jak s hlavou, tak s ocasem dopředu a se stejnou rychlostí. To je způsobeno zvláštním nárůstem vlasové linie a ocasu pokrytého vibrizaci.

Foto Tim Gage, CC BY-SA 2.0

Zástupci subfamily Uropsilinae, který zahrnuje pouze jeden rod - čínské zemětřesení (Uropsilus), se liší od ostatních druhů krtků nejen v malých rozměrech, ale také v některých dalších rysech. Tato zvířata mají štíhlé tělo a relativně vysoké končetiny. Přední tlapky zvířat nejsou přizpůsobeny pro kopání nebo plavání. Kartáče těchto krtků jsou úzké, klapky nejsou rozštěpené, drápy jsou vytlačeny ze stran. Nohy pokryté váhy v dolní části. Klíční kůži úzká a dlouhá. Špičatá tlama s prodlouženým šupinatým proboscisem. Nozdry procházející kanály oddělují drážku. Pušky jsou dobře vyvinuté. Oči jsou malé, skryté v husté vlně. Chvost těchto krtků je tenký, dlouhý a dosahuje délky těla. Kůže je sametová, stejně jako jiné krtky. Barva zadní části je tmavá, hnědo-hnědá, břicho tmavě šedá. Venkovně jsou tyto krtci podobně jako žraloci.

Malý krutý krtek. Autor fotografie: 科学 出版社, CC BY-NC-SA 3.0

Prolévání krtků.

Pravidelná změna kožichového krytu, molitění, v krtcích se nevyskytuje 2krát - na jaře a na podzim, stejně jako u mnoha zvířat, ale 3 nebo dokonce 4krát jako mola molt v létě. To je způsobeno skutečností, že při neustálém pohybu podél úzkých průchodů je kožešina zvířete rychle vymazána. Ukazuje se, že můra úplně nebo téměř plyne, až na zimu. Ve vyblednutých oblastech kůže ztmavne a ztuhne třikrát, ale vlasy v této oblasti jsou slabší a rychle otřete.

První molt savce se vyskytuje od dubna do června. Za prvé, ženy molt, a pak muži. Opotřebená zimní kožešina se mění na nový jarní srst. V polovině července, u dospělých a za nimi, u mladých (poprvé v mláďatách) se vyskytuje letní molitan. Po něm, téměř bez přestávky, začíná podzimní močál, po kterém se krtci dostanou k jejich nejlepšímu vzhledu. Podzimní kožešinový motýl sametový, lesklý, černý se stříbrnou patinou, velmi silný a vysoký.

Kde bydlí krtci?

Moles jsou rozmístěny téměř po celé Evropě, včetně Ruska, s výjimkou regionů za arktickým kruhem. V Asii žijí obrovské území: Turecko, Kavkaz, Čína, Tibet, Mongolsko, Indochina, s výjimkou samotného jihu. V Severní Americe žijí krtci v jihovýchodní Kanadě, ve Spojených státech na západním pobřeží, ve východních a středních státech, v Mexiku na jihu. Pro Rusko je můra obyčejným obyvatelstvem. V evropské části se vyskytuje ve velkém počtu a nachází se téměř všude, s výjimkou severních oblastí nad severní dvinou. V asijské části Ruska žijí krtci v západní a centrální Sibiři na jihovýchodní Transbaikalii, v Altai, v pohoří Sayan, na Dálném východě.

Autor fotografie: Jan van der Straaten

Rozložení krtků závisí na tom, jak dobře je půda vhodná pro kopání, a co je nejdůležitější, kolik bezobratlých se v ní nachází. Moles preferují měkkou, vlhkou, volnou půdu, ale nemají rádi mokřady. Jejich území jsou lesní okraje, lesy, louky, listnaté lesy, smíšené jehličnaté listnaté porosty a zemědělská půda kultivovaná člověkem. Molekulární stanoviště se nacházejí na plochém, kopcovitém terénu nebo v horách, kde se zvedají na alpské louky. Zvířata z podčeledi Uropsilinae se zvedly výše než ostatní: nacházejí se v nadmořské výšce až 4500 m. Pokud jde o zóny stanovišť, můra nežije ve vyprahlých a horkých zónách pouštních a polopouští, stejně jako v zmrazené tundře a lesní tundře. Podél říčních údolí se zvířata rozšiřují na sever k střední tajě a sjíždějí na jižní suché stepi. V oblasti přírodních stanovišť vytváří krtek složitý systém otvorů, průchodů a deliktů. Některé z nich slouží jako bydlení. Hlavní pohyby tvoří můra, která hledá jídlo.

Životní styl krtků.

Život krtek přechází v temných labyrintech, které leží v různých hloubkách pod zemí. Savci vykopávají půdu velkými, obrácenými předními labkami, které se otáčejí kolem osy těla. Je-li půda měkká, volná, mokrá, můra se protíná korytem 2-5 cm od povrchu země. Půda nad průchody se zvedá ve formě válečku. Země, zatímco můra nehazuje. Je-li půda suchá, průchody kopají v hloubce 10-50 cm a hlouběji (až na jeden metr), zatímco extra zem je hozena do zad. V tomto případě, na povrchu charakteristické formy hrstky, krupobití. U takových hromad, vytvořených během vykopávacího tunelu, můžete určit jeho směr. Pod lesními cestami procházejí krtky podél hlubších tunelů, které spojují nejsložitější labyrinty průchodů v okolí.

Fotografie od Mark Zekhuis

Autorská fotografie: Petwoe, Public Domain

Ženské krtky vytvářejí hnízda v hloubce 1,5-2 metrů: pod pády, kameny nebo kořeny stromů, méně často v otevřených prostorách, čímž vytváří systém tunelů sestávajících z kruhových a radiálních průchodů. Molení nad hnízdící komorou je obzvláště vysoké - až do výšky 70-80 cm. Hnízdo hnízda je malá deprese, která může být obložena trávou. Mole roams oblast bydliště, to je kvůli hledání optimálního místa existence. Na jaře, během povodní a sněhové pokrývky, se zvířata pohybují na vyšší nadmořské výšky, v létě se při vysušení půdy sjíždí do nížin. Maximální stanoviště dospělého člověka nepřesahuje 50 hektarů. Pro plochu plodů je 1250 hektarů. Moles zůstávají ve svém okolí po celý život. Na jaře muži výrazně rozšiřují svou oblast a pohybují se při hledání reprodukční ženy. V horkém a suchém počasí se krtci mohou dostat z jejich území na značné vzdálenosti a jít do řek na pití.

Moles jsou velmi hádkavé a hádkavé. Žijí samy, spárují se jen proto, aby produkovali potomky. Výjimkou je hvězdice (lat. Condylura cristata), která může celou zimu žít se ženou. Mladí krtci se utíkají, škubávají jako kuřata a jako dospělí zrají, stávají se prudkými, zejména muži. Dospělí se spolu nesnáší. Moles jsou dokonce schopni nibble a jíst příbuzného, ​​ponechat jen kůži. Mimochodem, v zajetí velmi ochotně jedí maso svého druhu. V souvislosti s nenávistí charakteru jsou mladí lidé velmi aktivní v osvojování území pro jejich pobyt. Pokud jeden z krtků propadne nebo padne do pasti, jeho sousedé si to rychle všimnou a odstraní systém tunelů, které zvíře zvládne. Moles označí jejich území, zvýrazňující zvláštní tajemství, které se hromadí na vlně břicha. Pokud zvíře pravidelně neznají svůj majetek, pak ostatní lidé pochopí, že tento pozemek je prázdný.

Typy krtků, fotografií a titulů.

Níže je uveden stručný popis několika druhů krtků.

  • Common Mole, stejné evropský krtek(lat.Talpa europaea) se týká rodu molů. Délka těla zvířete dosahuje 12-16 cm, váha 55-90 g, délka ocasu 2-4 cm. Oči zvířete jsou malé, s úzkými řezy, bez pohyblivých očních víček a řas. Kůže je černá se světlejším odstínem. Barva krtků se liší od černě šedé a černě hnědé až po zcela černé. U dospělých je srst tmavší než u mladých. Chuť k jídlu se objeví jednou za rok. Evropští moři žijí v oblasti lesních luk v Evropě, stejně jako v evropské části Ruska, Kavkazu, Uralu a západní Sibiře.

Autor fotografie: Valery91Thunder, CC-BY-SA

  • Slepý krtek (malý krtek)(lat.Talpa caeca) - zástupce rodu obyčejných krtků. Jeden z nejmenších krtků. Délka těla je 8 až 12 cm, délka ocasu je 2-3 cm, můra váží až 30 g. Oči zvířete jsou pod kůží. Základem výživy je hmyz a jejich larvy. Žížaly konzumují méně často než jiné krtci. Reprodukce začíná na začátku jara, kdy je stále ještě sníh. Slepé krky žijí v horských oblastech Kavkazu, Turecka, severního Íránu.

Autorská fotografie: Daniele Seglie, CC BY-NC

  • Dlouhosrstý krtek (lat.Scaptonyx fusicaudus) představuje monotypický rod Scaptonyx se stejným názvem. Malé zvíře s délkou těla 7,2-9 cm a hmotností až 12 g. Délka ocasu dosahuje 4,5 cm. Kůže je tenká, tvrdá. Long-sledoval moli obývají jehličnaté vysočiny lesy severního Myanmaru, jižní Číny a severní Vietnam. Pohybuje kopat plytké.

Foto: Huet, veřejná doména

  • Kavkazský krtek(lat.Talpa caucasica) se týká rodu molů. Rozměry pro zástupce rodu jsou průměrné: délka těla 10-14 cm, hmotnost 40-95 g, délka ocasu 2,5-3,2 cm. Ženy jsou menší než muži. Barva kožešiny od jasně černé po opotřebení se změní na hnědou s časem. Oči krtek jsou podkožní. Dělá plytké pohyby: od 5 do 20 cm v hloubce, ale může jít hlouběji a až do 1 metru. Základem potravy jsou žížaly, méně hmyzu a larvy. Creeper přináší jednou za rok. Kavkazský krtek žije v jižní a centrální části Ciscaucasie, v Zakavkazsku a ve Velkém Kavkaze, stejně jako na pobřeží Černého moře v Turecku.
  • Sibiřský můra (Altai mol)(lat.Talpa altaica) - pohled z rodu společných krtků. Oblast distribuce zvířete - západní Sibiř, západně od východní Sibiře, jižní Transbaikalia, severozápadně od Mongolska. Obývá lesní oblasti s výjimkou bažin a říčních údolí v oblastech s permafrosty. Ve vzhledu se zvíře podobá evropskému krtci, ale má větší rozměry. Muži mají délku těla od 13,5 do 19,5 cm a hmotnost 75-225 g. Délka těla samic se pohybuje od 128 do 171 mm, váha je v rozmezí 70-145 g. Hřbet je krátký, délka 17 až 36 mm. Mole oči mají pohyblivé víčko. Jednotlivci žijící v Altai mají tmavší barvu: tmavě hnědou a černou. Obyvatelé severní pláně černé barvy se stávají kouřovými. Tam jsou také albínové, žluté, červené a skvrnité jedinci. Sibiřský moř jedí žížaly a larvy hmyzu. Zvíře se liší od mnoha jiných druhů krtků tím, že jeho těhotenství trvá 9 měsíců: páření se vyskytuje v létě, ale embrya zmrznou a začnou se vyvíjet až na jaře. Mladiství se objevují od konce dubna do konce května.
  • Japonský krtek (mol urotrichus)(lat.Urotrichus talpoides) - jediný druh stejného druhu. Jmenoval se za podobnost s krtkem a žralokem současně. Velikost těla zvířete je malá: 8-10 cm. Délka ocasu zakryté vlasy dosahuje 3 cm a na špičce je štětec. Tlustá a měkká srst těchto krtků není sametová. Má tmavě hnědou nebo černou barvu s kovovým leskem. Zvířata se pohybují jak podél dlouhých vrstev, které jsou umístěny plynulě a na samém povrchu země. Japonský chytrý motýl stoupá na křovinách a stromech do výšky 2-4 m. V zimě někdy roste v prázdných ptačích hnízdách a ptačích chalupách. Reprodukuje se jednou za rok. Tento druh krtků obývá svahy svahů hory a sopky ze základny a až 2000 m nad mořem na jižních ostrovech Japonska.

Přijímané z webu: nyandfulworld.blog84.fc2.com

  • Japonská Moguera (průměrná Mogier)(lat.Mogera wogura) patří do rodu Moher. Velikost zvířete dosahuje 12-15,6 cm, ocas je krátký: 2-2,4 cm, tělesná hmotnost 95-210 g. Na zádech a na stranách jsou vlasy moher černé nebo tmavé, hnědé a šedé, peritoneum je lehčí. Někdy na prsou, kolem předních tlap a pod břichem jsou okrové skvrny. Obecně platí, že japonská Moguera jede larvy hmyzu: žížaly zaujímají druhé místo ve své stravě. Japonští moguři žijí v jihozápadní části japonského souostroví: v jižní části ostrova Honšú, na ostrovech Shikoku, Kyushu, na některých ostrovech Japonska, Korejské úžiny, východní Číny a Japonska. Na pevnině tyto močály obývají některé východní oblasti Číny, Korejský poloostrov, v Rusku - jižně od Primorského území. Loutky a zemědělská půda, na nichž žije japonský Moguer, mohou být umístěny v nadmořské výšce až 1000 metrů nad mořem. Tyto mříže vytvářejí dvoustupňové průchody: v hloubce 50-70 cm a 1-1,5 m.

Взято с сайта: alcedoatthishin1.blog99.fc2.com

  • Звездонос (звездорыл)(лат.Condylura cristata) – крот из рода Condylura. Длина его тела составляет 18,9-21,1 см. Хвост чешуйчатый, до 8 см в длину, покрыт редкими волосками. Зимой он утолщается до диаметра карандаша. Звездонос похож на обыкновенных кротов строением передних лап, отсутствием ушных раковин, мелкими глазами (которые, кстати, не скрыты под кожей) и густым, ровным черным или темно-коричневым мехом. Charakteristickou vlastností, která předurčila název tohoto druhu, je přítomnost stigmatu ve tvaru hvězdy, skládajících se z 22 kožených masek. S pomocí těchto chapadel hledá krtek po jídle. Všechny jsou mobilní, s výjimkou dvou umístěných ve středu nahoře, které směřují dopředu a nejsou ohnuty. Hvězdný krtek dobře plave a ponoří se nejen v létě, ale iv zimě pod ledem. Ve vodě jí malé vodní obyvatele a ryby, na zemi - žížaly a měkkýši. Vedle vody a podzemí hvězdice také vede pozemský způsob života, pohybující se na zemi nebo na sněhu. Na povrchu mohou tato zvířata dokonce vytvářet hnízda, umisťovat je do zničených pahýlů nebo listů. Někdy se usadili ve stěnách muškátových chatrčí. Zvířata preferují mokré půdy. Usadí se v loukách a lesech, podél potoků a v blízkosti bažin. Hvězdnatí ptáci žijí v jihovýchodní oblasti Kanady a v jihovýchodních státech Spojených států od jižní části Labradoru po Severní Karolínu.

Autor fotografie: Martin Minařík

Jak se plemena chovají?

Intenzita a doba chovu moru závisí na klimatických podmínkách a kvalitě biotopů. Načasování vzhledu mladých akcií se roztáhne. Gon začíná koncem března. Mladé samice začínají chovat později než dospělí. Pro páření se krtci dostanou na povrch.

Podle různých zdrojů zvířecí těhotenství trvá od 30 do 60 dnů a sibiřský (Altai) mol (lat. Talpa altaica) produkuje potomky po 9 měsících. Od konce dubna se začínají objevovat mláďata. Narozené jsou nahé a slepé, v množství od 3 do 10 kusů. Moles obvykle mají jeden vrh za rok. Některé druhy, jako je velká Mogera (lat. Mogera robusta), produkují potomky dvakrát ročně. Mladý růst rychle roste a měsíc již dosahuje velikosti dospělých. Ženy se stanou sexuálně zralé za rok, u některých druhů - za několik měsíců.

Přijímané z webu: photos1.blogger.com

Nepřátelé krtků v přírodě.

V krtcích je několik nepřátel. Během jarních povodní mohou být zachyceny dravými ptáky. Jsou kořistí pro marteny, jezevce, mývalí psy, kanci. Moles zemřou v důsledku sucha nebo nadměrného zaplavení. Častou příčinou smrti zvířat je osoba, která je úmyslně nebo náhodou zničí.

Obsah molekuly doma.

Držet krtky doma se nedoporučuje. To je nepříjemné. Příprava místa pro jejich bydlení je poměrně obtížná. V malé krabici se půda rychle stává znečištěnou a vlhkou. Zvíře v takových podmínkách je náchylné k onemocnění. Pokud nahradíte zemi jinými plnidly, budou krtci zbaveni fyzické aktivity, neprovádějí obvyklé zemní práce a zemřou z obezity. Krmení krtek v zajetí je poměrně obtížné. Kromě toho jsou zvířata velmi citlivá na různé zvuky a vibrace, které jim způsobují stres.

Ekonomická hodnota krtků.

Moles jsou savci, kteří mají krásnou sametovou srst. Jejich kůže, i když jsou malé, jsou odolné a vhodné pro výrobu oděvů. Mole kabáty nejsou nejteplejší, ale nositelné a krásné. Jejich cena je vysoká. Od 20. let do 80. let 20. století se v Sovětském svazu objevilo potápění. V krunýřovitých polích zaujímalo krtek 6. místo v zemi a v některých regionech - první například v Uralu a ve středních oblastech evropské části země. Ve velkých množstvích byla v severozápadním regionu sklizena mořská kůže. V současné době tento rybolov ztratil svůj hospodářský význam a pokračuje pouze v malých množstvích.

Výhody a poškození krtků.

Mnozí věří, že krtky jedí rostliny nebo hýčkat kořeny. Toto stanovisko je nesprávné. Tato zvířata naopak mají prospěch zničením škodlivého hmyzu, jejich pupenů a larv, stejně jako slimáků, které se živí listy, stonky a květinami. Mole jede takových škůdců, jako je drát, šváb a medvědka. Navíc, moly povolí půdu, zařídit odvodňovací systém, který je také užitečný pro zahradu. Ale pokud se v této oblasti plemena rozmnožují, přínosy poroste. Ve velkém množství mohou tato zvířata způsobit významné poškození zemědělského pozemku. Roztrhají květinové záhony, trávníky, cesty a podkopávají kořeny rostlin. Kromě toho je jejich hlavním jídlem žížaly, které jsou velmi užitečné pro tvorbu půdy.

Autorová fotografie: Rudmer Zwerver

Jak se zbavit krtků na místě nebo na zahradě?

Chcete-li bojovat proti krtkům v dachu, nemusíte ničit jejich pohyby, protože zvířata prostě staví nová. Aby zvířata nevyvolávala potíže, jsou zničeni, uloveni nebo vyděšeni. K tomu je mnoho způsobů. Zahradníci často cvičí zničení krtků pomocí následujících nástrojů:

  • s pomocí všech druhů pasti,
  • pomocí jedů
  • nastavení psů a koček
  • povodní krtků.
zpět na obsah ↑

Molekulární pasti.

Pasti pro krtek mohou být vyrobeny ručně, ale je lepší je zakoupit v obchodě, aby nedošlo k poranění při práci s kovovými součástmi. Pasti a pasti jsou založeny na různých principech působení jejich mechanismů:

  • Pasti fungující jako jarní myši, které tlačí oběť a přeruší stavce. Toto zařízení není účinnější než ostatní, obtíž spočívá pouze v jeho instalaci. Tito krotolovki položili na dva, v různých směrech. Musí být instalovány a zakryty tak, aby se při stisknutí mechanismu nedotýkala lisovací části.
  • Píst nebo harpunová past poměrně snadná instalace na vrcholu kurzu. Při pastvě stráže, umístěné v tunelu, ostré jehly pronikají do země a pronikají zvíře.
  • Nožní past vytlačuje zvíře ze stran, působí na princip nůžky. Při instalaci je molo vykopáno, pasce je umístěna na spodní straně oblouku a pokryta zeminou.
  • Slučkové smyčky - drátěná pasti pro krtek v podobě smyčky, která je umístěna uvnitř molu. Spouštění mechanismu tlumí zvíře ve smyčce, když se prolétá.

Existují různé verze výše uvedených pasti ve více či méně drahé verzi a improvizované pasti - ještě víc. Musíme však mít na paměti, že každý člověk není schopen zabít krtek, a to ještě víc tak barbarským způsobem.

  • Životní pasti nebo tunelové pasti. Chcete-li se jednoduše zbavit krtků v zemi, ale nezničte zvíře, můžete použít i další zařízení - živé pasti, které pomáhají zachytit krtek. Mohou být vyrobeny nezávisle, pomocí sklenic, plastových lahví a dalších válcových předmětů nebo zakoupených v obchodě. Princíp živé pasti je, že se zvíře nemůže dostat zpět dovnitř, protože se do něj dostává, protože otvory jsou uzavřeny ventily, které nemají opačný účinek. Zvířata zůstávají naživu a stačí je odvézt a uvolnit. Takové pasti musí být pravidelně kontrolovány, aby krtek v něm nezemřel hladem.

Moles často kopají průchody, kterými se dostanou ke své kořisti pouze jednou. K tomu, aby bylo možné stanovit krunýře, je nutno určit, které pohyby zvířat opakovaně používají, jinak bude ztraceno úsilí a nebudou moci chytit krtek. Tyto pohyby jsou hlubší a země je v nich více pošlapaná.

Přijímané z webu: www.ozon.ru

Jedovatý pro krtek.

Dalším prostředkem pro krtci v zemi je jed. Ale tento způsob, jak se zbavit zvířat, je nejen nelidský, ale také nebezpečný pro člověka a jeho prostředí. V žádném případě nepoužívejte jedy v oblastech, kde hrají děti! Jed se může náhodou dostat na kůži a způsobit poškození zdraví. Zvířata mohou také náhodou polknout jed. Navíc, u rostlin na dachě jedovaté látky mohou být destruktivní, což způsobí nenapravitelné poškození výsadby.

Mole repeller.

Lidštější se zbavit krtků v zahradě a vyděsit je. Níže jsou nástroje, které poměrně účinně pomáhají bojovat proti krtkům v zemi:

  • Instalace hluku nebo noisemakers (gramofony vyrobené z plechovek, chrastítka, prázdné láhve zakopané v zemi). Faktem je, že zahradní krunýři nemají rádi různé hluky a vibrace. Na základě toho jsou vymyslet všechny druhy zařízení, které vytvářejí zvuky. Mohou být vyrobeny nezávisle:
    • plastové lahve se používají k vytváření otáčecího kroužku, řezání otvorů a ohýbání v podobě čepelí. Je umístěn na kovovém čepu, který je přilepený do země do hloubky asi 20 cm a přenáší do něj zvuk horké láhve,
    • Můžete také umístit plechovku na kolík, který, když vítr vyfouká, hromadí a vysílá hluk do země podél kovového kolíku, na kterém je umístěn,
    • skleněná láhev je pohřben v zemi pod úhlem, aby bylo možné použít vítr proti močům,
    • někteří dokonce pochovávají své banky s budíky nebo rozptylují plastové lahve v oblasti,
    • hlasitá hudba, hluk kosačky na trávu a další zemědělské nástroje také vyděsí krtky.

  • Ultrazvukový můlový repeller.

Ultrazvukové repelenty, konvenční nebo solární, jsou zařízení, která vytvářejí zvuky, které jsou nedosažitelné pro lidské ucho a vytvářejí vibrace v půdě. Jedná se o velmi účinný a účinný prostředek krtků, který dává výsledek nějaký čas po jejich instalaci. Na rozdíl od hlukových zařízení nepropouští lidi zvuky, vypadají esteticky příjemně a snadno se ovládají. Stačí, aby se drželi v zemi a zapnuli. Rozsah dobrého elektronického odpalovače dosahuje 15-25 metrů. Kromě toho pomáhají vyvést nejen krtky z dachy, ale i myši a krysy.

Zvláštní pilulky nebo krvavé koule parfumované esenciálními oleji můžete umístit do můstkových pasáží. Předpokládá se, že zvířata jsou vyděšena česnekem, konopím, hlavami sleďů, hadry nebo koutem namočeným v kerosenu, dehtu, rozpouštědlech a jiných silně vonných technických tekutinách. Je třeba umísťovat takové "štítky" do různých částí místa, aby se na ně mohl dostat krtek. Technické tekutiny - ne nejlepší nástroj, vzhledem k tomu, že na dachu se vyskytují různé druhy výsadby. Ale koule s esenciálními oleji vůbec neobsahují toxické látky, jsou hmyzu neškodné a trvají dostatečně dlouho. Je pravda, že po silném dešti ztrácejí své vlastnosti.

  • Mole rostliny.

Dalším lidovým prostředkem pro krtci v zemi je vyděsit zvířata s nepříjemným zápachem některých rostlin. Moře se nelíbí vůně takových rostlin, jako jsou luštěniny (fazole, hrách, fazole), měsíčky, narcis, sibiřská vrba, cibule, cibule, cibule, cibule, šalotka, pažitka, ozdobná cibule allium).

  • Kopí v zemi kovové kusy a rozbité kosti zvířat.

Jiné metody se používají k odvrácení krtků, zejména k umístění kusů skla, kovu a kostí do země. V tomto případě je třeba dbát na to, aby se neublížil, narazil na takovou bariéru.

  • Mřížka z krtků (podzemní bariéra).

Jedná se o nejdražší a časově náročnější, ale zároveň velmi účinnou metodu řešení krtků na dachu. To se týká oplocení celé oblasti, odkud chcete řídit krtci, kovovou nebo plastovou sítí s malými oky. Lze použít i jiné materiály: břidlice, cín, beton atd. Je nutné tuto bariéru zakopat do hloubky nejméně 80 cm. Stává se, že je třeba chránit trávníky a květinové záhony před krtky nejen v soukromých zahradních oblastech, ale také ve veřejných parcích. V tomto případě je mřížka zahalena plynulě, ale v horizontální poloze, pod hlídanou oblastí. Rovněž mřížka krtků může být rozložena na připravené půdě před položením hotového trávníku. Můstek tedy prostě nemůže dělat díry v něm.

Jaký je rozdíl mezi mol a krtek?

  • Zvířata patří do různých řádů: krtků - do řádu hmyzožravců, slepých psů - pořadí hlodavců.
  • Moles jsou masožravé a krmit hlavně bezobratlými (žížaly, larvy brouků). Slepí brouci jedí podzemní části rostlin: kořeny, hlízy, žárovky.
  • Blunty kopat půdu velkými řezáky a tlačit je k povrchu s jejich hlavou. Moles kopat a tlačit zem s jejich předními tlapkami.
  • Deadheads jsou větší než krtci: jejich velikost těla se pohybuje od 13 do 35 cm a jejich hmotnost může dosáhnout 700 g. Největší krtek, velký Moger, váží 300 g a dosahuje délky 21 cm.
  • Kožešina krtků je tmavě barvená: černá, tmavě hnědá, tmavě šedá a jejich variace. Blind je mnohem lehčí. Na jejich barvě převládají šedé, nažloutlé, hnědé a okrové tóny.
  • Moles mají malý ocas o délce 2 až 10 cm. Molení vyrážka má rudimentární ocas a není zvenčí viditelný.
  • Mole nejsou slepé, na rozdíl od molových krys. Vidí, i když špatně. V krtcích jsou oči malé, ale pouze u některých druhů jsou uzavřeny kůží. Oční bulvy slepců jsou velké, ale vždy se nacházejí pod kůží.
  • Habitats of mole je širší geograficky: krtky žijí v Eurasii a Severní Americe a do lesních nebo lesních stepových zón. Slepé skvrny žijí v jižních a východních oblastech Evropy a západní Asie, preferují stepy, pouště a polopouše, někdy lesní step.

Na levé straně je evropský krtek (latpa Talpa europaea), vpravo je krtek krtek (lat. Spalax micftalhalmus). Autor fotografie vlevo: Valery91Thunder, CC-BY-SA. Fotografie autora vpravo: Vivan755, CC BY-SA 3.0.

Jaký je rozdíl mezi krtkem a krkem?

  • Moles žijí hlavně pod zemí. Shrews jsou suchozemské nebo polo-vodní.
  • Chvost shrews je vždy dlouhá a dosahuje více než 2/3 délky těla. Většina krtků má krátký ocas: jeho délka se pohybuje od 2 do 10 cm, v závislosti na typu zvířete. Je pravda, že ve shrews krtků z podčeledi Uropsilinae, délka ocasu se rovná délce těla.
  • Shrews mají méně zubů - od 26 do 32. V krtcích 34 - 44 zubů, v závislosti na typu zvířete.
  • Strava žraloků je mnohem rozmanitější než dieta krtků, krmení hlavně žížaly a hmyzem. Shrews jsou také hmyzožraví, ale mohou jíst ještěrky, malé hlodavce, mrkev, ořechy, bobule.
  • Mnoho krtků (s výjimkou některých druhů, například velký Moguer) dávat jeden vrh za rok. Shrews může mít 2 nebo 3.
  • Moles žijí v lesních a lesoparkujících zónách Eurasie a Severní Ameriky. Shrews se nacházejí v Africe a Jižní Americe. V Eurasii jsou mnohem rozšířenější než krtci, obývající kromě lesů a stepí, polopouští, tundry a zóny lesní tundry na pevnině, stejně jako Sakhalin, Kuril, Japonci, Malaji a dalších ostrovech. Stoupají nad močály do hor, dosahují hrany ledovců.

Na levé straně se nachází obyčejný krtek (latpa Talpa europaea), vpravo je zde hřbet (druh - obyčejný žralok, lat. Sorex araneus). Autor fotografie vlevo: Mark Zekhuis. Autor fotografie vpravo: Sjonge, Public Domain.

Kde bydlí

Skutečnost, že nějaký krtek přichází do dacha pravidelně, je známo mnoha. Kde přesně žije v přírodě a co jí? Můžete se s ním seznámit jak v lese, tak iv územích, které se nacházejí nedaleko od obydlí člověka: v loukách, zeleninových zahradách, dubových lesích, zahradách a dalších zelených prostorech. Současně musí být půda, se kterou se zvíře zabývá, dostatečně vlhká, jinak bude potíže při vykopávání dalších tunelů. Navíc se v půdě bohaté na vlhkost nacházejí žížaly a další bezobratlí. Mole se zpravidla nazývá obyčejný synantrop. Toto zvíře, i když ne vždy žije v dachu, ale nachází se v těsné blízkosti.

Jeho přítomnost na vašem území může být posuzována primárně kuželovitými kopci země, která se nacházejí ve velkém počtu na zahradě nebo na zahradě. Toto je země, kterou zvíře tlačí nahoru a dělá další kolo. Hloubka umístění těchto tunelů se pohybuje od 2 do 5 metrů. Po většinu svého života se můra pohybuje po podzemních dálnicích a staví nové průchody. Síly to vyžadují hodně, proto je jejich aktivní doplnění běžným místem pro takové zvíře. A jak zajistit energii, ne-li konstantní konzumaci různých delikates? Proto je výživa pro krtek nejdůležitější etapou života.

Jídlo v lese

Pokud na letní chatě krtek krmit obvykle kořeny, a to nejen hmyz nebo červy, pak v přírodě jsou tato zvířata skutečně dravci. Co živí molo v lese nebo na louce? Jejich strava zahrnuje chrobáky, muchy, vosy, mravence a všechny druhy larv, které krmenice hledají v zemi. Ale tento seznam oblíbených nádob z tohoto rypadla se vůbec nekončí. Můstek v lese se může dokonce vyrovnat s myší, hadi malých velikostí, ještěrky a žáby. Pokud se kořist putuje do podzemního tunelu dravce, může se brzy stát jeho kořistí. Celková hmotnost jídla, kterou krtek spotřebuje denně, se rovná jeho hmotnosti. Vše proto, že je neustále v pohybu a vynakládá velké množství energie. Dalším hlavním rysem lesa zvířete spočívá v tom, že pije hodně vody a na zimu skladuje žížaly.

Potraviny v zahradách a předměstských oblastech

Mlýny se často nacházejí v zahradě a z nich je také užitek. Například toto zvíře jedí medvedok a Khrushchev - zahradní škůdci. А вот то, что количество дождевых червей существенно снижается на дачном участке – это тоже заслуга кротов, однако на состоянии огорода она скажется не самым лучшим образом (дождевые черви рыхлят землю и при этом способствуют улучшению урожая, поэтому их активное уничтожение не принесет ничего хорошего).

Что едят кроты на огороде, и каковы же основные причины их появления на садовых участках?

Прежде всего, копать регулярно вспахиваемую землю гораздо проще, ведь она рыхлая, достаточно влажная и для взращивания огородных культур подходит идеально.

To je příznivé prostředí pro krtek. Vždy je dostatek jídla, včetně žížal. Kromě toho, když se na zahradě ovládají, tato zvířata zůstávají neviditelná déle, protože země je volná, nemusí se tlačit na povrch, a tak se sama vydává. Moles jej jednoduše zatlačte do stěn nově postavených tunelů.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org