Ptáci

Moorhen nebo mokré kuře - co o ní víme?

Pin
Send
Share
Send
Send


Život vodního kuře závisí na vodním prostředí. Její oblíbená místa osídlení jsou pomalu se pohybující řeky, bažiny nebo rybníky s hustou a bohatou vegetací na březích. Moorhen, usadil se v teplých regionech, žil sedavě. Ptáci obývající severní oblasti jsou posíláni na zimu na jih.

Moorhen obývá Afriku, Eurasii a celý americký kontinent. Preferuje většinou nížiny, ale v horském terénu se cítí skvěle. V Nepálu se zástupci tohoto druhu občas vyskytují iv nadmořské výšce až 4 000 m.

V současné době žije 16 poddruhů v různých klimatických podmínkách. Počet obyvatel evropské populace se odhaduje na 900 tisíc párů.

Mimo hnízdní sezónu si vodní kuřata radši žít sama. V zimě se shromažďují v hejnech a hledají nádrž s nemrznoucí vodou. Ptáci provádějí své migrační lety na jasných nocích, kdy je zrcadlově podobná vodní plocha viditelná v měsíčním světle.

Pták se krmí dlouho před úsvitem a metodicky obchází všechny jeho majetek. Při hledání jídla kontroluje veškerou vegetaci na břehu nádrže a může si ponořit hlavu do vody a všimnout si, že je vhodný kus.

Strava vodního kuře je velmi různorodá. Vstupuje do ní květy, listy, mladé výhonky a semena vodních i půdních rostlin. Moorhen rádně rybí ryby, hmyz, malé korýši a hrnce. Občas se přestane odpočívat a čistí peří.

Někdy se pták dostává na orná pole, pokud jsou blízko nádrže. Dokáže vylézt větve keřů, sevřít je s dlouhými a zaťatými prsty, pomáhat si s klapnutím svých křídel.

Moorhen je velmi plachý a najednou se zdá, že se v pobřežních houštích rychle schovává. Pokud se útočiště nachází daleko, pták se k němu dostane krátkým letem. Při nepřítomnosti půdního krytu se ponoří pod vodu a přitiskne se k trávě s tlapkami a položí hlavu na povrch, pozoruje, co se děje kolem.

V přímé linii, vodní slepice letí poměrně rychle. Krátké křídla nepřispívají k manévrovacímu výkonu, takže provádí oblouky ve velkém oblouku.

Chov

S prvními jarními dny začíná muž hledat osamocené místo pro hnízdo. Každé kolo na svém domovském místě, hlasité zvuky a demonstrace luxusního bílého ocasního pera oznamuje jeho práva k němu. Každý soutěžící, který zasáhl na okupované území, útočí majitel stránek, natáhne hlavu dopředu a rozšiřuje ocas a rušivé peří.

Bude pokračovat v útěku soupeře, a pokud nebude ustoupit, nelze se vyhnout. Vzhledem k bojovému vzhledu začínají soupeři bojovat s poutajícími tlapkami a křídly. Takové boje mohou skončit vážným zraněním. Vzhledem k tomu, že tento vztah se objevil, duelisté se mírumilovně rozptýlili a na místě nedávné bitvy leží nová hranice mezi jejich majetkem.

V první polovině března přichází žena na území muže. Začíná jí dát známky pozornosti, obíhá kolem ní ve vysokých náladách, vrhá si zobák do vody a dělá gurální zvuky. Pokud je přítelkyně fascinována takovou pozorností a zdokonalením chování, opakuje své činy. Pak partneři začnou plavat a krmit se společně, a ve vzácných okamžicích odpočinku, sedět na břehu, aby si navzájem třídili peří.

Párování se vyskytuje na propojené plošině, kterou předtím postavil muž. Pak, po dobu 5 dnů, budoucí otec shromáždí ostří trávy a jeho manželka je z nich hnízdí.

Hnízdo může být postaveno na vodě nebo na zemi, ale je vždy bezpečně ukryto před zvědavými očima. Žena tvoří až 7 vajec a po dobu 22 dní rodiče střídají na linii.

Kuřata se narodí současně. Mají na svých křídlech rudimentární drápy, které pomáhají dětem dostat se z hnízda. S příchodem poslední kočky opouští celá rodina hnízdo. V příštích 4 týdnech rodiče krmí své děti hmyzem, rostlinami a učí jim potřebné dovednosti.

Již desátý den v případě smrti rodičů se inteligentní děti mohou o sebe postarat tím, že začnou hledat potřebné jídlo sami. Ve věku 25 dní začínají kojit samci, ale po dalších 45 dnech nezanechávají své rodiče. Dva měsíce později mají pero pro dospělé a ve věku 80 dní jsou plně připraveni na samostatný život.

Tentokrát žena již odkládá druhou spojku, takže otec se stará o plod. Po vzhledu nových potomků starší kuřata pomáhají svým rodičům. Stavějí plovoucí plošiny, přivádějí mladší bratry a navzájem. V zimním období se rodiny rozpadají a mladý budoucí rok začne chov.

Délka těla vodního kuřecího masa dosahuje 35 cm, hmotnosti do 300 g. Muži jsou o něco větší než ženy. Břicho mužů je tmavší.

Špičatý zobák je malován ve dvou barvách. Jeho základna je červená a hrot je žlutý. Na čele je charakteristické načervenalé kožovité místo.

Mírně zploštělé po stranách těla pomáhají snadno překonat houštiny. Krátké křídla umožňují rychlý let. Extrémní ocasní peří jsou bílé a podkovovité. Hlava je černá, křídla a horní část trupu jsou hnědé. Břicho je šedá.

Svalové nohy jsou malované zelenožlutou barvou s malým červeným kroužkem na spodní noze. Prodloužené tenké prsty vyzbrojené drápy. Mezi nimi není žádná plavební membrána.

V přírodním prostředí žije 9-11 let.

Vzhled moorhen

Tento malý pták o velikosti holuba má tělesnou hmotnost 192 - 493 g, rozpětí křídel 192 - 493 cm a délku těla 27 - 31 cm.

Barva peří je bílá nebo šedo-hnědá a na krku je modrý odstín. Bílý proužek je jasně viditelný na bílém podbřišku. Na stranách těla jsou bílé pruhy. V zimě se břicho ptáka trochu rozjasní, chrbát a hlava se olivově hnědou. Primární primární peří jsou tmavě šedé. Po období molitanu se špička peří v přední části břicha a prsa stávají bílou, což způsobuje, že peří vykročí.

Zobák z mořence má trojúhelníkový tvar. Nakonec je namalován nazelenalými nebo nažloutlými odstíny a na základně je červeně. Jasně červená skvrna na každém vzhledu vypadá jako pokračování zobáku. Dusička je většinou barevně červenohnědá a pouze během páření se zbarví tmavě červeně. Silné a dlouhé nohy s poněkud prodlouženými prsty jsou dobře přizpůsobeny pro pohyb po bažinatých březích. Claws lehce zakřivené. Na rozdíl od mnoha dalších druhů vodních ptáků má Moorhen na prstech téměř žádné membrány. Živočichové jsou menší než muži a jejich břicho je zbarvena světlejšími tóny.

Moorhen (Gallinula chloropus).

Mladý ve vzhledu se výrazně liší od dospělých. Peří u mladých ptáků je převážně světle hnědé, s trochu šedivým hrudníkem, hrdlem a bradu. Stejně jako u dospělých ptáků mají mladé pavouky na bocích bílé pruhy a boky jsou bílé, ale jejich zobák je šedý se žlutým hrotem a kožovitá červená skvrna na čele není vyvinuta.

Habitat moorhen

V Evropě se pták nachází téměř všude. Jedinými výjimkami jsou horské oblasti Skandinávie, Alpy a severu Ruské federace. V Rusku je severní hranice rozsahu 60 ° c. sh. přes oblasti Karelian Isthmus, Vologda, Novgorod, Bashkortostan, Tatarstan, Altai a Omsk. Moorhen obývá Primorsky území, na Dálném východě, stejně jako na jižních ostrovech Kuri a Sakhalin. Na území asijského kontinentu žije pták na jihovýchodě až na Filipíny a nachází se také v Indii. Neexistují žádné suchozemské a stepní oblasti střední a střední Asie. Tento pták není v západní Sibiři.

V Africe žije mořan pouze v jižní části kontinentu, stejně jako na západě v regionu Alžírsko a Kongo a na Madagaskaru.

V severní Americe se hnízdiště nacházejí na východě a na jihu Spojených států (státy východně od Kansasu, Minnesoty, Texasu, Nebrasky, stejně jako v Arizoně, Kalifornii a Novém Mexiku). Tento pták je také trvalým obyvatelstvem na karibských ostrovech, ve Střední Americe av Jižní Americe z Peru a Argentiny do Brazílie.

Habitat reed kuřata

Mořan si přeje zůstat na umělém a přírodním sladkovodním vodním těle s břehy hustě pokryté ostřicemi, rákosím a jinými rostlinami. Voda v takových nádržích může být jak stojatá, tak tekoucí, a ve velikosti takové nádržky může být jak malá, tak velká. V nádrži, Moorhen vybírá místa s houštinami keřů na břehu, duckweed na vodě a bažinaté pobřeží. V evropském kontinentu žije pták především v nížinné krajině. Ve Švýcarsku se například v nadmořské výšce přesahující 800 m je těžké setkat a v Německu v nadmořské výšce více než 600 m. V Zakavkazsku žije pták v nadmořské výšce až 1800 m av Nepálu až do výšky 4575 m nad mořem.

Moorhen je obvykle tichý pták, ale je schopen udělat řadu hlasitých a drsných zvuků.

Moorhen migrace

Moorhes ve většině stanoviště jsou sedavé. Pouze v nejsevernějších částech tohoto pásma je tento druh zcela nebo částečně migrující. V Evropě se podíl stěhovavých ptáků snižuje od severovýchodu na jihozápad. Ve Finsku a zemích SNS většina ptáků migruje.

Na severu Německa, v Polsku a ve Skandinávii zůstává pro zimování jen malý počet ptáků. V západní Evropě jsou téměř všichni jednotlivci sedaví. Severní a východní Evropa migrují na jihozápad a na západ do Itálie, Iberského poloostrova, Britských ostrovů, Balkánu a severní Afriky. Populace ve východní a střední Evropě provádějí sezónní lety ze severozápadu na jihovýchod nebo ze severu na jih.

Moorové létají ze západní Sibiře do zimy na jih od Střední Asie, pobřeží Kaspického moře, do Iránu, Afghánistánu, Iráku a zemí Středního východu. Z východní Sibiře, Moorhen migrovat do jihovýchodní Asie a Číny. Americká populace moorhen migruje na území severně od Floridy a Mexického zálivu.

Navzdory nepřítomnosti charakteristických vodních ptáků membrány, vodní kuřata skvěle plave.

Stravování mokřadního kuře

Krmivo rohovky zahrnuje jak potraviny rostlinného, ​​tak živočišného původu. Obdrží jídlo plovoucí na hladině vody a poněkud ponoří hlavu do vody, nebo chodí v mělké vodě a obrátí listy kachny, lekníny a jiné vodní rostliny. Někdy při hledání jídla se pták ponoří pod hladinu vody. Na moři se krmí nízko létající hmyz, stejně jako na bobulích keřů a stromů a semeny travnatých rostlin. Využívá také mladé výhonky vodních a vodních rostlin, jako jsou řasy, Nymphaeaceae, rákos. Dieta zahrnuje také obojživelníky, měkkýši a řadu bezobratlých.

Udržování a chov čínských hedvábných kuřat

Na východě se zapínají i jako domácí mazlíčky. Ptáci mají velmi klidnou a přátelskou povahu, ochotně s ním kontaktují. Může obsahovat s jinými mírumilovnými plemeny. Často jsou v kontaktních zoologických zahradách.

Na farmě se čínské hedvábí může stát slepicou pro vejce těch plemen, které mají snížený mateřský instinkt. Ona snadno ohřívá nejen kuřecí vejce, ale bažanty, křepelky.

Udržujte je v optimálních podmínkách pro normální plemena. Pokud je potřeba po celý rok přenášet vejce, je v místnosti udržována dobrá teplota a jsou instalovány žárovky. Nevědí, jak létat, takže nestanoví hromadu. V teplé sezoně chodí, jsou chráněny sítí od dravců.

Hodinky z hedvábí

Jsou mluvené jako krásné ptáky s neobvyklým peřím. Nejsou vhodné pro výrobu masa a vajec k prodeji, ale dělají vynikající práci inkubace. Uvědomte si také jednoduchost obsahu a silnou imunitu.

Ptáci sami čistí chlupy, nemají rád špínu, takže není třeba vynaložit úsilí na zpracování materiálu, ale místnost musí být vždy vyčištěna. Doporučuje se je pravidelně stříhat, aby se neustále aktualizovaly chmýří.

Významnou nevýhodou plemene je vysoká cena vajec i dospělých. Bude muset zaplatit 5 dolarů, asi 7 za kuře a 50 za dospělé, ale dobytka se úspěšně vylíhne doma, vkládá vejce do inkubátoru nebo do slepice. Pro 5 kuřat potřebuje 1 kohout.

Obvykle nedostanete více než 10 osob, protože nejsou ziskové. Proto je plemeno v zemědělských podnicích nejoblíbenější, nakupuje se v domácích farmách s čistě dekorativním účelem nebo pro malou sbírku vajec nebo masa.

Moorhen (vodní kuře)

Moorhen, také nazývaný vodní slepice, žije na všech kontinentech kromě Antarktidy. Jeden z nejčastějších ptáků, žije velmi tajně a zřídka zachycuje oko.
Habitat Žije v Africe, Asii, Evropě a v obou Amerikách.

Habitat
Život Moorhen je úzce příbuzný s vodním prostředím. Vodní nádrže, bažiny, pomalu tekoucí řeky a zavlažovací kanály s hustě přerostlými břehy jsou oblíbenými stanovišti tohoto ptáka. Populace obývající místa s mírným a teplým podnebím obvykle žijí sedavě a ptáci, kteří hnízdí v severních částech oblasti, kde v zimě zmrznou vodní útvary, letí do zimy na jih. Moorše se nacházejí na téměř všech kontinentech planety, s výjimkou Austrálie, Antarktidy a Arktidy.

Druh: Moorhen (vodní kuře) - Gallinula chloropus.
Rodina: Shepherd's.
Squad: Jeřáb.
Třída: Ptáci.
Podtyp: obratlovci.

Způsob života
Mimo hnízdní sezóny žijí v samotě. V zimě se ptáci někdy shromažďují v dočasných hejnech několika desítek jedinců a v této době pro ně není důležitější úkol než hledání nemrznoucí nádrže. Moorhenes, zimující v teplých zemích, dělají migrační lety na klidných nočních hodinách, kdy je snadné vidět čisté zrcadlo shora. Když se vzbudí do úsvitu, vychází mořan, aby se krmil a plaval nebo plaval po svém místě pěšky. Při hledání jídla pták prozkoumá půdu, vodní hladinu a pobřežní vegetaci a někdy ponoří hlavu do vody, aby si vytáhl tidbit. Pěsti, mladé výhonky, květiny, listy, ovoce a semena mnoha pozemků a vodních rostlin jsou součástí bohaté stravy mořanů. Pták také ochotně sněží malé korýši, pavouky, hmyz, smažit, hubnout a nehýbat mrknutí. Občas se zastaví, aby odpočíval a vyčistil peří. Někdy se mořan objevují na loukách nebo na orných polích, ale určitě zůstávají blízko vody. Ptáci vylézou dobře na větve.

Reprodukce.
Na konci zimy hledá mužský moorhen vhodné místo pro stavbu hnízda a prohlašuje jeho práva do nejbližšího okolí. Majitel označuje hranice své sekce, provádí pravidelné kroužky, hlasitě křičí a ukazuje každému bílé peří ocasu. Pokud jiný muž myslí na to, že zasáhne na jeho území, pták okamžitě zaútočí na cizince, natáhne si hlavu ostrým zobákem a červenou deskou na čele, energicky otřásá křídly a strčí ocasem. Pokud vetřelce utíká, mistr ho sleduje tím, že běží nebo plave, ale pokud se cizinec neprostupuje, nelze se vyhnout boji na zemi ani na vodě. Vzhledem k bojovému postoji se soupeři snaží bít navzájem s křídly a dlouhými ostrými tlapkami, což někdy způsobuje vážné rány. Poté, co zjistí vztahy, soupeři se rozptýlí a místo souboje se stává hranicí sousedních úseků. V březnu se žena objevuje na území muže. Džentlmen začal plavat kolem sebe s hrdým pohledem, nepřetržitě upadl zobák do vody a vyprávěl nízké gurální výkřiky.

Víš?
Moorhenova oválná vejce jsou uzavřena v brilantním krémovém skořápce s hnědými, fialovými a černými skvrnami.
Marital a spací plošiny jsou nedbalé hromady stonků a listů. Větší hnízdo je vyrobeno z větví a jeho miska ve tvaru pohárku je lemována listy, trávou a kořeny dolů. Obvyklá výška hnízda je 15 cm, vnitřní průměr je 25 cm.
Ornitologové, v závislosti na stanovišti ptáků, rozlišují 12 poddruhů moruše.

Moorhen (vodní kuře) - Gallinula chloropus.
Délka těla: 32-35 cm.
Rozpětí: 50-55 cm.
Hmotnost: 250-300 g.
Počet vajec ve spojce: 5-7.
Doba inkubace: 19-22 dní.
Puberty: 1 rok.
Potraviny: semena, bobule, malé bezobratlé.
Životnost: 11 let.

Struktura moorhen.
Zobák Krátký, špičatý zobák je namalován ve dvou barvách: červeném na podstavci a na konci žlutý.
Hlava Na čele je červená deska.
Крылья. Короткие и широкие крылья обеспечивают быстрые полет по прямой.
Тело. Слегка сжатое с боков тело позволяет птице пробираться сквозь густые заросли водных растений.
Хвост. Крайние рулевые перья окрашены в белый цвет и уложены в форме подковы.
Окраска. Голова черная, спина и крылья сверху коричневые, снизу темно-серые. Вдоль боков тянутся белые полоски.
Ноги. Silné nohy nažloutlé žlutě zelené s načervenalým prstencem na holeně.
Prsty Dlouhé prsty končí ostrými, zahnutými, zakřivenými drápy.

Související druhy.
Rodina pastýřů kombinuje malé ptáky žijící podél svahů sladkovodních těl. Všichni pastevci dobře plavou, mají skryté opeření, krátký ocas a mají vynikající vůni. Rodina pastýřů se skládá ze tří skupin: koťata, vodní kuřata a sultánky, ramena a pastieri. Moorhen je skupina vodních kuřat a sultanok s 21 druhy.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org