Zvířata

Černý Panther - Jaguar nebo Leopard. Popis plemene

Pin
Send
Share
Send
Send


Někdy je obtížné rozlišit podobné zvíře od sebe. Ale ti, kteří se rozhodli ukončit nedorozumění a nedostatky ve znalostech, náš článek bude určitě užitečný. V něm se podíváme na hlavní rozdíly mezi leopardy a jaguary, stejně jako někteří další hlavní představitelé rodiny koček.

Kdo jsou panteři?

Rozdíly mezi jaguárou a leopardem nejsou tak mnoho, protože jsou blízkými příbuznými. Oba druhy patří do rodu Panther. Vedle nich rod obsahuje více tygrů a lvů, což samozřejmě nelze s nikým zmást. Slovo "panther" má jiný význam. Často tzv. Všechny velké kočky tmavé barvy. Je třeba si uvědomit, že v tomto případě nehovoříme o formě - je to charakteristická barva.

Zvýšené množství melaninu způsobuje růst a ztmavnutí skvrn, což vede k tomu, že zvíře získá silnou tmavou barvu, někdy téměř černé. Totéž se děje s jaguary a leopardy.

Rozměry a tvary

Hlavní rozdíl mezi leopardem a jaguárou je velikost a struktura těla. Vizuálně prezentovat to pomůže další fotografii.

Jaguar je větší a masivnější, na pozadí lehkého leoparda, může se zdát dokonce tučný. A není příliš dlouhý, na rozdíl od leoparda, ocasu.

Ve volné přírodě nebude možné tyto zvířata spojit a porovnat je, protože žijí na různých kontinentech. Proto budeme zvažovat další rozdíly. Ale nejdříve si všimneme, že jaguár je jediný zástupce rodu panterů žijících v Jižní a Severní Americe. Leopardi obývají Afriku a Asii.

Struktura hlavy

Jaguar je větší a jeho hlava je mnohem masivní. Pokud se podíváte na profil, můžete vidět šikmý, mírně vyčnívající nos. Někteří říkají, že to připomíná nos pití býka. Na rozdíl od jaguára má leopard elegantnější hlavu. Má typický mačkovaný profil s konkávním nosem. Část tlamy, z níž rostou knírečky, je také odlišná: jaguár je hruškovitý, spuštěn do úst a gepard je zaklepán, ve tvaru diamantu.

Zaměřte pozornost

Americká zvíře je nejen větší, ale také výrazně jasnější než její africké a asijské protějšky. Barva jeho kůže je červená, ne světle žlutá. Dalším charakteristickým rozdílem mezi leopardem a jaguářem jsou skvrny. V jaguaru jsou velké, ve formě černé růžice se skvrnami uvnitř, zatímco v leopardě jsou menší, s barevným středem, ale bez skvrn.

Behaviorální funkce

Co se týče životního stylu, není tolik rozdílů. Leopardi a jaguáři jsou skvělé žáby stromů a lovci. Útočí na oběť z úkrytu, zabíjí téměř okamžitě. Carrion tyto druhy nejí. Zraněná zvířata mohou útočit na lidi, obecně však kanibalismus není pro ně charakteristický (i když historie byla známa několika divokým dravcům, kteří udržovali celé osady v zálivu).

Rozdíly však stále existují. Leopardy nemají rádi vodu a jejich příbuzní z Ameriky krásně plavou. To je také věřil, že Jaguars jsou více agresivní.

Jiné velké kočky

Nastává zmatek s dalšími bratry v rodině. Nejčastěji se vyskytují otázky, pokud jde o geparda, ačkoli není dokonce ani členem rodu pantera.

Má menší velikost, štíhlé tělo na silných vysokých nohách a malou hlavu. Chvost geparda je dlouhý a tenký. Od očí až po koutky úst jsou černé pruhy. Celá místa. Na rozdíl od leopardů a jaguarů gepard loví pouze během dne a nikdy nezaútočí na zálohy. Toto zvíře je nejlepším sprinterem mezi predátory planety, ale po více než 400 metrech po pronásledování neprohánělo.

Skvrny mohou být viděny na kůži rysa, ale je to spíš skvrna. Rysa je také výrazně nižší než leopard, a lze ji snadno identifikovat tvarem hlavy s vysokými trojúhelníkovými ušima, zakončenými střapci.

Sněžný leopard, nebo sněžný leopard, je poměrně velké zvíře, připomínající tučný, jasný leopard. Irbis žije v horách, proto je jeho barva šedobílá, bez červenohnědého. Vlasy tohoto zvířete jsou tlusté a velmi dlouhé a malý hustý ocas vypadá spíše jako jaguár.

Tam jsou malí členové rodiny (servals, ocelots), kteří jsou spíš jako velké domácí kočky a ne obrovské jaguary. Vedle spotů neexistují podobné známky se zástupci rodu Pantera u těchto zvířat.

Poslechněte hlas jaguára

Obvykle se mezi těmito kočkami stávají velcí savci (tapíry, capybarové, pekariá). Když mají hlad, mohou jíst malé savce, ptáky, želvy a kajmany, stejně jako ryby. Jaguar může bezpečně lovit přední labkou, jak to dělají medvědi. Po skončení lovu jaguár skrývá tělo oběti na bezpečném místě. Zůstává pohřben v zemi. Hladí nebo ohrožují, mohou zaútočit na lidi.

Jaguary byly předmětem uctívání domorodých Američanů, včetně starých Mayů a Aztéků.

Jaguars krásné plavce

Víte, že:

• Jaguar má nejsilnější čelisti mezi všemi kočkami.
• Po většinu roku jaguáři žijí samy jako tygři.
• Během páření (srpen a září) bojují muži o ženy.
• Při narození jaguarové koťata vážou 0,7-0,9 kg.
• Někdy je jaguár nazýván "černým panterem".
• Jaguáry jsou velmi obtížné trénovat.
• V zoologických zahradách tyto kočky často žijí ve dvou nebo dokonce třikrát déle než ve volné přírodě.
• Reprodukovat jaguary potomků každé dva roky.

jaguar

Charakteristika jaguára (Panthera Onca)

• Délka těla 120-195 cm
• Délka ocasu: 70-90 cm
• Výška: 76 cm
• Hmotnost: 56-96 kg, až 160 kg
• Těhotenství 91-111 dnů
• Puberta u žen je 1-2 let, u mužů 2-3 roky
• Počet telat ve vrhu 1-4 (obvykle 2-3)
• Délka života 11-12 let, v zajetí až do 28 let

jaguár v zajetí

Proč je panter černý?

Černá barva pantera je způsobena speciálními mutacemi genů zvířete, známými jako melanismus. Taková mutace je velmi častá u masožravých představitelů kočičí rodiny, například v Malajsii, asi polovina všech místních leopardů je v důsledku melanismu černá a ve skutečnosti jsou černými pantery.

Černá barva těchto zvířat má často praktický význam (koneckonců, příroda je vždy moudrá ve svých činnostech), mnoho černých pantherů žije v hustých lesích, kde s nedostatkem osvětlení jsou tmavé živočichy méně znatelné, což dělá jejich život mnohem jednodušší.

Panther: popis, struktura, vlastnosti. Jak vypadá pantera?

Vizitek každého pantera je jeho firemní černá barva. I když se podíváte pozorně na panter, uvidíte, že jeho srst je pokryta tmavými skvrnami různých odstínů, to vše vytváří vzhled černé barvy.

Panteři jsou velcí dravci, hmotnost pantera může dosáhnout 40-50 kg. Kufr je podlouhlý a dosahuje délky až dva metry.

K panteři jsou také k dispozici čtyři silné a velké tlapky s dlouhými a ostrými drápy, které jsou vtaženy do prstů (jejich struktura je přibližně stejná jako struktura nejmladšího představitele kočky - domácí kočky).

Hlava pantera je velmi velká, poněkud prodloužená, s malými ušima na koruně. Oči jsou středně velký panter s velkými žáky. Také panter má ostré zuby a silné čelisti.

Pantové vlny jsou po celém těle, tam je také velmi dlouhý ocas, který může být někdy až na polovinu délky zvířete.

Kde panter žije

Panteři žijí v široké zeměpisné oblasti, mnoho z nich žije na africkém kontinentu, zejména v horách Etiopie a Keni. Nacházejí se také v Asii a Jižní Americe, ovšem samozřejmě černí panteři Jižní Ameriky mají výrazný rozdíl od černých panterů Asie, kde jsou skutečně černí jaguáři, když jsou v Asii černými leopardy.

Co panteře jedí?

Všichni panteři jsou divokými a nebezpečnými dravci a mezi nejnebezpečnějšími mezi kočkovitými rodinami. Pokud je panter hladový, může snadno napadnout všechny blízké hry, včetně lidí. Ale nejčastěji na oběd do panteru padnou různé bylinožravé zvířata: zebry, buvoly, antilopy. Někdy panter nemá zábranu na občerstvení a opice. Zvířata: krávy, ovce, koně, kteří jsou také v bezvědomí v džungli, mají vysokou šanci stát se jídlo pro pantery.

Pantéři vždycky loví v noci, v noci se díky černé barvě stávají téměř neviditelnými, což jim dává příležitost čekat na potenciální kořist bez problémů.

Panther životní styl

Panteři, jako skuteční členové kočičí rodiny, jsou skuteční individualisté, raději žijí jeden po druhém, nebo ve dvojicích mužů a žen. Občas se mohou shromáždit v hrdosti, jak to dělají lvi, vytvářející malou rodinu pantherů, ale to se nestane často.

Panteři jsou teritoriální zvířata, každý panter má své vlastní specifické území, tak hovořící o loveckých oblastech, kde jiní pantéři nechtějí jít.

Panteři jsou noční, což do značné míry přispívá k jejich černé barvě, díky nimž je noční lov pantherů mnohem výhodnější než honit divokou zvěř během dne.

Chovatelské pantery

Panteři dosahují sexuální zralosti ve 2-3. Roce. A protože žijí v neustále teplém podnebí, mohou se během celého roku množit. Muž, který najde vhodnou ženu, vstoupí do sexuálního vztahu s ní. Po těhotenství žena hledá bezpečné a pohodlné místo pro porod.

Samotné těhotenství v ženském panteři trvá 3-3,5 měsíce. Obvykle panter porodí dvě nebo tři malé koťata (dobře, ne přesně kotě), stejně jako děti obyčejné kočky, nejprve jsou slepé a teprve potom si ořežou oči. Maminka panter zpočátku není otluchaetsya od svých dětí, krmení je mlékem, zatímco táta, jako skutečný výdělek přináší jídlo.

Panteři obecně velmi pečují o své potomky a ve vyšším věku matka pantera učí své mláďata, aby se pohybovaly, honily a další triky svého živočišného života. Když panter dosáhne roku, stane se již plně dospělým a připraveným pro nezávislé životní zvíře.

Zajímavé fakty pantera

  • Díky knize anglického spisovatele Kiplinga "Mowgliho", jak si pamatujeme, byl černý panter jménem Bagheera jedním z hlavních dobrých postav této knihy, která získala obrovskou popularitu v populární kultuře.
  • Panther také našel své místo v heraldiích, byl to znak anglických králů Henry IV a Henry VI.
  • Jako personifikace zbožnosti a odvahy je panter přítomen na erbu afrického státu Gabon.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org