Ryby a jiné vodní stvoření

Atlantský mrož

Pin
Send
Share
Send
Send


Populace těchto ploutvonožců rychle klesá. Proto v Rusku je mrož pod Atlantem chráněno. Červená kniha, kde se tato zvířata dostala, se snaží zabránit zmizení jedinečného poddruhu. Hlavní deštníky mrože jsou prohlášeny za chráněné.

Populace mořského zvířete zahrnuje rozptýlené, špatně kontaktované stády. Jejich počet prudce poklesl kvůli nekontrolovanému komerčnímu rybolovu. Z 25 000 hláv zůstalo asi 4 000 zvířat.

Popis atlantských mrožů

Informace o těchto obřích Arktidě jsou velmi vzácné. Ořechy jsou velká zvířata s hnědo-hnědou kůží. Hmotnost tří až čtyřmetrových mužů je asi dva tuny a u žen, které vyrostou až na délku 2,6 metru, se blíží tuně. Obrovské savce mají malou hlavu s širokým tlamem a drobnými očima.

Horní čelist je zdobena dvěma silnými špičáky až do délky 35-50 centimetrů. Kly snadno proniknou ledem. Pomáhají trápnému zvířeti vylézt ledu z moře. Kly jsou zbraň proti odpůrcům a ochrana před nepřáteli. Ostružiny jsou často propíchnuty kly ledních medvědů.

Mohutný atlantský mrož, jehož fotka není snadné vyrobit, má další důmyslné zařízení - slámově zbarvený knír. Vytvářejí stovky tvrdých chloupků. Chlupy jsou husté, jako peří perníku ptáků, citlivé jako prsty. Díky nim mrožové rozlišují i ​​ty nejmenší předměty a snadno naleznou měkkýši, které byly kouřeny v oceánské podlaze.

Venkovský mrož vypadá zcela nezajímavě. Jeho popis je následující: korpulentní, přetrvávající tělo na skalnaté pláži, plné tuků a hlubokých jizev, vyzařuje ostrý pachový zápach, malé oči plné krve, fester. Tělo dospělých mrožů je pokryto řídkými, tvrdými vlasy a mladý růst obklopuje husté tmavě hnědé vlasy.

Na moři, atlantický mrož je nepříjemný, pohybuje se obtížně a prochází všemi čtyřmi ploutvemi. A v oceánu se cítí skvěle a lehce se klouže ve vodním sloupku. Zjevně proto z toho důvodu leží většinou na skalnaté pláži a aktivně se pohybuje v mořských vodách.

Měkkýši a korýši jsou hlavním jídlem mocného zvířete. I když se stane, že napadne dětskou pečeť. Obří zvíře se cítí plné, jíst 35-50 kg jídla.

Pěstitelská sezóna a chov

Životnost atlantského mrože je 45 let. Pomalu vyrůstá. Sexuální zralost na něm dosahuje 6-10 let. Mruci jsou schopni nejen hubit, popraskat, uchopit, spojit boje, ale také kůry.

Silné zvíře jsou docela hudební. Jejich muzikálnost je nejvýraznější v období páření. V lednu až dubnu plnochutně píseň působivě zazpívá. Páření v obřích se koná v květnu a červnu. Žena nese ovoce po dobu 12 měsíců.

Cuby se s ní objevují jednou za pár let. Koneckonců, matka musí krmit štěně na dva roky. A mrožové muži zůstávají s matkou až 5 let. Žena nikdy neopouští stádo (z velké části a tvoří ženy s telaty).

Habitáty

Ostružiny žijí v uvolněných ledových polích, unášených dřevách, na otevřeném oceánu. Pro život si vybírají vodní plochy s hloubkou 20-30 metrů. Dávají přednost úkrytu na ledových a skalnatých pobřežích. Jejich roční migrace je způsobena pohybem ledu. Když vyšplhali na unášející ledovou flotilu, plavou se, jako by na námořní lodi, do obvyklých stanovišť, kde si vybrali zemi, odtáhli.

Rozdělovací oblast

Tyto ploutvonožce obývají podél břehů Barents a Kara moře. Vybrali si zátoky, laguny a rty, které řežily břehy mnoha ostrovů v této oblasti. Poddruhy ledu a pobřežních rookerií roztroušené na Franz Josefově zemi.

Severovýchodní krajina Novaya Zemlya je místem, které obývalo Atlantický mrož a vždy se tam vrací. Ve východních oblastech Kara moře není často nalezen. Zajišťuje své příbytky v Bílém moři, na Kaninském poloostrově, na ostrovech Kolguyev a Vaigach.

Rovněž má rád východní pobřeží kanadské Arktidy. V této oblasti se pro něj stala přístavek Hudson Bay, Frobisher Cove a Fox Bay, Baffin Land a Devon Island. Vzácněji dochází k zrání na arktických ostrovech západně od Barrow Strait. Obývali Baffinské moře, Grónsko od západního pobřeží, vody Davisovy úžiny.

Evropský Atlantik poskytoval driftový led severního Islandu, rty a laguny rozprostírající se do Spitsbergenu. Norsko ze severního pobřeží chráněné osoby.

Omezení příčin

Populace silných šelem se prudce snížila z důvodu zvýšeného rybolovu. Atlantský mrož byl zvláště těžce zasažen, žijící v Karařském moři. Pinnipky byly brutálně vyhubeny v 19. století. V některých oblastech byly zcela zničeny. Populace utrpěla nejsilnější vyhubení v kanadské Arktidě, Grónsku a Svalbardě.

Počet šelmě dnes omezuje rychlé lidské hospodářství. Zvláště nástup ropných a plynárenských společností podílejících se na vývoji nových polí. Katastroficky znečišťují přírodní stanoviště atlantických obrů a vylučují je z obývaných území. Poddruhů s nízkým potenciálem je obtížné odolat nedostatečnému rybolovnému zatížení a jiným antropogenním aspektům.

Ostružina postihuje 10 druhů helmintů. Nemoci a příčiny úmrtí plutvonožců nejsou vědci objasněny. Velryby a lední medvědi jsou považovány za přirozené nepřátele obyvatelstva.

Atlantic Walrus Popis

Velké mořské zvíře má velmi silnou pleť. Horní klouby mrože jsou extrémně vyvinuté, protáhlé a směřované dolů. Poměrně široká tvář sedí s hustými a houževnatými, četnými, zploštělými štětinami (vibrissae). Počet takových vousů na horním okraji je často 300-700 kusů. Vnější oči jsou zcela chybějící a oči jsou malé.

Vzhled

Délka špičáků mrože někdy dosahuje půl metru. Takové kly mají praktický účel, jsou schopny snadno proniknout do ledu, umožňují chránit území a své spolubojovníky od mnoha nepřátel. Mraky mohou mimo jiné pomocí svých špičáků snadno pronikat do těla i velkých bílých ledních medvědů. Kůže dospělé mrože je velmi pokrčená a poměrně hustá, s charakteristickou patnácti centimetrovou vrstvou tuku. Kůže molybtera je pokryta krátkými a sousedními hnědými nebo žloutně hnědými vlasy, jejichž počet se značně snižuje s věkem.

To je zajímavé! Atlantický mrož je jedinečný druh ekologické oblasti Barentsova moře, který je uveden v červené knize Ruské federace.

Nejstarší představitelé poddruhu Atlantického mrosu mají téměř úplně holou a spíše poctivou pleť. Končetiny zvířete jsou velmi dobře přizpůsobeny pro pohyb po zemi a mají břicho, proto mrože nejsou schopné plazit, ale chodit. Chvostová část rudimentárního druhu.

Životní styl, chování

Zástupci poddruhu atlantického mrosu se raději spojují v stádích různých čísel. Pelastická zvířata žijící společně se snaží se aktivně vzájemně pomáhat a také chránit své nejslabší a nejmladší příbuzné před útoky přírodních nepřátel. Když většina zvířat v takovém stádě jednoduše odpočívá nebo spí, bezpečnost všech je zajištěna tzv. Stráží. Pouze v případě, že dojde k nějakému nebezpečí, tyto stráže ohluší celý prostor s hlasitým řevem.

To je zajímavé! Podle vědců bylo v průběhu četných pozorování možné prokázat, že žena s vynikající sluchovou schopností může slyšet volání svého mláděte i ve vzdálenosti dvou kilometrů.

Zjevná nevhodnost a nepříjemnost mrožů je kompenzována vynikajícím sluchem, vynikajícím smyslem pro pach a dobře vyvinutým zrakem. Představitelé Pinniped vědí, jak plavat dokonale a jsou dostatečně přátelští, ale pokud je to nutné, jsou schopni utopit rybářský člun.

Habitat

Co nejpřesněji v současnosti není snadné odhadnout celkový počet zástupců poddruhu atlantského mrosu, ale s největší pravděpodobností v současné době nepřesahuje dvacet tisíc jedinců. Tato vzácná populace se rozšířila z Arktické Kanady, Spitsbergenu, Grónska a také z západní oblasti ruské Arktidy.

Právě na základě významného geografického rozložení a vědeckých údajů o všech pohybech bylo možné předpokládat existenci pouze osmi zvířecích subpopulací, z nichž pět se nachází na západě a tři ve východní části Grónska. Někdy se takové zvíře připoutá do vody Bílého moře.

To je zajímavé! V každoročním režimu mrože dokážou migrovat spolu s velkým ledem, a tak se přesouvají na driftové ledové pláni, plavou k nim na požadované místo a pak jdou na pevninu, kde si dělají svou havranku.

Předtím zástupci poddruhu atlantického mrosu obsadili hranice, které se táhly jižně na území Cape Cod. V dostatečně velkém počtu se zvíře pinniped objevilo ve vodách zálivu svatého Vavřince. Na jaře roku 2006 byla severozápadní populace atlantických mrožů zavedena do kanadského zákona o ohrožených druzích.

Atlantic Walrus Diet

Proces výživy pro zástupce poddruhu atlantického mrosu je téměř konstantní. Základem jejich přídělu jsou drobné měkkýše, které jsou velmi snadno zachyceny plutvonožci. Mrožemi s pomocí jejich dlouhých a poměrně silných křidů se zvedá blátivé dno nádrže, což má za následek plnění vody stovkami malých skořápek.

Shromážděné skořápky mrožku se drží na ploutvech, po které s pomocí velmi silných pohybů se třejí. Zbývající fragmenty skořápky spadají na dno, zatímco samotné měkkýši zůstávají na hladině plovoucí. Jsou velmi aktivně konzumováni mrožkami. Pro výživu se také používají různé druhy korýšů a červů.

To je zajímavé! Bohatá strava je nezbytná pro mrožky, které podporují životně důležité funkce těla, stejně jako dostatek podkožního tuku, který je důležitý pro ochranu proti podchlazení a plavání.

Ryby nejsou hodnoceny zvířecími pinniped, proto se tyto krmivo konzumují poměrně zřídka, pouze v období příliš závažných problémů spojených s jídlem. Atlantské mrožky vůbec nejsou opovržlivé s obrovskými koženými obrysy a mrkví. Vědci zdokumentovali případy útoku velkých nohou velkých zvířat na narwhals a těsnění.

Reprodukce a potomstvo

Atlantské mrože dosahují plné sexuální zralosti pouze ve věku pěti nebo šesti let a aktivní páření v takových pepřených zvířatech se vyskytuje v dubnu a květnu.

Během tohoto období se muži, kteří předtím vyznamenali svým velmi milujícím postojem, stali poměrně agresivními, proto často bojují proti sobě pro ženy, používají za tímto účelem velké a dobře vyvinuté klamy. Samozřejmě, sexuálně zralé ženy vybírají pouze ty nejsilnější a nejaktivnější muže pro své sexuální partnery.

Průměrné období těhotenství mrože netrvá déle než 340 - 370 dní, po níž se narodí pouze jedno, ale velice velké mládě. Ve velmi vzácných případech se rodí dvojčata.. Délka těla novorozeneckého mrožce je asi jeden metr s průměrnou hmotností v rozmezí 28-30 kg. Od prvních dnů svého života se děti naučí plavat. Během prvního roku se mrožky krmí výhradně mateřským mlékem a teprve poté získávají schopnost jíst potravu charakteristiku dospělých mrožů.

Absolutně všechny mrože mají velmi dobře vyvinuté mateřské instinkty, takže jsou schopny bezohledně chránit své mladé v případě jakéhokoli nebezpečí. Podle pozorování jsou obecně mrožovité samice velmi jemné a pečující matky. Přibližně do tříletého věku, kdy se v mladých mrožích objevují kýty, mladí lidé téměř zůstávají vedle svého rodiče. Teprve ve věku tří let jsem již dospěla dost tesařů, zástupci poddruhu Atlantického mrože začínají dospělost.

Přirozené nepřátele

Hlavní hrozbou mnoha zvířat, včetně zvířat poddruhu atlantického mrožce, jsou lidé. Pro pytláky a lovce jsou velké plutvonožce zdrojem cenných křovin, slaniny a výživného masa. Navzdory významným omezením obchodní hodnoty a opatřením na ochranu v stanovištích celkový počet atlantských mrožů neustále klesá, takže tato zvířata jsou ohrožena vyhynutím.

To je zajímavé! Kromě lidí, lední medvědi a částečně zabijáci jsou nepřátelé mrožů v přírodě a mimo jiné takové živočichy velmi trpí mnoha nebezpečnými vnitřními a venkovními parazity.

Je třeba poznamenat, že dosavadní výjimka byla udělána pouze pro některé domorodé severní národy, včetně Chukchi a Eskimos. Pro ně je lov plukovníků přirozenou potřebou a je jim povoleno zachytit omezené množství poměrně vzácných jedinců. Maso takového zvířete se stalo nedílnou součástí stravy severních národů kvůli jejich dlouhodobým národním charakteristikám.

Stav obyvatelstva a druhů

Abychom byli spravedliví, je třeba poznamenat, že poměrně drastické snížení celkového počtu tohoto poddruhu zvířat je způsobeno nejen aktivním a masivním střelbou v procesu rybolovu, ale také rychlým rozvojem ropného průmyslu. Podniky tohoto konkrétního odvětví jsou silně znečištěny přirozeným stanovištěm mrožky červené knihy.

Znepokojení mnoha odborníků je zřetelným nedostatkem informací o současném stavu populace mrožů.. K dnešnímu dni je známo pouze přibližné množství těchto zvířat ve vodách Pechorského moře a na místě některých rookerií. Také pohyby mrožů po celý rok a spojení různých skupin mezi sebou zůstávají neznámé. Vypracování opatření nezbytných pro ochranu populace mrožů vyžaduje povinné provádění dalšího výzkumu.

Ostružina: popis, struktura, vlastnosti. Jak vypadá mrož?

Podle zoologické klasifikace patří všechny řady mrožů do řady mrožků, řádu plutvonožců, to znamená, že mají ploutve namísto nohou.

Velikost mrože, jestliže je muž, je v průměru o délce 3-4,5 m, ženy mrož jsou o něco menší - mají délku 2,6-3,6 m. Hmotnost mušského mušle je 1,5-1,8 tuny, ženy jsou mírně lehčí, váží "pouze" 700-800 kg.

Z vnější strany jsou mrožky poněkud podobné svým příbuzným - ušima ušima. Tělo mrože, i když je velmi masivní, se nicméně vyznačuje nečekanou plasticitou a pohyblivostí. Zadní nohy mrože se mohou ohýbat v kloubu patek, mohou se ohýbat pod tělem a účastnit se pohybu zvířat.

Hlavním rozdílem mrožů, a to jak z ostatních ploutvonožců, tak z jiných zvířat obecně, je jejich "ochranná známka" samozřejmě dvojice dlouhých psů nebo kly vyčnívajících z horní čelisti směrem k zemi.

U samic je délka kůň-kly je v průměru 30-40 cm, zatímco u mužů mohou dosahovat až 80 cm. Proč mrože mají psovité zuby? Ve skutečnosti slouží slzám pro různé praktické účely, především pro sebeobranu před potenciálními dravci a pro zjištění vztahu mezi sebou - mužské mrožky, které se občas drží na sobě kvůli ženám a pak se používají jejich tesáky. A za pomoci kluků mohou na ledu stoupat mrožky.

Kromě mníkovitých křů mají mrožky na tváři citlivé vlasy - vibrissae, tloušťka dospělé mrože vibrissa, přibližně jako tlustá drátka.

Mokrý zrak je špatně vyvinutý, ale tento nedostatek je víc než kompenzován vynikajícím zápachem, takže mrožové mohou dobře cítit, včetně vůně člověka, před odchodem do důchodu.

Mřížová kůže je tlustá a hrubá, s malými rudimenty z vlny, ve skutečnosti vibrissae jsou jediné tělové vlasy mrože. Barva mrože je hnědá, ale staré jedince někdy mají na kůži růžové skvrny - jsou to stopy mnoha jizev a škrábanců, které se získaly kvůli potíže s mrožem.

Kde žije mrož?

Mraky žijí kolem Severního pólu, na severním pobřeží Evropy, Asie, Severní Ameriky a některých arktických ostrovů. Také, na rozdíl od tuleňů, se vyhýbají otevřené vodě a zabíjejí led, snaží se zůstat poblíž pobřeží. Velké mrožové kolonie se nacházejí na poloostrově Chukchi, na březích Beringova průlivu a Labradorského poloostrova.

Co jíst mrož?

Oblíbenou pochoutkou mrožů jsou mořští červi, měkkýši a korýši. S mohutnými tesáky se mrož propadá do blátivého dna a odtud vyzdvihuje spoustu skořápek, jejich skořápky se vymačou ploutvemi a samotné měkkýši se jedí mrožemi. Аналогично происходит с червями и ракообразными, которых моржи буквально сметают с морского дна, чтобы затем съесть. Для насыщения взрослому моржу необходимо есть не менее 50 кг еды в день.

Поедают моржи и рыбу, но с меньшей охотой, нежели моллюски или черви, к охоте на рыб моржи могут прибегнуть в крайнем случае, когда нет другой еды для них.

Враги моржа

Samotný mrož se může stane kořistí pro velryby velryby na moři, lední medvědy na zemi a třetí nepřítel (v každém elementu) je samozřejmě člověk. Domorodé národy na severu: Chukči a Eskimové, od dávných dob lovili mrožky (stejně jako tuleni), ale nikdy je nezabíjeli víc, než se museli krmit. Bílý muž změnil všechno - barbarské vyhubení mrožů lovci a pytláky v minulosti a v devatenáctém století prováděné kvůli jejich tesákům a kly vedlo k tomu, že v naší době se populace mrožů dramaticky snížila a nyní tito obři Arktidy jsou uvedeni v červené knize, protože na okraji vyhynutí.

Životní styl mrože

Mravenci jsou stáda zvířat a obvykle se shromažďují v malých stádach o velikosti 20-30 jedinců, ale někdy mohou vytvářet velké buňky až 3000 osob. V stádě mrožů obvykle dominuje nejsilnější muž, ostatní muži pravidelně zjišťují vztah s ním a navzájem, ale hlavním předmětem sporu o muškách mrožů jsou samice samice. Ale spory a dokonce boje za samice mezi muži se vyskytují výlučně v období páření, zbytek času jsou všechny mrože velmi klidné.

Zajímavé je, že hlídky se nacházejí na okrajích mrožských rookerií, když si všimnou nebezpečí, oznámí své kamarády hlasitým řevem, po němž se celé stádo ponoří do vody. Stejně jako pečeť, všechny mrože jsou vynikající plavci, kteří mohou strávit celý den ve vodě.

Pacific Walrus

Tichomořský mrož je největší mrož na světě, muž má délku 3,5-4,5 ma váží až dvě tuny. Ženy jsou o něco menší. Obývá severní část Dálného východu - podél břehů Beringova průlivu, v Chukchi a Beringově moři a mimo ostrovy Kamčatka.

Laptev mrože

Tento typ mrože je nejmenší, v současné době ohrožený. Žije ve střední a západní části Laptevského moře, ve východní části Kara moře a na západě východního Sibiřského moře. Ve velikosti, mravenčí mravenci zabírají přechodný stav mezi tichomořským a atlantickým mrožem.

Chov mrožů

Mraky dosahují sexuální zralost ve věku pěti let a jejich doba páření se vyskytuje v dubnu a v květnu. Během tohoto období se muži, kteří se dříve milovali mír, stali velice agresivními a nyní se navzájem bojovali (samozřejmě s kly kly, samozřejmě) pro ženy. Ti, jak to má být, volí pro své sexuální partnery nejsilnější muže.

Těhotenství mrože trvá 340 - 370 dní a narozená je jen jedna mladá. Ve velmi vzácných případech se mohou narodit dvojčata. Malé mrožky nejsou tak malé - jejich délka těla je asi 1 ma váží 30 kg. Od prvních dnů života se naučí plavat. První rok života jsou malé mrožky kojené a teprve po roce se jim podaří jíst potravu dospělých mrožů.

Všechny mrože vyvinuly mateřský instinkt, bezohledně chrání své mladé v případě nebezpečí a obecně se starají o matky. Až tři roky, zatímco mladí klíci ještě nevyrostli v mladém mroži, bydlí vedle své matky a teprve až dosáhne tříletého věku, začne dospělý život s již pěstovanými kly.

Zajímavá fakta o mrožkách

  • Během posledního období ledové byly mrože rozloženy v mnohem širším zeměpisném rozmezí, protože jejich pozůstatky byly nalezeny poblíž San Franciska ve Spojených státech.
  • Mraky, nebo spíše mrožky, jsou tak pečující matky, že v případě potřeby se starají nejen o své mladé, ale i o cizince.
  • Žalud z mrožene je tak velký, že Chukchi a Eskimos si od pradávna vytvořili vodotěsné klobouky.
  • Řecké jméno pro mrož, Odobenus rosmarus, doslovně znamená "chůzi po zubech", což je to, co mrože obdržely kvůli své schopnosti přilnout k ledu a vylézt se ledu.

Co dělá WWF, aby zachránilo populace mrožů?

V roce 2009 byla zřízena odborná poradní skupina pro ochranu a studium mrože jihovýchodního Barentsova moře a sousedních vod, která spojila ty nejlepší odborníky v této oblasti. Od té doby aktivní studie populace. Zde jsou některé úspěchy vědců:

  • Letecký průzkum části Pechorského moře na jaře. Byly získány informace o distribuci mrožů na ledě ao přibližném odhadu jejich počtu. Na jaře mrožiny na ledě produkují potomky, a proto jsou nejvíce ohroženy antropogenními vlivy.
  • Práce na označování mrožů se satelitními vysílači byla zavedena - nyní odborníci sledují pohyby mrožů u mnoha? měsíců.
  • Na pobřežním rookeru asi. Vaygach nainstaloval kamerové lapače. Na základě výsledků průzkumu byly poprvé obdrženy úplné informace o načasování vzniku tohoto družstva.
  • Poprvé byl získán velký vzorek biologických vzorků z mořského mrožovitého Pechora. Byla provedena genetická analýza vzorků DNA, která ukázala, že je na rohu. Vaigach shromažďuje zvířata patřící do stejné populační skupiny. Dále vědci zjistí míru příbuzenského vztahu k mořskému mrožovi Pechora se zvířaty obývajícími oblasti Franz Josef Land a Spitsbergen.
  • Byl proveden jedinečný projekt pro filmování rookerií s vysokým rozlišením družic, realizovaný díky podpoře WWF a společnosti ScanEx. Obrázky nám umožňují odhadnout počet mrožů na hlodavce i v nejvíce nepřístupných oblastech.

Podrobné výsledky čtyř let výzkumu jsou shromážděny ve společné publikaci WWF a Rady pro mořské savce.

Výzkum populace mrožene v Pechorském moři pokračuje. Během příští výstavy v roce 2016 se vědci seznámili s nabídkou ploutvonožců. Benthosové vzorky z bentických organismů, měkkýšů a korýšů byly odebrány z mořského dna. Následně byly odeslány do laboratoře pro toxikologickou analýzu a podrobnou studii. Na 15 místech vědci natočili dno pomocí telemetrického podvodního vozu GNOM.

Navíc WWF vede přímý dialog se zástupci ropného a plynárenského průmyslu a vyzývá je, aby jednal podle zásady "měřit sedmkrát - jeden řez". Znamená to, že je nezbytné provádět výzkum a sledovat obyvatele míst, kde je plánována pouze výroba uhlovodíků. A na základě údajů, upravit plány, pak nežít hořké ovoce.

V důsledku dialogu s WWF poprvé v Rusku přijala společnost Yamal LNG podnikovou strategii pro ochranu mořského atlantu. Tento dokument pomůže chránit mořské savce před umělými hrozbami a společnost umožní systematizaci údajů o stavu a umístění populace. Jedná se o první a důležitý krok směrem ke společenské odpovědnosti těžebních společností při ochraně atlantických mrožů.

Za účelem upozornění co nejvíce lidí na problematiku studia a zachování jedinečného druhu, v roce 2007 založil WWF mezinárodní prázdniny - den mrožů. Každý rok získává jen popularitu a je oslavován daleko za hranice naší země.

Jak vypadá mrož?

Mrož je považován za jednoho z největších představitelů skupiny ploutvonožců, menšího rozsahu pouze u tuleňů slonů. Délka těla dospělé osoby může dosáhnout 3-4,5 m s hmotností 1,5-1,8 tuny, přičemž ženy jsou mírně kratší než muži.

Venku se mrož podobá ušima a jeho masivní tělo je pozoruhodné pro pohyblivost a pružnost, které jsou pro takovéto mořské lvi a utěsnění takového obra. Tělo mrože je pokryto velmi tlustou, drsnou pokožkou s rudimenty vlasů. Tloušťka kůže na hrudníku může dosáhnout 4 cm, na břicho - 8 cm, na krku - až 10 cm.

Mladí jedinci se vyznačují hnědou barvou těla, s věkem kůže se stává světlejší a bledší, staré osoby jsou téměř růžové. Vzhledem k zúžení krevních cév v ledové vodě se někteří jedinci při koupání téměř zblížili.

Mlhoviny jsou pokryté načervenalými vlasy, krátké žlutohnědé vlasy rostou na kůži mladých jedinců, které se zvětšují, jak zvíře roste. Kůže starého mrože je prakticky holá.

Na krátkém a širokém čenichu je zřetelně rozlišitelná sada hustých, tvrdých vousů uspořádaných v několika příčných řadách. Takže na horním rtu dospělého jedince může být 400 až 700 takových štětin - vibridae rostoucí v 13-18 řadách. Vibrisse jsou velmi citlivé a v tloušťce nejsou horší než dráty. Dolní okraj je krátký, horní okraj je bledý a podlouhlý.

Vnější vnější uši mrožku chybí, což z nich dělá vypadat jako skutečné pečeť. Ale na rozdíl od druhého, zadní končetiny mrože jsou ohnuté u patního kloubu a jsou více přizpůsobeny pro pohyb po zemi. Přední ploutve jsou plastové a mobilní, pokryté kukuřicí. Na ploutvech lze rozlišit 5 prstů, které končí krátkými tupými pazetami.

Chvost mrože je špatně vyvinutý a je krátká, kožovitá čepel.

Vypadá jako mrož po boku. Foto mrož. Moucha

Anatomické rysy

Navzdory podobnosti s ostatními představiteli skupiny pinniped, mrože mají charakteristické rysy struktury, což dělá tato zvířata jedinečná svého druhu.

Muži hrdlo má tašky-jako expanze bez uzamykací ventily, které mají schopnost bobtnat a otočit nahoru. Současně záškuby svalů jícnu nedovolí únik vzduchu. Díky tomuto "plováku" mohou mrože plavat a nepadnout ani v spánku. Kromě toho se hrdlové sáčky podílejí na tvorbě zvuku: mrožový hlas je směsí kravského módu a tupého štěkání.

Sazenice mrožku nejsou v šourku, ale přímo pod vrstvou kožního tuku. Prsní žlázy jsou reprezentovány dvěma dvojicemi bradavek, ačkoli mohou být často 5. Sekundární sexuální charakteristiky samců jsou charakteristické kožní výrůstky na krku, ramenou a hrudníku.

Rezáky na dolní čelist chybí, na horní čelist jsou velmi malé nebo jsou v dětství. Tato vlastnost struktury je kompenzována přítomností dobře vyvinutých špičáků horní čelisti - jedinečným znakem mrožů.

Křoví mlyny

Jednotlivé tesáky (nebo kly) jsou obdařeny jednotlivci obou pohlaví. Délka křoví samic je 30-40 cm, u mušlí kůly rostou na délku 60-80 cm (u některých vzorků do 1 m) a mají hmotnost od 3 do 5,4 kg.

Ostružiny používají křoviny v bitvách a soubojích, prolézávají se na led s jejich pomocí a používají se také jako nástroje, které tvoří otvory v tloušťce ledu. Muž, který dominuje ve stádě, má vždy nejmocnější kly.

Křoví mlyny.

Oblast a poddruh

Rozsah mrožků se rozkládá v kruhu kolem severního pólu. V závislosti na lokalitě rozlišuje moderní klasifikace 3 poddruhy mrožů:

Pacific Walrus (Latinský Odobenus rosmarus divergens) žije v severní části regionu Dálného východu. Rozkládá se ve vodách Chukchi a Beringových moří a mimo ostrovy podél pobřeží Kamčatky. Největší populace žije na ostrově Wrangel.

Zástupci poddruhu jsou největší mrož na planetě. Průměrná délka trupu mužů dosahuje 3-4 m s tělesnou hmotností od 1,7 do 2 t. Průměrná hmotnost samců může dosáhnout až 900 kg. Samci kly roste až 80 cm, ženy - až 40-60 cm.

Tichomořský mrotik byl nazýván východním mrožem Eurasie a mrož získala své latinské jméno divergens díky jeho kly, které jsou mnohem širší než křídla poddruhu Atlantiku.

Atlantský mrož (lat. Odobenus rosmarus rosmarus) se nachází v Karařském moři a ve východním Barentsově moři, někdy vstupuje do Bílého moře. V důsledku nekontrolovaného vyhlazování zahrnuje moderní populace asi 20 tisíc osob. Nejpočetnější stáda byla nalezena v zátokách a zátokách souostroví Franze Josefa Landa.

Atlantik mrož je nejmenší poddruh: průměrná délka těla mužů je 2,5-3 m, ženy jsou mnohem menší. Samce kly mají délku 34 až 38 cm, u žen od 27 do 33 cm.

Poddruh získal jméno západního mrosu z Eurasie a je uveden v červené knize Ruska, jako vzácný a náchylný k poklesu.

Laptev mrože (lat. Odobenus rosmarus laptevi) - nejmenší skupina, jejíž nezávislost jako poddruh je stále zpochybňována. Izolovaná populace mrožů žije po celý rok v centrální a západní části Laptevského moře, ve východní části Kara moře a na západě východního Sibiřského moře.

Laptevské mrože odpočívají na březích východního Taimyru, v deltě řeky Leny a na nových sibiřských ostrovech.

Z hlediska velikosti těla je poddruh mezitím mezi pacifickými a atlantickými příbuznými. Délka trupu mužů může dosáhnout 4,1 m, ženy - 3,7 m. Klisny kly mohou mít délku 65 cm, u žen se rozrůstají na 58 cm.

Mravenec Laptev je uveden v červené knize Ruska jako vzácný a zranitelný poddruh.

Kde žijí mrože?

Mraky jsou domorodci obyvatel Dálného severu a cestují extrémně vzácně, na krátké vzdálenosti. Raději žijí z pobřeží, v mělkých oblastech o hloubce nejvýše 90 m, vyhýbající se masivnímu ledu.

Jsou to sociální zvířata, mrože žijí ve stádech, 10-20 jedinců obou pohlaví a na rookeries tvoří skupiny od několika set do 3 tisíc jedinců, z nichž většina jsou ženy. Co je zajímavé: jako taková hierarchie ve stádě neexistuje, zkušení muži jsou loajální vůči mladým a všichni členové skupiny jsou relativně rovní ve svých právech.

Ostružina odpočívá na zemi nebo na ledě, aniž by se vzdálila daleko od vodní hrany. V souvislosti s anatomickou strukturou těla zůstává zbytek a mrož může spát i ve vodě, aniž by se dostala k zemi několik dní. Vzhledem k významné mastné vrstvě (až 250 kg tuku u každého jedince) se mrož nemůže fyzicky fyzicky utopit.

Mraky jsou společenské a mírumilovné ke svým příbuzným, ale zároveň jsou ostražité a pečlivé: hlídky jsou vždy na displeji v každém družstvu. Ostružinový zrak je slabý, ale smysl pachu je dobře rozvinutý a přístup člověka je velmi ostrý, a tak se lovci snaží obklopit stádo ze závětrné strany.

Při nejmenším nebezpečí probudí hodinky s hlasitým hněvem své příbuzné a vzrušené obry se ponoří do davu do moře, skryjí se ve vodním sloupku a mohou bez vzduchu po dobu asi 10 minut.

Během tohoto stampede, několik lidí umírá v rozdrcení a stane se kořistí pro lední medvědi.

Moucha na břehu na Aljašce.

Co jedí mrože?

Základ mýtného je složen z drobných měkkýšů: s kly, mrož se vrhá do blátivého dna a zdvihne velké množství skořápek, které se okamžitě otírají plnými ploutvemi. Skořápka klesá na dno a škeble ve velkém množství se jedí mrožem. Pro úplné nasycení mrože je nutné jíst až 50 kg měkkýšů denně.

Ze spodních organismů se krmí i korýši a červi do jídla mrože. Pokud nejsou hlavní složky stravy k dispozici, mrož musí být spokojená s rybami, i když se jim to nelíbí.

Příležitostně mrožky nepřehánějí mrzutost. Velmi vzácně, obzvláště velké osoby napadají pečeť a narwhals.

Na takové jednoduché stravě mravenci rychle vykrmují a vytvářejí vrstvu tuku v rozmezí 5-10 cm, což nejen zlepšuje vztlak, ale také chrání zvířata před hypotermie.

Moru pod vodou.

Nepřátelé mrož

Na obrovských polích v Arktidě mají mrože pouze dva hlavní přírodní nepřátele: lední medvěd a velryba.

Jako bouřka arktického kruhu polární medvěd napadá mrož jako poslední možnost s akutním nedostatkem jídla. Koneckonců, je velmi obtížné se vyrovnat s mrožem na zemi a ve vodě je prakticky nerealistická.

Proto musí medvěd trpělivě vystopovat starou osobu, která zůstala bez matky, nebo pozorovat mrož u polynya a v okamžiku, kdy se mrož objeví, omráčí se silným tlakem a pak zabije.

Killer velryby rostoucí na 8 m na délku, v balíčcích, napadnout skupinu plaveckých mrožů, porazit několik jednotlivců ze stáda a jíst. Ostružina může uniknout, jen včas, aby se dostala na zemi nebo ledu.

A hlavním nepřítelem mrože je člověk po dlouhou dobu. Barbarské vyhubení mrožů americkými a evropskými lovci v 18. až 19. století způsobilo prudký pokles počtu obyvatel a úplné zmizení z mnoha oblastí.

Zbytky zbytkového mrože se nacházejí v teplejších zeměpisných šířkách, ale lidé, kteří řídili mrož na samotný severní pól, kde je pro člověka velmi problematické projít.

Dnes je rybolov mrožů zakázán zákony všech zemí a omezený lov, v rámci přísně regulovaného rámce, je povolen pouze místním obyvatelům na severu, včetně Chukchi a Eskimo.

Lov mrožů původními obyvateli severu

Navzdory úspěchu vědy a techniky je život mnoha severních národů stále úzce spojen s komerčním sklízením mrožů. Loví mrož na konci léta a využívají ve svém podnikání všechny části zvířete.

Marinované maso je v zimním období nenahraditelným zdrojem bílkovin a považuje se za potravu pro domorodce. Ploutve mrkve kvass a zacházet do jara jako pochoutka. Pevná pokožka jde do stavby bytů, montáže lodí a výroby lana. Střevní a žaludeční membrány jsou vhodné pro výrobu nepromokavého oblečení. Salo je roztavena a používá se pro vytápění a osvětlení bytů.

Nedílnou součástí folklóru většiny obcí je výroba řemesel a suvenýrů z kostí a kly mrože.

Zvědavá fakta

Окруженные в воде животные самоотверженно защищают себя и своих сородичей до самой смерти: ныряют под шлюпки и пробивают в них бреши, а также переворачивают лодки своими мощными бивнями.

Во времена капитана Кука, мореплаватели в густом тумане могли определить близость берега по реву спаривающихся моржей, слышному за несколько км, и благодаря этому часто спасались от столкновения со льдиной.

Délka kosti - baculum, který se nachází v mravenčím penisu, je asi 50 cm, což je absolutní záznam mezi savci z hlediska délky těla a absolutní délky. Díky tomuto jedinečnému faktu se narodil hrubý výraz "křen mrože".

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org