Zvířata

Co vypadá koala a jaká barva má kůže

Pin
Send
Share
Send
Send


Koala je malé, roztomilé, pokorné zvíře, které žije pouze na jednom kontinentě - v Austrálii. V domorodém jazyce slovo "koala" znamená "nepije." Zvíře a pravda skoro nepijí vodu, obsahují vlhkost obsaženou v eukalyptových listích. Jeho řecko-latinské generické jméno "Phascolarctos" znamená "maršovitý medvěd". Koala je dlouho nazývána medvídkem, ale není medvěd a nemá to s medvědy nic společného, ​​kromě toho, že vypadá jako načechraný medvídek. Ve skutečnosti je koala vroubkovaná, je jediným moderním představitelem rodiny Koalovů (Phascolarctidae).

Dnes je koala nejoblíbenějším žraločím zvířetem Austrálčanů, jedním z uznávaných symbolů Austrálie, ale to nebylo vždy. První evropští osadníci zničili miliony těchto bezbranných zvířat pro hustou kožešinu. Avšak eukalyptové řízky, sucho a požáry byly pro přežití druhů ještě nebezpečnější. Hrozba koalasu dosáhla vrcholu v roce 1924, kdy bylo vyvezeno více než 2 miliony kůží. Tehdy koalas zmizel v jižní Austrálii a ve většině oblastí Victoria a New South Wales. V důsledku veřejného protestu byl zákaz lovu zaveden v roce 1944 a jen o 10 let později se jejich obyvatelstvo začalo zotavovat. V současné době se v některých oblastech, zejména na jihu oblasti, koala opět stává běžným druhem a IUCN je citováno jako nejméně znepokojující zvíře. Intenzivní odlesňování však představuje hrozbu pro severní obyvatelstvo.

Koala popis a fotografie

Vzhled koalas je charakteristický: tělo je krátké a chrumkavé, hlava je velká, kulatá, s malými oči, velkými načechranými ušima a úsekem holé kůže na nosu. Chvost je rudimentární, zvenčí téměř neviditelný. Barva tlusté a měkké kožešiny na zadní straně se pohybuje od šedé až na načervenalou-hnědou, na bradě, hrudníku a vnitřním povrchu předních končetin je srst bílá. Uši jsou ohraničeny dlouhými bílými vlasy, křídlo je pokryto bílými skvrnami. Na severu stanoviště je srst zvířat kratší a méně častá.

Délka těla koala je 70-85 cm, váha 7-12 kg. Muži jsou mnohem masivní než ženy, mají širší čenich a velikost uší je menší. Muži navíc mají na hrudi voňavou žlázu, s níž nechávají značky na stromech na svém území. Ženy mají otvírací vak se dvěma vsuvkami.

Koala je úžasně upravená pro sedavý dřevěný životní styl. Jeho tělo je pokryto hustou kožešinou, která chrání zvíře před teplotními a klimatickými výkyvy, což je velmi důležité - pro koaly neexistují úkryty ani úkryty. Velké tlapy jsou vybaveny silně zakřivenými drápy, díky nimž může zvíře snadno vylézt na nejvyšší strom s hladkou kůrou. Na fotografii jsou dobré druhy silných a silných koala. Pokud je šelma vrhá do stromu, nespadne.

Horolezectví na eukalyptu, koala chytí kufr se silnými předními labkami, posunuje tělo nahoru a zároveň táhne přední nohy. Na zadních nohách je první prst kontrastován s ostatními, druhý a třetí jsou téměř roztavené. Na předních tlapkách jsou první a druhý prsty oproti ostatním, které poskytují pevné uchopení při stoupání. Podlahy tlapky jsou holé, s palparnom vzorem. Zajímavostí je, že koaliční otisky prstů jsou téměř totožné s lidskými.

Tam je celkem 30 koala zubů, v horní čelisti jsou tři páry řezáků a rudimentární zuby. Zuby jsou dobře přizpůsobeny k podávání eukalyptových listů obsahujících velké množství vlákniny. Žvýkané listy podléhají mikrobiální fermentaci v céku, což je nejdelší příbuzná délce těla u všech savců (délka je 1,8-2,5 metru).

Na fotografii koala obvykle pohlcuje listy oblíbeného stromu eukalyptu.

Koala mozku ve srovnání s velikostí těla je jeden z nejmenších mezi savci, pouze 0,2% z celkové tělesné hmotnosti. Vědci se domnívají, že se jedná o přizpůsobení nízkokalorické stravě.

Kde žije koala?

Koali žijí pouze v Austrálii, kde se nacházejí na mnoha stovkách tisíc kilometrů čtverečních na východě kontinentu od severní Queenslandu po jižní Viktorii. Populace těchto vačnatců jsou často od sebe odděleny širokými rozlehlými plochami porostlých lesů. Koalas si vybral mokré horské lesy na jihu, výsadbu hroznů na severu, háje a polopouštní krajinu v západní Austrálii. Hustota obyvatelstva závisí na produkci půdy. Na jihu, v deštných pralesích dosahuje 8 zvířat na hektar a v polopouštní zóně na pozemku o rozloze 100 hektarů může žít pouze jeden jedinec.

Jak koala žije v přírodě?

Život koalasů je úzce spjat se se stromy rodu Eucalyptus, jejichž koruny tráví téměř celý svůj čas. Většinu dne (18-20 hodin), které tráví spát, trvá 2-3 hodiny krmení, zbytek času zvířata právě sedí. Pouze příležitostně sestupují k zemi, aby mohli běžet z jednoho stromu do druhého.

Koaly obvykle spí během dne, zatímco v noci jsou obsazeny skutečností, že pomalu absorbují listy eukalyptu. Pohyby zvířat jsou obvykle velmi pomalé, líné, i když vyděšené zvíře se může pohybovat velmi agilně.

Koalové jsou sedavé. Většina z nich jsou samotáři, zřídka žijí ve dvojicích. Dospělá zvířata zaujímají určité stanoviště. Za příznivých podmínek jsou tyto plochy relativně malé: muž může zaujímat pouze 1,5-3 hektarů, ženy a dokonce i méně - 0,5-1 hektarů. V oblastech s nízkou vegetací může být lokalita muže větší než 100 hektarů. Území dominantního muže může pokrývat oblasti až 9 žen a také oblasti podřízených mužů. Každé zvíře v jednotlivých pozemcích má několik oblíbených stromů krmení.

V přírodě koala žije až 10 let, maximální známá délka života v zajetí je 18 let.

Co koalové jedí? Eukalyptová strava

Evergreen listy eukalyptu poskytují koaly s konstantním zdrojem potravy. Dospělý člověk jedí asi 500 gramů čerstvých listů denně a ačkoli více než 600 druhů eukalyptových stromů roste na Zeleném kontinentu, koala jí jen 30 z nich. V různých oblastech jsou preferovány různé druhy eukalyptu, ale především ty, které rostou v podmínkách vysoké vlhkosti.

Taková strava na první pohled se může zdát pochybná, protože listy eukalyptu jsou nejedlé nebo dokonce jedovaté pro většinu býložravců. Jsou špatné v živinách a obsahují mnoho nestravitelných vláken, stejně jako toxické fenoly a terpeny. Nicméně, tato zvířata mají několik gadgets, které jim pomohou vyrovnat se s takovým nejedlým jídlem. Nejedí vůbec nějaké listy, jedovaté složky ostatních jsou neutralizovány játry a odstraněny z těla. Vzhledem k tomu, že dieta má nízký obsah kalorií, koaly spí až 20 hodin denně. Ušetří vodu a s výjimkou nejžhavějšího počasí dostanou potřebnou vlhkost z jedlých listů. Vývoj tedy dal koalám zdroj potravy k dispozici po celý rok a také je zachránil před konkurencí v oblasti potravin.

Procreation

Koalas jsou polygamní, s malým počtem mužů, kteří se podíleli na většině páření. Ale detaily distribuce páření mezi dominantními a subdominantními zvířaty nejsou plně pochopeny.

Jak koala ženského, tak mužského pohlaví dosáhnou pohlavní dospělosti ve věku dvou let. Od stejného času se samice začnou chovat, zatímco muži začínají chovat o 2-3 roky později, když se stanou dostatečně velkými, aby mohli soutěžit o ženu.

Chovná sezóna se vyskytuje na jaře a na začátku léta (září - leden). V této době se muži pohybují na velmi dlouhých vzdálenostech, při setkáních mezi nimi často dochází k potížím. Během "svatby" "grooms" neustále hlučí. Tyto pláče, skládající se z hlasitých dechů a následných bublajících výdechů, jsou navrženy tak, aby přitahovaly pozornost nevěsty a varovaly konkurenty. Křik jednoho muže zpravidla vyvolává odpověď blízkých příbuzných. Během tohoto období muži často označují hranice svého území a třejí stromy hrudníkem.

Žena přináší za rok jeden vrh od jednoho, méně často od dvou mláďat. Těhotenství trvá 35 dní. Mláďata při narození jsou extrémně malé - váha je menší než 0,5 kg. Novorozenec vstoupí do vaku, kde je bezpečně připevněn k jednomu z obou bradavek. V tašce, malá koala tráví asi 6 měsíců, kde roste a vyvíjí se. Po nějakou dobu ho matka nese na zádech.

Od sedmi měsíců věku dítě pokračuje v krmení se speciálními kaše z polokapalovaných listů eukalyptu, vylučovaných mateřským zažívacím systémem, zvyknou-li si na potravu dospělých zvířat. Mladá koala se stává nezávislá ve věku 11 měsíců, ale obvykle zůstává poblíž matky několik měsíců.

Zachování v přírodě

V přírodě nemá koala prakticky žádné nepřátele, dravci neupřednostňují jeho maso, zřejmě kvůli tomu, že má silný vůně eukalyptu. Přesto jsou zvířata často považována za zranitelnou. Ačkoli nikdo oficiálně nezaznamenal tyto slepice, podle neoficiálních údajů se jejich počet pohybuje v rozmezí od 40 000 do 1 milionů. Zničení habitatů je hlavní hrozbou pro většinu populací koala v severní části tohoto pásma. Ale mnohem vážnější je situace v polopouštících oblastech centrálního Queenslandu, kde se každoročně vyčistí kolem 400 tisíc hektarů pastvin a jiných zemědělských potřeb. A zatímco ekologové zněly poplach a snažili se zastavit ničení lesů, tento problém zůstává naléhavý pro venkovské oblasti centrálního Queenslandu.

Habitat

Koalas se rozprostírá podél východního pobřeží Austrálie. Navíc žijí na ostrovech u pobřeží Queenslandu, Viktorie a Jižní Austrálie.

Oni obývají jak vysoké eukalyptu lesy a nízké lesy ve vnitrozemí, stejně jako pobřežní stromy na ostrově.

Koalové jedí pouze listy a kůru z eukalyptů. Existuje více než 600 druhů těchto stromů, ale koalové jedí pouze listy a kůru z 12 z nich.

Listy eukalyptu jsou pro většinu zvířat extrémně jedovaté, ale koalický trávicí systém neutralizuje jed. Každý koala jedí asi 350 až 600 gramů listů denně. Preferují mladé listy, které jsou šťavnatější a měkčí.

Koalice získají více než 90% svých požadavků na tekutiny z listů eukalyptu. Pít pouze vodu, když jsou nemocní, nebo když není dostatek vlhkosti v listech stromů.

Koalas jsou většinou noční. Přibližně 20 hodin denně, koalové spánek nebo odpočinek ve stromech, stočené. Když se pohybují, mohou skákat ze stromu na strom, stejně jako cestovat na dlouhé vzdálenosti podél země.

Koalové chodí a pohybují pomalu, ale mohou běžet, pokud jsou v nebezpečí.

Při cestování na pevninu jsou ohroženi útoky dravců, jako jsou psi, lišky a dingoes, a také hrozí zranění nebo úmrtí z automobilů.

Koalas je obecně tichý, ale může produkovat různé zvuky, včetně vrčení a mrkání. Koalové křičí hlavně během páření nebo nebezpečí. Vystrašený nebo zraněný zvíře vykřikuje a "křičí" v hlase malého dítěte.

Velmi velký koala nos je pro ni nejdůležitější. Koneckonců, vysoce vyvinutý smysl pomáhá zvířatům zjistit, které listy jsou pro spotřebu bezpečné.

Koalas má velmi nízký metabolismus, který šetří energii a pomáhá při trávení listů eukalyptu. Jsou jíst kdykoli během dne, ale obvykle v noci chladit, aby šetřili energii a vlhkost.

Listy eukalyptu jsou pro většinu zvířat jedovaté a nejsou bohaté na živiny. Proto koalas důkladně žvýkat listy předtím, než ji polknou. V žaludku koalas jsou bakterie, které neutralizují toxiny obsažené v eukalyptovém oleji.

Ženy koalas dosahují pohlavní dospělosti ve věku 2 - 3 roky. Samci dosáhnou splatnosti později za 3 - 4 roky. K párování dochází v období od prosince do března, což je letní čas na jižní polokouli. Většinou jedno dítě se narodilo v koalách. Dětské koaly jsou velmi zranitelné při narození, jsou nahé a slepé. Proto budou v matčině sáčku po dobu asi 6 měsíců, která bude krmit na mléko. Po 6 měsících v pytlíku začne mládě objevovat svět kolem něj, zatímco jízdí na zádech své matky, krmí se mlékem a listy. A pouze ve věku 12 měsíců začnou děti koalové žít nezávisle.

Koalová ochrana

Kdysi tam byly miliony koalů v Austrálii, ale na počátku 20. století, koala lovu téměř vedla k jejich vyhynutí. Ve dvacátých letech zemřelo téměř osm milionů zvířat, většinou kvůli srsti.

Koály potřebují velké plochy lesa. Počet lesů však klesá a zvířata se musí pohybovat častěji na zemi, a proto existuje větší riziko, že budou trpět dravci nebo lidmi.

Nejčastějšími příčinami smrti koala jsou psí útoky a dopravní nehody. V posledních letech některé kolonie koala trpěly z této nemoci.

Mnoho výzkumných programů bylo vytvořeno k ochraně koalů a jejich stanovišť.

Na jaké pevnině žije koala?

Koala - zvíře, které je endemické v Austrálii. Jedná se o původního zástupce rodiny Koalovů. Žijí na eukalyptech. Koala je vačnaté zvíře patřící k bipartisanskému řádu. Jeho rozsah je pevnina Austrálie, ale pouze jeho východní a jižní části.

Před příchodem Evropanů byla zvířata rozdělena na sever a na západ. O mnoho později se koalové usadili na území klonového ostrova. Malá zvířata, podobná medvídkům, způsobují všeobecné sympatie. Téměř celý svůj život trápí na stromy a trpí chloupky. Koala může žít na jednom stromě po mnoho dní a až po vyčištění listů změní svůj "domov".

Neodstoupíte na krátké nohy na zemi, což je důvod, proč pomalé koaly často umírají pod koly automobilů nebo se stávají snadnou kořistí pro divoké dingo psy. V noci zvířata oddávají jídlo, zatímco zbytek času spí, pohodlně sedí na vidličce ve větvích. Spánek koalas je velmi citlivý a probudí se při nejmenším šustění. Preferuje žít sám. Každé dospělé zvíře má své vlastní důvody, které se vyznačují vylučováním vonných žláz. Takovýto děj muže se někdy shoduje s majetkem několika žen.

Co vypadá koala?

Jedná se o malé zvířata: jejich velikost těla je od šedesáti do osmdesát centimetrů, s hmotností od šesti do patnácti kilogramů. Chvost koalů je velmi malá: je téměř neviditelná za svěží kožešinou. Zvířata mají vtipné kulaté uši, které jsou zcela pokryty kožešinou.

Není možné popsat, co vypadá koala, aniž by se zmínil o kožech těchto zvířat. Je měkký a tlustý, poměrně trvanlivý. Barva může být odlišná, ale většinou převažují šedé odstíny. Mnohem častěji je možné setkat se s malým zvířetem s jasně červenožlutou srstí.

Koalas jsou velmi tichá zvířata: jejich hlasy mohou být slyšeny pouze v určitých obdobích, během chovu nebo když nepřítel přistupuje. Vyděšené nebo zraněné koalové dělají zvuky srdce, připomínající plačící dítě.

Způsob života

Zjistili jsme, kde žije koala a jak vypadá. Je na čase říct, jak žijí tato zvířata. Koalice jsou zvířata, která vedou měřený a neuspěchaný životní styl. Téměř celý den (od 18 do 22 hodin) spí. Aktivita "medvídci" se manifestuje v noci, což trvá nejdéle dvě hodiny. Zpravidla je to kvůli potřebě najít jídlo.

Je to legrační, že v takzvaných obdobích probuzení se koalové prakticky nehýbají: jen sedí na větvích a drží kmen s předními končetinami. V tomto případě koala někdy projevuje záviděníhodnou milost a lehkost, skáně skáče z jednoho stromu (kde je všechno jídlo) do druhého.

Jak našli vědci, takový klidný životní styl koalas není náhodný. To je způsobeno jejich stravou. Co koalové jedí? Proč má výživa takový vliv na životní styl? Vědět, kde žijí koalové, je snadné odpovědět na tyto otázky. Strava těchto zvířat zahrnuje pouze listy eukalyptu a výhonky, které téměř neobsahují bílkoviny. Kromě toho, eukalyptové listy pro drtivou většinu zvířat jsou smrtící. To je způsobeno obsahem obrovského množství fenolických sloučenin.

Zajímavé je, že ne všechny eukalyptové stromy jsou vhodné pro koalas. Kromě toho jsou zvířata velmi selektivní při výběru listů: jsou si dobře vědomi přítomnosti kyseliny kyanovodíkové, život ohrožující. Kromě toho mohou zvířata odhadnout dávku. V jedné noci jedl dospělý více než 500 g mladých výhonků a listů. Zvláštní bakterie, které se vyvíjejí ve střevech, pomáhají vyrovnat se s tímto objemem hrubých rostlinných krmiv.

Díky speciálnímu médiu se listy proměňují v výživnou kaši a produkují bílkoviny potřebné pro tělo. Переработанный корм хранится в защечных мешках, а для ускорения пищеварения коала периодически глотает мелкие камешки и комочки земли. Сидя на своеобразной диете из листьев, насыщенных эфирными маслами, коала постоянно находится в состоянии легкого опьянения, чем можно объяснить ее «заторможенность».

Еще один интересный факт: учитывая, что едят коалы, вполне естественно было бы предположить, что зверьки пьют много жидкости. Однако это не так: коалы практически не пьют воды, за исключением особо жарких месяцев. Zvířata jsou dost kapalina, kterou dostávají se zeleninou.

Bezpečnostní opatření

Vzhledem k tomu, že většina tradičních stanovišť těchto zvířat byla zničena, dnes přežívají pouze rozptýlené populace. Asi před sto lety byly koalové na pokraji vyhynutí. Lidé, kteří byli přitahováni měkkými a drahými kožešinami těchto zvířat, to byli za to vinnými. V roce 1924 bylo z Austrálie vyvezeno přes dva miliony koalů.

Dnes jsou koalové pod zvláštní ochranou, jejich vyhlazení je zakázáno. Koal choval v zoologických zahradách a rezervách a obnovil počet obyvatel.

Chov

Snížení počtu zvířat je také vysvětleno nízkým přirozeným růstem populace. Téměř 90% žen je neplodných a zbytek se pomalu chová: věnuje hodně času péči o lýko, které je obvykle jediné u potomstva. Párcovská sezóna začíná v koalách v prosinci a končí v březnu: tyto měsíce na jižní polokouli jsou konec jara nebo začátku léta. Během tohoto období se dominantní pes v určité oblasti spojí se samičky, které jsou připraveny k chovu.

Páření se provádí v noci, vysoko ve stromu a trvá asi půl hodiny. V tuto chvíli partneři kůrají, hlasitě hlučí, škrábají a kousají. Po provedení manželské svátosti se pár rozpadne a muž z této chvíle zapomene na potomstvo. Po asi 35 dnech se narodilo malé mládě, které je zcela závislé na matce. Slepé a zcela nahé dítě s velikostí fazolového semena váží ne více než 3 gramy. V době narození se jeho zadní končetiny ještě nevytvořily a přední nohy s drápy jsou již dobře vyvinuty.

Když přijde na svět, dítě se plazí do matčiny tašky po cestě, kterou pečující žena olizuje v kožešině a dítě neopustí tašku po dobu šesti měsíců a pevně se připojí k matčině bradavce. V prvních měsících se krmí výhradně mateřským mlékem, ale pak začne matka krmit dítě s kaší polokvasených listů s výkaly.

O šest měsíců později vychází mládě, vystoupí na zadní stranu matky a tak s ním prochází stromy. Až osm měsíců se pravidelně skrývá v pytli, ale později se jednoduše přestane do něj vkládat: musíte do něj dát hlavu, abyste posilnili mateřské mléko. Od věku devíti měsíců dospívá zralé zvíře k vlastnímu chlebu. Jednoletá žena získá svůj vlastní pozemek a dospělý pejsek muž vytahuje mladého muže v příštím párovém období.

Zajímavá fakta o koalách

Odpověděli jsme na základní otázky lidí, kteří mají zájem o tato exotická zvířata: kde koala žije, jak vypadá, jak je organizován její život. A teď bychom vám chtěli představit některé zajímavé fakty o těchto zvířatech.

  • Z jazyka australských domorodců se jméno zvířete překládá jako "ne pít".
  • Kohal kůží voní z eukalyptu, který je zcela přirozený a pižmový. Tyto ostrý zápach chrání zvířata před blechami a jinými parazity.
  • Podkožní žlázy vytvářejí speciální látku, která vlasům dodává krásný stříbrný lesk. Eukalyptové medvědi jsou velmi citliví na sluneční záření a tato látka je schopna absorbovat paprsky a neutralizovat jejich škodlivé účinky.

Koal není v evropských zoologických zahradách vidět, protože v mírném podnebí není pěstováno eukalyptus a zvířata čelí hladovění. Mimo Austrálii je lze vidět pouze v zoologické zahradě v San Diegu, kde byl eukalyptový les vysazen speciálně pro tato zvířata.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org