Zvířata

Snow leopard, snow leopard: půvabná kočka divoké přírody

Pokud máte to štěstí, že vidíte tuto krásnou horskou kočku, nezapomeňte na tento okamžik až do konce života. Jedná se o zázrak přírody nazývaný irbis. Snow leopard, leopard - to jsou jiná jména tohoto zvířete. Horští a sníhští dravci jsou povoláni kvůli tomu, že žijí vysoko v sněhových horách.

Irbis: popis zvířete

Sněžný leopard patří k velkým dravcům. Jeho váha se pohybuje od 40 do 60 kg, délka těla - cca 130-145 cm, přidává k tomu také metrický ocas. Tvar zvířete zasněžený leopard připomíná leoparda nebo obyčejnou domácí kočku. Labky leoparda jsou vyzbrojeny úzkými, ostrými, zakřivenými drápy. Končetiny jsou tak silné, že s jejich pomocí je zvíře schopné skočit přes roklinu o šířce 9-10 m.

Divoké kočky sněžného leoparda se vyznačují nádherným "kožešinovým kabátem". Jejich vlna je velmi dlouhá, načechraná, tlustá a jemná na dotek. V takových šatech, dokonce i na vrcholcích horských mrazů, jsou zvířata chráněna před chladem. Obvykle se taková kůže může pochlubit predátory z rodiny koček menších velikostí, takže leopard je do určité míry jediný v kočičí říši.Barva srsti je světle šedá s krásným "divokým" vzorem v podobě tmavých růžic. Žaludek a vnitřek končetin jsou bílé. V přirozené lokalitě takové "šaty" pomáhají dravci maskovat ve správných okamžicích. Zajímavé je, že i přes hlasitý titul "dravec" tato kočka neumí vůbec rmout, ve chvílích hněvu se jí zasyčejí a bzučí a vytvářejí zdání vrčení. Během rutiny irbis vydává zvuky, které připomínají purring. Za podmínek zajetí může leopard žít 27-28 let, v přírodním prostředí nedosahuje očekávaná délka života těchto dravců 20 let.

Zvířecí sníh leopard: kde žije ve volné přírodě

Velké divoké kočky většinou nežijí vysoko v horách. Sněhové irbízy jsou výjimkou z pravidla, žijí v prostředí kamenitých svazků, strmých soutěsek ve skalnaté vysočině. Nejen kvůli krásnému vzhledu, ale také kvůli stanovišti je považován za jedinečnou irbis. Sněžný leopard se nachází v horách střední Asie, jeho rozsah pokrývá více než 1230 tisíc metrů čtverečních. km V Rusku leopard obsadil asi 3% z celkové plochy.

Způsob života

Sněhový leopard je majitel a člověk. Tato krásná dravá "kočka" zaujímá určité území, vyznačuje ji, pečlivě brání a chrání před nezvanými hosty. Jediný způsob života porušuje zvíře pouze během páření.

Když divoká kočka kontroluje hranice svého pozemku, vždy jedná o jednu trasu. Ona, stejně jako ostatní členové rodiny koček, se těžko pohybuje volným sněhem. Z tohoto důvodu dravci dělají cesty podél zasněženého výklenku, podél kterého se svobodně a rychle pohybují. Nepřátelé mezi zvířaty v takové silné šelmě téměř žádné. Když je rok udělen hladným, sněhový leopard může bojovat s balíčky vlků, aby získal dlouho očekávanou kořist, což je velmi nebezpečné. Hlavním a jediným nepřítelem leopardů je člověk.

Oblíbený čas lovu sněžného leoparda je za soumraku. Pokud je na území leoparda dostatečná kořist, krmí se bez narušení hranic. Pokud se jedná o málo jídlo, dravá kočka ji hledá, když se blíží k lidským osadám a útočí na dobytek. Mezi volně žijícími zvířaty v nabídce hory jsou krásné: kozy, losy, ovce, divoké ovce, jeleni, slipy, zajíci, myši a další savci. Kromě masových "jídel" leopardy konzumují rostlinné potraviny ve formě trávy a dalších zelených částí rostlin. Když hovoříme o síle sněžného leoparda, může se snadno vyrovnat s kořistí stejné velikosti a může také lovit hru, která je lepší v růstu a síle.

Chov

Zvířecí sníh leopard je vzácný predátor kvůli pomalé rychlosti reprodukce. Děti v těchto divokých kočkách se nenarodí každý rok, na rozdíl od jiných příbuzných. Sexuální zralost ve sněhových leopardách nastává ve věku tří let. Irbis uspořádat svatby na začátku jara, manželské období se koná v březnu až dubnu. Po oplodnění má ženský leopard po dobu 100 dní mláďata. V jednom vrhu může být jedna až pět koťátek.

Batoľatá se rodí naprosto bezmocná. Novorozenci leopardi jsou slepí a hluší, jejich váha je asi půl kilogramu. Matka predátor podává mláďata s mlékem do 4 měsíců. Když se stane 50-60 dní stará, samice začne krmít drobky s masem. Ve stáří šesti měsíců koťata již doprovázejí matku na lov a učí se této dovednosti.

Zajímavosti o sněžném leopardovi

  • Překlad z turecké dialekt, název "sníh leopard" znamená "sněhová kočka".
  • Leopard je schopen snadno skákat až na délku 5-6 metrů. Podle lovců, v kritických situacích, může dravec "letět přes" rokle 10 m dlouhé.
  • Wildcat miluje hrát, obzvláště hádat, ležet ve sněhu.
  • Když se setkávání s člověkem nezapaluje agrese, snaží se rychle opustit a skrýt.
  • Asi jednou za dva týdny, leopard zabije jedno velké zvíře a živí na tomto těle asi 3-4 dny.
  • Mohou migrovat po divokých kozích na 600 km.

Na pokraji vyhynutí

Jak již bylo zmíněno dříve, leopard sněhu zvířat se bohužel nevztahuje na četné druhy. Následující důvody vedly k tomu, že sněhový leopard byl na pokraji vyhynutí:

  • Pozdě puberty.
  • Nízké rozmnožovací frekvence.
  • Snížení počtu hlavních jídel sněhových leopardů - divokých nešikovných zvířat.
  • Rozptýlení biotopů ve volné přírodě.
  • Masové vyhlazení sněžných leopardů kvůli jejich cenné kožešině.

Je dobré, že lidé si to teď pomysleli lépe a začali obnovovat a uchovávat tento typ divokých koček. Irbis je v červené knize uveden jako dravec na pokraji vyhynutí. V téměř všech zemích světa je lov leopardů zakázán. Doufejme, že fauna planety Země neztratí tak vynikající představitele jako sněhové irbízy.

Vzhled sněžného leoparda

  1. Barva srsti leoparda má šedo-kouřový odstín, ale kontrast s černými skvrnami vytváří dojem bílé vlny. Pro černé skvrny je typický růžový tvar. Někdy ve středu místa vidíte jiný, tmavší, ale menší. Podle rysů míst, leopard sněhu připomíná něco jaguára. Na určitých místech (krk, končetiny) vypadají skvrny spíše jako skvrny. Barva šelmy hraje důležitou roli, pomáhá maskovat ve svém přirozeném prostředí, zatímco loví. Konec konců, často dravce hledá oběti uprostřed bílého sněhu nebo ledu. Na spodní části těla je srst většinou bezbarvá, bílá, lehce nažloutlá.
  2. Leopard má krásný, silný srst, poněkud dlouhý (může dokonce dosáhnout délky 12 cm). Tam je také tlustý podsada, která ohřívá půvabné zvíře během nejchladnější sezóny. Vlna, která roste dokonce mezi prsty, zachraňuje z chladných kamenů v zimě a od horkého léta vyhřívaného sluncem. Jak vidíte, v detailech sněhového leopardového vlněného krytu není nic náhodného, ​​vše má svůj účel.

Problémy s populačními leopardy

Bohužel sněžný leopard je vzácný druh. To vyžaduje pozornost, další opatření na ochranu obyvatelstva. Lov této šelmy, především kvůli její krásné hodnotné kožešině. Kůže, světlo s krásnými místy, stojí hodně peněz, prodává se hlavně na černém trhu. Země, kde se nachází lokalita sněžného leoparda, chrání zvíře, zakazuje fotografování. Ale i přes tato opatření pokračuje zabíjení vzácného představitele plemene koček.
Pozornost ochránců přírody na populaci leopardů se postupně snižuje, počet sněhových leopardů se mírně zvyšuje. Zoologické zahrady také hrají velkou pozitivní roli v ochraně sněžného leoparda, v němž specialisté uspějí v chovu zvířat.
Sněžný leopard pro zachování populace je uveden v Mezinárodní červené knize.

Charakteristické znaky

  1. Krásný, půvabný a silný sněhový leopard je osamělý životní styl zvířete. Pro jeho lokalitu zaujímá určitou oblast (150-160 čtverečních kilometrů). Jeho osobní území se může prolínat s územím několika žen. Většina leopardů se ráda usadí na skalnatých místech hor, kde je méně sněhu a kde se můžete schovat před chladným větrem. Zvíře organizuje den v jedné z jeskyní nebo dokonce v hnízdě velkého ptáka.
  2. Ve svém domě sněžný leopard tráví téměř všechny hodiny denního světla a pouze v noci si raději nechá úkryt a jít na lov. Zajímavé je, že leopardy se připojí k jejich domovu, ale pokud je to nutné pro lov, mohou také pokračovat v dálkových nájezdech, které se odloučí od dny na dlouhou vzdálenost.
  3. Leopard má mezi dalšími zvířaty téměř žádné nepřátele, takže se nebojí honit ani v temnotě. Jediní hladoví vlci mohou způsobit nějaké potíže šelmě, ačkoli potyčky obvykle končí v sněžném leopardském vítězství.

  • Když se člověk setká s nějakou osobou, sněhový leopard se zpravidla nebude chovat agresivně, napadne, spíše obejde blížící se stranu. Ačkoli byly případy útoku zaznamenány, když zvíře bylo velmi hladné kvůli příliš těžké zimě.
  • Irbis je zlé zvíře, ale ve srovnání s jinými velkými kočkami je víc dobrá. A dokonce se přizpůsobuje tréninku. Leopardy jsou hravé, milují ležet ve sněhu a dokonce si skočí dolů po kopci na zádech. A po aktivních hrách se kočka pohodlně usadí na slunci a zahřeje se zavřenýma očima.
  • V povaze zvířete je hodně koček.
  • Lovecké chování

    Leopardi loví sám a hlavně na svém území. A jen v případě potřeby hledají jídlo venku. Pár sněhových leopardů na lovu je muž a žena. Dravci si pamatují pastviny obvyklé při chůzi skotu, umístění vodních zdrojů, kontroluje je při procházkách kolem jejich pozemku. V letních měsících lze zvíře poslat na horské louky, kde se plazují umělky. A na jaře je jeho cesta položena v lese. Irbis má obrovskou trpělivost, aby seděl v záloze po celé hodiny, střežil kořist na skále a pak skočil na něj z vysokých kamenů. Leopard skok může dosáhnout až 6 metrů na délku a až 3 na výšku. Tenhle lovec bez strachu prochází podél úzkých říms skal, přes samotnou propast. Vidí své oběti jako zkušený ostřelovač, určuje vzdálenost od dálky.

    Snow Leopard Feeding

    Kořist odvážného a rychlého sněhového leoparda se stává různorodým druhem zvířat, ptáků a někdy i ve velmi obtížných sezónních podmínkách a myši. Predátor může lovit v nejrůznějších terénech, které jsou určeny osobním územím. Mohou to být hory, louky a stepní rozlohy, břeh řeky.

    1. Hlavním letním přídělem sněžného leopardu jsou ovce, kozy. Stejně jako menší zvířata - např. Gophers. Velká kočka se dokáže vypořádat s obrovským jakem, protože v honbě vykazuje značné vtip, chytrnost a odvahu.
    2. V zimním menu - losos, srpek, jelen a dokonce i agresivní kanci. Pokud tam není žádný velký "úlovek", zajíce a lesní porosty jsou chyceni na oběd. Padají do zubů leopardů a ptáků - jitroce. Myši jsou také loveny.
    3. Leopard je oslavovaný lovec, který není spokojen s jednou obětí. Pokud je to možné, zvíře zabije několik velkých zvířat najednou v jednom lovu. Existují případy, kdy jeden dravec zabil v jednom útoku až 8 ovcí, bylo to velmi vážné poškození stád. Nejeznu svou unci na místě lovu. Vytáhne kostru v odlehlém rohu, někde pod stromem nebo pod skálou. A pak jen pro maso. Jedna velká oběť této kočky stačí na několik dní (3-4). Sněžný leopard se výrazně liší od ostatních velkých představitelů rodiny koček takovými rysy lovu a krmení.

    Snow leopard a muž

    1. V 19. století byly sněžné leopardy vzácné a byly velmi zajímavé kvůli své krásné a teplé srsti. Zvířata byla dovolena lovit, dokonce byla povzbuzována, protože dravec byl považován za velmi nebezpečného pro lidi, pro domácí zvířata. Lovci, kteří ukázali mrtvého leoparda, dostali cenu. Bohužel tento postoj k překrásným představitelům rodiny koček vedl k smutnému výsledku - strašnému poklesu počtu leopardů. Nyní je třeba obnovit populaci, zachránit vzácné druhy zvířat.

  • Leopard také trpěl tím, že byl aktivně chycen do zoologických zahrad, v němž bohužel nebyly vždy dodržovány nezbytné podmínky zadržení. Je dokonce obtížné si představit, že za 35 let, v samotném Kyrgyzstánu, 400 leopardů bylo zachyceno v zoo.
  • Je velmi cenné zachovat druh vytváření organizací, společností, které se přímo podílejí na ochraně sněžného leoparda. Pracují na objasnění problému, na zákaz lovu. Žádná cenná kožešina stojí za život krásného, ​​odvážného a ušlechtilého zvířete.
  • Popis sněžného leoparda

    Uncia uncia žijící v horách střední Asie je také nazývána sněžným leopardem nebo sněžným leopardem.. Rusští obchodníci si od turkských lovců vypůjčili poslední slovo v původním přepisu "irbiz" již v 17. století, ale jen o sto let později se tato krásná zvíře "představila" Evropanům (zatím jen na obrázku). To udělal v roce 1761 Georges Buffon, který doprovázel kresbu s poznámkou, že Once (irbis) je vycvičena pro lov a nachází se v Persii.

    Vědecký popis německého přírodovědec Johann Schreber se objevil o něco později, v roce 1775. Během příštích staletí sněžného leoparda studovali mnoho slavných zoologů a cestujících včetně našeho Nikolay Przhevalsky. Paleogenetika například zjistila, že sněžný leopard patří k starodávným druhům, které se na planetě objevovaly asi před 1,4 miliony let.

    Charakter a způsob života

    Toto územní zvíře, náchylné k samoty: příbuzné skupiny tvoří pouze ženy s rostoucími koťaty. Každý sněhový leopard má osobní pozemek, jehož oblast (v různých lokalitách) se pohybuje od 12 km2 do 200 km². Hranice osobního území jsou označeny zápachovými značkami, ale nesnaží se je bránit v boji. Sněžný leopard obvykle loví za úsvitu nebo před západem slunce, méně často během dne. Je známo, že sněžní leopardi, žijící v Himálajích, jdou přísně lovit za soumraku.

    Během dne, zvířata odpočívají na skalách, často používají jeden den na několik let. Den je častěji usazen ve skalnatých štěrbinách a jeskyních, mezi kamenitými sklízeči, a upřednostňuje skrýt se pod převislou deskou. Očití svědci prohlásili, že v Kyrgyzském Alatau viděli sněhové leopardy, ležet na krátkém Archu v hnízdech černých supů.

    To je zajímavé! Irbis pravidelně obchází osobní místo, kontroluje kempy / pastviny divokých kopytníků a sleduje známé trasy. Obvykle jeho cesta (při sestupu od vrcholů k pláni) probíhá podél hřebene nebo podél potoka / řeky.

    Vzhledem k značné délce trasy trvá objížďka několik dní, což vysvětluje vzácný vzhled šelmy v jednom bodě. Jeho pohyb je navíc zpomalován hlubokým a volným sněhem: na takových místech vytváří sněžný leopard trvalé stezky.

    Kolik živých sněhových leopardů

    Bylo zjištěno, že ve volné přírodě žijí sněhové leopardy asi 13 let a téměř dvakrát déle v zoologických parcích. Průměrná délka života v zajetí je 21 let, ale je zaznamenán případ, kdy ženský sněhový leopard žije ve věku 28 let.

    Habitat

    Irbis je uznáván výlučně asijskými druhy, jejichž rozloha (celková plocha 1,23 milionů km²) prochází hornatými oblastmi střední a jižní Asie. Zóna životních zájmů sněžného leoparda zahrnuje země jako:

    • Rusko a Mongolsko,
    • Kyrgyzstán a Kazachstán,
    • Uzbekistánu a Tádžikistánu,
    • Pákistánu a Nepálu,
    • Čína a Afghánistán,
    • Indie, Myanmaru a Bhútánu.

    Geograficky se tato oblast rozkládá na hranicích Pamir, Tian-Shan, Karakorum, Kunlun, Kašmír a Himaláje, a to od města Hindus Kush (východní Afghánistán) a Syr Darya po jižní Sibiř (kde se nachází Altai, Tannu-Ola a Sayan). V Mongolsku se sněžný leopard nachází v mongolských / Gobi Altai av horách Khangai, v Tibetu - až na sever od Altunshanu.

    Je to důležité! Rusko tvoří pouze 2-3% světového rozmezí: jedná se o severní a severozápadní území druhového stanoviště. U nás je celková plocha osídlení sněhových leopardů téměř 60 tisíc km². Zvířata se nacházejí na území Krasnojarsku, Tuva, Buryatia, Khakassia, Altai a v horách východního Sayanu (včetně hřebenů Munku-Sardyk a Tunkinského Goltsyho).

    Irbis se nebojí vysokých hor a věčných sněží, vybírá otevřené plošiny, jemné / strmé svahy a malé údolí s alpskou vegetací, které se střídají s skalními kaňony a hromadami kamení. Někdy se zvířata drží na rovnoměrnějších místech s keři a sutí, schopnými skrývat se před zvědavými očima. Sníhové leopardy převážně žijí nad hranicí lesa, ale čas od času vstupují do lesů (obvykle v zimě).

    Snow Leopardova strava

    Predátor snadno porazí svou kořist, třikrát větší než je jeho váha. Kopytníky způsobují stálý gastronomický zájem sněžného leoparda:

    • roh a sibiřské kozy,
    • Arhar,
    • modrá ovce,
    • toky a kontejnery
    • argali a goralové,
    • jelen a jelen,
    • serau a ryby,
    • кабаны и олени.

    При резком снижении диких копытных ирбис переключается на мелкую живность (сусликов и пищух) и пернатых (фазанов, уларов и кекликов). В отсутствии привычной пищи может завалить бурого медведя, а также истреблять домашний скот – овец, лошадей и коз.

    To je zajímavé! За один раз взрослый хищник съедает 2–3 кг мяса. Летом мясной рацион становится частично вегетарианским, когда ирбисы начинают есть траву и подрастающие побеги.

    Ирбис охотится в одиночку, подкарауливая копытных возле водопоев, солонцов и троп: набрасываясь сверху, со скалы, или подползая из-за укрытий. На исходе лета, осенью и с наступлением зимы снежные барсы выходят на охоту группами, состоящими из самки и ее выводка. Z úkrytu se dravec skáče, když je vzdálenost mezi ním a obětí snížena tak, že k němu dojde několika silnými skoky. Pokud objekt unikne, zasněžený leopard okamžitě zaujme nebo zaostává za 300 metrů.

    Velký kopytník sněhový leopard obvykle postačí u krku a pak uškrtí nebo zlomí krk. Karpat se táhne pod skalou nebo v bezpečné přístřeší, kde můžete bezpečně jíst na oběd. Krmení, hodí kořist, ale někdy se nachází v blízkosti, odhánějící mrchožrouky, například supy. V Rusku je poměr sněžného leopardu převážně tvořen horskými kozami, jelenem, argalim, srncem a sobem.

    Stav obyvatelstva a druhů

    Podle Světového fondu pro ochranu volně žijících živočichů, nyní v přírodě existuje 3,5 až 7,5 tisíc sněžných leopardů a dalších 2 tisíc živých a plemenných v zoologických zahradách. K výraznému snížení počtu obyvatel vedla především nedovolená honba za zasněženou leopardovou kožešinu, v jejímž důsledku byl sníh leopard uznán jako malý, vzácný a ohrožený druh.

    Je to důležité! Drápníci stále loví sněžný leopard, přestože ve všech zemích (kde se nachází jeho rozsah) je dravec chráněn na státní úrovni a jeho kořist je zakázán. V Červené knize Mongolska z roku 1997 je sněžný leopard zařazen do seznamu "velmi vzácné" a v červené knize Ruské federace (2001) je první kategorii přidělena jako "ohrožena vyhynutím na hranici rozsahu".

    Sněžný leopard navíc zapadá do 1. přílohy Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy fauny / flóry. Ve stejném znění je sněhový leopard (pod nejvyšší kategorií zabezpečení EN C2A) zařazen do červeného seznamu IUCN 2000. Ochranné agentury, které monitorují dynamiku výroby pytlů kůže, zdůrazňují, že ustanovení o ochraně druhů v terénu nejsou dostatečně prováděna. Vedle toho ještě nebyly přijaty dlouhodobé programy zaměřené na zachování irbisu.

    Irbis - popis zvířete a fotky. Co vypadá sníhový leopard?

    Sněžný leopard je půvabný predátor s flexibilním a mobilním tělem, s hladkou a elegantní chůzí, poněkud připomínající leoparda, ale spíše squat než to. Charakteristiky adaptace sněžného leoparda na stanoviště jsou patrné v celém jeho vnějším vzhledu. Průměrná délka těla zvířete je 100-130 cm, ocas je 90-105 cm, celková délka těla spolu s ocasem dosahuje 230 cm, výška kohoutku je přibližně 60 cm, velikost samců přesahuje velikost samic. Hmotnost dospělého mužského sněhového leoparda dosahuje 45-55 kg, samice váží nejvýše 35-40 kg.

    Tělo irbisu je v oblasti sacrusu lehce konvexní a skloněné směrem k ramenům, což je typické pro vzhled malých koček (latinské Felinae). Sněžný leopard je desetkrát těžší než domácí kočka a sedm až osmkrát lehčí než tygr, největší z koček. Za to vědci nazývají "velkou malou kočku". Irbis se liší od leoparda v méně masivní přední části těla a menší velikosti hlavy.

    Hlava sněžného leoparda je malá, kulatá, tvarovaná jako hlava domácí kočky. Na něm jsou malé, zaoblené, široce roztečené auricles. Struktura lebky sněžného leoparda je snadno identifikovatelná jeho charakteristickým velkým čelem. Na uších nejsou žádné střapce. V zimě jsou uši téměř neviditelné kvůli jejich dlouhé hromadě.

    Autorská fotografie: Ltshears, CC BY-SA 3.0

    Vibrissae na obličeji sněžného leoparda jsou černé nebo bílé, až 10,5 cm dlouhé. Oči zvířete jsou velké, se zaoblenými žáky. Vize a vůně jsou velmi dobře vyvinuté.

    Foto: Eric Kilby, CC BY-SA 2.0

    Sněžný leopard má ostré a dlouhé zuby a drápy. Zuby u všech koček, včetně irbis, 30 kusů:

    • na horní a dolní čelist 6 řezáků, 2 špičáky,
    • na horní čelist - 3 premolar a 1 molar,
    • na dolní čelist - 2 premolar a 1 molar.

    Délka špiček sněžného leoparda je o něco nižší než u jiných koček. Je to 59,9 mm.

    Foto Klaus Rassinger a Gerhard Cammerer, CC BY-SA 3.0

    Autor fotografie: Rolf Dietrich Brecher, CC BY-SA 2.0

    Na stranách dlouhého jazyka sněhového leoparda jsou pokryty pokrývky keratinizovanou kůží. Pomáhají zvířem, aby ošlehala maso od oběti a umyla se během hygienických procedur.

    Autor fotografie: Tambako Jaguar, CC BY-SA 2.0

    Měkké a dlouhé chloupky zvířete dosahují 55 mm.

    Zvláště dlouhá srst je pokryta nádherným ocasním leopardem. Dosáhne více než celkové velikosti těla a vypadá velmi silně kvůli prodloužené kožešině. Tloušťka ocasu přesahuje tloušťku předloktí dravce.

    Fotografie od Marit & Toomas Hinnosaar, CC BY 2.0

    Irbis drží ocas buď zakřivený vzadu, nebo jej volně vtahuje na zem, kameny nebo sníh: pak v zimě mezi jeho stopami je zřetelný pruh.

    Mimochodem, sněžný leopard z nějakého důvodu často zakousne ocas. Zoologové naznačují, že právě zahřeje nos v chladných zimách. Ale možná to má další vysvětlení? Všechny kočky rádi hrají a leopardy sněhu nejsou výjimkou: kousají chvosty pro zábavu.

    Autorská fotografie: theweaselking. Přijaté z webu: photobucket.com

    Sněžné leopardové široké sněžnice mají světle růžové zatahovací drápy. Spolu s hustými vlasy dravce zvětšují. Délka nohou zadních nohou savce je 22-26 cm.

    Foto: Greg Hume, CC BY-SA 4.0

    Barva srsti sněžného leoparda na zadní a horní straně boků je převážně kouřově hnědožlutá, s tmavě šedými nebo černými skvrnami. Neexistují žádné rozdíly v barvení mezi ženami a muži. V období mimo sezónu je kouřový vklad méně výrazný než v zimě. Břicho a boky zvířete jsou světlejší než horní část těla. Žlutá barva chybí. Nicméně, podle posledních údajů, poddruh Baikal (lat. U.u. baikalensis-romanii), kterou ne všichni vědci považují za platné poddruhy označené žlutými odstíny v barvě.

    Skvrny na těle dravce jsou ve formě kroužků (růžice) nebo kontinuálních pruhů o průměru 5 až 8 cm. Na krku, hlavě a nohou jsou pouze nepřetržité skvrny. Na zádech vedle kříže se často spojují a tvoří proužky táhnoucí se po těle. Na konci ocasu jsou velké značky ve tvaru polkruhů, které ohraničují ocas. Na rozdíl od skutečného leoparda má sněhový leopard mnohem méně míst.

    Autorská fotografie: Doris Kessler, CC BY-SA 3.0

    Vzorek bodů v každém zvíře je individuální. U mladých jedinců je jasná, v průběhu let se stává nejasnou a nejasnou, zbývající pouze na hlavě a tlapkách. Toto zbarvení pomáhá dravci zůstat nepostřehnutelný mezi kameny, kameny a sněhem. Adaptabilita sněžného leoparda na jeho přirozený životní prostředí je také vyjádřena změnou tloušťky srsti v závislosti na sezóně. Zimní kožešina sněžného leoparda je velmi bujná a hedvábná, dovoluje dravci, aby v horách ani v zimě nezamrzel.

    Stejně jako všechny živé organismy je fitness sněhových leopardů relativní. Když se prostředí aktivně mění - sníh se rychle taví, svahy pohoří jsou pokryté hustou vegetací, potom zvíře nezachrání barvu vlny nebo ostré drápy.

    Autor fotografie: Winkelbohrer, CC BY-SA 2.0

    Co jí sněžný leopard?

    Irbis, jako každá kočka, je milý a silný lovec. Může obeť zabít, překračující hmotnost o více než 3-4krát. Potraviny sněžného leoparda jsou většinou středně velké kopytníky. Irbis loví horské kozy (lat. Capra, rohaté kozy (markhur) (lat. Capra falconeri), modrá ovce (lat. Pseudois), argali (lat. Ovis ammon), Sibiřský jeleň (lat. Capreolus pygargusjelena pižma (lat. Moschus moschiferus) maraly (lat. Cervus elaphus), sobí (lat. Rangifer tarandus), kanci (lat. Sus scrofa), gazela (lat. Gazella subgutturosa), cool (lat. Equus hemionus), serau (lat. Capricornis), gorály (lat. Naemorhedus caudatus), Himálajský dehet (lat. Hemitragus jemlahicus) takins (lat. Budorcas taxicolor). Častěji postihuje kozy a mladé kozy, někdy ještě neumí sledovat matku.

    Sněhové leopardy jedí taková malá zvířata, jako jsou sněhové pokrývky, pikas, lesní porosty, zajíci, gopery a kekliky. Ptáci se zachycují: bažanty, holuby, jitroce, horské krocany. Z velkých obětí jejich kořisti se mohou losy, maraly a koně stát kořistí. Stejně jako u jiných koček někdy jedí trávu nebo výhonky rododendronu, aby kompenzovaly nedostatek vitamínů. Domácí zvířata (kozy, ovce, prasata, koně) napadají sněhové leopardy buď v zimě, nebo když pasou v alpských loukách.

    Autor fotografie: Winkelbohrer, CC BY-SA 2.0

    V průměru sněžný leopard loví 2 krát měsíčně. On to dělá sám, častěji v noci nebo za soumraku, méně často během dne. Pouze příležitostně může být muž a žena nebo žena se staršími mláďaty lovit spolu.

    Sněhový leopardový lov se skládá ze zálohy a rozhodujícího výstřelu. Obvykle se dravce nachází nad cestou, podél níž kopyty procházejí a skákají shora. On může také chránit je při zavlažování nebo lízání soli. Pro štěstí potřebuje výškovou výhodu. Pokud leopard hodí na hod vlevo, pak obvykle pronásleduje oběti na více než 300 metrů, nebo je nechává sama. Na krátké vzdálenosti může rychlost sněžného leopardu dosáhnout 64 km za hodinu. Sněhový leopard se také může dostat k oběti z krytu. Když oběť zůstane několik desítek metrů daleko, sněžný leopard vyskočí a rychle skáče nad ním skokem 6-7 metrů. Když se chystá za svou kořist, roztrhá zuby po krku nebo slabinách.

    Občas se irbis snaží dostat svou kořist. Takže na hřebenu Jebaglytau byly stopy dravce a honili si asi půl kilometru ženy argali.

    Leopard nezabije několik zvířat současně, jako vlk, například. Jezdí tělo zabitého berana nebo kozy za 3-7 dny. Najednou může jíst nejvýše 3 kg masa.

    Autorská fotografie: Gunnar Ries Amphibol, CC BY-SA 3.0

    Kde žije sníh leopard?

    Sněhový leopard žije ve 12 zemích: Nepálu, Afghánistánu, Číny, Kazachstánu, Bhútánu, Kyrgyzstánu, Mongolska, Indie, Pákistánu, Tádžikistánu, Uzbekistánu a Ruska.

    Irbis je obyvatele sněhových vrcholů masivů střední Asie. Typicky je jeho domovem vysočina na hranici sněhové linky, v nadmořské výšce 2000 - 5000 metrů. Podle sněhové linky může sestoupit na úroveň 500 m (v Rusku) a stoupat na 6500 m (v Nepálu). V zimě se dravce nachází v lese, kde sněžný leopard loví zajíce, pižmoň, maral. Nejstarší fosilní pozůstatky tohoto zvířete byly nalezeny v Altai a Mongolsku. Oni tam přežili od pleistocenské epochy kvartér.

    Habitus sněžného leopardu se rozkládá od Himálaje na jihu, přes Qinghai-Tibetskou plošinu a hory střední Asie až po hory jižní Sibiře na severu. Dravce se nachází v Altai, Sayanu, Tien Šan, Kunlun, Pamir, Hindu Kush, Karakorum, stejně jako na vnějších Himálajích av malých izolovaných horách v oblasti Gobi. V horách Tibetu se sněžný leopard vyskytuje před Altunshanem. Jižní hranice distribuce savců je v Tádžikistánu. Malá oblast potenciálního rozmezí se nachází v severním Myanmaru, ale nedávná přítomnost tohoto zvířete zde nebyla potvrzena. Na území Ruska, nejsevernější hranice osídlení sněhových leopardů na světě: zde žije pohoří Altai-Sayan (jižně od Krasnojarského území, Chita, Republika Tyva, Altai, Buryatia, Khakassia) a nachází se také v takových rezervách, jako jsou Altai a Sayano - Shushensky. Bohužel, v Rusku je populace sněhových leopardů na pokraji vyhynutí.

    Vzhledem k malému rozměru a tajnosti je přítomnost sněžného leoparda na území a jeho návyky zjištěna především nepřímými znaky. Tam, kde se nachází leopard sněhu, se v zemi vyskytují škrábance, odřeniny na kmenech stromů, exkrety, močové stopy a stopy. Stopy sněžného leoparda jsou velké, bez drápků, připomínající stopy rysa. Ale sněžný leopard a lynx se prakticky nevyskytují na stejném území. Nyní byly k metodám detekce zvířete přidány automatické kamery (kamerové lapače) a satelitní majáky. S jejich pomocí se můžete dozvědět vše o sněžném leopardovi.

    Sjezdovky hor Altai - to je typické prostředí sněžného leoparda. Autorská fotografie: Stefan Kühn, CC BY-SA 3.0

    Počet sněžných leopardů na světě

    Tento tajný a proto nedostatečně studovaný savec se stal zřídka kvůli lidem. První zmínky o něm v literatuře se objevily až v 18. století. A veškerá díla té doby byla věnována tomu, jak najít prostředí sněžného leoparda, jak správně zabíjet zvíře a vyloučit jeho kůži. Sněžný leopard byl důležitý pouze jako komerční zvíře. Kvůli intenzivnímu zničení byl život irbisu ohrožen.

    Vzhledem k tomu, že sněhový leopard vede tajnůstkářský životní styl, je pro vědce obtížné přesně vypočítat počet jednotlivců. Podle nejnovějších údajů zůstává na světě 4 až 7 tisíc sněžných leopardů.

    • V Rusku je jen 150-200 osob.
    • Čína má největší počet sněžných leopardů: 2000-5000 osob.
    • V zoo světa žije 600-700 irbisů.

    Sněžní leopardy jsou zcela zaniklé v částech Ruska, Nepálu, Indie a Mongolska. Důvody, proč je počet tohoto druhu snížen po celém světě, je podobný absurditě:

    Irbis se těží kvůli cenné kožešině, stejně jako za použití částí těla v orientální medicíně. Často leopardi umírají po zasažení smyček na jiných zvířatech, v Rusku - nejčastěji na pižmovi.

    1. Změna stanoviště sněžného leoparda.

    Pokládání silnic, stejně jako plynovodů a ropovodů ovlivňuje počet kopytníků - hlavní kořist leoparda. Blízkost antropogenních struktur rovněž způsobuje nepohodlí tohoto opatrného a tajného savce.

    1. Fotografování při útocích na hospodářská zvířata.

    Sněhový leopard může útočit na hospodářská zvířata, pokud je pastva na loveckém území dravce. Když vstoupíte do krytého pera, dokáže zabít téměř celé stádo v horkém okamžiku.

    1. Snížení počtu kopytníků kvůli intenzivnímu lovu a změně jejich stanovišť.

    Autorská fotografie: Doris Kessler, CC BY-SA 3.0

    Jak žije lesní leopard ve volné přírodě?

    Irbis je důležitý, že byl obklopen skalami, balvany, sutí, roklinami, protože nemůže dlouho pronásledovat kořist, a proto loví z úkrytu. Když sedí sněžný leopard, skrčený mezi skalami, je téměř nemožné si to všimnout. Krátké zvíře ve vztahu k tělu mu umožňuje pohybovat se tiše po skalách. Pomalu se vyklouzne nebo tiše čeká na oběť a pak ji náhle napadne. Tato taktika dovoluje dravci, aby se vyrovnal se zvířetem mnohem větší než sám. Stejně jako velké kočky zabíjí kořist rychle a přesně a jedí jako zástupci malých koček pomalu a pomalu.

    Irbis je opatrná šelma. Jeho hlavní útočiště jsou vzdálené soutěsky, štěrbiny a jeskyně v horách. Ženy se schovávají a chovají své potomky. V horách se sněhový leopard táhne za stáda kopytníků, v létě se v horách zvedne výš a v zimě sestupuje k lesnímu pásu. V létě se často nachází v podalpických a alpských zónách hor.

    Navzdory svému názvu je sněhový leopard obtížně pohybovat v hlubokém sněhu. V zimě preferuje chodit po zbitých cestách zvířat.

    Foto: H. Zell, CC BY-SA 3.0

    Irbis může skákat ve výšce až 3 metry a délku až 6-7 metrů. Existuje důkaz, že "letí" do soutěsky a šířku 15 metrů, ale to je nepravděpodobné. Leopardův skok pomáhá dobře vyvinuté hrudní svaly a s jejich pomocí krásně stoupá na strmých skalách. Současně ocas slouží jako kolo - to je jedno z vysvětlení, proč sněžný leopard potřebuje tak dlouhý ocas. Hlavní kořistí sněžného leoparda jsou divoké horské kopytníky, takže každodenní tréninkové cvičení - překonání strmých svahů, skákat na sutí - to je nezbytná nutnost pro dravce. Sněhový leopard používá jeho ocas jako vyvažovač při rychlých pohybech a ostrých zákrutách.

    Sněžný leopard je zvíře dobře přizpůsobené životu ve vysoké nadmořské výšce. Má rozšířenou hruď a velký objem plic, aby získal potřebné množství kyslíku z vypouštěného vzduchu v horách. Hluboká a široká dutina nosu pomáhá oteplovat chladný horský vzduch. Navíc, když jde do postele, zakrývá nos s teplým chloupkem.

    Irbis dokáže odolat teplotám až -40 ° C a nižším. Na zimu jsou dokonce i podložky jeho tlapky pokryté hustou vlnou.

    Každý sněhový leopard má své vlastní území, jehož hranice se vyznačují různými způsoby: škrábání země zadními nohami, zanechání děr - poškrábání, stříkání moči na skalách v úrovni nosu, exkrementy, předvádění na nejpozoruhodnějších stromových kmenech. Ale muži nejsou agresivní vůči svým spoluobčanům, jejich území se může překrývat s územími několika dospělých žen.

    Nejaktivnější sněžný leopard při svítání a setmění, takže je těžké si to všimnout. V zimě je šelma obtížnější než v létě, protože jeho stopy ve sněhu jsou jasně viditelné.

    Mimochodem, sněhový leopard rád hraje, stejně jako všechny kočky: se sněží ve sněhu, svaluje se z hory na zádech a předtím se dobře vyháněl. Po úspěšném lovu se zakalí na slunci a usadil se někam pohodlněji.

    Sněhový leopard neví, jak se říkat: trčí, mrhá, sténá, říká, říká. Vysekávání sněhového leopardu připomíná řev, a tak zavolá pramen do jeho hrdelního "ay".

    Foto: Tony Hisgett, CC BY 2.0

    Je snow leopard nebezpečný pro lidi?

    Ve vztahu k nějaké osobě se Irbis chová neagresivně a nebojí se jí. Vědci říkají, že dravec nemá gen pro strach z lidí, protože žije vysoko v horách, zřídka se setkává s pravými nepřáteli. Dokonce i rozrušený kořistí nebo lovem, sněhový leopard neútočí, ale pouze se bude snažit uniknout. Žije s lidmi po dlouhou dobu, může je pozorovat ze zvědavosti, která je společná všem kočkám. Характер и поведение снежного барса портятся, когда он встречается с браконьерами: зверь становится пугливым и пытается выйти из безысходной ситуации. Опасным снежный барс может быть, только если почувствует угрозу своей жизни или безопасности своих детёнышей. Он может становиться на пути и издавать угрожающие звуки – это означает, что барс не сдаст позиций даже ценой своей жизни.

    В истории было отмечено 2 случая нападения ирбиса на человека. В первом – это был зверь, больной бешенством, и он действительно нанёс раны нескольким людям. Ve druhém se starý, bezzubý, oslabený leopard pokusil napadnout cestovatele z útesu, ale omráčil šelma hůlkou, přivázal ji a přinesl ji do vesnice.

    Zachycený dospělý sněhový leopard po několika dnech mu připustí muže a dovolí mu mrtvici. Užívaný v raném věku, leopardy sněhu jsou zcela krotké a domácí.

    Autorská fotografie: Doris Kessler, CC BY 3.0

    Nepřátelé sněžného leoparda v přírodě

    Nepřátelé sněžného leoparda v jejich přirozené lokalitě jsou vlci, rysy, psi, na jižních leopardech (lat. Panthera pardus). Leopardi, rysy, vlci a sněhové leopardy se navzájem zabijí, když existuje konkurence za nedostatek kořisti. Ale v boji s balíčkem vlků, než umřou, mají irbis čas na smrtelné zranění několika nepřátel, protože to je velmi silná šelma. Irbis je silnější než osamělý vlk, takže ve zvířecím světě může leopard zasněžovat sám.

    Podspeciy sněžného leoparda

    Dříve se předpokládalo, že zeměpisná variabilita barvy a velikost těla leoparda není vyjádřena a druh byl definován jako monotypický. Všechny moderní klasifikace se drží tohoto pohledu. Ale v září 2017, po analýze shromážděného vrhu a mitochondriální DNA zvířat, vědci publikovali výsledky fylogenetického výzkumu, což naznačuje potřebu izolovat 3 poddruhy irbisu:

    zoo-club-org