Ptáci

Kestrel obyčejný: popis, stanoviště a způsob života

Vzhled a chování. Malý, holubinový, poměrně široko-křídlovitý a dlouhý ostnatý stěrka. Mírně větší než sokol a červenohnědý, trochu menší než hobok Tvar je tenký, peří "nohavice" na nohách jsou téměř nevyvinuté. Délka těla je 32-39 cm, váha mužů je 115-252 a 154-310 g samic, rozpětí křídel je 65-82 cm.

Popis. Obecná barva je okrová červená s tmavými skvrnami, dno je lehčí než vrchol. Primární primární peří a jejich krycí peří jsou nahoře tmavě hnědé, spodní část křídla je pokryta malými tmavými skvrnami. Dospělý samec se liší od ženy v jasnějším plášti, menším množstvím tmavého pestríka ve tvaru kapky a od vrcholu ve tvaru šipky monotónně šedý "kapuce" na hlavě, monochromatický šedý ocas s černým apikálním pruhem ohraničeným úzkým bílým okrajem.

Žena má čepici, zadní a ocasní červenou, s častým tmavým vzorem, podélně na čepici a příčně na zádech. Nadhvoste a boky ocasu jsou zpravidla šedavé, ocas s úzkými příčnými pruhy a širším apikálním pruhem, který je také ohraničen bílým. Muži ve věku 1-2 let mají barevnou podobnost jako samice. Mladí jsou podobní ženě, ale stmívání, s většími podélnými a ne kvapkajícími hřbetem na hrudi a břicho.

Orbitalní kroužek, slepice a nohy u dospělých ptáků jsou žluté, mladé - bledé, modravé nebo nazelenalé. Ve srovnání s jinými malými sokony má společný kestrel nejširší křídla s tupými vrcholy. Když stoupá a plánuje, pták často rozkládá dlouhý ocas s jasně viditelným (obzvláště v muži) černém preapikálním proužku. Ze všech sokolů, s výjimkou stepní sesterky a samice stepní derbnik, se také liší v červených tónech na zadní a horní části křídel a kontrast mezi červenými základy křídel a jejich tmavými konci je dobře viditelný shora.

Želva samice se liší od samice stepního kýta v obecných poměrech a širokého apikálního pruhu na ocasu. V jakémkoli věku se ptáci obou pohlaví liší od stepního soklu se zaoblenými, nikoliv klínovitými, ocasními, tmavými, spíše než bělavými drápy, úzkými tmavými "kukly" na tvářích. Dospělý samec je také skvělý vývoj tmavého pestrínu na zádech, břichu, hrudi a křídlech, nedostatek modravě šedé kapely na křídlech.

Hlas. Vysoká a častá "podněty ", V žebrání pro jídlo a sletki - delší a vibrující"cree-and-and. ».

Distribuce, stav. Distribuován téměř v celé Eurasii a Africe. V horách se nachází v nadmořské výšce 4 500 metrů nad mořem. Na jihu oblasti a většinu Evropy se usadil, z Ruska a středních částí Asie migruje do zimních zimních regionů bez sněhu, včetně Ankálie, Černého moře a Kaspického moře. Počet a úspěch hnízdících druhů závisí na počtu hlodavců. V evropské části Ruska byl tento druh zcela běžný, avšak v posledních letech došlo k obecnému poklesu počtu, jehož důvody jsou neznámé.

Způsob života. Typický obyvatel otevřených suchých prostor v lesní zóně je spojen s okraji a zemědělskou půdou. Ochotně se usadí v antropogenní krajině, do měst. Na krmení dominují malé hlodavce, na jihu - ještěrky a hmyz, méně často chytá ptáky. Loví nízko nad zemí, mávání mávání není rychlé, někdy plánuje nebo houpá se svými křídly a ocasem široce otevřeným. Charakteristická lovecká technika - pověsit na křiklavých křídlech nad kořistí, pak se potápět dolů. Často hledí na volle a myši z tyčí a drátů.

Přijede brzy na jaře. Hnízdí v hnízdech korvidů ve stromech, v úkrytech útesů, na skalách, v budovách, v umělých hnízdech, občas v nory, výklencích a dutinách. Polokoloniální osady jsou známy. Ve spojce, obvykle 3-6 vajec hrdzavé barvy typické pro sokoly, pouze samice inkubují asi měsíc, krmení kuřat trvá 27-35 dní.

První downy oblečení mláďat je bílá, druhá je šedo-bílá. V hnízdě rodiče jsou méně nepokojní a agresivní než ostatní sokoli. Mladí ptáci se mohou množit příští rok po porodu a dosud neobdrželi konečnou výbavu pro dospělé. Letí pro zimování v září-listopad. Někteří lidé přezimují ve středním pruhu, hlavně v osadách.

Kestrel nebo společný kestrel (Falco tinnunculus)

Kestrel sokol (step, společný): popis

Kestrelská stepní a obyčejná jsou velmi podobná. Stepový sokol je mnohem menší, ale zároveň mnohem krásnější. Fotografové dávají přednost tomu, aby tento pták během letu střílel, zejména muži. Má neuvěřitelné jasné křídla. Kestrel je jasně červený, bez skvrn a pestrých bodů. Hlava je modrošedě šedá a na klínovitém ocase je černý okraj. Výrazný rozdíl mezi stepním sokolem je bílé drápy. Kestrel může dlouho viset na obloze. Ale kvůli tomu stále rotuje křídla. A stepní sokol visí nehybně. Ano, a žijí tito ptáci preferují kolonie. Rádi se krmí hmyzem, zatímco obyčejný kestrel zachycuje a jedí hlodavce, méně často velký hmyz.

Tento pták se nachází v Africe av Eurasii. A v Rusku je jedním z nejoblíbenějších sokolů žijících v jižním Uralu, Altai, Zakavkazsko obyčejný sokol. Prostory a životní styl sokolů jsou dobře studovány. Pták se šíří téměř po celém území naší země, s výjimkou tundry. Samozřejmě má rád více lužních břehů velkých řek, lesních stepů a malých lesních pásů. Husté lesy nejsou pro ni, protože vyrábí jídlo v otevřeném prostoru.

V posledních letech civilizace aktivně pohlcuje přirozené prostředí malého sokola, a tak se "pohybovala" a dokonale se usadila v megalopolisech Evropy. A blízkost člověka ho vůbec nevystraší.

Běžný

Kestrel je obyčejný pták spíše skromné ​​barvy. Malý sokol se živí ještěrky, myší a někdy i velký hmyz. Při pronásledování kořisti může létat téměř nad zemí a dlouho hledět na kořist. Všiml si, že pták často začíná pokrývat křídla, zavěsí a prudce klesá.

Silné drápy na tlapkách a zářivé vidění přicházejí k pomoci ptáků při získávání jídla. V Kestrel je vidění ostřejší než u lidí, více než 2,6krát. Pokud by lidé měli totéž, kontrolní seznam okuláru by mohl být snadno čitelný od 90 metrů! Odborníci říkají, že malý sokol dokonale vidí ultrafialové záření. To mu dává příležitost rozpoznat zbytky moči hlodavců na zemi nebo trávě. Díky tomu může obyčejný slepýr snadno vysledovat a zabíjet tato zvířata s malým úsilím. Rodina Falcon je rodina, ke které patří kestrel. Oddělení má, jak víte, Falcon a rod - Falkony.

Žena a muž

Tento pták má výrazný sexuální dimorfismus. Je snadné odlišit samici od muže barvou hlavy. Muž má světle šedé odstíny hlavy z peří. Hlava je jednoduchá hnědá barva. Na zadní straně jsou špatně viditelné černé skvrny, většinou v podobě diamantu. Chvost a část chrbta blízko ocasu jsou pokryty jasným světle šedým peřím. Konec ocasu je ohraničen černými pruhy s bílým okrajem. Pod ním jsou krémové peří a sotva patrné náplasti světle hnědé. Peří břicha a křídla jsou téměř bílé.

Žena se liší od muže krásným příčným tmavým pruhem, který se táhne přes zadní stranu. Má hnědý ocas se spoustou příčných pruhů a na konci konec. Břicho je zvednuto zespodu a mnohem tmavší.

Mladý samec se nejprve podobá ženě v barvě. Pouze křídla jsou mírně kratší a více zaoblená. Fly peří jsou zdobeny lehkými ráfky. Zahuštění zobáku a očního kroužku u mladých - od bledě modré až po světle zelené a u dospělých - žluté. Chvost je zaoblená, protože ocasní pero je krátké. Křídla dospělých jedinců pokrývají ocasní peří, na tmavě žlutých nohách velmi tmavé drápy. Hmotnost společného kestrel je o něco více než 200 gramů, samec sotva dosahuje 300. Průměrná délka muže je 34,5 cm a samice je 36 cm. Křidélka tak malého ptáka je působivá - 75-76 cm.

Kde je hnízdo?

Z zimních stanovišť dorazí malý sokol v polovině dubna - začátkem května. Hnízdo je zkroucené ve dvojicích. Méně často se nachází několik párů nedaleko nebo dokonce kolonie, ale ne více než 10 ptáků.

Kestrel obyčejný hnízdo upřednostňuje na ne příliš otevřených hranách a dokonce i na elektrických vedeních. Méně častěji je její domov nalezený na malých útesů nebo řekách, na strmých březích. Struktura hnízda není zahrnuta, stejně jako většina sokolů, ale najde neobsazené hnízda opuštěná z úpatí, havranů nebo havranů. Někdy se rodina kestrelů nachází v dutině na samostatném stromu a nezáleží na tom, že dutina byla prázdná. Pták snadno pronásleduje hostitele a usadí se. Zvolené hnízdo je symbolicky doplněno několika větvemi.

Vkládání vajec a inkubace

V závislosti na počasí, společný kestrel začne snášet vajíčka ke konci dubna. Žena inkubuje asi pět jasně skvrnitých vajec v odstínech okruhu. Ale ornitologové našli hnízda se 8 nebo více vejci. Kastrel zdiva se děje pouze jednou za rok. Ve vzácných případech smrti všech vajíček může pták ještě jednu pokládat. Pouze samice inkubuje potomstvo. Muž pracuje na výživě.

Kočky se objeví o měsíc později. Okamžitě dobře slyšte a uvidíte. Když se objevili na světle, mláďata malého sokolu jsou pokryta nejjemnějším bílým dnem a stejným bílým zobákem a drápy. V případě možného nebezpečí padnou na záda, vystavují ostré drápy nahoru nebo prostě leží na dně hnízda. Rodiče jsou aktivně zapojeni do potomstva. Chuť dětí je "vážná". Potraviny vyžadují hodně a často. Za jeden den, zatímco vychovávají potomky, dva rodiče zabijí více než dvacet malých hlodavců! V tomto požehnaném čase přinášejí zemědělcům a zahradníkům neocenitelné výhody. A říkají, že "prázdný" pták. Špatně, protože jeho přínos ke zachování sklizně je skvělý! Mladý kestrel pomalu mění barvu opeření u dospělého. V této době se kuřata již zajímají o okolní život a potřebují ještě víc jídla.

Po 45-50 dnech je mladý sokol připraven na první let. V této době můžete vidět "gymnastické cvičení" na okraji hnízda. Brzy budou kuřáci na křídle a se svými rodiči půjdou na zimoviště na konci září - začátku října.

Počet a nepřátelé

V uplynulých letech byl obyčejný kestrel podroben rozsáhlému páskování. Z tohoto důvodu ornitologové zjistili, že pták může být kočovný, výrazně stěhovavý nebo sedavý. Toto chování kestrel je ovlivněno pouze zásobováním potravinami v jeho stanovištích. Hlavní sokol migrační cesty běží do jižní Evropy. Velmi často se objevují ve Španělsku, Polsku, Belgii, Německu a dokonce iv severní Africe.

Tento pták nemá žádné nepřátele, no, pokud to není člověk. V sedmdesátých letech minulého století za dobrou odměnu bylo možné se vzdát tlap. Počet obyčejných kestrelů prudce klesl. Důvodem pro to - velkou důvěru ptáků k lidem. Od počátku roku 2000 se počet kestrelů udržuje na stejné úrovni.

Popis kestrel

Kestrel - obecný název 14 druhů rodu Falco (sokoly) žijící v Eurasii, Americe a Africe. V postsovětském prostoru se usadili dva druhy - společné a stepní koruny.

Podle jedné verze pochází slovanské jméno "kestrel" z přídavného slova "empty" kvůli nevhodnosti ptáka pro sokolnictví. Ve skutečnosti se ptáci zabývající se sokolnictví (často v USA), takže verze může být považována za falešnou. Bližší k pravdě, ukrajinská přezdívka (a její interpretace) "borivíster": když se vznáší, pták je vždy obrácen tváří v tvář větru.

Vzhled

Jedná se o malý krásný sokol s pyšně zasazenou hlavou a harmonickými tvary, širokými křídly a dlouhým zaobleným ocasem (díky zkrácené vnější peří řízení). Kestrel má velké kruhové oči, čistý zahnutý zobák a tmavě žluté tlapky s černými drápy. Velikost těla, barva a rozpětí křídel se liší u různých druhů / poddruhů, ale obecně se nestáří více než 30-38 cm o hmotnosti 0,2 kg a rozpětí křídel až 0,76 m. U dospělých jedinců končí konce křídel na špičce ocasu. Nejmenší sesterský je Seychely.

Délka jeho těla nepřesahuje 20 cm a rozpětí křídel je 40-45 cm. Celkové peří je hnědé, popelovité, hnědé nebo načervenalé. Na horních peřích jsou pozorovány tmavé skvrny. Jeden z nejpozoruhodnějších je Američan (passerine) kestrel, muži, který překvapí kontrasty. Ve svém peří jsou červeno-červené, světle šedé, bílé a černé kombinovány (ženy jsou namalovány mírněji).

Je to důležité! Mladí ptáci mají kratší a zaoblené (ve srovnání s dospělými) křídly a barva peří se podobá ženám. Navíc mladiství mají světle modré / světle zelené zrůdy a tahy kolem očí: u starších ptáků jsou obvykle žluté.

Kestrelové (stepní a běžné) známé Rusku jsou velmi podobné, kromě toho, že první je poněkud nižší než druhá a má delší klínový tvar. A křídla kestrelu trochu užší.

Charakter a způsob života

Každý den se kolem svého loveckého hnízda letí a rychle klapí široké křídla. S příznivým proudem vzduchu (a dokonce i jíst kořistí), sester přepne na plánování. Tyto sokoly jsou schopné létat v nehybném ovzduší, například v uzavřené místnosti, a když se vznášejí na obloze, otočí se tváří k nadcházejícímu větru. Oko skořepiny zaznamenává ultrafialové a močové značky (jasně znázorněné ve světle), které jsou ponechány malými hlodavci.

Čím intenzivnější je záře, tím blíž je kořist: když ji vidí, pták se nakloní dolů a vykopne do ní drápy a zpomalí ji již u země. Téměř všechny kestrelky se mohou pohybovat v neobvykle velkolepém třesoucím se letu (tato schopnost je odlišuje od většiny ostatních sokolů).

V tomto případě pták otáčí ocasem ventilátor a lehce ho spustí, často a rychle klapá křídla. Křídla, které pohybují velké množství vzduchu v široké vodorovné rovině, aby zajistily visení (ve výšce 10-20 m), což je nezbytné pro sledování oběti.

To je zajímavé! Vidění Kestrel je ostřejší než lidské vidění, 2,6krát. Muž s takovou ostražitostí mohl ze shora dolů přečíst Sivtsevův stůl, který se od ní vzdálil 90 metrů. Muži vysílají nejméně 9 různých zvukových signálů a samice - už 11 let. Zvuky se liší frekvencí, roztečí a hlasitostí, v závislosti na příležitosti, která vyvolala křik.

Bandáž pomohla prokázat, že sester (v závislosti na rozmezí) může být sedavý, kočovný nebo vyjádřen migrujícím ptákem. Migrační chování druhů je dáno množstvím nebo nedostatečností zásobování potravinami. Migrační kestrelky létají nízkou, obvykle nevyšou nad 40-100 m a nepřeruší let ani při špatném počasí. Kestrelci mohou létat přes Alpy, což je vysvětleno jejich nízkou závislostí na vzestupných proudech vzduchu. Pokud je to nutné, balíčky letí přes ledovce a vrcholy, ale častěji vykreslují trasu podél průsmyků.

Sexuální dimorfismus

Ženské kestrelky jsou větší a těžší než muži v průměru o 20 g. Kromě toho jsou ženy samice náchylné k nárůstu hmotnosti během období rozmnožování: v tomto okamžiku může hmotnost ženky přesáhnout 100 g. U mužů během roku se hmotnost téměř nemění.

Je to důležité! Sexuální dimorfismus je stopován v barvě opeření, zejména pokrývající hlavu ptáka. Žena je stejnoměrně zbarvená, zatímco mužská hlava je barevně odlišná od těla a křídel. Takže u mušla je hlava vždy světle šedá av ženské je hnědá barva, stejně jako celé tělo.

Horní opeření samců je obvykle barevnější než u samic, což ukazuje na zvýšené skvrny na spodní (tmavší než mužské) části těla.

Společná skupina kestrelů

  • Falco punctatus - maurský kestrel,
  • Falco newtoni - želva madagaskarská,
  • Falco moluccensis - molva obecná, obyčejná v Indonésii,
  • Falco tinnunculus - obyčejný kestrel obývá Evropy, Asie a Afriku,
  • Falco araea - seychelský kestrel,
  • Falco cenchroides - šedohlavý nebo australský kestrel, nalezený v Austrálii / Nové Guineji,
  • Falco tinnunculus rupicolus - poddruh společného slepého stromu, izolovaný do samostatného druhu Falco rupicolus, žije v Jižní Africe,
  • Falcon duboisi reunion kestrel - zaniklý druh, který žil asi. Setkání v Indickém oceánu.

Skupina afrických šedých kestrelů

  • Falco dickinsoni - Dickinsonův kestrel, také známý jako černý sokol, je ve východní Africe běžný až do jižní Afriky,
  • Falco zoniventris - Madagaskar pruhovaný sester, endemický na Madagaskar,
  • Falco ardosiaceus je šedý kestrel, který se nachází v centrální části Jižní Afriky.

Čtvrtá skupina je jediným druhem Falco sparverius, který obývá severní a jižní Ameriku - americký nebo vrabčák.

Habitat

Kestrelky jsou rozptýleny po celém světě a nacházejí se v Evropě, Asii, Americe, Africe a Austrálii. Ptáci se snadno přizpůsobí různým krajinám, převážně plochým, přičemž se vyhýbají jak nadměrně hustým houštím, tak stepi bez stromů. Пустельга селится на открытой местности с низкой растительностью, где в изобилии водится мелкая дичь (объект птичьей охоты). Если кормовая база богатая, птицы быстро приспосабливаются к различным высотам. При отсутствии деревьев пустельга гнездится на опорах линий электропередач и даже на голой земле.

To je zajímavé! Ve střední Evropě ptáci usazují nejen lesy / okraje, ale také kultivovanou krajinu. Kestrel se nebojí být blízkým lidem a stále se ve městě nachází, usazuje se v obytných oblastech nebo v troskách.

Štěpka stepní žije v stepích a polopouštích, kde hnízdí v hromadách, zříceninách kamení a zničených kamenných spojkách. V evropské části Ruska vybírá hnízdní rokle, trámy (s útesy) a údolí řek, na jehož březích se nacházejí výstupy mateřských skal. Na horách jižní Sibiře a na jižním Uralu ptáci létají do údolí řek, trámových bočních stran, hřebenových svahů, skalních výstupků zbývajících hor, říms ve výškách jako hory a hřebenů na kopcích.

Kestrelova dieta

Kestrel, podobně jako mnoho dravých dravců, drží své drápy při obětování, dokončuje s zobákem na zadní straně hlavy. Lov se provádí z prisady (pilíře, stromy, palisokov) nebo z mouchy. Lov v přírodě se často vyskytuje a je úspěšnější v chladném počasí, v chvějícím se letu - v teplé sezóně (21% úspěšných útoků proti 16% v zimě).

Kromě toho se potápění z výšky praktikuje ve zvláštních případech: například při náhlém útoku na velkou skupinu malých ptáků zabírajících zemědělskou půdu. Složení každodenní stravy sesterského je určeno jeho životními podmínkami, v závislosti na klimatu a terénu.

Zvířata, která loví jesetery:

  • malé hlodavce, zvláště volle,
  • malé zpěvné ptáky, včetně vrabců domů,
  • kuřata divokých šedých holubů,
  • vodní krysy,
  • ještěři a žížaly,
  • hmyz (brouci a kobylky).

To je zajímavé! Aby bylo možné kompenzovat spotřebu energie, keře by měly každý den jíst drůbež o 25% své hmotnosti. Při pitvě bylo v žaludcích mrtvých ptáků zjištěno průměrně několik polosamžitých myší.

Hmyz a bezobratlí jsou konzumováni skupinami, které dosud nevědí, jak vyrábět větší zvířata, stejně jako dospělé kestrelky s nedostatkem malých savců.

Reprodukce a potomstvo

Ve střední Evropě jsou od března do dubna pozorovány páření kestrelů s přerušovaným klapáním křídel, poloviční obrátky kolem osy a sklouzávání dolů. Let mužského pohlaví, doprovázený volajícím plačem, má dva cíle - přitáhnout ženu a vykročit hranice pozemku.

Častěji žena vyzývá k páření, která přistává blíž k muži a dělá plak, který se podobá zvuku hladového kočka. Po pohlavním styku letí partner do hnízda a zavolá svému příteli zvonění. Muž sedí na hnízdě, škrábá a prohlubuje ho s drápy, a když se objeví žena, začne se vzrušeně skákat nahoru a dolů. Aby samice seděla na vybraném hnízdě, muž ji udělal s předem uloveným lakem.

To je zajímavé! Hnízdo hnízdo mimo strom vypadá jako mělká fossa nebo vyčištěná oblast, kde leží 3 až 7 různě různorodých vejců (obvykle 4-6). Ženy sedí pevně na spojkách a zanechávají je jen v nebezpečí. V tuto chvíli krouží přes hnízdo a vydávají charakteristické alarmující praskání.

Štěpáček stepní preferuje vybudování hnízd ve výklencích, trhlinách z jílových útesů a skal, mezi kameny nebo na kopcovitých svazích. Kestrelovy hnízda se nachází v troskách kamenných budov (mezi stepí) a v dutinách betonových trámů pokrývajících letní tábory dobytka. Španělská populace často vybaví hnízda v obytných oblastech, lezou do výklenků pod střechou. Stehlík stepní tvoří kolonie (od 2 do 100 párů), s intervalem mezi hnízdami 1-100 m. Vzdálenost mezi různými koloniemi je od 1 do 20 km.

Přirozené nepřátele

Přivedením mláďat do lesa se sesterka (stejně jako ostatní zobáky) neobtěžuje tím, že staví hnízdo a zaujme ty, které zanechávají útesy, vrány a hnízdí. Toto trio ptáků je považováno za přirozené nepřátele sesterského, a nikoliv dospělého jedince, ale spojky a pěstování kuřat.

Také kestrel hnízdí ruin martens a lidi. Posledním zbytečným zvědavostí. Před třiceti lety se kestrelové vrhli na přední pohled lovců, ale teď se zřídkakdy stane. Ale na Maltě byl kestrel úplně zničen natáčením.

Stav obyvatelstva a druhů

V roce 2000 se sesterský pes objevil v "globálně ohrožených ptácích světa" z větší části kvůli 2 druhům, jejichž existence je ohrožena. Tyto druhy (Seychely a Mauritians Kestrels) jsou také uvedeny na červeném seznamu IUCN.

Mauricius kestrel, s celkovým počtem 400 jedinců (od roku 2012), je považován za endemitu ostrova Mauritia a je považován za ohrožený druh kvůli negativnímu demografickému trendu. Sejchelský kestrel je také klasifikován jako ohrožený druh. Populace 800 ptáků neumožňuje migraci a žije výhradně v souostrovích Seychel.

Červená kniha IUCN odhaduje světovou populaci stepní šťovíku na 61-76,1 tisíc jedinců (30,5-38 tisíc párů) a přiděluje jí status "nejmenší zranitelnosti".

To je zajímavé! Na rozdíl od prudkého poklesu zaznamenaného ve druhé polovině minulého století tento druh získal stabilitu a dokonce se v některých částech svého rozsahu zvýšil. Nicméně, v červené knize Ruska, stepní sokol je označován jako ohrožený druh.

Nejpočetnějším druhem je společný kestrel, jehož evropská populace (podle IUCN) se pohybuje od 819 tisíc do 1,21 milionů ptáků (409 až 603 tisíc párů). Vzhledem k tomu, že evropské populace tvoří přibližně 19% celosvětové populace, populace celé populace se blíží 4,31-6,37 milionu dospělých ptáků.

V západní Africe způsobily antropogenní faktory vedoucí k degradaci stanovišť zmizel:

  • masové pastvy,
  • těžba dřeva
  • rozsáhlých požárů
  • používání pesticidů.

Ztráta hospodářských zvířat v Evropě je také spojena se zintenzivněním zemědělství a zejména s použitím organochlorinu a jiných pesticidů. Mezitím patří keř nejužitečnějším ptákům: na polích aktivně vyhlazuje kobylky, polní myši a křečky.

zoo-club-org