Ptáci

Moucha - pták paserína

Pin
Send
Share
Send
Send


Vřídkovaný ptáček patří k rodině Flycatcherů. Na území střední Evropy žijí zástupci této rodiny trochu. Ve vzhledu je tento pták nenápadný, malý. Je menší než vrabec. Navzdory tomu pták přináší lidem velký užitek, vyhlazující škodlivý hmyz. V latině název druhu zní jako Ficedula hypoleuca.

U muškáře, poblíž základny zobáku, jsou štětiny, které plní funkci dotyku. Oči jsou tmavé, kulaté. Na špičce je zobák špičatý, ale základna je široká. Vzhledem k tomu, že pták má spíše dlouhé křídla, je schopen rychle letět. V muškařce v horní části těla je na křídlech a na hlavě barva opeření černá. Na břiše, částečně na křídlech, ocasu a také na čele bílého peří. Nohy tohoto ptáka jsou tenké, šedé.

V klínovitém flycatcher jsou ocasní peří umístěné na ocase relativně krátké. Lodě se čtyřmi prsty. Tři jsou směrovány dopředu a jeden - zpět. Pěstují ostré drápy. Délka těla tohoto ptáka je pouze 12 cm. Rozpětí křídel je 22 cm.

Habitat

Tento druh se týká typických stěhovavých ptáků. Jejich hnízdící místa jsou v celé Evropě běžná. Nežijí jen na jihu této části světa. Můžete se setkat s ptákem v západní Sibiři av severozápadní části Afriky. Žijí téměř všude tam, kde jsou vysoké stromy. Mouchaře můžete vidět v jehličnatých, listnatých, smíšených lesích. Někdy se usadili v zahradách a hájích, a dokonce i v opuštěných městech nebo hřbitovech. Pták preferuje zimu v tropickém lese.

Chov

Muži se vracejí z zimních důvodů o několik dní dříve než ženy. Jeden muž obvykle bere 2-3 pozemky, kde najde různé dutiny nebo ptačí chalupy. Miloval spiknutí, pták hlasitě zpívá, aby oznámil svým sousedům, že území je již obsazeno. Zpívání přitahuje ženy. Vybírají si partnery pro sebe, jakmile se vrátí z horké Afriky. Jeden muž může přitahovat pozornost několika žen ve stejnou dobu. Každá z nich se objeví mužem.

Když se objeví potomstvo, pes pomáhá pouze jedné ze samic. Nejčastěji je to první, kdo letěl na výzvu. Na druhé straně všechny ostatní samice reagují na volání ostatních samců. Proto se často stává, že kuřata ze stejné spojky mají jiné otce. Jakmile žena vybudí hnízdo, okamžitě položí vajíčka. K tomu dochází v květnu. Počet vajec se pohybuje od 4 do 7. Jsou modrozelené barvy. Pouze samice se zabývá inkubací. Toto období trvá přibližně 2 týdny. A muž během tohoto období přináší jídlo pro ni. Rodiče přivádějí kuřata s housenkami a různým malým hmyzem.

Způsob života

Když pták žije v místech hníznění, neleží z jeho místa, ale poblíž loví. Když mláďata vyrůstají a stojí na křídlech, mouchaři se shromažďují v hejnech, aby odletěli na zimu. Tam jsou v balících, společně hledají jídlo a strávi noc ve stromu.

Hlavní strava ptáků je létající hmyz. Někdy může jíst a pavouk. Pěstují častěji, loví kořist v záloze. Najde si pohodlné místo, kde můžete bezpečně dívat na kořist. Veškeré čtvrti by měly být viděny z tohoto ostrůvku. Jakmile z úkrytu vidí kořist mrchožrouhu kořist, okamžitě odletí a letí za ním. Hmyz, kterou zachytila ​​za mokra silným a houževnatým zobákem.

Vzhledem k tomu, že ptačí křídla jsou poměrně dlouhé a úzké, mohou rychle letět a provádět různé manévry. Někdy se může krátkodobě vznášet ve vzduchu, aby se dala kořist přímo z listu, jako kolibříci.

Někdy je její hon jiný. Sedí na větvi v koruně stromu a dívá se na housenky a zvedá ocas. Když ten flycatcher spatřil oběti, jistě by ji chytila. Někdy hledá hmyz na zemi.

Související druhy

Rodina muškářů zahrnuje 275 druhů ptáků. Všechny jsou malé velikosti a obývají území Eurasie a Afriky. Jejich jídlo se skládá z různých druhů hmyzu a pavouků. Některé druhy patřící do rodiny mají velmi jasnou barvu. To se týká druhů nalezených v subtropických a tropických oblastech. A ti, kteří žijí v oblastech s mírným klimatem, jsou stěhovaví. Hnízdí na severních územích a létají do teplých zemí za zimování. Žijí v jakémkoli druhu. Kromě toho je lze vidět například ve městě, například v zahradě nebo na zahradě.

Zajímavé fakty

  • Mucholapky přinášejí člověku hodně dobrého. Koneckonců zničí velké množství škodlivého hmyzu, včetně těch, které poškozují lesy. Proto je tento druh chráněn v některých zemích.
  • Některé druhy patřící do této rodiny žijí v horách. V létě žije v nadmořské výšce až 4 000 metrů v Himalájích. Loví v houštinách a letí do horních hranic lesů.
  • Mezi všemi flycatchers existují druhy, které čelí vyhynutí. To se týká druhů, které zaujímají malou plochu. Mezi nimi je džungle flycatcher. Tento názor lze nalézt pouze na adrese. Negros. Zde je tento druh ohrožen vyhynutím, protože na ostrově jsou s velkou intenzitou ořezu. Pokud zničení přírody na tomto ostrově nezastaví, pohled úplně zmizí. Koneckonců, nikde jinde na světě nemůžete najít takového ptáka.
  • Mnoho druhů rodů flycatchers staví hnízda ve formě mísy. Mají je na stromu nebo v hustých houštinách. Někdy se hnízdo nachází v rozbité zdi opuštěného domu. Mezi nimi jsou druhy, které dávají dvěma potomkům v jedné sezóně.
  • Druhy mouchařů

    Tito ptáci patří do skupiny Sparks a tvoří až 300 druhů po celém světě, z nichž pouze patnáct se nachází v Rusku. Malé ploutve, šedé a piedové mušky jsou nejčastější. Jedná se o stěhovavé ptáky, které tráví zimu v Africe a jižní Asii.

    Malé ptáky, jejichž hmotnost nepřesahuje 25 gramů, se liší hlavně barvou jejich peří. Všichni flycatchers mají široký zobák, na kterém hřeben dolního zobáku dobře vyniká. Elastické štětiny se nacházejí v blízkosti základny zobáku a podél okrajů, pokrývající dokonce i nozdry u některých druhů. Pomáhají ptákům zachytit hmyz za letu. Křídla jsou spíše úzká, ale spíše dlouhá.

    Šedý mouchař

    Tito ptáci se liší od svých příbuzných v nejmenším a nejodlehlejším zbarvení - horní část těla je šedohnědá a dolní je světle šedá s malými skvrnami. Šedivý flycatcher je spíše malý pták, zřídka větší než vrabec. Zpívání je lze slyšet velmi zřídka, je to velmi jednoduché, jako samotný pták.

    Sedí na větev svisle, často třepotává křídla, jako by se chystal vzlétnout a pozorně sledoval hmyz, který létal poblíž. Vyhnala se z místa a pronásleduje svou kořist ve vzduchu.

    Hnízdí hlavně v lese, zejména tam, kde je spousta mrtvého dřeva a zlomených stromů, které upřednostňují slunečné okraje a polevy. Tento pták není nijak odlišný a často se nachází v parcích, náměstích, u venkovských domů. Nízký klíčový skromný vzhled umožňuje těmto ptákům zůstat bez povšimnutí a bezpečně zvyšovat potomky téměř po boku lidského obydlí.

    Šedivý flycatcher je pták, který později začne stavět hnízdo, protože letí až do poloviny května. Jen samice se zabývá konstrukcí, pomocí rostlinných vláken, slámy a suché trávy. Podestýlka v hnízdě je zpravidla velmi vzácná a skládá se z peří a vlny. V červnu se objevuje spojka, která se skládá ze 4-6 zelených vajec pokrytých skvrnami.

    Malý moucha

    Pták je velmi podobný charmeru, s výjimkou bílých skvrn na ocasu, dobře viditelných během letu. Ve srovnání se šedým mokřadcem a hnědou holubinou je hlavní charakteristickou vlastností zázvorové místo na prsou, obzvláště velké a jasné u dospělých mužů. Dobře a samozřejmě mnohem menší velikosti - tělo tohoto ptáka nepřesahuje délku 10 cm a jeho hmotnost je pouze 11 gramů.

    Zpívání malého muškáře se těžko zaměňuje s hlasy jiných ptáků. Její úzkostlivé pískání je smutné a dokonce i smutné. Hnízdí převážně ve stinných lesích s vysokým růstem, obvykle v smrku nebo smrku, kde je více hluchých houštin. Přes jeho malou velikost, pták zaujímá hnízdiště mnohem větší než hnízda jiných druhů flycatchers, zpravidla to je asi 300 metrů.

    Jedenkrát ročně samice přechází ze čtyř až šesti bělicích vajec do malých rezavých skvrn, z nichž po 14 dnech se objevují šedozelené kuřata. Po zesílení a odletu z hnízda jsou po nějakou dobu stále blízko. Malý flycatcher je nejvzácnější pták všech výše uvedených druhů.

    Habitáty

    Mouchy se nacházejí po celé Evropě, stejně jako v Uralu, na Sibiři, na Kavkaze, v jižní a střední Asii a v Africe. Všude (s výjimkou nejjižnějších rozsahů) jsou tyto ptáci migrující. V srpnu nebo září se vydali na zimování v Africe, Sýrii, Iráku, Jordánsku, Pákistánu a Indii.

    Habitats of flycatchers jsou lesní hrany, nízké lesy, zarostlé keře.

    Složení jídla flycatchers závisí na mnoha podmínkách: je to počasí a denní doba, světlo, to je všechno, co ovlivňuje činnost hmyzu. Zpravidla, v jasných teplých dnech, hlavním jídlem pro flycatchers jsou mouchy, gadflies a vážky. V deštivém počasí jsou potraviny využívány na houští, larvy, brouci a pavouky, které se skrývají na větvích a listích stromů.

    Funkce chování

    Cesta lovu hmyzu způsobuje, že tyto ptáky zůstávají osamocené. Mouchař může po dlouhou dobu sedět v úkrytu mezi větvemi, prudce se po létajícím hmyzu prudce zřítil, popadl ji za letu a pak se vrátil na své místo.

    Během období hnízdění pes velmi žárlivě stráží své území, hlasitě zpívá a přitahuje ženu. Konstrukci hnízda obvykle provádějí oba rodiče, s výjimkou šedého muškáře (pták, jehož popis je uveden výše).

    Až 500 krát denně, musí pár flycatchers létat k hnízdě s jídlem v zobáku, aby mohli krmit své kuřata. Po celou dobu krmení, která trvá v průměru dva týdny, mouchaři zabíjí až jeden a půl milionu hmyzu. Hmotnost je asi 1,5 kilogramu. Přínos, který flycatcher přináší ničením hmyzu, je nepopiratelný.

    Flycatcher Small: externí funkce

    Malý šedivý pták patří k objednávce kolem, rodina Flycatchers. Jeho velikost je malá (nejvýše 12 cm), opeření je poměrně nudné, což je spíše výhoda než nevýhoda: není to tak snadné vidět pro dravce.

    Malý flycatcher má štíhlé, lehce protáhlé, oválné tělo. Chvost je tenký a dlouhý. Hlava je velká s velkými tmavými očima. Černý zobák má střední velikost. Labky jsou tmavé s krátkými drápy. Malý flycatcher, jehož hlas je docela zvukový, dělá docela originální zvuky. Píseň tohoto ptáka se skládá ze dvou nebo tří opakujících se "cirkusů" a čtyři nebo pět pískacích zvuků, které následují se sníženým tónem. Tato jednoduchá melodie se nesmí mísit s hlasy jiných ptáků, je dlouhá a snadná k zapamatování.

    Mužská barva

    U dospělého muže jsou boky hlavy a horní část krku barevně hnědavě šedé nebo tmavě šedé. Nadhvoste a šedohnědé zadní. Krycí horní ocasní peří sametově černé. Malý muškář evropského poddruhu má na jamce, krku a horní části hrudníku velké místo jasně červené nebo okrové barvy. Intenzita barvy místa a její velikost závisí na věku ptáka. Větší a jasnější je u starých mužů.

    Z krku se šedá barva rozkládá na boky prsou a za okraje se stáčí červená skvrna. Spodní část prsou a spodní ocasní ocasní pero, břicho jsou bílé. Dolní křídla křídla z bílé až světle okrové barvy. Horní a křídlové křídla jsou hnědé. Centrální kormidelníci jsou černí, zbytek je dvoubarevný: v základně bílé a černé na vrcholcích. Zobák je hnědo-hnědý a trochu lehčí v dolní části mandibuly. Nohy jsou hnědé a černé. Dírka oka je hnědá.

    Jak jsou namalované ženy?

    Dospělá samice má šedavě hnědé nebo hnědo-hnědé pero v horní části trupu. Řízení a horní ocas jsou stejné barvy jako muž. Boky hlavy jsou lehce lehčí než horní část. Spodní část těla je bílá s bledým okrovým odstínem. Na ocasu jsou dolní kryty bílé. Horní krycí a křídlové křídla jsou hnědé, mají malou příměsí hnědé.

    Malý mouchař, který je v jídle naprosto fasný. Podle ornitologů tyto děti konzumují vše, co se vejde do jejich miniaturního zobáku. Jedení malého muškáře závisí do značné míry na povětrnostních podmínkách: v jemném jasném dni tyto ptáky chytají muchy, malé motýly, vážky. Mouchař nebude odmítat koňovití, kteří se dopraví do oblasti svého loveckého areálu.

    Za nepříznivého počasí, kdy není možné uskutečnit lety, pták jedí housenky, drobné chyby a jiný hmyz, který se schovává z deště v listí stromů. Naše hrdinka je tam také chráněna před deštěm. Mouchy hledají téměř všechny druhy hmyzu, které jsou ve vzduchu, a plazivé druhy, které neomezují jejich pozornost.

    Zajímavé je, že flycatcher je schopen obratně zvednout listy s jeho zobákem a pod ním jistě najde jídlo pro sebe. Mohou to být pavouci, mravenci, malé chyby atd.

    Nest konstrukce

    Zajímavé je, že hnízdo muškáře vybavuje pouze své přírodní materiály. Pečlivě jej spléká z mechu, tenkých stonků trávy, dřevěných vláken, ptačí chmýří. Mimo něj pták někdy otiskuje lišejníky a tenké větve.

    Uvnitř podnosu je lemováno mechem, vlasy-jako antény horolezců, malé množství koně se používá. Otevřené hnízdo (nikoli dutina) má obvykle podobu malé mísy. V průměru nepřesahuje 50 mm, hloubka - 45 mm. Je těžké najít hnízdo malého muškáře, protože je dobře zastřiženo a ptáci jsou velmi opatrní a udržují se v horních větvích stromů.

    Vzhled kuřat

    V červnu se v hnízdě objevují vejce, které většinou nepřesahují šest. Plášť je namalován v modré barvě s odstíny tmavých odstínů. Samice inkubují samy vajíčka po dobu dvou týdnů. Velikost vajec je 19 x 14 mm. Vnímání nebezpečí, ptáci s neklidnými výkřiky létají kolem hnízda, někdy dokonce napodobují útok na nezvaného hosta, který se snaží zkontrolovat hnízdo, letět do něj a obrátit ho přímo na obličej.

    Obě rodiče krmí kuřata. Potomci rostou velmi rychle a ve věku jednoho měsíce se stanou nezávislí. A rodiče v této době mají čas, aby se druhé pokládání.

    Kuřata: peří

    První peří mláďat je hnědo-hnědé nahoře a světlé okrové skvrny na peří. Krka, hrdlo a horní prsa jsou bledé okrové se šupinatým hnědým vzorem. Jeho intenzita klesá v horní části břicha. Na spodní straně obrázku chybí.

    Zadní ocasní ocasy jsou bílé. První postglední (zimní) výstroj mladých ptáků je velmi podobný barvě dospělé ženy. Nicméně na horním a překrývacím krytu jsou hrany méně výrazné. Změna hnízdního oděvu u mladých ptáků z raných plodů začíná v polovině června. Taková částečná molt pokrývá téměř veškeré malé peří, s výjimkou vnějšího neprůhledného a sekundárního setrvačníku.

    U potomků pozdních mláďat se první molt obvykle končí koncem srpna a začátkem září. Během zimních období vykazují pouze vzácné první roky individuální červené peří na krku. Dospělí molt dvakrát ročně: úplně v předmanželském období na zimních místech a po sňatku na hnízdištích.

    Vzhled Ptahi

    Velikost těla kobylky je asi 13 centimetrů. Když ptah šíří své křídla, jejich rozpětí je 22 - 24 centimetrů. Šupinatý kobylka váží přibližně 19-20 gramů.

    Hnědokřídlý ​​(Ficedula hypoleuca)

    Ženy a muži se liší v barvě peru. Muži mají černý chrbát, jejich křídla jsou také černé a zdobené bílými pruhy. Břišní část mužů je bílá. Ženy nejsou jako kontrastní barvy. Nad nimi jsou peří natřeny šedo-hnědým odstínem, břišní část je špinavě bílá. Na hrudník - okrovém povlaku.

    Kobylka se připravuje na hnízdění.

    Oči, nohy a zobák v kobylkách jsou malované v tmavých barvách. Je třeba poznamenat, že u všech mladých jedinců má peří stejné barvení jako u žen a pouze s dozráváním mění muži svou barvu.

    Poslouchejte hlas patajícího flycatchera

    Kobylka je velmi agilní ptah, skáče podél větví velkou rychlostí. Tento pták je velmi aktivní, prakticky není sedět a je schopen strávit celý den v pohybu. A jakmile se neunaví?

    Existuje však síla, která se může zpevnit a stát se smutnou - je to temné počasí. Když je ulice ponurá a není slunce, křehký flyatcher sedí tiše na větvi a stěží se pohybuje.

    Чем питается маленькая певчая птичка мухоловка

    Главной пищей для этих пернатых считаются насекомые. Мухоловка-пеструшка ест личинок пилильщиков, личинок божьих коровок, мух, гусениц, пауков, цикад.

    Насекомые составляют основу рациона мухоловок пеструшек.

    Кроме того, эта птаха питается плодами фруктовых и ягодных растений.

    Выведение потомства у мухоловки-пеструшки

    Прилетев из теплых краев, птички приступают к строительству гнезда. Obvykle trvá tento proces od 3 do 10 dnů. Pravidelně jsou vajíčka položeny v květnu. Jedna žena je schopna odložit asi 5 až 8 kusů. Násadová vejce trvají přibližně dva týdny. Po celou dobu se "otec rodiny" pečlivě stará o ženu a přináší jídlo přímo do hnízda.

    Želvy přenášejí kuřata.

    Kočky, které se objevily ve světě, žijí v hnízdě asi 2-2 týdnů, poté postupně začínají samostatné činnosti. Ale rodiče svých dětí ještě nejsou daleko. Dokonce i během týdne se o ně starají a krmí je.

    Plísní muškáři žijí v přírodě asi 9 let.

    Pin
    Send
    Share
    Send
    Send

    zoo-club-org