Zvířata

Nosach - opice ostrova Borneo: vzhled, zvyky, životní cyklus

Pin
Send
Share
Send
Send


Příroda vytvořila různé druhy opic, jejich názvy jsou někdy velmi neobvyklé a dokonce i zábavné. Vezměte například druh primátů z rodiny opic nazývaných nosach nebo kahau. Řecké jméno nosu je proboscis, což znamená "kmen". Můžete si okamžitě uhodnout, že opice s takovým jménem jsou extrémně nóbl, samozřejmě, že jsou daleko od toho, aby měli slonový kmen, ale nos je velmi velký. U některých zástupců tohoto druhu je tak velký, že během jídla narušuje stravování, proto je jeho majitel nucen zachovat si svou důstojnost. Tato úžasná zvířata jsou na pokraji vyhynutí, jsou uvedeny v červené knize.

Nosach (opice): popis

Pokud se podíváte z boku na mužský nos, tento pohled je docela vtipný. Faktem je, že je velmi podobný člověku, který zneužívá alkohol. Rozhodněte se za sebe: uvolněný držení těla, ruce ležely na kolenou, velký beztvarý nos a spadly do tlustého břicha, jak říkají lidé. Fotografie tohoto "hezké" teď před vámi.

Jen muži se mohou pochlubit obrovským nosem. Je to jejich velmi dlouhý dlouhý nos, který se podobá okurek. Velikost takového "mužství" dosahuje délky 10 centimetrů nebo více. Když se zvíře rozhněvá nebo je něčím nadšeno, jeho nos roste a zráží se. Ženy a mladé zvíře nemají takovou prominentní výzdobu, jejich nosy mohou být nazývány spíše než dlouhé.

Nosach (opička) je středně velká, délka ocasu rovnající se délce celého těla, která je přibližně 70-75 cm. Ženy jsou štíhlé než "muži", jejich délka těla je 60-65 cm a průměrná hmotnost 10 kg. Muži vážili asi 20 kg.

U dospělých opic jsou záda pokryta krátkými, ale velmi hustými vlasy. Barva může být červenohnědá, jasně oranžová, žlutavě hnědá nebo cihla červená. Tlusté břicho je obvykle světle šedé se žlutavým nádechem. Muži se snadno odliší od žen, nejen na velkém nosu, mají na zádech tmavě hnědou hřívu.

Prostředí a stanoviště nosu

Ostrov Borneo je zařazen do seznamu těch míst na Zemi, které jim pochybují svou divokou krásou. Tropické lesy jsou obývané úžasnými představiteli zvířecího světa. Kachau také žije na tomto nádherném místě. Tyto opice v přírodě žijí pouze v Malajsii, nacházejí se zde na pobřeží a údolích. Nosachi nežijí nad 200 metrů nad mořem. Oblíbené místa těchto zvířat jsou mangrovní a dipterokápní lesy, které lze nalézt také na plantážích Hevea.

Opičí život ve volné přírodě

Monkeys-nosachas se zdají být plné a těžkopádné, ale dokud neuvidíte, jak chytře cestují stromy. Zvířata dokonale skočí z větve do větve, kymácejí se na pažích, někdy dokonce chodí po dvou nohách jako lidé.

Opice dělají každodenní práci v odpoledních hodinách, jejich "pracovní den" končí prvním soumrakem. Sleep nosachi jsou uspořádány na předem vybraných stromech, aniž by se odlétaly od řeky dále než 15 m.

Jedna skupina nosních opic má 10 až 30 zvířat. Vůdce je nejstarší muž, ve svém harému je asi 8-10 žen, zbytek rodiny jsou děti a mladí lidé, kteří nedospěli k pubertu. Muži připraveni k páření by měli opustit rodinu, zatímco mladé ženy zůstávají. Někdy se v jednom hejnu shromáždí pouze muži, kteří svůj harem nezískali.

Životnost opice za dobrých podmínek může být asi dvacet let.

Co jí monkey nos?

Hlavním krmivem nosachi jsou mladé listy a ovoce, ve kterých hledají den až dva kilometry. Podle zjištění vědců zvířata tohoto druhu konzumují asi 47 druhů rostlin, z nichž 30 je listí a 17 je výhonky, květy nebo ovoce. Na základě toho můžeme usoudit, že mezi skupinami opic neexistuje zvláštní konkurence, jelikož pro každého je dostatek jídla.

Chov

Nosach (opička) dosáhne puberty ve věku jednoho a půl roku. Když dorazí doba páření, samice demonstruje svou připravenost muži s celým svým vzhledem. Vyklouzne rty a otřásá hlavou a ukazuje své genitálie k předmětu uctívání.

Těhotenství trvá asi šest měsíců. Jedno dítě se narodilo, s modrou tváří a strnulým nosem. Mláďata se krmí mateřským mlékem až do věku sedmi měsíců, po odstavení opice drží malou opici na nějakou dobu.

Snížení počtu obyvatel

Jak již bylo zmíněno dříve, nosy žijí ve volné přírodě pouze v Borneu v jihovýchodní Asii. Místní úřady vynakládají velké úsilí na zachování tohoto druhu zvířat, ale ani to nemůže zastavit významné snížení populace Kahau. Podle vědců je na celém světě s úžasnými nosy méně než tři tisíce zvířat.

Je to všechno o lidské činnosti. Opice žijí v tropických lesích, které v poslední době pomalu, ale jistě mizely z povrchu Země. Zdá se, že docela nedávno byly ostrovy Borneo pokryty mangrovovými a deštnými lesy, ale většina z nich je někdy zničena nebo zcela zničena. Asi před sto lety lidé stále neusazovali Borneo hromadně. V té době by bylo možné volně pozorovat četné stádo nosu. Ale s příchodem lidí bažiny byly vyčerpány, opice prostě neměly bydlet, takže byly na pokraji vyhynutí.

Zajímavé skutečnosti ze života nosachy

Nosach - opice je velmi zajímavá a dívá se na její život ve svém přirozeném prostředí, můžete vidět spoustu zajímavých faktů. Některé z nich jsou vám představeny:

• Nosachi jsou vynikající plavci, mohou plavat až 20 metrů pod vodou, hledají potraviny, které často potkají přes řeku.
• Nosy opice, na rozdíl od ostatních příbuzných, se s lidmi nemají.
• Nosachi nemůže žít daleko od vody. Podle vědců je důvodem nízký obsah minerálů a solí v půdách, které jsou daleko od moří a řek, rostliny, které tam rostou, nejsou vhodné pro krmení těchto zvířat.
• Domorodí lidé v mnoha částech Borneo volají monyet belanda nosachi, což znamená "nizozemská opice". A toto jméno se objevilo kvůli podobnosti Nosachas s holandskými kolonialisty, kteří mají velké břicho a červené nosy, které si všimli místní obyvatelé.

Popis nosu

Oproti jiným opicím mají nosy středně velké tělo.. Hmotnost samců je 20 kg s délkou těla 73-76 cm, ženy jsou lehčí a menší: s hmotností 10 kg, délka těla je asi 60-65 cm. Bez ohledu na podlahu je ocas zvířat přibližně stejně dlouhý jako tělo.

Hlavním charakteristickým vnějším rozdílem dospělých mužů, kteří dali jméno druhu, je nosní nos ve tvaru hrušky, jehož délka může dosáhnout 10 cm. Názory zoologů jsou rozděleny na účel smyslového organu s touto bizarní formou.

  • Podle jedné verze, výrazné zvýšení velikosti a zarudnutí nosu rozzlobený nos - prostředek zastrašování nepřítele.
  • Je také možné, že nos hraje roli druhého rezonátoru a zesiluje tak hlas Kahau. Když se ozývají o své vlastní přítomnosti na určitém území, opice označují tak neobvyklým způsobem.
  • Je také pravděpodobné, že velikost nosu hraje roli, když si samice vyberou zralého partnera během páření.

Velký visící nos je výsadou pouze mužů. U žen a mladých orgánů je čichový orgán nejen menší, ale má i jiný tvar: jsou to pikantně převrácené trojúhelníkové nosy. Holá kůže na obličeji opic má žlutě červenou pigmentaci. Zadní část dospělého zvířete je pokryta krátkými hustými vlasy. To je většinou malované v červeno-hnědé gamut s oranžovou, nažloutlé, okrové, hnědé odstíny. Břicho je pokryto světle šedou nebo světle béžovou vlnou.

Kromě nosu a působivého zaobleného břicha existují i ​​jiné rozdíly ve vzhledu mužů od žen - kožovitý polštář pokrytý markýzovými vlasy, tvořící spíše objemný límec kolem krku a nádhernou tmavou hřívu podél páteře. Končetiny ve vztahu k tělu vypadají nepřiměřeně natažené a suché, pokryté světle šedou vlnou. Chvost, stejně jako tlapky, jsou houževnaté, svalnaté, ale nos je téměř nikdy používán.

Vzhled neohrabaného luzhnéna je klamavý: ve skutečnosti se Kahau dokážou velmi chytře pohybovat stromy, kymácející se na předních končetinách a vytahovat se zezadu, čímž se pohybují od větev k větvi. Většinu času tráví opice. Pouze potřeba vody nebo obzvláště atraktivní pochoutka na zemi způsobuje jejich pokles. Nosachi vést každodenní život, strávit noc v korunách stromů, které byly předem vybrány poblíž řeky

To je zajímavé! Chcete-li překonat malou vzdálenost při přechodech, může kahau jít na zadní končetiny. A mohou plavat jako pes, pomáhají si s jejich zadními nohami, vybavenými membránami. Jedná se o jedinou opici, která se může ponořit: je schopna překonat vzdálenost až 20 metrů pod vodou.

Nosy žijí ve skupinách od 10 do 30 jedinců.. Kromě toho může být čistě "mužský klub" a harem 8-10 žen, vedený dospělým mužem. Zbývajícími členy smíšené skupiny jsou nezralé potomky (pokud existují). Podle své povahy jsou nosachi poměrně dobří a zřídka projevují agresivitu, zejména uvnitř balení. Zvířata komunikují navzájem nejen s pomocí výrazů obličeje, ale také s bizarními zvuky.

Křižáci a konflikty mezi členy rodiny vznikají velmi zřídka a rychle zhasnou: pokusy haremských dám, aby učinily skandál, jsou okamžitě zastaveny měkkým nasálním zvukem, který vůdce vydává. Z času na čas se v hejnu mohou vyskytnout "výpadky moci". Mladý a silnější muž se stává hlavním mužem, který odvede závodníka, zbavuje ho svých bývalých privilegií a dokonce i svých potomků. V takových případech opouští matka mrtvé mládě.

Pokusy zkrotit nos se dosud nepodařilo. Výzkumníci poukazují na jejich nízkou schopnost socializovat, špatné učení. Z tohoto důvodu nejsou k dispozici údaje o dlouhé životnosti nosu v zajetí. Ve volné přírodě žijí opice po dobu asi 20 let, pokud se dříve nestaly kořistí nepřátel. Tato doba je obecně určována kvalitou a množstvím dodávek potravin v distribuční oblasti.

Habitat

Přírodní a pobřežní pláně ostrova Borneo jsou jediným místem na Zemi, kde se můžete setkat s nočními opicemi. Jako biotopy nejčastěji volí bažinaté mangrovy, rozsáhlé oblasti dvojkarpatských lesů s jejich stálezelenými obřími stromy, hevea plantáže přiléhající k rašeliništím.

To je zajímavé! Nosaty opice, vybírající místa pro své osídlení, upřednostňují břehy sladkých vodních útvarů a řek. Předpokládá se, že se jedná o určitý obsah minerálů a solí v půdě, který je pro tuto oblast charakteristický a je důležitou podmínkou pro vytváření nasycovacího systému.

V oblasti ležící nad hladinou moře nad 200-350 m je těžké vidět kahau.

Racionace nosacha

Základem opice menu je:

  • mladé listy stromů
  • jedlé výhonky
  • květiny se sladkým nektarem
  • plody, nejlépe nezralé.

Méně časté je tato "vegetariánská kuchyně" doplněna larvy hmyzu, housenky, malé bezobratlé. Hledání jídla Kahau začíná u řeky, postupně klesá do lesa a pohybuje se po zadním místě. Aby se dostali dost, někdy chodí několik kilometrů denně a až večer se vrátí do svého prostředí.

Přirozené nepřátele

V Borneu nejsou dravci velkých savců. Hlavní nepřátelé nosach jsou obří hřbetní krokodýli žijící v mangrovových bažinách, mořských lagunách, v dolních tocích a říčních deltách. Oni opírají a zaútočí na opice, když překročí řeku. Z tohoto důvodu nosachi, navzdory skutečnosti, že jsou skvělí plavci, se pokoušejí udělat přechod v nejužším místě vodní plochy.

Je to důležité! Kouřové leopardy, které žijí na zemi, nepředstavují velkou hrozbu pro nosy: populace těchto dravců je velmi malá a také dávají přednost pronásledování větších kořínků, jelenů, divokých prasat.

Mnohem častěji kahau padnou oběti velkých jezevčíků a pythonů, mořských orlů. Drápení je také pro ně určitým nebezpečím: člověk sleduje chutné maso a krásnou hustou srst.

Stav obyvatelstva a druhů

Rychlé snížení plochy deštných pralesů, řezání mangrov, odvodnění mokřadů, pěstování olejové palmy na úrodných pláních vedlo nejen k patrné změně klimatických podmínek Borneo.

Také se snížil habitat nosů, který navíc ztrácí konkurenční boj o teritoriální a potravinové zdroje vůči agresorům, makakům s dlouhými chvosty a prasetem. Tyto faktory, stejně jako pytláctví na ostrově, které vzkvétalo na ostrově, vedly k tomu, že počet druhů za posledních půl století klesl o polovinu a dnes sotva překročí 3000 jedinců.

To je zajímavé! Nedaleko od města Sandakan se nachází rezervní opičí opice Proboscis, kde můžete vidět nosy v přírodních podmínkách. Historie tohoto místa je pozoruhodná.

Současný majitel rezervace v devadesátých letech získal rozsáhlou oblast mangrovního lesa pro pěstování olejové palmy. Při pohledu na nosy, které tam žijí, byl majitel plantáže doslova fascinován neobvyklými opicemi. Chtěl vědět všechno o svém životním stylu a chování. Když se dozví, že zvířata jsou na pokraji vyhynutí, změnil původní plány.

Nyní místo rostlin palmového oleje zaujímá území přírodní lesní park, kde žijí asi 80 nosů. Toto místo je velmi oblíbené u turistů, kteří mají příležitost pozorovat opice z prakticky široké oblasti, obklopené několika nástupišti. Dvacetkrát denně, držitelé rezervních karet přinášejí koše s oblíbenou lahůdkou - nezralé ovoce. Tou dobou opice, již zvyklé na pravidelné zacházení, vystupují z lesního podrostu do otevřeného prostoru.

Podle svědků očitých svědků se nejen lidé vůbec nelíbí, ale také se ochotně podílejí na fotografických výstřelcích, které se objevují na pozadí jasné zeleně džungle. Malajská vláda, zabývající se ekologickou situací v Borneu jako celku, podniká opatření zaměřená mimo jiné na ochranu proti úplnému zániku neobvyklých a úžasných nosních opic: druh je uveden v ISC a je chráněn v chráněných oblastech.

Popis druhu

Opice patří mezi primáty střední velikosti, v závislosti na pohlaví, jejich hmotnost nepřesahuje 20 kg a délka těla není větší než 78 cm. Průměrná hmotnost samic je tedy 8-10 kg s délkou těla 55-65 cm. váží 15-20 kg, délka těla - 73-78 cm. Pravidelně se ocas, bez ohledu na pohlaví, rovná délce těla.

Hlavním rysem samců primátů je velký hruškovitý nos, který se snižuje, jeho velikost může být až 10 cm dlouhá. Někdy tento orgán způsobuje spoustu nepříjemností při jídle a opice je nucena ho podporovat. Při studiu čichových schopností nosu a jeho účelu jsou názory odborníků rozděleny.

Někteří tvrdí, že během hádky s jinými primáty, narůstající velikostí, zčervenání nosí strach nepřítele.
Podle ostatních, díky obrovskému čichovému orgánu, opice mohou hlasitěji křičet, je to s křikem, že zvíře oznamuje svou přítomnost na jakémkoli území, a tak ji označuje.

Stále někteří říkají, že v rozměru nosu si samice vybírá sama sobě nejlépe během období páření.

Závěsný nos je charakteristický rys pouze mužů, u žen a mladých primátů je menší čichový orgán vzpřímený, zvednutý, trojúhelníkový tvar. Kůže na obličeji je hladká bez srsti, s bledě červenou pigmentací. Zadní část zralého primáta je pokryta krátkými vlasy. Jeho barva může být tmavá, hnědo-červená nebo tmavě oranžová, světlá, jasně žlutá nebo okrová. Vlna na břicho má světle béžovou nebo světle šedou barvu.

Kromě nosu, velkého břicha a velikosti existuje mezi muži několik vnějších rozdílů. Kolem krku mužských vlasů roste mnohem tlustší, tvořící se jako límec, a po celé délce páteře je tlustá tmavá hříva. Pokud jde o tělo, končetiny vypadají štíhle a protáhlé, jsou rovnoměrně pokryty světle šedou vlnou. Prvotní ocas je silný a houževnatý, nicméně se prakticky nepoužívá, na rozdíl od svalových tlap.

Způsob života

Na první pohled vzniká dojem zbytku hrudníku, ale to je mylná představa. Opice jsou velmi agilní a snadno se pohybují ze stromu na strom, chytají větev s předními tlapkami, houpají se a skáčou a vytahují zadní končetiny. Большую часть дня они проводят на верхушке деревьев, иногда спускаясь вниз за водой или особым лакомством. Наибольшая активность животного наблюдается во второй половине дня. Ночью прячутся в кронах деревьев.

Примечательно, что только этот вид обезьян умеет нырять, более того, проплывать под водой до 20 метров. Na zadních končetinách mají membrány, které pomáhají opicím plavat na hladině vody. Od narození se u žáků učí užitkové procedury dítěte.

Navíc pouze 2 druhy primátů, včetně nosu, se mohou snadno pohybovat na zadních končetinách, zpravidla to dělají v hustých lesích, kde je obtížné předat čtyři nohy.

Primátoři žijí v malých skupinách od 10 do 30 jedinců. Někdy se jedná pouze o muže nebo naopak - ženy vedené zralým mužem, ale častěji se jedná o smíšené hejna. Nosachi jsou považováni za dobrotivý druh opic, mohou být agresivní pouze při obraně svého území, konflikty v stádě se dějí extrémně vzácně. Mezi sebou dochází ke komunikaci zvířat pomocí neobvyklých zvuků nebo výrazů obličeje.

Křepelky ve smíšených skupinách jsou téměř vyloučeny, na samicích se vyskytují, i když zřídka. Jakmile konflikt mezi ženami zraje, vůdce jej náhle zastaví a vydává nosní zvuk. Existují případy, kdy mladší a bojovnější muž v boji o moc vylučuje vůdce balíčku a ničí jeho potomstvo, v takovém případě musí matka zabitých mláďat také opustit skupinu.

Všechny pokusy zoologů zkrotit Kahau selhaly, je to kvůli jejich špatné adaptaci a nízké schopnosti učení. Proto nejsou informace o délce života v zajetí. V podmínkách života v přírodě nos trvá asi 20 let, zpravidla závisí na jídle a stanovišti.

Habitat

Pobřežní oblasti a nížiny Borneo ostrovů jsou stanovištěmi nočních opic. Rašeliniště, dubrovarské lesy, mokřady s mangrovou jsou pro ně preferované osídlení. Navíc opice nezvyšují v oblastech nad 250 metrů nad mořem, což je ideální místo pro ně - pobřeží podél všech nádrží s čerstvou vodou.

Nejvíce obyčejné diety nosach opice jsou:

  • jen kvetoucí listy stromů,
  • mladé výhonky
  • květiny,
  • nezralé ovoce.

Obecně platí asi 47 názvů rostlin.

Pro primáty je extrémně vzácné jíst larvy stromových hmyzu, brouků a housenek. Tato skupina opic má volumetrický žaludek, aby mohla být naplněna, někdy musí chodit několik kilometrů denně a vrátit se na místo osídlení až pozdě večer. Začíná hledat jídlo poblíž břehů řek a postupně se hloubí do lesa.

Nosach se vyhýbá rostlinám, které obsahují přírodní antibiotikum a naopak - mohou jíst ty, které jsou jedovaté. Tento fakt je vysvětlen skutečností, že žaludek Kahau obsahuje bakterie schopné neutralizovat jedy, ale zemřou působením antibiotik.

Nepřátelé nosní opice

Méně obyčejně se opice stávají kořistí velkých hadů, orlů nebo ještěrek monitorů. Navzdory ochraně obyvatelstva Kahau je i nadále loví pytláci kvůli cenné kožešině a masům. Kouřové leopardy žijící v Borneu raději loví dobytek a téměř nikdy neútočí na opice.

Kahau

Odlesňování, odvodnění bažin a pěstování oblastí, které kdysi sloužily jako stanoviště pro opice, vedly k výraznému snížení jejich počtu. Zbývající území, která je možná pro osídlení, je obsazena agresivnějším druhem makaků s dlouhými chvosty. Místa vzorků Kahau přitahují rostoucí rybníky rytířů. Za posledních 50 let se počet opic nosů snížil o polovinu, k dnešnímu dni je jejich populace asi 3000 osob. Tento druh je v Mezinárodní červené knize uveden jako ohrožený.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org