Zvířata

Sloní želva je největší želví na světě.

Pin
Send
Share
Send
Send


Slon nebo želva Galapagos (lat. Chelonoidis nigra) je největší člen rodiny želvy (lat. Testudinidae) na naší planetě. Sloní želvy se objevily na Zemi přibližně v období triasu 250-200 milionů let. Celý tento čas se vzhled plazů nezměnil.

Nyní je známo 15 poddruhů korytnačky slonů, z nichž 5 poddruhů už zaniklo.

Lidé a slonovinová koule

V roce 1535 objevili Španělé souostroví v Tichém oceánu, 972 km západně od Ekvádoru. Na jeho ostrovech bylo tolik obřích želv, které mu nazývaly Galapágy (španělský Galpago - "vodní želva"). V té době jejich počet činil více než 250 000 osob.

Podle záznamů cestovatelů těch let nebyly obrovské plazy vážící až 400 kg a až 180 cm dlouhé.

Španělé je začali používat nejprve v podobě živých konzerv a později k získání želvových olejů, používaných k léčebným a kosmetickým účelům k omlazení pokožky. Při ničení sloních želv se piráti zvláště vyznamenali, kteří v 17. až 18. století měli své četné základny na souostroví. V devatenáctém století velrybáři, kteří zabili ženy, kteří přicházeli snášet vajíčka, postižili obyvatelstvo.

Na ostrově Galapágy se také objevili divokí psi, prasata a kočky, kteří jíst malé želvy. Osly, kozy a krysy přinesly na ostrovy zpustošené hnízda želvy. Živočichové odsouzeli dospělé plazy k hladovění, někdy se zbavují nepatrné vegetace.

V roce 1974 zůstalo pouze 3060 sloních korytnaček. Za účelem zachování druhu na ostrově Santa Cruz vznikla vědecká stanice, jejíž zaměstnanci shromažďují vejce z korytnačky a později uvolní mladé mláďata do přírody. Díky úsilí vynaloženému do konce roku 2009 jejich počet dosáhl 19 317 osob.

Galapágy patří k Ekvádoru. Na neobývaných ostrovech souostroví vláda Ekvádoru v roce 1934 zakázala zachycení sloní želvy a v roce 1959 založila Národní park. Jejich umělé šlechtění začalo v roce 1965. Z 8 ulovených želv, biologové shromáždili první dávku vajec a získali první "umělé" želvy pomocí inkubátoru.

Sloní želvy jsou denní. Rádi se shromažďují v malých skupinkách 20-30 osob a vyhrávají se v oblastech se sušenými sluncemi se sopečnou půdou.

V suché sezóně korytnačky opouštějí nížiny a stoupají na vysočiny bohaté na vegetaci. V období dešťů se sjíždí zpět do teplých nížin, které jsou pokryté svěží zelení.

Plazi každodenně procházejí stejnými cestami z generace na generaci, pravidelně zajišťují zastávky, aby se osvěžovali, relaxovali nebo plavali. Během odpočinku želva pravidelně zvedá hlavu, aby se rozhlédla po celé oblasti.

Během dne cestuje korytnačka ze slonoviny až na 4 km.

S nástupem soumraku se plazi schovávali v kopaných skalách vykopaných v zemi nebo v podrostu. Nejlepší ze všeho se cítí v tekutém bahně nebo ve vodě. Nocí na ostrovech jsou studené, takže teplo v takových nádržích trvá déle.

Oblíbenou pochoutkou obrů je šťavnaté maso pichlavých hrušek. Když našli chutné ovoce nebo chutné listy, plaz drží ji svou tlapou a kousne po kusu. Za prvé, kousky ovoce jsou odříznuty ostrým zobákem a pak bušeny čelistmi a masitým jazykem.

V suché sezóně, kdy je velmi těžké najít vlhkost, želva dostane vodu tím, že jí kaktusy. Aby přežil sucho, dovoluje velké rezervy tuku, které při rozštěpení poskytují tělu vodu.

Při nejmenším nebezpečí se želva skrývá ve skořápce, vtahuje mu tlapky, krk a hlavy. Ohnuté přední nohy pokrývají hlavu a podeše zadních nohou uzavírají mezeru mezi plastronem a krunýřem.

Chov

V období páření vykazují muži mimořádnou agilitu a aktivitu. Neustále se proplouvají kolem ostrova a hledají ženu. Pokud je na silnici závodník, nebude se bránit.

Soupeři hrozivě otáčejí hlavami a otevírají ústa, a pak se silným bafáním na sebe navzájem spěchají a pokoušejí se uškrtit nepřítele u krku nebo nohou. Někdy se agilnější muž podaří zabít nepřítele a obrátit ho na záda. Padlý stíhač se všemi své síly houpal a snažil se vstát.

V želvu obrácené vzhůru nohama je krevní oběh náhle narušen a všechny vnitřní orgány plazů začínají zažívat hladování kyslíkem. Při velmi dlouhém pobytu v této pozici může dokonce umřít, a tak se pokusí rychle vrátit do obvyklé pozice. Poražený závodník uniká z bojiště a hrdý vítěz má právo pokračovat v závodu.

Po oplodnění muž opustí samice okamžitě. Chov se může konat po celý rok, avšak sezónní špičky jsou v červnu a únoru.

Ženy položí vejce na stejných místech se suchou a písečnou půdou.

Několik hodin, nebo dokonce dní, žena vykopává hnízdo se zadními nohami. Hloubka hnízda je asi 30-40 cm, v němž samice obsahuje 2 až 17 kulatých bílých vajec o průměru asi 5 cm a hmotnosti 80 až 150 g.

Vejce se mohou v různých poddruzích mírně lišit. Jedna samice může kopat a naplnit vejce až po 3 otvory. Plaz mase dokončené pokládání a pečlivě vyhladí povrch lajnami. Pevná suchá kůra se brzy vytvoří na povrchu, ale vlhkost v samotném hnízdě je zachována.

Želvy se rodí po 2-3 měsících na začátku období dešťů. V případě prodlouženého sucha může inkubace trvat až 8 měsíců. Bez deště, želvy jednoduše nemohou vyjít přes tvrdou kůru.

Novorozenci váží asi 50-90 g a od prvních hodin svého života odešli k sobě. Délka jejich těla nepřesahuje 6 cm. Během dne se schovávají v úkrytech a v noci pečlivě vycházejí, aby se živili mladou trávou.

Mladí mláďata ve věku 10-15 let postupně přecházejí do bohatších výšin. Pohlaví v sloních želvách lze určit pouze ve věku více než 15 let. Stávají se sexuálně zralými ve věku 40 let. V zajetí začíná puberta mnohem dříve - ve věku 20-25 let.

Délka těla dospělých želv Galapagos je asi 120 cm a váží 200-300 kg. Přední okraj silného krytu je zakřivený oblouk. Hornové klapky pláště rostou po celý svůj život, každý rok se stávají tučnějšími.

Nohy jsou masivní, sloupcové. Paws jsou pět prstů. Všechno 5 prstů je vyzbrojeno dlouhými silnými drápy. Hlava je plochá. Papuka je zřetelně zúžená dopředu. Na špičce tlamy jsou nosní dírky.

Krk je dlouhý a pohyblivý. Je pokryt měkkou elastickou kůží a může se táhnout jako akordeon. Horní a dolní čelist jsou bez zubů a mají velmi ostré zakřivené hrany, které jsou pokryté horními deskami. Oči jsou malé a oválné, černé. Život želvy slonů přesahuje 100 let.

Želva s dlouhou životností

Dlouhožilý držitel rekordů je sloní želva Garietta, která byla v roce 1835 přivezena z ostrovů Galapágy do Británie Charlesem Darwinem. Želva byla velikostí talíře, takže se rozhodli, že se narodila v roce 1830.

V roce 1841 přišla do botanické zahrady v Brisbane v Austrálii. Od roku 1960 žila v australské zoo. 15. listopadu 2005 slavili Australané slavnostně 175. narozeniny. Váha "baby" 150 kg.

23. června 2006 zemřela žena s dlouhou životností náhle po krátké nemoci ze srdečního selhání.

Stav ochrany

Podle klasifikace IUCN (Mezinárodní unie pro ochranu přírody) je tento druh klasifikován jako zranitelný. Ve století XVI, kdy se Španělé objevili na ostrově Galapágy, počet obrovských plazů dosáhl 250 tisíc, v polovině XX století bylo pouhých 3 tisíce. Důvody pro snížení jedinečné populace byly střílení zvířat pro maso a ropu, zničení přirozených stanovišť pro zemědělské potřeby Ostrovy prasat, koz, krys.

Ve druhé polovině 20. století si lidé pamatovali, a dnes je v křtu výrazně přidána slonová želva. Nyní na vzdálených ostrovech žije 19 tisíc obrovských plazů a jejich počet je udržován na stabilní úrovni.

Způsob života

Tito dobrodiní obři se živí především trpaslíkovou vegetací a trávou. Želvy uniknou z hořícího jižního slunce tím, že se vrhnou do kapalného bahna a za noc vykopávají malé jámy, kde skryjí zadní část těla. Sloní želvy se kdokoli ročně spojují, ale mají sezónní vrcholy sexuální aktivity. Ženy snášejí až 22 vajec téměř sférického tvaru o průměru 5-6 cm a váží až 70 g.

Sloní želva může žít od 12 do 14 měsíců bez jídla a vody a nehromadit.

Od doby, kdy Evropané objevili úžasné ostrovy Oceánie, sloní želvy bezohledně zničily. Vzhledem k tomu, že sloní želvy mohou žít dlouho bez jídla a vody, námořníci je užívali na dlouhých túrách jako "živé konzervy". Kromě toho psi, kočky a prasata, které na ostrovy představili Evropané, zničily mladé želvy. Naštěstí se dnes úřady snaží se svou schopností obnovit populaci slonových korytnaček. A ačkoli tento druh je stále klasifikován jako zranitelný, sloní želvy již nejsou ohroženy vyhynutím.

Sloní želvy významně přispěly k rozvoji obecné teorie evoluce. Koneckonců to bylo jejich, nebo spíše vnější rozdíly osob žijících v různých podmínkách prostředí, Charles Darwin si všiml během celosvětového výletu do Beagle. Faktem je, že velikost a tvar pláště mezi zástupci různých populací sloních korytnaček jsou velmi odlišné. Tím se velký vědec vážně zamyslel nad vlivem prostředí na tělo.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org