Zvířata

Amur lesní kočka (Daleký východní leopard kočka)

Pin
Send
Share
Send
Send


Lesní kočka Amur je savec, dravé zvíře rodiny koček. Toto plemeno má blízké vztahy s bengálskou (asijskou) kočkou. Druhé jméno lesní kočky Amur je "leopard". Obdržel ji díky své barvě, podobně jako barvy leoparda.

Příbuzní lesní kočky Amur žijí v teplých zemích. Překvapivě jeho předkové padli na území taigy. To je také vysvětlováno skutečností, že možná byla někdy mnohem teplejší než teď. Po změně stožárů a chlazení se tyto překvapivě krásné kočky musely nějak přizpůsobit tvrdým klimatickým podmínkám Ruska.

V Rusku žije divoká kočka na Dálném východě, v oblasti Amur a regionu Ussuri. Mimo Ruské federace se usadí na pobřeží Japonska, v Číně a na indickém subkontinentu.

Habitus lesní kočky je zarostlý keřmi údolí řek, houštinovitými houštinami na jezeře, nízkými podhůřími pokrytými smíšenými lesy. Obvykle kočka Amur nevyšla vysoko v horách. To toleruje chladné, drsné zimy, ale je zcela nevhodné pro život v zasněžených oblastech.

Představitelé plemene lesní kočky Amur jsou nejmenší mezi asijskými kočkami. Podle popisu plemene a vzhledu se neliší od zvířat:

  • Hmotnost dospělé osoby se pohybuje od 4 do 8 kg.
  • Tělo je silné a svalnaté. Jeho délka spolu s ocasem je asi metr.
  • Hlava je malá a protáhlá.
  • Oči jsou velké, mají hluboké přistání a jsou umístěny v krátké vzdálenosti od sebe.
  • Uši jsou zaoblené.
  • Výkonné tlapky tohoto zvířete jsou delší než to domácí kočky a jsou vybaveny krátkými a silnými drápy.

Srst lesní kočky Amur je velmi tlustá a měkká. Barva může mít různé odchylky od šedého písku až žlutohnědého. Ovalní červenavé skvrny jsou rozptýleny po celém těle. Mohou mít rozmazaný nebo jasný obrys. Díky těmto skvrnám, podobně jako staré čínské mince, se v Číně nazývá "peněžní kočka". Na zadní straně jsou tři odlišné kapely, na hrdle a hrudníku jsou pár dalších kapel a dva lehké procházejí po čele.

Dřívější lesní kočka je osamělý noční predátor. Je velmi plachý a opatrný, takže je velmi obtížné zjistit. V případě nebezpečí má zvyk lezet stromy. Amurská lesní kočka preferuje pronásledování z úkrytu, předjíždění oběti s obratným skokem. Loví krásně jak na zemi, tak i na stromech.

Ve stravě divoké kočky jsou hlodavci, veverky, chipmunky, ptáci, ryby a hadi. Může také zvládnout větší zvířata, jako jsou zajíci nebo mladí jeleni. Obvykle skrývá pozůstatky nezvládnuté kořisti tím, že je pohřbí ve sněhu, a po chvíli se vrátí, aby je pojídal. Navzdory strachu a opatrnosti tyto těžké mrazy nutí tyto kočky přiblížit lidské bydlení a lovit hlodavce a drůbež ve starých domech.

Vedle divoké lesní kočky také žijí větší kočky - rys, leopard a tygr. Setkání s nimi může být pro něj příšerné, takže se je snaží vyhnout. Stojí za to však poznamenat, že lesní kočky Amur mají pro svou velikost spíše ostrou náladu a obrovskou sílu. Bez odkladu jsou schopni se spojit s nepřítelem, který je větší než jejich.

Tato kočička, tento reprezentant rodiny koček preferuje uspořádání v dutinách starých stromů a skalnatých štěrbin. Využívá také staré, opuštěné burzy jezevčíků a lišek. Spodní část vašeho domova je obvykle pokryta suchým listím a trávou. V domě lesní kočky je několik dočasných úkrytů, které z času na čas navštěvuje. V kruté zimě má jeden - nejbezpečnější.

Lidé se pokoušeli ozdobit lesní kočku víc než jednou. Pozitivní výsledky těchto experimentů jsou velmi nízké:

  • Doma je dlouhá životnost těchto koček krátká.
  • Dravci z přírody představují nebezpečí pro sdílení s jinými domácími zvířaty. Ano, a zachází s člověkem s opatrností.
  • Dokonce i když vykročíte malé novorozené kotě, bude mít stále touhu uniknout do lesa.

Habitat

Kočka Amur je distribuována na Dálném východě. to lze nalézt v povodí řeky Amur, stejně jako na pobřeží japonského moře. Tato zvířata jsou legálními rezidenty Lazovského, Bolshekhtshirského, Khanky a Ussuri, stejně jako biosférická rezervace Kedrovaya Pad. Je známo, že někteří "cestující" dokonce přišli na území Trans-Baikal. Podle předběžných odhadů odborníků těchto koček je jen asi 2000 osob a možná i méně, nikdo se s jejich počítáním skutečně neobtěžuje.

Video o divokých kočkách Amur:

Co vypadá Amurská lesní kočka?

Lesní kočka Amur je malé zvíře, jeho hmotnost se pohybuje od 4-8 kg. Délka těla 60-90 cm, z čehož přibližně 40 cm padá na ocas. Kočky jsou výrazně větší než kočky. Jak může být na fotce vidět kočka Amur.

Hlava koček Amur je zaoblená, čelo vysoké. Uši jsou velmi široce malé, zaoblené, orientované dopředu a lehce po stranách. Oči jsou velké, výrazné, trochu skloněné a blízké. Nos je široký, rovný s velkým výrazným lalokem hnědé barvy. Dobře vyhlášené malé zaoblené podložky pro vibrizace, které jsou doplněny silnou bradu.

V roce 2004 byla kočka Amur zobrazena na stříbrné minci ze série "Červená kniha Ruska" s označením 1 rubl.

Amurské kočky jsou silné, dobře pletené zvířata na vysokých nohách s dobře vyvinutými svaly a silnou srstí. Barva je šedo-žlutá v dolní části těla a šedo-hnědý nahoře. Zaoblené kamínky jsou rozptýleny na těle a tmavé čiré pruhy zdobí hlavu a obličej.

Životní styl a návyky

Velmi málo je známo o životě a zvycích koček Amur, zřejmě proto, že byli vždy ve stínu, ve stínu stromů a amurských tygrů.

Existují důkazy, že kočky Amur jsou monogamní, to znamená, že si vybírají kamarády po celý život. To není typické pro kočky a je pochyb. Je spolehlivě známo, že kočka pomáhá kočce zvyšovat potomstvo. Amurské kočky dosáhnou puberty velmi brzy. Již ve věku 1 roku jsou připraveni dát potomkům. Mají, jak se hodí kočkám, v březnu. těhotenství trvá 60-70 dní. Amurské kočky ve vrhu mají zřídka více než čtyři koťata. Očekávaná délka života je 16-17 let.

Kočky loví častěji za soumraku. Menu se skládá především z malých zvířat, hlodavců a ptáků. Obecně platí, že kočky Amur loví za někoho méně než sami. Někdy nejsou proti plamenům, hmyzu a ve vzácných případech ryby. Máte-li štěstí a kočka Amur narazí na pozůstatky tygře nebo leopardů, pak nebudete muset lovit. Cupids nádherně stoupají stromy, skrývají se na vrcholcích přirozených nepřátel.

Je obtížné říci, jak jsou tyto kočky agresivní, když se setkávají s lidmi, snaží se utéct a nepřiblíží se k antropogenní zóně. I když hlad není teta. V roce 2010 se kočky z Dálného východu kvůli dlouhé chladné zimě začaly pravidelně přepadat na kuřecích kůlech na území Primorsky. Jakmile začalo sněžení, nebyly žádné kočky.

Kočky Amur nemají rádi drobivý sníh. Během sněžení nemusí týdeník opustit, dokud se nevytvoří kůra. Žijí v opuštěných zahradách jiných zvířat, v teplé sezoně si hnízdí pro rány a kořeny stromů. Obvykle má kočka na místě několik dočasných úkrytů a pouze v zimě je jedna, nejpohodlnější a nejbezpečnější.

Studium kočky Amur od felinologů z WCS (video):

Pout

Stejně jako jiné divoké kočky je lesní kočka Amur velmi obtížná. Navíc se vyznačuje tajemstvím, které brání integraci do lidské společnosti. Stojí za to říkat, že se nikdo nesnažil příliš vyškrábat. Amurské kočky jsou neznatelné a nemohou se o majitele koček zajímat.

Amurské kočky obsahují některé zoologické zahrady. V zajetí se zvířata chovají dobře, ale lidé jsou nadále obezřetní vůči lidem. Pokud někdo ještě chce mít kočku Amur, bude muset být umístěn v poměrně prostorné voliéře. Můžete podávat malé hlodavce a ptáky jednou denně.

Amur lesní kočka: popis

Amurská lesní kočka není mnohem větší než její domácí protějšky, a dokonce i méně než některé z nich. Průměrná délka takové kočky je asi 70-90 centimetrů. Polovina této délky spadá na hustý a bujný ocas. Nohy jsou delší než jiné divoké kočky.

Hmotnost i největších jedinců obvykle nepřesahuje 7 kilogramů. Je pravda, že je velmi závislá na sezóně: ​​divoké kočky Dálného východu loví hodně a úspěšně v létě, hromadí tuky a často hladovějí v zimě, velmi ztrácejí váhu.

Kožešinový plášť takové kočky je šedavě žlutý nebo šedavě hnědý s tmavými okrouhlými skvrnami (pro ně byly v Číně tato zvířata nazývána peněžními kočkami). Mladé zvíře mají více bodů než "starých" koček. Kůže je tlustá a dlouhá - až 5 centimetrů.

Podél hřebene obvykle jdou 3 tmavě hnědé pruhy, několik pruhů - přes krk. Kresba lehkých a tmavých pruhů na čele je druh pasu kočky, je to individuální a nikdy se neopakuje. Brada, krk a hrudník - špinavě bílá.

Hlava je malá, zaoblená. Papuka je velmi expresivní, není možné zaměnit kočku Amur s dalšími představiteli kočky. Na širokém a krátkém nosu - pruh vlny. Oči hluboké, kulaté, žluté. Uši jsou zaoblené a malé, s tmavým okrajem, ale bez štětců.

Amur lesní kočka: dům pro poustevníka

Rodina Amurské kočky, jak již vyplývá z jejího jména, je Dálný východ. V naší zemi se zvíře nachází v povodí řeky Amur a na pobřeží Japonska. Daleko východní kočky také žijí v Japonsku (nazývají ho Tsushima je leopard kočka), v Číně, na Korejském poloostrově.

Jednotlivé území každého jednotlivce může dosáhnout 10 km2. Pro život tohoto malého dravce, navzdory "nespojitelné" charakteru, nevybírá nepřekonatelný hustý les. Jeho oblíbené přírodní stanoviště jsou okraje, lesy, řízky a štěrky, houštiny keřů a rákosí podél břehů nádrží, zarostlé vysokými trávovými loukami.

Vysoko v horách, dravce dává přednost tomu, aby ne vyšplhal - je pravděpodobné, že v jeho pravidlech není "dobývat" vrcholy o výšce přes půl kilometru. V zimě kočka Dálného východu obecně upřednostňuje údolí řek a jezer do hor.

Obvykle se na území každého zvířete nachází několik "bytů", které kočka používá - mohou to být jak štěrbiny v kamenech, tak dutiny stromů. Neváhejte ocas a opuštěné nory jiných dravců - například jezevce a lišky. Kvůli pohodě točí podlahu svého obydlí dřevěným prachem, padlými listy a suchou trávou.

Amur lesní kočka: lov a postoj k člověku

Tato divoká šelma je velmi opatrná a vede životní styl soumraku, takže se o jejích zvycích ani příliš neví. Dobře běží na svých dlouhých nohách, plave a skáče dobře (do výšky 2,5 metru!) A díky dlouhým, zakřiveným a silným drápům pozoruhodně stoupá stromy.

Kočka loví pod temnotou. Jeho hlavní kořistí jsou myši a ptáci, ale dravec také neváhá s jinými hlodavci, ještěrky, ryby. Můžete vidět fotografii, ve které Amurská lesní kočka, tento šťastný lovec, drží zajíce v zubech, a někdy říkají, že srnec se může také stát jeho kořistí.

Tento malý predátor dává přednost tomu, aby se držel od člověka. Jediná věc, která ho může donutit, aby se přiblížila lidskému obydlí, je hlad. Zima je nejčastěji lesní kočka Amur spadá do lidských rukou. Některé jsou chyceny, když táhnou drůbež v obcích.

Zajímavé případy

Ale jsou tu i nějaké vtipné případy. Aby studovali život těchto vzácných živočichů, vědci zoologických věd na Dálném východě položili kočky na rádiové límce. Ovšem samozřejmě divoká kočka nebude dobrovolně jít na to. Proto jsou v lese umístěny speciální klece s chutnou návnadou.

Takže jeden divoký knír, který byl rozdán na rádiovém límci a propuštěn zdarma, se líbilo lahůdky natolik, že se doslova usadil u pasti v očekávání nové dávky lásky. A co bylo překvapením vědců, když se opakovaně našli v pasti stejné kočky, už s límcem kolem krku!

Ale tento případ je samozřejmě výjimkou. Kočky divokých východních zemí jsou prakticky neškrtí, jsou velmi plaché a při chytání mají sklon k útěku při první příležitosti. Ale nikdy neútočí na člověka, jen se zoufale brání. Ve volné přírodě žijí 10-15 let, někdy až 18 let.

Amur lesní kočka: chov

Hlas Amurských lesních koček je slyšet až na konci zimy a na začátku jara, kdy začínají "zpívat" hledat pár. Zbytek času, kočky jen sukně nebo snort. Ti, kteří slyšeli tyto vyzváněcí zvuky, říkají, že vypadají úžasně, i když vypadají jako běžné kočky.

V období páření mohou lesní kočky žít v párech, i když ve zbytku času upřednostňují osamělost. Slepé koťata se objevují koncem dubna - začátkem května. V podestýlce může být až 4 koťata, která s určitými údaji žije s matkou po dobu až jednoho a půl roku.

Blondes - určitý "ne"!

Mimochodem, experiment prováděný na začátku dvou tisíc let ukázal, že lesní kočky Amur mohou produkovat potomky spojené s obyčejnými kočkami z jihovýchodní Asie. Zároveň se ukázalo, že partneři červené a hnědé barvy jsou "roztomilé", ale bílé nejsou absolutně. Postoj vůči takovým domácím kočkám byl velmi agresivní.

Navíc vědci zjistili, že kočky Amur, které se narodily v zajetí, dokonale přizpůsobí divočině. Zaměstnanci Ústavu biologie a půdy Vladivostok to ujistili tím, že uvolnili 3 dospělé a 32 mladých zvířat. To dává naději, že populace těchto vzácných druhů může být obnovena, je-li to žádoucí.

Amur lesní kočka: známá neznámá

Lesní kočka Amur otevřela vědcům mnoho tajemství a nebyly žádné zprávy o počtu tohoto dravého východního dravce. Existuje pouze předpoklad, že v Rusku není více než 2,5 tisíce. Nicméně, navzdory tomu, lesní kočka Amur není uvedena v červené knize Ruské federace, je chráněna pouze v několika oblastech Dálného východu.

Ale na stříbrné rubové minci ze série "Červená kniha" byla zobrazena kočka Dálného východu. Čestné, samozřejmě. Ale já bych se velmi líbila, kdyby tato mince nebyla jediným místem, kde byste mohli vidět tento nádherný dravec.

Amur kočičí milost

Tělo lesní kočky Dálného východu je svalnaté a protáhlé, dlouhé nohy. Malá hlava se zaoblenými ušima a blízce nastavenými očima. Kočičí srst je měkká a načechraná.

A výše barvy Příroda se snažila ze srdce:

Hlavní barva horní vrstvy je směs žlutých a šedých tónů s čirými nebo rozmazanými tmavými skvrnami hnědé barvy.

  • Na zadní části vzorku Amur je srst tmavší, strany jsou světlejší. Vlna na břicho namalovaná špinavě bílá se žlutými odstíny. Na tlapkách jsou příčné tmavé pruhy.
  • Z očí na čele je pár bílých pruhů a vzdálenost mezi nimi je zbarvená do hnědé barvy s červeným odstínem.
  • Vlasy na ocasu jsou hustší šedé s tmavou nebo dokonce černou barvou špičky ocasu.
  • Obvyklý způsob života lesního zvířete

    Daleko východní kočky žít jak sám, tak i ve dvojicích. Nicméně, v období narůstajících potomků může několik lidí společně žít v klidu. Každá kočka má vlastní značené držení od 5 do 9 kilometrů čtverečních.

    Predátoři upřednostňuje noční a soumračný životní styl. Amurské kočky jsou plaché a opatrné, takže v přírodě se nedají snadno odhalit. Čekají na kořist sedící v záloze na zemi nebo na stromech. Lesní kočka je schopna zachytit kořist v jednom skoku. Nejčastěji, kočky Amur Dálného východu mají úkryty ve stromových dutinách, štěrbinách hornin nebo mezi houštinami keřů. Někdy se používají staré jezevce nebo liščí díry.

    V zimě sestoupí z hor do údolí. Má tenké krátké nohy, je pro ně těžké se pohybovat v hlubokém sněhu. Těstoviny z lesních kožešin Amur často čekají několik dní v přístřešku, dokud se nevytvoří kůra. Množství tuku nahromaděné v zimě vám umožní rychle a čekat na vhodné podmínky pro lov. Při těžkých mrazivech se "pasou" blíže k lidem, kde se často živí hlodavci, ale mohou vylézt do vesnické kukuřice a jíst kuřata nebo kachny. Primorye obyvatelé vědí, že pokud přijela zasněžená, mrazivá zima, počkejte na hosta.

    Lesní kočky z Dálného východu se živí hlodavci, chrobáky, veverky, mohou zachytit ptáky nebo, když zničili hnízdo, zkusili vajíčka.

    Existují případy útoků na mladé jeleny. Na rozdíl od domova, Kočky Amur jsou vynikající plavci. Поэтому охотятся за лягушками, ловят рыбу.

    Среда обитания

    Амурские лесные мурлыки на территории России живут на Дальнем Востоке, на побережье Японского моря и на берегах Амура. Кроме того, они живут в Китае, Японии, Корее, Пакистане, на острове Ява. Привычные места обитания — это непроходимые леса, чащи кустарников, тростниковые заросли или травянистые луга. Живут на склонах гор, но выше 500 метров в горы не поднимаются. Vynikající stoupání na skalách a stromech, plavat dobře.

    Procreation

    Čas násobení u koček Amur přichází na konci zimy, na začátku jara. Děti se narodily v květnu. Dální východní lesní jižní se mohou během celého roku chovat. Manželé známí jsou doprovázeni hlasitými výkřiky.

    Gestační období kočky je od 65 do 72 dnů. Amur může porodit čtyři koťata. Ale obvykle narozených 1-2 koťata. Váha narozených dětí není větší než 80 gramů. Koťata otevírají oči za dva týdny. Mama kočka neustále pečuje o koťata a při nejmenším nebezpečí přináší nový úkryt. Otec se také aktivně podílí na vývoji koťat.

    Ve věku jednoho a půl měsíce se mladí lidé dostanou z úkrytu a seznámí se s novým územím. Pád, dospělý a silný, opustí mateřský sirotčinec a stává se nezávislým, žijícím na vlastním území. Puberta u lesních koček nastane nejdříve po 18 měsících.

    Amur Far Eastern kočka a člověk (život v zajetí)

    Dálný východ kat může být vychováván jako zvíře nebo ve dvoře ve voliéře. U domova je vhodné vzít kotě ne starší než tři měsíce a lépe od mateřské školy. Je však třeba si uvědomit, že když dojde k pubertu, chování zvířete se stává nekontrolovatelným.

    Amurská kočka, která žije v domě, rychle zvykne na tác. Nejčastěji se kočky přizpůsobují svým majitelům a vyhýbají se cizincům. Oblíbené v místnosti často chodí pro příjem ultrafialových paprsků a pro podávání vrhu koček v létě.

    Obsah v voliéře

    Minimální velikost krytu je 1,5 x 1,5 metru a až 3 metry vysoká. Paul lépe rozložil desky. Také je třeba nastavit zásobník. V případě vrhu koček lze jako plnivo použít písek nebo piliny. V voliéře musí existovat kabina pro počasí s postelemi ze slámy nebo hadrů. Miska na pití může být instalována v malé výšce. Pokud velikost komory dovolí, můžete instalovat řezy stromů různých výšek ve formě terasy pro lezení koček.

    Potraviny v zajetí

    Preferované krmivo pro kočku z Dálného východu v zajetí - nízkotučné hovězí maso asi 200 gramů denně. Bez "živého krmiva" je však zachování normální fyziologické aktivity zvířete a jeho reprodukce v zajetí často nemožné.

    Jídlo v přírodě s myší, krysy, drůbeží, kočky jíst nejenom maso, ale kůže a malé kosti zvířat. Toto jídlo je fyziologicky nezbytné pro normální fungování žaludku. Takže kromě maso, dřívější lesní kočka musí dostat pár myší nebo krysy. Krmte zvíře jednou denně.

    Kromě toho jsou nezbytné a tzv. Půstové dny, kdy mají kočky nedostatečné pokrmy.

    Je třeba zahrnout do stravy a louky trávu. Hladový úder je přirozeným stavem zvířat žijících v přírodě. To je důležitá podmínka pro udržení v otevřené kleci, protože bez toho, aby utrácel hodně energie, se kočky staly tuky a mohou se zhoršit.

    Aktivní životní styl

    Pro plný vývoj zvířat domaMusíte udržovat konstantní činnost koček:

    V každodenní komunikaci by měly být zahrnuty různé hry. Lano můžeme hrát lanem a hrát si s ním v tahu.

  • Měli by mít všechny druhy míčů, umělou myš, zavěšené na laně, látku srolovanou v těsných svazcích. To vše zaujme zvíře a udržuje jeho fyzickou aktivitu.
  • Chcete-li zachránit funkci pachu ve voliéře by měly být svazky bylin. Oblíbená pochoutka - to je tráva snů a pšeničné trávy.
  • Až 10 let staré kočky Amur žijí v jejich stanovišti. V zajetí žije až 15 let.
  • Daleký východní lesní kočka a červená kniha

    Amur lesní kočky uvedené v červené knize Ruska. Vědci zaznamenali v posledních letech nárůst počtu obyvatel. Počet koček Amur v Primorye je asi 2,5 tisíce osob. V Japonsku je počet koček Tsushima malý a je asi 110 jedinců. V zoo žije 32 koček. Tento druh dravce v Japonsku je pod ochranou státu.

    Hlavní hrozbou pro kočky žijící ve volné přírodě je rostoucí četnost lesních požárů, odlesňování a člověk, který si podmaní stále větší počet panenských zemí, stejně jako změnu klimatu na planetě.

    Stojí za to dostat kočku Amur?

    Cena Amur kočky je velmi vysoká - od 80 do 100 tisíc rublů, ale jeho obsah bude ještě dražší a znepokojující. Proto pečlivě zvažte, zda máte pro toto zvíře dostatek síly, peněz, lásky a trpělivosti. Pravděpodobně rozumný člověk přijde správným rozhodnutím nesplnit své ambice.

    Lidé potřebují pochopit místo divokých koček v přírodním prostředí, mezi lesy a polí. A pro pohodlí můžete udělat domácí pečivo, které vám na oplátku a lásku odpoví.

    Popis Amur Forest Cat

    Tělo je protáhlé, svalnaté a robustní. Hlava je malá, prodloužená, vibrissae jsou dlouhé. Na nosu je široký holý pás. Horní kůže jsou tlusté a dlouhé. Středně dlouhé tlapy, končí v malých drápcích. Uši jsou zaoblené, na špičkách nejsou žádné kartáče. Tenký ocas je pokrytý hustou hustou srstí.

    Srst je krátká, hustá a načechraná. Zimní srst je lehčí a silnější než v létě. Strážní chloupky mají délku 4,9 cm. Kůže z šedožluté až červenohnědé nebo špinavě hnědé. Spodní část těla a boky jsou lehčí než zadní část. Na těle jsou oválné skvrny kaštanové barvy s černým nebo rozmazaným okrajem.

    Na zadní straně prochází tři hnědo-černé pruhy, které jsou tvořeny protáhlými úzkými body. Někdy se tyto kapely mohou spojit do jednoho širokého pásu. Na hrdle je 4 nebo 5 příčných červeno-hnědých pruhů. Na předních nohách jsou křížky. Na břiše jsou také skvrny, ale jsou jasnější. Chvost je obvykle tmavě šedý nebo načervenalý, špička je tmavě šedá nebo černá.

    Na každé straně hlavy 2 bělavé pruhy protínají čelo z očí a mezi nimi je červenohnědý pás, který běží z nosu na krk. Nos je šedo-červený, hrdlo a hrudník jsou téměř bílé, brada je bílá. Uši venku jsou bílé s tmavým okrajem a špičky jsou načervenalé. Mladé skvrny mají více bodů než dospělí.

    Nedaleko jezera Khanka se kočka setkala po celém obytném prostoru.

    Životní styl koček Dálného východního lesa

    Tato zvířata mohou žít sama nebo v párech, ale v rozmnožovací sezóně se shromáždí několik jedinců. Každá kočka má svůj vlastní pozemek o rozloze 5-9 km2. Tito dravci jsou noční a soumrak. Amurské lesní kočky jsou plaché a nevěřící, jsou obtížně odhalitelné. Útočí na kořist z úkrytu, který zajistí na zemi nebo na stromech.

    Dřívější lesní kočka dosáhne oběti v jednom skoku.

    V zimě se kočky Amur stěhují z hor do údolí a na vrchol kopců, ze kterých je od větru odfoukl sníh. Během těžkých mrazů se mohou přiblížit k bydlení lidí, kde jsou hlodavci uloveni ve starých budovách.

    Pokud je kočka Dálného východu v nebezpečí, je uložen ve stromu. Vytvářejí úkryty v dutinách, štěrbinách skal nebo mezi hustými keři, ale také rádi využívají opuštěné nory jezevčíků a lišek. Spodní část dna je izolována dřevěným prachem, zelení a trávou.

    Amurské lesní kočky mohou lezet stromy, skály a plavat dokonale. Na místě dravce je několik dočasných úkrytů. V zimě se používá nejbezpečnější obydlí.

    Lesní kočky z Dálného východu se živí hlodavci, štěňata, veverky, manchurijské zajíce, ptáci a jejich vejce. Někdy mohou zaútočit na větší oběti, jako jsou jelení jelen a jeleň.

    Životnost lesních koček Amur v přírodě je 8-10 let a v zajetí mohou žít až 15 let.

    Ve stravě Amur lesní kočka může obsahovat žáby a hmyz.

    Chov leopardů tsushima koček

    Chovná sezóna koček Amur v severních částech oblasti klesá v únoru až březnu a jejich koťata se narodí v květnu. V jižních oblastech řady lesních koček Dálného východu se mohou během celého roku chovat. V době manželství dělají poměrně hlasité a křehké výkřiky. Pár se vytváří během estru v kočce. Muž se aktivně podílí na výchově dětí.

    Těhotenství trvá 65-72 dní. V podestýlce je 1-2 koťata, maximálně 4 děti mohou být. Jsou bezmocní a slepí, váží ne více než 80 gramů. Kočky se otevírají po 10 dnech. Samice pečuje o koťata, a pokud jsou v nebezpečí, vezme je do nového útulku. Ve věku 50 dnů se mladé kočky dostanou z dna a zkoumají nejbližší území. Ve 4 měsících ženy již váží 2,4 kilogramu a muži - 3,2 kilogramu. Za 6 měsíců se koťata stanou nezávislí a opustí matku a hledají vlastní lovecký areál. Podle některých údajů se puberta u lesních koček Amur vyskytuje ve věku 8-10 měsíců, ale podle jiných informací dospívají nejdříve 18 měsíců.

    Jedna lesní kočka Amur přináší až čtyři koťata, ve kterých se muž podílí.

    Populace dalekého východního lesa

    Amurské lesní kočky jsou v Červené knize Ruska. Jsou chráněny Úmluvou CITES (dodatek II). V poslední době začala růst populace.

    Hlavní hrozbou pro druh je ztráta stanovišť: orba půdy, odlesňování, požáry. Také počet koček Amur ovlivňuje lov, povětrnostní podmínky a hybridizaci s domácími kočkami.

    Amur lesní kočka - vzácný poddruh, je uveden v červené knize Primorsky Krai.

    Největší hustota dalekohlavských stepních koček je pozorována v okresech Khasan a Khanka Primorsky Krai, je to 3-4 jednotlivci na 10 kilometrů čtverečních. Přibližný počet lesních koček Amur na území Primorye je 2-2,5 tisíc osob.

    Počet leopardských koček Tsushima na ostrově je extrémně nízký, nepřesahuje 80-110 osob. V japonských zoo je 32 koček. V Japonsku jsou tito dravci chráněni státem.

    Pin
    Send
    Share
    Send
    Send

    zoo-club-org