Zvířata

Zvířata v Baikalu Vaše jméno (vyžadováno) Váš e-mail (vyžadováno) Předmět Zpráva Zpráva ▲ ▼ Problémy Informace jsou nesprávnéTypy, nesprávné hláskování a interpunkceInformace ztratila relevanci Nevhodné informace o tématuInformace na stránce se opakujePřevod textu na stránkách, které nejsou zajímavé - je to jedinečné stvoření přírody.

Baikal, spolu s okolím, je velmi krásné místo, můžete si po dlouhou dobu promluvit o úžasné krajině a zázracích. Jedná se o krajinu s velmi malebnou přírodou: báječné krajiny, bizarní pachy, nádherné útesy, stejně jako další krása nalezená na každém kroku.

Fauna jezera Bajkal je extrémně rozmanitá, protože příroda se zachovává téměř ve své původní podobě a původní obyvatelé žijí tradičním způsobem. Díky tomu toto místo každoročně přitahuje ekoturistiky z celého světa.

Divoká zvěř jezera Baikal

Tam je obrovský počet zvířat, z nichž některé mohou být nalezeny pouze na tomto místě. Například pečeť - roztomilé zvíře, které je již dlouho symbolem tohoto jezera. Nebo golomyanka ryby - zcela transparentní! V jezeře Bajkal je živočišný svět zastoupen obrovským množstvím různých ryb, pečetí apod. Na břehu žijí veverky, sables, jeleni, divoké divočiny, lišky, které jsou pro turisty velmi běžné. Vlci, medvědi a rysy jsou drženi pryč od turistických stezek. Ptáci tu zpívají celý den. A když hovoříme o rybích, jeseterech, lipových, bílých rybách a omulích jsou typickými obyvateli místních vod.

Bajkalské pečeť

Zde jediným zástupcem savců je těsnění Baikal (nebo pečeť). A pokud se podíváme na problémy Bajkalu, pak je možné poznamenat, že toto zvíře je na pokraji vyhynutí.

Existuje několik hypotéz o tom, jak se tuleň objevila zde. Existuje verze, která sem pronikla z Arktického oceánu během ledové doby podél řek, naplněných ledem.

Tato úžasná šelma je téměř celý svůj život ve vodě, vzrůstá každých 20 minut na část čerstvého vzduchu. V zimě dýchá speciálními větracími otvory - malými dýchacími cestami, které vytváří tím, že hromadí led zespodu s drápy předních tlap. Tulem přezimuje v doupěch a uspořádá je v hummokych částech jezera pod sněhem. V okolí doupěti je více než 10 různých doplňkových produktů. Mohou se bránit od hlavních desítek metrů. Bylo prokázáno, že schopnost dýchání je vrozený instinkt.

Hlavním jídlem pečeti je golomyanko-goby ryba. V den jí 3-5 kg ​​čerstvých ryb. Těsto pro dospělé jede až na tunu ryb ročně.

Ve stáří kolem 4 let se žena stává zralá. Muži dosáhnou sexuální zralosti o 1-2 roky později. Těsnění mají těhotenství trvající 11 měsíců. Do čtyřicátého věku je schopná produkovat potomky.

V únoru a dubnu se rodí štěňátka. Objeví se ve sněhové doupěti, na ledě, živí mateřským mlékem. Těsnění zpravidla rodí první, někdy dvě děti, jejichž hmotnost je až 4 kilogramy. Cuby mají bílou kožešinu, která jim umožňuje zůstat skoro neviditelná ve sněhu.

Průměrná hmotnost těsnění je 50 kg, maximálně 150 kg. Rychlost plovoucího zvířete je až 20 kilometrů za hodinu.

Velká golomyanka

V Bajkalu žijí 2 typy golomyanka - malé a velké. Tyto dva druhy se nacházejí ve značné hloubce. Zůstanou v den v hloubce 500 m, zvednou se na 50 m v noci. Jelikož voda Bajkal je velmi čistá, můžete vidět tyto krásné růžové ryby třpytivé se všemi odstíny duhy asi 20 centimetrů. V těle golomyanka průsvitné kvůli obrovskému obsahu tuku (asi 45%).

Je živá ryba. V takovém případě se larvy na velkém jedince narodí na podzim, zatímco v malém je již v červnu. Ve velkém golomyaně je počet larv 4000, v malém - 2500.

Ryby žijí až 5 let. Potraviny konzumují mladé ryby a korýši.

Baikal omul

Omul - hlavní komerční ryba. Čistá voda Bajkal umožňuje čtyři závody člověka, aby žily v něm: Chivyrkuy, Selenginskaya, Severobaikalskoy a velvyslanectví.

Na podzim, během období tření, všechny závody vyrazily na vlastní řeku. Kurz pro tření v řece začíná vyrovnáváním teploty vody v srpnu až září. V říjnu se rozmnožování vyskytuje při teplotě vody nejvýše 5 ° C. Vývoj srny trvá 8 měsíců a sklon mladých larv končí koncem května. Mladý člověk, který zasáhl poblíž ústí řek, v dolních tocích řek, v soru, zde leží zde 1,5 měsíce, protože v květnu až červnu se tyto lokality vyznačují tím nejlepším ohřevem vody.

Mladiství na teplé, mělké ploše intenzivně živí malými larvy chironomid, planktonem apod. Larvy se stávají mladistvými a jakmile voda pobřežních oblastí jezera dosáhne 11 ° C nebo více, mladistvý smajlík se postupně rozkládá nad jezerem Bajkal, jehož zvířecí svět je tak bohatý a různorodý.

Lidský člověk se stává dospělým v 5. roce svého života.

Velikost ryb různých ras se liší. Největší je závod Selenga. V letních úlovcích dosahuje průměrná tělesná hmotnost 404 gramů s délkou těla 35 centimetrů. Nejmenší velikost se liší od rasy Severní Baikal, v níž průměrná hmotnost v letních úlovcích dosahuje 255 gramů.

Maximální hmotnost ryb je 5 kilogramů.

Baikalův jeseter

Fauna Bajkal je velmi bohatá. Krátce o něm mluvíme o jeseteru bajkalského. Neustále zde žije a je spojena s řekami zejména během chovu, ke kterému dochází ve V. Angaru, Barguzinu a Selengovi. Přestože může trvale žít v řekách, zejména v prvních třech letech. Mladiství se dále přelévají do jezera. V rámci svých hranic se jeseter rozkládá na obrovské ploše. Zbavil mělkou zónu až do 200 m. Během období rozmnožování migrují ryby podél řek téměř 100 km od úst.

Baikalský jeseter roste poměrně dlouho. Muži puberty dosahují 15 let, zatímco ženy jsou pouze 20 let.

Jakmile byly ryby uloveny, jejichž tělesná hmotnost dosáhla 200 kilogramů, v současné době se jen zřídka objevuje zástupce s hmotností do 90 kg. U žen je průměrná tělesná hmotnost 22,5 kilogramu s délkou 160 centimetrů, u mužů asi 13,5 kilogramu s délkou asi 130 centimetrů. Průměrná plodnost ryb - 420000 vajec.

Složení rybích jídel se liší kvůli bohatství jezera Baikal. Fauna, která přitahuje jesetera, jsou červy, měkkýši, larvy z ušlechtilých jarních plodů, chironomidy, scuds, shirokolobki, příležitostně mladé kapry a biskup.

Černá Baikal Grayling

Endemická rozmanitost sibiřských graylingů. Ryby jsou rozloženy po jezeře Bajkal (Rusko), zejména v blízkosti ústí řek, kde se množí. Žije v mělkých hloubkách (až 15 m) poblíž pobřeží, kde jsou skalnaté půdy.

Během teplých období migruje do největších přítoků města Baikal. V této době dostanou muži barevné, světlé oblečení. V černé hřebenatosti se v květnu objevuje tření. Poté se ryby vkládají do jezera a larvy smažení a hřebenů se tam dlouho držely. Do pádu se také dostanou do Bajkalu a postele velkých řek.

V černém pohlavním styku dospívá pohlavní dospělost na čtyři roky.

Potraviny: larvy caddis, chironomidy, gammaridy, jepci a hmyz.

Průměrná velikost je 250 mm a tělesná hmotnost 300 gramů. Maximální délka černých hřebenů je 530 mm s hmotností 1,2 kg.

Bílé bílé listy

Endemické druhy sibiřského graylingu se liší od černé barvy lehčími a některé biologické rysy.

Obývá se v celém jezeře a současně je vystaven prostorům v ústech velkých přítoků, zejména severovýchodní a východní části jezera.

Bílá vypadá více černě. Jeho maximální hmotnost je asi 2 kg a více s délkou těla asi 600 mm. Průměrná velikost ryb je 300 mm s hmotností 500 g.

U ryb je splatnost sedm let. Průměrná plodnost bílých druhů je 5krát více než černá.

Tření se vyskytuje v květnu, když teplota vody je 14 ° C. V tomto okamžiku je kaviár usazen na písečných pobřežních mělcích v hloubce asi 50 cm. Smažené ryby a ryby se valí stejně jako černá hřebenatka.

Jídlo je bohatou faunou Bajkalu: larvy jarní vegetace, caddisflies, chironomidy, jepci, vážky.

Elk los

Lýk je největším zvířetem regionu Bajkal. Její průměrná hmotnost činí 400 kilogramů a váhy jednotlivých mužů činí 0,5 tuny. Délka těla dosahuje 3 metry s kohoutkovou výškou asi 2,3 m. Současně se muži liší od velkých velikostí žen a také mají lopatu podobnou ročně rohy. Nejmocnější rohy se objevují u mužů již 15 let. V lednu padly rohy, růst nových startů v březnu.

Gon se koná koncem září. V květnu se obohacuje faunu Bajkal - telata se rodí ženám.

Elkové jsou drženi ve skupinách 4-6 jedinců nebo jednotlivě.

V zimě se živí kůrou a výhonky stromů, v létě - různé bylinky.

Pižmoň je nejmenší jelen, který žije na břehu jezera Baikal. Fauna těchto míst je velmi různorodá. Pro mnoho z nich je velmi zajímavý pižmový jeleň. Délka těla je 1 metr s hmotností asi 17 kilogramů. Zadní nohy jsou mnohem delší než přední. Neexistují žádné rohy, ačkoli muži mají zakřivené, dlouhé špičky.

Žije v taigě, jí půdu a lišejníky.

Gon se vyskytuje v listopadu, těhotenství trvá asi 190 dní. Jeden, někdy se narodí dvě mláďata.

Při posuzování problémů v Bajkalu je třeba poznamenat i rychlé zmizení tohoto druhu. Důvodem je především skutečnost, že se aktivně loví. To je způsobeno pižmovou žlázou, která se nachází u mužů na žaludku. Musk je želatinová, silná látka s velmi silným zápachem, která se používá v parfumerii a medicíně.

Červený vlk

Červený vlk - Další zvíře, které prakticky zmizelo z území Ruska. V oblasti Irkutsk je severní hranice rozsahu tohoto dravce. Lidé, kteří mají štěstí, že vidí tento vzácný predátor, říkají, že vypadají současně jako vlk, liška a šakal. Ohnivě červená barva na zádech v kombinaci s jasným břichem a tlapkami, černým ocasem, činí toto zvíře velkolepě.
Nepodceňujte jeho sílu: velké balení červených vlků může porazit leoparda nebo tygra.

Drápení, stejně jako postupné zvlhčení podnebí as ním spojený hluboký sníh a lis lesní vegetace způsobily snížení ruských vlků v Rusku.

Omul je nejpočetnější komerční druh rodu Baikal (druh sig). Jezero je obýváno konkrétně poddruhou Bajkal (endemickou), jeho čtyřmi populacemi: Selengou, severní Baikal, velvyslanectví, Chivyrkuy. Z populací nejpočetnějších Selenga. Biomasa je zcela 25 až 30 tisíc tun. Baikal omul není největší ryba - dosahuje maximální délky 50 cm a hmotnosti nejvýše 5 kg.

Golomyanka je nejpočetnější ryba Baikalu, která je součástí potravního řetězce ekosystému jezera. Tam je velká golomyanka a malá. Velká samice je dlouhá 25 cm a muž je 16 cm. Samice a muž malého golomyanka dosahují délky 15 a 12 cm.

Biomasa Comephorus přesahuje biomasu všech ostatních ryb Bajkalů o polovinu. Golomyanka je velmi zajímavá ryba: bez váhy, bez plavání močového měchýře, viviparous (není plodit), průsvitný, žije v plné hloubce (od povrchu ke dnu, odolává tlaku vody 125 bar) a je hlavním jídlem pro tuleni Baikal a další ryby . Napájí se z planktonu a dalších malých organismů (velká golomyanka může jíst malou). Golomyanka o 35% (ve svalech - více než 40%) se skládá z tuku. Prostřednictvím ocasu si můžete přečíst text ve velkém tisku. Malý "růst" je více než kompenzován obrovskými prsními ploutvemi a dosahuje 200% v porovnání s velikostí těla.

Sibiřský jeseter

Když mluvíme o vzácných představitelích fauny Bajkalu, nemůžeme zmínit jeho obyvatele pod vodou. Sibiřský jeseter rychle se klesající poddruh jesetera, který žije v rozsáhlých plytkých vodách, ve velkých zátokách a v blízkosti ústí velkých řek. Sturgeon v Bajkal žije až 50-60 let nebo více, dosahuje 100-130 kg hmotnosti, 1,5 - 1,8 m a více. Na konci minulého století bylo v Bajkalu a ve svých řekách sklizeno více než 1000 jeseterů.

Barguzinsky sable

Sabla je legendární zvíře, které se šíří nejen na Bajkalu: nachází se v celém území taigy Ruska, jeho rodným místem jsou lesy a hory východní Sibiře. Stabilní kožešina - měkké zlato. Je pohledný, trvanlivý a od toho cenného. Stupeň hodnoty srsti závisí na barvě - čím tmavší, tím lépe. Barguzinsky sable - nejtemnější.

V SSSR byla populace zvířat na Bajkalu téměř úplně zničena, protože neexistovaly rybolovné kvóty. Pak se objevili v jejich smyslech a obnovili je na původní úroveň (XVII. Století), a pak šli příliš daleko a sable se příliš rozmnožilo, což rozrušilo loveckou rovnováhu. Zdá se, že úplná objednávka v této oblasti dosud nebyla stanovena.

Délka plavby dosahuje 56 cm, plus 20 cm ocasu (ne největší zvíře). Ráno a večer je velmi aktivní. Preferuje, aby žil v cedrových lesích, ačkoli se zřídka zvedá do korun stromů.

Na začátku devadesátých let se šedá kůže na dražbě kožešiny v Petrohradě stala více než 100 dolarů, ale do konce 90. let její cena klesla na 62 dolarů, stejně jako v rozvinutých zemích stále více nakloněných umělé kožešině.

Jiný zástupce zvířat z Bajkal je divoký. Elkové žijí po celé Eurasii, ale na jezeře jsou vzácní a liší se od ostatních elků v jejich první velikosti. V průměru hmotnost losu žijícího na jezeře je 400 kgAvšak váha mnoha mužů je více než poloviční. Výška v dolní části kohoutku je 2,5 metru a minimální délka těla je 3 metry. Nejkrásnější a nejsilnější rohy mají 15letého elka. Za příznivých podmínek je délka života korálů 25-30 let. V lednu klesají rohy a nové začínají růst začátkem března. Čas rutiny je září-říjen a losci se narodili v květnu až červnu. Elkové žijí ve skupinách 4-8 osob, jedí trávu a střílí a v zimě - kůra.

Zajímavými obyvateli Baikalu jsou malé jeleny - pižmoň, které se někdy nazývají "šavle-ozubené". Domorodí lidé vyprávějí legendu o tom, jak se jelen zamiloval do rysa, a v důsledku této lásky se objevil pižmoň. Tato zvířata, stejně jako pečeť, jsou na pokraji vyhynutí. Důvodem je pytláctví. Muži - zdroj pižma, který je základem mnoha receptur v parfumerii a medicíně, a pytláci loví ho, a proto pro pižmoň.

Maximální hmotnost jelena je 18 kg a délka těla je 1 m. Rohy jsou nepřítomné, ale muži mají tesáky, s nimiž jsou lišejníky obratně zachyceny ze stromů - oblíbené jídlo jelenů. Gon začíná koncem října. Fawns se narodí o 190-200 dní později.

Orlice bílé

Oblast Bajkal a okolní země leží v dosahu tak vzácného ptáka jako orol bielohlavý Je to největší hnízdící dravec v irkutském regionu a je zajímavý, protože se dokonale přizpůsobil životu v blízkosti velkých řek, jezer, bažin a dokonce i mořských pobřeží, a stal se tak kvalifikovaným rybářem. Během lovu ryb se orel někdy krátce ponoří do vody. Závažným ohrožením tohoto druhu je ničení jeho stanovišť - odlesňování (a spalování) lesů v blízkosti vodních útvarů, ničení mokřadů a pytláctví má také určitý účinek.

Dnes je tento vzácný pták chráněn jak na ruské, tak na mezinárodní úrovni.

Na první pohled žijí bezbranní a nemotorní stvoření ve světě Bajkal a vlkodlaka. Ve skutečnosti jsou rychle, agilní a nemilosrdní dravci, patřící k rodině lasiček. Vypadají jako miniaturní medvědi. V průměru roste v délce do 1 metru.

Tento neúnavný lovec a cestovatel během dne může cestovat 40 až 50 km při hledání kořisti. Poslouží mu jako jídlo: ptáci, hlodavci, vejce, mrkev. Dravce může zaútočit na umírajícího nebo zraněného jelena.

Domorodí lidé vyprávějí spousty příběhů o mazanosti a podvodu, které se snadno dělají s losem. Neexistuje žádný specifický čas páření, ale potomstvo rosnatky produkuje zpravidla v zimě v tunelu, který udělala ve sněhu. Je zajímavé, že otcové nějak zjistí, co se děje a co přijde. Starají se o rodinu - přinášejí potravu ženám a mladým. Žena může porodit dvakrát ročně, ale pozorování z roku 1969 ukazují, že tento jev je velmi vzácný. Wolverine má životnost 10-15 let. Na jezeře mají jen jednoho nepřítele - vlka.

Hnědé medvědy, žijící v krásném světě jezera Bajkal, rostou v délce 2,5-3 m a v kohoutku mají výšku 1,5 m a více. Tato volně žijící zvíře sedí, přestože v případě potřeby může jít hledat jídlo až 300 km a vrátit se. Bajkalští medvědi jsou všežraví, ale upřednostňují ryby. Při hibernaci může zůstat až šest měsíců. Берлоги строят основательнее, чем европейские медведи. Четкого времени спаривания нет. За раз медведица приносит 1-4 малышей, которые первую спячку проводят с мамой. В заповеднике медведи живут 20-25 лет.

Рысь – хищное животное семейства кошачьих. Самая северная кошка нашей страны. Ее встречают даже за полярным кругом. Tři druhy rysů jsou známé: obyčejný, kanadský (někteří vědci nejsou náchylní k oddělení jednotlivých druhů, ale jsou považováni za poddruh obyčejný), pyrenejský je jeden z nejvzácnějších druhů savců.

Lynx je skutečná kočka, i když má velikost velkého psa. Délka těla dosahuje 80-130 cm, výška v kohoutku je 70. Ve stejné době dospělý rys trochu váží. Muži ve vzácných případech dosáhnou 30 kg, ale obvykle nejvýše 25. Ženy vážily v průměru 18 kg. Paws jsou dlouhé a velké, takže můžete chodit ve sněhu a nespadat. Tělo je husté, vypadá krátce. Chvost je také krátký. Hlava rysa je výrazná, na špičkách ušních štětců je známo znamení skoro všem. Kůže kůže závisí na stanovišti. Pouze špinění na zádech a stranách zůstává beze změny. A barva se pohybuje od červeno-hnědé až po kouřové s opálem.

Ne každou sezónu plemena, mláďata se obvykle objeví 3-5, muž se o rodinu nestará. Potraviny pro rysa jsou: liška, zajíc, jelen, vejce. Útoky z úkrytu. Wolverines uchovává neutralitu.

Legendární sněžný leopard. Toto zvíře nemůže být zabito, i když to napadne. Chránit turisty je dovoleno se šipkami se spacími prášky. Takže toto zvíře je vzácné. Od roku 1969 nedošlo k případům útoků na irbis. Dravci loví hlavně kopytníky. Vzhled připomíná kočky. Každé zvíře má čip. Hmotnost se pohybuje od 55 do 65 kg, délka těla - od 1,05 do 1,1 m. Dávají přednost od ledna až do konce března, potomci se objeví po 100 dnech - od dvou do čtyř mláďat. Dnes žije v rezervě 49 leopardů.

Osud tohoto zvířete není snadné, protože zajíc slouží jako potravina pro mnoho dravců Bajkalů. Hmotnost zvířete je 2,5-5 kg ​​a délka těla dosahuje 0,5 m. Kopí hluboké nory - 8-9 m. Krmí rostliny, v zimě jí kůru a větve. V roce zajíce dává 3-4 vrhy 2-6 zajíců. Bílí zajíci žijí ve velkých "rodinách". Často přijíždějí na pomoc svého druhu.

Unikátní lišky žijí na břehu jezera Baikal. Jen tady jsou červené lišky reagují klidně na lidi. Když vidí skupinu turistů, neopouštějí, ale začínají "pózovat" a roztáhnout tváře v úsměvu. Turisté na oplátku zanechávají jídlo, takže přínosy střeleckých lišek jsou přímé.

Toto půvabné zvíře se poněkud liší od příbuzných evropských lesů. Líška váží 10-15 kg a její trup je dlouhý 80-90 cm (bez ocasu). Délka ocasu - od 60 cm slouží jako "stabilizátor" během běhu. Foxes žijí na Bajkalu 15-17 let, i když na jiných místech jejich délka života je 3-10 let. Liščí lišky jsou potřebné pouze pro úkryt před povětrnostním nebo ohrožujícím stavem a pro chov. Líška může snadno spát pod křoví. Na Baikalu, mimo jiné, líšky jedí ryby, červy a larvy. Neexistuje žádný zvláštní čas pro párování, ale raději porodí brzy na jaře. Děti jsou vychovávány oběma rodiči. Monogamní. Každá rodina žije na "svém" území. Pokud je dostatek jídla, ošetřují se "hosté" klidně.

Kulík - vrabec patří k nejmenším pískovcům. Klyun je krátký, naprosto rovný, poměrně bohatý. Štípání je středně dlouhé, prsty jsou krátké, křídla jsou úzká, ale nejsou příliš dlouhé. Extrémní dvojice ocasních peří, stejně jako jejich středový pár, je o něco delší než zbytek kormidelního kola. Dno je bílé, přední část hrudníku, hrudník, hrdlo, boky krku a tváře s nádechem načervenalého lesku a hnědými skvrnami. Primární primární černohnědá, sekundární primární bílá na podkladu a černé špičky. V zimě mají vrabci vrabci šedohnědou dorzální stranu těla, střední části zadního peří jsou černé, ventrální strana je bílá;

Hnízdo vrabce je prostá fossa s minulou drtí trávou, často pod bush, někdy na suchém písečném místě. Jako dlažba může sloužit jako listy severních vrb. Často je hnízdo tak špatně vyjádřeno, že pokud vyňáte z něj vajíčka, nemůžete najít hranice hnízda. V plném znění jsou 4 vejce, které se liší v barvě, ale obecně jsou ještě hnědé olivové.

Pokládání vajec u těchto ptáků začíná na. V posledním desetiletí v červnu se puhovichki objevují ve druhé - třetí desetiletí v červenci, někdy na začátku tohoto měsíce. Na konci července - začátku srpna je možné pozorovat již plnohodnotné, ale často neletící mláďata. Nicméně, ještě předtím, než se kuřáci létají, jsou chovy několika rodin často spojeny ve společném hejnu a začínají předletové pohyby na tundře.

Kachna obecná je velká kachna, její velikost je asi domácí kachna. Hlava muže je černá se zeleným odstínem, kaštanovým husím, zobákem je žlutá a labky jsou oranžové. Obyčejné divoké samice jsou zbarvené hnědé, tmavě zbarvené, modré "zrcadlo" pod ocasem, růžový zobák s tmavým středem.

Společný Mallard v Eurasii a Severní Americe je velmi rozšířený. Žije v různých vodních nádržích s čerstvou vodou a bohatou vegetací, preferuje místa zarostlá rákosem, kopelem, rákosem a kachnem, ale mají malé prostory s čistou vodou. Zvířatka mallardová letí do teplejších oblastí, kde vodní útvary nezmrazují.

Brzy na jaře letí na hnízdiště. Hnízdo je postaveno v blízkosti vody, pod přístřeškem větru, mrtvého stromu, pod bush nebo vánočním stromem.

Samice leží od 8 do 16 zelenožlutých vajíček a inkubuje je asi tři týdny. Kachna mohou plavat po narození, jen vylíhnutím z vajíčka a vysušením, okamžitě sledují svou matku k vodě. Kachny se krmí hlavně hmyzem a červy, které se sklízejí v houštích pobřežní vegetace, kde se udržuje celá plodina divokých.

Ze severních a středních oblastí naší země do teplých oblastí kachna letí na podzim. Není neobvyklé, že kachny se nacházejí v zimě přímo ve městě, například na velkých průmyslových lokalitách, kde pro ně prakticky neexistují žádná nebezpečí ve formě jiných zvířat. Na takových zimních pozemcích je kachna divoká krmena vždy dělníky a zásobník pro ně je obsluhován lomy bez lomů pro odpadní vody z podniků. A je velmi zvláštní, že taková špinavá voda jim vyhovuje úplně.

Charakteristickým znakem ogariho ptáka je jeho jasné pero oranžově-hnědé barvy v hlavní části těla a bělavý okr na krku a na hlavě. Černý ocas a nadhvostiya mají zelenavý odliv. Zobák, duhovka a nohy jsou také černé, jako letové peří na bílých křídlech. Vzácné a jemné zuby se nacházejí podél okraje horní čelisti a dolní čelisti. Pták v letu může snadno vidět bílé skvrny působivé velikosti v dolní části křídel (na krytech).

Tato velká kachna na vysokých nohách s krátkým zobákem, dlouhým krkem a hrdým postojem vypadá jako malá husa. V období páření má muž typický černý kroužek na krku, který zmizí během sezónního posunu opeření, a samice - se světlými pery po stranách hlavy.

Dalším charakteristickým znakem ogarey je hlučný hlas, nejasně připomínající oslí sousedící. Během letu dělají hluboký zvuk "gang ...", který se změnil v nudný tril. U žen je hlas ostřejší a hlasitější.

Krmení kachny hořák najde pro sebe ve vodě i na zemi. Preferuje rostlinné potraviny: semena a zelené výhonky travních rostlin a obilovin. Ale neváhejte a hmyz: kobylky, kobylky atd. Ve vodě hledá měkkýši, korýši, malé ryby a dokonce i žáby.

Na konci léta, na sklizených polích, ogaris vyzdvihne semena zasetých zimních plodin, nebo pluje na silnicích a hájí rozlévané zrno. Ogari raději hledají jídlo v noci nebo za soumraku a odpočinku během dne. Přestože Ogaris je po 2 měsících po porodu osvobozen od rodičovské péče, stávají se zralí a mohou mít své potomky až od druhého roku života.

Háčkovaný racek

Velký, silný racek s bílou hlavou s "úhlovou" hlavou. U dospělých ptáků, "arogantní" výraz obličeje. Bill je silný, se zřejmým ohybem mandibuly. Žije na pobřeží, řekami, jezery a bažinami. Často nalezené ve městech a na skládkách. Délka těla 55-67 cm, rozpětí křídel 138-150 cm, hmotnost 717-1525 g.

U dospělého ptáka je hlava a podpaží těla v létě bílá, v zimě je hlava a krk bohatá na šedé nebo hnědé skvrny. Plášť je světle šedý, přibližně jako šedý rack. Vyměnitelný černobílý vzorek na konci křídla se rozkládá na 5-6 swingových peří. Extrémní letové pero (desáté) je obvykle s úplně bílým koncem, další (deváté) - s dostatečně velkým bílým bodem na předběžném vrcholu. U mnoha ptáků jsou bílé "jazyky" na vnitřních pásech vnějšího primárního letového pera někdy kombinovány s bílým předpovrchovým bodem na předposledním letovém peru (devátý). Černý příčný pás na pátém setrvačníku je často zcela nebo částečně chybějící. Oči světle žluté. Víčka jsou žluté, růžové nebo červené. Zobák je žlutý, s oranžovým bodem na ohybu dolní čelisti as bělavým hrotem. Nohy jsou růžové, žluté nebo šedavé.

Vrací se na hnízdiště (na pobřeží Murmansku) v březnu. Hnízdí hlavně kolonie, někdy i na střechách budov. Muži a muži stavějí hnízdo mechu, listů, stonků nebo větviček, které najdou vedle hnízda. Ustájení vajíček začíná od prvního desetiletí května. V plné spojce 2-3, méně často 1 nebo 4 vejce, jejichž barva je velmi měnitelná, hnědá nebo nazelenalá s tmavými skvrnami. Oba rodiče inkubují po dobu 26-32 dní. Kočky začnou létat z 38-45 dnů.

Krmí se rybami, malými savci a ptáky, kuřaty a vejci, měkkýši, bobule, různé druhy odpadu, mrkev. Často četné na skládkách domácích odpadků.

Fritillary bird - obývající lesy Ruska. Velikost ptáků v porovnání s ostatními ptáky o vranu. Barva jeho peří je šedá a má příčné linie, díky nimž se vlnky pohybují po celém opeře.

Díky tomuto zvlnění dostal své jméno. Muž má hřeben na hlavě a černé místo na krku. Křídla lysé hlízy jsou nudné a krátké. Letí na krátkou vzdálenost, odlehčuje vytváření šumu a klapá křídla.

Oblast rozložení lesů z Eurasie a Asie. Grouse je pták, který žije ve dvojicích, preferuje smíšené a smrkové lesy. Vedou sedavé, ale při hledání potravy mohou krátké migrace. Hazelní tetřev, pták, který žije v lese, tráví většinu svého života na zemi, může běžet rychle. A pouze v případě, že vyděsí hlínu, vyletí nahoru do stromů a dlouho budou čekat ve svých korunách.

Hřbet hnízda je uspořádán na zemi, mezi mrtvými stromy a vítrům v neprůstřelných lesních oblastech. Třešeň samice ukládá 6-10 vajec, inkubuje je asi tři týdny. Muži se nezúčastní inkubace vajíček a nestará se o kuřata. Jedna samice se stará o šrafovaná kuřata. Chrání je před dravci a špatným počasím.

Hmyz a jejich larvy slouží jako krmivo pro kuřata, ale také jedí pavouky. Vyroste mláďata, stejně jako dospělí ptáci, jíst potraviny rostlinné přírody - semena trávy, bobule, listy atd.

Zima je nejtěžší pro tetřev. K úniku z těžkých mrazů se ptáci vracejí do sněhu a vystupují z nich pouze příležitostně, aby lezli stromy a našli jídlo. V zimě se krunýřská třešeň živí oříškem a břízy.

Zlatý orel je největším členem rodiny: délka těla je 76-93 cm a rozpětí křídel je 180 až 240 cm. Ženy, stejně jako většina orlů, jsou větší než muži. Maximální známá hmotnost samice je 6,7 kg a samec 4,6 kg. Když se vznáší, zadní okraj křídla zlatého orla připomíná anglické písmeno S. Chvost je více zaoblená a dlouhá než u jiných orlů, otvírá se jako ventilátor v letu. Peří může být načervenalo-hnědé nebo tmavě hnědé rozptýlené zlatým peřím na zadní straně hlavy a krku.

Většina severní polokoule. V Rusku se nachází téměř všude, s výjimkou regionu Amur. Žije v horských oblastech, v lese, někdy se může usadit v poušti. Hnízdí na lesních ostrovech obklopených bažinami.

Zlatí orli jsou vážnými dravci. Zlatí orli loví zajíce, lišky, mladé kopytníky, různé hlodavce a ptáky. Jejich nejhorší zbraň jsou silné tlapky. Pásek na prvním prstu tohoto dravce dosahuje délky 7 centimetrů, je to pták, který dává smrtelné rány své kořisti. A také zlatí orli jsou opravdovými silnými lidmi: jsou schopni zvedat kořist o hmotnosti 15-20 kilogramů do vzduchu!

Zlatí orlí se tiše pohybují na obloze a hledají kořist se svými horlivými očima. Když si všimli potenciální kořisti, predátoři se okamžitě přepnou na rychlý létající let a pak se zřítí s částečně složenými křídly. Chytí savce na zemi a ptáci se mohou dostat ke vzletu. Nejčastěji zlatý orel s jednou tlapou chytí oběti za hlavu a druhý - za zády, aby zlomil páteř. Nepřátelé prakticky chybí.

Společný mol

Běžná nork je poměrně malý had, jeho délka dosahuje ne více než 80 cm. Hlava hada je široká, cervikální zachycení je vyslovováno, horní část je pokryta růstem, které mají tvar štítu.

Odtud, a bere jeho jméno - shchitomordnik. V obličejové části, mezi nosními dírkami a oběžnou dráhou shchitomordniku je velmi horká fossa. Žáci očí jsou umístěni svisle. Na obvodu těla tohoto hada je asi 23 řad váhy, z nichž 155-187 jsou ventrální a 33 až 50 párů subtilních konců.

Můra má odrůdy: skalní, vodnaté, Ussurianské, orientální.

Barva běžné norky v horní části těla je obvykle hnědá nebo hnědožlutá, s příčnými tmavými skvrnami. Počet míst se pohybuje od 29 do 50.

Na stranách hada je horizontální řada malých skvrn stejné tmavé barvy. Hlavová část je charakterizována jasným vzorem skvrn a na stranách je vyznačen výrazný tmavý pruh. Břicho může být lehké, sotva šedavé, nebo může mít tmavě hnědou barvu, se skvrnami stejných odstínů. Je zřídka vidět jedince stejné barvy, bohatě vínové nebo černé.

Vzorovaný had

Díky své schopnosti dokonale přizpůsobit se prostředí je běžné v mnoha částech světa. Tento plazivý plaz lze nalézt jak v sibiřských tajích lesích, tak i v stezkách Kazachstánu a v pouštích Íránu a Afghánistánu. V horských oblastech našich bývalých sovětských republik Arménie, Ázerbájdžánu a Gruzie. Také žije v rýžových polích v Číně. Charakteristickým znakem je krásný vzorek a pestrost barev a odstínů barvy těla tohoto druhu.

Obecné pozadí je šedé s černými skvrnami. Tělo je relativně tenké a má hladký povrch na dotek, což je způsobeno strukturou váhy na kůži. To je také charakteristický rys tohoto obojživelníka z jiných hadů. Délka karosérie 1,5 - 1,8 metru. Není jedovatý a naprosto bezpečný pro lidi.

Výborně se cítí ve vodním prostředí a na větvích stromů. Upřednostňuje usídlení v dutinách stromů, skalnatých štěrbin a podzemních vrtů. Plavuje se a dobře se ponoří. Slunce po zchlazení, získání potřebné energie a tepla. Když se skrývá horko.

Převážně vede celodenní život a stejně jako všechny zimoviště i zimnice se to děje v září - listopadu v závislosti na prostředí a povětrnostních podmínkách.

Had, stejně jako téměř všichni hadi, je dravce. Loví malé hlodavce, hady a ptáky. Není to jedovaté, že je zabije předtím, než se polykne udušením. Skluz je vynikající rybář a v jídelním lístku jsou rybí pokrmy.

Také se nedotýkejte hmyzu. S potěšením jedí ptáci vejce a polknou je celý. Časté případy kanibalismu (jíst jejich vlastní druh).

Muskrat - polokoulsky hlodavce malé velikosti o hmotnosti jednoho a půl kilogramu. Má tlustou hedvábnou srst, která se ve vodě téměř nevrátí. Barva zvířete se mění na zadní straně od černé až tmavě hnědé, na břiše od šedé až světle šedé. Na zadních končetinách, které jsou mnohem delší než přední, jsou membrány. Chvost je pokrytá váhy, slouží jako kormidlo, ale jeho délka je téměř stejná jako tělo. Životnost muskratu je asi tři roky, ale může být v zajetí až deset.

Původní krajinou muskratů je Severní Amerika. Teď žije v Eurasii, s výjimkou tundry a lesní tundry a hlodavců ve Skandinávii, Itálii a Španělsku se také nelíbilo.

Muskrat se usadí na březích čerstvých mělkých vodních nádrží s hustou vegetací. Ale voda u jejího domova by neměla zmrznout na dno. Krmí se hlavně rostlinnými potravinami, ale pokud to nestačí, mohou jíst měkkýši, malé ryby. Muskrat žije v nory, jehož vstup do vody dělá. Byty často dělají dva příběhy, v případě změn hladiny vody. Také muskratové stavby a sklady pro zásoby na zimu. Výsledkem je vytvoření celé sítě podzemních tunelů. Méně často najdeme chaty postavené ze stonků rostlin, větví keřů a bahna. Ve výšce dosahují takováto obydlí jeden metr, vstup do nich, stejně jako v nory, je pod vodou.

Vodní volejbal

Vodní dýmka patří k rodině křečků. Získalo jméno, protože se usadilo u vodních zdrojů - řekami, jezery a rybníky. Během povodní se toto zvíře vyhýbá řekám, raději žije v loukách a zahradách.

Этот грызун обитает практически на всей территории России – исключением является Дальний Восток, районы Крайнего Севера и Восточная Сибирь. На территории Евразии распространена до побережья средиземного моря. Для обустройства жилища активно роет норы, тем самым нанося вред садам и огородам.

Длина тела с хвостом – до 25 сантиметров, хвост может занимать более половины этой длины. Грызун имеет массивное тело и короткую тупую мордочку. Мех настолько густой и плотный, что уши едва виднеются под ним. У водяной полевки серо-коричневый окрас. Хвост животного покрыт короткой и жесткой шерстью.

Vodní doloď se živí šťavnatými rostlinnými výhonky, kůrou stromu, dážďovkami a zahradními plodinami - velká kolonie těchto hlodavců může zničit celou plodinu, protože tyto hlodavci jedí velké množství jídla. Také zničí stromy, protože úplně jedí kůru na samotné základně stromu. S těmito hlodavci, což způsobuje obrovské škody na zemědělské půdě, dochází k boji. Jedy nemají moc popularitu, protože mohou poškodit rostliny. Ultrazvukové odpuzovače hlodavců se často používají na velkých loukách, jsou uspořádány různé pasti. Lidé, kteří vlastní soukromé zahrady často používají kočičí potkany k boji.

Altai pika

Vibrissae v Altai pika střední délky (50-65 mm). Silně se liší barvou a velikostí. Letní srst zádechu různých odstínů červenohnědých a hnědých odstínů, zima - od hnědé až šedé, někdy i černé kopie. Břicho je velmi tmavá s rezavou patinou. Podrážky jsou oblečeny v tmavě hnědé vlně. Délka těla 170-250 mm, délka zadní nohy 24-35 mm. Celková délka lebky se pohybuje od 39 do 58 mm.

Přední část lebky je krátká. Interorbitální prostor lebky je plochý a široký (4,2-6,0 mm, v průměru 12% délky lebky). Box mozku je zploštělý. Moláry jsou poměrně krátké. Otvírák je pokryt okrajem maxilárních kostí, palatinální a zářezové otvory jsou od sebe odděleny.

Semifosilní zbytky severních pikas jsou známé z jeskyně "Holed Stone" na r. Chusovoy, tj. Významně na jih od moderního rozdělení tohoto druhu na Uralském pásmu.

Severní pika se nachází hlavně v horských oblastech, na hřebenech av oblasti tajga, zejména v přítomnosti sutí z velkých kamenů. Na severu Sibiře jsou osady pika někdy nespojeny s kamennými místy. Ocakuje někdy významné kolonie. Stejně jako u jiných druhů vytváří zásoby trávy na zimu, umístěné do kamení nebo do skalních štěrbin. Hlas je ostře pískaný ve srovnání s některými pozorovateli s výkřikem dudáka. Údaje o reprodukci téměř neexistují.

Blackfoot Groundhog

Black-capped sako je savec veverkové rodiny hlodavců. Toto zvíře se také nazývá východní nebo Kamchatka sím.

Délka kufru skořepiny s černou čepicí dosahuje 540 mm. Délka ocasu svrchního soklu je zpravidla 28% délky jeho těla.

Ve fauně Ruska je největší typ svišťů. Srst je měkká, tlustá a dlouhá. Barva horní části těla je tmavá kvůli černě-hnědým koncovkám vlasů. Spodní část těla je namalována v okrové hrdzavé nebo okrové tóny.

Vlna po stranách má světlou, šedou barvu. Kožešina v zadní části je často malovaná v jasně červených odstínech. Horní část hlavy je malovaná černě hnědou nebo černou. Podstata vibrizů a tváří je jasná, někdy s načervenalým nádechem. Uši jsou jasně červené, pod očima jsou tmavé skvrny, hranaté tmavé rty. Zadní ocas je tmavý a vrchní část má barvu na zádech.

V kolonii marmotů se obvykle vyskytují 4-5 leté nory, asi 10 mastných (dočasných) vrhů a jedna zimní vrba. Kolonie se nacházejí na jihozápadních a jižních nízkých sněhových svazích hor, zpravidla v nadmořské výšce až 4 200 metrů nad mořem. Komory a průchody zimovního otvoru jsou umístěny v hloubce ve vrstvě půdy, která zamrzne. V zimě teplota této půdy klesne na -16 ° C a v létě se ohřívá maximálně + 2 ° C. V létě je nejlepší délka pohybů usnadněna jejich velkým rozsahem a velkým počtem výstupů z díry. V blízkosti hřišť se půda rozkládá o 40 až 50 cm hlubší než v jiných oblastech. Marmoti provádějí vnitřní dekoraci stěn hnízdní komory pomocí směsi suché trávy a země.

Divoké prase se liší od obyčejných domácích prasat s plochým tělem. (laterálně), šedo-hnědé husté štětiny, které se tvoří podél celého hřbetu v hřívu, s černou patkou a dvěma ostrými špičáky (u mužů). V noci má kanec oči tmavě červenou barvu. Mladí lidé ve věku do 3 měsíců chodí pruhovaně. Stezka divočáků dosahuje hodnoty od 12 do 18 centimetrů a má jasný vzor všech čtyř kopyt. Při chůzi zadní nohy zpravidla spadají do stopy, které zůstaly před nimi.

Jako stanoviště zvolili divoké kančí houštiny smíšených rostlin, olše, habr, dub, dub a borovicové lesy.. V stepi jsou preferovány povodně a nízké křoviny. Na horách si v létě rádi vycházejí na alpské louky. Divoké kančí jsou typické pro celou evropskou zónu Ruska, s výjimkou stepi zbavených vody a extrémně severních zemí. Také obyčejný v Primorye, Amur, v jižní části Sibiře a na Kavkaze. V posledních letech se přesunula do vnitrozemí k severovýchodu a dosáhla tak Prikamye.

Divoké divočiny se živí nejen žaludy, ale také ořechy, padlé ovoce, cibule rostlin, oddenky, hmyz a červy. Pokud vznikne příležitost, rozšiřte "dietu" na úkor ptačích vajec, kuřat, žab, hadů, hlodavců. Často jíst mrkev, hýčkat kosti. Vybírají potraviny ze země, trhají je tesáky a tvrdá náplast. V zimě jsou bažiny vybírány jako "potravinářská základna", kde se půda používá k zamrzání. K vykrmování divokých kanců vyjíždí v noci, odpočívá se ve dne.

Jelen z jelena je malý příbuzný jelena s krásnou postavou, hezkou tváří a dlouhými ušima. Po většinu roku jsou srnci drženi samostatně nebo v malých skupinkách. Během páření her muž provádí rutinní rituál a pronásleduje ženu, která běží v kruhu.

Srnčí jelen je chován jednotlivě nebo ve skupinách až deseti zvířat. Nejčastěji jsou ráno a za soumraku nejvíce aktivní - v takovém okamžiku jsou pozorovány nejen v listnatých a smíšených lesích a lese, ale iv polích, močálech, vřesovcích a v jehličnatých lesích.

Při nejmenším nebezpečí srnčí zvedne hlavu a pečlivě vrstevníky, odkud jsou slyšet podezřelé zvuky, zatímco jeho uši směřují přesně tímto směrem. Pouze samci srnci mají rohy. Charakteristické rohy se třemi procesy se objevují ve druhém roce života mužů. Avšak až ve třetím roce života zvířete dosáhnou plného rozvoje.

Mladé rohy mají měkkou, sametovou kůži, plnou husté sítě cév. Na jaře rohy osetují a muž se snaží vyčistit je z kůže a otřásat je proti kmeny a větve stromů. Roe jeleň obvykle pasou brzy ráno a za soumraku. Ochotně jí trávu, mladé pupeny na listí stromů. Zvířata zachycuje jídlo s nižšími řezáky a tvrdým žvýkacím válečkem nahoře (u přežvýkavců nejsou horní řezáky) a kousne ho.

Na podzim, když se tráva zmenšuje, srnuje více ořechů a jiných lesních plodů (žaludy, kaštany, borůvky, rakytník, bukové ovoce). Jeho zimní menu kromě toho zahrnuje žaludy, šváby a jiné kořenové plodiny pěstované na poli - dokud se první jarní tráva neobjeví na jaře. Během těžkých mrazů srnčí mladé větve ze stromů.

V Evropě jsou populace srnčích jelenů relativně sedavá a mění pouze pastviny. V zimě si vybírají méně zasněžené oblasti, kde je více keřů s mladými keři. Populace, které žijí v horách, způsobují sezónní migraci. V zimě sestoupí do dolních pásů hor, kde najdou více jídla.

Sable je dravé zvíře s nadýchanou krásnou kožešinou, cenným předmětem lovu. Toto zvíře je jedním z nejbližších "příbuzných" borovice marten - sable připomíná její vzhled a jejich zvyky se částečně shodují. Chvost, která je tak účinná v lese nebo kamenném zdi, je toto zvíře jen asi třetinu celé délky těla. Ale toto, jak ukázal život, nikdy nebyl pro člověka zásadní, neboť sobolina má v sobě vysokou hodnotu.

Slam není největší savec mezi lasicemi. Vlastnosti jeho vzhledu jsou následující:

  • Délka těla dospělého jedince je 40-58 cm, zatímco žena je obvykle poněkud kratší než muž,
  • hmotnost zvířat - asi 2 kg,
  • hlava sable má klínovitou formu, vizuálně vypadá velkou, paprsek je špičatý, uši jsou velké, se širokou základnou, trojúhelníkový tvar,
  • tlapky zvířete jsou relativně krátké a proto je jejich záda charakteristická zakřivení,
  • tvar paží je dostatečně široký, hustě pýřitý (zejména v zimě, kdy srst pokrývá i podložky a drápy), což je spojeno se zvláštnostmi sobolího životního stylu.

Kožešina zvířete je měkká, načechraná, tlustá. Barva je poměrně monochromatická - na těle je tmavě hnědá, na tlapách a ocas je černý a hnědý, na hlavě obvykle mírně lehčí než na těle. V zimě je kožešina poněkud lehčí, v létě je tmavší, takže základní tón se liší od žlutozelené až na hnědočernou. Neexistuje žádná charakteristická, jasně definovaná skvrna v krku, jen u některých jedinců je přítomna a má rozmazaný, fuzzy tvar a světlejší barvu ve srovnání s hlavní barvou kožešiny.

Žádný živočišný nebo ptácký lov se nestaral o jídlo. Má však během lovu dva hlavní soutěžící - sloupy a ermine. S nimi rozděluje sobě hlodavce, které jsou pro něj tak chutné. Pokud se tedy stane, že se setká s jedním z těchto dravců, pak za účelem zabití nežádoucího "souseda", šašek dokonce opustí kořist, který ulovil a přenáší pozornost na nepřítele.

Whitefish je ryba z rodiny lososů. Dva poddruhy žijí v Baikal-Sig-Pyzhyan a Bajkalské bělosti. Jsou lišící se počtem žábrálních tyčinek a počtem stupnic v boční lince. Sig-Pyzhian je jezerní řeka a žije v neustálé migraci. Rozmnožuje se v řekách a krmí se v jezeře. Baikalská bílá rybka je jezerní forma, která se živí a plodí v Baikalu.

Whitefish je rozložen po celém jezeře Bajkal, ale největší počet ryb žije v Barguzinských, Chivyrkuiských zátokách, v mělkých vodách Selenginsky av Malém moři.

Sigovová hmotnost dosahuje 10 kg. Puberta v bílé rybě na jezero-říční podobě se vyskytuje nerovnoměrně, muži stanou se sexuálně zralí v páté nebo šesté a ženy v sedmém nebo osmém roce života. Forma jezera se stává sexuálně zralým v osmém roce života. Plodnost se pohybuje od 35 do 55 tisíc vajec.
Sig-Pyžian uskutečňuje migraci do řek od srpna do října, Baikal whitefish vstupuje do tření v zálivu Chivyrkuy a do zálivu Mukhor v září. Trávení trvá 2-3 měsíce.

Dospívající bělomíci jedí měkkýši, bentální gammaridy, korýši, larvy hmyzu, mladé goby ryby.

Lenok je ryba rodiny lososů. Distribuováno po jezeře Bajkal a jeho přítoku.

Deset let hmotnosti ryby dosáhne 2 kg a pětinásobně - 5-6 kg. Největší z nich ulovil více než 8 kg a jeden metr dlouhý. Lenok dosáhne sexuální zralosti ve věku šesti až sedmi let, délka těla 43-46 cm a hmotnost 700-1000 g. Plodnost závisí na věku a velikosti ženy a pohybuje se od 3 do 12 tisíc vajec. Lenka se rozmnožuje v řekách, které proudí do Baikalu. Trávení se vyskytuje v květnu až červnu v oblastech s kamennou oblázkovou půdou při teplotě vody 2,5 až 9 ° C. v hloubce 0,5-1,5 m. Potraviny dospělých ryb se skládají z hmyzu, gammaridů, kaviáru a malých gobií, někdy lenok jí malé vodní ptáky a myši, které se náhodně dostanou do vody.

Taimen obyčejný nebo sibiřský - ryby rodu Taymen z rodiny Losos. Je distribuován po celém jezeře. Délka ryby dosahuje 2 metry, váha přesahuje 80 kg. Taimen typický predátor. Krmí se rybami, stejně jako malými zvířaty náhodně zachycenými ve vodě. Dosáhne sexuální zralosti ve věku 5-6 let. Na jaře se ryby zvedají k vodním tokům řek, které proudí do Baikálu, samice položí vejce v kamenných hnízdách. Plodnost pstruha - až 30 tisíc vajec.

Davatchan je rod rýže rodiny Salmon. Obývá severní část jezera Baikal, zejména v oblasti zálivu Frolikha a na pobřežních oblastech od řeky Totma po horní Angara a také v jezeře. Frolikha, odkud do stejnojmenné řeky proudí Bajkal. Je to poddruh arktického loachu. Ryba dosahuje délky 45 cm a hustotu do 1 kg. Sexuální vyspělost dosahuje šesti let. Plodnost samic od 350 do 1300 vajec.

Golomyanka je rod ryby rodiny Golomyanka včetně dvou druhů - Big Golomyanka a Dolykovský golomyanka nebo Malá Golomyanka. Jsou endemické pro Bajkal.

Golomyankas jsou průsvitné, živé ryby bez váhy a plaveckého močového měchýře s obsahem tuku ve svalové hmotě nad 40% ve Velké Golomyance a až 9% u Minor. Muži jsou mnohem menší než ženy. Velikost samic ve Velké Golomyance dosahuje 25 cm, muži - 16 cm. Dospělé ryby se živí epishura, makrohektopusem, spodními amfipodami a jejich mladými. Golomyanka je schopna odolat tlaku 125 barů a proto může žít na dně Baikalu.

Většina mláďat Golomyanka se obvykle pěstuje na podzim, malá na jaře, poté, co je jezero osvobozeno od ledu. Golomyanka může produkovat až 2000 smaží. Po narození plodu zemřou dospělí. Golomyanka je jídlo pro mnoho zvířat žijících v jezeře. To se živí pečeť a omul.

Co je Bajkal?

Takže začněte od začátku. Kde je Bajkal? Tento přírodní zázrak se nachází v centru asijského kontinentu na hranicích Buryatia a Irkutska. Jezero se rozkládá od severovýchodu k jihozápadu 620 km a má tvar srpku. Je to nejhlubší jezero na světě a také největší nádrž pitné vody. Svaté moře, které nazývají toto jezero, bylo v roce 1996 zařazeno do památky UNESCO.

Jezero Baikal se skládá z více než 150 řek a potoků a odtéká pouze jedna řeka Angara. Jedná se o úžasnou nádrž, která nikdy nevypadala za dva dny za sebou. Jezero, které je zmrazené po dobu 6 měsíců. Když se stanete tváří před touto obrovskou hromadou vody, pochopíte, jak může být příroda zároveň kreativní a tajemná. A musíme poděkovat Bajkalovi za vytvoření ráje na zemi, kde přírodní zákony řídí životy místních obyvatel a kde mají šamanští bohové konečné slovo.

Povaha Baikalu: celkový obraz

2630 druhů a odrůd rostlin a živočichů žije na Baikalu, z nichž dvě třetiny jsou endemické. Bohatost a rozmanitost rostlin a živočichů je důsledkem vysokého obsahu kyslíku v jezerní vodě, bez ohledu na hloubku. Rajčata a zvířata z Bajkalu jsou velmi rozmanité: od nejmenších zástupců až po obrovské, od vzácných až po široce rozšířené. Například nejmenší živé bytosti Bajkal jsou prvoky. Jedná se o jednobuněčné organismy, z nichž je asi 300 druhů.

Obrovská vodní plocha přitahuje mnoho ptáků, celkem bylo nalezeno 236 druhů ptáků, včetně 29 druhů vodních ptáků (kachny, racky, šediví volavky, husy, labutě).

Baikal Taiga je doma hnědého medvěda, ermine, sable, lasička, jezevčík, wolverine a chipmunk.

Jedním z nejzajímavějších obyvatel jezera je pečetí (pečeť Bajkal). Jedná se o jediný zástupce vodních savců na jezeře. Tato zvířata dosahují délky 120-150 cm a váží od 65 do 100 kg. Nejbližší příbuzní tuleňů žijí v severních mořích, jezero Ladoga a Kaspické moře.

Tajemná bajkalská pečeť: dravec hlubokého jezera

Těsnění v moderním světě hrají velmi důležitou roli. Ve srovnání s jejich konkurenty mají některé důležité výhody: například, na rozdíl od vydrů jsou tuleny opatřeny silnou vrstvou podkožního tuku, což je nejlepší tepelný izolátor. Oni nejsou tak citliví na změny životního prostředí jako manatees, a co je odlišuje od delfínů, mohou žít ve zmrazených vodách.

Není přesně známo, jak se pečeť dostala do jezera Bajkal, ale s největší pravděpodobností pronikla přes Lena do systému jezer hraničících s starobylým Bajkalem. Dokonce i dnes tulení spadají do řek a mohou bezpečně plavat tisíc kilometrů. Bajkalská těsnění tak dokonce dosáhla Mongolska přes řeku Selenga.

Dokonce před 4500 lety byly pečeti na Baikalu zdrojem jídla pro lovce. Dnes je zachycování mláďat tuleňů zcela přerušeno, přestože komerční lov dospělých stále existuje. Počet tuleňů Bajkal se dnes pohybuje od 50 do 80 tisíc kusů.

Život tuleňů začíná v pozdním jara, děti se zrodí velikostí lidského mláděte a mohou vidět světlo i přes dva metry tlustého ledu. Třídenní dítě se už naučí plavat a hrát si s rybami a ledem. Když se ponoří do vody, měl by být velmi opatrný, aby díra v ledu nezmrazila. Během měsíce opustí tuleň svůj domov a vyrazí na cestu přes jezero Bajkal.

Když se led roztaví, tuleně často migrují přes jezero, ponoří se do hloubky 400 metrů, zachycují 29 druhů ryb a korýšů obývajících jezero Baikal. Tuleni nemusí být tak inteligentní jako delfíni, ale jsou také velmi chytří. Velmi dobře znají okolí Bajkalu a velmi milují pozorování ostatních zvířat, když se plazí na slunci. Těsnění je symbolem Bajkalu a vidět ho naživu je skutečné štěstí.

Pozor! Medvědi!

Povaha Baikalu může být nebezpečná. Tiché a husté lesy taigy jsou obydlí medvědů. Ano, medvědi nebo medvídci žijí na Bajkalu, jak je místní lidé láskyplně nazývají. Lidé se s těmito zvířaty zaobírají obezřetně, ačkoli už je berou jako vlastní. Zkušený lovec nikdy nepůjde do lesa bez zbraně. Не удивительно, что медведей на Байкале называют хозяевами тайги.

В южных окрестностях озера Байкал, особенно в заселенных людьми местах, медведей не встретишь так часто, однако, двигаясь к северу, вероятность этого увеличивается. Больше всего медведей обитает именно в этой части, которая славится своей нетронутой природой и больше похожа на райское место. Меньшее количество косолапых обитает на гористом полуострове Святой Нос. Если вы хотите посмотреть красоты озера Байкал, но опасаетесь встретиться с медведями, то смело езжайте на остров Ольхон. Tam medvědi nikdy žili a nežijí. Pouze jeden medvídek se jednou potuloval, když zapomněl usnout v zimě a přešel z pevniny na ostrov na ledě.

Obyvatelé jezer

Jezero má 50 druhů ryb. Nejpočetnější skupinou jsou býci (25 druhů). Největším představitelem vodní fauny je jeseter. Sturgeon žije v jezeře Baikal v hloubce asi 50 metrů. Jsou to největší ryby žijící v jezeře. Průměrná délka této ryby Baikal je asi 2 metry a hmotnost může dosáhnout 20 kg. Sturgeon žije v průměru 60 let. Někdo to ještě nedovede, protože v oblasti jezera Baikal je spousta rybářů.

Nejznámější ryba Bajkal je golomyanka. Mají průhledné bledě růžové tělo, které dosahuje délky 15-18 cm. Když vypadají, zdá se, že svítí. Golomyanka slouží jako základní potravina těsnění Bajkal.

Kromě toho zde žije velké množství červů, měkkýšů a korýšů. Tyto korýši jsou důležitou součástí stravy ryb.

Svět rostlin

Povaha Bajkalu okouzlí někoho. Jezero je obklopeno krásnými pohořími, které dosahují výšky 2 000 metrů nad úrovní. Pobřeží je trochu drsné a rozkládá se až 2100 kilometrů. Jezero samotné se skládá z několika zátok a zátok. Celkově se Baikal skládá z 27 ostrovů, z nichž nejpopulárnější je Olkhon.

Na povrchu a pod vodou je 600 druhů rostlin, z nichž některé se nacházejí pouze zde. Typická vegetace Baikal se nachází v taji. Nejnižší poloha zaujímá především borovice a modřín. Smrk a jedle rostou o něco výš. Na jihu a v údolích řeky vidíte bříza a aspen. Dekoraci místní flóry lze považovat za 7 druhů rododendronů. Na Baikalu rostou spousty rostlin, jejichž plody jsou v ekonomice široce používány - maliny, borůvky, brusinky, divoký česnek, česnek hada atd. Bajkal je jedinečný mezi jezery, protože houby rostou ve velkých hloubkách.

Navzdory skutečnosti, že Baikal postupně a nepřetržitě vysušuje, vyzývá hosty, aby obdivovali krásnou podívanou. Divoká krajina skrývá mnoho tajemství a zde si můžete být jisti, že člověk nedokázal dobýt přírodu.

Kdy přijde

Pokud se nedostanete do Bajkalu od ledna do května, kdy téměř celý povrch jezera je pokrytý ledem až dva metry tlustý, pak přijde v létě. Většina turistů si zvolí tuto roční dobu, neboť je to nejvhodnější doba pro své expedice - zde není žádné teplo. Teplota vody v jezeře se v tomto okamžiku zvedne na 15 stupňů, vítr silný vítr, který může způsobit vlny na jezeře až do výše 5 metrů a "promíchat" vodu do hloubky 250 metrů. Baikal je v létě obzvlášť krásný.

Klima Bajkal

Už na začátku října jsou blízké hory pokryté bílým sníhovým kobercem, ale voda v jezeře zmrzne až na začátku ledna. Kvůli tloušťce ledu může být jezero pohybováno kamionem. Tam, kde je voda zmrzlá, je led jako průhledný jako sklo. Pod ním můžete vidět ryby. Tento jev je vzácný, protože drsná zima vytváří na ledě mozaiku navíjení. Poslední zbytky ledu se roztaví teprve v červnu, ale na konci srpna se voda může zahřát na 15-20 stupňů. Povaha Bajkal může přinést nějaké "překvapení". Jeden větrný den stačí k poklesu teploty vody na 10 stupňů. Bajkalské počasí může být zrádné každou sezónu. Sarma se nejčastěji vyskytuje v zimě a dosahuje rychlosti a síly hurikánu. Častým hosty jsou hrozné větry, které pravidelně poráží břeh jezera Baikal.

Bajkal je úžasné kdykoliv a ve všech jeho podobách, ale ne vždy pohostinné. Baikal je z velké části strohý, okouzlí a rozkazuje respekt. Jakmile jste byli u jezera, budete se chtít sem vrátit znovu a znovu. Povaha Bajkalu nenechá nikoho lhostejný.

Úžasná zvířata jezera Baikal

Vzhledem k původnímu vzhledu zachované přírody jezera Bajkal jsou zvířata zde symbolem jedinečnosti a jedinečnosti. Ve fauně jezera Baikal je fauna zastoupena v celé své rozmanitosti. V současné době existuje asi 53 druhů ryb, z nichž nejběžnější jsou lipyl, omul a bílý rybník.

Každý druh ryby je jedinečný svým způsobem. Například dnes Baikal omul je lahodnou pochoutkou. V celém světě je chválen neobvyklý, zvláštní vůně a jemné maso. Kromě toho je Baikal omul hlavní komerční Baikal a předmětem sportovního rybolovu.

Bohatá přirozená rozmanitost Bajkal umožňuje živobytí uvnitř jezera a jeho okolí široké škále volně žijících živočichů. Mezi nejvýznamnější druhy patří:

Elk elk je jedno z největších zvířat v regionu Bajkal. Hmotnost losu může dosahovat až 500 kg. Charakteristickým rysem mužů jsou obrovské rohy, které se každoročně mění na nové.

Pižmoň nebo jelen, nejvýše 1 metr. Úplná nepřítomnost rohů je nahrazena dlouhými špičáky.

Zlatý orel je nejčastější v oblasti Bajkal v rodině orlů.

Pohřební orlice je pravděpodobně nejkrásnější z ptáků žijících v oblasti Bajkal. Posvátný pták místních národů. Silné tlapky, světlá barva hlavy a tmavé pero zbytku těla - standard pro celou rodinu ptáků.

Zjistěte, jaké zvíře žije pouze v Bajkalu

Bajkalská pečeť je typ těsnění, který žije pouze v Bajkalu, tedy ve sladké vodě. V současné době jejich počet činí až 100 tisíc osob. Jedná se o velmi zvědavé a inteligentní zvíře, které je snadno trénované a vyškoleno. Může vážit až 140 kilogramů a délku až 1,7 metru.

Tuleň Baikal je vrcholem potravinového řetězce Bajkal. Nebezpečí pro ni je jen člověk.

Tuleni mohou být loveni. Její maso je jíst, oblečení je vyrobeno z kožešiny a ploutve jsou považovány za pochoutku.

Místní obyvatelé věří, že tuk pečeti je léčivý a používá se k plicnímu onemocnění.

zoo-club-org