Zvířata

Kde žijí tučňáci?

Pin
Send
Share
Send
Send


Pravděpodobně nejúžasnější ptáci na naší planetě jsou tučňáci. Zajímavé skutečnosti o těchto roztomilých tvarech, které vám předkládáme v tomto článku. Jedná se o jediný pták, který dokonale plave, ale nemůže létat. Kromě toho tučňák může chodit vzpřímeně. Jedná se o beztrestný pták, který patří do řádu tučňáka.

Habitat

Rozsáhlé území, zejména v chladnějších oblastech jižní polokoule, jsou místa, kde žijí tučňáci. Největší populace jsou zaznamenány v Antarktidě. Kromě toho se v Jižní Africe a jižní Austrálii cítí velmi dobře. Prakticky celá pobřežní čára Jižní Ameriky je území, kde žijí tučňáci.

Původ názvu těchto ptáků má tři verze. První vysvětluje to s kombinací slov "pero" a "gwyn" - "bílá". Jednou patřil k bezkřídlé auk (nyní vyhynulý). Vzhledem k tomu, že tito ptáci mají podobný vzhled, jméno přešlo na tučňáka.

Podle druhé verze se tučňák dostal od svého anglického slova "pinwing", který se označuje jako "křídlovka". Podle třetí verze jménem ptáka pochází z latiny pinguis, což znamená "tučný".

Císař Penguin

Největší a nejtěžší pták: hmotnost muže může dosáhnout 40 kg a délka těla je asi 130 cm. Peří je černé na zádech, bříško je bílé a na krku vidíte charakteristické skvrny jasně žluté nebo oranžové barvy. Císařští tučňáci jsou obyvateli Antarktidy.

Král Penguin

Venku je velmi podobná císařskému, ale poněkud nižší než velikost: délka těla je asi 100 cm a jeho hmotnost nepřesahuje 18 kg. Kromě toho má tento druh jinou barvu - zadní část je pokryta tmavě šedou, někdy téměř černé peří, bříza je bílá a na boky hlavy a na hrudi jsou umístěny jasně oranžové skvrny. Tito ptáci obývají pobřežní vody zálivu Lusitania, na ostrovech Tierra del Fuego, jižní a sendvičové, Kerguelen a Crozet, Macquarie a Jižní Georgie, princ Edward a Hurd.

Northern Crested Penguin

Druh, který je v současné době ohrožen. Je to malý pták asi 55 cm dlouhý s hmotností 3 kg. Zadní a křídla jsou šedo-černá. Břicho je bílá. Žluté obočí jdou do trámů jasně žlutých peří, které se nacházejí na straně očí. Na hlavě tučňáka je černý hřeben, který dává tomuto druhu jméno.

Hlavní část obyvatelstva obývá ostrovy Impermeable a Gough, Tristan da Cunha, které se nacházejí v Atlantském oceánu.

Zlatovlasý tučňák

Délka těla tučňáka se pohybuje v rozmezí 76 cm, váha - přesahuje 5 kg. Barva je typická pro všechny tučňáky, ale s jednou zvláštností: nad očima jsou neobvyklé zvonky zlatavých peří. Zlatovlasý tučňáci obývali jižní břehy Indického oceánu, Atlantik a jsou méně obyčejní na severu Antarktidy, stejně jako na ostrovech Sub-Antarktidy.

Externí funkce

Na zemi, tento neobvyklý pták, neschopný létat, vypadá poněkud nepříjemně kvůli strukturním rysům končetin a těla. Penguins mají zjednodušený tvar těla s dobře vyvinutým svalstvem hrudního kýlu - často tvoří jednu čtvrtinu celkové hmotnosti ptáka.

Tělo tučňáka je baculaté, mírně stlačené ze strany, pokryté peřím. Hlava není příliš velká, umístěná na pružném a pohyblivém, ale krátkém krku. Zobák těchto ptáků je silný a ostrý.

Zajímavosti o tučňácích souvisejí s jejich strukturou. V průběhu vývoje a životního stylu byly křídla tučňáka modifikovány a změněny na ploutve: pod vodou se otáčejí jako šroub v ramenním kloubu. Nohy jsou tlusté a krátké, se čtyřmi prsty, které jsou spojeny plaveckými membránami.

Na rozdíl od většiny ptáků jsou nohy tučňáka znatelně posunuty dozadu, což způsobuje, že pták drží své tělo, je na zemi, přísně svisle. Krátký ocas, který se skládá z dvaceti tvrdých peří, pomáhá udržet tučňáka v rovnováze: pták se na něj nakloní, je-li to nutné.

Dalším zajímavým faktem o tučňácích je, že jejich kostra je tvořena nedutými trubkovitými kosti, která je typická pro ptáky. Jejich kosti jsou spíš jako kosti mořských savců. Pro tepelnou izolaci tučňáci mají tukovou tukovou rezervu, její vrstva dosahuje tří centimetrů.

Peří tučňáka je husté a husté: krátké, malé peří pokrývají tělo ptáka jako dlaždice, chrání je před mokrou studenou vodou.

Způsob života

Tučňáci jsou pod hladinou hledat potravu po delší dobu, ponořili se do hloubky tří metrů a pokrývali vzdálenosti asi třiceti kilometrů. Je úžasné, jak rychle se tučí tučňáci - může dosáhnout 10 km za hodinu. Zástupci některých druhů se mohou ponořit do hloubky 130 metrů. Když tučňáci nepřijíždějí do období páření a netrpí jejich potomstvem, jsou od pobřeží vyloučeni na poměrně dlouhých vzdálenostech (až 1000 km).

Pro zrychlení pohybu na zemi, tučňák leží na břiše a rychle sklouzne na sněhu nebo ledu, tlačí své končetiny. Tento způsob přepravy umožňuje ptákům dosáhnout rychlostí až 6 km / h. Za přírodních podmínek tučňák žije asi dvacet pět let. V zajetí, s patřičnou péčí, se toto číslo zvyšuje na třicet.

Co tují tučňáci?

Pro jednoho lovu tučňák dělá z 190 na 900 ponorů. Přesné číslo závisí na klimatických podmínkách, druhu tučňáka, potřebě krmení. Zajímavé je, že ústní část drůbeže je postavena na principu čerpadla: do zrnku nasává středně velkou kořist. Během krmení v průměru ptáci plavou asi třicet kilometrů a jsou téměř osmdesát minut denně v hloubce více než tři metry.

Základem stravy tučňáků je ryba. Ale co tují tučňáci (kromě ryb)? Vták s potěšením snáší chobotnice, malé chobotnice a malé měkkýše. Mladí lidé se živí polosamžitými potravinami, které rodiče opalují ze žaludku.

Jak spí tučňáci?

Odpověď na tuto otázku je pro mnohé z našich čtenářů zajímavá. Tučňáci spí zatímco stojí, udržují tělesnou teplotu během spánku. Zajímavosti o tučňácích jsou spojeny s tímto stavem ptáků. Doba strávená spaním je přímo závislá na teplotě vzduchu - čím nižší je teplota, tím kratší je spánek. Ptáci spali během mletí déle: během tohoto období jíst málo a další spánek jim umožňuje snížit výdaje na spotřebovanou energii. Navíc tučňáci spí, zatímco se vajíčka vylíhnou.

Zajímavosti o tučňácích. Antarktida Penguins: Popis

V Evropě, vtipné ptáci v černém "tailcoats" stal se známý na počátku šestnáctého století díky námořníkům z Portugalska. Zajímavé skutečnosti o tučňácích okamžitě vzbudily evropské sympatie k nim. Jméno "tučňák" pochází z anglického slova penguin. Podle jedné z existujících verzí přeložené z velštiny pengwyn znamená - bílá hlava. Co je velmi vhodné pro popis těchto zajímavých bytostí přírody. Antarktičtí tučňáci jsou jediní ptáci na planetě, kteří nemohou létat, ale plavou a dobře se pohybují po zemi.

Druhy antarktických tučňáků

Tato rodina bezletých ptáků obsahuje asi dvacet druhů. Lidé vědí mnoho zajímavých informací o tučňácích. Zástupci každého druhu mají své vlastní zvědavé rysy, které je odlišují od sebe.

Magellanické a nádherné tučňáky patří k jednomu z nejmenších druhů na pokraji vyhynutí.

Adele - nejběžnější typ celé rodiny. Jméno ptáka získané jménem oblasti, kde byly poprvé viděny - Adele Land.

Galapágy - severní představitelé rodu. Žijí velmi blízko rovníku v souostroví Galapágy při vysokých teplotách, které nejsou typické pro tučňáky. Tyto soucitné, bohužel, mohou brzy zmizet z obličeje Země, jsou ohroženy vyhynutím.

Papuán - tento druh je na třetím místě po císařských a královských tučňácích.

Kámen - tito členové rodiny jsou agresivní a hluční, vyznačují se tím nejhoršími dispozicemi.

Imperial - nejznámější druh na světě. Vedle velkých rozměrů vyniká mezi jejich spolužáky mimořádnou tolerancí na těžké mrazy. Studené ptáky je to jedno. Jsou dokonce nalezeny na pevnině Antarktidy.

Je velmi smutné říci, že v naší době je většina druhů ohrožena vyhynutím.

Penguins habitat

Tučňáci v přírodě žijí pouze na jižní polokouli planety. Jejich stanoviště je Antarktida, Austrálie, Jižní Amerika, Jižní Afrika a Nový Zéland. Ptáci se nacházejí v tropických oblastech, ale to neznamená, že místní vodní útvary jsou převážně chladné. Ostrovy Galapágy jsou nejteplejším sídlem ptáků bez letu. Největší osady tučňáků jsou pozorovány na pobřeží Antarktidy, v blízkosti ostrovů a obrovských ledových plání.

Tučňáci Antarktidy, v závislosti na kategorii druhů, se významně liší podle hmotnosti, výšky a vzhledu. Jejich hmotnost se může pohybovat od 1 do 45-50 kg a růst se pohybuje od 30 cm do 1 metru, ačkoli existují některé osoby, které jsou mnohem vyšší a masivnější. To závisí na klimatu, v němž žijí ptáci. Na těch místech, kde je teplota vzduchu nižší, žijí největší druhy, cimbalový tučňák se stává vedoucím v tomto seznamu. Nejmenší tučňáci žijí na Novém Zélandu a Austrálii a nazývají tento typ "malých tučňáků". Jejich hmotnost je pouze asi jeden kilogram.

Tělo ptáků je zjednodušeno, díky tomu mohou volně a chytře plavat pod vodou. Vyvinuli svaly, svalová hmotnost je asi 30% celkové tělesné hmotnosti. Kosti jsou husté bez dutin, to rozlišuje tučňáky od létajících ptáků, jejichž kosti jsou tubulární a lehké.

Tři vrstvy mnoha vodotěsných "chloupků" jsou peřím hezkých mužů v "occích". Vzduch mezi peřím ohřívá tělo při plavání ve studené vodě. Během období chleba se opeření úplně změní. Během změny "oblečení" ptáci nemohou plavat, takže musí zůstat hladní, dokud se "nezmění" na nové peří. Stojí za zmínku, že tučňáci nezmrazují v důsledku třícentimetrové vrstvy tuku.

Chov

V období chovu jsou mláďata chovu tučňáků shromažďována ve velkých koloniích. Doba sňatku u různých druhů prochází v různých časech. Chcete-li inkubovat vejce, ptáci stavějí hnízda z toho, co je "po ruce". Mohou to být kameny, tráva, listy. Výjimkou jsou císař a královští tučňáci, vkládají vejce do zvláštního záhybu na žaludku. Tam jsou před výskytem kuřat.

Doba inkubace trvá jeden až dva měsíce. Pokud byly zpočátku dvě vejce a dvě vylíhnuté kuřata, pak rodiče věnují veškeré pozornosti prvnímu dítěti a druhé dítě v důsledku takového nespravedlivého zacházení s otcem a matkou může zemřít hladem, což se ve většině případů děje.

Přirozené nepřátele

Život tučňáků je neustále ohrožen. V přírodě se tyto rozkošné nepřátelské bytosti oplývají, bez ohledu na ničivé lidské činnosti, které nejvíce ovlivňují snižování populace ptáků Antarktidy.

Nejtěžší je pro malé tučňáky, z nichž asi 50% zemře v prvním roce svého života. Hlavní nepřátelé kuřat jsou dravci, jako je obří southern petrel. Vedle nebezpečí, že budou zabíjeny drápy, jsou děti neustále vystaveny smrti z hladovění.

Mořští dravci jsou považováni za přirozené nepřátele dospělých tučňáků. Patří sem žraloci, zabijáci, tuleni, leopardi a mořští lvi. Asi 6-10% ptáků zahyne následkem kolize s těmito zvířaty.

K výše uvedeným skutečnostem můžeme dodat skutečnost, že divoké psy, které opustili lidé, jsou také velmi nebezpečné pro osídlení pomalých bytostí, které nejsou schopné uniknout z nepřátel na zemi. Ve dvacátém století byly celé kolonie tučňáků zničeny divokými psy na ostrovech Galapágy.

Struktura těla

Příroda se ujistila, že tučňáci se dovedou pohybovat vodou, takže jejich tvar těla je zjednodušený. Ptáci mají silné svaly. Struktura kostní tkáně pomáhá pracovat s křídly jako šrouby. Vrozené zařízení pomáhá lovit ve vodě.

Hrudník tučňáka má výrazný kýl. Svaly jsou připevněny ke kýlu a lopatkám. Je zodpovědná za zvedání křídla.

Penguins lze pozorovat silně zkrácený ocas, který má tendenci vykonávat funkci kormidla.

Kosti tučňáků nejsou trubkovité jako ostatní ptáci, ale mají vnitřní dutiny. Jsou to podobné kosti tuleňů, delfínů.

Termoregulace a peří

Ptáci na severu nezmrazují. Proč Ptáci mají speciální opeření: husté, krátké peří hustě pokrývají tělo a sousedí s sebou. Taková struktura neumožňuje, aby teplo opustilo tělo ptáka a vítr - vyfukoval ho.

Druhým ochranným faktorem je tloušťka vrstvy až 1 cm. Díky němu tučňáci plavou v ledové vodě. Křídla a tlapky však postrádají peří - to jsou nejslabší body. Aby nedošlo k zmrazení, u ptáků je stanovena termoregulace: když jsou končetiny velmi chladné, dodává se jim teplá arteriální krev. Po dosažení problémových oblastí přenáší své teplo do žilní krve, která jde zpět k tělu.

Zrak a sluch

Oči jsou přizpůsobeny skutečnosti, že ptáci tráví většinu času pod vodou. Rohovka je plochá, takže se vyskytuje mírná krátkozrakost. Kontrakce žáků umožňuje, aby si oko zvyklo na osvětlení v různých hloubkách.

Struktura uší není vyznačena jasnou čarou. Když jsou ponořeny, sousedí s tělem a jsou těsně pokryty peřím, což zabraňuje průniku vody do ušních štítů.

Nádherný nebo žlutý Eyed

Vzácné stvoření, které se liší od miniaturního hezkého velkého rozměru. Jsou to dvakrát více trpaslíků. Na hlavě je jasný pás, malovaný žlutě.

Pták je středně velký. Při délce těla 65 cm dospělá osoba váží 6 kg. Břicho je barva bílá, zadní část je černá. Oči jsou obklopeny bílým kruhem. Adelie jediným stanovištěm je Antarktida a všechna přilehlá území: jižní Shetlandské ostrovy a Orkneyovy ostrovy.

Subantarctic nebo papuán

Pokud umístíte jednu řadu hlavního císařského, královského a papuánského tučňáka, ten druhý bude obsadit 3. místo v délce a hmotnosti těla. Délka těla je 85 cm a váha ptáka je 7-8,5 kg.

Pro tento druh je typickou barvou bílé bříško a tmavá zadní část. Paws a zobák jasně oranžová.

Kde žijí tučňáci? Subantarctic zone, Antarktida - oblast druhů papuánů.

Galapágy

Jedna z odrůd spekulativních tučňáků. Habitát se nevyskytuje v chladných kontinentech. Nacházejí se na ostrově Galapágy, kde teplota vzduchu vzácně klesá pod +18 ° C. Zástupci dospělého druhu se svým potomstvem koupají v teplé vodě, jejíž teplota není typická pro tučňáky. Ona je +22 S. Galapagos tučňáci živí malými rybami, korýši. Při délce těla 0,5 metru pták váží 2,5 kg.

Které přezdívky nedostaly pozornost tučňáka. To je také nazýváno black-legged, osel a africký. Dospělý zástupce druhu s délkou těla 65 cm má tělesnou hmotnost 3 až 4 kg. V dolní části břicha je zakřivený černý proužek, podobný podkovi. Taková maličkost rozlišuje tučňáka z jiných druhů.

Černošské krásy žijí v Namibii, zbožňují pobřežní oblasti studeným proudem, kde položí vejce.

Kolik tučňáků žije

Průměrná délka života ptáků bez letu závisí na druhu. Životnost malých druhů je ekvivalentní 10-12 let. Císařští nebo královští představitelé rodiny za dobrých podmínek a přiměřené výživy mohou žít čtvrt století. Pro ptáky bez letu, savce, dravé ryby, velké ptáky jsou velkým nebezpečím.

Tučňáci žijící v zoo nejsou ohroženi. Oni jsou pečliví a nepřístupní svým přirozeným nepřátelům. To však nemá vliv na životnost.

Studie ukázaly, že tučňáci jsou ptáci, kteří jsou citliví na infekční onemocnění dýchacího traktu. Při masové infekci zemřou celé kolonie. V pingvináriu můžete komunikovat s ptáky. S dobrou údržbou a vhodným ošetřením může být život ptáka prodloužen na 30 let.

Je tučňák zvíře nebo pták?

Tučňáci mají křídla, ale nemohou létat. Otázkou je, že tučňák je pták nebo zvíře? Ve skutečnosti se dospělé exempláře mohou dostat do ovzduší, ale jejich let je omezen malými vzdálenostmi.

Tučňáci jsou sedaví, mají všechno po ruce,. Na základě životního prostředí lze konstatovat, že tučňák je pták a přestal létat.

Penguin - popis, popis, struktura.

Všichni tučňáci mohou dokonale plavat a ponořit se, ale naprosto nemohou létat. Na zemi vypadá pták poněkud nepříjemný kvůli strukturním rysům těla a končetin. У пингвина обтекаемая форма тела с сильно развитой мускулатурой грудного киля, которая нередко составляет четверть от общей массы. Тело пингвина довольно упитанное, чуть сжатое с боков и покрыто перьями. Не слишком крупная голова находится на подвижной, гибкой и довольно короткой шее. Клюв пингвина сильный и очень острый.

Крылья пингвина в результате эволюции и образа жизни видоизменились в эластичные ласты: при плавании под водой они вращаются в плечевом суставе по принципу винта. Ноги короткие и толстые, имеют по 4 пальца, соединенных плавательными перепонками. Na rozdíl od ostatních ptáků jsou nohy tučňáka výrazně zatišleny, což nucuje ptáka udržet jeho tělo svisle, zatímco je na zemi.

K udržení rovnováhy pomáhá tučňák krátký ocas, který se skládá z 16-20 tvrdých peří. V případě potřeby se pták prostě nakloní, jako na stánku.

Foto: John Kendrick

Skelet tučňáka se netýká dutých trubicovitých kostí, což je obvyklé u ostatních ptáků: kosti tučňáků jsou strukturálně připomínající kosti mořských savců. Pro dosažení optimální tepelné izolace má tučňák impozantní tuk ve vrstvě 2-3 centimetrů.

Peří tučňáků je husté a husté: jednotlivé malé a krátké peří pokrývají trup ptáka jako dlaždice, chrání je před mokrou studenou vodou. Barva peří u všech druhů je téměř totožná - tmavá (obvykle černá) záda a bílé břicho.

Jednou za rok tučí tučňák: nové pero roste s různými rychlostmi, vytlačuje staré peří, tak často pták během období chleba má neúnavný roztrhaný vzhled. Během moltů jsou tučňáci pouze na zemi, snaží se skrývat před nárazy větru a jíst absolutně nic.

Vyhánění tučňák. Fotografie od Paula Severa

Velikost tučňáků se liší v závislosti na druhu: například císařský tučňák dosahuje délky 117-130 cm a váží od 35 do 40 kg, zatímco malý tučňák má délku těla pouze 30-40 cm, zatímco hmotnost tučňáka je 1 kg.

Při hledání jídla mohou tučňáci strávit spoustu času pod vodou, ponořit se do tloušťky o 3 metry a překonat vzdálenosti 25-27 km. Rychlost tučňáka ve vodě může dosáhnout 7-10 km za hodinu. Některé druhy se ponoří do hloubky 120-130 metrů. V době, kdy tučňáci nemají zájem o páření a péči o potomstvo, jsou daleko od pobřeží a plavou se k moři na vzdálenost 1000 km.

Na zemi, pokud je třeba rychle pohybovat, tučňák leží na břiše a tlačí s končetinami rychle klouže na led nebo sníh. Pomocí této metody pohybu vyvinou tučňáci rychlost 3 až 6 km / h.

Životnost tučňáka v přírodě je 15-25 let nebo více. V zajetí s ideální držbou drůbeže se tato hodnota někdy zvyšuje na 30 let.

Nepřátelé tučňáků v přírodě.

Tučňák má bohužel nepřátele ve svém přirozeném prostředí. Rackové s potěšením nakládají vejce tučňáků a bezmocné kuřata - chutnou kořistí pro skua. Tuleni, zabijáci, leopardi a mořští lvi loví tučňáky v moři. Nenechte se odmítnout diverzifikovat své menu plný tučňák a žraloky.

Kde žijí tučňáci?

Geografická distribuce těchto ptáků je poměrně rozsáhlá, ale preferují chlad. Tučňáci žijí ve studených zónách jižní polokoule, z nichž většina jsou shluky pozorované v oblasti Antarktidy a Sub-Antarktidy. Oni žijí také v jižní Austrálii a Jižní Africe, nacházejí se téměř v celé pobřežní čáře Jižní Ameriky - od Falklandských ostrovů po Peru, na rovníku, který obývají ostrovy Galapágy.

Druhy tučňáků, fotografií a jmen.

Moderní klasifikace tučňáků zahrnuje 6 rodů a 19 druhů. Níže jsou uvedeny popisy několika odrůd:

  • Císař tučňák (latin aptenodytes forsteri) - Jedná se o největší a nejtěžší tučňáka: hmotnost muže dosahuje 40 kg s délkou těla 117-130 cm, ženy jsou o něco menší - s nárůstem 113-115 cm váží průměrně 32 kg. Peří na zadní straně ptáků je černé, bříško je bílé a na krku jsou charakteristické skvrny oranžové nebo jasně žluté. Císařští tučňáci obývají pobřeží Antarktidy.

  • King Penguin (latin aptenodytes patagonicus) velmi podobný císařskému tučňákovi, ale liší se od něj ve více skromné ​​velikosti a barvě peří. Velikost královského tučňáka se pohybuje od 90 do 100 cm. Hmotnost tučňáka je 9,3-18 kg. U dospělých je záda tmavě šedá, někdy téměř černá, břicho je bílá, na stranách tmavé hlavy a v oblasti prsou jsou umístěny jasně oranžové skvrny. Habitáty tohoto ptáka jsou Jižní Sandwichovy ostrovy, ostrovy Tierra del Fuego, Crozet, Kerguelen, Jižní Georgie, Macquarie, Hurd, Prince Edward, pobřežní vody Lusitania Bay.

  • Penguin adeli (lat. Pygoscelis adeliae) - pták střední velikosti. Délka tučňáka je 65-75 cm, váha je asi 6 kg. Zadní část je černá, břicho je bílá, charakteristickým znakem je kroužek bílé barvy kolem očí. Tučňáci Adele žijí v Antarktidě a na sousedních ostrovech: Orkney a jižní Shetlandské ostrovy.

  • Northern Crested Penguin (lat. Eudyptes moseleyi) - ohrožený druh. Délka ptáka je asi 55 cm, průměrná hmotnost je asi 3 kg. Oči jsou červené, břicho je bílá, křídla a zad jsou šedo-černé. Žluté obočí hladce navazuje na svazky žlutého peří, které se nacházejí na očích. Na hlavě tučňáka vyčnívají černé peří. Tento druh se vyznačuje kratším peřím a užším obočím od tučňáka jižní (latinský: Eudyptes chrysocome). Hlavní část populace žije na ostrovech Gough, Impregnable a Tristan da Cunha, které se nacházejí v jižním Atlantickém oceánu.

Foto: Brian Gratwicke

  • Golden-tučňák tučňák (zlatý tučňák) (lat. Eudyptes chrysolophus) To má typické zbarvení pro všechny tučňáky, ale liší se jedním znakem ve vzhledu: tento tučňák má velkolepé banda zlaté barvy peří nad oči. Délka těla se pohybuje mezi 64 - 76 cm, maximální hmotnost - o něco více než 5 kg. Zlatí vlasy tučňáci žijí podél jižního břehu Indického oceánu a Atlantiku, jsou méně obyčejní v severní části Antarktidy a na Tierra del Fuego, hnízdí na dalších ostrovech Sub-Antarktidy.

Autorská fotografie: Butterfly voyages - Serge Ouachée

  • Gentoo tučňák (Latinský Pygoscelis papua) - největší tučňák ve velikosti po císařském a královském. Délka ptáka dosahuje 70-90 cm, hmotnost tučňáka je od 7,5 do 9 kg. Černé zadní a bílé břicho - typická barva ptáků tohoto druhu, zobák a nohy jsou namalovány v oranžově-červeném odstínu. Habitus tučňáků je omezen na Antarktidu a ostrovy v oblasti Sub-Antarktidy (Ostrov prince Edwarda, Jižní Sandwich a Falklandské ostrovy, Heard Island, Kerguelen, Jižní Georgie, Jižní Orkney ostrovy).

Autor fotografie: Jerzy Strzelecki

  • Magellanský tučňák (lat. Spheniscus magellanicus) má délku těla 70-80 cm a hmotnost přibližně 5-6 kg. Barva peří je typická pro všechny druhy tučňáků, rys je 1 nebo 2 černé pruhy na krku. Magellanic tučňáci hnízdí na Patagonian pobřeží, na Juan Fernandez ostrovy a Falklandy, malé skupiny žijí v jižním Peru a Rio de Janeiro.

  • Antarktický tučňák (Latinský Pygoscelis antarctica) dosahuje výšky 60-70 cm a váží ne více než 4,5 kg. Hřbet a hlava jsou tmavě šedé a tučňák je bíle. Na hlavě je černý pruh. Antarktičtí tučňáci žijí na pobřeží Antarktidy a na ostrovech sousedících s kontinentem. Nacházejí se také na ledovcích v Antarktidě a na Falklandských ostrovech.

Foto: Greg Lasley

  • Speckled penguin, stejné tučňák tučňák, tučňák s černými nohama nebo Africký tučňák (lat. Spheniscus demersus) dosahuje délky 65-70 centimetrů a váží od 3 do 5 kg. Charakteristickým rysem ptáka je úzký pás černé barvy, zakřivený ve tvaru podkovy a procházející břichem od hrudníku po tlapky. Obdivovatel tučňáka žije na pobřeží Namibie av Jižní Africe, hnízdí podél pobřežní linie ostrovů s chladným bengálským proudem.

Foto: Awie Badenhorst

  • Malý tučňák (lat. Eudyptula minor) - nejmenší tučňák na světě: pták je 30-40 cm vysoký a váží asi 1 kg. Zadní část malého tučňáka je v modro-černé nebo tmavě šedé, oblast prsou a horní část nohou jsou bílé nebo světle šedé. Tučňáci žijí na pobřeží jižní Austrálie, Tasmánie, Nového Zélandu a na přilehlých ostrovech - Stewart a Chatham.

Foto: JJ Harrison

Nejmenší tučňák na světě. Autor fotografie: Fir0002

Dělají tučňáci?

Je obtížné jednoznačně odpovědět na takovou otázku. Dnes je člověk nepravděpodobné, že rozhodne o takové pochoutce, i když v extrémních podmínkách může být všechno. Podle některých zpráv obsahují jídla tučňáka na svém menu některé národy obývající území Antarktidy.

Potvrzené důkazy o spotřebě tuňáka pro jídlo jsou informace z knihy "Antarktická odysea" od R. Priestleyho. Podrobně popisuje hon na tučňáky členy expedice, aby nezemřeli z hladovění kvůli nedostatku rezerv. Je pravda, že se to stalo už dávno, na počátku dvacátého století, a bylo způsobeno nepředvídatelnými okolnostmi, kdy se expedice náhle zvýšila. Podle jeho účastníků byla prsa tučňáka hodnocena svou nutriční hodnotou kvůli obsahu tuku a neměla špatnou chuť.

Penguin: popis, struktura, vlastnosti. Jak vypadá tučňák?

Bez výjimky jsou tučňáci prvotřídní plavci, kteří dokáží dokonale ponořit. Ale bohužel ze slova vůbec nejsou schopni létat. Ano, a na zemi se pohybují velice nepříjemně kvůli zvláštnostem struktury jejich těla.

Tělo tučňáka má zjednodušený tvar a vyvinuté svaly hrudního kýlu, které někdy činí čtvrtinu celkové hmotnosti tohoto ptáka. Také tělo tučňáků je obvykle poměrně baculaté (zde si pamatujeme latinský název tohoto ptáka) a je pokryto peřími po stranách.

Hlava tučňáka není příliš velká, ale nachází se na pohyblivém, pružném a krátkém krku a má silný a ostrý zobák.

Proč křídla tučňáka, pokud nemůže létat? Taková legitimní otázka může vzniknout a my jí odpovíme. Faktem je, že křídla tučňáka v procesu vývoje se změnily na ploutve, které se během plavání otáčejí v ramenním kloubu podle principu šneku, to vše přemění tučňáka na vynikajícího plavce.

Nohy tučňáka jsou krátké a zároveň tlusté, se 4 prsty na každé noze, propojené plaveckými membránami. Skutečná struktura nohou a vede k tomu, že tučňáci se pohybují tak směšně a nepříjemně, jsou navrženi tak, aby museli udržovat tělo přísně svisle k povrchu země.

Tučňáci mají krátký ocas skládající se z 16-20 peří, pomáhá jim udržovat rovnováhu, a pokud je to nutné, mohou se na ně dokonce spoléhat, jako by na stánku.

Trup tučňáka, na rozdíl od jiných ptáků, nespočívá v dutých trubicovitých kostech, kosti tučňáka se podobají těm savců. Těžké antarktické studené tučňáky pomáhají přenést zásoby oteplování tuků, které mají vrstvu 2-3 centimetrů.

Peří tučňáků je husté a husté, trup ptáka je pokryt peřími jako dlaždice a chrání je také před mokrou studenou vodou. Barva peří a tučňáků jsou pro všechny stejná - tmavá zadní část a bílé bříško.

Přibližně jednou za rok penguins molt, staré peří vypadnou a nové rostou na svém místě. Během tohoto období jsou tučňáci umístěni výlučně na zemi, kde se snaží maximálně chránit před nárazy větru a za chladného počasí.

Tučňáka během natáčení.

Velikost tučňáků se liší v závislosti na druhu, například největší císařský tučňák má délku 117-130 cm a hmotnost až 40 kg. Malý tučňák má délku pouze 40 cm a váží v průměru asi 1 kg.

Adelie Penguin

Tito tučňáci mají střední velikost, délka Adelie je 65-75 cm, váha - 6 kg. Výrazným znakem tohoto typu je také přítomnost bílých kroužků kolem očí. Adelie tučňáci žijí v Antarktidě a na některých přilehlých ostrovech (Orkney, jižní Skotové).

Papuán tučňák

Tento tučňák zaujímá čestné druhé místo po císařském, jeho délkou dosahuje 90 cm, jeho hmotnost je až 9 kg. Také typický pro tento typ tučňáka je jeho zobák, který je malován oranžově-červenou barvou.

Magellanský tučňák

Magellanský tučňák, jak naznačuje jméno, žije v údolí Magellan, v Jižní Americe. Délka těla magellanského tučňáka je 70-80 cm, váha 5-6 kg. Barvení těchto tučňáků je charakterizováno přítomností jednoho nebo dvou černých pruhů kolem krku.

Antarktický tučňák

Tento tučňák, který žije na pobřeží Antarktidy a na přilehlých ostrovech, má navíc k podpisu tučňáka zabarvení další černý proužek, který běží podél hlavy. Její délka je 60-70 cm, váha 4-5 kg.

Spectacled Penguin

Také známý jako tučňák tučňák, tučňák černý nebo africký tučňák. Na rozdíl od svých partnerů, kteří žijí v chladných podmínkách Antarktidy, žije tento tučňák v Jihoafrické republice, na území Jihoafrické republiky (Jižní Afrika), nacházejí se také na pobřeží sousední Namibie, ale pouze v místech, kde je chladný oceánský proud. Také od svých příbuzných se tyto tučňáci vyznačují úzkým černým pruhem ve tvaru podkovy umístěné na hrudi.

Malý tučňák

Tento typ tučňáka je nejmenší v rodině tučňáků, jeho růst není větší než 40 cm, s hmotností do 1 kg. Tito malí tučňáci žijí na pobřeží Austrálie, Nového Zélandu, Tasmánie a přilehlých ostrovů.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org