Zvířata

Bear: fotografie a popis

Pin
Send
Share
Send
Send


Tyto mocné zvířata, které všichni známe už od dětství. Ale jen málo lidí ví, jaké druhy medvědů existují. Obrázky v dětských knihách nás nejčastěji zavádějí do hnědých a ledních medvědů. Ukázalo se, že na Zemi existuje několik druhů těchto zvířat. Poznejme je lépe.

Vzhled medvěda

Pokud porovnáváte medvědy s jinými predátory, liší se v nejvíce monotónním vzhledu, vlastnostech vnitřní struktury, velikosti. V současné době jsou největšími zástupci pozemských dravých zvířat. Například lední medvědi mohou dosáhnout délky těla až tři metry s hmotností 750 a dokonce i 1000 kg!

Kožešina zvířat má dobře vyvinutý podsada, je spíše drsná na dotek. Srst je vysoká. Jen malajský medvěd se nemůže pochlubit takovým kožichovým pláštěm - jeho srst je nízká a vzácná.

Barva různorodá - od černé po bílou, může být kontrastována. Barva sezóny se nezmění.

Způsob života

Různé druhy medvědů žijí v různých podmínkách. Cítí se skvělí v stepi a vysočině, v lesech a v arktickém ledu. V tomto ohledu se druhy medvědů liší ve své stravě a životním stylu. Většina zástupců těchto dravců se raději usazuje v horských nebo prostých lesích, mnohem méně často v beztvarých vysočinách.

Medvědi jsou aktivní především v noci. Jedinou výjimkou je lední medvěd - druh zvířete, který vede denní životní styl.

Medvědi jsou všivoví. Některé druhy však preferují toto nebo toto jídlo. Například lední medvěd téměř vždy pojí maso savců, protože pro pandy není lepší pochoutka než bambusové výhonky. Je pravda, že je doplňují malým množstvím živočišných potravin.

Rozmanitost druhů

Docela často se milovníci zvířat ptají na otázku: "Kolik druhů medvědů žije na Zemi?" Pro ty, kteří se o tyto zvířata zajímají, se zdá, že je z nich bezpočet. Bohužel to není. Dnes je naše planeta osídlena druhem medvědů, jejichž seznam může být uveden takto:

  • hnědé medvědy,
  • černá
  • bílé
  • Himálajský,
  • brýle
  • rty
  • biruangi
  • pandy.

Existují poddruhy a odrůdy těchto zvířat, ale o tom budeme hovořit v dalším článku.

Hnědé medvědy

Jsou to velké a zdánlivě neohrabaná zvířata. Patří do řádu dravců, rodiny medvědů. Délka těla - od 200 do 280 cm.

To je docela běžný typ. Hnědý medvěd žije v celé evropské a severoamerické lesy. Dnes, tento dravec zcela zmizel z území Japonska, i když v dávných dobách to bylo obyčejné zde. Na území západní a střední Evropy se hnědý medvěd nachází v některých horských oblastech poměrně zřídka. Existuje důvod říci, že v těchto oblastech je to ohrožený druh. Hnědý medvěd je stále rozšířen na Sibiři, na Dálném východě a severních oblastech naší země.

Hnědé medvědy jsou sedavé zvířata. Lesní oblast obsazená jedním jedincem může dosáhnout několika set kilometrů čtverečních. Nemůže být řečeno, že medvědi striktně stráží hranice svého území. Na každém místě jsou místa, kde se živí zvířata, staví dočasné úkryty a hnízdí.

Navzdory usídlení může tento dravec v hloupých letech procházet hledáním hojnějšího jídla na vzdálenost více než 300 kilometrů.

Všichni vědí, že v zimě hnědý medvěda hiberne. Dříve pečlivě připravil svůj doupě, který se usadil na těžko dostupných místech - na ostrovech uprostřed bažin, ve větru. Medvěd položí spodní část svého zimního obydlí suchou trávou nebo mechem.

Chcete-li bezpečně přežít zimu, musí medvěd nahromadit nejméně padesát kilogramů tuku. K tomu jezdí asi 700 kilogramů bobulí a asi 500 kilogramů piniových oříšků, bez dalšího krmiva. Když selhne rok plodin, medvědi v severních oblastech pronásledují pole vysazené ovesem a v jižních oblastech - na kukuřici. Někteří medvědi zaútočí na včelky a zničí je.

Mnozí věří, že během hibernace se zvířata stávají anabiózou. To není úplně pravda. Spí velmi citlivě. Během hibernace, kdy zvíře leží nehybně, jeho srdeční a plicní systém zpomaluje jejich činnost. Teplota těla medvěda se pohybuje od 29 do 34 stupňů. Každých 5-10 vzdychá, je dlouhá pauza, někdy trvá až čtyři minuty. V tomto stavu se přísun tuku strávil pomalu. Pokud se během tohoto období medvěd zdvihne z den, začne rychle zhubnout a špatně potřebuje krmení. Takový medvěd se promění v "trampu" nebo, jak se říká v lidu, ojnici. V tomto stavu je to velmi nebezpečné.

V závislosti na klimatických podmínkách může dravce žít 3 až 6 měsíců. Pokud je v jižních oblastech jídlo, nesmí medvědi spadnout do nepřetržité hibernace, ale usínají jen na krátkou dobu. Ženy s jednoročním mládětem spí ve stejném dni.

Různé druhy medvědů raději jíst různé potraviny. Zvířata tohoto druhu se nejčastěji živí ovocem, plody a jinými rostlinnými potravinami, ale někdy mohou jíst mravenci, larvy hmyzu, hlodavce a zásoby zimních potravin. Je velmi vzácné, že muži loví kopytníky. Přes vnější neohrabanost může být hnědý medvěd velmi rychlý a agilní. Ticho se proklouzne na svou kořist a rychle ji uchopí. Navíc jeho rychlost dosahuje 50 km / h.

Lední medvědi

IUCN - Mezinárodní unie pro ochranu přírody poprvé za několik let rozšířila seznam zvířat, která jsou na pokraji vyhynutí. Objevily se nové druhy. Polární medvědi se přidali nejen do tohoto mezinárodního seznamu, ale také do Červené knihy Ruska. K dnešnímu dni je jejich počet pouze 25 tisíc osob. Podle vědců bude tato populace v příštích 50 letech snížena o téměř 70%.

Vzácné druhy medvědů (fotografie, které vidíte v našem článku), které v poslední době zahrnují bílé jedince, trpí průmyslovým vývojem Arktidy, znečištěním jejich stanovišť, globálním oteplováním a samozřejmě pytláctvím.

Vzhled

Mnoho lidí se domnívá, že bílé, polární, severní, mořské nebo oshkuy jsou druhy ledních medvědů. Ve skutečnosti je to název jednoho druhu dravého savce rodiny medvědů, nejbližšího příbuzného hnědého medvěda.

Jeho délka je tři metry, jeho hmotnost je asi jedna tunka. Největší zvířata se nacházejí podél břehů Beringova moře, nejmenší zvířata se nacházejí na Svalbardě.

Polární medvědi se odlišují od ostatních druhů dlouhými vlasy a plochou hlavou. Barva může být zcela bílá nebo žlutě zbarvená. V létě se kůže dostane pod žlutý pod sluncem. Kůže těchto zvířat je černá.

Podešve tlapky jsou spolehlivě chráněny vlnou, aby nedošlo ke skluzu na ledu a aby nezmrazilo.

Chov

V říjnu začínají ženy vykopávat den ve sněhu. V polovině listopadu se tam usadili. Těhotenství trvá 230-240 dní. Cuby se narodily na konci arktické zimy. Poprvé žena porodí potomky, když je ve věku 4-6 let. Cuby se objeví jednou za dva nebo tři roky. V podestýlce je od jednoho do tří mláďat. Novorozenci jsou zcela bezmocní, váží asi 750 gramů. Drobné začínají vidět po měsíci, po dvou měsících vybuchují zuby, začínají děti postupně opouštět den. S medvědem se nerozdělují ani jeden a půl roku. Polární medvědi nejsou příliš úrodná, proto se jejich počet zotavuje příliš pomalu.

Černý medvěd

To je také nazýváno baribal. Délka jeho těla je 1,8 m, jeho hmotnost je asi 150 kg. Medvěd má ostrý obličej, vysoké tlapky s dlouhými a ostrými drápy, krátkými a hladkými černými vlasy. Někdy je barva černě hnědá, s výjimkou světle žluté hlaveň.

Černý medvěd jedí výhradně rostlinné potraviny - larvy, hmyz a také malé obratlovce.

Těhotenství ženy trvá až 210 dní, mláďata se narodí v lednu až únoru, s váhou 400 gramů, zůstávají s matkou až do dubna.

Himálajský medvěd

Tato šelma je nižší než hnědá. Kromě toho se tyto typy medvědů mají ve svém vzhledu jiný. Himalájský medvídek má štíhlejší postavy, tenkou čenich, velké uši. Tlustý a načechraný srst má obvykle černou barvu s bílou, někdy žlutou skvrnou na hrudi (ve tvaru písmene V).

Velké dospělé osoby mohou dosáhnout délky 170 cm a hmotnosti 140-150 kg. Habitat - východní Asie. Na západě se nachází v Afghánistánu, v Indochině, na jižních svazích Himálaje. Na území naší země se nachází pouze v oblasti Ussuri, severně od Amuru.

Na jaře jezera v himálajském domě jedlí minuloroční žaludy a piniové oříšky. V létě, s potěšením, svátky na šťavnaté trávě, bobule a hmyzu. Existuje důkaz, že v jižní Asii často napadá domácí zvířata, může být pro člověka nebezpečný.

Mláďata ve vrhu jsou obvykle dva. Jejich hmotnost nepřesahuje 400 gramů. Vyvíjejí se velmi pomalu, dokonce ve věku měsíce a půl, jsou naprosto bezmocní.

Spekulovaný medvěd

Pokračujeme v studiu druhů medvědů, poznávání rodáků z Jižní Ameriky. Usadí se v horách - od Kolumbie po Severní Chile. Tento medvědí medvěd není příliš velké zvíře. Jeho tělo, ne delší než 1,7 m, váží asi 140 kg.

Medvěd je pokrytý hustým, chlupatým kabátkem černé nebo černě hnědé barvy, s bílými skvrnami kolem očí (odtud jeho jméno). Upřednostňuje-li hory, zvíře se také často objevuje na svazích louky. Jeho biologie je stále špatně pochopena, ale vědci jej považují za nejvíce býložravé v celé rodině. Miluje listy a kořeny, ovoce a větve mladých keřů. Někdy pro oblíbenou pochoutku vylézá na vysokých palmách, rozbíjí mladé větve a pak je pojí na zemi.

Bear-gubach

Pro naše krajany jsou posledními zvířaty na našem seznamu exotické druhy medvědů. Fotografie a názvy z nich naleznete v mnoha domácích a zahraničních publikacích o zvířatech.

Gubach medvěd je obyvatel tropických zemí. Žije v lesech Hindustanu a Ceylonu. Délka je až 1,8 m, hmotnost cca 140 kg. Je to poněkud štíhlé zvíře, na vysokých nohou, s obrovskými drápy. Papoušek trochu ukázal. Na hrudi je značka ve tvaru písmene "V". Medvěd je aktivní v noci. Během dne spí zdravě, zatímco (což je typické jen pro tento druh), překvapuje ho nahlas.

Gubach jedí hlavně ovoce a hmyz. S pomocí obrovských drápů snadno rozbíjí zhnité, zchátralé stromové kmeny a pak se vydává do pohybu úžasné zařízení, které může připomínat čerpadlo. Dlouhá čenich zvířete má velmi pohyblivé rty, které se táhnou a vytvářejí podobu trubice.

Gubach nemá horní pár řezáků, v důsledku čehož vzniká mezera v dutině ústní. Tato funkce umožňuje zvířatům lovit termity. Nejprve vyfouká veškerý prach a nečistoty z "domu" hmyzu a pak vytáhne kořist přes rty natřené do slámy.

Páření houby se objeví v červnu, po sedmi měsících se objeví 2-3 děti. Tráví 3 měsíce v přístřeší se svou matkou. Nejprve otec rodiny pečuje o své mladé, což není charakteristické pro jiné druhy medvědů.

Toto zvíře, o délce 1,2 m a o hmotnosti do 160 kg, žije v horských lesích západních provincií Číny. Preferuje osamělost, kromě doby páření. Obvykle je jarní.

Poprvé se objeví v lednu. V podstatě se narodí 2 děti, z nichž každý váží asi dva kilogramy. Na rozdíl od ostatních medvědů, velká panda není hibernace. Krmí se různými rostlinami, bambusovými kořeny, někdy i malými hlodavci a ryby.

Takzvaný malajský medvěd. Toto je nejmenší člen rodiny medvědů. Délka jeho těla nepřesahuje 1,4 m, výška není větší než 0,7 m, váha - cca 65 kg. Přes jeho skromnou velikost, ve srovnání se svými protějšky, zvíře je silné. Biruang má krátkou tvář, široké labky se silnými zakřivenými drápy. Tělo zvířete je pokryto hladkou, krátkou, rovnou, černou vlnou. Na hrudi je značka bílé nebo oranžové ve tvaru podkovy. Papuka je oranžová nebo šedá. Někdy je světlo a nohy.

Biruang je noční zvíře, takže spí během dne a zasadí se na slunci, na větvích stromů. Mimochodem, leze stromy perfektně a cítí se s nimi naprosto pohodlně.

Krmí se mladými výhonky. Žena přináší dvě mláďata. Zvířata nespadá do hibernace.

Stručný popis medvěda

Velikost těla medvěda se obvykle pohybuje od 1,2 do 2 metrů, zatímco jejich hmotnost se pohybuje v rozmezí 500 až 800 kg. Někteří lidé však mohou růst do větších rozměrů až do 3 metrů. Největší člen rodu je stejný hnědý medvěd.

Medvědi mají silné tělo, silné zarazené tlapky, masivní hlavu. Pohybujte se na 4 nohách, ale pouze na 2 zadních nohách. Zdá se, že zvířata jsou velmi masivní a těžkopádní, ale zároveň se mohou pohybovat poměrně rychle a dosahují rychlostí až 60 km / h (mírně rychleji než lidé).

Tělo medvědů je pokryto hustými vlasy, které mají jednotnou barvu. V závislosti na poddruhu zvířete, stejně jako na jeho místě a podmínkách stanovišť se barva může měnit od světle hnědé až po téměř černé. Nejběžnější je hnědá barva.

Závěr

Medvědi nejsou nejužitečnější a příjemnější zvířata, ale jsou součástí přírody a hrají v ní důležitou roli. Bohužel se počet těchto zvířat postupně snižuje. Některé druhy jsou na pokraji vyhynutí.

Bison
Bizon je ohrožený druh nejnovějšího ve světě divokých býků. Jejich velikost těla může dosáhnout 3 metry a hmotnost - 1 tunu.

Velké pandy
Jsou to velmi roztomilé zvířata medvědí rodiny. Oni jsou nazýváni Bamboo medvědi, protože pandy milují bambus.

Zvláštnosti rodiny Bear

Medvědi se nacházejí na všech kontinentech kromě Afriky, Austrálie a Antarktidy. Tři druhy medvědů - obrovská, gubachová a malajská - žijí v tropech, ale centrum původu rodiny medvědů je na severní polokouli. Dříve se medvěd hnědý také setkal v pohoří Atlas v severozápadní Africe.

Medvědi jsou převážně obyvateli různých typů lesů a lehkých lesů. Jeden druh - lední medvěd - obývá arktické pouště a led.

Nejpravděpodobnějšími předky moderních medvědů byli malí dravci, kteří žili před 25 miliony let (podčeleď Agriotheriinae). Nejstarší zástupce této skupiny, Ursavus elmensis, měl dlouhý ocas a vypadal jako mýval, ale zvířata pozdější doby se podobaly moderním medvědům ve velikosti a vzhledu. Tato skupina označila začátek tří moderních podrodin. Velká panda se oddělí od společného kmene nejprve, oddělí se skutečné medvědi (Ursus a jeho příbuzní) a medvědi (Tremarctos).

V závislosti na druhu se tělo dravce může pohybovat od 1 do 3 metrů, hmotnost jednotlivců bílé a hnědé medvědy může dosáhnout až 1000 kg. Muži jsou mnohem větší než ženy.

Medvědi jsou těžké a nemotorní. Pro podporu velké hmoty jsou zadní končetiny zastaveny (při chůzi je celá podrážka přitlačována k zemi). Také jim umožňuje volně stoupat a stát na svých zadních nohou. Struktura předních tlapky je různá u různých typů medvědů - od zastavení až po poloviční plavání (zadní část nohy je částečně nad zemí). U všech druhů je na každé tlapce pět prstů se zakřivenými nepřetahovanými drápy.

Lebka medvědů je masivní, větší než u ostatních dravců, obličejová část je středně dlouhá nebo zkrácená (zejména u medvědího medvěda). Široké moláry s plochými žvýkacími plochami a zaoblenými špičáky jsou vhodné pro drcení a odření rostlinných potravin. Polární medvědi jsou výhradně masožravci, proto jsou zuby ostřejší. V závislosti na druhu jsou zuby medvědů 40-42.

Kožešina medvědů je tlustá, dlouhá, barva je obvykle tmavá, jednotná, od hnědé až po černé (výjimečně bílá nebo kontrastní dvoubarevná), někdy s lehkým vzorem na hlavě a hrudi. Chvost je velmi krátký, uši jsou malé, zaoblené, rty jsou velké a velmi pohyblivé.

Polární medvědi a většina hnědého Nového světa neprocházejí stromy, pouze evropské hnědé a všechny ostatní druhy lezou stromy, kde se krmí nebo spí, ale většinu času ještě raději utratí na zemi. U dravých zvířat, které lezou na stromy, mají medvědi úžasné rysy - mají příliš krátké ocasy a zcela žádné vibrační obličeje.

Většina druhů medvědů je nespecializovaná všežravá zvířata, která se živí bobulemi, ořechy, výhonky, oddenky a listy rostlin, stejně jako maso, ryby a hmyz. Mají vynikající pocit vůně, barevného vidění a dobré paměti, což jim umožňuje zapamatovat si místa bohatá na jídlo. Нужно отметить, что растительный корм медведи переваривают не очень хорошо, поскольку в их желудочно-кишечном тракте отсутствуют симбиотические микроорганизмы, способные разлагать клетчатку (эти бактерии есть в желудке жвачных животных). Поэтому растительные волокна и ягоды выводятся из организма практически в непереваренном виде.

Hnědý medvěd

Бурый медведь или обыкновенный медведь (Ursus arctos) — типичный представитель семейства медвежьих, встречается в России, в Канаде и на Аляске. Upřednostňuje usídlení ve starých lesích, vyhýbá se širokým otevřeným prostorům, ale může žít v nadmořské výšce 5000 metrů, kde nejsou žádné lesy. Habitáty jsou obvykle omezeny na sladkovodní těla.

Na fotografii je hnědý medvěd v celé jeho slávě.

Lední medvěd

Polární medvěd (Ursus maritimus) je největší z moderních členů rodiny. Délka těla je 2-2,5 m, výška v kohoutku je asi 1,5 m, průměrná tělesná hmotnost je 350-450 kg, ale také obří s obrovskou tělesnou hmotností vyšší než 500 kg.

Je distribuován na pobřeží Arktidy v severním Kanadě.

Kůže srsti je čistě bílá, často nažloutlá v důsledku kontaminace mastnotou, zejména v létě. Kůže je tlustá a hřejivá, ale hlavní oteplovací funkce hraje tlustá vrstva podkožního tuku.

Polární medvěd je jediný člen rodiny, který žije výhradně ve stravě s masem. Loví mladé mrožky, kroužkované pečeti, mořské zajice, bílé velryby a narhhály.

Na fotografii je bílý medvěd s mláďaty. Žena obvykle porodí dvě mláďata jednou za 3 roky. Více o ledních medvědách naleznete v tomto článku.

Černý medvěd

Černý medvěd nebo baribál (Ursus americanus) se nachází v Kanadě, Severní Mexiko, USA, s výjimkou centrální části Velké planiny. Žije v hustých lesích, houštinách i ve více otevřených oblastech.

Velikost černých medvědů se mění podle zeměpisné polohy a sezóny. V severních a východních oblastech řady jsou baribály větší. Délka jejich těla se pohybuje od 1,2 do 1,9 metru, výška v kohoutku - od 0,7 do 1 metru.

Na fotografii je černý medvěd na stromě. Schopnost vylézt stromy na baribály je životně důležitá - zde se krmit a skrýt v případě nebezpečí.

Malajský medvěd

Malajský medvěd nebo biruang (Helarctos malayanus) je nejmenší druh medvědů, někdy označovaný jako "medvěd pes". Vzhledem k jejich malé velikosti a přátelské povaze, v Asii, jsou buryangy často drženy v zajetí jako domácí zvířata. Délka jejich těla nepřesahuje 140 cm, váží 27-65 kg. Vlasy malajských medvědů jsou krátké, černé s bílou, oranžovou nebo tmavě žlutou půlměsíční značkou na hrudi.

Tam jsou malajští medvědi v jihovýchodní Asii a východní Indii. Jejich životy jsou úzce spjaty se stromy, kde často spí ve speciálně postavených hnízdech. Krmí se hlavně různými druhy ovoce, ale jestliže takové jídlo nestačí, přecházejí na hmyz.

Malajští medvědi jsou denní. Plemeno je kdykoliv během roku a délka těhotenství se značně liší (od 3 do 8 měsíců).

V zajetí může medvěd malajský žít až 33 let.

Guba Bear

Gubach medvěd (Melursus ursinus) žije v Indii, Nepálu, Bhútánu, Srí Lance. Najdeme se především v nížinných lesích a stepích.

Délka těla - 1,4-1,9 m, hmotnost - 80-190 kg. Vlna gubacha dlouhá, tlustá, černá s bílým skvrnem na hrudi. Jeho drápy jsou mírně zakřivené, obloha je široká a rty jsou prodloužené (díky tomu dostalo své jméno). Tato zařízení pomáhají labyrintu vykopávat a sát termity, které tvoří významnou součást jeho stravy. A on dostal své rodové jméno (Melursus) pro zvláštní lásku k medu: on často stoupá na stromy a je připraven vydržet včelí bodnutí s odvahou pouze jíst plásty. Kromě termitů, jiného různého hmyzu a medu, houfnice rádi jesou plody.

Gubacha má dlouhé vlasy, což je docela překvapivé pro druh žijící v tropickém lese. Zdá se, že hraje stejnou roli jako volné oblečení, které lidé, kteří žijí v teplé klimatické oblečení.

Guba medvěd patří k ohroženým druhům. V zajetí je délka života až 34 let.

Spekulovaný medvěd

Reprezentovaný medvěd (Tremarctos ornatus) žije v Andách od východní Venezuela až po hranici Bolívie a Argentiny. To se nachází v širokém výběru biotypů: v hornatých a vlhkých tropických lesích, v horských loukách a dokonce i v pouštích.

Délka těla - 1,3-2,0 metrů, hmotnost - 100-200 kg. Srst je černá s krémově bílou značkou ve tvaru kalhot na bradě, krku, hrudníku, kolem očí jsou různé bílé znaky (odtud jméno medvěda).

Orální medvěd je spíše štíhlé zvíře. Navzdory své poměrně velké velikosti je agilní a dobře lezoucí stromy, kde získává své jídlo a vytváří hnízda pro odpočinek od větví a větviček.

V různých přírodních stanovištích se poměr zrnitých medvědích liší, ale rostlinné potraviny (ovoce, bambus, kaktusy atd.) Dominují všude. Oni také jdou na pole obilnin, kukuřice, které velmi obtěžují farmáře.

V zajetí žije žijící až 39 let.

Velká panda

Velký panda nebo medvěd z bambusu (Ailuropoda melanoleuca) se nachází v provinciích Sichuan, Shanxi a Gansu ve střední a západní Číně. Upřednostňuje chladné, vlhké bambusové lesy v nadmořské výšce 1 500 až 3 400 metrů.

Výška velké pandy v kohoutku je 70-80 cm, váha je 100-150 kg. Bamboo medvědí srsti jsou černé a bílé barvy (kroužky kolem očí, oblast kolem nosu, přední a zadní nohy a ramena jsou černé, vše ostatní je bílé).

Dieta sestává převážně z bambusu, občas pandy jedí žárovky různých rostlin, obilovin, hmyzu a hlodavců.

V přírodě obvykle panda žije až 20 let, v zajetí - až 30 let.

Dnes je velké úsilí směřováno k ochraně velké pandy, nicméně, i přes nejtěžší zákaz, zvířata stále padnou kořist k pytlákům. Oni také spadají do pasti umístěných na jiných zvířatech. Přečtěte si více o velké pandě zde.

Jaké druhy medvědů jsou nejnebezpečnější?

Často jsou medvědi označováni jako agresivní a nebezpečné zvířata. Opravdu, jejich síla a velikost jim umožní snadno se vyrovnat s osobou, ale medvědí tendence k útoku na lidi je značně přehnaná.

Pouze lední medvědi, kteří jsou skutečnými dravci, jsou možná jediní členové rodiny, kteří ve skutečnosti vnímá člověka jako kořist a zároveň ji sledují podle všech pravidel lovu. Jejich útoky jsou způsobeny hladem, ne strachem. Jsou to lední medvědi, které jsou pro člověka považovány za nejnebezpečnější. Nicméně, mnoho lidí žije vedle ledních medvědů a lidé, kteří vědí, s kým mohou mít s sebou vždy nosit zbraně.

Na druhém místě, pokud jde o nebezpečí pro lidi, jsou hnědé medvědy, ale jejich agresivita do značné míry závisí na geografickém prostředí. Grizzly medvědi Ameriky, stejně jako medvědi žijící na Sibiři, jsou opravdu nebezpeční. To platí zejména pro medvědy, které chrání své mladé, nebo zvířata, bránit svou kořist. Ve východních oblastech Evropy existují agresivnější jedinci. Ale obecně se všechny medvědi, stejně jako ostatní divoká zvířata, pokoušejí nepadnout na cestu člověka a pokud možno vyhnout se setkání s ním.

Američtí černí medvědi, zejména ti, kteří žijí vedle osoby, často vyděsují lidi, ale velmi zřídka jim způsobují škody.

Obdivovatelé medvědi jsou velmi opatrní a naprosto ne agresivní vůči člověku, ale stalo se, že útočí na hospodářská zvířata.

Mezi asijskými medvědy je velká panda skutečná vegetariánka a přirozeně nepředstavuje žádné nebezpečí pro lidi.

Malajští medvědi často vyděsí místní. Jsou-li náhodně narušen, obvykle stojí na svých zadních nohách, dělají hněvivý řev a ostrý výpad směrem k nepříteli, ale opravdu zřídka zaútočí.

Himalajští medvědi a gubachoví medvědi, které často musí být odmítaváni velkými kočkami, mají větší šanci na útok než na útěk. Mnozí se domnívají, že medvědi gubach jsou nebezpečnější než tygři.

Literatura: Savci: Kompletní ilustrovaná encyklopedie / přeložená z angličtiny / Kniha. I. Dravé, mořští savci, primáti, hloupí zvířata, vlkní mušky. / Ed. D. Macdonald. - M: "Omega", - 2007.

Popis medvěda

Všichni savci z řádu Masožravci pocházejí ze skupiny kunitsepodobných primitivních predátorů, kteří jsou známí jako Miatsid (Miassidae), kteří žili v Paleocene a Eocene. Všichni medvědi patří do poměrně početné podrozsahu Caniformia. Předpokládá se, že všichni známí představitelé tohoto dílčího řádu pocházejí z jednoho psa předka, společného všem druhům těchto zvířat.

Pokud jde o zbytek rodiny z řádu dravých zvířat, medvědi jsou zvířata s největší jednotností ve vzhledu, velikosti, a jsou také podobné ve velmi mnoho vlastností ve vnitřní struktuře. Všichni medvědi jsou mezi největšími zástupci pozemských moderních dravých zvířat.. Délka těla dospělého ledního medvěda dosahuje tři metry s hmotností v rozmezí 720-890 kg a malajský medvěd patří mezi nejmenší členy rodiny a jeho délka nepřesahuje jeden a půl metru s tělesnou hmotností 27-65 kg.

Charakter a způsob života

Medvědi jsou typickými solitérními dravci, a proto se tato zvířata chtějí setkat navzájem pouze za účelem páření. Muži se chovají zpravidla agresivně a jsou schopni zabíjet medvědi, které jsou dlouhou dobu poblíž samice. Zástupci rodiny medvědů se vyznačují svou dobře přizpůsobenou různými podmínkami existence, proto jsou schopni obývat hornaté oblasti, lesní zóny, arktický led a stepi a hlavní rozdíly jsou ve způsobu výživy a životního stylu.

Významná část druhů medvědů žije v plochých a horských lesních zónách mírných nebo tropických zeměpisných šířkách. Vzácněji se dravce nachází ve vysokohorských oblastech bez husté vegetace. Některé druhy se vyznačují jasnou souvislostí s vodním prostředím, včetně horských nebo lesních potoků, řek a mořských pobřeží. Arktické i velké rozlohy

To je zajímavé! Arktický oceán je přirozeným stanovištěm ledních medvědů a stanoviště obyčejného hnědého medvěda je spojeno se subtropickými lesy, taigou, stepi a tundrou a pouštními oblastmi.

Většina medvědů patří do kategorie pozemských dravých zvířat, ale lední medvědi jsou polokovovými zástupci rodiny. Malajští medvědi jsou typickými přívrženci poloduchého způsobu života, proto jsou schopni dokonalé stoupání stromů a vybudování přístřeší pro sebe nebo takzvané "hnízdo". Některé druhy medvědů vybírají jámy u kořenového systému stromů a dostatečně velké štěrbiny jako stanoviště.

Zpravidla jsou představitelé rodiny medvědů a odštěpení dravce noční, takže zřídka jdou po celý den. Avšak lední medvědi lze připsat vyloučení takových obecných pravidel. Draví savci, kteří vedou osamělý životní styl, jsou sjednoceni v období "páření" a páření, stejně jako při kultivaci jejich potomků. Skupiny těchto zvířat jsou mimo jiné zaznamenávány na společných vodních dírách a na tradičních krmných místech.

Kolik žijí medvědi

Průměrná délka života medvědů v přírodě se může lišit v závislosti na druhových charakteristikách tohoto dravého savce:

  • Spectacled bears - dvě desetiletí,
  • Apeninské hnědé medvědy - až dvacet let,
  • Tien Shan hnědé medvědy - až dvacet let nebo čtvrt století,
  • Polární bílí medvědi jsou jen něco málo přes čtvrt století
  • Gubachi - o málo méně než dvacet let.

V zajetí je průměrná délka života dravého savce obvykle déle. Například hnědé medvědi mohou žít v zajetí více než 40-45 let.

Rozdělovací oblast

Orální medvědi jsou jedinými členy rodiny Bear žijící v Jižní Americe, kde dravce upřednostňuje horské lesy Venezuela a Ekvádoru, Kolumbie a Peru, stejně jako Bolívie a Panama. Hnědý medvěd je obyvatele povodí řeky Lena, Kolyma a Anadyra, většina východní Sibiře a oblasti Stanovoy, Severní Mongolsko, některé oblasti Číny a hraniční oblast východního Kazachstánu.

Grizzlies jsou distribuovány především v západní části Kanady a Aljašky a malé množství jedinců přežilo v kontinentální Americe, včetně Montany a severozápadního Washingtonu. Tien Shan hnědé medvědy se nacházejí na výběžku Tien Shan, stejně jako v Dzhungar Alatau, které mají periferní pohoří a Mazala a nacházejí se v pouštních horách Tsagan-Bogda a Atas-Bogda, kde se nacházejí vzácné křoviny a odtokové potrubí.

Lední medvědi jsou obklopeni a žijí na území okrajových oblastí v severní polokouli naší planety. Himalajští medvědi s bílým pískem upřednostňují kopce a horské lesy Íránu a Afghánistánu, Pákistánu a Himalájí, až do Japonska a Koreje. Představitelé druhů v létě v Himalájích se zvedají do výšky tří nebo dokonce čtyřicet metrů a s nástupem chladného počasí sestoupí k horské noze.

Gubachi žijí převážně v tropických a subtropických lesích Indie a Pákistánu, na Srí Lance a Nepálu, stejně jako v Bangladéši a Bhútánu. Biruangy jsou distribuovány ze severovýchodní části Indie do Indonésie, včetně Sumatry a Kalimantanu, a ostrov Borneo obývá poddruh Helactos malyanus eurysrilus.

Medvědi v ekosystému planety

Všichni členové rodiny Bear, kvůli zvláštnostem stravy a impozantní velikosti, mají velmi znatelný dopad na faunu a flóru ve svých stanovištích. Bílé a hnědé druhy medvědů se podílejí na regulaci celkového počtu kopytníků a jiných zvířat.

To je zajímavé! Mimo jiné se na medvědi různých typů parazituje velké množství vnějších parazitů, stejně jako mnoho endoparazitů.

Všechny druhy býložravých medvědů přispívají k aktivnímu šíření osiva mnoha rostlin. Polární medvědi jsou často doprovázeni arktickými lišky, jíst jejich kořist.

Bear dieta

Reprezentované medvědi jsou nejvíce bylinožravými v rodině a jejich základní příčinou jsou travnaté výhonky, plody a oddenky rostlin, kukuřice a někdy i hmyz ve formě mravenců nebo termitů. Důležitou roli při krmení sibiřského medvěda jsou ryby a Kodiak patří všemožným zvířatům, které se živí jak travnatými rostlinami, plody a kořeny, tak i masovými potravinami, včetně ryb a všech druhů mrkve.

Zuřiví medvědi nebo tibetští hnědé medvědi se živí hlavně travnatými rostlinami, stejně jako piky, díky nimž dostali své jméno. Hlavní kořist polárních medvědů je tvořen kroužkem, mořským zajícem, mrožem a mnoha dalšími mořskými živočichy. Dravce nestříká mrkev, snadno jí mrtvé ryby, vejce a kuřata, může jíst trávu a všechny druhy řas a v obývaných oblastech vyhledává jídlo v četných skládkách.

Strava bílých nebo himálajských medvědů představuje 80-85% výrobků rostlinného původu, ale dravce je schopen jíst mravence a jiný hmyz, stejně jako vysoce výživné měkkýše a dokonce i žáby. Gubachové medvědi, jako anteatery, jsou přizpůsobeny pro použití v potravinách převážně koloniálním hmyzu, včetně termitů a mravenců. Všechny biruány jsou všežravé, ale hlavně se živí hmyzem, včetně včel a termitů, stejně jako plody a výhonky, žížaly a oddenky rostlin.

Stav obyvatelstva a druhů

Počet okázaných medvědů není dostatečně vysoký, takže ohrožené druhy jsou uvedeny v červeném seznamu IUCN. Celková populace dospělých Kodiaků také výrazně poklesla v důsledku nekontrolovaného lovu, takže dravec byl převezen pod státní ochranu. Apeninské hnědé medvědy jsou na pokraji úplného vyhynutí a v přírodních podmínkách dnes není více než 50-80 zástupců tohoto poddruhu.

Hnědé medvědi Tien Shan patří k vzácným druhům, jejichž počet a rozmezí jsou výrazně sníženy, proto jsou chráněny rezervami Aksu-Dzhabagly a Alma-Ata, rezervy Alma-Ata, Lepsinsky a Tokta. Pick-eater medvědi jsou vyhubeni kvůli získání žluči používané v čínské medicíně, ale přesné parametry stavu ochrany dravce nejsou v současné době definovány kvůli nedostatku informací.

Gobiové medvědi mají zaslouženě status "velmi vzácného zvířete" a jsou ohroženi vyhynutím, což je způsobeno mimořádně malou velikostí populace a značnou zranitelností poddruhu. Polární medvědi pomalu množí a umírají ve velkém počtu v raném věku, proto jsou snadno zranitelní a jsou uvedeny v IWC, stejně jako v Červené knize naší země.

Je to důležité! Jeden z představitelů poddruhy himálajského medvěda - bílý medvěd balochistán, který je nyní na pokraji vyhynutí, je také uveden v červené knize.

Medvědi Gubach jsou také uvedeni v IWC a mají status "ohrožený". Navíc nejvíce vzácné a velmi zranitelné druhy jsou Biruangi.

Medvědi a člověk

Existuje několik případů velkých grizzly útoků na člověka, někdy i smrtelných.. Oběti takového medvěda jsou nejčastěji turisty, kteří krmí velké dravce. Kromě toho může každá skládka s potravinovým odpadem, které se hromadí v blízkosti turistických míst a stanů, přitahovat hnůj a narušená v procesu krmení grizzly může být agresivní a napadnout.

Гималайские медведи при встрече с людьми также ведут себя крайне агрессивно, поэтому хорошо известно множество случаев нападения на человека, включая ситуации с летальным исходом.

Sledujte video: Poopsie Slime Surprise Blind Box Unboxing Toy Review DIY Unicorn Slime (Leden 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org