Zvířata

Monkey marmozetka

Pin
Send
Share
Send
Send


Marmozery patří mezi nejmenší primáty planety. V opačném případě se nazývají kosmany nebo kapesní opice. Dospělý člověk váží průměrně 100 gramů. Délka jejího těla obvykle dosahuje 20-23 centimetrů.

Mezi těmito malými opicemi jsou velmi malé, nazývají se trpaslíky. Největší z nich váží až 120 gramů a délka těla nepřesahuje 15 cm. Například švýcarský lilliput-marmoset. Růst tohoto druhu nepřesahuje délku palce dospělého.

Druhy kosatců

Existují tři druhy kosmonautiky: stříbro, zlato a šedé ebenové. Všichni se liší ve vzhledu. Ačkoli mají společné rysy - jsou velké, s východními řezanými očima, které dávají hlavolam smysluplný výraz. Marmozetka - nejmenší opice na světě. Fotografie tohoto zvířete naleznete v tomto článku.

Nejběžnější ze všech - stříbrná marmozetka. Velikost této opice není víc než normální veverky. Tělo spolu s hlavou má délku až 22 cm a ocas je o několik centimetrů déle. Průměrná hmotnost dospělých je 350 gramů. Tlama a uši jsou holé, tmavě červené nebo růžové. Vlna je dlouhá, hedvábná, měkká. Barva těchto opic je rovnoměrná, od stříbra až tmavě hnědé, ale ocas je zcela černý. Na tlapkách jsou malé drápy.

Zlatá marmozetka má velmi podobný vzhled jako stříbro. Má nažloutlý zadní část těla a stejnou barvu prstenu na ocase. Čenich je nahý, s bílými střapci na uších.

Marmozetka s černými ušima má na uších hromady vlasů - černé a krátké. Přestože někdy najdete druhy s úplně zasněženými ušima. Na těle opice střídají hnědé a černé pruhy. Hlava je kulatá, s krátkou čenicí a širokými ústy. V blízkosti vesnic nebo na plantážích poblíž lesních hřebenů se nacházejí kosmonautika.

Habitat kostic

Nejmenší opice na světě, marmozetka, žije v Latinské Americe. Poprvé se tato zvířata objevila v západní Brazílii v roce 1823. Stříbrná marmotta se nachází v tropických a subtropických lesích Amazonky a tato opice žije ve východní Bolívii a ve východní a severovýchodní Brazílii.

Co tato zvířata jedí?

Nejmenší opice na světě má ostré zuby, řezáky, s nimiž snadno extrahuje dřevitou šťávu. To je její oblíbená léčba. Také tyto opice jíst hmyz, ovoce, listy a květiny rostlin. Tato zvířata jsou ve dne a najdou potravu lezoucí stromy. Ačkoli velké osoby mohou někdy chytit a jíst malé obratlovce. Marmozetki pije čistou vodu, která se nachází na listí rostlin a stromů.

Popis životního stylu kosatců

Marmozetka - nejmenší opice na světě. Tito miniaturní primáti žijí ve stromech v hustých korunách. Díky svým ostrým drápům se perfektně pokládají po vertikálních větvích a silné nohy vám umožňují vyskočit až na 2 metry. V noci marmozetki stoupají do dutin stromů, kde stráví noc. Průměrná délka života těchto opic je 10 let, ale v zajetí žijí o několik let déle, než ve svobodě.

Kosmetika jsou držena ve skupinách, ve kterých mohou být dokonce i čtyři generace najednou. Ženy rodí dvakrát ročně, především v páru telat, jejichž hmotnost není větší než 15 gramů. Muž se podílí na výchově a ochraně těch nejmenších. Nosí je na zádech a dává ženám pouze krmení.

Při udržování marmozet v zajetí je nutné zajistit voliérům konstantní teplotu - od 25 do 29 stupňů. V tomto případě by měla být vlhkost alespoň 60%.

Charakter a návyky kosatců

Marmozetka - nejmenší opice na světě, a proto se může snadno stát kořistí i pro malé dravce. Proto jsou tyto miniatury primáty velmi plaché a opatrné. Ale pokud si dovolí, aby byli zkrotí, zůstávají věrní člověku po zbytek svého života. Kozlíky jsou velmi společenské: pro "mluvení" mezi sebou používají tweety, kousání a pískání. Snímá nebezpečí, že tato zvířata začínají hlasitě křičet.

Popis marmosetu

Rozmanitost primátů je překvapivá u jeho četných druhů.. Většina z nich se může pochlubit vysokým silným tělem a velkou fyzickou silou, ale stále tam jsou velmi drobní a bezbranní představitelé - to jsou opice kosmanů marmosety.

Oni jsou také často nazýváni kapesní opice. Hmotnost dospělé osoby již nepřesahuje sto gramů a velikost zvířete se pohybuje v rozmezí 20-25 centimetrů. Růst švýcarského marmozetu je trpaslíkem a ne více než dospělým mužským palcem. Když si všimne opice dlouhého ocasu, lze předpokládat, že je zapojen do procesu pohybu po větvích a působí jako uchopovací orgán. Ale to vůbec není.

To je zajímavé! I přes takovou malou velikost těla, dobře vyvinuté končetiny a prsty opice jí dovolily skočit do výšky pěti metrů a ostré drápy umožňují pevně držet větve stromů.

Barva nedotáčivosti zvířete se pohybuje od černé po tmavě hnědou. Barva hlavního nátěru je načervenalá. I přes tak malou velikost lebky do něj zapadá docela vyvinutý mozek. Hlava tohoto zvířete může udělat 180 stupňů. Oči mají mírně šikmý tvar, jsou živé a výrazné a dávají hlavolam smysluplný vzhled. V ústech jsou pouze 2 zuby.

Vzhled

Opice kosmanů přicházejí v několika formách. Nejoblíbenější je stříbro marmozket. Také v přírodě se vyskytují černohřeští a její zlatí příbuzní. Všechny jsou různé, ale mají některé společné rysy. Nejvýraznější z nich - inteligentní, šikmé oči.

Zvláště často existuje stříbrná marmozeta, která není větší než normální veverka. Jeho tělo a hlava dosahují 20 centimetrů, ocas je zpravidla o pár centimetrů déle. Průměrná hmotnost opičky dospělých je asi 350 gramů. Uši mají růžovou nebo červenou barvu, malé a bez vlasu. Srst tohoto zvířete je hedvábné a měkké na dotek, samotné vily jsou dlouhé. Na ocasu je srst černá a tělo je zbarveno ze stříbra do tmavě hnědé.

Zlatá marmozetka různé nahé čenich a žluté kroužky na ocase a záplet stejné barvy na konci těla. Na špičkách uší jsou roztomilé bělavé střapce. V černém oči marmozetki, přirozeně, uši černé barvy. Jsou pokryté krátkými vlasy. Ačkoli někdy existují i ​​jedinci tohoto druhu s abnormálně bílými ušima. Vlasy na těle jsou zbarveny střídavě černými a hnědými pruhy.

Charakter a způsob života

Marmozetki podle přírody - školní společensky aktivní zvířata. Nedostatek komunikace je může zničit. Vedou denní život, spí v noci. Trvá přibližně 30% času spát v dospělém zvířeti. Při hledání jídla a mouky marmozetka tráví 33-35%. V podmínkách vysoké vlhkosti opice opírají více.

Je to důležité! Zvíře je velmi aktivní, přirozeně plaché, opatrné a rychlé. Má vzrušující a vysoce vzrušující povahu.

S ostrými pohyby a zvláštními výkřiky vyjadřují své emoce a vzájemně komunikují. Očití svědci mají zhruba 10 různých typů kliknutí, písků a jiných hlasových výdajů. Ve skupinách kosmanů, které se skládají z 5-13 dospělých jedinců, existuje vždy dominantní pár, který působí jako vůdcové rodiny. Muži jsou bezprecedentní pacifisté, takže všechny druhy bitvy nebo boje skončí ve stádiu hlasitých křiků.

Kolik marmozetků žije

Životnost opice kosmanky ve volné přírodě nepřesahuje deset let. Se správnou domácí péčí se tato doba zvyšuje o několik let. Milují teplo a vlhkost. Aby bylo možné splnit ideální podmínky, je důležité udržovat teplotu v místnosti, kde trh s hračkami žije v rozmezí 25 až 30 stupňů Celsia a vlhkost kolem 60%.

Rozdělovací oblast

Tato zvířata žijí na stejném místě, kde většina primátů žije na území Ekvádoru a Peru. Také v džunglích Brazílie, Bolívie a Jižní Ameriky. Jejich obydlí se nacházejí daleko od spárů pozemských predátorů, co nejvyšší ve stromech.

Strávili noc ve stromových dutinách. Trpasličí opice žijí v hromadě. Skupiny jejich osad se mohou skládat z pěti generací jednoho rodu. Jedná se o rodinnou dohodu.

Marmoset Diet

Strava tohoto malého zvířete je různorodá. Igrunka jí jednak zeleninu, jednak zvíře. Její nabídka může zahrnovat květiny a listy, hmyz, stejně jako ptáky a vejce a malé obojživelníky. Jako zdroj pití marmozetki použití dešťové vody nahromaděné v listí stromů.

Bude to také zajímavé:

Pokud je počasí suché, může zvíře skrz své dva řezáky kopat do kůry stromů a sání šťávy z ní. Nízká hmotnost těla umožňuje kosmanu dosáhnout ovoce visícího zejména vysoko na tenkých, pružných větvích.

Reprodukce a potomstvo

Žena marmozetki dosáhne sexuální zralosti ve věku dvou let. Je to ona, která rozhodne, kdo bude její vyvolená pro svatební hry. Poté nastane 140-150 dne těhotenství. V jednom vrhu se narodí 2 nebo 3 děti.

To je zajímavé! Potomstvo samice nese 2krát ročně. Děti mají velmi pečující otce, protože všechna výchova leží na jejich ramenou. Nově narozené táty dávají dětem kojenci jen pro krmení.

Při narození marmozety váží asi 15 gramů. Po dobu 3 měsíců se jejich výživa skládá pouze z mateřského mléka. Poté jsou úplně podřízeni muži, dokud nezískávají dovednosti nezávislosti. V nabídce pro dospělé jdou na půl roku. A rok od roku mají pubertu.

Přirozené nepřátele

Horolezectví vysoko ve větvi, marmozetki se chránili před útokem pozemských dravců. Proto se velké kočky z nich nebojí. Existují však i další zástupci dravého světa. Například velké ptáky a hady, které se snadno dostanou do domova malé opice a užívají si ji. S takovými útoky zvířata často zvládnou množství. Naštěstí pomáhá sociální struktura sídliště.

Jakkoli to může znít smutně, nejdůležitějším a nejvýznamnějším nepřítelem kosmanu je muž. Nelegální zachycení těchto okrasných zvířat a zničení jejich stanovišť způsobí největší škody obyvatelstvu.

Stav obyvatelstva a druhů

Marmosety nejsou uvedeny v červené knize, ale některé z největších zemí světa se obávají jejich klesajícího počtu. Například v Číně je obchod s nimi zakázán. To je z právního hlediska nemožné koupit takového domácího mazlíčka, nicméně, někteří řemeslníci podaří prodat zvířata, jejichž cena na nelegálním trhu dosahuje 3-4 tisíc dolarů.

Tato situace je opravdu smutná, protože zvířata jsou zakoupena za cenu drahých šperků, kteří je léčí stejně. Nejdříve se nosí s nimi, neopouštějí své ruce, po nichž někteří jsou zapomenuti a dokonce i odhozeni. Pokud chcete mít takové zvíře doma, měli byste se domnívat, že budete muset s ním zacházet jako s dítětem. Od marmozetki nekupujte prostornou klec, nebo léky, nebo hory vymyslených hraček. Je důležité jim věnovat pozornost, protože přirozeně marmozetky jsou zvyklí žít v blízkých rodinách.

Nejmenší opice na světě

1. místo

Nejmenší opice je zvažována trpaslík. Různě se tyto děti nazývají kapesní nebo prsní opice. Délka těla mart je pouze 10-15 centimetrů (trochu víc než ukazováček dospělé osoby). A hmotnost nepřesahuje 120 gramů. Novorozené dítě váží pouhých 15 gramů. I přes malou postavu marmosy mohou skákat z 2 na 5 metrů. Tito primáti žijí v horní části Amazonie, v Ekvádoru, na severu Peru a v západní části Brazílie.

2 místo

Druhé místo může být oprávněně uděleno marmosettýkající se rodiny mart. Dospělý opička tohoto druhu váží pouze 300-400 gramů s růstem nepřesahujícím 30 centimetrů. Tyto opice žijí v lesech Latinské Ameriky. Nejmenší Liliput Marmoset ve svém druhu. Délka jejího těla je pouze 23 centimetrů a hmotnost 100 gramů.

3. místo

Dvakrát větší než marmazek talapoyn. Tato opice trpaslíka váží o něco více než kilogram o výšce 35 centimetrů. Ty obývají Gabonské lesy, poblíž řek nebo bažin. Jsou nejen dobře skoky, ale také dobře plavat. Domovní tolapoiny jsou drženy pouze v klecích, jinak rozdrtí dům.

4. místo

V povodí řeky Amazonky a v brazilských vysočinách jsou další příbuzní kosmanů - tamaríny. Maximální délka dospělého samčího tamarinu je pouze 35 centimetrů a váha je 1 kilogram. Tamariny mají velmi neobvyklý vzhled. Mají svěží knírek a někdy hřívy. Z tohoto důvodu se opice často staly oběťmi pytláků a jsou nyní na pokraji vyhynutí.

5. místo

Ve středu hodnocení je třeba dát opice schmidt. Velcí muži tohoto druhu mají délku těla 45 centimetrů a váží asi 4 kilogramy. Monkeys Schmidt mají velmi jasný vzhled. Mají bílý nosový most, černé tváře a jasně červený pruh na zadní straně ocasu. Opice žijí ve vlhkém prostředí v tropických lesech střední Afriky.

6 místa

V Brazílii a Hondurasu se volají malé opice kapucíny. Na koruně těchto zvířat je černý hřeben, připomínající kapuci kapucínského mnicha. Délka těla opice je asi půl metru. Kapucíni mají velkou mysl. Jsou schopni nakrájet ořechy s kameny a houbovitým hlenem ze stromových žáby na kůře stromů. Kapucíni tráví většinu svého života na korunách stromů. V tomto případě děti do 3 měsíců cestují na matku.

7. místo

Možná jedna z nejjasnějších opic v barvě - opice opice, žijící v africkém lese. Má bílé líce a břicho, terakotovou záda a černý špiček ocasu. Někdy mezi těmito primáty jsou albíny. Dospělý pes má hmotnost asi 5 kilogramů a roste na 53 centimetrů. Je zajímavé, že tato opice skryje přebytečné jídlo v lícních pouzdrech, které jsou stejně velké jako žaludek.

8. místo

V lesech jižní a střední Ameriky žijí řevsouvisející s pavoukovými opicemi. Uhřivci mají výšku mezi 40 a 70 centimetry a dosahují hmotnosti 6-8 kilogramů. Díky čelistům, které přicházejí vpřed, je čenichova ústa velmi podobná psovi. Tyto opice jsou schopny dělat křiklé zvuky, pro které dostali své jméno. Kvílíci se snaží vyhnout nádrží, protože jsou nepoužitelní plavci.

9. místo

Obrovské stády se nacházejí v horských a stepových oblastech střední a východní Afriky. buboins. Tyto opice s jasnou barvou a téměř levovou hřívou vyrůstají až na 75 centimetrů a dosáhnou hmotnosti až 8 kilogramů. Paviáni mají vynikající zrak a vidí blížící se nepřátele z dálky, a proto se stovky kopytníků mohou často setkávat blízko opic.

10 místo

A zavře horní část černý colobusžijící v deštných pralesích africké lesy. Tyto opice s délkou těla od 50 do 70 centimetrů a průměrnou hmotností 11 kilogramů strávily téměř celý svůj život na stromech. Přistávají na zemi pouze ve výjimečných případech. Colobus je majitelem velmi velkých zubů, takže jídlo často slouží jako ořechy a tvrdé semena.

Sledujte video: Don't Get Scammed! Pet Marmoset Monkeys (Únor 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org