Zvířata

Ve stopách lesních zvířat

Pin
Send
Share
Send
Send


Mnoho lidí se těmto nebezpečným dravcům skutečně vyděsilo. To je z velké části způsobeno příběhy, které lovci říkají. Často charakterizují vlky jako inteligentní a dokonce zrádné zvířata. Nicméně ne každý ví, že vlk v přírodě zřídka napadá člověka. Tito divokí dravci dávají přednost tomu, aby zůstali od lidí, jsou zvyklí žít svůj život, jehož hlavní význam je lov.

Vlci: druhy vlků

Je třeba poznamenat, že rod vlků na Zemi je jedním z mála. Skládá se pouze ze sedmi druhů:

  • Canis lupus (vlk),
  • Canis aureus (obyčejný šakal),
  • Canis latrans (kojot),
  • Canis rufus (červený vlk),
  • Canis adustus (pruhovaný šakal),
  • Canis mesomelas (černý šakal),
  • Canis simensis (etiopský šakal).

Vlčí rodina zahrnuje arktické lišky, líšky, vlčí vlky a mýval psa.

Habitat

Vědci připisují původ vlka masožravým dravcům, kteří žili na naší planetě před sto miliony lety, a asi před dvaceti miliony let byli psi z vlků. Jako samostatný druh byl Canis lupus vytvořen v Eurasii před miliony lety a na konci Pleistocénu se stal nejčastějším dravcem.

V našich dnech se lokalita vlků zaznamenává v Evropě, Severní Americe, v Asii. Oni obývají otevřené a polo-otevřené oblasti. Na severu je hranicí distribuce dravce pobřeží Arktického oceánu. V Hindustánu (v jižní Asii) žije vlk až 16 stupňů severní šířky. Během posledních dvou a půl století se počet těchto hrozivých dravců výrazně snížil. Chráněním domácích zvířat je člověk ničí a vyháněje je z obývaných oblastí.

I dnes jsou vlci úplně zničeni v Japonsku, Britských ostrovech, Nizozemsku, Francii, Dánsku, Belgii, Švýcarsku a střední Evropě. Druhy vlků v posledních desetiletích v Evropě rychle zmizely.

Vlk je stále běžný v stepích a hornatých oblastech Kazachstánu, v tundře a lesní tundře. Charakter vlků, který je uveden v mnoha speciálních edicích, říká, že v rozsahu vlka je poměrně proměnlivá - má mnoho poddruhů, liší se velikostí, barvou, způsobem života v přírodních podmínkách.

Vědci, zoologové rozlišují několik tuctů poddruhů vlka. Největší lidé žijí v tundře, nejmenší - v jižních oblastech. Hmotnost dospělého zvířete se může pohybovat od 18 do 80 kg, délka těla může dosáhnout 160 cm, délka ocasu je asi šedesát centimetrů.

Wolf barva

To do značné míry závisí na stanovišti. Charakteristika vlk žijících v Arktidě říká, že jsou často bílí jedinci. Kromě toho v jiných oblastech existují i ​​jiné barvy - černobílý vlk, varianty šedé s bílou, barva skořice, hnědá, někdy i zcela černá barva srsti.

Predátoři žijící v Severní Americe mají tři fáze barev. První je směs šedé, černé a nádech hnědé skořice. Druhá je černá (směs tmavě hnědé a černé). Třetí fáze je šedá s hnědou.

Coat

Vynikající kožešina má tyto divoká zvířata. Vlk má hustou kožešinu (délku až osm centimetrů). Má hustou podsada. Vnější vrstva je tvořena dlouhými, tvrdými, černě zakončenými ochrannými vlasy, které odpuzují vodu a podsada se vůbec nezmočí.

Vlk zuby

Vlci mají nejsilnější zbraně. Druhy vlků, bez ohledu na jejich stanoviště, mají 42 silných a ostrých zubů. V přední části je 4 zakřivených pět centimetrů špiček - dva v dolní části a dva v horní části. Predátor snadno kousne skrz ně nejhustší kůži své kořisti. Masožravý (molární) zuby dospělý vlk je schopen hýbat i kosti lýtka.

Končetiny

Zvířata patřící psovi a vlci včetně pohybu prstů. Jinými slovy chodí a opírají se o prsty. Teprve když leží dravec, dotýká se země patami. Přední končetiny vlka jsou velmi silné, díky tomu je náklad rovnoměrně rozložen a zvíře nespadá do volného sněhu.

Každá vlčí tlapka má pět prstů, ale jen čtyři práce. Labky mají dobře vyvinuté holé drobky a prsty jsou shromážděny do pevného a oválného kusu. Jsou doplněny o silné a mírně tupé drápy v důsledku kontaktu se zemí. Jejich vlk používá, když vykopává půdu.

Vlci jsou jogging, přeskakování nebo cvičení. Během chůze je jejich rychlost asi šest a půl kilometru za hodinu. Projíždějí rychlostí až šestnáct kilometrů za hodinu. Po dlouhou dobu může vlk běhat téměř bez přestání. Existují případy, kdy tito nebezpeční dravci pokryli vzdálenost až sto kilometrů za jednu noc.

Vůně a sluch

Vlastnost vlka říká, že nejde o uši nebo oči, které loví, ale nos nejprve pomůže vlkovi najít kořist. Chytí ve větru vůni i velmi malého zvířete, které je vzdálené dva kilometry. Akutní vůně umožňuje sledovat stopu své oběti.

Je pravda, že dravci a jemné ucho nejsou zbaveny. Když slyšíme hluk, začnou se pohybovat po uších a nezaměnitelně určují, odkud pochází zvuk, často se nachází několik kilometrů daleko.

Wolf pack

Rodina vlků v některých případech až patnáct osob, ale častěji je tam osm zvířat. Stádo je rodinná skupina sestávající ze zvířat různého věku. Obvykle se skládá z rodičů, novorozenců (mláďata letošního roku) a pererů (zvířat, které nedosáhly puberty). Někdy se jedná o dospělé zvíře, které se nepodílejí na chovu.

V letech bohatých na jídlo se mohou shromažďovat až 30 nebo více vlků. Potomci zůstávají v rodině po dobu 10-14 měsíců a pak je nechávají. Tak se objeví osamělý vlk. Pohybuje se v hledání volného území, které okamžitě označí a tvrdí, že má právo na to. Zpravidla se takové zvíře brzy najde svého kamaráda a objeví se nové stádo. Ačkoli existují případy, kdy osamělý vlk žije po dlouhou dobu mimo balíček.

Rodina vlků je samoregulační mechanismus. V případech, kdy hustota obyvatelstva je poměrně nízká, její velikost je malá, rozdělení mladých potomků se objevuje mnohem rychleji. Pokud jsou ekologické podmínky příznivější, hustota populace se zvětšuje, velikost balení se však zvyšuje na určitý limit. Jeho růst je zpravidla způsoben ne-tajnými osamělými vlky, kteří dostávají podřízené postavení.

Balení je vedeno dvojicí dravců - vlk a jeho přítelkyně, což mimochodem si vybere po celý život. Takže v balíčku je jádro vlků s vysokým společenským postavením a jejich podřízené. Vedoucí balíčku mají velmi silnou povahu, která jim umožňuje udržovat pořádek v rodině, aby se zabránilo střetům a bojům, zejména mezi mladými vlky.

Znakový jazyk

Vlci zpravidla vyjadřují své pocity pohybem těla a výrazem obličeje. Vlk jazyk pomáhá sjednotit balíček a jednat organizovaným způsobem. Například, když je ocas zvířete zvednutý vysoko a jeho špička je mírně ohnutá, znamená to, že dravce je sám o sobě jistý. Přátelský vlk drží ocas dolů, ale špička je mírně zvednutá. Dravce má svůj ocas zastrčený, nebo se bojí něčeho, nebo tímto způsobem hlásí sympatie.

Kromě toho může pozice ocasu vysvětlit stav zvířete v balení. Vůdce ho vždycky zvedne vysoko a jeho podřízené drží svůj ocas dolů. Poškrábáním ocasu, hrozivý dravec zve ke svému příbuznému do hry.

Wolfova strava

Základem stravy vlků jsou velké kopytníky - ušlechtilé a sobí, saigy, losy, kozy a barany. Při nepřítomnosti takového jídla vlk loví hlodavce, králíky ve vzácných případech jí maso. V oblastech, kde neexistují kopytníky, vlci nežijí nebo žijí ve velmi malých počtech. Dravci přitahují velké koncentrace hospodářských zvířat. Na severu, v oblastech s rozvinutým ovcím a sardinkem, je přítomnost vlků běžná.

V Rusku jsou vlci běžní. Druhy vlků, které žijí v naší zemi, jsou dobře známé. Existuje pouze šest z nich:

  • Forest Central Ruský vlk,
  • šedá,
  • tundra
  • lesní Sibiřský,
  • Kavkazského,
  • Mongolský.

Šedý vlk

Tento zástupce vlka je považován za nejčastější na světě. Popis šedého vlka dnes lze nalézt ve všech příručkách zoologů. Vyniká svou působivou velikostí. Tvar tohoto dravce není zbaven šlechty. Zdá se tedy, že se často stal hrdinou spisovatelů zvířat.

Šedý vlk se nachází v Evropě, Americe a Asii. Poškozené, silné tělo s širokým masivním hrudníkem, vysokými svalnatými nohami nenechávají pochybnosti, že je to skutečný dravec. Tento vlk má laločnatou, ale zároveň elegantní hlavu s malými ušima a zdobenou tmavými pruhy, které se nacházejí kolem téměř bílých tváří a velmi světlých bodů nad očima. Chvost není dlouhá, je téměř přímá.

Kůže je dlouhá (až osm centimetrů) a tlustá, s podsadou. Srsť zvířat žijících ve středních a jižních oblastech je hrubá. Vlci ze severních oblastí mají měkký a načechraný kožich.

Ruský vlk

Toto je zvláštní poddruh šedého vlka, který žije v severním Rusku. Ruský vlk je jedním z pěti poddruhů, které obývají území naší země. Canis lupus communis (ruský vlk) - toto zvíře je nazýváno západními biology. V průměru muži váží od 40 do 80 kilogramů, ženy od 30 do 55 kilogramů.

Sibiřský vlk

To není ani větší šelma než ruský vlk. Mnoho vědců se domnívá, že dnes je tento druh podmíněně zdůrazněn, protože systematika sibiřských dravců dosud nebyla dokončena. Tato zvířata mají několik barev. Nejběžnější je světle šedá. Odstíny okru jsou stěží viditelné nebo zcela chybějí. Kůže není příliš vysoká, ale spíše tlustá a měkká. Nejčastěji se nachází na Dálném východě, na Kamčatce (kromě tundry), na východní Sibiři a na Transbaikalii.

Stepní vlk

Toto zvíře je poněkud menší než zástupci lesních poddruhů. Má hrubší a řídké vlasy. Na zadní barvě s výraznou převahou šedohnědých a často hnědých vlasů. V tomto případě zůstávají strany světle šedé. Dnes se tento vlk nachází v stepích Kaspického moře, Uralu, regionu Dolní Volha. Pohled je špatně pochopen. Dosud nebyl vyvinut systém vlastností. Počet těchto zvířat je malý, zejména v západních oblastech.

Kavkazský vlk

Toto zvíře patří středně velkým dravcům. Kavkazský vlk má hrubé a krátké ochranné vlasy, podsada je špatně vyvinutá. Barva tohoto zvířete je mnohem tmavší než u dříve popsaného druhu. To je způsobeno rovnoměrným rozložením černých ochranných chloupků na kůži.

V naší zemi žije v oblastech hlavního kavkazského pásma, včetně zalesněných podhůří.

Tundra vlk

Velké a krásné zvíře. Jeho fotografie, kterou vidíte níže. Délka těla samců často přesahuje 150 cm. Dravci mají dlouhou, měkkou a hustou srst. Barva - světlé barvy. V naší zemi se tento vlk usadí v lesních tundrech a tundrech z evropské části Kamčatky a Sibiře.

Střední ruský (lesní) vlk

Silný dravec, který žije v lesoparku a stepní zóně Ruska, často žije a na západě Sibiře. V severních oblastech své výrazné návštěvy lesní tundry. Ačkoli je obecně uznáváno, že tundra vlk je největší v Evropě a Asii, reprezentant tohoto poddruhu často překračuje jeho velikost.

Dospělé zvíře může mít délku těla přesahující 160 cm a jeho výška dosahuje jednoho metru. Samozřejmě, takové parametry jsou typické pro největší jednotlivce. V dospělosti dospělý muž v průměru váží 45 kg, ježek (1 rok a 8 měsíců) - 35 kg a zisk (8 měsíců) - 25 kg. Wolf je snadnější na 20%.

Predátor se vyznačuje klasickým, šedým tónem s příměsí okruhu, barvy. Střední ruský vlk žije v lesích centrálního Ruska, často pronikajících na západ od Sibiře. V severních oblastech přichází do lesní tundry.

Polární vlk

Toto krásné a silné zvíře obývá Arktidu. Polární vlk je dokonale přizpůsoben podmínkám drsného klimatu. Teplá a hustá vlna ho chrání před mrazem a pronikavými větry.

Tento typ vlka se vyznačuje svým ostrým zrakem a nádhernou vůní, která pomáhá při lovu několika málo živých bytostí, které žijí v těchto krutých místech. Nedostatečné množství biologického krmiva a potíže s extrakcí potravin vedou k tomu, že dravec kojí kořistí úplně a nezanechává kosti ani kůži své kořisti.

Průměrná hmotnost zvířete je od 60 do 80 kg, roste až 80 cm. Je překvapivé, že toto zvíře v případě neúspěšného lovu může žít bez jídla po několik týdnů. Je pravda, že vlk dokáže jíst v jednom jídle až deset kilogramů masa. Vlci žijící v Rusku jsou agresivnější než severoamerické. Zaznamenané útoky na lidi.

Na vlci nohou

Zde není třeba popsat vzhled vlka, známého a široce rozšířeného dravce. Je třeba připomenout pouze to, že od významného
psy, má výraznější čelo, užší přední část čenichu a nepřítomnost "kalhotek" - dlouhé vlasy na zadní straně stehen.

Velikost a barva vlků, které žijí v různých částech země, jsou různé: největší, lesní, dosahují 70-80 kilogramů, nejmenší, stepní, váží pouze 30-40 kilogramů.

V naší zemi vlci našli všude, ale nejsou zdaleka jednotní. Na rozdíl od přísloví: "Neposírejte jako vlk a dívá se do lesa," vlk není lesní zvíře. Je obyvatelem otevřených prostor. Tito dravci dosahují největšího počtu stepů, lesních stepů a horských lesů. V tundře a lesní zóně jsou méně časté a v některých oblastech sibiřské taigy a vůbec nežijí. To vyplývá ze skutečnosti, že vlk není přizpůsoben pro pohyb na hlubokém a drobivém sněhu. Začala pronikat do oblastí hluchých lesů teprve v posledních desetiletích, protože se rozšiřovala těžba dřeva, vyvíjely se zemědělské oblasti a objevila se hustá síť dopravních cest.

Monogamie je charakteristická pro vlky: muž a žena vytvářejí pár pár let nebo po zbytek života a společně chovají mladá zvířata. Gon vlky se vyskytují na konci zimy. Těhotenství 62-65 dní. U plodů je pět až sedm vlků. Rodina vlků drží dohromady až do příštího jara. Na podzim nebo od začátku zimy přicházejí v loňském roce děti (rojny) zralé vlky a vzniká tak zimní hejno.

Nejčastěji v balení je pět až sedm nebo osm zvířat. Na konci zimy, s nástupem další trasy, se stádo rozpadne. Ženy dosáhnou pohlavní dospělosti za dva roky, muži ve dvou nebo třech.

Vlněná přírodní krmná sada je rozsáhlá. Zvíře produkuje jak malé živočichy - myš jako hlodavce, hmyz a velké zvířata - lýtek a jelenů. Hlavním předmětem jeho výživy jsou však různé druhy divokých kopytníků. Například tundra jsou nejčastějšími oběťmi vlka v lesní zóně - losos, jeleň, jelen, skvrnitý jeleň, v baltských státech, Bělorusku a na Ukrajině - jeleň, v deltách jižních řek - divokých prasat, v stepi - saigu, v Kavkaze Střední Asie - divoké kozy a ovce. V některých oblastech země jsou domácí zvířata důležitým krmivem pro vlka. Predator přináší obzvláště těžké škody na chovu zvířat v oblastech chovu ovcí a sobů.

V jarním létě krmení vlka v jakémkoli regionu, kde žil, je jeden charakteristický rys: během období chovu a chovu se dravce převážně přenáší na malé obratlovce navzdory přítomnosti a dostupnosti větší kořisti. Takže v tundře na jaře se vlci živí lemmings, volové hnízdí na zemi a vodní ptactvo, v lesní zóně jedí zajíce, pižmové, borovici, ryby av jižních oblastech - srnce, gopery, jerboy, piky, plazy, žáby, hmyz jiných malých zvířat. Výměna velkých předmětů s malými předměty ve stravě vlka během období krmení mladých je vysvětleno "zaprvé, protože rodina vlků je v tomto období svázána s doupětem, vede k usazenému způsobu života a jejich oblast činnosti je velmi zužována a za druhé, když krmí mláďata, dravce cítí potřebu rozmanitého a kompletnějšího krmiva bohatého na různé stopové prvky, minerály a vitamíny.

Jedním z důležitých objektů zimního krmení vlka je mrkva: mrtvoly volně žijících zvířat, mrtvá přirozená smrt a zraněná zvířata losů, divočáků a dalších kopytníků. Pokud během doby úmrtí zvířat nebyla mrtvola zvířete z jakéhokoli důvodu pohřbena, ale byla přijata do lesa venku, přitahuje dravce. Takoví "krmení" vlci mají škodlivé důsledky, jelikož zvířata zvyklí na ně zaútočit na domácí zvířata častěji než na úkor přírodních krmiv.

V malém množství ve stravě vlka zahrnuje krmení zeleniny. V severní části řady dravci jedí různé plody - borůvky, borůvky, borůvky, horský popel. Na jihu - ovoce divokých ovocných stromů a návštěva melounu, - melouny, melouny. В экскрементах и желудках волков постоянно встречаются зеленые части растений — листья различных злаков и осок. Возможно, волки поедают их лишь с целью очистки желудочно-кишечного тракта от гельминтов.

О прожорливости волка, т. е. о количестве пищи, которое он способен поглотить в один прием, сведения в охотничьей литературе разноречивы.


Obr. 4. Отпечатки передней (слева) и задней лап волка


Obr. 5.Stopy vlčích tlapků (vlevo) a psů

Často je možné číst, že hladový vlk jedl až jeden a půl lodyhy (24 kg) masa a jedí jako v rezervě. Takové zprávy nejsou pravdivé. Vážení několika set žaludků vlků ukázalo, že hmotnost jejich obsahu se nejčastěji pohybuje od dvou do čtyř a půl kilogramu. Pouze v jednom případě v oblasti Vladimira bylo získáno velké zvíře, v žaludku bylo nalezeno 9 176 kilogramů jídla. Vlci držení v zajetí v zoologických zahradách a různých školkách, kde je jejich pohyblivost omezená, jíst asi dva kilogramy masa denně.

Když se diskutuje o počtu chudých zvířat jedených vlkem najednou, je třeba vzít v úvahu takový biologický rys tohoto zvířete jako schopnost polknout maso v kusech, přenášet ho na značné vzdálenosti v žaludku a pak hořet a krmit ho mladým. Nicméně, tady to přijde na dva - tři, ne desítky kilogramů potravin.

Tam, kde vlci existují především kvůli přírodním krmivům, vedou velmi tajný život a lidé jsou zřídka vidět. Na takových místech můžete zjistit přítomnost zvířat, zjistit počet a studovat chování pouze sledováním stopy jejich životně důležité činnosti.

Wolf - prst zvíře
má pět prstů na předních nohách, ale čtyři prsty na zadních nohách. Palce předních tlapky jsou kratší než ostatní, jsou vysoká, při chůzi nedosahují k zemi a nezanechávají otisky prstů. Stezka vlka se podobá stopě velkého psa. Rozlišovat výtisky tlapky těchto dvou zvířat následujícími vlastnostmi. Vlk má štíhlejší stopu, prodlouženou, drápy a prsty po stopě jsou výraznější. Výtisky dvou středních prstů vlčí tlapky jsou tlačeny dopředu, mezi nimi je možné dát slámu a extrémní prsty po stopě, zatímco stopy tlapky psích tlap se splynou, jako by se shromáždily do hrudky a sláma umístěná na stezce se současně dotkne nebo křížové výtisky všech čtyř prstů. Stopy předních tlapíků vlka jsou větší a jasnější než zadní. Kromě toho zadní části vankoušků na předních tlapkách zakončí zaobleným vnitřním potiskem a podložky zadních nohou se zaoblenou stranou. To je zřetelně viditelné na silné půdě nebo na sněhu.

Když se vlk pohybuje po schodech a obzvláště při klusu, otisky jeho tlapky jsou umístěny téměř v přímce a čím rychlejší je běh zvířete, tím větší je linie jeho stop. Zadní končetiny zvířete otiskují přední stranu, takže v praxi vidíme pouze stopy zadních nohou. Když se pohybujete cvalem nebo kariérou, stopy čtyř paží zůstávají na kolejích a zadní končetiny s každým skokem zanechají stopy před předními.

Při hledání kořisti vlci cestují na dlouhé vzdálenosti, a proto se málokdy pohybují po schodech, jejich obvyklá chůze je rysa. Při přesunu skupiny zvířat jít do jednoho souboru, vedle dalšího, a je obtížné určit, kolik z nich prošlo jednou cestou. Pouze při ostrých zákrutách, když se vyhneme překážce, na dovolené nebo v případě kořisti, se vlky rozptýlí a potom je možné vypočítat, kolik dravců je v balení.

Obr. 6. Vlci obvykle pojedou po jednom a počet zvířat ve skupině se může počítat na zatáčku nebo při přibližování se k objektu.

Pro vlky je velmi obtížné se pohybovat v hlubokém sněhu, klesají ve volném sněhu. Profesor A. N. Formozov věřil, že hmotnostní zatížení průměrného vlka, vážícího asi 45 kilogramů, je 103 gramů na čtvereční centimetr. To je přibližně čtyřikrát až pětkrát větší než u člověka, který chodí po širokých loveckých lyžích. Když se ponoří do sněhu na více než 25 centimetrů, vlci si otevírají povrch: vytáhnou tlap ze sněhu, nechávají krátkou brázdu, "táhnou ven", a když spustí tlapku do sněhu - delší, "srstnatá". Když je sníh hluboký, voda se vytáhne ven a tráva se spojí a spojuje spodní část stop do jedné brázdy.

Velikost kroku vlka,
jako každé jiné zvíře, záleží na rychlosti jeho pohybu a na stavu sněhu. Ve velkém vlku dosahuje krok přes mělký sníh až 90 cm. Když zvířata procházejí ve skupinách, vedle druhého, průměrná délka kroku na trase je 65-75 centimetrů. Je charakteristické, že když projíždí smrkové háje, kde je hloubka sněhu vždy nižší než v jiných zemích, vlci, jako by se odpočívali, zpomalovali, chodili po malých schodech, postupovali od sebe a opouštěli trampovou cestu za nimi. V malých čistkách a lesních pramenech, kde není žádný vítr a sníh je obzvláště nafouklý, dravci klesají téměř na zem. V zasněžených letech, kdyby během zimy nedošlo k rozmrazení a sníh se nezrazil, vlci opouštějí lesy, pohybují se na otevřenější místa - do polí, do široké
říční údolí, kde je sněh kompaktován větry a kde jsou obvykle zpravidla více opotřebované silnice.

Zimní sledování vlků, tj. Sledování cesty, kterou cestovali, umožňuje důkladnou studii o loveckém chování, loveckých technikách a některých dalších rysech jejich tajného života.

Během svých loveckých výletů se dravci zastavují na různých místech. Často zajišťují pokládku na otevřené výšky s dobrým výhledem. Jedna skupina vlků, pro kterou jsem pozorovala, si vybrala sněhovou sbírku kulatiny pro denní odpočinek, která zůstala na okraji řezu. Na loukách a na okraji lesa se nacházejí lomy a listnaté lesy v hustých smrkových lesích.

Vlci spí kroužkovaný do kruhu a pod nimi tvoří kulatý protalinský otvor o rozměrech 60-85 centimetrů s ledem pokrytým dnem a stranami. Někdy se zvířata nacházejí nedaleko a někdy tři až pět metrů od sebe. Během odpočinku se obvykle pohybují z jednoho místa na druhé, a proto počet jejich postelí vždy přesáhne počet osob v balíčku. Zvířata často ležet na sněhu, pohybují se ze strany na stranu a opouštějí charakteristické stopy. Často si odpočívají po dlouhou dobu, když sedí, a pod nimi zůstávají malé kulaté hrdly s jasně viditelnými otisky dravců.

Nejčastěji na stopách můžete sledovat vlky lovu zajíců. Obvykle v místech, kde se nacházejí zajíci ležkas - v lese s hustým smrkovým podrostem - vlci (pokud se jejich skupina) rozptýlí v rozložené frontě a hájí půdu, aby zvedla zajíce z rohože a zachytila ​​ho ve zkratce. Dravci nevedou dlouhé pronásledování a zajíc, který neměli čas zachytit v první chvíli, není sledován. Jsou-li dva vlci, pak se jeden z nich nejčastěji pohybuje po lesní cestě nebo po lese a druhá jde vyzdvihnout krmení zajíce a odvézt ho k partnerovi. Zdá se, vlci berou v úvahu, že překvapený zajíc zpravidla nejprve využívá silnici nebo vyčištění. Také, když se rozvinuli široká fronta, vlci se pohybují v těch oblastech, kde se na dozrávací nebo krmnou půdu může setkat los.

Často na stezce můžete pozorovat, jak vlci pohánějí několik losů ze svých postelí najednou. Z jakéhokoli důvodu, který je jim známy, si dravci zvolí
oběť nevěnuje pozornost ostatním zvířatům a společně se po nich vrhnou. Zbytek vyděšeného losu po určitou dobu běží stejným směrem, souběžně s pronásledováním, někdy i za vlky, ale nakonec, když si všimne, že je nikdo nesleduje, zastaví se.

Sledují oběti, dravci provozují kariéru, jejich skoky dosahují dva metry.
Obvykle jeden vlk běží po stezce losu, ostatní postupují po boku a při nejmenším zatáčení oběti se pokoušejí uzavřít vzdálenost k němu, řezání rohů.

Zde je hloubka sněhu velmi důležitá. Pokud se dravci řídí skrz vyčištěný, obnovený osika a březové stromy, kde je sněhem více drobivý na otevřeném místě a je pro ně těžké uniknout, připevní se k elkové stezce, vytáhne se do jednoho řetězce a použije tyto hluboké stopy ve sněhu, které jejich oběť opouští. Ale jakmile se pronásledování změní ve vysoký les s menším sněhem nebo na jiné místo, kde bude vlkům snadnější, aby utíkali, utíkají na širokém okraji a extrémně přiléhají a snaží se obejít po cestě.

Přes houštiny keřů nebo plevelů procházejí vlci a elky, hájí velké mrtvé koryty, zanechávají stopy na ně, pod padlými stromy sklouzávají dolů, jestliže vzdálenost mezi kmenem a povrchem sněhu přesáhne 50-60 centimetrů. V takové snaze se zdá, že dravci jsou velmi unavení. To lze vyvodit z toho, že jeden nebo dva vlci zaostávají za pronásledováním ve skupinách, jedou o krok dále a někdy po dvou až třech kilometrech dokonce sednou na odpočinek.

Podařilo se mi vyčíst dva elitní lovy vlků. Každá honička trvala téměř čtyři kilometry. V prvním případě si vlci uvědomili marnost lovu a zastavili ho společně. Shromáždili se na čtvrti, označili je hojně a odtáhli se od louky. Ve druhém případě bylo vidět ve stopách, že vlci, vyčerpaní procházením hlubokým a volným sněhem, zastavili jejich pronásledování poté, co los vylezl dlouhý a spíše strmý svah řeky z řeky nivy.

Vlci se tak dokáží dostat daleko od každé losy, kterou sledují. Na stezce je vidět, jak se dravci snaží zastavit svou kořist, běžet vpřed, obklopovat a pokusit se spěchat v losu, nedosáhnou výsledku.

Někdy když jsou napadeni vlky, los nevyběhne, ale začne se bránit. Jejich dlouhé a silné přední končetiny, končetiny se silnými kopyty jsou ohromnou zbraní a vlci to vědí. Jednou jsem vystopoval čtyři dravce, kteří útočí na několik losů v malém čistění. Podle soudů byly mezi elky dva velcí býci. Sněh v čistírně byl těžce pošlapán kopyty, mnoho křovin bylo naruštěno a zlomeno, ale nikde nebylo vidět kousky lněné vlny. Stopy ukázaly, že vlci i los opustili vyčistění a vystupovali v různých směrech.

Nějak se na vlnách primitivních zvířat podařilo řídit mladý los, přibližně ve věku jednoho a půl roku. Silně zraněný, oslabený, zastavil se uprostřed malé, stále nezmrzlé řeky a krvácel k smrti a upadl do vody. A ačkoli hloubka na tomto místě nepřesahovala půl metru, bylo pro dravce obtížné používat svou kořist. Po rozbití zvířecí strany vyndali vnitřek, ale nemohli jíst mnoho z těla. O několik dní později byla jalovcová jatka nalezena medvědem, vytáhla ji z řeky a sem krmila, dokud ho nevystrašilo místní lovec. Následně skupina vlků opakovaně navštívila toto místo. Když maso naplno používaly, šelmy šlehaly a dlouhou dobu braly kosti a uprostřed zimy jedli losovou kůži.

Dospělý elk pro vlka
- není snadná kořist. Nejčastěji je jeho obětí mladé zvíře mladší než jeden a půl roku. U dospělých zvířat ženy zemřou nejprve z dravců, stejně jako nemocné, oslabené z ran nebo zraněných zvířat.

Útok vlků na velké býčí losy, zejména v hlubokých sněhových zimách, často končí ublížením nebo dokonce smrtí dravce. LM Shestakov, stálý lovec Jedzhského Ohotpromkhozu, mě informoval, že v zimě roku 1960/61 v okrese Onega v oblasti Arkhangelsk v okolí jezera Hayn byl elk eliminován eliminačním vlkem. Zoolog B. T. Semenov v knize o vlcích (Wolves z Arkhangelské oblasti a jejich vyhnání) uvádí dva případy úmrtí těchto dravců od elků v oblasti Verkhnetoemsky v téže oblasti.

Znám případ, kdy v létě zranil vlk vlk. Bylo to v severní části regionu Vologda v srpnu 1974. Brzy ráno napadli tři dravci dva dospělé elky, ale houbaři, kteří se k tomuto hluku přiblížili, rozptýlili zvířata. Na místě bitvy byl vlk raněn losem. Její levá přední noha byla odebrána od ní a ten pravý jednal špatně. Zvířata nemohla stát a byla dokončena obyvatelem obce Smetanno A.I. Gribanov. Při zkoumání šelmy se ukázalo, že v oblasti lopatky měl stopy silné rány a v místě nárazu nebyla žádná vlna. Po odstranění kůže byla silná modřina. Z lebky jsem zjistil, že vlk je bludgeon.

Samostatné vlastnosti chování, různé lovecké techniky, schopnost rychle se pohybovat v jakékoliv situaci, dobrá paměť naznačují vysoký stupeň vývoje vyšší intenzity nervové aktivity vlka. Členové rodiny vlků, kteří se každý rok zabývají přibližně stejným stanovištěm, nezapomínejte na umístění takových památek jako jsou stezky, silnice, nejvhodnější přechodové cesty, mosty a brodské řeky, jezera a liška "města" a mnoho dalšího. Opakovaně jsem si všiml, že vlny často procházejí údolím lesní řeky, a to často tam, kde není možné vizuálně určit ohnutí řeky.

Jednou jsem trodil vlky a chtěl jsem lka. Sníh byl volný a pro dravce bylo těžké utéct. Najednou jeden z vlků oddělil od balíčku a otočil se do strany téměř v pravém úhlu. Ukázalo se, že sto kroků od tohoto místa byla stará lesní cesta, která se obecně shoduje se směrem pronásledování. Vlk jistě věděl o své existenci a předpokládal, že bude snadnější jezdit po něm. Tentokrát však dravec nesprávně vypočítal: po velkých sněhových srážkách to nebylo sklizeno a sníh zde byl hlubší než pod lesním baldachýnem. Když se tak trochu rozběhl, vlk se obrátil na stopy svých spolužáků.

Vlci jsou vždy velmi opatrní po stopě člověka, který se setká s lesy. Když jsem přihlížel ke zvěřinným zvířatům, nějak náhodou jsem prošel kolem několika regimentů, kteří vstoupili do části lesa, kde jsem pracovala. Skutečnost, že vlci zůstali v kruhu, se mi pro mne úplně nečekalo a já jsem se rozhodl zjistit, co dělají, obklopené mými stopami. Dravci slyšeli můj přístup a vstal z postele dlouho předtím, než jsem se přiblížil k místu odpočinku. Velký muž se dlouhým krokem posunul z postele a první desítky metrů dokonce jeli pod jeho koberečkem s lomem. Po procházce lesem v lese 100-150 metrů se zvířata zastavila a po určitou dobu naslouchala močení mých lyží. Poté se obrátili k řece, ale tam, kde se potápěli po mých lyžařských trasách, odtrhli od něj do již nepokojného klusu a následovali do hlubin lesa. Nicméně tady, když se přiblížili k zúčtování, zaznamenali mé stopy z dálky a znovu změnili směr. Konečně si uvědomil, že neexistuje volná cesta, muž vystoupil na mou lyžařskou dráhu s opatrným krokem, přitiskl ji, šel po několika metrech a opustil kruh. Poté opět překročil lyžařskou stopu, vrátil se ke své přítelkyni, která ho celou dobu sledovala, oba s velkými skoky z kruhu. Zkušenější zvíře ukázalo příkladem, jak najít cestu ze ztížené situace.

V bezesměrném čase jsou vlčí stopy mnohem méně běžné, ale na prašné cestě, měkkou zemi po dešti nebo v ranních hodinách, kdy rosa dosud nevyschla, není obtížné je pozorně sledovat. V oblasti doupě, na které vlci používají husté houštiny na svahu rokliny, obložení větru, staré jezevčí díry a jiné odlehlé místa (vždy kolem nejmenšího vodního útvaru) jsou na vata trávě vidět stopy dravců.

Na cestách, které jsou vlky stále využívány, se jejich výkaly často vyskytují. Mají tvar klobásy a jsou podobné psům, ale mnohem větší než druhá. Nejčastěji jsou exkrece černé, což svědčí o tom, že vlk konzumuje masové pokrmy a skládá se z nestravitelných částic - vlny, peří fragmentů velkých kostí nebo fragmentů skeletu více než malé oběti, stejně jako rostlinné zbytky. Někdy existují bílé výkaly z jednoho vápna. V tomto případě můžeme dospět k závěru, že lovec dravce nebyl chalupou a byl spokojen pouze k tomu, aby se staral kosti. Na hranicích oblasti biotopu rodiny, voly opouštějí zápachové znaménka - močové tečky a "postcrabs", trhání povrchové vrstvy půdy s jejich drápy.

Vlk je dlouho považován za škodlivého dravce, nepřítele chovu a lovu zvířat. Jeho zničení se provádí všude a celoročně a je podporováno hotovostními bonusy.

V posledním desetiletí se postoje k vlkům začaly měnit. Častěji se vyslovuje názor, že dravci, včetně vlka, jsou nezbytnou vazbou v přirozené biocenózě a že malý počet z nich v zemích má příznivý vliv na populaci divokých kopytníků a dalších užitečných zvířat.
V oblastech, kde se zemědělská půda používá hlavně k setí, a dobytek je držen na stánku, může vlk již neškodit hospodářským zvířatům. V oblastech s rozvinutým sardinkem a chovem ovcí, kde jsou sobci a ovce uchovávány na otevřených pastvinách po celý rok, však dravce způsobuje značné škody na chovu zvířat. Proto vzhledem k rozmanitosti příjmů a ekonomických podmínek na rozsáhlém území naší země nelze posoudit roli vlka jednoznačné. V některých oblastech by měla být její hodnota udržována na určité optimální úrovni, v jiných by měla být bojována s nimi až po úplné vyhlazení. Zdá se, že starý slogan - "Úplné vyhubení vlků" - postupně nahradí Nový: "Udržujte počet vlků na optimální úrovni." A tento dravec zůstane jako plnohodnotný člen naší lovecké fauny a zůstane cennou a lákavou trofejí - předmětem sportovního lovu.

Předkové vlka

Согласно теории эволюции предком волка был такой себе canis lepophagus – древнее млекопитающее, напоминающее койота и обитающее в Северной Америке. Со временем предок волка увеличил свои размеры, включая и размеры черепа. Самый древний представитель волчьего семейства, уже похожий на современного волка был найден при исследовании раннего плейстоцита, существовавшего 1,8 миллиона лет назад. Хотя он был только похожий на современного волка, который несколько позже – от миллиона до 150 тысяч лет назад.

Zoologové obecně nalezli až čtyři genealogické stromy vlků: africké, himálajské, indické a tibetské linie. Himálajská linie je nejstarší a to znamená, že himálajský vlk je nejuznávanějším představitelem vlčího týmu, jeho vzhled se odehrával zhruba před miliónem let. Tibetský vlk je podmíněně "nejmladší", protože se objevil "pouze" před 150 tisíci lety.

Wolf - popis, struktura, vlastnosti. Jak vypadá vlk?

Všichni vlci jsou notoriózní dravci, tu nejsou žádné možnosti a dravci mají spíše velké velikosti, největší jsou šedé a polární vlci: jejich výška dosahuje 85 cm, délka těla - 150-160 cm, to je bez ocasu, hmotnost - 85-90 kg . Současně, čím těžší je lokalita, tím větší je zvíře, že v sibiřské tají žijí největší zástupci rodiny vlků.

Nejmenší vlci jsou arabští, jejich maximální výška nepřesahuje 66 cm a průměrná váha je pouze 10 kg. Obecně platí, že všichni vlci mají ženy, které jsou o něco menší než muži.

Vlci jsou zvenčí jako psi, což není překvapující, protože jsou jejich vzdálenými příbuznými.

Vlčí ústa mají 42 zubů, včetně čtyř špičáků, které slouží majiteli, aby odtrhli kořist od sebe, brousili kosti a špičáky dokonale pomohli přetáhnout oběť.

Zajímavý fakt: všichni vlci se rodí goboglazy, ale ve třetím měsíci se jejich oči stanou oranžovými nebo zlatožlutými. Ačkoli jsou vlci, kteří zůstávají modrooký.

Vlčí kožešina je tlustá a dvouvrstvá, chrání je dokonale před chladem v chladných podmínkách stejné tundry nebo taigy, kromě toho je vodotěsná.

Barvy vlny mohou být různé barvy, v závislosti na typu vlka a jeho prostředí, existují různé varianty šedé, bílé, hnědé a černé barvy. Také našli červené vlky. Barva často pomáhá spojit se s okolním prostorem.

Možná znáte přísloví "krmení vlčích nohou", má vědeckou a zoologickou základnu, odkud nohy krmí a z tohoto důvodu jsou dobře rozvinuté, umožňují jí pohybovat se značnými odstupy při hledání jídla. Obvykle vlky klusou při průměrné rychlosti 10 km za hodinu, ale rychlost vlka, která pronásleduje kořist, může dosáhnout 65 km za hodinu.

Pohled vlka není nejsilnější, není příliš rozvinutý, kromě toho nerozlišuje barvy, ale tento nedostatek je více než kompenzován vynikajícím sluchem a hlavně kouzlem - dokáže cítit kořist za 3 km, obecně jeho nos rozlišuje miliony pachů.

Dalším charakteristickým znakem vlků je jejich slavný výkřik, který pro ně skutečně má praktický význam - vlci nejen bojují na měsíci (jak se dříve předpokládalo), ale v tomto nekomplikovaném způsobu řekněte balíčku své místo, ale současně odhánějte cizince.

Kolik vlků žije

Životnost vlka je od 8 do 16 let. V zajetí to může dosáhnout až 20 let, skutečnost je, že ve volné přírodě, starí vlci, kteří nejsou schopni lovit, umírají se stejnou zdatností rychleji než, řekněme, v zoologické zahradě, kde je zaručeno, že budou krmeni.

Kde bydlí vlci?

Bohužel v našich dnech se lokalita vlka výrazně snížila, v minulosti žili vlci na území Eurasie a Severní Ameriky, kde žili lidé. Například historické kroniky naznačují, že během války mezi Anglií a Francií, která trvala celé století, došlo k tak velké devastaci a zpustošení, že se vlky dokonce objevily i na ulicích Paříže. Nyní se samozřejmě nemůžete setkat s vlkem nejen na předměstí Paříže, ale i v dalších městech, ale zůstali jen v malém počtu na divokých místech, včetně v našich Karpatech, v sibiřské taigě.

Vlci jsou společenská zvířata žijící v hejnech, ve kterých jsou vždy dva páni vůdců: muž a žena. Zbývající členové balíčku: potomci vůdců, jejich příbuzných nebo osamělých vlků, kteří se připojují, posloužili přísné hierarchii. Sada vlků má vlastní pozemek o rozloze až 300 čtverečních kilometrů, které označují zvláštními zápachovými značkami, které slouží jako varování pro cizí vlky.

Co vlci jíst

Vlci jsou vynikající lovci a jsou stejně úspěšní v lovu, jak v balení, tak v izolaci. Jejich kořistí v lese je mnoho bylinožravců: losy, jeleny, jeleny, saigy, antilopy, divoké kančí, zajíci, gopery. Zároveň jsou vlci druhem užitečných lesních sester, protože pro obědy se nejdřív dostanou staré, slabé, nemocné živočichy, a tak dochází k přirozenému výběru. Zajímavou vlastností vlka je jeho praktický zvyk skrývat přebytečné maso v rezervě.

Červený vlk

Je to himálajský vlk, jak jsme se zmínili výše, je nejstarší ze skupiny vlků, protože se objevil před milionem let. Venku kombinuje rysy vlka, lišky a šakala. Má délku 76-110 cm, hmotnost 17-21 kg. Má zkrácenou špičku a velké uši. Barva má červenou hlavu. Také jeho charakteristickou vlastností od jiných vlků je menší počet zubů. Červený vlk žije v Asii: od Altai až po Tien Shan, ale většina z nich žije v Himálajích, na jihu Íránu, v Indii a v Pákistánu. Obvykle se živí různými malými zvířaty. Je na pokraji vyhynutí.

Mane Wolf

Jedinečný zástupce vlčího království, jeho jiné jméno je guar nebo aguarachay, který se označuje jako "zlatý pes s krátkým tahem". Má na krku dlouhé vlasy, které tvoří hustou hřívu. Vně velmi podobná lišce. Délka jeho těla je asi 125-130 cm, hmotnost - 20 kg. Žije výlučně na pláních, jí hlodavce, králíky, vojáky. Habitus vlkajícího vlka je Jižní Amerika: Brazílie, Bolívie, Paraguay.

Východní vlk

Je to severoamerický lesní vlk, žije v severní Americe, zejména v Kanadě - od provincie Ontario až po Quebec. Zajímavé je, že nemá klasifikaci, někteří vědci považují za hybrid šedého vlka s vlčí červenou nebo kojotou. Růst dosahuje 80 cm, tělesná hmotnost - 40 kg.

Běžný vlk

Je to šedý vlk - stejný druh vlka, s rozšířenou slávou, počínaje dětskými pohádkami. Je to jeden z největších představitelů vlčího království a navíc jeden z nejvíce ohromných dravců našich mírných zeměpisných šířky. Habitus šedého vlka je široký - území Eurasie a Severní Ameriky, všude v hlubokých a divokých lesích se můžete setkat s tímto hrozným dravcem.

Červený vlk

Je to hybrid šedého vlka a kojota. Červení vlci jsou menší než jejich šediví příbuzní, ale větší než kojoti, jejich velikost dosahuje 79 cm, váha - 40 kg. Je také štíhlejší, prodloužené uši, ale kratší srst. Zvláště chtějí honit zajíce, mývaly a jiné malé hlodavce, ale mohou zaútočit na ještě větší kořist. Červený vlk žije ve východních Spojených státech, v Texasu, v Louisianě, a je jedním z nejvzácnějších druhů vlků na zemi. Nyní, bohužel, je na pokraji vyhynutí.

Chov vlků

Ženy vlků se stanou sexuálně zralé ve druhém roce života, muži - ve třetím, páření v období vlků se obvykle vyskytuje od ledna do dubna. Mezi ženami, které se účastní soutěží, dochází k častým soubojům a vzájemnému pomíjivosti a pokrokům jak mužům, tak ženám.

V době páření, "milovníci" vlci opouštějí balení, odešli do důchodu a postavili den na odlehlém místě. Vlčí těhotenství trvá 62-65 dní a od narození se narodí 3 až 13 mláďat. Je pravda, že ne všichni přežijí z nich, zemřou slabší mláďata.

Malé mláďata se živí mateřským mlékem a plivou, po šesti měsících života se mohou zúčastnit lovu.

Nepřátelé vlci

Vlk nemá v přírodě prakticky žádné přirozené nepřátele, ledaže někdy vlk může trpět ještě většími dravci mírných zeměpisných šířek - medvěda, ale pouze pokud nesdílí kořist. A tak hlavním nepřítelem vlka (stejně jako mnoho jiných zvířat) je samozřejmě ten člověk, jehož ničivá činnost přinesla mnoho druhů vlků na pokraj vyhynutí.

Zajímavá fakta o vlcích

  • Ve středověku byli vlci často obdařeni démonickou silou, strach z nich dokonce vedl k podobě takového charakteru jako vlkodlak, člověk se během měsíce změnil na vlka.
  • Na některých evropských erbách je obraz vlka, což znamená, že vzdáleným předkem tohoto rodu byl malý vlkodlak.
  • Vikingy a obzvláště jejich elitní válečníci - berserkové, nejenže jedli speciální "kouzelné houby", ale také pil vlčí krev a nosili kožky těchto zvířat.
  • Vlci byli často chováni s psy a tak se chovalo několik plemen psů, jako je československý vlk a vlčí pes Sarlos.

Jak vypadá vlčí dráha ve sněhu?

Wolfové tlapky jsou silně pýřité, což přispívá k tomu, že zanechávají velkou stopu na měkkém sněhu a jeho váha přispívá k tomu, že prochází hlubokým sněhem, stejně jako na slabé kůře. Proto, když dojde k velkému poklesu sněhu, je třeba hledat výtisky vlkodlaků na stezkách položených člověkem nebo losem, stejně jako na otevřených kopcích, okrajích, okrajích.

Trasa dospělého plnoprávného vlka se liší od vlčího tisku: je větší a kulatější.

Na fotografii vidíte stopy vlka ve sněhu jasně. Výtisky předních tlapky jsou větší než zadní, protože přední část torza dravce je silnější a těžší než zadní část. V tomto případě jsou podložky předních končetin zaoblené dovnitř a zadní - ven. Průměrná velikost tisku lapy starého vlka je 10,5 cm, šířka - 8 cm, vlk je o 1-2 cm menší. U mladších mužů je délka stopy 9,3 cm, šířka 7,2 cm. Pokud je nalezený otisk 12 cm dlouhý a mírně větší, může být označen jako pes patřící k jedné z větších plemen (např. Svatý Bernard, kavkazský ovčák, Velký Dane).

Abyste správně určili trvání stop, které zůstaly ve sněhu, je zapotřebí praktické zkušenosti. Kvalita levého tisku závisí na hloubce sněhu, okolní teplotě, světle a dalších faktorech. Aby si dokázal představit, jak dlouho vlk kráčel po cestě, je nutné ho procvičovat na vlastní zkušenosti: nechte stopy na sněhu a po jedné, dvou, třech dnech a několika hodinách postupujte podle jejich modifikace. Při stanovení trvání predátora je třeba vzít v úvahu různé vnější faktory ovlivňující jeho vzhled a strukturu: stupeň vlhkosti sněhu, hloubku jeho vrstvy, velikost a strukturu sněhových vloček a přítomnost větru.

S klidným pohybem opouští vlk rovnoměrný řetězec stop, zatímco jeho zadní nohy přicházejí přesně do popředí. Počet dravců v hejnu s tichým krokem na výtiscích je obtížné určit, protože se pohybují na stopu každého druhého. Jejich hladká struktura se rozpadá pouze při otáčení nebo překonávání překážek. Navíc skutečnost, že několik zvířat prošla, může být pochopeno podle toho, jak silná zůstává zakřivení, která rozkládá okraje fosilní fossy a zvětšuje ji. V tomto případě je zářez stopy získán opakovaně pokrytý několika výtisky, a pokud se podíváte pozorně, můžete si to jasně všimnout. Takové stopy jsou hustší než stopy jediného dravce. Podle těchto znaků lze určit, že hejno prošlo, ale je velmi obtížné pochopit, kolik jednotlivců to bylo.

Všestrannost tohoto dravce také ovlivňuje kvalitu výtisků. To může být krok, pak řetězec tratí není tak plochý jako při pohybu s klusem, vzdálenost mezi kroky je asi 25 cm, nebo cval během pronásledování kořisti nebo při opuštění pronásledování. Trojitý dravec je schopen jít na dlouhé vzdálenosti, přičemž zůstává jednotná řada výtisků, délka mezi kroky je od 70 do 100 cm. S kariérou se dravec snaží pronásledovat dvoumetrovými skoky. Tímto způsobem se zvíře může pohybovat po velmi krátkou dobu, protože vydechuje (při vývoji rychlosti až 85 km / h). Při pohybu lomem nebo cvalem zůstávají na sněhu výtisky všech čtyř tlapky, zatímco zadní jsou umístěny před přední částí.

Jak žijí vlci?

Běžný vlk je společenské zvíře. Proto vlci žijí v balíčcích, honí spolu, hrají a dokonce volají. Wolf pack je rodinná skupina, která se skládá ze zvířat různého věku a může se skládat z 3 až 40 jedinců. Balení je ovládáno vůdcem nebo plnoletým vlkem - dominantním jedincem mužského pohlaví. Jedná se o nejinteligentnější, moudřejší a silnějšího muže ve vlčím obalu. Vedoucí balení má přítelkyni - dominantní fenku. Společně tvoří dvojici, čímž se kolem nich spojují jiní vlci, to je vlčí balíček.

Svazek vlků má svou vlastní hierarchii. Vedoucí v balíčku má nepochybnou autoritu. Je to moudrý vůdce a je přátelský ke všem členům balíčku. Ale vlk se setká s cizinci výlučně agresivně. V balíčku je často přítomen beta muž - nejpravděpodobnější nástupce vůdce. Obvykle je to obyčejný syn vedoucího páru nebo bratr předního muže. Útočník na pozici hlavice balení pravidelně demonstruje agresi vůči alfa muži, jako kdyby kontroloval jeho status, neboť je připraven kdykoli nahradit jeho místo.

Vlk, který opustil balíček sám nebo byl vyloučen, se nazývá osamělý vlk. Taková zvířata mají veškerou šanci vytvořit své vlastní stádo.

Vlci žijí spoléhající na své pocity. Využívají tyto pocity k lovu a komunikaci s jinými vlky. Krásné slyšení šelmy vám umožní slyšet vlkající vlk sedm kilometrů daleko. Jejich smysl je 100krát silnější než u lidí. Šedý vlk je schopen běžet rychlostí 55 km / h.

Vlci žijí v balíčcích a každé balení má vlastní loveckou oblast, která zvířata pečlivě chrání před ostatními vlky. V balíčku, kde vedoucí udržuje pořádek, vlci žijí klidně a nebudou bojovat. Křižáci se stali cizím lidem a osamělým vlkům, kteří porušovali hraniční oblast. Každý vlčí balíček má své vlastní území a loví jen na něm.

Majitelé pečlivě střeží a označí své území, nechávají škrábance na padlých stromech nebo starých pahýlech. Zjistěte tedy, že je lepší zůstat daleko. Neočekávaní hosté jsou potrestáni, to jsou kruté zákony vlčího balíčku. Vlčí vlk, který je slyšen kolem, je způsob, jak oznamovat, že území je již obsazeno.

Velikost rodinného území obyčejného vlka závisí na krajině a pohybuje se od 50 do 1500 km². Přežití balíčku závisí na velikosti jeho loveckého areálu, takže vlci pečlivě ochraňují. Pokud je v rodinném loveckém místě více než dostatek jídla, pak na jednom místě žije několik generací vlků. Největší lovecké plochy vlků se nacházejí v otevřených krajinách tundry a stepí a dosahují 1000-1250 km². V lesní zóně jsou mnohem menší - 200-250 km².

Když vlci nemají malé mláďata, budou se toulat. Vlci obtěžují jak v hejnech, tak i samotných. V důsledku putování se zvířata někdy objevují v oblastech, kde vlci nebyli vidět už několik let. Nomadští vlci běží až do 70 kilometrů za jednu noc.

Šediví vlci se v zimě shromáždí v balíčcích. Pokud je sníh hluboký, vlci v balíku jsou v jednom souboru. Každé zvíře následuje po sobě, co nejvíce stoupá na stejnou trasu. Vlk je velmi choulostivý. Proto je velmi obtížné se naučit ze stopy kolik vlků se stádo skládá.

Proč vlci vytrvají? Vlci vykřikují, protože je to způsob, jak navzájem komunikovat. Pomocí vlky zjistí vlci, kde jsou jejich rodinní příslušníci, oznámí zachycení kořisti a zabrání území, nebo jednoduše - komunikovat se svými příbuznými. Vlci obvykle říkají v pozdních večerních hodinách. Během roku nejvíce vlky vytí v zimě, kdy počet členů balíčku dosáhne svého maxima. Vlci začínají lépe aktivně končit na konci léta a od začátku podzimu, stejně jako když štěňata vedou rozvoj rodinného spiknutí a začnou se pohybovat na svém území.

Cubs vlk - narození štěňat. Jak balíček přináší mláďata?

Vlčí doupě je díra, kde se vlk chová vlčí mláďata. Vlci dělají doupěte v odlehlých místech. Zároveň by měl mít dobrý přehled. Často vlci používají prázdné nory jiných zvířat jako zařízení den.

Vlci plemení ročně v lednu až únoru, poprvé se rozmnožovací období vyskytuje ve věku 2-3 let. Doba těhotenství vlka je asi dva měsíce. Na jaře se ve dnech objeví vlčí mláďata. Obvykle ženy porodí 4 až 8 vlků. Vlk štěňata se narodí hluší a slepí, první dny života vlka jsou neustále poblíž. Začíná vidět a slyšet asi 10-12 dní života.

Po třech týdnech mladý vlk poprvé vyjde z džungle a začne ochutnávat maso současně. Účast na kultivaci a výchově mláďat má celý balíček. Vlci přinášejí s dětem to nejlepší maso.

U malých mláďat má barva šedo-hnědý odstín, který se mění s věkem. Ve věku 2 měsíců opouští vlk mláďata den, ale stále v blízkosti dělají otvory. Taková místa jsou chráněna vegetací od názorů jiných lidí. Štěňata vlka se učí základy lovu, útoků a myší.

Детеныши волка быстро растут и их вес увеличивается почти в 30 раз за первые четыре месяца. Новорожденные волчата имеют голубой цвет глаз. В возрасте 8 месяцев глаза волчат меняются на желтый цвет. К концу первой зимы после рождения волчата достигают взрослых размеров. Живет волк обыкновенный 12-15 лет.

Как выглядят следы волка на снегу: фото, отличия от других животных

На передних лапах у волка пять пальцев, на задних – четыре. Часто след волка путают с отпечатком крупной собаки. To je logické, protože obě tato zvířata patří do stejné biologické rodiny. Vlk zanechá stopu větší než pes. Tento údaj je poněkud kontroverzní, protože existují plemena psů, jejichž růst a velikost dosahuje velikosti tele.

Avšak vlčí stopy se od psa odlišují tvarem a jeho polohou:

  • Vlkká tlapka opustí otisk, který je více "seskupený" než pes. Prsty jsou přitlačeny k nohám a u psa jsou poněkud rozptýleny.
  • Vlk klepe na nohu směřující dovnitř. Pes - ven.
  • Vlk je vždy hladký řetězec stop, který leží rovně a monotónně se táhne. Krok je současně širší než pes se stejnou vzdáleností mezi stopami.
Jak vypadá vlčí dráha ve sněhu?

Za účelem přesného určení, kdo přesně opustil značku, zkušení lovci dali zápas na špičku bočních a středních prstů, čímž změřili vzdálenost mezi nimi. Kromě toho, pokud neexistuje žádná jistota, ať už je to jako pes nebo vlk, jemně se podívejme na přítomnost lidských stop v okolí, zpravidla se psi nehýbe daleko od jejich lovců.

Často, v hlubokém nebo volném sněhu je velmi obtížné identifikovat vlčí výtisky. To je způsobeno tím, že v tomto sněhu se vlk pohybuje skokem a jeho výtisky mohou být zaměněny s výtisky srnčího nebo rysa. Situace se zhoršuje, jestliže se projde vlna, kterou se vlci mohou pohybovat a nezanechávají stopy. K určení počtu vlků a jejich pohybu na takovém sněhu je třeba rozlišovat mezi stopami dráhy a skokovými stopami. Při pohybu na volném a hlubokém sněhu může být stopa osamělého vlka zaměňována za rysa. Chcete-li vyloučit možnost chyby, musíte v tomto případě chodit asi tři sta metrů po cestě. Současně by mělo být jasné, že patří k výtiskům: vlčí stezka je charakterizována účelností a přímostí kurzu, šířkou kroků 35-40 cm (u rysa o šířce 10-15 cm), mnohem menší šířkou cesty než u rysa. Výtisky jsou husté, čiré, podlouhlé. Hustotu tisku lze pociťovat odstraněním rukavic. Na skoky je možné rozlišovat stopy vlka od jelena takto:

  • Stálá délka skoku je 150 cm. Délka skoků srnčí je v rozmezí od 100 do 300 cm.
  • Na rozdíl od vlčího tisku je srnčí skok charakterizován zpožděním jednoho předního konce, což je jasně vidět ve sněhu.
  • Tvar otisku vlčího skoku je blízká oválné, v květu připomíná obrácenou kapku.
  • Když se změní trajektorie pohybu, vlk dělá hladký oblouk a hněv se dramaticky mění směrem pohybu.

Chcete-li získat potřebné zkušenosti, musíte neustále zapamatovat, fotografovat a analyzovat stopy zvířat, abyste se mohli pohybovat na místě.

Potřebujeme vlky a proč?

Proč potřebujeme vlky, protože pro člověka je vlk nepřítelem. Je to nebezpečné pro lidi a vyhlazuje hospodářská zvířata. Postupně boj lidu s vlky vedl ke snížení jejich počtu. Ale divoké dravé zvíře, vlk, hraje důležitou roli v rovnováze ekologického systému.

Vlci jsou potřební k regulaci populace velkých kopytníků. Také vlci jsou jakási "řádoví", protože ničením nemocných zvířat vlci nedovolí šíření nemocí. Loví slabí zvířata přispívají k přežití nejsilnějších.

Pokud se vám tento článek líbil a chcete si přečíst o divokých zvířatech, přihlaste se k aktualizacím našeho webu, abyste byli prvními, kteří obdrželi pouze nejnovější články o různých zvířatech naší planety.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org