Zvířata

Lední medvěd - popis, životní prostředí, životní styl

Pin
Send
Share
Send
Send


Medvědi jsou přizpůsobeni arktickému klimatu, kde teplota vzduchu v zimě může klesnout na -45 ° C. Tato zvířata mají dvě izolované vrstvy kožešiny, které jim pomáhají udržet tělesné teplo. Kromě toho mají v dobrých časech také tlustou vrstvu tuku. Kompaktní uši a malý ocas také zabraňují tepelným ztrátám. Ve skutečnosti mají lední medvědi více problémů s přehřátím než s chladem, zvláště při běhu. Vynikající pocit pachu jim pomáhá lovit a jejich drápy mohou držet kořist na 40-90 kg.

Vlastnosti habitu

Habitus ledního medvěda se může lišit, protože zvířata mohou provést migraci na dlouhou vzdálenost nad pevninou a vodou podél kontinentálních pobřeží nebo ostrovů. Někteří lidé tráví většinu roku na zemi. Většina těhotných žen strávila na podzim a v zimě na zemi v jejich rodových denzách.

Průměrná teplota vzduchu v Arktidě dosahuje v zimě -34 ° C a v létě 0 ° C. Nejchladnější zóna v zimě je severovýchodní část Sibiře, kde teplota klesne na -69 ° C. Nejteplejšími místy v létě jsou vnitrozemí Sibiře, Aljašky a Kanady, kde teploty dosahují + 32 ° C.

Polární medvědi, jejichž biotop se nachází v severních okrajových oblastech, jsou často zobrazováni na ilustracích v populárním umění a dětských knihách spolu s tučňáky. Žijí však na různých pólech. Polární medvědi v Antarktidě nepobývají: zde žijí tučňáci na ledově pokrytém kontinentu obklopeném oceány a polárních medvědů je Arktida.

To jsou tyto úžasné zvířata - lední medvědi.

Základní informace

Latinský název tohoto zvířete doslova zní jako mořský medvěd a toto jméno je velmi relevantní, protože polární medvědi se cítí skvěle ve vodě. Drželi si na chvíli dech zcela klidně a plavali ve studených vodách, dokonale si spravovali vlastní tělo. Během své existence často používají lední medvědy nejen pozemský sníh, ale i vodnaté prostory pro pohyb a hledání jídla.

Polární medvěd je největší dravec na planetě, ale velikost se může lišit v závislosti na oblasti biotopu. Zpravidla (statisticky) žijí nejmenší jedinci na Spitsbergenu a největší (jehož tělo dosahuje až tři metry na délku) se nachází v Beringově moři. Hmotnost velkého muže může být asi půl tuny nebo více.

Charakteristickým znakem tohoto medvěda je speciální tlustá vlna, která poskytuje odolnost proti chladu. Je třeba říci, že se tato zvířata často nacházejí v situacích teplot okolo -60 a při aktivním větru až na 160 km / h, takže zde jsou potřebné speciální nástroje pro přežití.

Medvědí kůže se skládá ze dvou vrstev a úplně pokrývá tělo, dokonce i vnitřní stranu uší a spodní část tlapky. Chloupky jsou naplněny vzduchem, protože mají dutou strukturu. To vytváří zvláštní vzduchovou mezeru mezi tělem medvěda a vnějším prostorem. Navíc podkožní tuk, který je něco jako prádlo, má významnou roli. Obecně se tělo ohřívá.

Obrovské tlapky jsou korunovány draky dlouhými až 20 cm. Také medvědi mají řadu poměrně masivních zubů, které poskytují potřebné výhody pro získávání a stříhání potravin.

Medvědi žijí v poměrně teplých a útulných domech, které se nacházejí hluboko ve vrstvě sněhu a umožňují zahřát a vychovávat potomky v teple.

Chování ledního medvěda

Polární medvědi jsou samotáři, nejsou nakloněni k vytváření hejna, pýchy nebo podobného. Nejsou charakterizovány konkurencí v rámci svého druhu a zvláště otevřenou agresí (pokud nezohledňujete manželské období).

Pro lidi jsou poměrně nebezpečné a lidé se nebojí, proto je třeba se vyvarovat setkání s ledními medvědy.

Pokud mluvíme o arktických medvědách, tráví spoustu času na ledu, pohybující se od ledu k ledu. Obecně, lední medvědi snadno vybaví své duny ve sněhu a rádi cestují.

Charakteristickým znakem tohoto druhu je schopnost dokonale se ponořit do studené vody a překonat značné vzdálenosti v drsných podmínkách severu.

V zimě se vejdou do svých vlastních jamek, ale nemají hibernaci, jen sníží aktivitu. Ve skutečnosti jsou asi dvě třetiny existence polárního medvěda senem nebo lovem kořisti, což je ve skutečnosti měřená nečinnost.

Typické jídlo

Medvědi jsou masožraví, to jest maso jiných zvířat. Ve skutečnosti je tato možnost možná pouze ze dvou důvodů:

  1. V Arktidě neexistují prakticky žádné rostliny a rostlinná jídla nejsou optimální pro chladu, teprve v létě, kdy se sráží led a rostliny se objevují, medvědi jedí trávu, plody a podobně.
  2. Pouze maso může poskytnout správné množství energie a umožní vám být aktivní v chladu.

Medvědi nemají jinou volbu a jíst jiná zvířata, zejména pečeť, z nichž je v Arktidě obrovské množství:

  • skvrny
  • Grónsko
  • Modrá - považována za nejkrásnější medvědy.

Aby bylo možné naplnit denní příjem kalorií, potřebuje zvíře asi dva kilogramy tuleňového masa, ale ve skutečnosti není tak snadné získat tuto částku. Těsnění vypadají jen nepříjemně, ale ve skutečnosti jsou poměrně rychlé. Aby ulovil pečeť, musí medvěd trávit spoustu času pod vodou a vysledovat kořist.

Taková interakce je jako vzrušující strategická soutěž, ve které jsou potřebné nejen fyzické vlastnosti, ale také zkušenosti a dovednosti. Podmínky soutěže jsou:

  1. Pečeť může zůstat ve vodě po dlouhou dobu, ale stále je třeba vdechovat občas, přibližně každých 20 minut.
  2. K získání části kyslíku používají těsnění malé otvory v ledu, které jsou lehce viditelné na povrchu sněhu.
  3. Medvědi mohou cítit třicet kilometrů a mohou je cítit vodním sloupcem.
  4. Pečeť může slyšet medvěd chůzi na ledě.
  5. K zachycení kořisti potřebujeme nudné čekání.

Podstatou tohoto procesu není jen porozumět mezi těmito otvory, které tuleně plave, ale i to, že je nepochopitelně a správně odhadnout, kterým otvorem bude těsnění opět dýchat.

Kromě toho existují i ​​jiné způsoby, jak získat jídlo, ale hlavním zdrojem je stále těsnění. Ve skutečnosti, přestože medvědi mají mnoho výhod oproti kořisti, pouze jeden z 20 lovů končí v jídle.

Mnohem vzácnější možností je lovit větší námořní tvory, například velryby beluga. Tyto belugas se shromažďují v poměrně velkých hejnech a jsou srovnatelné velikosti s medvědy, takže je zapotřebí velkého úsilí získat takovou kořist. Lov je často dokončen pouze s dvojicí jizev na těle velryby velryby-beluga a ne více.

Situace je podobná mrožům. Velký mrož není často medvědí, protože má téměř stejné rozměry. Je-li to možné, pak se jedí hlavně tuk a kůže a zbývající části jdou na jiná zvířata.

Produktivnější je lovec mrožů. Takový podnik se však provádí poměrně zřídka a pouze na půdě, kde mají medvědi výhodu.

V létě se lední medvědi stávají téměř všežravými a mohou jíst rostliny, mrkev a mnoho dalšího.

Spotřeba potravin, která zůstává z expedic nebo patří lidem, je docela efektivní. Polární medvědi mohou snadno otevřít konzervy s jejich drápy, takže pravidelně zkoumají skládky odpadu, pokud jsou k dispozici.

Pokud jde o téma potravin, je třeba vzít na vědomí vysokou inteligenci těchto zvířat, která jsou schopna dělat zásoby a vytvářet sklady. Pokud je více potravin než je potřeba, pak medvěd nenechá přijatou kořist (i když je často malá část pozůstatků, že scribes stále dostat), ale to ukládá a používá tento sklad v těžších časech. Proto jsou snadno schopni poskytovat sebe dlouhou dobu a netrpěli nedostatkem jídla.

Reprodukce a vývoj


V tomto období jsou tato zvířata uvedena v červené knize a, i když se populace postupně zvyšuje, jsou chráněna vládou různých zemí. Například, v Kanadě, medvědi, které mohou být potenciálně nebezpečné a přijíždějí docela blízko k domovům lidí, nejsou zastřeleny, ale vnesou zvláštní medvědí vězení.

Reprodukce je poměrně pomalá a vývoj populace také trpí významným počtem úmrtí u mladých zvířat, někdy také kvůli konkurenci. Zřídka existují situace, kdy medvědi jedí své mladé soupeře v období páření. Navíc jednoduše tvrdé podmínky omezují přežití.

Měli bychom také poznamenat vnější faktory:

  1. Střelba pytláky - téměř všechny díly jsou ceněny, strašák stojí za nepředstavitelné peníze.
  2. Ekologické příčiny - například někteří lidé nazývají toto snížení ledovců, jak je známo, planeta je trochu teplejší, ledovce se taví a medvědi musí překonat velké vzdálenosti mezi ledovými plátky.

Nicméně omezenou část populace, tak či onak, je udržována na poměrně stabilní úrovni díky zoo a přírodním rezervacím.

Polární medvěd mláďata se rodí velmi malými a slepými a zůstávají na týden v den, mnohem teplejší než ve vesmíru, a teprve poté se dostanou na povrch. Medvěd živí novorozený medvěd s vlastním mlékem, který je 15krát tlustší než kravské mléko. Kvůli tomu porodní medvědi rostou silní, zdraví a docela aktivní.

Úrodný věk medvěda je ve věku čtyř let a může porodit jen asi patnáct dětí. V jednom těhotenství se zpravidla objevuje pouze jedno medvídka. Někdy dva nebo tři.

Během období, kdy dospívá dítě, matka nadále chrání a učí mu různé dovednosti. Otcové ledních medvědů se naopak prakticky nestará o své potomky a navíc dokonce mohou jíst dítě.

Během estru se žena pohybuje přes své vlastní území a po ní následuje určitý počet mužů, z nichž jeden dokáže získat pozici.

Doba existence těchto zvířat je asi 30 let. Jedná se ovšem o divoké podmínky a v zajetí, ale za optimálních podmínek mohou lední medvědi snadno žít mnohem déle než toto období.

Polární medvěd - popis, struktura, charakteristika.

Polární medvěd je největší dravý dravec a jeden z největších dravců planety, který je ve svých rozměrech jen malý slon. Největší polární medvěd vážil jen více než 1 tunu a byl asi 3 metry dlouhý. Výška tohoto medvěda stojí na svých zadních nohách 3,39 m. V průměru délka trupu mužů je asi 2-2,5 m, výška v kohoutku je od 1,3 do 1,5 m a průměrná hmotnost ledního medvěda se liší do 400-800 kg. Medvědi jsou 1,5-2krát menší, obvykle jejich hmotnost nepřesahuje 200-300kg, i když těhotné ženy mohou vážit 500kg. Zajímavé je, že v době pleistocénu (zhruba před 100 tisíci lety) na Zemi žil velký lední medvěd, jehož délka byla asi 4 metry a jeho tělesná hmotnost dosáhla 1,2 tuny.

Autorská fotografie: Ansgar Walk, CC BY 2.5

Polární medvěd má těžké, mohutné tělo a velké, silné nohy. Na rozdíl od ostatních představitelů rodu je krk ledních medvědů prodloužena a hlava s malými ušima má plochý tvar, ale s podlouhlým částí obličeje charakteristickou pro všechny medvědy. Čelisti šelmy jsou extrémně silné, s dobře vyvinutými ostrými špičáky a řezáky. Celkem má lední medvěd 42 zubů. V živých zvířatech chybí vibrace.

Autorská fotografie: Marcin Klapczynski, CC BY-SA 3.0

Chvost ledního medvěda je velmi krátký, má délku od 7 do 13 cm a je téměř nepostřehnutelný z husté kožešiny. Labky polárního medvěda končí pěti prsty, ozbrojené ostrými nezaujatými drápy působivé velikosti, což dravcům umožňuje držet největší a nejsilnější kořist. Podešve tlapky jsou pokryté hrubou vlnou, která zabraňuje sklouznutí na led a nedovoluje, aby se tlapky zmrazily. Kromě toho, polární medvědi plavat a perfektně se ponořit, a mezi jejich prsty je plavební membrána, která pomáhá s dlouhými plaveckými.

Autorská fotografie: Schlaup, CC0 Public Domain

Kůže srsti ledního medvěda je poměrně hrubá, hustá a velmi hustá, s dobře vyvinutým podsadou. Takový bohatý kožešinový plášť a působivá vrstva podkožního tuku až do tloušťky 10 cm činí zvířata prakticky nezranitelnými i při nejtěžších mrazu a když jsou v ledové vodě. Jen kožní podložky a špička tlamy nejsou chráněny kožešinou. Barva kože ledního medvěda slouží jako dravec, který žije v ledu, velkolepý převlek. Kůže bílého medvěda má černé barvy, barva srsti se mění od bílé až nažloutlé. V teplé sezóně se vlna stane žlutou z intenzivního vystavení slunečnímu záření. Vlákna těchto zvířat vlastně nemají pigment, to znamená, že jsou průhledné a mají dutou strukturu, takže kožichová barva ledních medvědů, která jsou v zoologických zahradách v horkých zemích, někdy stane se zelená, což je způsobeno mikroskopickými řasami parazitujícími vlasy.

Autorská fotografie: Arturo de Frias Marques, CC BY-SA 4.0

Polární medvědi jsou silní a vytrvalí dravci, velmi agilní a rychlí na svou váhu a působivé rozměry. Na zemi je průměrná rychlost polárního medvěda 5,6 km / h a při jízdě dosahuje rychlosti 40 km / h. Během dne může zvíře pokrýt vzdálenost až 20 km. Polární medvěd sledovaný ve vodě může urychlit na 6,5-7 km / h a v případě potřeby může plavat několik dní bez zastavení. Je známo, že když se polární medvěd bez zastavení plave na místo krmení po dobu 9 dnů, i když během této doby ztratila až 22% hmoty jejího těla a mláďata.

Polární dravci mají vynikající sluch, zrak a vůni. Šelma pociťuje oběť ve vzdálenosti více než 1 kilometru a stojící nad úkrytem potenciální kořisti dokáže zachytit nejmenší pohyb. Po mírné vrstvě sněhu může lední medvěd cítit místo těsnění těsnění (otvor v ledu, kterým dýchá těsnění).

Kde žijí lední medvědi?

Polární medvědi žijí v polárních oblastech severní polokoule a jejich rozloha se rozkládá na severní šířce 88 stupňů a na jihu na ostrově Newfoundland. Distribuční oblast na pevnině prochází arktickými pustinami do zóny tundry na území Ruska, Grónska, USA a Kanady. Živočišná lokalita úzce souvisí s arktickým pásem pokrytým driftingovým a trvalým ledem, který je bohatý na velké polynyy s vysokou hustotou mořských savců, což je hlavní zdroj potravy pro lední medvědy.

Dnes mají lední medvědi několik velkých populací:

  • Laptev, obyčejné v Laptevském moři, východních oblastech Kara moře, na západě východního Sibiřského moře, na nových sibiřských ostrovech a souostroví Novaya Zemlya,
  • Kara-Barentsovo moře, jehož zástupci žijí v Barentsově moři, v západních oblastech Kara moře, ve východní části Grónského moře u pobřeží Grónska, stejně jako na ostrovech Novaya Zemlya, Franz Josef Land a Svalbard,
  • Chukchi-aljašské obyvatelstvo je rozděleno do Chukchiho moře, v severní části Beringova moře, na východě východního Sibiřského moře a také na ostrovech Wrangel a Herald.

Autorská fotografie: Ansgar Walk, CC BY 2.5

Na severu oblast distribuce populací zachycuje část arktické pánve, ačkoli polární medvědi se zde nacházejí mnohem méně často než v jižních mořích. Zajímavé je, že největší lední medvědi žijí v Barentsově moři, zatímco nejmenší žijí na ostrově Spitsbergen.

Existence dravců je spojena se sezónními změnami polárních ledových hranic. S nástupem tepla se lední medvědi ukládají na led spolu s ledem a v zimě se vracejí na jih, a přestože jejich stanoviště je pobřežní oblasti pokryté ledem, v tuto chvíli dravci často navštěvují pevninu.

Co jede lední medvěd?

Hlavní zdroj krmiva pro lední medvěd se skládá z různých mořských savců a ryb (tuleň, krunýřovité pečetění, zřídka vousatá pečeť, mrož, beluga, narwhal).

Nejprve polární medvěd jedí kůži a tuk zraněné oběti a je jen velmi hladový a jí maso kořisti. Díky této dietě vstupuje velké množství vitaminu A, které se hromadí v játrech, do těla zvířete. Jeden dospělý lední medvěd najednou jedl asi 6-8 kg jídla a byl velmi hladový - až 20 kg. Zbytky jídla pojí arktické lišky, věčné průvodci a freeloadery ledního medvěda. V případě neúspěšného lovu se zvířata spokojují s rybou, mršťinou a zničí včelí hnízda a konzumuje vejce a kuřata. Белые медведи довольно терпимо относятся к своим сородичам при поедании крупной добычи, например мертвого кита, около которого может собраться большая группа хищников. Забредая на материк, белые медведи охотно копаются в помойках в поисках пищевых отходов и грабят продуктовые склады полярных экспедиций. Растительный рацион хищников составляют травы и водоросли.

Mimochodem, lední medvědi nejedí tučňáci, protože tučňáci žijí na jižní polokouli (na Antarktidě, Jižní Africe, Austrálii, na Novém Zélandu, Jižní Americe, na ostrovech) a polární medvědi žijí na severní polokouli (v severním Rusku, Kanadě, v Grónsku a na některých ostrovech).

Autor fotografie: AWeith, CC-BY-SA 4.0

V létě se led ustoupí z pobřeží a může se úplně roztavit, což zbavuje zvířata jejich krmení. Proto v létě žijí polární medvědi na svých vlastních tukových rezervách a hladoví po dobu 4 měsíců nebo více. Vzhledem k nedostatku konkurence v potravinách v tomto období roku se zvířata mohou shromažďovat ve skupinách a klidně ležet na břehu.

Jedinečnou čarou chování ledního medvěda je jeho postoj vůči osobě, kterou někdy úmyslně sleduje a považuje za kořist. Ale častěji, lední medvědi nevykazují agresivitu, jsou spíše důvěřiví a zvědaví. Obvykle pouze ženy s mláďaty nebo zraněné zvíře představují nebezpečí pro lidi.

Autorská fotografie: Jeff W. Higdon / DFO, CC BY 2.5

Jak loví lední medvědi?

Polární medvěd číhá o potenciální kořist v blízkosti polynya a jakmile hlava oběti vystoupí nad vodu, ohromí zvíře silným úderem tlapky a pak vytáhne kostru na led.

Dalším stejně účinným způsobem lovu je převrátit led, na němž spočívají pečetí. Polární medvědi často loví mrože, obzvláště mladí a slabí, ale mohou se vyrovnat s nepřítelem ozbrojeným smrtícími kly jen na ledě. Medvěd se propašuje na kořist ve vzdálenosti asi 9-12 metrů a pak s ostrým skokem napadne oběť.

Když lední medvěd zjistí utěsnění těsnění (otvory v ledu, kterými se tuleně dýchají), pokusí se je roztahovat, pro které rozbíjí led s předními tlapkami. Pak ponoří přední část těla do vody, uchopí pečeť ostrými zuby a vytáhne ji na led, po němž se oběť nemůže vyrovnat s nerovným soupeřem.

Autorská fotografie: Andreas Weith, CC BY-SA 4.0

Reprodukce ledního medvěda.

Polární medvědi jsou osamělí a vztahují se k jejich příbuzným dostatečně klidně, boje mezi muži se vyskytují pouze během chovu, zatímco agresivní muži mohou napadat medvědi.

Polární medvědi reprodukčního věku dosahují věku 4-8 let a ženy jsou připraveny k reprodukci dříve než muži. Gonon medvědů se prodlužuje včas a trvá od konce března do začátku června a žena je obvykle doprovázena 3-4, někdy až 7 muži. Těhotenství ledních medvědů trvá od 230 do 250 dnů (přibližně 8 měsíců) a začíná v latentním stádiu, kdy je embryo implantováno.

V říjnu začínají samice lední medvědi kopat své houževnatosti v sněhu a vybírat z nich určitá místa: například na ostrovech Wrangel a Franz Josef Land, kde se v pobřežní zóně současně nachází až 150-200 dun. V polovině listopadu, kdy začíná embryonální vývoj plodu, medvědi leží v hibernaci, která trvá až do dubna. Takto se potomstvo narodí uprostřed nebo na konci arktické zimy.

Přijaté z webu: polarbearscience.files.wordpress.com

Od 1 do 3 mláďat (obvykle 2 medvědi) se narodí, zcela bezmocní a malí, váží od 450 do 750 g. Ve výjimečných případech se mohou narodit 4 děti. Kočky jsou tak tenké, že jsou často nazývány nahými. Zpočátku se potomstvo intenzivně živí mateřským mlékem. O měsíc později se mláďata otevírají o měsíc později, malí lední medvědi začínají krátké výlety z džungle a ve věku 3 měsíců opouštějí den a cestují s matkou, aby se procházeli ledovými výjevy Arktidy. Do jednoho a půl roku mláďata pokračují v mléčném jídle a jsou pod ochranou své matky a poté začínají samostatný život. Úmrtnost mezi mláďata ledního medvěda je od 10 do 30%.

Medvěd přináší potomka 1krát za 3 roky a během životního cyklu nevyrábí více než 15 mláďat, což naznačuje, že potenciál pro zvýšení populace těchto zvířat je příliš nízký.

Autor fotografie: Klaus Rudloff

Autor fotografie: AWeith, CC-BY-SA 4.0

Stav zabezpečení.

Polární medvědi jsou v Červené knize Ruska vyhlášeni jako zranitelný druh a od roku 1956 je lov na dravce na území země zcela zakázán. V roce 2013 žilo v ruském polárním ledu asi 5-6 tisíc ledních medvědů. Jiné země stanovily limity pro lov těchto zvířat, regulované roční kvótou.

Nepřátelé ledního medvěda v přírodě.

Kvůli své obrovské velikosti mají polární medvědi v jejich přirozeném prostředí několik nepřátel. Ve vodě může být zvíře napadeno mrožem nebo zabijákovým velrytem, ​​na obloze mohou být oběti vlků, arktických líšků a psů někdy malé mláďata, zůstávají bez dozoru a nejsou příliš ostražité nebo za matkou. Hlavní hrozbou pro ledního medvěda je muž s pistolí: bohužel, dokonce i strážný stav ne vždy zachrání tento obří Arktidy od ozbrojených pytláků.

Autor fotografie: gxlinda, CC0 Public Domain

Rozdíly bílý a hnědý medvěd.

Podle paleontologů se na světě objevil rod medvědů asi před 5 až 6 miliony let a lední medvěd je považován za nejmladší druh, který se oddělil od společného předka všech medvědů před 600 tisíci lety. Moderní bílí a hnědé medvědi jsou geneticky podobní a křížení tvoří životaschopné potomstvo nazvané polární grizzly, které jsou také schopné reprodukce.

Přijato z webu: www.spiegel.de

Bílí a hnědé medvědi zaujímají zcela odlišné ekologické výklenky, mají výrazné fenotypové rysy, stravovací návyky a společenské chování, kvůli kterým jsou klasifikovány jako oddělené druhy. Níže jsou rozdíly bílých a hnědých medvědů.

  • největší lední medvěd byl dlouhý 3 metry, zatímco medvěd hnědý nepřesáhl 2,5 metru,
  • hmotnost polárního medvěda může dosáhnout jedné tuny, hnědá příbuzná váží ne více než 750 kg,
  • mezi hnědými medvědy existuje mnoho poddruhů, které obývají různá území. Na rozdíl od hnědého medvěda, bílý poddruh ne.
  • polární medvěd má krk dlouhý a v hnědém bratru je tlustý a krátký,
  • hlava ledního medvěda není příliš velká a obláblá a v hnědé je masívnější a zaoblená,
  • Lední medvědi jsou obyvateli drsných a zasněžených oblastí arktického pásu, jejich jižní hranicí je zóna tundra. Hnědé medvědi, na rozdíl od bílků, žijí v teplejším klimatu v Rusku, Kanadě, USA, v Evropě, ze západní Asie na severu Číny a Koreje, stejně jako v Japonsku (viz přírodní stanoviště níže). Severní hranicí jejich rozsahu je jižní hranice tundry,

Autor vrchní fotografie: The Emirr, CC BY-SA 3.0. Dolní fotografie: Hannu & IUCN (Mezinárodní unie pro ochranu přírody), CC BY-SA 3.0

  • Polární medvěd se liší od spotřebovaného hnědého jídla. Pokud jsou lední medvědi masožraví dravci, pak nabídka hnědého medvěda se skládá nejen z masa a ryb: většina stravy zahrnuje bobule, ořechy, hmyz a jejich larvy,
  • u polárních medvědů pouze těhotné ženy obecně spí a jejich zimní spánek trvá nejdéle 50-80 dní. Zimní spánek hnědého medvěda, jak u žen, tak u mužů, může trvat 75 až 195 dní - to vše závisí na ploše zvířecího prostředí,
  • rýha ledního medvěda pokračuje od března do začátku června, trvá od května do července pro hnědého medvěda,
  • Lední medvědi obvykle porodí 2, méně často 3 mláďata. V hnědé se může narodit 2-3, a občas 4-5 mláďat.

Vlevo je lední medvěd, vpravo je medvěd hnědý. Foto PeterW1950, veřejná oblast CC0 (vlevo) a Rigelus, CC BY-SA 4.0 (vpravo)

Kde žije lední medvěd?

Polární medvědi se nacházejí po celé Arktidě. Žijí na místech, kde je pro ně nejvhodnější lovit, chovat a tam, kde existuje příležitost k výstavbě hlídek, v nichž se cítí chráněni, se mohou zahřát a zvedat mláďata. V místech, kde se pozoruje populace kroužku, se pozoruje větší počet jedinců.

Tato zvířata se cítí stejně pohodlně jak na zemi, tak pod povrchem ledu. Mohou plavat více než sto padesát kilometrů od země. V současné době je největší počet medvědů, asi čtyřicet procent, v severní Kanadě.

Míra přežití ledních medvědů je poměrně vysoká.: jejich tukové zásoby a srstnaté srstnaté živočichy dokonce i za velmi chladného počasí o minus čtyřicet stupňů. Je zajímavé, že srst polárních medvědů má dvouvrstvou strukturu, což jim také pomáhá vydržet mrazy. Uši a ocas jsou jen takové rozměry, které přispívají k ochraně tepla. Malá známost je, že zvířata mají větší potíže s přehřátím, zejména při těžkých zátěžích, jako je běh. Další výhodou jsou jejich neuvěřitelně houževnaté, dlouhé a husté drápy, které pomáhají zvířatům držet kořist v tlapkách, jejichž hmotnost může přesáhnout devadesát kilogramů.

Strava tohoto dravce je následující:

  • těsnění
  • kroužkem
  • mořský zajíc je méně pravděpodobné
  • beluga velryby
  • mrožů
  • narwhals

Medvěd absorbuje maso oběti, pouze pokud je velmi hladný. Obvykle jíst pouze kůži a tuky kořisti. Díky tomuto nutričnímu systému se v játrech živočichů hromadí velké množství vitaminu A. Infekce může jíst asi osm kilogramů, a pokud je velmi hlad, pak až dvacet.

Zbytky medvědí medvědice se neztrácejí, protože jde o krmení lišek. Pokud by nemohla být zachycena velká kořist, pak jsou medvědi spokojeni s různými druhy mrkve, ryby, mohou zničit ptačí hnízda a nepřehánějí jíst kuřata. Někdy pro obzvláště velké jídlo, například pokud je člověk natolik štěstí, že najde mrtvou velrybu, shromáždí se několik dravců. Někteří si myslíStejně jako tučňáci také vstupují do stravy ledního medvěda, ale ve skutečnosti tučňáci nežijí v oblasti, kde žijí lední medvědi.

V létě se led zpravidla ustává nebo úplně roztavuje. Tato situace ohrožuje dravce zbavení se míst, kde se mohou živit. Tak jsou lední medvědi nuceni hladovět, což může trvat až čtyři měsíce. Toto je jediný čas, kdy mnoho lidí tráví čas společně, tiše leží na břehu, protože není důvod soutěžit o jídlo.

Medvědi jsou zřídka považováni za kořist, i když se to někdy děje. Ve skutečnosti tato zvířata nejsou zvláště agresivní a nebezpečí může pocházet pouze ze samců s potomky nebo z poraněných zvířat.

Princip lovu

Ve většině případů, dravci čekají na vzhled hlavy potenciálních obětí ledové díry. Když se zvíře objeví, medvěd, který ho zachycuje jednou ranou obrovské tlapky, ztratí svou kořist, zabrání tomu, aby se zotavil, a pak ji vytáhne na led.

Existuje další způsob, jak lovit. Její podstatou je převrácení ledu, na němž spočívá oběť. Nejčastěji jde o mladé a dosud zralé mrože. S silnými jednotlivci ve vodě medvěd nebude snadné zvládnout. Někdy dravce nalézá díry v ledu, kterým dýchá těsnění. Pak začne rozšiřovat své rány mocnými tlapky, pak se ponoří do poloviny těla pod ledem, popadne kořist ostrými zuby a táhne na povrch.

Charakteristika a popis

Polární medvěd je jedním z největších suchozemských savců pořadí dravých zvířat.. Délka těla dospělé osoby je tři metry s hmotností do jedné tuny. Průměrná hmotnost muže se zpravidla pohybuje mezi 400-800 kg s délkou těla 2,0-2,5 m, výška v kohoutku nepřesahuje jeden a půl metru. Ženy jsou mnohem menší a jejich hmotnost zřídka přesahuje 200-250 kg. Jednotlivci obývající Spitsbergen patří do kategorie nejmenších polárních medvědů a největší exempláře se nacházejí v blízkosti Beringova moře.

To je zajímavé! Charakteristickým rozdílem ledních medvědů je přítomnost poměrně dlouhého krku a ploché hlavy. Kůže je černá a barva srsti se může lišit od bílých až nažloutlých odstínů. V létě zvířecí kožešina ztmavne v důsledku dlouhodobého vystavení slunečnímu záření.

Vlna ledních medvědů je zcela bez pigmentového barvení a chloupky mají dutou strukturu. Vlastností průsvitných chloupků je schopnost přeskakovat pouze ultrafialové, což dává vlně vysokou tepelnou izolaci. Na podrážce končetin je také vlna, která zabraňuje klouzání. Mezi prsty - plavební membrána. Velké drápy dovolují dravci, aby držel i velmi silnou a velkou kořist.

Vyhynulý poddruh

Úzce příbuzný poddruh známého a zcela běžného polárního medvěda v dnešní době je vyhynulý obří polární medvěd nebo U. maritimus tyrannus. Charakteristickým znakem tohoto poddruhu byla výrazně větší velikost těla. Délka těla dospělé osoby by mohla činit čtyři metry a průměrná hmotnost přesáhla tunu.

Na území Velké Británie se v pleistocénních sedimentech podařilo nalézt pozůstatky jediné ulnární kosti patřící obrovskému lednímu medvědu, které umožnilo určit jeho mezilehlou pozici. Zjevně byl velký dravec dokonale přizpůsoben honbě pro spíše velké savce. Podle vědců byla nejpravděpodobnější příčinou vyhynutí poddruhu nedostatečné množství potravin do konce období námrazy.

Habitat

Polární polární lokalita ledního medvěda je ohraničena severním pobřežím kontinentů a jižní částí rozložení ledových vrstev, stejně jako hranice severních teplých proudů moře. Distribuční oblast zahrnuje čtyři oblasti:

  • trvalé stanoviště
  • stanoviště velkého počtu zvířat,
  • místo pravidelného výskytu těhotných žen,
  • územní návštěvy na jih.

Polární medvědi obývají celé pobřeží Grónska, led z Grónského moře na jih k ostrovům Jan Mayen, Spitsbergenské ostrovy, stejně jako Franz Josef Land a Novaya Zemlya v Barentsově moři, Bear Island, Wai-Gach a Kolguev ostrovy, Karařské moře. Značný počet ledních medvědů je pozorován na pobřeží kontinentů Laptevského moře, stejně jako východní Sibiřský, Chukchi a Beaufortské moře. Hlavní oblast nejvyššího počtu dravců představuje kontinentální svah Arktického oceánu.

Těhotné ženy polárních medvědů pravidelně leží v denzách v následujících oblastech:

  • severozápadní a severovýchodní,
  • jihovýchodní část města Svalbard,
  • západní část Franze Josefa Landa,
  • severní část ostrova Nová Země,
  • malé ostrovy Kara moře,
  • Severní Země,
  • severní a severovýchodní pobřeží poloostrova Taimyr,
  • Lena Delta a Medvědí ostrovy východní Sibiře,
  • pobřeží a přilehlých ostrovů poloostrova Chukchi,
  • Ostrov Wrangel,
  • jižní část Banks Island,
  • Pobřeží poloostrova Simpson,
  • severovýchodním pobřeží ostrova Baffin a ostrově Southampte.

Zuby s těhotnými bílými medvědy jsou také pozorovány na balení ledu v Beaufortském moři. Čas od času zpravidla na začátku jarního období lední medvědi provádějí dálkové návštěvy ve směru na Island a Skandinávii, stejně jako na kaninském poloostrově, v zálivu Anadyr a na Kamčatce. S ledem a při překročení Kamčatky někdy pronikají zvířata do Japonska moře a Okhotského moře.

Funkce napájení

Polární medvědi mají velmi dobře vyvinutý smysl pro pach, stejně jako orgány sluchu a zraku, a proto není pro obhájce dárce obtížné zaznamenat svou kořist ve vzdálenosti několika kilometrů.

Výživa ledního medvěda je dána charakteristikami distribuční oblasti a charakteristikou jejího organismu.. Predátor je ideálně vhodný pro drsnou zimní zimu a dlouhé plavání v ledové vodě, proto se jeho kořistí často stávají zástupci mořských živočichů, včetně mořského ježka a mrože. Vejce, kuřata, mladé zvíře, stejně jako mršina ve formě mrtvoly mořských živočichů a ryb, které hájí vlny na pobřeží, se také používají v potravinách.

Pokud je to možné, potravina ledního medvěda je velmi selektivní. Ulovených tuleňů nebo mrožů dravce primárně konzumuje vrstvu kůže a tuku. Nicméně, velmi hladová šelma je schopná jíst mrtvoly svých spolubojovníků. Relativně vzácné velké dravce obohacují stravu o bobule a mech. Změna klimatu měla významný vliv na výživu, takže v poslední době se polární medvědi stále více loví na zemi.

Způsob života

Lední medvědi dělají sezónní migrace, které jsou způsobeny každoročními změnami v územích a hranicích polárního ledu. Během letního období se zvířata ustupují k pólům a v zimě se zvířecí populace přesune do jižní části a vstupuje do pevniny.

To je zajímavé! Navzdory skutečnosti, že lední medvědi většinou zůstávají na pobřeží nebo ledu, v zimě zvířata leží v džunglích na pevnině nebo na ostrově, někdy ve vzdálenosti padesáti metrů od mořské linie.

Trvání hibernace ledního medvěda se zpravidla pohybuje v rozmezí 50-80 dní, ale hibernace, nejčastěji těhotné ženy. Nepravidelná a relativně krátká hibernace je charakteristická pro muže a mláďata.

На суше этот хищник отличается скоростью, а также отлично плавает и очень хорошо ныряет

Несмотря на видимую медлительность, неповоротливость белого медведя обманчива. На суше этот хищник отличается ловкостью и быстротой, а кроме всего прочего, крупный зверь отлично плавает и очень хорошо ныряет. Pro ochranu těla ledního medvěda je to velmi hustá a hustá srst, která zabraňuje namočení v ledové vodě a má vynikající tepelně zadržující vlastnosti. Jednou z nejdůležitějších adaptivních vlastností je přítomnost masivní vrstvy podkožního tuku, jehož tloušťka může dosahovat 8-10 cm. Barevná bílá vlna pomáhá dravce úspěšně maskovat na pozadí sněhové hmoty a ledu.

Těhotenství ledního medvěda

Trvá asi osm měsíců, ale v závislosti na řadě podmínek se může lišit od 195 do 262 dní.. Je téměř nemožné vizuálně rozlišovat těhotnou ženu od nečinného ledního medvěda. Přibližně několik měsíců před narozením se objevují rozdíly v chování a ženy se stávají podrážděnými, nepohyblivými, dlouhodobě leží na žaludku a ztrácejí chuť k jídlu. Ve vrhu je častěji pár medvědů a narození jednoho medvědi je charakteristické pro mladé, primiparas. Těhotná matka jede na podzim na zemi a tráví celé zimní období ve sněhu, který se nachází převážně v blízkosti pobřeží moře.

Péče o medvídky

V prvních dnech po narození je bílý medvěd téměř po celou dobu stočený na své straně.. Krátká a řídká vlna není dostatečná pro vlastní ohřev, takže novorozené medvědi se nacházejí mezi matkami a prsou a lední medvěd je ohřívá dechem. Průměrná hmotnost novorozenců nejčastěji nepřesahuje kilogram s délkou těla čtvrtinového metru.

Medvědí mláďata se rodí slepě a až ve věku pěti týdnů otevřejí oči. Měsíční medvěd mláďata podává sedí. Hmotný výstup ženských medvědů se vyskytuje v březnu. Přes vykopané díry začne medvěd postupně přenášet své mláďata na procházku, ale jak padá noc, zvířata se opět vrátí do doupěte. Na procházkách hrají mláďata a kopají ve sněhu.

To je zajímavé! U populace ledního medvěda umírá asi 15-29% mláďat a asi 4-15% nezralých jedinců umírá.

Nepřátelé v přírodě

Za přirozených podmínek mají lední medvědi kvůli své velikosti a dravému instinktu prakticky žádné nepřátele. Smrt polárních medvědů je nejčastěji způsobena náhodným zraněním v důsledku vnitřních střetů nebo při lovu příliš velkých mrožů. Také velryba a polární žralok představují určité nebezpečí pro dospělé a mladé jedince. Nejčastěji medvědi umírají hladem.

Člověk byl nejstrašnějším nepřítelem ledního medvěda a takové národnosti severu jako Chukchi, Nenets a Eskimové po celá staletí pronásledovaly tento polární dravce. Komerční práce začala být destruktivní pro obyvatelstvo, které začalo být prováděno ve druhé polovině minulého století. V průběhu jedné sezóny lovci zabili více než sto jednotlivců. Před více než šedesáti lety byl lov polárních medvědů uzavřen a od roku 1965 byl zařazen do červené knihy.

Nebezpečí pro člověka

Případy útoků polárních medvědů na lidi jsou dobře známy a nejživější důkaz agrese dravce je zaznamenán v polárních poznámkách a zprávách cestujících, a proto je nutné se pohybovat na místech, kde se může objevovat lední medvěd s velkou opatrností. Na území osad, které se nacházejí v blízkosti biotopu polárního dravce, musí být všechny kontejnery s domovním odpadem pro hladové šelmy nepřístupné. Ve městech kanadské provincie byly speciálně vytvořeny tzv. "Věznice", v nichž se provádí dočasné držení medvědů, blížící se městským hranicím.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org