Ptáci

Flamingo: kde žije, co se živí, popis

Tento článek představuje plameňák, který v ruských oblastech lze nalézt téměř výhradně v zoologických zahradách. Úžasně krásný pták, fascinující s jeho nádhernou milostí a neobvyklým zbarvením peří, je zpíván v písních. Kde žije plameňák? Jaké jsou podmínky jejich zadržování v zajetí, vlastnosti a návyky, co jedí?

O životě tohoto ptáka báječné krásy lze nalézt na tomto článku.

Obecné informace

Pouze pět druhů má rodinu hořící. Nejběžnější je obyčejný. Jedná se o poměrně velký pták, jehož hmotnost dosahuje 4 kg. Nejmenší z této rodiny je malý plameňák.

Oblíbené hnízdiště pro červené plameňáky jsou ostrovy, laguny mořského pobřeží a slané bažiny na březích jezer. Než se podrobněji dozvídáme, kde žije plameňák, uveďte stručný obecný popis ptáka.

Průměrná délka těla ptáků je v průměru 1,4 metru, váha se pohybuje od 2 do 4 kilogramů. Muži jsou zpravidla těžší než ženy. Barva peří u ptáků je nejrozmanitější, ale převažují červené a růžové. Krk a nohy jsou dlouhé.

Přes tyto velké velikosti se tyto ptáky živí rostlinami a korýši, kteří žijí ve vodách mělkých jezer.

Jak bylo uvedeno výše, na světě je pouze pět druhů ptáků.

Výše uvedený společný plameňák má několik hnízdišť na jižních územích Evropy. Trpaslík žije v Africe. V Americe jsou běžné tři druhy: žlutohnědé (nebo andské), chilské a krátkodobé.

Všechny tyto druhy společně představují ve skutečnosti oddělení plameňáků.

Vedou sedavý životní styl a pouze typ růžového plameňáku žijícího v severních částech světa je stěhovavý.

Kde žije plameňák?

Fotky s těmito krásami jsou fascinující a fascinující. Nemůžu uvěřit, že v přírodě existují takové zázraky. A kde bydlí v přírodním prostředí?

Žijí v Evropě, Asii a Africe. Usídlená ve vodních útvarech, s příznivými podmínkami pro jejich pobyt. Nicméně ne všechna tato místa jsou pro ně vhodná. Z tohoto hlediska mohou být oblasti zimování a hnízdění plameňáků rozptýleny i na vzdálenost tisíců kilometrů.

V koloniích je obvykle několik desítek, možná stovek tisíc jedinců.

O tom, zda a kde plameny žijí v Rusku, lze nalézt dále v článku.

Většina ptáků je v mělké vodě. Obvykle se plameny tvrdě a neochotně rozpadají. Obvykle se to stane, když jsou v nebezpečí, nebo je třeba změnit místo krmení.

Rozptylují se na vzletu po velmi dlouhou dobu a po vzletu pokračují i ​​ve vzduchu. Pak ptáci letí s nohama prodlouženou. Stádo létajících plameňáků je překvapivě krásným pohledem proti modrozelenému a modrému nebi.

Hnízdění

Tam, kde plameňák přebývá, kde se pták zakoří, hnízda se objevuje v určité vzdálenosti od sebe. Představují formu malých věžiček, postavených ze skořápky skořápky a bahna. Výška hnízd je 50-70 centimetrů.

Při položení obvykle 1-3 bílé vejce. Chicks poklop již pokryté chmýří, viděl a velmi aktivní. Oni opustí hnízdo za pár dní a ve věku jednoho měsíce změní svůj downy outfit na jiný. Flamingo kuřata na 65.-80. Den života získávají dovednosti nezávislého letu a nakonec tvoří filtrační zařízení.

Sexuální zralost přichází ve věku 4 až 5 let. Tito ptáci jsou monogamní a obvykle hnízdí kolonie velmi blízko sebe navzájem.

V celém aktuálním rozmezí neexistuje více než 22,5 tisíc plameňáků. Velký význam při snižování počtu ptáků způsobil snížení plochy vhodné pro hnízdění.

Tam, kde žije plameňák, je pro něj vhodné jídlo: bohaté na řasy a organickou hmotu, s nesčetnými korýši, měkkýši a červy.

Některé druhy jedí modrozelené a diatomové řasy. Potraviny, které hledají v oblastech mělké vody. Plyšová hlava dolů pod vodou, rotují na dně rezervoárového zobáku. A hlava je umístěna podivně: koruna se téměř dotýká spodku, dolní čelist je ve spodní části a spodní čelist je nahoře.

Rodiče přivádějí mláďata s "burp" obsahujícím kromě jídla polotavených vylučovacích žláz a spodní části jícnu. Je třeba poznamenat, že tato světle růžová tekutina ve své nutriční hodnotě je podobná mléčnému stavu savců. Má také karotenoidy.

Bramborová a sladká voda z deštných ptáků se používá k pití. Chcete-li to provést, olizují kapky vody na peří.

V přírodních podmínkách existovaly případy, kdy plameňáci žili 34 let.

Pink plameňák

Tento pták má pero bledě růžové barvy s purpurově červenými křídly a černou peří. Části hlavy jsou nepeřené (kroužky kolem očí a uzdy) jsou červené a zobák je převážně růžový.

Kde žije růžový plameňák? V Evropě tyto ptáky hnízdí v Las Marismas (jižní Španělsko) a v rezervě u ústí r. Rhone (jižní Francie). Žije také v Africe (jezero Maroko, Jižní Tunisko, Severní Mauritánie, Keňa, Kapverdy, jižně od kontinentu).

Pink, podobně jako ostatní druhy, upřednostňuje usadit se na velkých jezerech se slanou vodou, v ústí řek a na mořských lagunách.

Můžete také narazit na ptáky tohoto druhu na jezerech jižního Afghánistánu, Pákistánu, Íránu a Indie.

A kde žije plameňák? V Kazachstánu. V Rusku hnízdí v ústí řeky. Volga, v Kalmykii, v Dagestanu, na Stavropolském a Krasnodarském území.

Flamingo červená

Tento druh ptáků žije na ostrovech Karibiku, na pobřeží severovýchodu jižní Ameriky a také na jihu tohoto kontinentu (Galapágy).

Flamingo červená má pero od růžové až po fialovou nebo jasně červenou.

Flamingo malý

Ze všech moderních druhů má nejmenší nejmenší velikost. Délka těla je pouze 80 cm (jiné než 100 cm). U tohoto druhu má mandibula kýl, který klesá do hloubky zobáku. V podstatě jde o řasy.

Když hledáte jídlo, malý plameňák nesníží zobák na dno, ale jednoduše je vede ze strany na stranu přes povrch vody. Hnízdí na solných jezerech Tanzanie, Keňa, stejně jako na pobřeží Perského zálivu (jezero Sambhor v Indii).

Andské plameňák

Jeho stanoviště je slané jezero umístěné v Andách v nadmořské výšce 2500 metrů (severní a střední Chile, jižní Peru, severozápadní Argentina a západní část Bolívie). Upřednostňují jezera a často vodu s vysokým obsahem sádry, hydroxidu sodného a sirovodíku.

Dospělý plameňáci jsou malovaně bílý-růžový nebo šarlatový. Krásné růžovo-červené barvy jsou způsobeny pigmentem, který vstupuje do těla ptáků pomocí korýšů (jídlo). Fly křídla tohoto ptáka jsou černé, nohy jsou žluté.

Flamingo james

Ptáci žijí v Andách Bolívie av severní Argentině. Potraviny - průsvitky. Tam jsou kolonie tohoto druhu, které žijí v drsných podmínkách hor.

Tento druh, který se také nazývá krátkodobý, je velmi vzácný.

Chilský plameňák

Jedná se o plameňák s relativně krátkou nohou, který se nachází v Jižní Americe. Na horských jezerech (Andách) mohou žít společně s druhem krátkosrstých plameňáků.

Barva chilského plamínky je světlá: šarlatová nebo bílo-růžová. Na krycích křídlech se vyvíjejí červené odstíny, takže plameňáci obdrželi latinský název, což znamená "ohnivé křídlo". Nohy jsou zelené, ale kolena a tlapky jsou červené.

Závěr

Kde plameny žijí v Severní Americe?

Tito ptáci patří k jedné z nejstarších ptačích rodin. Jejich pozůstatky, nejbližší k moderním formám, pocházejí již před 30 miliony let a fosilie primitivnějších druhů - více než 50 milionů let.

Byly nalezeny v místech, kde plameňáci dnes nežijí: některé části Evropy, Severní Ameriky a Austrálie. To naznačuje, že v minulosti tito úžasní ptáci měli rozsáhlejší prostředí.

Druhy plameňáků

V současné době je známo pět druhů. Ostrovy Karibiku a Galapágy jsou obývány červenými plameňáky. Barva jejich peří může dosáhnout fialové a jasně červené.

Podél břehů Perského zálivu, stejně jako v oblastech poblíž slaných jezí Keni a Tanzanie, žijí trpaslíci nebo malí plameňáci. Jejich délka těla je pouhých 80 cm. Vysoko v Andách jsou slané jezera obývané andskými plameňáky. Jejich opeření je bílo-růžové, méně často šarlatové. V Bolívii a na severu Argentiny žijí velmi vzácné plameňáky Jamese. Krmí se diatomy. V Jižní Americe můžete vidět chilské plameňáky. Křídla těchto ptáků mají červený odstín.

Ohromující život plameňáka ve volné přírodě

Přírodní hrozbou plameňáků jsou dravci: lišky, šakalové, vlci. Draví ptáci, například orli, například představují pro kolonie určité nebezpečí. Zjistí nebezpečí a plameňáci odletí. Pro vzlet potřebují dobíjení, které mohou provádět ve vodě i na zemi. Vzhledem k tomu, že plameňáci jsou drženi ve skupinách, je pro dravce obtížné vybrat jednu konkrétní kořist a barevné křídla jim zabraňují soustředit se. Ve volné přírodě ptáci žijí až 30 let, v zajetí až do 40 let.

Zajímavá fakta o plameňácích

  • Předchůdci plameňáku žili na planetě před 30 miliony let.
  • Peří ptáků může být nejen růžové, ale také červené a dokonce karmínové.
  • Pro vzlety projíždí vodou 5-6 metrů.
  • Při letu mají tvar kříže, natahují nohy a krk.
  • Budoucí rodiče sedí na hnízdě s nohama zastrčenými a vystupují z něho a opírají se o zobák na zemi.

Jak vypadá flamingo?

Flamingo vypadá velmi půvabně. Tento velký vodní pták má tenké dlouhé nohy a ohebný krk a neobvyklé zbarvení plameňáka se nikdy neobjevilo. Dospělí muži a ženy z plameňáků obvykle nosí pero bledě růžové barvy. Křídla plameňáka jsou purpurově červené, s černým peřím. Flamingo štíhlé nohy mají růžový odstín. Účet je také růžový, ale má černý tip.

Flamingo vypadá neobvyklě nejen kvůli jedinečnému zabarvení peří. Flamingo pták se záviděníhodnou milostí drží dlouhý krk ve formě otazníku. Plameňáci také snadno stojí na jedné noze. Aby se snížila tepelná ztráta, oni zase drželi nohy v peří. Ze strany této pozice se zdá být velmi obtížné a nepohodlné. Ale ve skutečnosti, zcela bez úsilí plamenů.

Flamingo pták má masivní zobák zakřivený dolů. U plameňů je pohyblivou částí zobáku horní, nikoliv spodní, což ji odlišuje od mnoha jiných ptáků. Na hlavě plameňáků obyčejných jsou oblasti, které jsou odkryté peřím - uzdu a malý prsten kolem očí, které jsou červené. Růžový plameň má kulaté tělo a velmi krátký ocas.

Flamingo vypadá jako spíš velký pták. Celková délka těla je 120-130 cm. Hmotnost dospělých dosahuje hmotnosti 3,5-4 kg. Na nohou mají 4 prsty, z nichž 3 jsou spojeny plaveckou membránou.

Proč jsou plameňáci růžové? Růžová barva opeření plameňáků je dána látkou karoten, kterou ptáci dostávají s jídlem. Plameňáci mají svou růžovou barvu malých červených korýšů obsahujících stejný karoten.

V zoologických zahradách plameňáci neztrácejí svou jedinečnou barvu, protože jsou přidáváni do stravy s karotenem: mrkev a sladká paprika a samozřejmě i malé korýši. Na úkor toho, co plameňák vypadá tak jasně jako v divočině.

Kde žijí plameňáci a jak?

Pink flamingo - nejběžnější typ plameňáku. Flamingos žijí v Africe, jižní Evropě a jihozápadní Asii. V Evropě žijí plaménské kolonie v jižní Francii, Španělsku a Sardinii. V Africe žijí plameňáci na jihu kontinentu, stejně jako v Tunisku, Maroku, Mauretánii, Keni a na Kapverdách. Obývá je plameňáci v jezerech jižního Afghánistánu, v severozápadní Indii a na Srí Lance. Také růžový plameňák žije v několika jezerech Kazachstánu.

V Rusku růžové plameňáky nehnou, ale pravidelně migrují přes své území - na ústí řeky Volhy, na území Krasnodaru a Stavropol. Letí na jih od Sibiře, stejně jako v Yakutia, Primorye, do Uralu. Růžové plameňáky zimující přes Rusko v Ázerbájdžánu, Turkmenistánu a Íránu v zimě.

Flamingos žijí celý svůj život ve skupinách různých velikostí, protože jsou společenskými ptáky. Létají se z místa na místo, shromažďují se v hejnech a jsou na zemi, které drží ve skupinách. Růžový plameňák žije na velkých jezerech se slanou vodou, v mořských lagunách a ústí řek, v mělkých vodách na těžko dostupných místech as blátivým dnem. Plameňáci žijí podél břehů vodních útvarů ve velkých koloniích, které mohou počet stovek tisíc osob.

Převážně plameňáci žijí sedavě. Tito ptáci se mohou pohybovat v rámci jejich stanoviště, aby našli místo s příznivějšími podmínkami pro život nebo s nedostatkem jídla na stejném místě. Pouze severní populace růžových plameňů dělají lety pro hnízdění.

Flamingo žije v různých podmínkách a je schopen odolat prudkým kolísáním teploty. Růžové plameňáky mají dobrou vytrvalost a mohou se vyrovnat i s extrémními povětrnostními podmínkami, ve kterých ne všechny zvíře přežije. Nacházejí se ve velmi solném nebo alkalickém jezeře. To je způsobeno velkými populacemi korýšů ve slaných nádržích, kde ryby nežijí v důsledku zvýšené slanosti. Pink plameňák žije na alpských jezerech.

V jasně alkalickém a slaném prostředí může běžný plameňák díky své husté kůži na nohou. Také kvůli uklidnění jejich žízně a vymytí soli, ptáci pravidelně navštěvují blízké zdroje čerstvé vody.

Dolování a aktivní ekonomická aktivita vedly k celosvětovému snížení počtu obyvatel. Zatím tento druh v Mezinárodní červené knize má status "způsobující nejmenší zájem".

Co jíst plameňák?

Flamingo se živí malými korýši. Plameňáci jedí korýši, protože jsou jejich hlavním jídlem. Také růžové plameňáky jedou larvy hmyzu, červy, měkkýši a řasy, které najdou v mělké vodě. Při přijímání jídla je ptákovi plamenech pomáhán zobákem, kterým filtrují potravu z vody nebo kalu.

Flamingo zobák má specifickou strukturu a podél jejích okrajů se nacházejí filtry ve formě drobných lamelových hřebenů. Flamingo jí v mělké vodě s bahnitým dnem na těžko přístupných místech.

Když hledáte jídlo, plameňák obyčejný otočí hlavu tak, aby horní čelist byla ve spodní části. Předpažbí má plovák, který podporuje hlavu v horních vrstvách vody, zejména těch, které jsou bohaté na plankton. Růžový plameňák se živí tím, že zvedá vodu v ústech a zavírá zobák, po němž pták tlačí vodu přes dolní čelist a polkne jídlo. Všechny stupně krmení plameňů se vyskytují velmi rychle.

Přírodní dravci růžového plameňa jsou liška, vlk, šakal a další dravci. Velké pernaté dravce, které se často nacházejí v blízkosti kolonií plameňáků, také představují hrozbu. V případě nebezpečí plameny vzlétají. Během startu dělají malý výlet, který se úspěšně provádí jak na vodě, tak na zemi. Predátorovi je obtížné vybrat z nich určitou kořist, protože je mnoho z nich, a když létají, barevné křídla s černým peřím zabraňují tomu, aby se dravec soustředil na kořist.

Mladý plameňák

Pink plameňáci jsou monogamní a tvoří dvojice, která často přetrvávají po celý život. Ačkoli existují lidé, kteří v každé manželské sezóně najdou nového partnera pro vytvoření rodiny. Růžové plameniaky hnízdí v koloniích několika set nebo dokonce tisíců párů vedle sebe.

Hnízdící období plamene je běžné od května do července, pro migrační plameňáci je toto období poněkud rozšířeno a od dubna do srpna. Tito ptáci mohou produkovat potomky ve věku 3 let, avšak pták plameňák začíná hníznat pouze ve věku 5-6 let.

Pár měsíců před začátkem hnízdění, růžové plameňáky, které nemají pár, organizují skupinové demonstrace manželství ve formě synchronních sekvenčních pohybů každého účastníka. Oba muži a ženy se účastní těchto manželských tanců. Barva je rozhodujícím faktorem pro růžové plamínky při určování výběru partnera v období páření. Samice si vybere muže. Intenzivní zbarvení je zárukou, že pták je zdravý, má dobrou chuť k jídlu a dá silné potomstvo.

Flamingo páry, které se konají nejčastěji, se nezúčastní demonstrací. Migrační plameňáci uspořádají své manželské tance, zatímco odpočívají na cestě do hnízdišť. Formoval se způsobem, jakmile pár dorazil okamžitě připraven k hnízdění. Za dva týdny staví hnízdo.

Konstrukce hnízdí plameňáků je jedinečná a je kuželovitým kopcem o výšce 60 cm v mělké vodě z hlíny a bahna. Muži a ženy stavějí hnízdo společně. Při položení 1-3 velké vejce jsou bílé, ale nejčastěji 1 vejce. Oba rodiče se podílejí na chovných hnízdách. Птенец фламинго появляется на свет через 30 дней. Детеныш фламинго вылупляется хорошо развитым, активным и уже через несколько дней покидает гнездо.

Фламинго вскармливают своих птенцов птичьим молоком, которое окрашено в розовый цвет. Эта пища вырабатывается в пищеводе взрослых птиц специальными железами и очень питательна. Удивительно, что молочко дают не только самки, но и самцы. Nově vylíhnutá plamenná kočka je pokryta bílým chmýřím a nahrazuje ji šedou. Nohy mladého plameňa jsou krátké a tlusté, zobák je červený.

Růžové plameňáky mají jakousi mateřskou školu, kde jsou plamenné kuřata pod dohledem opatrovatelů, zatímco rodiče dostávají jídlo. Taková skupina může obsahovat až 200 kuřat plameňáků, ale rodič okamžitě najde dítě svým hlasem.

Mladý plameňák krmí mléko po dobu dvou měsíců, dokud jeho zobák nevyrůstá tak, aby se mohl živit sám. Ve věku tří měsíců mladí plameňáci rostou na velikost dospělých a mohou létat. Během tohoto období získávají plamenné mláďata pero bílo-šedé barvy se slabým růžovým odstínem.

Barva dospělých mladých plameňáků se získává ve věku tří let. Průměrná délka života růžového plameňáku je 30 let. Existují však případy, kdy zajetí plameňů žilo až 80 let.

Pokud se vám tento článek líbil a chcete si přečíst o různých zvířatech naší jedinečné planety, přihlaste se k odběru aktualizací stránek a nejprve se podívejte na nejnovější a nejzajímavější zprávy o zvířecím světě.

Habitat:

Rodina plameňáků je Severní a Jižní Amerika, Afrika a Asie. Fosily ukazují, že byly dříve distribuovány v mnohem větších oblastech, včetně Severní Ameriky, Evropy a Austrálie.

Pink plameňák žije v Africe, jižní Evropě a jihozápadní Asii. Malé plameňáky nacházející se v Africe a severních částech indického subkontinentu. Chilské plameňáky se nacházejí v jihozápadní Jižní Americe. Karibské plameňáky lze nalézt v Karibiku, na severu Jižní Ameriky, na poloostrově Mexika Yucatan a Galapágy. V Peru, Chile, Bolívii a Argentině přebývají Andské plameňák a plameňák james.

Tito ptáci preferují žít poblíž slaných mělkých jezer, v pobřežních lagunách, v mělkých a blízkých ústí.

Stav zabezpečení:

Příčinou nejmenšího znepokojení: Pink Flamingo, Karibik Flamingo

Být ve stavu blízko k ohroženým: Chilský plameňák, Malý plameňák, Flamingo James

Chyba: Andské plameňák

Populace andských plameňáků je výrazně snížena kvůli ztrátě stanovišť a kvalitě životního prostředí.

Zajímavosti:

- Ve východní Africe jsou plameňáci seskupeni do obrovských hejn - více než milion lidí, tvořících největší hejna ptáků na planetě.

- Ze všech druhů plameňáků mají pouze andské plameňáci žluté nohy.

- starověcí Římané oceňovali jazyk plameňáků jako lahůdku. Také plamenné vejce se živí v různých částech světa.

- Ještě není jasné, proč plameňáci stojí na jedné noze. Podle jedné verze vytáhnou jednu nohu ze studené vody, což jim pomáhá šetřit teplo. Během odpočinku často zastrčí jednu nohu, což se jim zdá pohodlné.

Flamingo popis

Vzhled ptáka je pozoruhodný - velké tělo, velmi vysoké nohy a krk, charakteristický zakřivený zobák a úžasné růžové pero. Rodina Phoenicopteridae (flamingo) zahrnuje 4 druhy, kombinované ve 3 rodech: někteří ornitologové se domnívají, že existuje pět druhů. Dva druhy vyhynulých.

Nejstarší pozůstatky fosilních plameňů nalezené ve Velké Británii. Nejmenší členy rodiny jsou malí plameňáci (vážící 2 kg a méně než 1 m vysoký) a nejoblíbenější jsou Phoenicopterus ruber (obyčejní plameňáci), rostoucí na 1,5 m s hmotností 4-5 kg.

Vzhled

Flamingo má právo nejen titul nejdelší nohy, ale i nejdelší pták. Flamingo má malou hlavu, ale obrovský, zvětšený a zakřivený dolů zobák, který (na rozdíl od většiny ptáků) nemá mandibuli, ale čelist. Hrany masivního zobáku jsou opatřeny nadrženými deskami a zuby, pomocí něhož ptáci filtrují mrkvu, aby získali jídlo.

To je zajímavé! Jeho krk (ve vztahu k velikosti těla) je delší a tenčí než labuť, což je důvod, proč se plameňák unavuje tím, že jej drží rovnoměrně a pravidelně jej hodí na záda tak, aby jeho svaly mohly odpočívat.

Na horním povrchu měkkého, tlustého jazyka jsou horní desky. U plameňáků je horní polovina holeně opeřena a cívka je téměř třikrát dlouhá jako druhá. Mezi předními prsty je dobře vyvinutá plavecká membrána a zadní prst je velmi malý nebo nepřítomný. Peří volné a měkké. Na hlavě jsou zóny bez penisu - kroužky kolem očí, brady a uzdy. Křídla jsou středně dlouhé, široké, zarámované na okrajích černou (ne vždy).

Krátký ocas se skládá z 12-16 ocasních peří, kde nejdelší je střední pár. Ne všechny druhy plameňáků jsou namalovány v odstínech červené (od bledě růžové až po fialovou), někdy jsou špinavě bílé nebo šedé.

Pro zbarvení lipochromů jsou zodpovědné barvicí pigmenty, které vstupují do těla společně s jídlem. Rozpětí křídel je 1,5 m. S měsíčkem, který trvá měsíc, plameňák ztratí oheň na křídlech a stává se zcela zranitelným a ztrácí schopnost vzlétnout.

Charakter a způsob života

Plameňáci jsou spíše flegmatičtí ptáci, projíždějí plytkou vodou od rána do noci při hledání jídla a občas odpočívají. Mezi nimi komunikují s pomocí zvuků připomínajících kuřata husí, jen hlasitěji a hlasitěji. V noci je hlas plamínka slyšet jako trumpetová melodie.

S hrozbou, která může být dravcem nebo mužem v lodi, se stádo nejprve posune na stranu a pak se zvedne do vzduchu. Je pravda, že zrychlení je dáno s obtížemi - pět metrů přechází pták přes mělkou vodu, klapá křídla a již stoupá, trvá několik dalších kroků podél vodní hladiny.

To je zajímavé! Když se podíváte na hejno zespodu, zdá se, že kříže létají po obloze - plameňáci natáhnou krky dopředu ve vzduchu a narovnávají dlouhé nohy.

Létající plameňáci jsou také srovnáváni s elektrickým věnečkem, jehož vazby pak jasně červené, poté zhasnou a ukazují tmavé barvy opeření pozorovateli. Flamingos, navzdory své exotické kráse, mohou žít v podmínkách, které potlačují ostatní zvířata, například v blízkosti solných / alkalických jezer.

Nejsou zde žádné ryby, ale mnoho malých korýšů (Artemia) - hlavní potraviny plameňáku. Z agresivního prostředí ptáků zachraňuje hustou pokožku na nohou a návštěvy čerstvé vody, kde plameňáci opláchnou sůl a uhasí žízeň. Navíc nejsou s

Bude to také zajímavé:

Stojí na jedné noze

Toto know-how bylo vynalezeno non-plameňáci - mnoho praporů s dlouhými nohami (včetně čápů) stojících na jedné noze, aby se minimalizovaly tepelné ztráty ve větrném počasí.

To je zajímavé! Skutečnost, že pták rychle zyabnet, obviňovat jeho příliš dlouhé nohy, bez uložení opeření téměř na vrchol. To je důvod, proč plameňák je nucen tlačit a ohřívat jednu nebo druhou nohu.

Ze strany se zdá, že póza je velmi nepohodlná, ale samotný plameň necítí žádné nepohodlí. Oporní končetina zůstává podlouhlá bez použití jakékoliv síly, protože se neohne díky speciální anatomické pomůcce.

Stejný mechanismus funguje, když plameňák sedí na větev: šlachy na ohnutých nohách utahují a přitlačují prsty k těsné větvi. Pokud pták usne, "uchopení" není oslabeno, což zabraňuje jeho pádu ze stromu.

Habitat

Plameňáci se nacházejí hlavně v tropických a subtropických oblastech:

  • Afrika
  • Asie,
  • Amerika (střední a jižní),
  • Jižní Evropa.

To znamená, že na jihu Francie, Španělska a Sardinie je vidět několik velkých kolonií společných plameňáků. Navzdory skutečnosti, že kolonie ptáků často obsahují stovky tisíc plameňáků, žádný z těchto druhů se nemůže pochlubit kontinuálním rozsahem. Hnízdění probíhá odděleně, v oblastech, které jsou někdy vzdáleny od sebe tisíce kilometrů..

Plameňáci se obvykle usazují podél břehů mělkých slaných těl vody nebo na mořských mělcích, snaží se zůstat na otevřené krajině. Hnízdí na obou vysokohorských jezerech (Andách) a na rovinách (Kazachstán). Ptáci jsou obecně sedavý (méně pravděpodobné, že se zblázní) životní styl. Pouze populace obyčejných plameňáků žijících v severních zemích migrují.

Flamingo dieta

Flamingo je temperament míru se zhoršuje, když ptáci musí bojovat za jídlo. V tomto okamžiku jsou ukončeny dobré sousedské vztahy a přeměna na bohaté území.

Strava plameňáků se skládá z organismů a rostlin, jako jsou:

  • malé korýši,
  • měkkýše,
  • larvy hmyzu,
  • vodní červy
  • řasy, včetně diatomů.

Úzká specializace na potraviny se odráží v zařízení zobák: jeho horní část je vybavena plavákem, který nese hlavu ve vodě.

Stupně výživy se rychle střídají a vypadají takto:

  1. Hledá-li plankton, pták otočí hlavu dolů do dolní části mandibuly.
  2. Flamingo otevírá zobák, nabere vodu a zabije ho.
  3. Voda se tlačí jazykem přes filtrační zařízení a krmivo se spolkne.

Gastronomická selektivita plameňáku je ještě více omezena jednotlivými druhy. Takže, plameňáci Jamesi jedí mouchy, hlemýždi a rozsivky. Malý plameňák konzumuje výlučně modrozelené a diatomové řasy, přechází na rotifory a Artemia až v okamžiku vysychání vodních těles.

To je zajímavé! Mimochodem, růžová barva peří závisí na přítomnosti červených korýšů obsahujících karotenoidy v krmivech. Čím více korýšů, tím intenzivnější je barvení.

Reprodukce a potomstvo

Přes poměrně pozdní plodnost (5-6 let) jsou ženy schopné položit vejce již 2 roky. Když hnízdí, kolonie plameňáků rostou na půl milionu ptáků a samotná hnízda nejsou vzdálena víc než 0,5-0,8 m.

Hnízda (z bahna, skořápky a bláta) není vždy postavena v mělké vodě, někdy je vytváří plameňáci (z peří, trávy a oblázků) na skalnatých ostrovech nebo vkládá vejce přímo do písku bez vytváření výklenků. U pokládky 1-3 vejce (obvykle dvě), které oba rodiče inkubují po dobu 30-32 dní.

To je zajímavé! Plameňáci sedí na hnízdě se zakrytými nohama. Chcete-li vstát, musí pták naklonit hlavu, položit zobák na zem a až potom narovnat jeho končetiny.

Nestlings se rodí s rovnými zobáky, které se začnou ohýbat po 2 týdnech a po dalších pár týdnech se první chmýří změní na novou. "A, a ty jsi pil naši krovushki" - právo se k této frázi věnovat dětem, snad to jsou plameňáci, kteří je krmit mlékem, kde 23% pochází z rodičovské krve.

Mléko, které je srovnatelné v nutriční hodnotě s kravským mlékem, je zbarveno růžově a je vyráběno speciálními žlázami umístěnými v jíceně dospělého ptáka. Matka krmí plod s ptákovým mlékem po dobu asi dvou měsíců, dokud se hnízdící zobák konečně nestane silnějším. Jakmile zobák vzroste a vytvoří se, mladý plameňák začne získávat jídlo sám.

Během jejich 2,5 měsíce se mladé plameňáci stávají na křídle, rostou na velikost dospělých ptáků a odlévají se z rodičovského domu. Plameňáci jsou monogamní ptáci, kteří mění pár pouze tehdy, když jejich partner zabije.

Přirozené nepřátele

Kromě pytláků patří k přírodním nepřátelům plameňáků také masožravci, včetně:

Dravé ptáky se často nacházejí poblíž plamenných kolonií. Občas jsou lovem a dalšími zvířaty. Fleeing vnější hrozba, flamingo se rozbije, dezorientovat nepřátele, který je zmatený černým letadlem peří, které jim brání v soustředění se na cíl.

Stav obyvatelstva a druhů

Existence plameňáků nemůže být nazvána bez mraků - populace klesá ne tak moc kvůli dravcům, jako vina lidí.

Ptáci jsou zastřeleni pro své krásné peří, zřítili hnízda, získali delikátní vejce a také je vytlačili z obvyklých míst, stavěli doly, nové podniky a dálnice.

Antropogenní faktory naopak způsobují nevyhnutelné znečištění životního prostředí, což také negativně ovlivňuje počet ptáků.

Je to důležité! Nedávno byli ornitologové přesvědčeni, že navždy ztratili plameňák Jamese, ale naštěstí se ptáci objevili v roce 1957. V současné době je populace tohoto a dalšího druhu, andské plameňák, asi 50 tisíc osob.

Oba druhy jsou považovány za ohrožené. Pozitivní dynamika reprodukce byla zaznamenána v chilském plameňáku, jehož celkový počet je téměř 200 tisíc ptáků. Nejmenší poplach způsobuje malý plameňák, jehož hospodářská zvířata jsou v rozmezí 4-6 milionů jedinců.

Obavy organizací na ochranu přírody jsou způsobeny nejznámějšími druhy, plameňáci obyčejní, jejichž populace po celém světě dosahuje 14 až 35 tisíc párů. Bezpečnostní status růžového plameňa zapadá do několika špatných zkratek - ptáci se dostali do CITES 1, BERNA 2, SPEC 3, CEE 1, BONN 2 a AEWA jako ohroženi.

zoo-club-org