Ptáci

Největší ptáci na světě

Pin
Send
Share
Send
Send


Lidé se neobtěžují k tomu, aby obdivovali ptáky. Koneckonců, mohou to, co není dáno člověku - létat! A ptáci mají krásu, úžasné hlasy, které dávají radost a spoustu jiných kvalit, které způsobují náš obdiv.

Dnes bude předmětem naší pozornosti velké ptáky obývající Zemi.

Africký pštros je skutečný obor

První si pamatujeme, je africký pštros - pták hodný obdivu a úcty. Koneckonců je nejen nejvyšší a nejtěžší pernaté zvíře na světě, takže i pštros běží rychleji než kůň!

Tyto velké ptáky na krátké vzdálenosti mohou dosáhnout rychlosti až 70 km / h a silné dlouhé nohy s pouze dvěma plochými prsty pomáhají jim v tomto. Mimochodem, anatomicky jsou nohy tohoto ptáka podobné konstrukci končetin velblouda. A díky tomu se ukázalo, že pštros trvá čtyři metry při běhu! Tady je pták!

Cazuar - pták s rohatou hlavou

Velmi impozantní pták, i když poněkud nižší než pštrosi, je kasovník s helmou žijící v Austrálii a Nové Guineji. Jeho výška dosahuje 1,5 m a váží téměř 80 kg. Stejně jako pštrosi tyto ptáci neletí, ale mohou dosáhnout rychlostí až 50 km / h.

Indonésané najednou nazývali casuar rohatou hlavu, protože jeho lebka je zdobena kostní talíř, který roste po celý život ptáka. Jeho velikost dosahuje 17 centimetrů. Takové desky jsou u mužů obzvláště velké. Mimochodem, její jmenování mezi biology je stále horko diskutováno.

Nejenže jsou tyto velké ptáky vyzdobeny podivnou korunou - červené nebo jasně oranžové kožní výrůstky ve formě náušnic spadají do jejich truhly. Jejich tělo je pokryto černým volným a měkkým peřím, podobným zvířecímu srsti než peřím ptáka.

Condor - obyvatel prérií

Ale velcí ptáci nejen chodí po zemi, ale také vědí, jak létat vysoko. Jedním z nich je California Condor. V dávných dobách se před ním uklonili indiáni, věřili, že slunce spočívá na obrovských křídlech.

Tělesná délka kondoru je 1,35 ma váží asi 12 kg a navzdory těmto působivým rozměrům perfektně letí. Koneckonců, jeho rozpětí křídel dosahuje 3,25 m, což umožňuje ptáku stoupat v nadmořské výšce 4500 m, pomocí proudů vzduchu.

Condor má velmi pozoruhodný vzhled - je to černý velký pták s bílým načechraným límcem kolem krku a červenkastá, naprosto holá hlava zdobená matným hřebenem.

Condor je dravec, úklona, ​​vidí mrtvou oběť z dálky a může jíst několik kilogramů masa najednou. Často po vydatném jídle se nemůže ani dostat do vzduchu.

Marabou dravý pták

Na africkém kontinentu, v Indii a Indonésii je další velký pták, marabou. Jeho hmotnost dosahuje 9 kg a její rozpětí křídel je 3 m. Navíc připomíná čáp, i když má jako sup, hlava bez peří, vyzbrojená velkým (až 30 cm) zobákem.

Na krku dospělých Maraboo má velký růst kůže, což mimochodem vede vědci stále do hádanek o tom, co pták potřebuje.

Marabou je dravec, který žije v savaně u vodních útvarů. Vstoupil do boje za jídlo nejen s supy, ale také se šakalami, a nejvíce se ukáže jako vítěz. Ale marabou jí nejen mrkve, ale i malé živočichy: dokonce i novorozenci krokodýlí se stanou jeho kořistí.

Mimochodem, marabou se nedávno staly pravidelné návštěvníky skládek, což je pro člověka značný prospěch a jejich čištění.

Popelce - nejtěžší létání pernaté

Při popisu velkých ptáků jsme věnovali pozornost jejich růstu, rozpětí křídel a dokonce i velikosti zobáku, ale jejich vyčíslením nelze přehlížet výhon.

Bustardy jsou velké ptáky se silnými nohami a dlouhým krkem. Ale kromě toho je to také nejtěžší pták mezi všemi létajícími ptáky. Hustota chobotnice dosahuje 20 kg.

Žijí na obrovských plochách bez stromů, loví malé obratlovce a hmyz. Nepřehánějte mrzutost. Hnízdo hnízdí přímo na holé půdě. Muž, který se snaží okouzlit ženu, je úžasný pohled. Roztáhne křídla a ocas, nafoukne hrdlo a hází hlavu zpátky a stává se jako velkou kyvadlovou loď, se kterou hrají badminton.

Korunovaný orel - strachný pták

V centrální a jižní oblasti Afriky žijí velké dravé ptáky, které mohou napadat i lidi, korunované orly. Jsou tak pojmenováni pro charakteristické zvýšení v době nebezpečí peří na hlavě. Délka těla tohoto orla je asi 1 m a jeho křídla jsou 2 m široká.

Hlavním jídlem v menu těchto ptáků jsou opice a dokonce antilopy. Vzhledem k své velikosti, stejně jako silné křídla a silné, husté prsty, drápy, tento pták dokáže zvednout do ovzduší 16 kg hmotnosti! Což je mimochodem čtyřnásobek hmotnosti jejího vlastního těla.

Kořist korunovaného orla vypadá ven, sedí na boku a pak útočí rychlostí blesku, aniž by oběti dostal čas na útěk. Pokud to není příliš velké zvíře, pak se jedí celé, s kostí, a větší kořist se roztrhá na kusy a pak se přemístí na vhodné místo pro jídlo (obvykle strom).

Stejně jako ostatní orli tento pták netoleruje sousedství svých příbuzných a žárlivě hlídá pohoří. Ale orlica jednou a navždy vybírá svého přítele.

Archeopteryx

Podívejme se krátce na historii a přestože se tento druh již nemůže nacházet v přírodě, Archeopteryx zmrzl v kameně, aby člověku řekl o sobě.

Žádné další vrány, Archeopteryx se stal prvním představitelem ptáků na Zemi. Před objevením fosilií mohli vědci pouze simulovat nejstarší ptáky. Hlavní nálezy zbytků Archeopteryx se nacházejí pouze v jižním Německu. V roce 1861 získal nejstarší pták své vědecké jméno - "Archeo" - staré, "pterixové" křídlo.

Císař tučňák (Aptenodytes forsteri)

Největší člen rodiny tučňáků. Růst některých jedinců může dosáhnout 122 centimetrů a hmotnost - od 40 do 45 kg.

Císařští tučňáci žijí na ledě kolem kontinentu Antarktidy, kromě všech druhů ptáků nejdou na jih. Ale z míst trvalého bydlení z ledu Antarktidy se přesunou na pevninu, aby pokračovali v závodu.

Tučňáci tohoto druhu mají vysoce vyvinutý pocit sebepozorování. Při těžkých mrazu se sešli ve skupinách. Teplota ve středu skupiny při 20 stupních mrazu může dosáhnout až na 35 stupňů Celsia. Přirozeně v centru kruhu jsou císařští tučňáci.

Stellerův mořský orel (Haliaeetus pelagicus)

Stellerův mořský orel je největší dravý hnízdo na severní polokouli. Rozpětí křídel některých jedinců dosahuje 2,5 metru a výška 105-110 cm. S takovými parametry je hmotnost ptáka poměrně malá, pouze 8-9 kg.

Bezolejový orel je nejen jedním z největších ptáků, ale také nejchytřejším ptákem na planetě. Překvapivě si dospělí pamatují všechny své kuřata a chtějí lovit. Hmotnost ptáka neumožňuje dlouhou dobu být ve vzduchu, aktivní let je 30-35 minut denně. Kromě toho je orl také patriot. Při zimování na japonských ostrovech se vždycky vrací do své vlasti, na pobřeží Okhotského moře, na pobřeží Sachalin a Kamčatka, aby produkoval a vyvíjel potomky.

Ostružina (Otis tarda)

Těžká váha mezi létajícími ptáky se považuje za sraz. Hmotnost tohoto ptáka dosahuje 20 kg a jeho výška je 110 cm. Hnízdícím místem tohoto ptáka jsou pouště a polopusty evropského kontinentu: od Španělska po stepi Mongolska.

Fustard se naučil zručně řídit tok vzduchu pro let, což je s takovou váhou těžké. Sledujte poprsí, můžete nakreslit analogii s odletem těžké lodi. Před vypuštěním tento druh ptáků dělá velký běh.

Pro páření v lásce si samci vybírají určité období dne. Obvykle v 8 hod. Nebo před večerem, od 4 do 5, a nikdy během dne. Po chovu se muži nezúčastní života mláďat. Všechny obavy, obrazně řečeno, spadají na křídlech žen.

Šedý jeřáb (Grus communis)

Šedý jeřáb je druhým největším ptákem rodiny jeřábů. Jeden z nejvyšších ptáků, výška - 180-190 cm a rozpětí křídel v letu téměř 2 m.
Oblíbený hrdina ruských pohádek Šedý jeřáb je také jedním z nejstarších ptáků, věda zaznamenává jejich vzhled na konci doby dinosaurů, asi před 70 miliony let.

Gray Crane, navzdory aristokratickému vzhledu, je nenáročný a usazuje se po celé planetě. Najdete ji na mnoha místech naší země, s výjimkou Antarktidy a Jižní Ameriky.

Pták našel zajímavý způsob, jak uniknout dravcům. Než sedíte na vejcích, samice je rozmazaná v bahnitém bahně a nečistotě, což je méně nápadné během období nehybného vylíhnutí mláďat.

Šedý jeřáb může být vybrán jako symbol manželské věrnosti. Ptáci jsou monogamní a zachovávají pár po celý život.

Kučeravý pelikán (Pelecanus crispus)

Vták, který hnízdí v Rusku, na Balkáně, v zemích Asie, je jedním z nejvzácnějších druhů velké rodiny pelikánů.

Růst některých jedinců dosahuje 180 cm a hmotnost je 20 kilogramů, což je poloměr zobáku. Zobák je opravdu charakteristickým znakem pelikánu. S pomocí svého zobáku Curly Pelican loví ryby.

Navzdory skutečnosti, že tento pták tráví většinu svého života na vodě, Curly Pelican se vůbec nemůže potápět. Z tohoto důvodu loví hlavně v mělké vodě.

Kinky pelikán je charakter pohádek a mýtů mnoha národů světa a mezi muslimy je považován za posvátného ptáka.

Stork (Ciconia)

V Evropě existují dva druhy čápů: černobílé, které patří do rodu kotníku. Když se podíváte na čáp na pažích, není tam žádné opeření.

Růst dospělého čápa je 110-125 cm a rozpětí křídel je 1,5-2 metrů. Velký pták jedí žáby, ryby, hmyz.

Zajímavé je, že mladý čáp je snadno manuální. Obecně platí, že čápi věří člověku, usazují se na střechách domů a hospodářských budov. V Rusku, na Ukrajině a v Bělorusku lidé obzvlášť pečují o dřevěná kola na stožářích, takže čápi tvoří hnízdo.

Bílý čáp se stal symbolem moderního Běloruska. Ve starověku a středověku v západní Evropě a Řecku byl čáp představován jako velmi pečující pták. Existují popisy mladých čápů, kteří krmí své rodiče, kteří se nemohou pohybovat samostatně. Legenda byla v Rusku stanovena, že čápi přinášejí děti mladým rodinám.

Černý sup (Aegypius monachus)

Jeden z největších létajících ptáků na planetě. Kvůli barvě peří, mají černé a hnědé, krk a dostali přezdívku. Rozpětí dospělého jedince dosahuje 2,5 m a jeho výška je 120-135 cm.

Ptačí hnízda v hornatých oblastech tří kontinentů: jižní Evropa, severní Afrika, Blízký východ a střední Asie.

Griffin patří do skupiny mrchožroutů. Zraková ostrost tohoto ptáka je zarážející, jeho obětí může vidět z výšky 3 km.

V potravinách opatření neznáte. Oslnění do pekla, že po nějaké "svátku" nemůže vzlétnout. Černý sup, jako velký zástupce dravých ptáků, staví obrovské hnízda na vrcholcích velkých stromů. Hnízda může mít průměr až 3 metry a výšku 1 metr. Velké velikosti zajistily ptáka, v přírodě nemá krk nepřátele.

Swan (Cygnus)

Jeden z nejkrásnějších ptáků na Zemi. V pradávném Řecku a v první civilizaci na východě nebyly labuty nazývány "brilantní", "šumivou". V této etymologii se jeho název s ruským odstínem "bílý", "čistý" dostal do dnešních dnů.

Na světě je rozděleno 7 druhů labuťů. Největší z nich, s rozpětím křídel 2,4 metrů a hmotností 11-12 kg, je labuť mute. Snad nejvíce neobvyklé je Černá labuť.

Labuť má dobře vyvinuté svalstvo, které umožňuje ptákům létat tisíce kilometrů. Existují důkazy o pilotů, kteří viděli labuť v nadmořské výšce 8200 metrů. S největší pravděpodobností je pták přiváděn do takové výšky touhou, aby se nestalo hurikánovými větry.

Obraz labutí se nejčastěji používá v literatuře, malbě a kině. Vědci zjistili, že labutě, stejně jako jeřáby, jsou v rodinném životě monogamní.

Andean Condor (Vultur gryphus)

Setkání evropského s tímto ptákem se odehrálo již v roce 1553. Evropští naturalisté okamžitě poznamenali, že pták dělá hnízda vysoko v horách, téměř 7000 metrů nad mořem.

Život v horách předurčil způsob života andského kondoru. Odbočuje z hor, kondor stoupá vysoko na obloze a hledá oběti. Křídla, jejichž rozpětí dosahuje 2,7-3,2 m, jsou umístěny v horizontální rovině. Slabé hrudní svaly neumožňují časté klapání křídel v aktivním letu, proto hmatník stoupá v proudech vzduchu.

Krmí, stejně jako většina ptáků rodiny předků, mrchožrouhou. Při hledání jídla někdy zdržuje andský kondor až 200 km.

Nejstarší národy Jižní Ameriky se zbožňují Condor. Archeologové našli skalní obrazy vysoko v horách a pocházejí z období 3-2 tisíciletí před naším letopočtem. Indiáni Mochica považovali za posvátného ptáka a Condorovi se omluvili, že musí zabít ptáky během lovu, aby nezemřeli z hladovění.

Condor je zobrazen na pažích mnoha zemí jižního amerického kontinentu: Chile, Ekvádor, Kolumbie, Bolívie.

Albatros (Diomedea)

Největší představitel druhů mořských ptáků. V devadesátých letech dvacátého století vědci identifikovali dvě skupiny albatrosů - Amsterdam a putování, Galapágy.

Z těchto skupin je největší královský albatros (Diomedea epomophora). Jeho rozpětí křídel dosahuje 3,7 metru a dospělí ptáci vážou průměrně 11 kg.

Ptáci nezůstanou dlouho na jednom místě a projíždí po jižních mořích světa. Na celé cestě na vzdálených ostrovech. Albatros staví hnízda - druh navigačních milníků.

Místo hnízdění Royal Albatross vybírá pouze Nový Zéland. Velké kolonie těchto ptáků lze vidět na ostrově Otago.
Zajímavostí je, že s věkem opeření albatrosů neztmavne, ale naopak se rozjasní. Na tomto základě je snadné určit věk ptáka.
Námořníci se vyhýbají setkání s Albatrossem a věří, že je předzvěstí bouře. V této roli Albatross vstoupil do moře a pirátské legendy a mýty.

Casuar (Casuarius)

"Rohatá hlava" byla jméno tohoto ptáka domorodci z Nové Guiney a Austrálie, "cazuar" v papuánském jazyce.

Cazuar je druhým největším ptákem bez letu. Dospělí mohou dosáhnout výšky 1,5 až 1,8 cm. Dochovaly se případy, kdy se ptáci setkali ve výšce 2 ma vážili více než 60 kg.

Jedna nevýhoda, a sice neschopnost létání Cazuara, je více než vykompenzována schopností dosáhnout rychlostí až 50 km za hodinu. Tato funkce jí pomáhá vyhnout se setkání s někým. Cassowals jsou velmi tajný způsob života, skrývají se hluboko v lese a skrývají se dlouho předtím, než se objeví člověk.

Historie zná příklady útoku tohoto ptáka na člověka, ale většinou se jednalo o sebeobranu nebo o ochranu území, kde byly kočovníkové kočky.
Výživová strava drůbeže sestává především z ovoce. Ale neváhejte k Cazuaru a malá zvířata: žáby, hadi. Tento druh ptáka polyká malé kameny, které v žaludku plní funkci mletí jídla.

Pštros (Struthio camelus)

První místo v nominaci "největší pták na světě" zaujímá pštros.

Vědci z dvacátého století izolovali pštrosi od jiných podobných druhů ptáků (emu, nandu) a dnes je africký pštros největším ptákem jednoho druhu.

Na setkání pštros překvapuje velkou velikostí. Růst dospělých ptáků - 1,8-2,2 metrů, hmotnost do 60 kg. Ale zoologové znají jedince v 131 kg. S takovou silou je velikost pštrosího mozku s ořechem.

Jedinečné rysy struktury pštrosů zahrnují rovnoměrné rozložení peří přes tělo ptáka a dva prsty s výraznými svaly. Pštrosí záznam o rychlosti pohybu, který vyvíjí rychlost 70 km za hodinu.

Pštrosí polygamní ptáci. Muž se obklopuje mnoha ženami, ale to, co je zajímavé, jsou vejce, která muži vylíhnou. Žena je v této době blízká a pozoruje. Muž je také zapojen do dalšího vzdělávání mladší generace. Obdivuje otce, kteří pečují o kuřata. Neochotně je chrání před dravci av podmínkách afrického ohně šíří křídla ve stínu, ve kterém se mláďata skrývají.

Pštrosy mohou být označovány jako omnivory, avšak v potravě převažují rostlinné potraviny, méně často obojživelníci a hmyz.

Společným stereotypem je, že pštrosi skryjí hlavu v písku. Ale žádný takový případ nebyl zaznamenán. V případě nebezpečí jsou pštrosy chráněny tlapkami a silným zobákem.

Závěr

Většina ptáků uvedených v článku je uvedena v červené knize. Na úrovni jednotlivých států, na jejichž území se hnízdí vzácné ptáky, byla přijata řada zákonů na ochranu, ochranu, podporu a zvýšení populačního růstu. Mnoho z nich na konci XIX - XX století bylo na pokraji vyhynutí.

Lov na maso, peří, jen úplné zničení by mohlo tyto ptáky natrvalo vymazat z přírody.

Lidstvo konečně pochopilo potřebu chránit a chránit všechny obyvatele země. Moderní člověk, působící na přírodu, se současně učí žít v souladu se svými sousedy - ptáky a zvířaty.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org