Zvířata

Animal Wolverine: kde a jak žije šelma bez strachu a výčitky

Pin
Send
Share
Send
Send


Wolverine (Gulo gulo) - ne velikost silné, divoké, agilní a opatrné šelmy. Ve století XIIIII slavný švédský systematik Karl Linnei pochyboval o tom, zda tento druh zahrnout jako náklonnost nebo jako pes. A ačkoli dnes víme jistě, že vlkodavci jsou plnohodnotnými zástupci rodiny lasiček, jsou vědcům v mnoha ohledech tajemstvím. A vůbec to není vzácnost zvířete, ale ve svém tajemném způsobu života a úžasných intelektuálních schopnostech, které jsou legendami. V době nepaměti v mýtech domorodého Američana byla tato šelma personifikací mysli, mazaností a opatrností.

Co vypadají vlkodlaky? Fotografie a popis

To je poměrně velký zástupce rodiny. Tělesná hmotnost samic je asi 10 a muži jsou asi 15 kg, někdy může hmotnost jednotlivců dosáhnout až 20 kg. Délka těla 70-95 cm, ocas - 18-23 cm. Zvenčí se vlkodlaka podobá miniaturnímu medvědi.

Tělo vlkodlaka je dřevěné, silné a husté, s dobře vyvinutými svaly, nohy jsou tlusté širokými pětiprstými nohami a mají velké zakřivené a velmi ostré drápy, zadní končetiny jsou delší než přední, ocas je krátký a načechraný. Hlava šelmy je široká a kulatá, oči jsou malé, uši jsou krátké, zaoblené, široce rozložené.

Wolverine je krásně malovaná. Barva srsti se mění od tmavě hnědé až po černou, někdy i světle hnědé. Většina jedinců má na svých tvářích lehkou stříbrnou masku a světle žluté nebo načervenalé pruhy, které se táhnou od ramen a sbíhají se na křídle. Na krku a hrudníku mohou být také světlé skvrny.

Díky hrubé, husté a dlouhé kožešině nejsou hrozné mrazy šelmy strašné. Nebojí a zasněžují. Velké tlapky a stojící postava umožňují, aby se rosička pohybovala přes sněhové dráhy. Může prolomit tunely ve sněhu do mezipaměti jídla a ona se může několik dní schovat pod sněhem.

Čelisti a zuby jsou velmi silné, zvíře dokáže snadno roztrhnout zmrzlé maso a nakrájet kosti jelenů.

Na snímku předvádí mizerná zbraň - zuby.

Kde žije vlkodlaka?

Šíření vlkodlaka je spojeno se severem. Žije v severní Americe a na severu Eurasie. Obývá severní taigu, lesní tundru, stejně jako oblasti pokryté lesy a keři. Touží po pobřeží Arktidy. Pokouší se udržet místa, kde je více divokých zvířat.

V Rusku hranice jeho území prochází oblastmi Leningrad a Vologda a území Perm. To je docela obyčejné na Dálném východě a Sibiři.

V důsledku lidského pronásledování, odlesňování a urbanizace se lokalita vlkodlaka výrazně snížila a její hranice se posunula na sever. V minulosti se jeho rozsah rozšířil na jih až k jižní Skandinávii, pobaltským státům a severovýchodnímu Polsku a zahrnoval většinu Ruska. Tato zvířata byla nalezena v kanadských provinciích Quebec a Ontario. Na velké části tohoto území se již nenacházejí.

Životní styl a zvyky vlkodlaků

Wolverine je převážně aktivní v noci, ale během dne může lovit. Nemá trvalý den, zarezervuje zrání, kde bude muset - pod kořeny stromů, v dutině nebo jen ve sněhu. Lov je zpravidla sám, jen příležitostně se několik lidí shromažďuje na vydatné jídlo.

Vědecký název Wolverine Gulo je přeložen jako "žrádlo". Nedostatek chuti k jídlu, ona opravdu netrpí, a pokud má štěstí na lov, ona se jí do sytosti. Ale zároveň může na několik dní hladovat.

Obecně platí, že jakmile toto zvíře nazývají: démon na severu a lesní démon a zatracený medvěd a medvěd skunku. Zdá se, že schopnost šelmy vyzvednout všechno, co "lžuje špatně", vyvolalo mnoho příběhů o mimořádné bláznovství, mazanosti a podvodu. Vskutku existuje pro ni takový hřích: může zničit lovecké pasti, jíst návnadu. Takové triky myslí lovci jako "špinavý dravec". Ale ona nepřináší přímou škodu člověku a nemůže ho napadnout. Samotný do pasti a pastí se často nedaří, přestože je neustále zkoumá. A pokud vás to potěší do pasti, nebude jim ušetřena tlapka - bude to kousnout.

Navzdory svým poměrně nepříjemným vzhledům běží vlkodlak krásně nad sněhem a ledem, dobře plave, šplhá stromy a dokonce drží velkou kořist v zubech. Široké tlapy ji nahrazují sněžnicemi, rozdělují hmotu na povrch a umožňují jí běžet na hlubokém sněhu. Jedná se o velmi vytrvalé zvíře, na den může projít 30-40 km přes sněh. Venku vypadá neohrabaně, ale to je klamný dojem. Její trup je velmi flexibilní a reakce je blesk. Wolverine vidění je nevýznamné, ale sluch a vůně jsou ve výšce.

Predatorova strava

Wolverine loví velké a malé zvíře. Nejčastěji klesají do tlapky malé hlodavce, bílý zajíc, jeleň pižmový, ovce bighorn. V zimě napadá sobi nebo se živí předem sklizenou hrou. Hledá ji s pomocí vůně. Kořist, který zvíře nedokáže jíst najednou, rozdělí ji na části a skryje se v úkrytech, které uspořádá v zemi, ve sněhu, ve štěrbinách mezi kameny nebo v bažinách. V mezipaměti je možné uložit až šest měsíců.

Kvůli silné postavě zvíře dokáže zabít kořist, mnohonásobně větší než jeho velikost. Existují případy, kdy vlkodavník pronásledoval medvěd z usmrcené kořisti a několik kilometrů přetáhl jatečně upravená těla losu do cache.

V letním období se vlkodlaka také živí mrtvými telátkami, zvedá zvířata usmrcená rysem, medvědy nebo vlky. Od jara intenzivně hledá ptačí hnízda a ničí je. Někdy chytí ryby, ještěrky a žáby, a příležitostně není odmítá jíst plody nebo ořechy.

Rodinné vztahy

Wolverines jsou jediné zvíře. Ve dvojicích se kombinují pouze v manželském období, které spadá na duben až srpen. Ale implantace oplodněných vajíček nastává pouze v zimě. Takové zpoždění přispívá k tomu, že se mladí rodí v optimálním čase pro svůj vývoj - obvykle koncem února - počátkem března. Kojenci se rodí v den, který matka uspořádá mezi kameny nebo v tunelu, vykopaná pod sněhem.

Ve vrhu nejčastěji 2-3 mláďata. Novorozenci jsou pokrytí bílým kožešinou, váží pouze asi 90 gramů. Matky krmit své děti s mlékem do 9-10 měsíců. Mladý růst rychle roste a na konci dubna začíná doprovázet svou matku všude. Dosáhnou velikosti dospělých zvířat začátkem zimy a spolu s matkou ve věku přibližně jednoho roku.

Jednotlivé stránky wolverine jsou obrovské. Ženy s telaty zaujímají plochu od 40 do 1000 km2. Místa mužů jsou 2-3krát více. Na svých pozemcích cizinci netolerují. V závislosti na sezóně mohou zvířata změnit své stanoviště. Během putování dělají velké kruhy a po měsíci se obvykle vrátí na své bývalé místo. Nicméně, s množstvím potravin žijí více či méně sedavé.

Nepřátelé mračili

Wolverine nemá žádné zvláštní a zřejmé nepřátele - zuby jsou silné a ona nemusí mít sílu. Do jisté míry může být vlka připsána svým nepřátelům, kteří se mohou pokusit zaútočit na vlkodlaka, ale jen jednou v životě a pak skrze nezkušenost. Medvědi, rysy a lišky jsou nebezpečné pouze pro mladé populace.

Ve vlkodlaku, stejně jako všichni členové rodiny, existují knížecí žlázy, tajné tajemství s velmi silným a nepříjemným zápachem. Toto je hlavní "zbraň" šelmy proti nepřátelům, která ji nejen chrání před jinými dravci, ale také dává hrdinovi tolik arogance, že často odnese kořist od rysa. Ta druhá, která se liší čistotou a přitažlivostí, zřejmě preferuje, aby se nezapojila s nevybíravými a nepříjemně vonícími zvířaty.

Zachování formy

Wolverines jsou zranitelné druhy ve většině rozsahu, některé populace jsou ohroženy. Obecným trendem je snížení plochy a snížení počtu. Pouze na některých místech na území Severní Ameriky počet těchto zvířat nezpůsobuje obavy.

Při lovu vlkodlaků jsou zachyceni v pasti. Staly se obzvláště zranitelné při používání vysokorychlostních sněžných skútrů během lovu.

Jak to vypadá

Ačkoli vlkodlaka patří do rodiny Cunha, vypadá to jako malý medvěd. Wolverine nohy jsou krátké, zadní jsou delší než ty přední, kvůli kterému je zadní klenba nahoru, nohy jsou nepřiměřeně velké. Chvost je krátký a velmi načechraný. Kůže je tlustá, hrubá a chlupatá, barva je heterogenní: od bledě hnědé na hlavě a krku až po tmavě hnědou, téměř černé na tlapkách. Délka těla Wolverine je až 90 cm, kohoutková výška je až 50 cm, délka ocasu je až 23 cm, váha je až 20 kg.

Díky luxusnímu kožichu snadno odolává náročným severním zimám. Je třeba poznamenat, že z úplně nepochopitelných důvodů to není pro kožešinový průmysl zájem. Nicméně, toto je její štěstí, jinak by její existence byla ohrožena.

Claws - hlavní zbraň

Wolverine drápy jsou také důležitým prvkem. Potřebují toto zvíře lovit. Předtím, než silné nohy s ostrými zahalenými drápy nebudou stát ani stěna dřevěného skladu, v němž lovci připravují a ukládají zásoby masa. Co říci o měkkých tkáních oběti.

Zajímavé budou informace o tom, co rodí mokř. Šelma může bez problémů jíst mrtvá zvířata, nicméně i přes to je vynikající lovec. Může zachytit malého zajíce i malé zástupce kopytníků. Vynikající vytrvalost mu umožňuje několik dní sledovat i jelena, po nějaké době získá požadovanou kořist. Nejčastěji se to děje v zimě, kdy může vlkodlaka řídit svou kořist v sněhu, zatímco díky svým vlastním nohám nespadá do samotného sněhu a tam dokončí kořist. Často se vyskytují situace, kdy se vlkodlaka pokusí vzít jídlo z jiného zvířete a je třeba si uvědomit, že to není tak zřídka schopná, ale díky zubům a drápům. Bude také zajímavé, že toto zvíře je považováno za důstojníka lesního zdraví a získalo špatnou známost mezi lovci, protože může nezávisle zachránit zvířata z pasti, aby je sami jedli.

Cenné šelmy

Každý lovec ví, jak vypadá vlkodlaka (pro to nepotřebuje fotografii). Vskutku díky této kůži je toto zvíře velmi ceněno. Z jeho kožešiny jsou vynikající čepice, na kterých se nikdy nestává mráz. Lov na zvíře, které uvažujeme v Rusku, je povoleno a shoduje s načasováním sklizně dalších kožešin: přibližně od října do listopadu a do února až března. V jiném čase je zabíjení vlkodlaka zakázáno zákonem a tato skutečnost je považována za pytláctví.

Popis, vzhled vlkodlaku

Rodina i podčeleď, kam patří dravce, se nazývají stejně - "martens". Larger than wolverine (mezi jeho blízkými příbuznými) jen ryan. Velikost se podobá velkému psu, ve vzhledu se jedná o jezevčíka nebo medvěd s načechraným, mírně dlouhým ocasem (18-23 cm). Dospělé zvíře roste na 70-85 cm s hmotností 10-14 kg (samice) a 13-17 kg (samec). Největší kopie mohou vytisknout až 20 kg.

Jemné kulaté uši jsou viditelné na velké hlavě, tlama připomíná medvědí. Oči, jako nos, jsou černé. Hřbet, husté tělo je zasazeno na krátké, silné končetiny, jejichž přední strana je kratší než zadní a vizuálně zvedá zadní část těla, což z něj činí trochu zatažené.

Wolverine se vyznačuje obrovskými pětipatrovými, téměř čtvercovými nohami (10 cm - délka, 9 cm - šířka): tato "podrážka", zesílená hákovitými drápy, pomáhá zvíře snadno překonat hluboké sněhové plochy. Když se pohybuje, dravce, pokud jde o zastavení, je zjevně klínovitá, když položí svou tlapku, spočívající na celé noze.

Letní kožešina je příliš krátká na to, aby přidala kouzlo rudému, skrývá neúměrně velké lebky a nohy: v tomto ročním období vypadá obzvlášť směšně. Wolverine je hezčí k mrazu, rostoucí tlustá srst tmavě hnědé / černé, zředěná širokým, světlejším pásem po stranách.

To je zajímavé! Shaggy vlna skrývá silné kosti. Existuje další znak, který ji nese na medvěda: jako on, vlkodlaka vypadá jen neohrabaně. Snadno ovládá své silné tělo a projevuje na svého soupeře bleskovou reakci.

Habitat

Zvířata obývají obrovské prostory okrajových a mírných oblastí severní Ameriky a Eurasie a usazují se v husté severní taigě, na arktických ostrovech, na tundře lesa a na tundře (kde je spousta divokých zvířat).

Zvíře je uznáno za oficiální symbol státu Michigan, který se často nazývá "stavem Wolverine". V Evropě si Wolverine vybrala severní část Skandinávského poloostrova, stejně jako Finsko, Polsko, Lotyšsko, Estonsko, Litvu, Bělorusko a Rusko.

V naší zemi se dravci nacházejí na Sibiři, na poloostrově Kola, na Permském území, na Karelii, na Komi, na Dálném východě av Kamčatce. Jižní hranice osady prochází územím Kirov, Tver, Leningrad, Pskov, Vologda a Novgorod.

Kumulace vlkodlaka ve volné přírodě jsou extrémně vzácné.. Jeden z přírodovědců byl překvapen popisem přeplněnosti šelmy v Sikhote-alinských horách, které si všimli jeho a jeho druzí: 100 km2 na osobu. Taková hustota rekordů pro dravce byla vysvětlena velkým počtem elků, kteří sem přišli. Je známo, že na rozšířeném území oblasti Ussuri žijí zhruba čtyři sta, a v oblastech Yakutia - ne více než dva tisíce vlků.

Nepřátelé přírodních vlkodlaků

Stejně jako všichni zástupci rohovky má vlkodlaka přírodní žlázy, jejichž sekrety se používají ve třech případech:

  • přilákat jedince z opačného pohlaví,
  • označit "své" území,
  • za strach nepřítele.

Vonné tajemství nejenže chrání vlkodlaka před útoky dravců, ale také mu dává odvahu, v žáru, kterým bezstarostně zabírá loupež od vlka a rysa. Nedostatek odporu se vysvětluje jednoduše: rysa, jako zvíře úzkostlivě čistá, se snaží co nejrychleji uniknout z smradlavého lupiče.

Říkají, že samotná vlkodlaka může zaútočit na vlka, doufá-li v sílu a silné zuby: pokud nepomohou, použije se poslední zbraňová zbraň - nechutný zápach. Wolverine nedrží hněv, kvůli čemuž se i medvěd vyhýbá. Nezaútočí na osobu, pokud to není absolutně nutné: pouze pokud ji posune do rohu. S nebezpečím, kvílí jako liška.

To je zajímavé! Yuri Porfirevich Yazan, doktor biologických věd, autor zvědavých knih o komerčních savcích, chválil neúnavnost, sílu a odvahu vlkodlaka. Yazan napsala, že se nevzdá medu nebo dokonce tygra, ale ani ona by nedala krve.

Mezi lovci se objevovaly příběhy, že se vlkodavník pravidelně zabývá rabováním, krádeží potravin (včetně masa) ze skladu a zvěře z pasti. Pro tyto triky, stejně jako k tomu, že vlkodlaka zřítila jesle, instalovaná na loveckých stezkách, dostala neomluvitelnou přezdívku "špinavý dravec" a začala bez jakýchkoli opatření. V některých místech dokonce vyplatila prémii za zničení vlkodlaka.

Zvířata přestala plavat už dávno, lépe se naučila zvykům a ocenila svůj přínos ke zdraví lesní fauny. Jak se ukázalo, sklady v Taigě jsou častěji zničeny hnědými medvědy a vlkodlaky, ačkoli pobíhají vedle labysů a loveckých stezek, vyhýbají se lidem a neukradávají zboží.

Wolverine Eating

Rozsah jejích gastronomických zájmů je extrémně široký, ale všudypřítomné nejsou podporovány dostatečnými lovovými schopnostmi: vlkodlaka nemá vždy dostatek obratnosti k zachycení malého zvířete a sílu překonat velkou. Příležitostně se však stále děje: vlkodlaka může řídit naprosto zdravou losu nebo jelena, která je pohřbena v hlubokém sněhu nebo uvíznu v kůře. Co říci o zraněném nebo nemocném zvířeti: Wolverine nebude chybět. Neváhá vyzvednout kusy po slavnosti medvědů, rysů nebo vlků. Na misce je "veden" výkřiky vran a vrány.

Wolverine je jednou z lesních sester, osvobozuje populace pižmoňů, jelenů, horských ovcí, losů a srnců od slabých příbuzných. Štatistiky jsou následující: získává 7 z 10 kopytníků pro velké dravce a vytahuje tři z nich sama.

To je zajímavé! Důvodem vzácného sdružování dospělých vlkodlaků se stává kolektivní lov. To se obvykle děje v oblastech východní Sibiře a na Dálném východě, kde je spousta pižmoňových jelenů, odklon od pronásledování v kruzích. Když tuto roli znáte, rodiče rozdělují roli: jeden pižmový paži tlačí, jiní čekají, dokud kruh neuzavře.

Wolverine klidně vydrží týdenní hlad, ale vždy se vyhne v rezervě a rychle se zvedne. Rozdrtí velkou oběť do několika velkých úlomků a skrývá se na různých místech, jíst postupně. Jede kabarga za 3-4 dny.

Obvykle kopytníky a mrkev tvoří zimní příměsku. V létě a na jaře se potraviny stávají rozmanitějšími a cestování v hledání potravin je vzácné.

Letní menu dravce zahrnuje:

  • novorozené štěňata, telata a jehňata,
  • ptáci (tetřev, tetřívka) a vejce ptáků,
  • ryby (živé a snooly),
  • myší, ještěrky, žáby a hadi,
  • bobule, med a ořechy,
  • larvy vosy.

Обладая малой скоростью, но повышенной выносливостью, способна уморить свою жертву долгим преследованием.

Размножение

Самец и самка начинают благосклонно относиться друг к другу в мае – августе, в период спаривания, образуя временный (на несколько недель) союз. Роды у росомахи случаются раз в 2 года, а беременность имеет продолжительную латентную фазу (7– 8 месяцев), после которой начинается нормальное развитие зародыша. Спустя 30 – 40 дней самка наконец рожает.

V očekávání porodu připravovaná matka vybaví den, do kterého vedou jeden nebo dva dlouhé (až 40 metrů) otvory. Wolverine se nestará o pohodlí a linky den bezstarostně, naznačovat potomky od prvních dnů k nomádskému životu. Hnízdo není vždy umístěno na bezpečném místě (v jeskyni, mezi kameny, v kořenech stromu): někdy je to jen díra v hloubce sněhu.

Štěňátka (2-4) se narodí v únoru nebo březnu. Děti jsou slepé a ošklivé, hmotnost každého nepřesahuje 70-100 gramů. Do měsíce se zvednou až na 0,5 kg a otevírají oči a po několika měsících se stanou jako jejich matka, zatímco se jí podělí v váhu.

Mateřské mléko je nahrazeno poloprávným jídlem a štěňata se stávají poměrně nezávislými. Vycházejí z matky s matkou uprostřed léta. Wolverine je připravuje na dlouhé přechody, které budou povoleny s nástupem plné zralosti za 2 roky.

Wolverine a člověk

Lovci Taigy si povšimnou, že se jim zachycující vlkodlaky vyznačují vysokou tukovou hmotností, ale toto zvíře zřídka přidává k počtu loveckých trofejí.

Wolverine kůže je nedostatečně komodita. Jeho zvláštní poptávka mezi severními domorodci je kvůli silné a dlouhé hromadě, ne indyvayuschim v tvrdém mrazu. Kůže se používá k šití vnějších oděvů, stejně jako k výrobě spojů, límců a čepic.
Pro kožešinu potřebují víc než sobolí - od 70 do 100 dolarů.

To je zajímavé! Živé vlkodlaky jsou také vysoce ceněny. Pro každého dravce jsou zoologické zahrady ochotné zaplatit 250 dolarů. Wolverine je extrémně vzácná v zajetí, protože její populace je také omezena ve volné přírodě.

Mimochodem, mladí vlkodavci se dostali k muži velmi rychle se připojili a zkrotili. Domácí šelma se sama dívá, je nenáročná, poslouchá majitele a je velmi zábavná.

Lov a výživa

Wolverine je noční zvíře. Odpoledne spí v díře mezi kameny nebo pod hádkou a večer chodí lovit. Je perfektně orientován ve tmě díky intenzivnímu sluchu a zraku. Když zachytil kořist, šelma tiše proklouzne za ně a napadá velké kusy zvířat shora, ze stromu nebo skály. Jeden výstřel - a jeho silné čelisti s obrovskými zuby pevně přiléhající k karotidové tepně.

Wolverine úspěšně zachycuje zajíce, myši, voje, pikas, stejně jako černohlávek, hlíznatky a další ptáky. Tento obrovský kornout, zatímco rybaření ryby, snadno zvedne snoot chum losos a růžový losos. V létě má vlkodlaka různý hmyz, bobule a piniové oříšky.

Wolverine také loví kopytníky - zejména jelena. Jejich oběti jsou zpravidla mladá telata, raněná nebo nemocná zvířata. Wolverines jsou neuvěřitelně vytrvalé a navíc při honbě nikdy neopouštějí cíl, i když vidí jiné zvíře stranou. Při hledání kořisti jsou schopni běžet až čtyřicet kilometrů denně. Po stádě stáda a označování oběti ji dravce řídí, dokud se nezastaví. Wolverine příležitostně odrazuje kořist od slabších zvířat - lišky, sablety, vydry, někdy mohou argumentovat za zajíce ulovený, dokonce i s klusem.

Wolverine je jedním z nejodvážnějších dravců na Zemi. Nemá žádnou strach a může zaútočit na zvíře, které je mnohem větší než ona sama nebo lidská bytost.

Mladý žížal

Wolverine je všežravá. Neustále obíhá jeho obrovský individuální spiknutí, vlkodlaka zvedá na něj kazeta. Jezdí zbytky kořisti velkých dravců - vlka, medvěda a v Primorye a tygra.

Často tento netrpělivý dravec zničuje lovecké lovce a odcizuje jejich kořist od pasti. Zvířata udržují nezdravou kořist v rezervě.

V červené knize

Wolverine je uvedena v Mezinárodní červené knize IUCN. To je zaznamenáno v regionálních červených knihách Karelijské republiky, v oblastech Leningradu a Murmansku. Počet lovů šelem má nepříznivý účinek pouze částečně. Omezujícím faktorem jsou různé epizootiky (masivní choroby zvířat jednoho nebo několika druhů na určitém území), včetně vztekliny, která doslova zničí zvíře na velkých územích. Šíření vztekliny mezi vlkodlakem přispívá k tomu, že jsou úchylky. Lidské aktivity také negativně ovlivňují počet šelmy.

Klasifikace

Království: Zvířata (Animalia).
Typ: Chordata (Chordata).
Třída: Savci (mammálie).
Squad: Dravý (Carnivora).
Rodina: Cunha (Mustelidae).
Rod: Wolverines (Gulo).
Zobrazit: Wolverine (Gulo gulo).

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org