Ptáci

Siskin - popis, lokalita, zajímavé fakty

Pin
Send
Share
Send
Send


Malý siskinský pták žije převážně v jehličnatých lesích, ale na podzim se prochází hledáním jídla. Během tohoto období se často vyskytuje v březových hájích a v olše. Chizhey často přijímá obsah domu. Mají živé dispozice, rychle si zvyknou na podmínky a jídlo. Navíc jejich jednoduché, ale příjemné kousání téměř celý rok potěší hosty.

Bird siskin: popis

Podívejme se blíže. Malý pták siskin váží o něco více než 10 gramů s délkou těla 12 cm. Patří do skupiny cestujících, rodiny hledačů. Barva mužů je nazelenalá, hrudník je žlutý a na hlavě je černá čepice. Ženy nejsou tak pestré, v nich převládají šedé odstíny. Ptáci se živí především semeny stromů a rostlin. Smrk, bříza a olše mají nejvyšší krmnou hodnotu.

Jejich zobák, stejně jako všechny granivorous, je ostrý, silný a krátký. Mají ostré drápy. Často můžete vidět ptáky, které se obrátily vzhůru nohama a vylučovaly semena z kuželů. Během období krmení kuřat se ve stravě objevuje hmyz a jejich larvy.

Hnízdí na vrcholcích jedlých stromů a maskují své bydlení dobře. Konstrukce je zapojena do samičky, muž pouze přináší materiál. Vysypte až šest světlých vajec s načervenalými skvrnami. Číši létají rychle a ve vlnách. Současně je slyší, než si to všimnout. Při vysokých nadmořských výškách může během migrace docházet na velké vzdálenosti.

Siskin - stěhovavý pták nebo ne?

Distribuční oblast je rozdělena na dvě části: Evropana (na západní Sibiř) a Dálný východ (od Transbaikalie po Japonsko a severovýchodní Čínu). Pták siskin více kočovný než stěhovavý. V zimě se pohybuje do jižních lokalit. Ačkoli to může během migrace dosáhnout jižních oblastí Číny a dokonce i africké pobřeží. Upřednostňuje usídlení ve smrkových lesích a místech růstu břízy a olše.

Jarní migrace z jihu začínají od konce února - počátkem března a pokračují až do konce dubna. Začínají se připravovat na zimu od září, postupně se přestěhovat do jižních oblastí. Hromadné migrace jsou pozorovány v říjnu.

Rozsah letů v různých letech se může výrazně lišit. V obzvlášť teplých zimních měsících v jižních oblastech s bohatou výživou nesmí systémové systémy opustit své hlavní přírodní stanoviště.

Zvláštní funkce

Lesní pták siskin usadí hnízdo na vrcholu stromu. Z terénu je obtížné skryté bydlení těžké si všimnout. Uložení vajec obvykle končí koncem května. Jen samice je inkubuje po dobu dvou týdnů. Dalších 14 dní zůstávají mláďata v hnízdě, kde jejich rodiče krmí hmyzem a jejich larvy. Jedná se především o malé housenky a mšice. Časem se do stravy přidávají mladé výhonky a pupeny ze stromů.

Mladiství začnou létat od konce května. Nejdříve se rodiče drželi blízko, ale v červnu začínají druhou spojku. Broodové do srpna se začínají trápit do malých hejn. Během tohoto období se potulují v jedle a teprve pak je lze snadno vidět a slyšet. Během začátku migrace může počet ptáků v hejnu až do několika set osob.

Domácí obsah

Bird siskin se snadno dostane do zajetí. Spolu s kanárkou je to typický domácí vzhled. Vytvořením vhodných podmínek jsou dokonce rozvedeny v kleci. Téměř celý rok trpí chvění. Tato píseň se neliší ve zvláštní odrůdě, ale není monotónní, obecně se neobtěžuje. Tento druh má tendenci napodobovat zvuky jiných ptáků.

Chizhi se vyznačují neklidem, proto pokud je to možné, měla by být klec vybrána prostorně pro ně. Jsou poměrně rychle zvyklí na podmínky a s dobrou léčbou tiše letí do místnosti a vracejí se zpět k sobě. To je věřil, že zpěváků je nejvíce "ruka" druhu.

Pro potraviny siskin není zvláště vybíravý. Ochotně jedí obyčejné obilné směsi. Je možné vzít proso a ovesné vločky jako podklad. Je vhodné smíchat v něm semena jehličnatých stromů, břízy a olše. Užitečné doplňky čerstvých jablek, bylin a mrkve. Chizhi miluje plantain semena a pampeliška.

Je však třeba si uvědomit, že při krmení mláďat do jejich přirozeného prostředí se živí živočišnými bílkovinami. Pokud není možné do stravy přidat larvy hmyzu, je možné stravu obohatit vařenými kuřecími vejci. Jeho kůra je strouhaná a smíchána s mrkví a strouhankou na drobivou konzistenci.

V kleci se tvoří dvě stěny hluché, tvořící úhel. Na tomto místě je kryt stropu, prostor je zdoben jehličnatými větvemi a jsou instalovány speciální plošiny. Chizhi v nich postaví hnízdo. Chcete-li to udělat, na spodku klece je třeba umístit vhodný stavební materiál: trávu, mech, peří, vatovou úpravu.

Chizhi rádi plavat. K tomu je žádoucí připravit samostatný pokrm kromě toho, který se používá k pití. Během hnízdiště by měla být pár synů klidná. Je-li to možné, vyčistěte méně a nechte jídlo a vodu na opačné stěně. Pravděpodobnost úspěšné reprodukce se v tomto případě zvyšuje.

Vzhled ptáka

Chizhi jsou jasnými představiteli finch rodiny. Tato rodina zahrnuje velké množství různých zpěvných ptáků. Chizhi jsou velmi malé ptáky o velikosti nepřesahující 12 centimetrů a jejich tělesná hmotnost nepřesahuje 15 gramů. Rozpětí těchto dětí dosahuje 22 centimetrů.

Chizhi mají docela jasný a nezapomenutelný vzhled. Jsou docela snadno rozpoznatelné při přírodních podmínkách, ačkoli chizhiki jsou vždy velmi dobře skryté. Jejich opeření je jasně žluté se zeleně v hlavě, břicho a krku. Křídla jsou většinou tmavé barvy, ale mají také jasné citrónovou vložku. Muži mají na hlavě tmavé skvrny, které připomínají uzávěr, ženy nemají tak výrazný rys. Barva žen je poněkud odlišná, mají hlavně hnědé a nahnědlé peří, které se velmi podobají barvám mužů v mladém věku.

Habitat ptáci

Chizhik dnes představil v různých odrůdách. Všechny druhy těchto jedinců jsou četné a žijí v mnoha částech světa. Můžete se s nimi setkat v Evropě, Jižní a Severní Americe, stejně jako v Asii. Jinými slovy, tito ptáci jsou běžní téměř všude. Chizhiki převážně vybírá oblasti smíšených lesů, jejichž dominantou jsou vysoké stromy, obytné plochy. V takových oblastech se cítí nejbezpečnější, protože mají možnost skrýt. Ze stejného důvodu, pro uspořádání hnízd, chizhi někdy vybírají vysoké horské oblasti.

Lety nebo pobyt?

Chizhik - jedinečně stěhovavé ptáky. Každý rok, ke konci září, začínají vytvářet hejna na další let. Tito ptáci migrují hlavně do jižních oblastí. V zimě, čizhikov docela často se nachází v Krymu. Může zůstat na zimu ve stejném prostředí, ale ve výjimečných případech. To platí zpravidla pouze tehdy, když se ptáci podaří najít v zimě nádrž, která se během celého roku nezmrazuje. Takovou nádrží může být malý potok, velká řeka nebo jezero. V tomto případě může chizhiki zůstat v zimě v nádrži a neletět na jih.

Druhy siskinů a jejich vzhled

Chizhi - četné druhy, které zahrnují 19 poddruhů. Tyto druhy se vyznačují svou distribuční oblastí, stejně jako některými zvláštnostmi chování ptáků a barvou opeření.

Mezi nejčastější a nejčastější druhy patří:

  1. Zlatý Siskin Tento druh žije převážně v Severní Americe. Druh dostal druhé jméno - americký zlatý hřbet. V zimě si tito jedinci mění své prostředí do teplého Mexika a jejich barva se zde mění. Muži, kteří mají obvykle citronově žlutou barvu, se během tohoto období stanou nazelenalými.
  2. Mexický siskin Tento poddruh také žije v severní a jižní Americe, ale převážně vysoko v horách. Můžete je setkat ve výšce nejméně 900 metrů. Je třeba poznamenat, že je téměř nemožné tyto ptáky nezávisle odhalit, protože jsou velmi opatrní a opatrní.
  3. Borovice Tento druh je obyčejný v Severní Americe, také ve svých horských oblastech. Odlišují se od ostatních poddruhů chizhikova méně jasnou a výraznou barvou. Tradičně mají tyto ptáci hnědé a žluté peří.
  4. Požární Chichik. Tento poddruh je oprávněně nejvýznamnějším představitelem celé rodiny chizhikova. Barva těchto ptáků je docela zajímavá, plochy hostitele, křídla a hlava jsou namalovány v uhelné černi, ale peří ve zbytku těla mají jasně červenou barvu, která se opravdu podobá požáru. Zástupci tohoto poddruhu jsou poněkud větší v porovnání s obyčejným chizikem. Můžete se setkat s takovými krásnými ptáky v severní části Venezuely. Stojí za zmínku, že v tomto stavu je oheň siskin chráněným druhem.

Jak rozlišovat muže od ženy?

Nemůže být řečeno, že rozdíly v sexu v chizhikov jsou silně výrazné. Jak se často vyskytuje u ptáků, samčí tenisky mají jasnější barvy. Jejich peří jsou zakryté smaragdově-citrónovou barvou. U samiček je pero mnohem skromnější, takže se na sebe příliš nezajímají. Stojí za zmínku, že takové rozdíly nejsou náhodné, je třeba vidět neviditelnou barvu ženy, aby nebyla při hnízdění vajec v hnízdě viditelná.

Domácí údržba

Chizhik jsou docela populární ptáci mezi chovateli a milovníky zpěvu ptáků. Samozřejmě, že to není náhoda. Faktem je, že nenechají nikoho nudit, protože zpívají písně téměř po celý rok. Slyšíte jejich zpěv během 10 měsíců roku, což je vzácné pro zpěváky.

Druhým důvodem, proč chizhikov často končí doma, je to, že jsou extrémně zvyklí na životní podmínky domova, po kterém se stanou úplně zklidněnými. Poté mohou dokonce nechat letět kolem domu a kdykoli nechat otevřenou klec. Chizhi po krátké procházce se vždy vracejí do klece a současně nepodlékají nábytek domu a další interiérové ​​předměty. Navíc jsou dobře vyškoleni. Jako papoušci se můžete hodně naučit. Jedním z nejjednodušších triků je pitná voda z úst majitele.

Pokud se vám podaří vybavit a vytvořit pro domácí zvíře všechny potřebné podmínky pro jejich pohodlné bydlení, můžete dokonce sledovat, jak se budou chovat sissies. Průměrná délka života doma se výrazně zvýšila. Pokud v přírodních podmínkách obvykle žijí ne více než 3 roky, pak doma pod péčí osoby mohou žít až 12 let.

Co potřebujete pro obsah?

Chizhi - ne příliš náročné ptáky. Nepotřebují obrovský prostor, stačí koupit malou klec, jako papoušek. Jediné, co je velmi důležité, je vybrat místo pro buňku tak, aby bylo chráněno před jasným sluncem a průvany.

Nedoporučuje se, aby obsahovala sisene jednu po druhé. Nejlepší je vyzvednout pár nebo dokonce usadit stádo. Chizhik dobře vnímá sousedy, takže s nimi můžete usadit další ptáky, rádi s nimi komunikovat a navíc se z nich dozví, jak zpívají.

Pokud chcete chizhey chovat, budete muset zajistit jejich hnízdění. Chcete-li to udělat, v odlehlém rohu, budete muset položit listy překližky, přidat borovice větví a smrků pro výzdobu, a také připravit materiál, ze kterého muži budou stavět hnízdo. Za tímto účelem je perfektní tráva, různé větvičky a tyčinky.

Při přírodních podmínkách, sisy vejce obvykle položí vejce dvakrát ročně. Jedna spojka obsahuje maximálně 6 vajec. Štěpení provádí převážně samice, protože to potřebuje pouze 12 dní. Pak do 14 dnů dospějí kuřata a pak se začnou pohybovat nezávisle. Doma, chovatelský proces se v zásadě neliší.

Co se má krmit siskinem?


Napájení sisy je poměrně jednoduché. V zásadě nejsou ve výživě zvlášť vybíravé. Stejně jako většina ptáků, kteří konzumují obiloviny, budou muset poskytnout spoustu čisté pitné vody. Jejich strava může být absolutně jakákoli směs semen a semen stromů. Kromě toho je možné doplňovat menu Chizhik ovocem a zeleninou. S radostí jíst jablko, zelí a mrkev.

Zajímavé informace o chizhikah

Chizhové jsou ptáci, kteří dovedně vědí, jak se skrývat a převlékat. Za přírodních podmínek opatrně maskují své hnízda, takže je nemožné je najít. Proto se často říká, že chizhiki ve svých hnízdách skrývají speciální magické kameny, které je činí neviditelnými.

Chizhové se nejen rychle stanou krotkými ptáky, ale také mají schopnost zapamatovat si osobu, která se o ně stará. Z tohoto důvodu jsou vždy spokojeni, když přijdou, a dokonce ho pozdraví svým zpěvem.

Není těžké rozlišit písně siskin od hlasů jiných ptáků. Ve své píseň se objevuje zvláštní zvuk "chilik", který se zpočátku zdá být tichším a pak náhle pokračuje velmi hlasitě. Tam je také prasknout, chirp a pískat v jejich píseň. Díky této sérii zvuků můžete pochopit, že někde poblíž vás chizik vstoupil.

Vzhled

Chizha má malou hlavu s uhlím-černými očima a zaoblené tělo, dvakrát až trojnásobek hlavy, malý trojúhelníkový šedý zobák a tenké hnědé nohy s hákovými prsty a krátkými pazourkami, takže je vhodné, aby se držel větví.

Barva opeření je zelenožlutá, s příměsí černé, tmavě šedé a olivové. U ženy je břicho pokryta tmavými pruhy nebo skvrnami. Muž je jasnější a jasnější než žena, peří v ocasu a křídla, na kterých jsou vidět pruhy bílé, černé a žluté, jsou delší a na hlavě je skvrna tmavě šedé nebo černé peří, tzv. "Cap" a na bradě se může objevit malá černá skvrna nebo "penny".

Životní styl a chování

Chizhové se mohou kvůli své činnosti chovat velmi neklidně a chaoticky. Ale to není úplně pravda. Ptáci tohoto druhu jsou neuvěřitelně soudržní, mají hierarchický systém v hejnech a dokonce patří k druhu, který znamená "vyřezávat" jídlo, tj. Regurgitovat dalšího člena hejna z dominantní skupiny jejich jídla. Chizhové jsou vždy v párech, zejména v létě během hnízdění. Muž a žena se rovnž podílejí na výstavbě rodinného hnízda, dává přednost stavbě na vrcholu stromu, nejčastěji jehličnatých.

To je zajímavé! Obvykle se snaží udržet vyšší od země. Blížící se k podzimu tvoří malé stádo a v zimě začíná let. Obvykle, pokud se siskin usadí na teplém místě, není třeba měnit místo.

Stáda tedy buď zůstávají tam, kde jsou usazeni, nebo létají na krátké vzdálenosti, blíž k opadavým nebo smíšeným lesům. A pokud je na cestě bezúdržbová nádrž, stádo tam zůstane na zimu. Někdy se stává, že část jednoho velkého stáda letí, zatímco druhá zůstává na stejném místě. Vždy se snaží držet se, zůstat poblíž. Na dvou blízkých stromech může být umístěno až šest párů hnízd.

Zvukový zpěv chizhov, který vytváří přátelskou a romantickou atmosféru, může být vždy dobře znám. Kromě svého přirozeného "stylu" zpěvu má siskin také schopnost dobře parodovat své sousedy - ptáky jiných druhů, zejména kozy. Jen pro krásný zpěv a pro přátelskou mírovou povahu siskin jsou tak populární jako domácí zvířata.

Kolik žije sis

Od roku 1955 do roku 1995 ornitologové kroužili kolem 15 tisíc lidí v oblasti Leningradu. Při opakovaném zachycení se ukázalo, že jen dva ze všech vyzváněných přežili na 3,5 roku, jeden až šest let a druhý žil až 8 let. V roce 1985 byla zaznamenána životnost 25 let, ale samozřejmě je to výjimečný případ.

V přírodě je pravděpodobnost, že hnízdo bude zničeno nebo zničeno, stejně jako trvalá migrace, průměrná délka života siskinu je pouze 1,5 roku, tj. Populace je zcela obnovena do 2 let. Byť v zajetí chizhik žije mnohem déle, až 9-10 let.

Habitat

Rozvodná plocha ptáka je velmi velká.. Chizhové žijí v Evropě a Asii, od Skandinávie až po Finsko, včetně východní Francie, až do východní části kontinentu na pobřeží Okhotského moře a Japonska, také na Sibiři, Transbaikalii, Krymu, na Ukrajině a na Velkém a Malém Kavkaze. Tam je šance setkat se na britských ostrovech, Sakhalin, Iturup, Kunashir, Shikotan, Hokkaido atd. Tam je také mnoho druhů žijících v severní a jižní Americe, Portugalsko, Brazílie. Vzhledem k tomu, že siskin je stěhovavý pták a téměř neustále mění jeho lokalitu, lze ho najít téměř všude.

Из-за этого часто возникает смена числа популяции одного или нескольких видов чижа, всего их около 20. Обычно в теплые сезоны, когда зреют плоды, чижи сменяют место обитания. Исходя из этой теории, можно предположить, почему существует так много зон обитания данного вида. Чижи любят лесные и горные области, ельники. Предпочитают селиться как можно выше от земли, практически всю жизнь проводят в полёте. Také, plížit se vzorky lze nalézt v houštinách vysoké trávy a keřů. Oni také žijí v osadách, nacházejí se v parcích a náměstích.

Ration chizha

Chizhi milují malý hmyz, jako jsou vošky, housenky a motýly, stejně jako tráva a semena stromů. Dieta závisí hlavně na ročním období. Léto v létě je pro ně semena pampelišky a máku. Mohou také produkovat semena z různých barevných rostlin, jako je bodlák, chrpa a jiné bylinné rostliny, jako je třezalka tečkovaná, třešňová a šťovík.

Je to důležité! Pro ty, kteří chtějí mít drůbež v domě, můžete také přidat ovoce a zeleninu do stravy siskin, jako je jablko, mrkev, zelí. Můžete také zahrnout do stravy oves a jiné semena, které jsou často přítomny v krmivech pro kanárky.

Z opadavých stromů milují semena březové a olše, topol. V kořisti jim pomáhají tenké prsty s hákovitými drápy a špičatým zobákem. Z jehličnatých stromů milují smrk, jedle, borovice, a pokud mají štěstí, když v jarních kužcích jehličnatých stromů kvete, sistes ochotně jíst ořechy.

Přirozené nepřátele

Sisinové jsou velmi obtížně si to všimnout, zejména proto, že jejich hnízda, která jsou opatrně maskovaná od nepřátel, se nachází ve výšce 7 až 17 metrů nad zemí.

Skládá se z malých větviček a listů trávy, venku jsou zahaleny do pavučiny, lišejníků a mechu, což je důvod, proč je hnízdo téměř nerozlišitelné od větví stromů. Hlavním nebezpečím chizhu mohou být draví ptáci, jako je sokol nebo sova, která může napadat během hnízdění nebo před a po vylíhnutí, kdy jsou nejvíce zranitelné vejce a malá chizika.

Reprodukce a potomstvo

V létě a v zimě siskin hledá kamaráda pro chov. Během páření, po němž obvykle následuje společná výstavba hnízda, muži přitahují pozornost písní nebo "trill" a takzvaným tancem kolem ženy (samec zvedá ocas a víry). Navíc píseň Chizh má určitou strukturu, skládá se z několika částí, různých pípání, trilů, zvuků a klepání.

Žena se pak na leto spojuje a dva z nich se dlouhou dobu točí a upevňují své spojení. Hnízdo ptáků je vyrobeno ve formě mísy kořenů a větviček, uvnitř je lemováno dnem nebo podnosem, otepluje ho chmýřím a mechem. Někdy v hnízdě chizhik dává malé oblázky. V německé legendě je příběh, že siskin chrání kouzelný kámen v hnízdě. Po tomto nastane stádium vaječných vajec.

To je zajímavé! Chizhi nese vejce až dvakrát ročně, počátkem dubna - května a červnem - začátkem července. V spojce není obvykle více než 5-6 kusů. Oni sami jsou neobvyklé hruškovité. Navíc vejce ve stejném pokládce se mohou lišit velikostí a barvou. Barva se může lišit od bílé nebo bledě modré až bledě zelené s tmavými skvrnami a pruhy.

Inkubační doba trvá přibližně dva týdny a zatímco samice inkubují vejce, muž jakýmkoli způsobem chrání hnízdo a přináší jídlo. Po vylíhnutí jsou kuřata stále pod dohledem rodičů dva týdny, což jim přináší malý hmyz, housenky, chrobáky bohaté na bílkoviny, které jsou nezbytné pro růst kuřat.

Bude to také zajímavé:

Zjistilo se, že žena začne stavět nové hnízdo poblíž, aby zahájila nový hnízdní cyklus, zatímco muž podává první mládě. Potom děti opustí rodičovské hnízdo, když tělo už má dostatek chlupatého opeření, ale samice i muži nadále pomáhají mladým získat potravu, která je často jednoduše "stonkuje" a snaží se naučit vše, co je nezbytné pro přežití.

Stav obyvatelstva a druhů

Siskin patří do rodiny finchů a rodu zlata. Celosvětová populace chizhu je asi 30 milionů osob. Je třeba si uvědomit, že existuje mnoho odrůd tohoto druhu, například severoamerický druh nebo Golden Siskin, který je běžný v Americe.

Má jasnější citrónovou barvu a když letíte do Mexika na zimu, změníte barvu na zelenou. Tam je také mexický siskin, žijící hlavně v horách, který má podobnou barvu s americkým vzhledem, pouze rozdíl bude ve větší a černé "čepici" na hlavě.

Druh je velmi opatrný a v přírodě bude pro lidi velmi obtížné ho odhalit. Borovice siskin není tak jasná jako jeho bratři, ale zanechal žluté pruhy na křídla peří. A pravděpodobně ten nejkrásnější zástupce záludnosti může být nazván chizha ohně, která má ohnivé červené a červené odstíny v peří. Je také mnohem větší. Tento druh je na rozdíl od jiných druhů chráněn.

To je zajímavé! Podle rozhodnutí Mezinárodní unie pro ochranu přírody (IUCN) byl statut "nejméně strašlivého" udělen členu Unie, tedy nikoliv v žádné rizikové skupině.

Seznamte se s Chizhovem dostatečně jednoduše, jestliže půjdete do přírody a strávíte čas v lese. Mnoho vědců tvrdí, že siskin, který je ve volné přírodě, stále umožní, aby se člověk dostal dost blízko. Toto sladké stvoření, milované mnoha, bylo často nalezeno v příbězích a legendách a je také velmi "pohodlným" zvířetem, nenáročným a má krásný hlas. Chizik je schopen dobýt srdce, a to jak v zajetí, tak ve volné přírodě.

Kde je sis?

Chizhi se cítí skvěle v každém lese, ale upřednostňuje se stejný hornatý terén. To je způsobeno skutečností, že chtějí postavit hnízda na jehličnatých stromech. Téměř nikdy neuspokojí své domy v listnatých lesích. Na takovém místě je tento pták nalezen během letů nebo putování. V zimě návštěvníky navštěvují březové háje nebo olše. Ačkoliv se v běžných městských parcích stále více začínají dívat. S největší pravděpodobností je to kvůli tomu, že školáci krmí pernaté přátele.

Tyto ptáky jsou rozmístěny téměř na celém území Evropy a Asie. Chizh se nachází v Republice Karelia a na Kavkaze. Během zimy obývají zlaté šišky teplejší oblasti. Nejčastěji - to je jižní pobřeží Krymu. Kaukazští synové však nepovažují za nutné opustit své domovy v žádném roce roku. Potřebují jít dolů z chladných horských vrcholů do údolí.

Charakteristický

Na prvním setkání se siskin může zdát velmi klidný a nespojitelný, ale po chvíli se názor hodně změní. Zjistí-li lépe než divák, pták sám začne projevovat zájem a stane se stále více přátelský. Obdivovat zálibu zlatých hvězd, je nemožné neusmívat se.

Co se týče zpěvu, ve svém repertoáru existuje mnoho různých trilů. Kromě svých vlastních písní může napodobovat různé ptáky. Ve většině případů jsou to prsa. Siskin se nezbavuje ani během volného letu. Dokonce i vlající na obloze se zdálo, že informoval všechny ptáky o jeho přítomnosti.

Možná se z těchto písní objevily dětské rýmy "Chizhik-Pyžik". Je zajímavé, že mláďata tohoto ptáka jsou téměř nemožné vidět, protože jeho hnízdo je dobře skryto v jedle. Pokud jste tedy ve vašem lese neviděli zlato, to neznamená, že tam nejsou.

Co vypadá pták siskin

Jaký pták je tak nazvaný, jak lze odlišit od jiných podobných ptáků? V podstatě se všechny chlupy chizhu skládají ze zelených a žlutých odstínů, ale většinou se tyto barvy soustředí na ocas a křídla. Často je kvůli své barvě zaměňován kanárskou žlutou skvrnou. Jejich hlavní rozdíl spočívá v tom, že naviják nemá špičatý zobák a tak jasně žlutý odstín na křídlech a ocasu. Samice a muži se mezi sebou značně liší, takže i na první pohled je možné určit, který jedinec je před vámi. To je obzvláště snadné na jaře, kdy siskin má aktivní čas na zdobení a poté na stavbu hnízda. V této době jsou jejich peří obzvláště jasné. Popis ptáka siskin níže:

  1. Žlutozelené muži mají podélné tmavé linie na peří a bohatý žlutý ocas, který lze vidět na velké vzdálenosti. Hlava je ozdobena malým černým kloboukem a na zadní straně hlavy a krku končí tato tmavá barva. Když se podíváte na oči ptáka, snadno si můžete všimnout jakéhokoli obočí jasně žlutého. Dvě žluté pruhy protínají temné křídla. Chvostové peří mají také tři barvy: černé, zelené a žluté, ale jejich konce jsou zdobeny bílým okrajem.
  2. Ženy mají méně jasné peří než muži. Nejdříve nemá na hlavě černý uzávěr, který může být pyšný na siskin-samec. Navíc barva jeho peří není tak nasycená a je mnohem obtížnější si pozorovat ptáka. Hřbet a břicho jsou spíše šedé a bílé a některé poznámky jsou zelené a žluté. Mladý hmyz obou pohlaví má stejný vzhled, ale časem se začínají objevovat zjevné rozdíly.

Pokud se díváte trochu pískat ve svém přirozeném prostředí, může se zdát, že právě letí z jedné větve do druhé. Ale dělají to za určitý účel. Zahrnují nové větve, squeaky hledají jídlo pro sebe, a během nepřetržitého chirpingu jen mluví k sobě. Je zajímavé sledovat jejich činy, "slyšet" rozhovory.

Sedící na jednom stromu se balíček nezapadne, dokud neuslyší signál vůdce. Teprve pak budou letět na nedaleký strom. Na podzim se sissy shromažďují ve velkých hejnech a čekají na nástup chladného počasí a současně najdou místo pro sebe s teplejším vzduchem. V zimě není ani nutné jít ven do lesa, aby se setkali s těmito opeřenými přáteli, protože žijí přímo v městských parcích a náměstích.

Většina ze zlatých hříchů miluje svátek na různých semeních ze stromů, v jarním období se používají i mladé pupeny. V zimě se les nedotýká lahůdek, takže sisy kameny jsou spokojeny s borovicovými a smrekovými kužely, ačkoli se jim tento pokrm příliš nelíbí.

Ti, kteří chtějí tento pták držet doma, musíte vědět, že nejsou vybíraví a mohou jíst téměř všechna semena. Ochotně se vejdou se prosotem, mákem a dokonce i konopím, i když ne všechny druhy ptáků jim mohou dát. Kromě toho je třeba zahrnout do své stravy různé greeny, ant larvy, které jsou součástí směsice sladkovodní.

Péče a údržba

Chizhi často žijí v bytech. Zaslouží si lásku k muži svou přívětivostí a krásným zpěvem. Existují případy, kdy se tyto ptáky dostanou do různých pasti nebo se stanou oběťmi dravců. Všechno kvůli nadměrné důvěřivosti. Zvažte vlastnosti obsahu vaků v zajetí

  1. Siskin velmi rychle zvyká na život mezi lidmi. Po krátké době se už odvážně usadí se svým hostitelem na rameno nebo na hlavu a může vypít vodu z úst. Většinu času stráví mimo klec, volně se toulal kolem místnosti. Můžete ptát ptáka v různých tricích, protože je to inteligentní.
  2. Gnocchi jsou velmi přátelští a mohou klidně sdílet obytný prostor s mnoha jinými druhy ptáků. Jejich obsah v kleci není obtížnější než v případě, že dostanete běžného papouška.
  3. Chizha se nikdy neobtěžuje. Děsí deset měsíců v roce a mlčí jen na chvíli. On rychle zvykne na život v zajetí a cítí se docela pohodlně v kleci. Pokud si uděláš siskin, po několika týdnech si zvykne na okolí a setká se s tebou z práce s veselými trilony.
  4. Chytání Chizh, musíte ho dát do klece, okamžitě dát semena proso nebo konopí. Peck jídlo, začne tentýž den. Bude to trvat další den, aby si zvykl na skutečnost, že člověk má stálou přítomnost. A ve třetí den si vaše rodina vychutná krásný zpěv. Máte-li takovou příležitost, je lepší dostat větší klec pro svou chiziku, protože se jí líbí bláznit. Když si konečně zvykne na nový domov, můžete ho bezpečně uvolnit, aby se roztáhl křídla a letěl po místnosti. Ale nezapomeňte předem zavřít okna a dveře. Chytání chizhu je poměrně jednoduché, protože je velmi věrný a společenský pták.
  5. Chcete-li krmit zlato, potřebujete různé zrno, které bylo napsáno výše. A můžete také přidat semena jehličnanů a přidat k jídlu různé druhy ovoce a zeleniny: jablka, mrkev.

Chov

Siskin může nejen obsahovat, ale také chovat v zajetí. Ale nejprve se ujistěte, že je klec vybaven všemi, co potřebujete.

  1. Nejprve je nutné uzavřít obě stěny překližkou, aby se vytvořil uzavřený roh.
  2. Na stropě je také žádoucí připevnit tlustou látku.
  3. Uvnitř klece je třeba umístit několik smrekových větviček a na nich vytvořit speciální základnu, na které budou pozdější hnízda hnízdo.
  4. Materiál k vytvoření tohoto hnízda je umístěn na podlaze. Různé malé větvičky, jehly ze smrku, dolů a peří drůbeže udělají.

V přírodním prostředí rodiče dávají kuřata mnoha larvám, housenkám a jinému hmyzu. Pokud nemáte příležitost poskytnout jim takové jídlo, pak vaříme kuřecí vejce a jemně rošt, protože kuřata potřebují bílkoviny.

Jak můžete vidět, siskin je pták (fotka v článku), kterou lze snadno nechat doma. Chizhi jsou považováni za nejoblíbenější mezi všemi ptáky. Navíc nejsou nadšeni jídlem, což je nepochybně další přínos.

Popis a vnější znaky Chizha

Velikost je od deseti do dvanácti centimetrů a hmotnost je od deseti do osmnácti gramů.
V zajetí se rychle prokousávají, zvyknou si na své pány, naučí se různé triky a dokonce se množí.
Peří je nazelenalé, ocas je černý, zobák je šedý a peří řízení je žluté.

Peří žen vypadají mnohem více zdrženlivější a skromnější, černé skvrny na hlavě a chvostu chybí.

Habitat a životní styl Chizha

Habitus sissies je dost široký, ale většinou žije na území euroasijského kontinentu, a to v Kazachstánu, Číně, Japonsku, západní Sibiři a na Ukrajině. Současně ptáci žijí pouze v jehličnatých a smíšených lesích a v listnatých lesích prakticky nedochází.
V zimě prochází v místech s teplým podnebím. Mohou se nalézt v jižní části Krymu, Iráku a severní Afriky. Avšak ptáci, kteří žijí v jižních oblastech kontinentu, nemění zimní prostředí.
Aby se létaly na teplejší země, sissies se spojují ve velkých hejnech, ale jindy žijí ve dvojicích. Tito ptáci stavějí hnízky mechu a lišejníků a umístí je na samém vrcholu stromu. Takový materiál pro stavbu činí obytné domy téměř neviditelnou, což jim umožňuje plně zachovat své potomky.

Potraviny Chizhey

Ptačí siskin se živí semeny různých stromů, jelenů a mladých pupenů. Během období rozmnožování tyto ptáky konzumují hmyz. Kuřata se živí vošky, měkkými housenkami, stejně jako změkčená tráva a listy stromů.

Salátové greeny, strouhaná mrkev a jablka, bílé zelí, jemně nakrájené vařené vejce budou pro ně užitečné.

Podmínky držení v zajetí

Pokud budete následovat řadu jednoduchých doporučení ohledně obsahu křik v domově bude žít mnohem déle než v přirozené.
Nejlepší je umístit chizhu do samostatné buňky střední velikosti. Pokud siskin žije v otevřené kleci s jinými ptáky, měl by si vybrat své sousedy relativně malé velikosti.

Krásná, přesto siskinská ptačí fotka připojená. Siskin a samice sissy.

Vzhledem k jeho atraktivnímu vzhledu, krásnému zpěvu, vynalézavosti, důvěřivosti k muži a nenáročnému obsahu jsou sissie nejpopulárnějšími domácími ptáky po kanárkách a zvlněných papoušcích (o tom, jak krmít vlnité papoušky, přečtěte si zde). A pokud v přírodě žijí jen jeden a půl nebo dva roky, pak doma se správnou péčí, jejich délka života dosahuje deset let.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org