Zvířata

Leopard (lat

Pin
Send
Share
Send
Send


Barva leopardova srsti je většinou oranžově žlutá v různých odstínech, bělavých pod ní, na hlavě s černými tečkami, krkem, předními a zadními končetinami a pevnými skvrnami, po zadní straně se dvěma řadami jednoduchých stran s 6-10 řadami zlomených prstencových skvrn. Na ocasních černých místech. Celková délka těla je v průměru 180-240 cm, z čehož padá 60-96 centimetrů.

Skvrny na leopardových vlasech připomínají oči, a proto se tento obratný lovec, který čeká na svou kořist, byl předtím nazýván Vigilant Guard.

Leopardský životní styl

Leopard vylézá dobře na stromech a skalách, plave se dobře, žije hlavně v lesech, ale také v stepi a houštinách, v Abessinii se zvedá na 2.000-3.000 metrů nad mořem. Na mnoha místech je mnohem škodlivější a nebezpečnější než tygři. Leopard obvykle loví antilopu, srnčí jelen, malé dobytek a ptáky, šakaly, opice a podobně, ale někdy napadá velká zvířata.

Leopard se cítí skvěle na stromu. Zůstává tam a sedí v záloze a někdy loví opice. Ale častěji leopard zaútočí a zachycuje kořist na zemi. Nejdřív se jí naplní, pak skáče. Pokud se však oběť podaří utéct, lovec ji nesleduje.

Obecně platí, že oblast distribuce leopardů zahrnuje Afriku a západní a jižní Asii. Na Kavkaze leopard dosáhne jižního Dagestánu a podél západního svahu se dostane na sever. Ve střední Asii se severní hranice leopardů rozprostírá podél Kopet-Dag a přilehlých říčních údolí, v ruském Turkestánu, v dolní části Amu Darya. V Indii nejsou v Pandžábu, části Sindhu a na východní himalájské vysočině panteři. Na východ se nachází v severní Číně a Japonsku.

Kdo je rychlejší leopard nebo gepard?

Nejrychlejší pozemské zvíře je gepard. Je schopen jízdy rychlostí až 112 km / h. Je pravda, že gepard se rychle unaví. Po běhu kolem 400-500 m si musí odpočinout, aby se připravil na další hod.

Pokud jde o schopnost urychlit a prudce zpomalit, gepard není stejný. Labky šelmy překonávají každou automobilovou pneumatiku při jízdě. Dobrá přilnavost poskytuje drápy, které hrají roli trní. A na silnici ani závodní kůň, ani pes greyhoundu nedosáhnou této chytré kočky, a to ani na otočení, ani na rovnou cestu. Nicméně, v dlouhodobém horizontu, gepard může také předjet člověka, protože zvíře prostě vyčerpá páru a zastaví se dříve!

Maximální rychlost leoparda je asi 60 km / h. Proto není vhodné porovnávat tato zvířata, gepard je mnohem rychlejší.

Je leopard nebezpečný pro člověka?

Muž od dávných dob věděl o krutosti a krvežíznivosti leopardů. Například Římané často používali leopardy pro boj v cirkuse. Takové brýle se konaly v jižní Asii původními pravítky. Obvykle, když narazí na člověka v přírodním prostředí pro leoparda, otočí se k letu, ale v některých lokalitách často zabíjí lidi, zejména děti. Chytli mezi nimi, mezi tygry a kanibaly, které mohou zabít mnoho lidí. V desetiletí před rokem 1886 v Indii podle oficiálních údajů zemřelo 2390 lidí z panterů (v posledním desetiletí dvacátého století se toto číslo snížilo na 20 osob). Zpravidla jen zraněné a starší muži leopardů napadnou lidi, ale pokud se mladý člověk alespoň jednou pokusí lidské maso, pak bude určitě jen lovit lidi, protože je mnohem snazší dohnat a zabít člověka než zvíře.

Vzhled, velikost

Leopardy mají podlouhlé, svalnaté, trochu stlačené boční, lehké a štíhlé, velmi pružné tělo. Délka ocasu je více než polovina celkové délky těla. Leopardové tlapky jsou krátké, ale dobře vyvinuté a silné, velmi silné. Pazúry jsou lehké, voskovitě zbarvené, s boky po stranách as silným zakřivením. Hlava zvířete je poměrně malá, zaoblená. Čelní plocha je konvexní a přední část hlavy má mírné prodloužení. Uši malé velikosti, zaoblené, se širokou postavou. Oči mají malý rozměr, se zaoblenou žábkou. Vibrissae mají vzhled elastických chloupků v černé, bílé a černé a bílé, ne delší než 11 cm.

Velikost zvířete a jeho hmotnost se výrazně liší a přímo závisí na zeměpisných rysech v oblasti biotopů. Jednotlivci, kteří obývají lesní plochy, jsou obecně menší a lehčí než leopardi žijící v otevřených prostorech. Průměrná délka těla dospělého jedince bez ocasu je 0,9-1,9 m a délka ocasu je v rozmezí 0,6-1,1 m. Hmotnost dospělé ženy je 32-65 kg a samec je 60-75 kg. Výška muže v kohoutku je 50-78 cm a ženy - 45-48 cm. Neexistují žádné známky sexuálního dimorfismu, takže rozdíly v pohlaví mohou být vyjádřeny pouze velikostí jedince a lehkostí struktury lebky.

Přiléhavá a relativně krátká srst zvířete je stejnoměrně dlouhá po celém těle a nezíská fluffiness ani v zimních mrazu. Vlna hrubá, tlustá a krátká. Vzhled letní a zimní srsti v různých poddruzích je mírně odlišný. Nicméně, barva pozadí zimní kůže je bledější a tmavší v porovnání s letní barvou. Obecný tón barvy srsti v různých poddruzích se může lišit od bledé slámy a šedivých až hrdzavě hnědých tónů. Střední asijské poddruhy jsou převážně pískově šedé a poddruh Ďalekého východu je červenožlutý. Nejmladší leopardy mají světlejší barvu.

Proměnná v geografických a individuálních charakteristikách barvy kožešiny se také mění podle sezóny. Mělo by být poznamenáno, že přední část na leopardě nemá žádné skvrny a kolem vibrizů jsou malé značky. Na lících, na čele, mezi očima a ušima, na horní a boční straně krku jsou pevné, relativně malé černé barvy.

Na zadní straně uší je černá barva. Kroužkové skvrny se nacházejí na zadní a boční straně zvířete, stejně jako nad lopatkami a na stehnech. Končetiny a oblast leopardského břicha jsou pokryté pevnými skvrnami a horní a dolní části ocasu jsou ozdobeny velkými prstencovými nebo pevnými skvrnami. Povaha a stupeň skvrn je velmi proměnlivý a jedinečný pro každého jednotlivého dravce savce.

Melanické leopardy nalezené na území jihovýchodní Asie často nesou jméno "černé panteři". Kůže takového zvířete není zcela černá, ale taková tmavá kůže slouží jako vynikající převlek zvířete v hustých lesních houštích. Recesivní gen zodpovědný za melanismus se nejčastěji vyskytuje u leopardů žijících v horských a lesních oblastech.

To je zajímavé! Osoby s černým zbarvením se mohou narodit ve stejném plodu s telaty s normálním zbarvením, ale panteři jsou zpravidla agresivnější a chování.

Na území poloostrova Malacca je přítomnost černé barvy charakteristická pro téměř polovinu všech leopardů. Neúplná nebo pseudomalematizace není u leopardů také neobvyklá a tmavé skvrny, které se v tomto případě vyskytují, jsou velmi široké a téměř se vzájemně slučují.

Charakter a způsob života

Leopardi jsou savci, kteří vedou tajemný a osamělý životní styl.. Taková zvířata jsou schopna usadit se nejen na poměrně hluchých místech, ale také nedaleko od obydlí člověka. Samci leopardů jsou významnou součástí života a ženy jsou doprovázeny polovinou života mladými. Velikost jednotlivých území může být velmi odlišná. Žena nejčastěji zaujímá pozemek o rozloze 10-290 km2 a území muže může být 18-1140 km 2. Docela se sousedí oblasti různých pohlaví překrývají.

Prokázat svoji přítomnost na území, dravý savec používá různé značky ve formě loupání kůry na stromech a "škrábání" na povrchu země nebo na zasněžené kůře. S močí nebo exkrementem leopardy označují místa vyhrazená pro rekreaci nebo speciální stálé přístřešky. Mnoho predátorů je převážně sedavá a někteří, zejména nejmladší, často migrují. Leopardské přechody probíhají na pravidelných trasách. V hornatých oblastech se predátoři pohybují podél hřebenů a podél potoka, zatímco vodní překážky jsou překonávány po padlé vegetaci.

Je to důležité! Schopnost leoparda vylézt strom nejenom pomáhá zvíře získat potravu, ale také umožňuje odpočívat v horkých dnech, usazovat se na větvích a také skrývat se od větších pozemských predátorů.

Lesní leopard je obvykle umístěn na svazích, což dravé zvíře poskytuje velmi dobrý přehled o okolí.. Savci využívají jeskyně jako útočiště, stejně jako bazální dutiny ve stromech, kamenné talíře a větrné větry, spíše velké skalní roubenky. Pohodlný krok s lehkým a elegantním běhounem může být nahrazen dravým cvalem a maximální rychlost při jízdě je 60 km / h. Leopardi jsou schopni provádět jednoduché obrovské skoky až šest nebo sedm metrů dlouhé a až tři metry vysoké. Mezi jinými jsou takoví dravci schopni plavat a v případě potřeby snadno překonat složité vodní překážky.

Habitat

V současné době se pokládá za dostatečně izolované asi devět poddruhů leopardů, které se liší v biotopu a lokalitě. Africké leopardy (Rantha rardus rrdus) obývají Afriku, kde žijí nejen ve vlhkých džunglích centrálních oblastí, ale také v horách, polopouštích a savanách z mysu Dobré naděje do Maroka. Dravci se vyvarují suchozem a velkých poušť, takže se nenacházejí v Sahaře.

Poddruh indický leopard (Rantha rareus fusa) obývá Nepál a Bhútán, Bangladéš a Pákistán, jižní Čínu a severní Indii. Nachází se na území tropických a opadavých lesů v jehličnatých severských lesních zónách. Ceylonští leopardi (Rantha rrdus kotiya) obývají pouze ostrovní území Srí Lanky a severní čínský poddruh (Rantha rrdus jaronensis) obývá severní Čínu.

Plocha distribuce leopardů ďábelského nebo amurského (Panther pardus orentalis) je zastoupena územím Ruska, Číny a Korejského poloostrova a populace ohroženého perského leoparda (Panther pardus siscaucasica) se nachází v Íránu av Afghánistánu, Arménii a Arménii, Arménii a Arménii, Arménii, Arménii, Arménii a Arménii. , stejně jako na severním Kavkaze. Jižní arabský leopard (Panther pardus nimr) se usadí na území Arabského poloostrova.

Leopardova strava

Všichni členové rodu Panther a druhu Leopard jsou typickými predátory a jejich výživa zahrnuje zejména kopytníky ve formě antilop, jelena a jelena. Během období vyhlazení jsou masožraví savci zcela schopni se pohybovat u hlodavců, ptáků, opic a plazů. V některých letech leopardské útoky na hospodářská zvířata a psy.

Je to důležité! Lidé leopardy, aniž by byli narušen lidmi, zřídka napadají lidi. Takové případy se nejčastěji zaznamenávají, když raněný dravce čelí neopatrnému blížícímu se lovci.

Vlci a lišky se často stávají kořistí velkého dravce av případě nutnosti leopardy nepřehánějí mrchožrout a mohou ukrást kořist z jiných dravých zvířat. Podobně jako u jiných druhů velkých koček, leopardi dávají přednost lovu sama, čekají na svou kořist v záloze nebo se k ní plíží.

Reprodukce a potomstvo

Na území jižních přírodních stanovišť je každý poddruh leopardů schopen chovat v celoročním režimu.. Na Dálném východě dochází k výsevu žen v posledních deseti letech na podzim a na začátku zimy.

Spolu s jinými kočkami je chovná sezóna leopardů doprovázena poměrně hlasným hněvem mužů a četnými souboji zralých jedinců.

To je zajímavé! Mladé leopardy se rozvíjejí a rostou výrazně rychleji než tygří mláďata, a proto ve věku přibližně tří let dosáhnou plné velikosti a sexuální zralosti, ale ženy dospějí dospělé do dospělosti o něco dříve než samci leopardů.

Proces tříměsíčního těhotenství ženy končí narozením jednoho nebo dvou mladých. Ve výjimečných případech se narodí tři děti. Novorozenci jsou slepí a zcela bezbranní. Jako den, leopardy využívají štěrbin a jeskyní, stejně jako dostatečně velké díry, vybavené invertovaným kořenovým systémem stromů.

Stav obyvatelstva a druhů

Celkový počet většiny poddruhů leopardů se neustále snižuje a hlavní hrozbou vyhubení dravců je změna přirozených stanovišť a výrazný pokles dodávek potravin. Podspeci Jávaanský leopard (Rantera rrdus melas), který žije na ostrově Java (Indonésie), v současné době čelí úplnému zániku.

K ohroženým druhům patří dnes i Ceylonovský leopard (Ranthara orus), alpy, alpy a manchurianský leopard (Rantharardus orthalis), perský leopard, perský leopard a perský leopard (Ranthurus orususis).

Habitat

Africký leopard, jehož fotka je úchvatná svou krásou a vznešeností, je nejčastějším poddruhou divokých koček. Toto zvíře se nachází na celém kontinentě, s výjimkou Sahary a vyprahlé Namibie. Malý počet leopardů žije v Maroku, Egyptě a Somálsku. V Nigeru, v Súdánu, v Keni existuje dravce. Malá populace žije v jihovýchodním Alžírsku, ve východní Nigérii a v provincii Cape.

Habitat

Africký leopard preferuje vlhké a neprůchodné tropy, savany a polopouše. Také žije v hornaté oblasti, kde jsou zarostlé keře a vhodné štěrbiny. Bez ohledu na to, kde žijí leopardé, existuje předpoklad - v okolí by mělo být alespoň malé množství vody. Dravci se nechtějí plavat, ale často loví na místě, kde se oběti přicházejí.

Africký leopard: popis vzhledu

Habitat výrazně ovlivňuje velikost, barvu a váhu leopardů. Lesní dravci jsou mnohem menší a lehčí než jejich "horští" bratři. Jejich barva je jasná a šťavnatá. Nejmenší je somálský dravec. Všechny leopardy mají podobný vzhled.

Dravci mají silně vyvinuté svalstvo, tělo je protáhlé, mírně zploštělé bočně. Jeho délka spolu s ocasem dosahuje 2,5 metru. Výška krávy predátora je od 50 do 70 cm pro muže a nejvýše 45 cm u opačného pohlaví. Hmotnost dospělého mužského jedince je nejvýše 60 kilogramů, u ženy - až 40 kg.

Hlava leopardů je masivní, se silnou čelistí, plnou ostrých a silných tesáků. Na obličeji zdobí 10-centimetrový knír, bílý a černý. Oči jsou malé, s okrouhlými žáky. Uši jsou malé, zakřivené na koncích. Labky jsou poměrně silné, nohy jsou široké se zasouvacími drápy.

Srst je krátká a hrubá, těsně k tělu. Barva se liší od pískově žluté až červenohnědé. Tam jsou zcela černé leopardy. V barevných variacích jsou tóny více nasá- vány na horní části těla (hlava, zad, krk). Břicho a vnitřek končetin jsou bílé.

Na vlně je jasný vzorek ve formě kruhů a pevných černých skvrn. Každý jedinec má individuální vzorec. Krk a čenich jsou zdobeny menšími černými skvrnami. Ve stejné barvě namalované za ušima. Chvost je také patrný.

Obal z vlny

  • Pokud jde o srst, zkracuje se a relativně silně. Jednotná délka celého těla. V některých oblastech může být mírně svěží, pokud jde o chladnou sezónu. Vlna byla zkrácená a hrubá. Podle externích údajů nejsou v létě a zimě žádné zvláštní rozdíly. Avšak zimní oblečení je v pigmentaci mírně tmavší, stmívání a rovnoměrnější. Letní oblečení je pestré a jasné.
  • Vzhledem k barvě stojí za to říci, že existuje množství jeho variací. Odstín se může lišit, od bledé slámy až po jasně červenou až hnědou barvu. Jednotlivci středoasijského typu jsou pigmentovaně šedo-béžově, zatímco leopardy žijící na Dálném východě jsou barvené žluto-červené. Mladiství jsou lehčí než dospělí.
  • Pigmentace se mění v poměru k geografickému prostředí, výživě a mnoha dalším aspektům. Také roli hraje sezóna roku. Zdůrazňujeme, že pigmentace v přední části obličeje bez skvrn, zatímco v oblasti vousů jsou světlé skvrny. Plocha čela, uší a očí má černé skvrny stejné velikosti. Totéž lze říci o bočních částech krku, tvářích a oblastech za ušima.
  • Uši z zadní části jsou pigmentovány černě. Na stranách pouzdra a na zadní straně jsou prstencové inkluze. Jsou umístěny v oblasti nad lopatkami a na bocích. Nohy a spodní část břišní oblasti mají pevné a tmavé skvrny s jasnými obrysy. Chvost je ozdobena kroužkovými liniemi, které se doslova otáčejí kolem. Mohou být pozorovány skvrny namísto čáry. Opět je vytváření skvrn a jejich vlastností přímo závislé na jednotlivci, toto barvení je přísně individuální.
  • Те леопарды, которые предпочитают обитать в юго-восточной части Азии, иначе называются чёрными пантерами. Они не полностью пигментируются чёрным, но большая секция пигментации имеет именно такой цвет. Мех густой, затемнённый, что позволяет особям маскироваться в своей среде. Интересно то, что такие леопарды могут появиться одновременно с потомством с крапинками. Они более агрессивные, недоверчивые, отстранённые.
  • Если рассматривать популяцию млекопитающих, распространённую на острове Малакка, то более половины поголовья пигментировано чёрным. Вторую часть занимают животные, у которых выявлен неполный меланизм. Он проявляется в том, что пятна имеют гораздо более крупный размер и располагаются ближе.
  • Черные и белые леопарды

    Иногда в одном выводке с пятнистыми малышами появляются черные или черно-бурые детеныши. Таких леопардов-меланистов называют черными пантерами. Правда, шкура черных леопардов все же имеет пятна, которые проступают в большей или меньшей степени.

    Автор фото: Davidvraju, CC BY-SA 4.0

    Autorská fotografie: gary Whyte, CC BY-SA 3.0

    Další neobvyklá barva leopardů je hojnost, nebo neúplná melanismus (pseudo-melanismus).

    V leopardském hojném místě se místa rozšiřují a sloučují. To znamená, že černá barva se neobjevuje na celém kabátu, ale na jeho jednotlivých oblastech.

    Muž perského leoparda s atypickou barvou blízkou Abundismu. Autor fotografie: Altaipanther, Veřejná doména

    Kromě černých pantherů existují albínové leopardy s modrými očima, bílé barvy a skoro nepostřehnutelné skvrny, které jsou ve světle slabé. Tito jedinci jsou extrémně vzácní: nacházeli se v přírodě na jihu Číny, v Indii v okrese Hazaribag, v Zimbabwe a v Mozambiku. Několik jedinců s bílou kožešinou se narodilo v zoologických zahradách po celém světě. Také v přírodě se smetanové leopardy někdy narodí se světlými skvrnami a modrými očima.

    V rezervě, která se nachází v Los Angeles County ve Spojených státech, leucisté se jednou narodili: leopardy s bílými vlasy, ale normální barva očí. S věkem mají skvrny.

    Foto: Messybeast, CC BY 2.5

    Kde bydlí leopard?

    Leopardi jsou šířeji distribuovaní než ostatní členové kočkovité rodiny, i když v některých oblastech jejich počet je doslova desítky a dokonce i jednotky. Ale na jiných místech mohou být loveni, ale na čas a na některých místech.

    V Africe pozorují dravci velké oblasti jižně od Sahary a místní oblasti na severu. V Asii je lokalita leopardů velmi široká a rozkládá se od Kavkazu a Zakavkazy, Střední Asie, Dálného východu do některých oblastí Arabského poloostrova, jižních a jihovýchodních oblastí Číny a jihovýchodní Asie. Černý Panther je obzvláště obyčejný v Javě a na poloostrově Malacca.

    Leopardi žijí v tropických, subtropických, širokolistých lesích, v tlukách podél řek a na horských svazích (kde rostou ne vyšší než 5200 metrů nad mořem), v stepi, savanách, dosahují neúrodných pouští a prakticky hranic osad. Nejdůležitější věcí pro leopardy je přítomnost přístřešků, dostatečný počet zvířat, které zajistí jejich potřeby v oblasti potravin a absenci ohrožení lidmi.

    Autorská fotografie: Whit Welles, CC BY 3.0

    Co jíst leopard?

    Leopardi jedí různá kopytovitá zvířata. V savanách, pouštích, stepích a polopouštích mohou být v lesech a hornatých oblastech antilopy, impály, zebry, mladé žirafy a velbloudy - jeleny, jeleny, gazely, horské kozy, gazely, mouflony, taras, losy, jeleny, kanci. Malá kořist může být také zahrnut v poměru leoparda: myši, porcupines, arardi, zajíci, lišky, martens, jezevci. Při nedostatku konvenčních potravin se leopardi živí opicemi, hlodavci, ptáky (bažanty, tetřevy, kekliky, sněženky atd.), Dokonce loví plazi (ještěrky, hady) a hmyz. Někdy jiní dravci, jako hyena psi, šakali a jiní gepardi, se stanou jejich kořistí. Existují zprávy, že leopardové z Dálného východu dokonce napadli malé mláďata. Také dravé kočky někdy loví ryby a kraby (ačkoli to dělají zřídka), a někteří jednotlivci (často starí) nepřehánějí mrzutost nebo krást kořist od svého druhu. Leopardi žijící v blízkosti domácího lovu pro psy a hospodářská zvířata (ovce, osli, koně, kozy, prasata, méně často krávy).

    Leopard je schopen zaútočit na lidi. Ale kanibalové leopardy jsou mnohem méně obyčejné než tygři a lvi útočí na lidi. Jen stará nebo nemocná šelma může jít za to. Zdravé a mladé zvíře napadá člověka pouze v případě, že je zraněn.

    Během dne, leoparde jí 20 kg masa. Po usmrcení velké kořisti ji požívá dalších 4-5 dní. Teprve poté leopard jde na další lov.

    Leopardi hodně pijí, zvláště po jídle. V tomto ohledu se vždy usadí v místech, kde je voda konstantní. Při napájení koček chodí zpravidla v noci.

    Kromě živočišného masa, leopardi konzumují trávu, aby vyčistili střevní trakt z vlny, která se pohltí při čištění kožešiny.

    Autorská fotografie: NJR ZA, CC BY-SA 3.0

    Jak loví leopardy?

    Leopardi jsou noční lovci. Ale někdy mohou za celý den lovit, obzvláště za mraků. Pro kořist, leopardy jdou v ranních hodinách noci a honí v první polovině noci. Pokud byl lov neúspěšný, pokračují to v ranních hodinách.

    Tito dravci jsou schopni napadnout nejrůznější zvířata, chovat se smutně a rychle. Čekají na oběti hlavně na zemi, ale zároveň dokonale vylézou stromy a tam také předjíždějí kořist. Chůze těchto koček je tichá. Snaží se čekat na svou kořist na živočišných cestách nebo na polních vodách, na solonetech nebo dokonce na větvi stromu. Leopardi se tiše a smyslně plíží na objekt lovu, blíží se k němu o 2 metry a rozhodně hodí. Leopard nemá rád pronásledovat kořist: šelma, která je napadána z úkrytu, často nepřesahuje 40-50 metrů. Malé zvířecí leopardy zabíjí kousnutí na krku. Skočili na zadní stranu velkého zvířete, odrazili ho z nohou, nahromadili se celou hmotností těla, zaťukali krkem oběti se svými tlapkami a skusili si krk nebo šije.

    Leopardi obvykle loví sám. Samice může jít se se staršími dětmi, zatímco rodina se ještě nerozbije. Léopardi zpravidla zabíjejí jedno zvíře, aniž by se dotýkalo nebo děsilo ostatním. Pokud leopard nejí okamžitě zabitou oběť, může přetáhnout zbytky jídla do stromu, aby ho ochránil před hyenami, šakaly a dalšími masožravci. Obvykle však berou zbytky několika set metrů a zakrývají je v houštích rostlin. Tito dravci nesoutěží s jinými velkými kočkami na jídlo, protože se živí nejen velkými kopytníky.

    Leopard táhl kořist k větvi stromu. Autorská fotografie: Raphael Melnick, CC BY-SA 2.0

    Leopardova reprodukce

    V jižních oblastech svého prostředí žijí leopardi po celý rok. Na Dálném východě se v lednu spojí. Během páření, leopardy, muži jsou agresivní, často bojují, hlasitě řvou. Leopardi dělají svůj den pro potomstvo v nejvzdálenějších a osamělých místech. Mohou to být různé zářezy: pod stromy, pod kameny, ve skalách. Před výskytem miminek se samice drží dno den se suchými listy a trávou.

    Těhotenský leopard trvá 3 měsíce. Dodávka probíhá v noci a trvá 6-10 hodin. Obvykle se v podestýlce vyskytují 1-4 děti s hmotností 500-700 g a délkou těla až 15 cm, ale může se objevit až 6 novorozeneckých koťátek. Leopardské mláďata se narodí slepí a bezmocní, pokrytá dlouhou tlustou nahnědlou srstí s tmavými skvrnami. Vidí přes 1,5 týdny a vstávají na nohy až po 2 týdnech a plazí se po den. Leopardské koťata mizí jako jejich příbuzní, domácí kočky. Pokud se ženský leopard cítí nebezpečí, skryje koťata na jiném místě a nese je v zubech jeden po druhém. Až 6-8 týdnů, žena drží děti v útulku, a pak začnou opouštět den hrát. Žena je krmí masným jídlem: nejdříve vykrmují poloviční stravu a pak je přivedou k zabití malých zvířat a ptáků. Po 5-6 měsících, poté, co matka přestane kojit děti s mlékem, začne je vést k usmrcené kořisti.

    Brood chodí s matkou už více než rok, učí se techniky lovu a přežití, než začne v teple. Mladí leopardi z jednoho plodu zůstávají společně na nějakou dobu. Stávají se sexuálně zralými po dvou letech, přičemž ženy jsou o něco dříve než muži. Během tohoto období se mladá zvířata rozkládají a usazují na jiných místech.

    Foto: Mirek Heran

    Melanistické kotě v leopardském vrhu. Autorská fotografie: Tomáš Adamec, Zoo Praha

    Leopard poddruh, fotografie a jméno

    Leopard je typ zvířete rodu pantera. V této podobě se rozlišuje několik poddruhů:

    1. Panthera pardus delacouri (Pocock, 1930) - leopard indochinský,
    2. Panthera pardus fusca (Meyer, 1794) - indický leopard,
    3. Panthera pardus japonensis (J. E. Gray, 1862) - severní čínský leopard,
    4. Panthera pardus kotiya (Deraniyagala, 1956) - Ceylonský leopard,
    5. Panthera pardus melas (G. Cuvier, 1809) - jávský leopard,
    6. Panthera pardus nimr (Hemprich and Ehrenberg, 1833) - jižní arabský leopard,
    7. Panthera pardus orientalis (Schlegel, 1857) - leopard dalekohlavský, leopard Amur, východní sibiřský leopard,
    8. Panthera pardus pardus (Linnaeus, 1758) - africký leopard,
    9. Panthera pardus saxicolor (Pocock, 1927) - perský leopard. V současné době je perský leopard (kavkazský leopard) spojen také s perskými (Panthera pardus tulliana, Panthera pardus ciscaucasica).

    Níže je stručný popis každého poddruhu.

    • Indochinese leopard (lat.Pantherapardusdelacouri) - poddruh, který má často černou barvu. Predátor žije v jihovýchodní Asii (Malajsie, Myanmar, Thajsko). Podle údajů z roku 2016 (Rostro-García a kol., 2016) se již v Singapuru nenachází, možná zničí v Laosu a Vietnamu a téměř zmizelo z Kambodže a jižní Číny.

    Počet obyvatel nepřesahujících 2503 osob je neustále ohrožen ničením. Kvůli odlesňování je plocha, která je stanovištěm tohoto druhu, snížena. Drápání a nezákonný obchod s volně žijícími zvířaty také negativně ovlivňují populaci indochinese leopardů.

    Foto: Tomáš Najer, CC BY-SA 4.0

    • Indický leopard(lat.Pantherapardusfusca).

    Délka těla mužů dosahuje 128-142 cm, délka ocasu - 71-92 cm, maximální hmotnost leopardu nepřesahuje 77 kg. Délka samic je 104-117 cm, délka ocasu je 76-88 cm, ženy vážou 29-34 kg.

    Indický leopard žije v severní Indii a sousedních zemích: v Nepálu, Bangladéši, Bhútánu, Pákistánu, jižní Číně. Indické leopardy jsou již dlouho známé jako kanibaly. Snad v minulosti to bylo způsobeno skutečností, že jedli nezkařené mrtvoly lidí, kteří zemřeli v období epidemií, a poté, po ochutnávání lidského masa, pokračovali v útoku.

    Autorská fotografie: Zdeněk Hašek

    • Severní čínský leopard (lat.Pantherapardusjaponensis) má stejnou velikost jako leopard Amur: délka těla až 136 cm, ocas až 90, hmotnost až 75 kg. Průměrná hmotnost mužů je 50 kg, ženy - 32 kg.

    Severní čínské leopardy se nacházejí v lesech a horách střední a severovýchodní Číny. Podle údajů z roku 2015 (Laguardia et al., 2015) je počet predátorů 174-348 jedinců. Pro srovnání: v roce 1998 jejich počet dosáhl asi 1000 osob.

    Autorská fotografie: Rufus46, CC BY-SA 3.0

    • Ceylonský leopard (lat. Panthera pardus kotiya).

    Muži dosahují délky 142 cm, samice 114 cm, ocas muže je až 96,5 cm, ženy do 84 cm, maximální hmotnost muže je až 77 kg, ženy do 44 kg.

    Jméno tohoto druhu pochází z jediného stanoviště - ostrov Ceylon, který se nyní nazývá Srí Lanka. Od 700 do 950 osob žije ve volné přírodě (údaje za rok 2015).

    Autorská fotografie: Gihan Jayaweera, CC BY-SA 3.0

    • Jávský leopard (lat.Pantherapardusmelas) - jeden z ohrožených poddruhů, žije pouze na ostrově Java v Indonésii. Vypadá kvůli snížení rezidenční plochy, která je jen něco málo přes 3000 čtverečních metrů. km a nadále klesá. Podle údajů z roku 2008 (Ario et al., 2008) je mezi přírodou 350 až 525 osob.

    Předtím se věřilo, že jávský leopard může být výhradně černý, ale pak se zjistilo, že mezi nimi se objevuje také špinavá barva.

    Autorská fotografie: Vachovec1, CC BY-SA 4.0

    • Jižní arabský leopard (lat.Pantherapardusnimr) - Jedná se o nejmenší leopard, který dosahuje délky nejvýše 140 cm s hmotností do 20 kg (u žen) a až 30 kg (u mužů). Barva pozadí může být buď světle žlutá nebo jasně zlatá. Vzorované růžice.

    Jakmile byl dravec rozšířen na Středním východě. V současné době žijí jižní arabské leopardy pouze v malých oblastech v západní části Arabského poloostrova. Ohrozené poddruhy, které potřebují ochranu. Podle údajů z roku 2008 žije ve volné přírodě více než 45-200 jižních arabských leopardů.

    Autor fotografie: עמוס חכמון, CC BY-SA 3.0

    • Leopard ze vzdáleného východu (Amur, východní Sibiř)Pantherapardusorientalis) Manchurianský leopard nebo korejský leopard má také jména. Malý poddruh. Délka těla 107 - 136 cm, délka ocasu 82-90 cm, výška v ramenou až 78 cm. Průměrná hmotnost leoparda je 32-48 kg, ale může dosáhnout 75 kg. Odlišuje se od ostatních poddruhů s měkčí a delší srstí: 30-50 mm na zadní straně a až 70 mm na břiše. V zimě je barva zvířete lehčí než v létě. Pozadí se liší od krému k zlatému. Boky jsou lehčí a břicho a vnitřek končetin jsou bílé. V létě je barva srsti nasycená. Lebka predátora je pevně stlačena v interorbitální oblasti.

    V současnosti leopardi z Dálného východu žijí v malé oblasti na hranici tří států - Ruska, Číny a Severní Koreje. Před stoletím sídli celý korejský poloostrov Primorye a oblasti v severní Číně. Podle roku 2014 zůstalo ve volné přírodě více než 50-60 jedinců. To je nejvzácnější žijící leopardy. V současné době se vyvíjí aktivní úsilí o zachování a obnovu obyvatel jak v zajetí, tak v přírodě. Na jihu Primorského Kraje byly vytvořeny rezervy na zachování tohoto vzácného zvířete.

    Autor fotografie: Derek Ramsey (Ram-Man), GFDL 1.2

    Autorská fotografie: Fabio Usvardi, CC BY-SA 3.0

    • Africký leopard (lat.Pantheraparduspardus) - nejčastější poddruh. Délka těla je až 180 cm, ocas je až 110 cm, maximální hmotnost muže dosahuje 91 kg, průměrná hmotnost je 60 kg. Ženy vážily v průměru 35 až 40 kg.

    Predátor zaujímá obrovské území v Africe, setká se v horách, savanách, polopouštích a tropických deštných pralesích. Vyhýbá se pouštním oblastem, ve kterých nejsou žádné trvalé zdroje vody. Nenalezeno v Sahare av pouštních oblastech severní Afriky a Namibie.

    Autorka: Derek Keats, CC BY 2.0

    • Perský leopard (stejné Perský leopard, kavkazský leopard) (latPantherapardussaxicolor) - velké zvíře s délkou těla až 183 cm (podle údajů ze stránky www.inaturalist.org až 259 cm) a délkou ocasu až 116 cm. Hmotnost leopardu dosahuje 60 kg. Zimní srst zvířete je bledá, matná, pozadí je šedo-okrová, skvrny jsou poměrně vzácné, nahnědlé. Letní kůže může být ze dvou typů - lehčí a tmavší.

    Podle roku 2008 je na světě 870 až 1290 dospělých. Perská leopardi žijí v Íránu, Afghánistánu, Pákistánu, východním Turecku, Turkmenistánu (v Kopetdagských horách), v Ázerbájdžánu: v Nakhichevanu, pohoří Talysh, Karabach, Arménie a hory Velkého Kavkazu v Gruzii. Habitus leopardů - základy skal a skalnatých kamenů, někdy rovinaté, pokryté keři.

    Jednotlivci, kteří byli rozšířeni dříve na severním Kavkaze, byli zcela zničeni v polovině 20. století. Dá se však doufat, že se dravci znovu vracejí, protože Rusko zahájilo v roce 2007 program obnovy populace perského (kavkazského) leoparda. Centrum obnovy leopardů na Kavkaze působí na území národního parku Soči a první domácí mazlíčky už byly propuštěny do přírody. Perský leopard je součástí Červené knihy Ruska jako ohrožený druh.

    Autorská fotografie: Johannes D., CC BY-SA 3.0

    Vyhynulý poddruh leopardů

    Evropský leopard(lat. panthera pardus sickenbergi) žil v Evropě. Zemřel asi před 10.000 lety, na konci pleistocénu.

    Zanzibar leopard(lat. panthera pardus adersi)pravděpodobně je zaniklý poddruh. On žil na ostrově Unguja (Zanzibar). Naposledy byl na tomto území pozorován lezard Zanzibar v roce 1980.

    Autorská fotografie: Peter Maas, CC BY-SA 3.0

    Leopard hybridní, fotky a tituly

    Leopardové, stejně jako ostatní zvířata, se v zajetí chovají s jinými druhy. Osoby narozené tímto způsobem jsou neplodné. Následující hybridy leopardů jsou známé:

    • Leopon - kříž mezi leopardem a lvíčkou. Je menší než lev, ale větší než leopard.

    Zvíře je pokryto hnědými nebo černými skvrnami, na konci ocasu má štětec. U mužů roste hříva.

    • Yagopard - kříž mezi jaguárou a ženským leopardem.

    Přijímané z webu: rdn-team.com, CC BY-SA 4.0

    • Pumapard - výsledek křížení ženského leoparda s puma.

    Velikost zvířete je malá - 2krát méně než oba rodiče. Paws jsou krátké, ocas je dlouhý. Tělo je pokryté tmavými skvrnami.

    Autorská fotografie: Dr. Karl Shuker

    Jaký je rozdíl mezi jaguářem a leopardem?

    Struktura těla u obou zvířat je podobná. Ale tělo jaguára je mnohem masivnější, složitější a silně složené: zvíře vypadá pevněji a pevněji než leopard.

    Jaguar má kratší ocas - 70-91 cm, u leoparda dosahuje 110 cm.

    Na rozdíl od leoparda je jaguarova hlava větší a vypadá masivně.

    Leopardské čelisti jsou menší a užší než jaguár.

    Rozdíl mezi leopardem a jaguárem je vysledován ve zvířecích skvrnách. Skvrny na kůži jaguára jsou podobné leopardům, ale mají větší rozměry. Navíc barva jaguára vypadá jasněji. Zvířata jsou spojena skutečností, že oba mohou být melanisti, tj. Černí (pravdivá a mírně zašpiněná na pozadí černé barvy) a název "černý panter" může být aplikován jak na jaguára, tak na leopardi, protože obě tato zvířata patří do rodu panter

    Levý leopard, pravý jaguár. Fotografie autora vpravo: Charlesjsharp, CC BY-SA 4.0.

    Maximální rychlost leopardu je 60 km / h. Jaguar je rychlejší: může dosáhnout rychlostí až 90 km / h.

    Jaguar se liší od leoparda v jeho lokalitě: žije na jihu Severní Ameriky, ve střední a jižní Americe a leopardi v Africe a Asii.

    Výživa obou zvířat je zhruba stejná, ale jaguár dobře plave a doplňuje stravu ryby, žáby, želvy a dokonce i malé aligátory. Leopard dobře plave, ale neochotně a zřídka konzumuje ryby. Ale kromě obyvatel půdy jedí opice a další zvířata žijící ve stromech.

    Очередная разница между ягуаром и леопардом заключается в том, что недоеденную добычу леопард прячет на дереве или в траве, а ягуар закапывает в землю.

    Беременность у самки леопарда длится до 90 дней, у ягуара 100-110 дней.

    Сверху северо-китайский леопард, снизу бразильский ягуар. Автор фото сверху: Rufus46, CC BY-SA 3.0. Автор фото снизу: Charlesjsharp, CC BY-SA 4.0.

    Охота на леопарда

    Леопарды, как и другие хищники, полезны тем, что уничтожают больных животных, сдерживают рост популяции вредителей, например обезьян.

    Люди охотятся на красивых пятнистых кошек с целью добычи ценного меха, а также уничтожают их из-за того, что хищники нападают на домашний скот. Но, в основном, популяции леопардов уменьшаются из-за хозяйственной деятельности людей и, соответственно, изменения привычных мест обитания барсов. В некоторых районах леопард находится на грани выживания, а в некоторых уничтожен совсем. Avšak ve většině svého rozsahu zvíře úspěšně přežívá kvůli své schopnosti úspěšně lovit a přizpůsobit se všem podmínkám života. V některých zemích jsou leopardy zabíjeny za zábavou.

    Tento savec je součástí takzvaných "velkých pěti" zvířat - oblíbených předmětů sportovního lovu, mezi něž patří lev, slon, buvol, nosorožce a leopard. Za tímto účelem vyčleňuje mezinárodní organizace, která kontroluje obchod s ohroženými divokými druhy zvířat a rostlin, kvóty pro střelbu leopardů. Populace těchto dravců z toho není snížena. Státy, které dostávají tyto kvóty, se starají o zachování druhu.

    Sledujte video: You'll Never Hear a Leopard Coming (Únor 2023).

    Загрузка...

    Pin
    Send
    Share
    Send
    Send

    zoo-club-org