Zvířata

Stepová kočka (stepní kočka)

Pin
Send
Share
Send
Send


V článku podrobně popíšu vzhled stepní kočky a její rozměry. Budu jmenovat habitat obvyklý k tomu, včetně na území Ruska. Řeknu ti o stravě a životním stylu zvířete. Jeho návyky a charakter. Popíšu reprodukci a péči o potomstvo tohoto plemene koček. Budu se podrobně zabývat životem volně žijících zvířat v zajetí a jejich vztahem k lidem.

Popis vzhledu stepní kočky

Délka těla může dosahovat 0,73 m, přičemž třetí část zaujímá dlouhý a silný ocas. Jednotlivec střední velikosti váží v rozmezí 6 kg. Tělo je svalnaté a štíhlé se silnými nohami střední délky.

Hlava stepní kočky je malá s prodlouženou čenicí. Uši jsou velké, připomínají sluchové orgány divokého rysa. Oči si zaslouží zvláštní pozornost. Jsou velké a šikmé, zdá se, že zvíře zúžilo oči podezřele. Barva očí se mění od žluté po olivové. Někdy existují zelené a šedé odstíny.

Barevná stepní kočka se liší nenápadně. Může být písečná nebo šedá. Všechno, aby zvíře bylo snadné zamaskovat na poušti. Horní trup, tlapky a ocas jsou pokryty tmavými skvrnami nebo pruhy. Pak, když je krk bílý.

Barva stepní kočky může být písečná nebo šedá

Životní styl a výživa

Jedná se o zkušeného lovce, který upřednostňuje usídlení v pobřežní zóně řek a nádrží. Zde je příležitost zachytit kořist, skrývat se v křoví.

Steep kočka je zřídkakdy ohlášena v otevřených prostorech, kde se sama stane snadnou kořistí pro divoká psy a další velké dravce. Je racionální a nebude tak nahrazena.

Divoká kočka je noční, skrývají se denně ve vodních dírách nebo mezi skalami. Zvířata navíc nehají svůj vlastní vrh, ale hledají opuštěné "domy" velkých chipmunků, lišek a porcupinů.

Jakmile je zvíře tmavé, zvíře jde na lov. Jeho kořist je nejčastěji malými hlodavci ve formě gerbil, gopher nebo jerboa. Zvířata létají dobře na stromech, mohou dosáhnout hnízdí ptáků ve vysoké nadmořské výšce. V horkých letních dnech kočka nepřehánějí jíst hmyz a ještěrky.

Stepa divoká kočka jde lovit, když začíná tma

Může plavat přes malou řeku nebo jezero. Proto se ve stravě své síly mohou objevit vodní obyvatelé, například malý muskrat.

V zimě mají divoká zvířata těžký čas. Díky krátkým tlakům je kočka obtížně pohybovat po sněhu a nemůže jít, pokud je srážka větší než 20 cm. Těžké mrazy jsou také velkým testem pro krátkosrsté kočky. V této době se stepní kočka pokouší opustit svůj klášter.

Charakter a návyky

Při setkání s velkými dravci bude kočka uprchnout. Pokud se to nedosáhne, padne na záda a vyrazí silnými tlapkami.

Stepná kočka tichá. Dokonce i na místech, kde je mnoho, nemůžete slyšet hlas zvířete. Na rozdíl od svých příbuzných, skvrnitá kočka, i když utíká, nebude dělat jediný zvuk.

Reprodukce a péče o potomstvo

Sňatečné období začíná od konce ledna a trvá do začátku února. Zvířata zjišťují své vztahy pomocí výrazů obličeje a různých póz. Muži bojují mezi sebou, mizí a syčou.

Dva měsíce po páření se objeví koťata. Mohou být až 6 kusů. Jsou hluší a slepí. Začíná to vidět a slyšet jen pár týdnů. Ženy vykazují silný mateřský instinkt. Krmte a pečujte o své potomky.

Kříženec období stepní kočky trvá od konce ledna do začátku února.

O šest měsíců později se koťata stanou samostatnými a po roce jsou připraveni k chovu. Zatímco muži jsou připraveni k reprodukci pouze za dva roky.

Život v zajetí

Zatímco jeho přítomnost v zoo zachránila číslo plemene dostala dobrý výsledek. Zvíře začalo žít až do stáří.

Wildcat se vyhýbá rozhovoru s lidmi. Rychle zmizela z očí člověka. Protože mu nevěří. Přestože existovaly případy, kdy byly kočky ukameňovány lidmi a dokonce žily s nimi jako domácí zvířata.

Stepová kočka je divoké zvíře, které upřednostňuje pouštní oblasti s malou vegetací. Jednotlivci, kteří se obvykle honí, nemají strach z vody a plavou dobře.

Vyhýbají se lidem a při setkání s velkými dravci se radši skryjí. Vedou utajený životní styl, i když žijí ve stáří pouze v zoologických zahradách v uměle vytvořených stepních podmínkách.

Habitat

Stanoviště stepních koček je poměrně rozsáhlé, obývají vyprahlé pouštní země Afriky, stepi střední a západní Asie a severní oblasti Indie. Tam jsou také tato zvířata na Kavkaze a Kazachstánu.

Některé druhy stepních koček obývají středomořské ostrovy, jako jsou Korzika, Mallorka a Sardinie.
V Rusku se stepní kočky nacházejí pouze v oblasti Astrachaň, hlavně v polopouštících oblastech pokrytých říčními křovinami.

Tyto kočky se raději usadí poblíž břehů řek a rybníků, kde mohou, schovávají se v křoví, loví kořist. Steep kočka se vyhýbá otevřeným oblastem bez pastviny, kde může být snadná kořist pro divoké psy nebo jiné velké dravce.

Vzhled Popis

Steep kočka je poddruhou divoké lesní kočky, ale mezi nimi existuje několik vnějších rozdílů. Na rozdíl od lesních kongenerů mají stepní kočky menší rozměry a mají kratší vlasy. Jak je vidět na fotografii, jsou to malé zvířata, které jsou velmi podobné běžným domácím kočkám.

  • Steep kočky mají vysoké, silné tělo s délkou od čtyřicet do sedmdesát centimetrů.
  • Ústava je štíhlá a svalnatá.
  • Hmotnost koček se pohybuje od tří do šesti kilogramů.
  • Paws střední délky, silné a silné. Hroty tlapky jsou široké, kulaté.
  • Kočky mohou být zcela vtaženy do podložky tlapky, což činí chůzi zvířat téměř neslyšitelným a umožňuje jim proklouznout na kořist.
  • Chvost je tenký a dlouhý, s délkou od dvacet do dvaceti pěti centimetrů.
  • Tyto kočky mají malou hlavu s úzkou, mírně protáhlou čenicí. Čelisti jsou silné a silné, s dlouhými ostrými řezáky.
  • Uši těchto zvířat jsou velké, se zaoblenými špičkami a na koncích mají strapce jako rys.
  • Zvláště zvýrazněné v očích stepní kočky. Velké, šikmé, mandlové, oči těchto zvířat jsou téměř vždy zúžené a bdělé. Barva očí může být jantarově žlutá nebo olivově zelená, méně často jsou lidé s oči šedého odstínu.
  • Stepové kočky jsou krátkosrsté zvířata s tlustou, krátkou srstí. Na rozdíl od lesních koček, jejichž srst se v zimě prodlužuje, nemají stepní kočky tuto vlastnost. I v zimě se srst těchto koček nestane hustší a načechranější.
  • Barva těchto koček je nenápadný, písčitý nebo šedavý odstín, což jim umožňuje zůstat bez povšimnutí v pouštních oblastech. Horní část těla, tlapky a ocas jsou pokryty tmavými skvrnami nebo pruhy. Na krku a bříšku je srst zcela bílá.

Způsob života

Ačkoli jsou tyto kočky nazývány stepí, raději se usadí na jílovitých pláních a písečných podhůřích, v blízkosti bažin a rybníků. Tito drobní dravci se vůbec nebaví vodou a v případě potřeby se mohou plavit přes malou řeku nebo jezero. Ale tyto kočky se vyhýbají sněhem pokrytým horským vrcholům, protože nejsou přizpůsobeny lovu a získávají jídlo na zemi pokryté hlubokým sněhem.

Tato zvířata jsou noční, během dne stárnou, aby se skryli ve štěrbinách skal a hlubokých vrtů. Pozoruhodné jsou, že tyto kočky samy nevykopávají díry, ale nacházejí opuštěné domovy lišek, jezevčíků a porcupin, vybavují je, pokrývají dno suchou trávou, peřím a kůži zvířat.

Za soumraku jde stepní kočka na lov. Hlavní kořistí těchto koček jsou různé hlodavce, například gerbily, gopery nebo jerboy. Tito dravci dokonale stoupají na stromy a jsou schopni vyšplhat vysoké větve při hledání ptačích hnízd. Nenechte si ujít stepní kočky a příležitost slavit se na ptačích vejcích. V letní horké sezóně mohou zvířata jíst hmyz a ještěrky.


Kočky loví většinou, plíží se k zamýšlené kořisti a překonávají zbývající vzdálenost k myši nebo gopher s jedním nebo dvěma skoky. Ale tato zvířata jsou schopna trpělivě sledovat hlodavce v jejich dírách po celé hodiny a čekají, až se jejich oběť objeví na povrchu.

Vzhledem k tomu, že stepní kočky dobře plavou, obojživelníci a muskraté jsou občas ve své stravě. Ve vzácných případech se stepní kočky podaří ulovit větší kořist, například zajíce nebo dravce.

Aby se nemusel vyděsit kořist, stepní kočka jde na lov pouze poté, co důkladně umyla svůj kožich a zbavila se všech pachů.

Ale stepní kočky snesou zimní mrazy špatně a nemusejí opustit jejich otvor několik dní (v těžké zimě). Pro tyto zvířata je obtížné se pohybovat podél sněhové pokrývky kvůli relativně krátkým tlakům. Tyto kočky nejsou schopny překonat sníh, hloubku více než dvacet centimetrů.

Když se setkáte s velkými dravci, divoká stepní kočka preferuje útěk nebo skrytí v hustých korunách stromů. Pokud se jim podařilo uniknout nebo se skrýt v díře, bránit se proti nepříteli, kočka leží na zádech a bere tlapky, čímž dává do pohybu své dlouhé ostré drápy. Stejná kočka se vyhýbá lidem a když se člověk blíží, pokusí se okamžitě uniknout.

Reprodukce a péče o potomstvo

Stepové kočky dávají přednost tomu, aby žily samy. Každý muž má své vlastní území, které žárlivě chrání před invazí jiných koček. Pomáhají chránit území a ženy, které žijí v blízkosti mužů, a pokud je to nutné, spojují své úsilí, aby odcestovali cizince.

Doba páření těchto zvířat trvá od ledna do března. Co je zajímavé, na rozdíl od domácích koček, jsou stepní kočky poměrně tiché stvoření a snaží se přitahovat pozornost křikem a sekání. Teprve v období páření mohou tyto kočky vytvářet různé zvuky, od hlasitého míchání až po šňupání a vrčení.

Na ženu, která je připravena k mateřství, se může starat několik mužů a jako otec budoucích potomků si vybírá největší a nejzdravějšího muže. Po péči a páření muž opouští ženu a nezaklání se k výchově budoucích potomků.

Těhotenství stepní kočky trvá dva až dva a půl měsíce. Jako hnízdo je žena vybavena dírou nebo dutým stromem. Mladé ženy porodí jedno nebo dvě děti, zralí jedinci mohou mít až šest koťat v vrhu. Ale častěji, stepní kočky porodí více než tři děti. Koťata se narodí slepí a bezmocní a první šest měsíců jsou zcela závislá na péči o matku.

Stepové kočky mají vysoce vyvinutý mateřský instinkt a nikdy se nevzdávají svých potomků. Dva týdny po narození mají koťata oči a o měsíc později jsou děti už pokryté vlasy a vypadají jako menší kopie svých rodičů.

Žena krmí mláďata s mlékem více než dva měsíce a teprve po tomto období začnou koťata učit dospělé jídlo. Za prvé, stepní kočka přináší dětem malé hlodavce chycené v lovu. Jak koťata zrají, žena přivede živou kořist k jejímu "hnízdě", učit mladé k lovu nezávisle.

Dvě - tři měsíce koťata stepní kočky nezanechávají rodičovský otvor, po tomto období mladí začínají lovit svou matku. Stejná kočka se stará o své děti po dobu šesti až sedmi měsíců, pak starší koťata začínají samostatný život. Puberta stepní kočky začíná jeden rok po narození, ale obvykle jsou muži připraveni k chovu pouze ve věku dvou let.

Hlavní rysy

  • V zimě, kdy kočky ze stepní nemají dostatek jídla, se často objevují v blízkosti lidských sídel a nájezdů. Z tohoto důvodu jsou stepní kočky mezi zemědělci notoricky známé.
  • Ve volné přírodě je průměrná délka života kroků koček krátká, obvykle ne více než pět až šest let. V zoologických zahradách tato zvířata žijí mnohem déle a jsou schopni žít až do stáří.
  • Stejná kočka zachází s lidmi nevěřícně a snaží se vyhnout se setkání s někým. Existují však případy, kdy byly tyto kočky ukameňovány lidmi a dokonce drženy jako domácí zvířata.
  • Kvůli ztrátě stanovišť biotopů je počet stepních koček drasticky snížen. K zachování těchto zvířat ze zániku a zachování jejich populace ve volné přírodě byly v červené knize uvedeny některé poddruhy stepní kočky.

Systematika

Latinský název: Felis lybica
Anglické jméno Africké divoké kočky
Predátor rodiny koček, druh kočky.

Steep kočka, to je také stepní kočka, skvrnitá kočka, duna kočka je poddruhem divoké lesní kočky. Vyskytuje se hlavně v polopouštních a pouštních oblastech, i když žije v stepi.

Pohled a člověk

Asi před 10 000 lety, s počátkem vývoje zemědělství a vzhledu prvních neolitských lidských sídel, byly stepní kočky domestikované a staly se předky domácích koček.

Stepa kočka se často nachází vedle lidského bydlení, zejména v zimě, kdy je snadnější najít kořist v blízkosti bydlení - myši a krysy. Jako kožešinové zvíře nemá žádnou hodnotu, i když na některých místech byla industrializovaná.

V Indii byla oblast výrazně snížena kvůli rozvoji lidských stanovišť tohoto zvířete.

Distribuce a stanoviště

Stejná kočka žije v polopouštích, stepích a někdy v hornatých oblastech Afriky, které nepřesahují nad 3000 metrů nad mořem, v přední, střední a střední Asii, severní Indii, v jižním Kavkazu av Kazachstánu. Počet ve většině stanovišť je malý. Na území Ruska se v současné době nacházejí stepní kočky nebo jejich stopy pouze v polopouštících oblastech nebo v záplavových oblastech oblasti Astrachaň, kde se obvykle udržuje v blízkosti vody. Stejná kočka, i přes své jméno, se vyhýbá otevřeným místům. Udržuje v houštinách a bez vegetačních míst se snaží rychle běžet. Hluboká sněhová pokrývka není vhodná pro stepní kočky, takže se vyhýbá místům, kde je spousta sněhu.

Vzhled

Stepová kočka vypadá jako divoká kočka domácí barvy: mono-bledá s malými tmavými skvrnami. Na bocích, krk a hlava se někdy spojují do proužků. Barva srsti může být od světle žluté až po píseň hnědé. Krk a břicho jsou bělavé nebo šedobílé. Srst je poměrně hustá, s dobře vyvinutým podsadou. Chvost je "zdobená" černými kroužky. Délka těla 49-74 cm., Hmotnost do 6 kg. Chvost je dlouhý a tenký, 24-36 cm. Uši jsou malé, oči jsou zelenožluté, žíly jsou ve tvaru štěrku, vertikální.

Podložky tlapky jsou holé, bez srsti. Stopy kočičí kočky jsou velmi podobné stopám domácí kočky. Při chůzi ve sněhu, stepní kočka umisťuje své tlapy vertikálně a stopy, stejně jako lišky a domácí kočky.

Výživa a chování krmení

Stepová kočka je výrazným dravcem. Základem výživy jsou malá zvířata: hlodavci, ptáci a jejich vejce, ještěrky. Často "kousne" hmyz (brouci, kobylka), mohou zachytit a jíst i stepní želvy nebo vykopat vajíčka. Vzhledem k tomu, že stepní kočka je malé zvíře, nepotřebuje velkou kořist, je zcela spokojen s malými zvířaty.

Kočky jsou vynikající lovci, protože příroda jim poskytla potřebné nástroje pro lov: ostré drápy, velké tesáky a speciální houby rohoviny na jazyku. Vysouvatelné drápy zůstávají vždy ostré, když se zasunou do ladičky. Díky těmto drápům kočky dokonale stoupají na stromy, kde mohou ptáci získat vejce nebo kuřata. Velké ostré špičky - skvělá zbraň. Jazyk koček je pokryt těžkými nadrženými výrůstky, které pomáhají "vyčistit" polštář kořisti. Zvláštní oční zařízení vám umožňuje dobře vidět za soumraku.

Předtím, než půjdete lovit, se kočky důkladně umyjí, takže v nich není žádný zápach, který by mohl dát šelmu v záloze.

Chov a pěstování potomků

Rutina stepních koček v Rusku probíhá koncem ledna a února. V tomto ročním období se divoké stepní kočky chovají stejným způsobem jako domácí kočky "March". Muži hlasitě zjistí vztah a honí ženy. Po dvou měsících se samice narodí od 2 do 5, nejčastěji 3 koťata. Koťata se rodí slepě, s uzavřenými sluchovými průchody. Váží novorozené koťata asi 40 gramů. Barva srsti u dětí vypadá jako dospělý, pouze místa jsou jasnější. Po 9 - 12 dnech otevírají oči a uši. Krmení mléka trvá asi dva a půl měsíce. Postupně matka učí koťata na maso. Za prvé, kočka přináší zabitou kořist k dětem, pak do půlměsíce a nakonec zcela naživu. Kočka tak učí své děti lovit a zabíjet kořist. Od 12 týdnů začínají děti se svou matkou lovit. Muž k dětem obvykle není povolen.

Zuby z kožešinového mléka jsou nahrazeny stálými zuby za 5-8 měsíců a mohou začít vést samostatný život. Через год они уже способны к размножению, но самцы начинают участвовать в размножении только через два года.

Продолжительность жизни: в неволе 7–10 лет, в природе намного меньше.

Животные в Московском зоопарке

У нас на экспозиции Фауна России дружно живут две самки. Переехали в Москву они из Краснодарского зоопарка. Jsou již zcela vyspělé, ale stále vykazují kočičkovou zručnost, kterou si návštěvníci mohou uvědomit o demonstračních krmeních. V noci těchto aktivních zvířat se během tmavého denního dne zvířata uvolňují na procházku, ale ne v zoo, ale ve vnitřních prostorách sousedících s jejich voliéry.

Jsou to jako myši, křepelky, hovězí a kuřecí maso. Velmi chytrá a roztomilá zvířata - slovy: kočky ...

A trochu o tajemstvích.

Příběh jedné z našich čtenářů Irina Volodina:

Moje oči byly obzvláště frustrující, obklopené velkými vráskami a tmavými kruhy a otoky. Jak odstranit vrásky a vaky pod očima úplně? Jak se vyrovnat s otoky a zarudnutím? Ale nic není tak starý ani mladý jako jeho oči.

Ale jak je omlazovat? Plastická chirurgie? Zjistil jsem - ne méně než 5 tisíc dolarů. Hardwarové postupy - fotorejuvenace, plnění plyn-kapalina, rádiové zvedání, laser facelift? Mírně přístupnější - kurz je 1,5-2 tisíc dolarů. A kdy najdu celou tu dobu? Ano, a stále nákladné. Zvláště teď. Proto jsem si vybral jinou cestu.

Vlastnosti sibiřské kočky

Sibiřská kočka je velké zvíře, jehož tělo je silné a dobře vyvinuté. Dospělý samic může vážit až 6 kg, muži jsou větší - jejich hmotnost může být až 12 kg. Vzhledem k tomu, že tělo kočky je masivní, pak nohy musí být velké. U sibiřských koček jsou široké, silné a svalnaté. Jejich charakteristickým znakem je srst mezi prsty, kterou získali od svých předků - lesní a stepní kočky.

Sibiřské koťata a kočky mají několik podobností s perskými. Jedná se například o vlněný límec v krku, který je přítomen u obou plemen. Zadní nohy jsou vybaveny tzv. "Kalhoty".

To vše však neznamená, že sibiřská kočka je příbuzná perské. Naopak, pokud má sibiřská kočka nějaké perské rysy, považuje se to za chybu. Mnozí chovatelé používají perské kočky, aby získali nové barvy od perských koček, a tak vykazují špatnou víru.

Sibiřská vlna má jednu pozitivní vlastnost. To se projevuje ve skutečnosti, že riziko alergické reakce je nemožné ani u hypersenzitivních alergií. Samotným krytem je tvrdá hustá vlna a podsada, která umožňuje kočce pocítit pohodlí při všech teplotách.

Péče o vlasy se prakticky nevyžaduje, protože nemůže ztratit své ochranné vlastnosti. Chovatelům se pro kočky tohoto plemene podařilo získat mnoho různých barev, nicméně některé z nich se v přírodních podmínkách nenacházejí.

Přírodní pro sibiřskou kočku je považována za barvu, která jí dává příležitost zamaskovat v procesu lovu. Tato barva však není v současné době oblíbená v zemi původu zvířat. A to je zvláštní, protože to je on, kdo je charakteristickým rysem kočky.

Hlava těchto zvířat je velká a kulatá. To vyhovuje parametrům těla. No, nízké lícní kosti, krásné čelo a plné tváře dělají kočičí vzhled jasný a výrazný. Dalším znakem plemene, které ji odlišuje od perského, jsou střapce na uších, které Sibiři obdrželi od předků. Sibiřská kočka je nepochybně jedním z nejdůležitějších ruských aktiv, jako je bohatství přírody nebo zlatý fond literatury.

Kočičí znak

Předchůdce koček jsou divoké stepní a lesní kočky, které jsou vynikající lovci. Proto není divné, že zvířata zachraňují lovecký instinkt a snaží se ho používat při každé příležitosti. Pokud sibiřská kočka žije v soukromém domě, pak si majitelé mohou být jisti, že krysy a myši nebudou. Kočky mohou také produkovat kořist a větší. Například tam jsou případy, kdy přinesli fretky a králíky do svých domovů.

Sibiřská kočka se vyznačuje jedinečnou povahou. Je nepravděpodobné, že se k majiteli silně připojí a budu se po něm několik dní otáčet. Kočka může jíst jednou ráno a už nechybí oko majitele až do noci, ne-li až do dalšího dne.

Charakter sibiřských koček je plně v souladu s jejich vzhledem.

Sibiřské kočky poznávají pouze jednoho majitele a smíří se s ostatními lidmi. Ale i jedinému majiteli je nepravděpodobné, že přijdou často, potěšují ho tím, že mu uklidní.

Silný vzhled zvířete dokonale odpovídá charakteristice jeho charakteru, a tím formuje jeho individualitu. Sibiřská kočka bude mít vždy charakter a nebude se nikomu přizpůsobovat. Nicméně je s ní možné najít společný jazyk. Jen se postarat o zvíře a respektuje to, a pak vaše kočka, kočka nebo koťata vám vrátí totéž.

Péče o sibiřskou kočku

Navzdory skutečnosti, že můžeme klasifikovat kočky tohoto plemene jako polodlouhosrsté, není pro ně tak obtížné, jak se to může zdát, protože jejich vlna není téměř zmatená. Každých pár dní však musíte hřeben zvířete s hřebenem a masážním kartáčem. Tento postup pomáhá odstranit mrtvé vlasy. Nicméně, toto by mělo být provedeno s maximální péčí, protože ne všechny kočky tohoto plemene bezbolestně tolerují česání.

Chcete-li řádně pečovat o kočičí kožešinu, budete potřebovat následující příslušenství:

  • plochý široký kartáč,
  • oboustranný kartáč, vyrobený z kovu nebo štětin,
  • kovový hřeben se vzácnými zuby
  • hřeben s rotujícími zuby z kovu.

Chcete-li správně provádět proces česání, musíte mít možnost držet kočku. Chcete-li to udělat, je lepší položit ruku na kohoutku a jemně, ale pevně, držte své miláčky na svém místě. Pokud je to nutné, můžete zvíře držet v záhybech krku tak, aby neublížilo.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org