Ryby a jiné vodní stvoření

Zvíře Narwhal: popis jednorožce a jeho stanoviště

Pin
Send
Share
Send
Send


Okamžitě bych chtěl odpovědět na otázku našich čtenářů o tom, kdo je tento narwhal - zvíře nebo ryba. Je to kytovský savec. To je jediný typ narwhalu.

Zvířecí narwhal, nebo vodní jednorožec, žije v Arktickém oceánu, je blízkým příbuzným beluga a patří k rodině savců z kytovců.

Vzhled

Jedná se o velmi velké zvíře - narwhal. Jeho hmotnost (muž) dosahuje 1,5 tuny. Délka dospělé osoby je 4,5 metru a délka mláďata je až jeden a půl metru. V hmotnosti dospělého narvalu je více než polovina tuku. Ženy jsou poněkud uhlazší, jejich váha je pouze 900 kilogramů.

Vnější narwhals jsou velmi podobné belugasům. Ale vyniká obrovským rohem. Nejčastěji se říká kel. Jedná se o velkou a trvanlivou formu s délkou 2-3 metrů a hmotností 10 kg. Kly se mohou ohýbat různými směry, aniž by se rozlomily.

Co je narwhal roh

Funkce mníkovce bílé ještě nejsou plně pochopeny. Je pravda, že vědci dnes s jistotou říkají, že není určen k proniknutí ledové kůry ani k útoku na oběť.

Zpočátku byla verze vyjádřena, že zvíře narwhal používá jeho roh v páření her - přilákat ženu. Byla založena na pozorováních. Faktem je, že v době páření se tato obří zvířata stále neustále dotýkají kluků.

V roce 2005 dospěla vědecká expedice, která sledovala život narwhals, k závěru, že tato formace je velmi citlivá. Při studiu se na povrchu objevilo obrovské množství nervových zakončení.

Vědci opět přesvědčili, jak jedinečný narwhal (zvíře). Měření teploty a frekvence mníkovce elektromagnetických vln je dalším projevem jeho účelu.

Hypersenzitivní kel

Roh narvalů je ctěn a ceněn v různých kulturách - může to být ornament královských trůnů a paláců. V Anglii se kůň narwhal stal královským žezlem. Královna Elizabeth za jednoho kluka tohoto severního obra zaplatila ve století XVI fantastickou částku za ten čas - 10 tisíc liber. S těmito penězi bylo možné postavit hrad. Co je tak pozoruhodný proces?

Narwhals patří do malé podřádky tzv. Ozubených velryb. Navzdory tomu jsou ve skutečnosti bezzubí stvoření. Na dolní čelist nejsou žádné zuby a na horní čelist jsou jen dva pupeny. Mohou mít šest párů horních zubů a pár spodních zubů, ale rychle vypadnou a na místě levého zubu se muži začnou vyvíjet kel, který v době, kdy zvíře dosáhne zralosti, dosahuje délky 2-3 m, tloušťky 7-10 cm a více 10 kg hmotnosti. Dlouhé kly zdobí pouze muže. U žen je roh roven a kratší. Je to velmi vzácné, ale dochází k tomu, že oba zuby u žen se zrodí do kly a u mužů se levý psovi nestane rohem, ale to jsou poměrně výjimečné výjimky.

Narwhal křemík na svém povrchu má špirála bodnutí (řezání), který výrazně zvyšuje jeho sílu. Tato vlákna se objevuje po dlouhou dobu: během pohybu zvířete vpřed se mravenec pomalu otáčí kolem své vlastní osy a překonává silný odpor vody. Výsledkem je, že stěny otvoru stříhaly spirálovité drážky na jeho vznikajícím povrchu.

Muži se dvěma kly, které byly vytvořeny ze dvou zubů najednou, jsou velmi vzácné. Podle statistik se tato zvířata nacházejí v jednom z 500 dospělých.

Překvapivě je i dnes živočichové narwhal a zejména jeho roh zůstává tajemstvím vědců po celém světě. Mal málo studoval.

Dosavadní výzkumníci věří, že kel zajistí, že narwhal pocítí změnu teploty, tlaku a koncentrace suspendovaných látek ve vodě.

Způsob života

Narwhal je zvíře (umístili jsme fotografii v tomto článku), který se v zimě potopí do hloubky 1,5 km. To je nutné k ochraně před ledovcovými vodami. Po nějaké době se zvedá na povrch pro vzduch a opět jde do hloubky. Během dne dělá zhruba 15 takových ponorů. Podkožní tuk je navíc spolehlivou ochranou proti chladu v narwhals. Jeho vrstva někdy překračuje 10 cm. V létě se tato zvířata obvykle nacházejí v hloubce 30 až 300 m.

Arktické zvíře, narwhal, živí hlavně hlavonožci a různé druhy ryb. Hlavní nepřátelé těchto silných zvířat jsou zabijáci a lední medvědi. Cuby jsou někdy napadány žraloky.

Zvířecí narwhal může žít v úplné samoty nebo v malé skupině sestávající až z 10 dospělých mužů nebo žen s potomkami.

Dříve tyto giganti vytvořili velké stády, jejichž počet činil několik set a někdy i tisíce hlav. Dnes je vzácné najít skupinu více než sto hlav. Někdy se k nim přidávají bílé velryby.

Stejně jako ostatní stadiové kytovce tyto zvířata komunikují navzájem pomocí vokalizací. Nejčastěji se jedná o drsné zvuky, podobné píšťalům, sténáním, kliknutím, klaksonům, kvílení, pískám.

Chov

Párování nastane na jaře. Těhotenství trvá 14 měsíců, plný cyklus reprodukce je 2-3 roky. Obvykle se rodí jeden, mnohem méně často dva mláďata. Sexuální zralost dosahuje 7 let. Neexistují žádné případy reprodukce těchto zvířat v zajetí.

Žena krmit své mládě velmi mléčné mléko po dobu 20 měsíců.

Život v zajetí

Vodní jednorožec patří do malé skupiny zvířat, která vůbec netolerují zajetí. Důkazem toho je nevyvratitelný fakt, že ani jedno zvíře přežilo více než půl roku ve vězení, zatímco v přírodních podmínkách žije až 55 let. Přesný počet narwhals nebyl stanoven, ale jsou to malé, vzácné druhy, které jsou již uvedeny v červené knize Ruské federace.

S naprostou jistotou mohou být nazývány jedním z divů Arktidy, unikátní a jedinečné svého druhu.

Habitat

Již jsme zmínili, že tato mocná zvířata žijí v drsných severních zemích. Nejčastěji se vyskytují v mořích Arktidy, v Arktickém oceánu. Narwhal lze nalézt u pobřeží Grónska, stejně jako v severních částech kanadského arktického souostroví.

Malé skupiny jsou registrovány na severovýchodě Franze Josefa Landa, velmi zřídka mezi Kolyma a Cape Barrow. Je to kvůli nedostatku krmiva - existuje několik cephalopodů. Stanice severního pólu zaregistrovaly narwhalské skupiny severně od ostrova Wrangel. Žijí ve studených vodách po okrajích arktického ledu, dělají sezónní stěhování: v létě - na severu a v zimě - na jih.

Maso vodních jednorožek se jedí obyvatelé severu. Používají tuk těchto zvířat jako prostředek pro lampu (knot). Střeva se používá k výrobě lan, motouzů. Obzvlášť cenný je však tajemný roh nebo kel. Severní řemeslníci z něj dělají různé řemesla.

Zvířecí narwhal je malý druh, který je na pokraji vyhynutí. Ve středověku, protože jeho rohy, které podle šamanů mají magické síly, byly tyto savce zničeny ve velkém počtu.

Dokonce i dnes může nezvyklý mníkovec způsobit zabíjení zvířete. Eskimové je loví. Pokud se v minulých dnech používaly ruční harpony pro lov, dnes se používají motorové čluny a automatické zařízení pro zabíjení narwhals.

Každý, kdo má toto vzácné zvíře, musí vědět, že jde o živé ukazatele ekosystému, cítí nejmenší změny klimatu a jsou citlivé na znečištění životního prostředí.

Jak vypadá narwhal?

Mezi všechny ozubené velryby, narwhals jsou obzvláště podobné delfínům a sviňuchům. Narwhals, stejně jako většina kytovců, mají velké, racionální tělo a průměrná velikost zvířat se pohybuje od 3,8 do 4,5 m. Dospělí muži vážou až 1,5 tuny, hmotnost samic dosahuje 900 kg, přičemž třetina tuk, který tvoří působivou izolační vrstvu o tloušťce až 10 cm.

Narwhals nemají dorzální ploutve a hrudní ploutve jsou malé a zaoblené. Chvost je středně dlouhý a končí dvěma širokými laloky ploutví. Hlava narwhals je kulatá a čistá, s dobře označeným frontálním tuberem, který visí nad malými očima a má malou ústa s nižším umístěním.

Narwhals mají tlustou a tlustou kůži a jejich kůže, ať už to zní jakkoli divné, je bohatá na vitamín C. Barva narwhal je šedohnědá skvrna, náhodně rozptýlená po hlavním světlem pozadí, některé místa jsou umístěna odděleně, ostatní se spojují dohromady.

Zajímavým fyziologickým rysem narwhals je jejich vzácná promluva. Také jako beluga používají nejrozmanitější zvuky pro komunikaci: pískání, kvílení, klepání, hluboce vzdychání, povzbuzování a dokonce i vrčení.

Narwhal. Narwhal. Narwhal.

Narwhal Tusk

V čelistích narwhals, pouze 2 horní zuby rostou, v dolní čelisti zvířat nejsou žádné zuby. Pravý zub jednotlivců obou pohlaví se zpravidla skrývá v dásněch a ve velice vzácných případech je proříznut v jednom narvalu z 500. Levý zub mužů je přeměněn na masivní kel, který je dlouhý až 2-3 metry a u velmi velkých jedinců může dojít k hmotnosti 10 kg Za zajímavý rys mníkovcem je nezvyklý tvar, který je spirálovitě zkroucený doleva.

Zvláště výjimečnými výjimkami jsou samice narvalů s rozvinutým kel, ale v jednom z muzeí v Hamburku se udržuje lebka samice narwhal s dvěma plně tvarovanými kly.

Narwhalovy mohutné kly jsou velmi silné a pružné a vyznačují se zejména pružnými hroty, které se mohou ohýbat bez jakéhokoli směru. Úplně zlomený kůň z narvalu opět nevyšrá, ale v průběhu času je kanál zubu utažen kostní zátkou.

Narwhal Tusk

Proč narvalý kly?

Kůň narvalů vypadá jako impozantní zbraň, ale přesto to není prostředek útoku nebo obrany. Zpočátku vědci předpokládali, že muži používají kůly během chovné sezóny, aby přilákali ženy. Bylo také poznamenáno, že během bojů o ženu se muži opírají o kly, ale později se ukázalo, že tento rituál nemá s manželskými turnaji nic společného a zvířata tak vyčistí kly z různých sedimentů.

V roce 2005 zkoumali američtí vědci námořní savci strukturu narukovského kluka pod elektronovým mikroskopem a zjistili, že jeho kostní tkáň je propíchnutá myriádami nervových zakončení uzavřených v mikroskopických tubách. Tento objev naznačil, že mníkovec pro zvířata je jakýmsi smyslovým orgánem, který citlivě zachycuje poklesy tlaku, změny teploty a složení vody.

Stádo narvalů. Stádo narvalů. Narwhals v ledu. Vypadl pod vodou.

Kde žijí narwhals?

Narwhals jsou původními obyvateli chladných moří a raději celý svůj život stráví ve vodách vysokých zeměpisných šířky Atlantiku a Arktidy. Oblíbené stanoviště těchto zvířat jsou vody u pobřeží kanadského arktického souostroví a pobřeží Grónska. Také narwhals se nachází v oblasti ostrova Svalbard, souostroví Franze Josefa Landa a na severním břehu Novaya Zemlya.

Nejsevernější letní migrace narwhalu byly zaznamenány kolem 85 stupňů severní šířky, v zimě se zvířata nacházejí mimo pobřeží Nizozemska a Velké Británie, v Barentsově moři poblíž pobřeží Murmansku a někdy jdou do Bílého moře.

Stádo narwhals na ledě. Narwhal.

Dieta z Narwhal

Narwhals krmí své jídlo na dně oceánu, potápí se při hledání jídla do hloubky 1000 m a jsou schopni zůstat pod vodou dlouho bez poškození zdraví.

Základem narvalové dávky jsou hlavonožci - hlavonožci, korýši a dno ryby. Zajímavým způsobem, jakým jsou ryby zvěřiny: zvířata vyděsí zobáky tresky obecné, halibut, blatníky nebo cisterny s dlouhými kly.

Nepřátelé narwhals

V chladné sezóně jediným nebezpečím pro narwhal jsou lední medvědi, kteří čekají na svou kořist v blízkosti polynya. V otevřeném oceánu narwhals, jiné ozubené velryby, krvežíznivé zabijácké velryby, jsou často napadáni a mladí se často stávají kořistí polárních žraloků Grónska.

Ale hlavní nepřítel narwhalů, jako většina zvířat na planetě, byl a zůstává mužem. Pro velrybářů nebyl narwhals zajímavý jako zdroj tuku, upřednostňovala se vždy větší kytovci. Ale bylo věřeno, že jejich kly mají zázračné léčebné vlastnosti, takže tisíce zvířat zničených pouze kvůli extrakci kly.

Jako takový neexistuje rybářský rybolov narwhal, ale mnoho severních národů, stejných eskimosů, ráda jíst narvalské maso, jejich tuk se používá jako lampový olej, staví lana ze střeva a kly se používají jako cenné řemesla pro výrobu různých suvenýrů.

V roce 1976 zavedla kanadská vláda přísně regulovanou kvótu pro zabíjení narwhalů a zcela zakázala lov ptáků s telaty. Dnes narwhals jsou uvedeny v červené knize jako vzácný, malý druh, ačkoli to není možné přesně určit stav hospodářských zvířat.

Narwhal: popis zvířat

Silné zvíře, jehož délka těla někdy přesahuje pět metrů a váží více než jednu tunu. Většina je tučná tkáň, životně důležitá pro přežití v ledových vodách Arktidy. Muži jsou mnohem větší než ženy, téměř jeden a půlkrát. Zvířecí narwhal vypadá jako velryby nebo delfíni: mají velkou hlavu, téměř kulatou, ale nepřiměřeně malou ústa a žádnou hřbetní ploutví.

Narwhal, jehož fotografie je možno vidět v mnoha publikacích pro milovníky přírody, má ne-plnou barvu: jeho tělo je pokryto tmavě šedými skvrnami na světle šedém pozadí. Ve srovnání s ostatními kytovci vypadá mužský narwhal neobvyklý kvůli zkroucené, obrovské kostence, jejíž délka často dosahuje tři metry.

Ve skutečnosti jsou v tomto zvířech dva rohy, ale druhý je prakticky nevyvinutý, je těžké vidět s pouhým okem. Pouze 0,5% narwhals se může pochlubit dvěma plnohodnotnými kly. V ostatních případech druhá zemře jako nadbytečná.

Ženské narubalské rohy ve většině případů však nemají izolované příklady vzhledu kel a krásné poloviny narwhal zaznamenané, ale vysvětlit, co to způsobilo tento jev, vědci zatím nemohou.

Počet

Až dosud nebyl stanoven přesný počet narwhals. Důvodem je především skutečnost, že je velmi obtížné pozorovat a studovat tato zvířata, protože žijí v místech, které se pro lidi obtížně oslovují. Podle hrubých odhadů vědců žije na Zemi asi 50 tisíc lidí. Pokles počtu je způsoben znečištěním oceánů, rybolovem a pytláctvím. Lidé Grónska a Kanady dnes zabíjejí tato vzácná zvířata, používají svůj tuk a maso k jídlu a vyrábějí různé suvenýry z kýlu.

Přirozeným faktorem, který vážně ovlivňuje počet narwhalů, je útok dravců: zabijáci, lední medvědi, žraloci a mrože.

Zvířata červené knihy Ruska: narwhal

Narwhal je námořní savec uvedený v červené knize Ruské federace jako "vzácný malý druh". Lov a lov v rýži v Rusku je zakázáno. Tato zvířata jsou ukazateli dobrých životních podmínek ekosystémů: jsou citliví na nejmenší změny v klimatických podmínkách i na znečištění životního prostředí.

Narwhal je uveden v Mezinárodní červené knize jako "druh blízký zranitelné pozici." V Grónsku a v Kanadě existují omezující opatření, která se vztahují na lov jednotlivců s telaty a těhotnými ženami, existuje zvláštní kvóta pro jejich odchyt.

Charakter a způsob života

Narwhals jsou veřejná zvířata, která tvoří obrovské stádo. Nejpočetnější komunity se skládají z dospělých mužů, mladých zvířat a samic a malých společenství - samic s telaty nebo zralými muži. Podle katolíků se starší narwhály dostali do obrovských stád, jejichž počet činí až několik tisíc jedinců, ale nyní velikost skupiny zřídka přesahuje stovky hlav.

To je zajímavé! V létě, narwhals (na rozdíl od belugas) raději být v hlubokých vodách, a v zimě oni držet v polynyas. Když jsou muži pokrytý ledem, muži mají silné zádechy a kly, které rozbíjejí ledovou kůru (o tloušťce až 5 cm).

Z boku rychle vypadají narwhály docela působivé - drží se spolu s sebou a vytvářejí synchronní manévry. Tyto velryby jsou v okamžicích odpočinku méně malebné: leží na hladině moře a nasměrují své působivé kly dopředu nebo vzhůru k obloze. Narwhals žijí ve studených vodách, které sousedí s arktickým letem a uchovávají sezónní migrace založené na pohybu plovoucího ledu.

V zimě se velryby vydávají na jih a v létě migrují na sever.. Za hranicemi polárních vod pod 70 ° C w., narwhals vyjde jen v zimě a extrémně vzácné. Muži pravidelně překračují své rohy, což ketologové považují za způsob, jak uvolnit kly z cizích růsů. Нарвалы умеют разговаривать и делают это весьма охотно, издавая (в зависимости от повода) повизгивание, мычание, щелчки, свист и даже стоны со вздохами.

Сколько живет нарвал

Биологи убеждены, что в естественной среде нарвалы живут не менее полувека (до 55 лет). В неволе вид не приживается и не размножается: пойманный нарвал не протянул в заточении и 4 месяцев. Pro obsah narwhalu v umělých nádržích je nejen příliš velký, ale také spíše vybíravý, protože potřebuje speciální vodní parametry.

Sexuální dimorfismus

Rozdíl mezi muži a ženami lze vysledovat především v rozměrech - ženy jsou menší a zřídka se blíží k hmotnosti v tunách a získávají přibližně 900 kg. Ale zásadní rozdíl spočívá v zubech, nebo spíše v levém horním zubu, propíchnutím horního rtu muže a rostoucím o 2-3 ma zatočením do těsné vývrtky.

Je to důležité! Pravé kly (v obou pohlavích) se skrývají v dásně a vyvíjejí se extrémně vzácně - v asi 1 z 500 případů. Lovci narazili na ženy narwhal s dvojicí kly (vpravo a vlevo).

Ketologové přisuzují mníkovi ke sekundárním sexuálním vlastnostem mužů, ale stále diskutují o jeho funkcích. Někteří biologové se domnívají, že muži zabírají kly v pářeních, přitahují partnery nebo se měří silou s konkurenty (v druhém případě narwhals třít proti jejich kly).

Mezi další aplikace kly jsou pojmenovány:

  • stabilizace těla (chránící před rotací podél osy) při plavání s kruhovým pohybem kaudální ploutve,
  • poskytovat zbývajícím členům stáda bez rohů s kyslíkem - pomocí kly, muži rozbíjejí led, vytvářejí otvory pro své příbuzné,
  • za použití mníkovce jako nástroja lovu, který byl zachycen videozáznamem od odborníků WWF Polar Research od roku 2017,
  • ochrana před přírodními nepřáteli.

Kromě toho v roce 2005 díky výzkumné skupině vedené Martinem Nweeiou bylo zjištěno, že kluk pro narwhal je jakýsi smyslový orgán. Kosti tlustého kostí byly vyšetřeny pod elektronovým mikroskopem a zjistily, že byly pronikány miliony nejmenších kanálů s nervovými zakončeními. Biologové předpokládají, že narušený mníkovec reaguje na změny teploty a tlaku a také určuje koncentraci suspendovaných částic v mořské vodě.

Habitat

Narwhal žije v severním Atlantiku, stejně jako v Kara, Chukchi a Barents Seas, které patří do Arktického oceánu. Vyskytuje se hlavně u Grónska, kanadského souostroví a Svalbarda, stejně jako na severu severního ostrova Nové Země a u pobřeží Franze Josefa Landa.

Narwhals jsou uznávány jako nejsevernější ze všech kytovců, protože žijí mezi 70 ° a 80 ° severní šířky. V létě nejsevernější migrace narwhalu dosahují 85 ° c. sh., v zimě jsou pozorovány jižní přístupy - do Nizozemska a Velké Británie, Beringova ostrova, Bílého moře a pobřeží Murmansku.

Tradičními stanovišti tohoto druhu jsou nemrznoucí polyny v centru Arktidy, které jsou zřídka pokryté ledem i v nejtěžších zimách. Tyto oázy mezi ledem zůstávají rok od roku nezměněny a nejpozoruhodnější z nich jim udělily vlastní jména. Jeden z nejpozoruhodnějších, velký sibiřský polynya, který se nachází v blízkosti nových sibiřských ostrovů. Jeho trvalé polynyy byly zaznamenány na východním pobřeží Taimyra, Franz Josef Land a Novaya Zemlya.

To je zajímavé! Arktický kruh života je název řetězce nemrznoucí mořské vody, která spojuje stálé polynyy (tradiční přírodní stanoviště narwhals).

Migrace zvířat je způsobena nástupem / ústupem ledu. Obecně platí, že tyto severní velryby mají spíše omezenou vzdálenost, protože jsou na svém stanovišti vybíravější. Upřednostňují hluboké vody, v létě vstupují do zátok a fjordů a prakticky bez odchýlení se od volného ledu. Většina narwhals žije nyní v Davisově úžině, Grónském moři a Baffinském moři, ale největší populace se nachází v severozápadní Grónsku a ve vodách východní kanadské Arktidy.

Narwhalova dieta

Pokud se kořist (spodní ryba) skrývá v dolní části, narval začne pracovat s kelímkem, aby ho vyděsil a přinutil, aby se zvedl.

Rozmanitost mořského života je součástí stravy narwhal:

  • hlavonožci (včetně squidů),
  • korýši,
  • losos,
  • treska,
  • sleď
  • platýs a halibut
  • stingrays a býků.

Narwhal se přizpůsobil prodlouženému pobytu pod vodou, který používá při lovu a dlouhou dobu se ponoří do hloubky kilometru.

Přirozené nepřátele

Ve volné přírodě se mohou vypořádat jen s dospělými zabijáky a ledními medvědy s obrovským narwhal. Rostoucí narwhals jsou napadeni polárními žraloky. Kromě toho malé parazity, nematody a velryby vši ohrožují zdraví narwhal. Seznam přírodních nepřátel musí také zahrnovat osobu, která sklizená severní velryby pro své úžasné kly. Obchodníci provedli rychlý obchod s práškem ve spirálovitém rohu, který obyvatelé připisovali zázračné vlastnosti.

To je zajímavé! Naši předkové byli přesvědčeni, že prášek z kozlíku uzdravuje rány a také zmírňuje horečku, černou slabost, poškození, horečku, mor a hmyz.

Narwhal kel byl dražší než zlato, a proto byl prodáván v kusech. Jen velmi bohatí lidé mohli koupit celý kůň, jako je Anglie Elizabeth já, který mu dal 10 tisíc liber. A dvůr francouzských monarchů použil kel, který kontroloval jídlo, které slouží k přítomnosti jedu.

Stav obyvatelstva a druhů

Dokonce i červený seznam IUCN, který hovoří o 170 tisících velryb (s výjimkou populací ruské arktické oblasti a severovýchodní Grónsko), neposkytuje přesné číslo světové populace narwhals. Klíčovými hrozbami pro tyto mořské savce jsou následující:

  • průmyslová těžba
  • zúžení zásobování potravinami,
  • znečištění oceánu
  • zmizení mořského ledu,
  • nemoci.

Navzdory skutečnosti, že se narwhal téměř nestal předmětem rozsáhlého komerčního rybolovu (s výjimkou několika desetiletí v 20. století, kdy byla těžce těžena v kanadské Arktidě), kanadská vláda zavedla zvláštní opatření již v minulém století.

To je zajímavé! Kanadské úřady zakázaly zabíjení samic (doprovázené telaty), stanovily kvóty pro lov narwhalů v hlavních oblastech a nařídily velrybářům likvidaci ulovených zvířat.

V dnešní době oddělují komunity původních obyvatel Grónska a Kanady narwhal.. Zde se maso jedí nebo krmí psy, lampy jsou plné tuku, vnitřnosti jsou povoleny na lanech a kly jsou přiváděny k vyřezávaným suvenýrům. Zvýšená zranitelnost druhů se vysvětluje jeho loajalitou ke stejným pobřežním oblastem, kde se narwhals vrací každé léto. Narwhal je uveden v příloze II Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy (CITES).

Je uveden v červené knize

Narwhals jsou úžasní mořští savci. Podle vědců se jejich moderní populace odhaduje na 80 tisíc osob. Přestože nebyl zaznamenán výrazný klesající trend počtu těchto druhů, v některých subpopulacích jejich počet klesá. Po staletí bylo zvíře předmětem intenzivního rybolovu. Kromě kůže, masa, sádla a žil, pro které byl zabit narwhal, byl jejich roh neobvykle vysoce ceněn, který byl v Evropě prodán dražší než zlato. Ve středověku, narwhal těžil kvůli kly. Magická síla jim byla připsána a ruští obchodníci je prodali evropskému warlu za velké peníze. Bílý kůň skutečného narklovského velryba přesně odpovídá kolu fantastického jednorožce. V některých severních zemích dnes pokračuje rybolov narwhalů.

Globální klimatické změny, globální znečištění oceánů, pytláctví - to vše má negativní dopad na počet narwhals. Dnes je zachování druhu zcela závislé na cíleném úsilí člověka.

Zajímavá skutečnost

Alikorn - tzv. Roh fantastického jednorožce. Kolem XII století. Rusí obchodníci začali prodávat křoviny narwhalů a dali jim v Evropě pro alicorny. Stálo to mnohem víc než zlato, ne každý si mohl dovolit koupit celý roh. To bylo věřil, že když hodíte to v misce s jedem, roh změní jeho barvu. A teprve po několika staletích, kdy bylo jasné, že "alikor" patří k narvalům, "podnikání" začalo zmizet a vyhubení zvířat v tak velkém množství se zastavilo.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org