Zvířata

Seznam zvířat taiga: popis a rysy

Pin
Send
Share
Send
Send


V taigě se nacházejí takoví savci, jako jsou pižmoň, los, veverka, čmelák, hnědý medvěd, létající veverka, rys, lasička, solitér a ermine. Elkové jsou jedním z nejcharakterističtějších představitelů, kteří žijí v lesích, na březích jezer, bažin a na nízko položených místech s mladými listnatými druhy. Nebojí se vlků, protože jejich obrovská síla a kopyta umožňují bojovat s nějakým dravcem - samozřejmě, pokud nezaútočí zezadu. Pižmoň je nejmenší lesní kopytovité zvíře. Její špičáky jsou vysoce rozvinuté a jelenní jeleny jsou známé svým pižmovým pytlem, silně vonící přírodní látkou, která je široce používána v parfémovém průmyslu.

Nejhodnotnější kožešina žije v oblasti taiga - sable, která vybírá nejvzdálenější části taigy s řekami a potoky jako s jejich biotopem. Sabla je také spojena s nepřekonatelným cédrovým elfem a zařizuje hnízda pod kořeny. Další malý dravec taigy, chipmunk, žije v podzemích pod stromy, pahýly a kameny. Větší dravec, rys, v taigě je jediný druh divoké kočky, který vede pozemský životní styl a perfektně stoupá stromy. Žije v taigě a vlkodlačí, která má neuvěřitelnou vytrvalost a vede bloudilý životní styl. Létající veverka vypadá jako obyčejná veverka, ale její kůže po stranách tvoří kožichovou záhyb, která se táhne a promění v jakési křídlo, což dovolí létajícímu ligu naplánovat skok.

Život taiga zvířat

Drsné klima taigy značně komplikuje život, ale jeho obyvatelé se již dlouho přizpůsobili. Mnoho zvířat vyrůstá na zimu dlouhou hustou srst, někteří z nich používají sníh jako dočasné obydlí a bílý zajíc, rys a vlkodlak mohou chodit na sněhu díky jejich širokým nohám s dlouhými, tvrdými vlasy.

Získání jídla v taigě je poměrně obtížné, takže taiga zvířata dokázala vytvořit svůj vlastní systém skladování potravin. Takže sobci vyvážejí mech z pod sněhem, zajíci krmí kůru keřů a stromů a špačky, medvědi a rysy jedí piniové oříšky a semena jehličnatých stromů. Veverky žijící na území taigy jsou zásobovány v zimě s jídlem předem a jeseři a medvědi spánkují. Chipmunk ukládá jídlo na podzim a v zimním období následuje příklad medvědů a jezevčíků, které jíst na jaře. V létě obyvatelé taigy živí ovoce a houby a dravci honí malé hlodavce.

Zvířata taiga Rusko

Takže pokračujeme ve studiu fauny tohoto regionu. Fauna ruské tajhy je také zastoupena těmito druhy:

  • Jelen In Naše země se nejčastěji nachází v Altaji. Jedí výhradně rostlinné potraviny, houby a bobule, jehly stálezelených stromů. Jako los, jelena miluje sůl. To vše je způsobeno skutečností, že výživa zvířat nemá dostatek minerálů. Dobré chov v zajetí.
  • Srneční jelena Zvíře také připsané rodu jelenů. V Rusku žijí dva druhy: evropský a sibiřský srnčí jeleň. Žijí hlavně v těch místech, kde sněhová pokrývka netrvá dlouho. Pokud sníh dosáhne 50 centimetrů, pak pro srnčí je to kritická známka. Preferuje smíšené lesy.
  • Divoké prase Další zvířecí taiga žijící v Rusku. Jednotlivci žijící v chladných oblastech se vyznačují velkou silou a agresivitou. V některých případech může setkání s divokým prasetem stát životy. V taigě toto zvíře může vyrůst až na 4 metry. Kanec, jako medvěd, jí všechno. Upřednostňuje bydlení v blízkosti malých rybníků a louků, kde je snadné jíst. Kanec je vynikající plavec a běží dobře.
  • Fox. Toto je nejvíce mazaný taiga zvíře. Má dobrý sluch, takže i v zimě, pod vrstvou sněhu, může slyšet, kam se myš pohybuje. Fox se ponoří do sněhu a zachycuje svou kořist. Žije většinou v otevřených prostorech, kde je pro ni snazší dostat jídlo. V otevřených prostorech Ruska existuje několik druhů: stříbro-liška, arktická liška a další.

Na závěr

Navzdory skutečnosti, že taiga byla považována za prakticky neprobádanou až do poloviny 90. let 19. století, urbanizace postupuje v této oblasti každý den. Zvířata tedy potřebují ochranu a ochranu biotopů. Koneckonců, je to skutečný severní ráj na zemi, kde je čistá voda v řekách a jezerech, hlubokých lesích a čistém vzduchu. Pokud se v blízké budoucnosti nic neděje, pak se klima na planetě změní v katastrofické rychlosti, což bude nevyhnutelně znamenat smrt rostlin a zvířat.

Černý medvěd (baribal)

Černý medvěd nebo baribál tvoří samostatný druh a vypadá jinak než hnědý medvěd. Je menší než grizzly, s níž koexistuje ve stejných oblastech severoamerického kontinentu, a mezi lopatkami nemá hrdlo charakteristické pro hnědého medvěda. Můžete se setkat s baribalem na Aljašce, téměř ve všech státech Kanady. V USA je šelma nejen ve státech sousedících s Mississippi. Černý medvěd žije na západě, na východě země a zachycuje jižní státy. Vybral pro sebe centrální a západní oblasti Mexika. To je, že tento druh je také obyčejný v Severní Americe, jako hnědý medvěd na Sibiři.

Váha černého medvěda se liší v závislosti na čase roku, věku a pohlaví. V podzimním období baribál váží o 30% více než na jaře, kdy opouští den po hibernaci. Černí medvědi východního pobřeží pevniny jsou těžší než obyvatelé západních regionů. Hmotnost mužů se pohybuje od 55 do 250 kg. Ženy vážily od 40 do 170 kg. To znamená, že dámy jsou menší představitelé silnějšího pohlaví. Délka těla dospělého medvěda je 1,2-2 metrů. Výška v kohoutku dosahuje 70-105 cm, délka ocasu dosahuje 8-17 cm.

Kožešina baribalu je černá, krátká a hladká. Pouze paprsek má bledě žlutou barvu. Ale někdy jsou medvědi s různými odstíny kožešiny. To může být tmavě hnědé, černé s namodralým odstínem, bílé. A poslední barva je velmi vzácná. Ze stovek medvědů narozených na světě se může pochlubit jen tak zvláštním a neobvyklým pro srst černé medvědy. Bílé baribály se nacházejí hlavně v severovýchodní části Kanady.

Tento milovník borovicových ořechů - typický obyvatel taigy. Se silným dlouhým zobákem vytáhne zralé kužely. Po vycpání je husí, louskáček odlétá, aby se dal na okraji lesa. A když na ni čekají hladové mláďata, nese jim jídlo v hnízdě z větví a mechu na vysokém borovém dřevu. V zimě dělá zásoby ořechů, skryje je v mechu nebo ve štěrbinách zhnitých stromů.

Ve své spížce často navštěvují různé ptáky a dokonce i zvířata. Některá ze semen zůstávají v mechu a klíčí jarním: tímto způsobem se louskáček účastní osídlení sibiřského cedrového borovice. Když nejsou ořechy zralé, ptáci konzumují chrobáky, housenky, smrky, bobule. V letech neúplných pro kužely se louskáček shromažďuje v hejnech a toulce, často odlévá z oblasti tajga.

Mnoho lidí si myslí, že nejnebezpečnější zvíře v taigě je medvěd, ale není. Nejnebezpečnější je los. Jmenovitě - samec elk během rutinního období ("párová sezóna"). V tomto okamžiku se muž, který je pod vlivem mužských pohlavních hormonů, stává v jeho chování nepřiměřený a vnímá jakýkoliv živý objekt jako konkurenta. Luk ošetřující ženu nemá zájem na tom, aby někdo jiný ošetřil svého miláčka - no, to je pochopitelné (kdo to chce?). A proto je její agresivita velice velká. Útočí přímo na cestě, bez rozdílu. Bojuje s potenciálním soupeřem s předními kopyty, a pokud je mužem, pak nemá prakticky žádné šance. Úder tohoto obra (od 300 do 650 kg) je velmi silný, a proto setkání s losem během jízdy je velmi nebezpečné. Období rutiny trvá na podzim, září-říjen.

Nejatraktivnější pro ženy jsou muži s největšími rohy. Říkáte: protože takový muž vypadá silněji? Špatně. Žena si myslí, že jestli má tento pes takové velké rohy, znamená to, že dokázal získat tolik jídla pro sebe, aby tak silně konkuroval jiným elkám za toto jídlo, že se mu podařilo růst tak velké rohy pro sebe. Takže její budoucí potomci budou schopni získat hodně jídla, potomci budou zdraví a silní. Pokud srovnáváte s lidmi, ženy budou více upřednostňovat více prosperujícího člověka vůči méně bohaté osobě.

Elk se živí výhradně rostlinnými potravinami, mimochodem, krávy a jeleny. Elk patří k rodině jelenů a odloučení artiodactylů. Elkové jedí větve keřů, stromů, mechů, lišejníků, jedlých hub, různých bylin. Ráda žijí ve smíšených lesích s hustým podrostem, s množstvím malého popela a bříz. Tímto způsobem měsíc konzumuje asi 7 tun krmiva za rok. A v zimě jí méně, ale šetří energii.

Baran Dalla

V roce 1877 při svém expedici na severovýchodním pobřeží Spojených států americký americký zoolog William Hilly Dall (1845-1927) poprvé spatřil a popsal nový druh berana, charakterizovaný neobvykle sněhově bílou srstí. O rok později objevil toto zvíře propagátor divoké zvěře a spisovatel John Muir na dvouhlavé horu Denali na Aljašce.

Po nějaké době obdržel jméno Dalla ram. Také se nazývá beran s tenkými nohami a někdy se považuje za poddruhu ovce s vysokým trnem.

Přírodním stanovištěm ovcí Dalla jsou horské louky v nadmořské výšce 650 až 2500 metrů nad mořem. Mají silně rozvinutou potřebu společenského života. Ženy tvoří skupiny se svým potomstvem a velmi dobře se vztahují k jiným podobným skupinám. Mezi nimi je téměř žádný konflikt při sdílení pastvin a krmení.

Muži také žijí ve skupinách a před zahájením páření se vyhýbejí jakémukoli kontaktu se ženami. Mezi muži existuje přísná hierarchie. Všichni moc patří k největším a nejsilnějším beranům s největšími rohy. Pokud mají rohy stejnou velikost, pak se vyřeší vztah mezi kandidáty na místo vedoucího stane nevyhnutelným. Barvy se pokoušejí k zemi a srazí se s rohy ze vzdálenosti 10-12 metrů.

Vzhledem k silným lebkám jsou zranění velmi vzácné a samotné soutěže mohou trvat několik hodin krátkými přestávkami.

Dallah berry se krmí v létě různými divokými rostlinami a větvemi keřů av zimě jsou spokojeni s mechem a lišejníky extrahovanými pod sněhem.

V severních lesích je zpravidla červený jelen. V pobřežní taigě je červený jelen, v lese Altai - maral, v severní Americe - wapiti. Jelen se živí rostlinnými potravinami. Dieta je pestrá: různé bylinky, houby, bobule. Jezdí borové jehlice, jedle, cedr. Kvůli nedostatku minerálů v těle, jelen je lízat půdu, ve které je spousta soli, ochotně přistupovat k solným půdám, které jsou pro ně připraveny. V zimě jsou zvířata nucena jíst téměř celý den, aby doplnila energii. Ve volné přírodě jelena žije v průměru až 20 let, ve věku 5-6 let dosahuje období puberty. Rohy u mladých mužů se začínají objevovat někde za rok.

Stejně jako všechny artiodactyly je červený jelen široce chován v zajetí. Pro národy dalekého severu je vznešený jelen jediným zdrojem života. Používají se všechny části tohoto zvířete. Jelenské maso je příjemné, neobsahuje parazity kvůli tomu, že jeleň nejí maso a jiná zvířata. Venison je dodávána na ruský trh z autonomní čtvrti Yamal-Nenets. Růst rohů pokračuje v průměru na 12 let, pak rohy stárnou, počet výhonků klesá, rohy oslabují.

Mladé jelení parohy (parohy) mají velký význam v tradiční medicíně. V Altai jsou marali chováni zvlášť pro rohy po mnoho let. Parohy jsou odříznuty od živých jelenů a při řezání rohů začínají krvácet. Vodný alkoholový extrakt maralských parohů se používá jako tonikum, na jehož základě se připravují přípravky.

Sloupce - malý dravec rodu lasiček a trocheů. Sloupy jsou často porovnávány s norky. A není to nic o tom, že jsou velmi blízko evropským norkám v jejich genetických charakteristikách. Jedná se o malé zvíře: jeho velikost je pouze asi 30 cm (od nosu po spodní část ocasu). Stůl má velmi krásný ocas: dlouhý (více než polovina těla) a velmi načechraný, téměř jako kornout. Krmí se hlavně malými hlodavci, žáby a občas loví zajíce a ptáky. Nepřehánějte sloupy a hmyz, žáby, ryby. Loví hlavně v noci nebo za soumraku. Hlavním "soutěžícím" sloupku je hrobka, kterou se sloupec obvykle snaží vyhýbat z vybraných míst.

Obyčejný bobr

Společný bobr, nebo bobřík řeky, je největším hlodavcem starého světa, jeho hmotnost je až 30 kg. Tělo je dřepané, dlouhé více než 1 m, výška 35 cm, ocas až 30 cm, má tvar vesla. Ženy jsou větší než muži. Na ocasu není žádná vlna, ale štětiny a velké šupiny. Paws jsou krátké pět prstů, zadní nohy s membránami. Pazice jsou velké, zkroucené a druhá špička zadní nohy s vidličkou je druh hřebenu, který bobrík hřebčí s kožešinou. On je velmi elegantní.

Tělo bobra je přizpůsobeno pro potápění: oči s průhlednými blikajícími membránami, které se při potápění uzavírají a chrání oči před zraněním. Také těsně uzavřené nosní dírky a uši. Bobr má speciální rýhy na rtech, zavírá ve vodě a nedovolí vodě uprostřed a 2 zuby vylézt. S těmito zuby se může pod vodou hnusit.

Bobři mají tlustou a dlouhou kaštanovou srst, tmavě hnědou barvu s neméně hustým podrostem, který se nezmočí. Labky a ocas jsou černé. Luxusní kožešina a vrstva podkožního tuku udržují teplo i v ledové vodě. Pod vodou může trvat 10-15 minut a během této doby plavat až 700 m.

Bobři žijí v listnatých lesích Evropy a Asie, v hrázích vykopaných na březích malých lesních řek a jezer, které v zimě nezmrazují na dno. Je-li břeh plochý a díra nemůže být vykopána, je z hromady křoviny vybudována kuželovitá chatka, stěny jsou pokryté bahnem nebo hlínou.

Bobři žijí v rodinách nebo sami. Rodiny se skládají ze 2 dospělých a 2 posledními vrhy bobryat. Na konci zimy se spojují a na začátku léta 2-4 se objeví maximálně 6 poloslepých bobrů pokrytých vlnou. Po 2 dnech už novorozené děti plavou a po 20 dnech dostanou potravu. Stávají se sexuálně zralými ve věku 2 let, pak opouštějí díru otce a matky. Bobři žijí 10 - 17 let, a v zajetí - až 35 let.

Usadí se v pobřežních vodách (řeky, jezera, rybníky, bažiny) a vybírá místa bohatá na vegetaci. Šelma je obezřetná, ale příliš aktivní, lze ji nalézt kdykoliv během dne. Ale častěji je to vidět za soumraku.

Hlavním jídlem je vodní a suchozemská vegetace (ostřice, rákos, rákos, přeslička). Může zachytit žábu, malé ryby a smažit. Zvířata jsou vynikající při koupání a potápění, bez vzduchu pod vodou mohou zůstat až 18 minut.

Chvost zvířete hraje roli kormidla, zadní nohy - tlačí ve vodě. Na zemi nejsou tak hbité. Muskrat je zručný stavitel vrtů a poklopů. Chaty se zvedají do výšky ve vodoměru a mají kónický tvar. Jsou postaveny ze stonků vodních rostlin a vstup do "věže" pod vodou.

Burrows kopat ve vysokých březích, až 10 metrů dlouhá, hnízdící komory jsou umístěny nad hladinou vody ve dvou patrech. V komplexních labyrintech jsou sklady, rodinné komory pro odpočinek a spánek a dokonce i latríny. Vstup do chodby je umístěn pod vodou.

Muskrat má mnoho nepřátel, to jsou lišky, kojoti, norky, mývalí, pikové a mnoho dalších. Muskratové jsou zachráněni před dravci potápět se do vody nebo skrývat v díře. V beznadějné situaci, chráněné použitím ostré drápy a zuby. Žijí v rodinné skupině, tj. rodiče a jejich děti. Každá rodina má své vlastní území, které muži žárlivě označují, cizinci odjíždějí.

Potomci samice přinášejí jednou za rok od dvou (jižních stanovišť) až po tři až čtyři (severní stanoviště). Těhotenství trvá asi měsíc, slepí a téměř nahá mláďata se narodí, váha jednoho dítěte je 20 gramů. Nejčastěji v jednom vrhu jsou 7 nebo 8.

Další zástupce jeleňovitých artiodaktátů. Kabarga žije v daleké východní taigě. Upřednostňuje tmavou jehličnatou taigu, s kamennými zuby, výčnělky výstupků. Běží dobře a skáče neuvěřitelně dobře. Je schopen běžet bez zpomalení, aby změnil směr jízdy o 90 °. Chystá se z pronásledovatele, jeleň pižmový, jako zajíc, míchá stopy. Krmí se jehličkami, cedrem, lišejníky, různými bylinkami. Výživa pižma je přísně vegetariánská. Shromažďování krmiv, pižmové jelen může stoupat podél skloněného kmene stromu nebo skok z větve do větve do výšky 3 - 4 m. Existuje mnoho přírodních nepřátel pižma. Na Dálném východě je jeho hlavním nepřítelem Harza, který rodiny loví pižmoň. Často číhají o pižmoň, který krmí rysa, vlkodlaka a liška. Jejich délka života je pouze 4 - 5 let v přírodě a až 10 - 14 let v zajetí.

Na břichu psího mušku se nachází pižma, naplněná hustým, ostrým hnědě hnědým tajemstvím. Jedna žláza dospělého muže obsahuje 10-20 g přírodního pižma, nejdražšího živočišného produktu. Chemické složení pižma je velmi složité: mastné kyseliny, vosky, aromatické a steroidní sloučeniny, estery cholesterolu. Hlavním nosičem pižma je makrocyklický ketonový muscon. Prchavé složky pižma nesou informace o věku a stavu muže a mohou urychlit estru u žen.

Широко используется мускус в восточной медицине и в настоящее время. В Китае он входит в состав более 200 прописей лекарственных средств. Эксперименты, проведённые в Индии, показали, что мускус оказывает общестимулирующее действие на сердце и центральную нервную систему, а также эффективен как антивоспалительное средство. V Evropě není pižmo jako lék zvlášť populární, ale zde se objevuje další použití: v parfémovém průmyslu jako fixační látka pachů.

Je rozdělen na 4 poddruhy. Nejběžnější je časté. Její zástupci milují vlhkost a usazují se u nádrží taigy. V lese se usadí malé dravce. V divočině taigy jsou vzácné střední a drobné poddruhy. Zástupci posledního z nich mají délku pouze 6-7 centimetrů. Toto je minimum mezi hmyzožravými zvířaty v Rusku.

Vzhledem k malé velikosti hmyzožravých zvířata taigy nemůže dělat "pochody" v lese. To komplikuje hledání potravy. Shrew křoviny nemohou bez něj po dobu více než 4 hodiny. Věk zvířete nepřesahuje 2 roky.

Jedna pětina z nich je v plodném věku. Ženské rejdy mohou mírně zpozdit porod při nepříznivých podmínkách. Na zdraví potomstva se neodráží. Batole se narodila zdravě 18. a 28. den od okamžiku početí.

Druhý největší v rodině Kunih. Délka těla zvířete je více než jeden metr. Zvenčí je zvíře něco mezi obřím jezevcem a dlouhosrstým psem. Wolverine kožešina není jen dlouhá, ale ani v zimě nemrzne. Chloupky jsou hladké, ale hrubé na dotek. Zbarvení zvířecí hnědé s lehkými pruhy po stranách a hlavě.

Jméno šelmy je latina, přeložená jako "neukojitelná". Wolverine doslova jí všechno, zaměřuje se na malá zvířata, jako je zajíc. Zástupce rodiny mustelidů uloví v jižním pásu taigy. Ve středu a zvláště v severní vlčce nechodí.

Nevyužité artiodaktyly. Existují dva druhy srnčího jelena v taigských lesích: evropský, který zachycuje oblast taigy jen málo a sibiřský srnec. Habitat závisí především na výšce a době výskytu sněhové pokrývky. Kritická výška sněhové pokrývky pro sibiřské jelena je 50 cm. Sibiřský srnec se vyhýbá oblasti, kde se sněhem takové výšky nachází 230-240 dní v roce. Roe jelena vstupuje do taigy pouze v případě, že má opadavý podrost, ale většinou žije ve smíšených lesích.

Preferuje, jelikož nejvíce krmných míst jsou oblasti lehkého říčního lesa s bohatým křovinným podrostem obklopeným loukami a poli, nebo (v létě) vysokými trávovými loukami pokrytými keřmi. Vyskytuje se v rákosích, v říčních lesech, zarostlých řízkách a popáleninách, v zarostlých roklích a roklích. Ve srovnání se sibiřskými je evropští srnci téměř sedaví a neprovádějí masové sezónní migrace. Krmí rostlinné potraviny bohaté na živiny a vodu. Mladé výhonky (s nízkým obsahem vlákniny) jsou nejvíce preferovány. Suché a silně dřevnaté části rostlin, pevné zrnky a oříšky, rostliny obsahující toxické látky (saponin, alkaloidy, fenoly a glukosidy) obvykle nejsou konzumovány nebo se zdráhají jíst.

Aby se vyrovnal nedostatek minerálních látek, srnčí jelen může navštívit sůl olizovat nebo vypít vodu ze zdrojů bohatých na minerální soli.

Většinou divoká kanec žije v teplých zemích a nachází se dokonce i v subtropických a tropických oblastech. Ale zástupce zvířecího světa taigy může být nazván směle. Divoká prasata je předchůdcem našich domácích prasat, je to silná, silná a velmi agresivní šelma. Setkání s divokým prasetem v taigě může člověku za určitých okolností stát za život. Rostou k nebývalé velikosti, délka těla u některých jedinců je, pokud ne leží, asi 4 metry. Na internetu jsou trofejové fotky lovců s obřími kanci. Ale v průměru kanec váží asi 175-200 kg, délka těla 1,5 - 2 metry.

Divoké prase je všežravé. A můžete si jistě všimnout, že tento přítel miluje jíst. Krmí se hlavně rostlinnými potravinami, ale konzumuje různé malé hlodavce a mrkvu. Kanci preferují oblast bohatou na různé bazény, rybníky. Milují se v těchto kalužích, bláto v bahně (prasata). Docela nepříjemné zvíře, ale běží rychle, dobře plave. Dobře vyvinutý sluch a vůně, vize není tak dobrá. Divoké divočiny jsou opatrní, ale ne zbabělí: podrážděni, zranění nebo ochrana mladých, jsou velmi stateční a nebezpeční kvůli své síle a velkým špičákům. Mohou také navštívit pole brambor, rýže, obiloviny, což způsobuje škodu zemědělství, zejména těm, které roztrhají a šlapávají plodiny. Často kazí a mladé stromy. Velmi zřídka mohou kanci napadat poměrně velká zvířata, nemocní nebo zranění, například jeleni, jeleni, dokonce i jeleni, zabíjejí a jdou.

Létající veverka patří k rodině veverků, podčeledi hlodavců. V lesech Ruska žije obyčejná létající veverka. To patří do rodu ázijských (Eurasian) létající veverky, kombinující dva druhy - obyčejná létající veverka a japonská (malá) létající veverka. Společný létající vidoucí se nazývá "létající veverka". Neobvyklá struktura těla dovoluje zvíře nejen letět z jednoho stromu do druhého, ale také produkovat složité akrobatické pohyby: plánovat, provádět složité manévry a akrobacii ve vzduchu, někdy přistávat na stejném místě, kde se spuštění začalo.

Létající veverka vypadá jako veverka, ale má menší tělo a ocas. Délka zvířete je od 12 do 23 cm, váha je asi 170 g. Na kruhové tupé hlavě jsou krátké uši bez kartáčů a velké vypouklé černé oči. Tlustá hedvábná srst na vrcholu těla je stříbřitě šedá, často s hnědým nádechem, bílá na břiše s žlutou barvou. Hlavní věc, která rozlišuje létající veverka od veverky, je přítomnost kožní membrány umístěné mezi zadní a přední končetinou, která slouží pro plánování během letu. Během skoku, když veverka položí své tlapy na boky, se tato membrána protáhne, její napnutí a poloha předních nohou nastaví směr letu. Chvost se používá k stabilizaci během letu a působí jako brzda při přistání na strom.

Habitus létání veverky jsou smíšené a listnaté lesy, méně často jehličnaté. Jsou to hlavně noční a soumrak. Létající veverky jsou aktivní po celý rok, pouze v mrazivých dnech, kdy sedí v hnízdě, a živí se zásobami, které byly sklizeny. Strávili většinu svého života na stromech, zřídka klesají na zem. Hnízda je postavena v již dokončených dutinách, které byly ponechány nad dudy, čtyřicet a veverky. Někdy se stává, že létající veverky se usadily v ptačích domcích. Hnízda je pokryta mechem, suchou trávou, lišejníky. Létající neagresivní, často v jednom hnízdě, mohou usadit dva jedince. Když jsou vzhůru, hledají jídlo. Krmí se létajícími rostlinnými rostlinnými potravinami - semena, pupeny, výhonky, bobule, houby. Zvláště jako náušnice z březové a olše, které se opatrně skládají do dutiny a vytvářejí zásoby na zimu. Jedenkrát ročně se na ženské objeví 2-4 nahé a slepé mláďata, které mohou 50. dne plánovat a stát se nezávislými. Létající sovy jsou velké sovy, marten, sable. Očekávaná délka života je asi 5 let, v zajetí zvířata žijí dvakrát déle.

Vlk je nejoblíbenějším zvířetem taigy u mnoha lidí. Mnoho lidí ráda vkládá obrazy vlků na své avatary a jednoduše spojuje vlky s něčím krásným, obdařují vlky šlechtou a dokonce i kouzelnou mocí. Ale vlci nejsou ve skutečnosti bílí a načechraný, jak je vidí mnoho lidí. A osamělí vlci jednoduše prakticky neexistují, v taigě jsou velmi vzácní. Vlci jsou sázková zvířata, shromažďují se v hejnech a shromažďují se tolik tisíc let. V balení vlci jednoduše najdou snadnější přežít a dostat jídlo v mrazivém klimatu taigy, spíše než sám. Osamělí vlci, nebo spíše vlčí rodiny, se nacházejí na místech, kde je dostatek jídla, a už se nemusí shromažďovat v balení. Ale nejčastěji žije vlk v balení. A zde není žádná šlechta. Balení je striktně organizovaná totalitní společnost s vlastní hierarchií. Existuje vůdce, kterému všichni ostatní lidé poslouchají, jsou středně velké vlky a vyhnanci - vyvrženci. Takoví vyhnanci nejsou odvezeni, ale jsou jim zacházeno velmi špatně, ale pro vyhnanství je snadnější přežít v balíčku, než jít sám.

Samozřejmě, že vlci jsou velmi vzhlední kvůli krásné vlně, ale v nich není žádná šlechta. Útočí na kořist jenom v balíčku, a proto jediný vlk není nebezpečný. Vlci jsou v zimě nejnebezpečnější, nejčastěji v zimě zaútočí na lidi nebo na hospodářská zvířata ve vesnicích. Černí vlci jsou považováni za nejhorší.

Sibiřský Chipmunk

Chipmunks žijí jak v taigě, tak i v listnatých lesích. Oblíbené pochoutky - cedrové kužele. Chipmunk obývá prázdné pahýly a dutiny, mělké norky pod kořeny stromů. A jakmile je zima, dojde k hibernaci po dobu sedmi měsíců! Na jaře se zvíře dostane do jasného slunce. V tuto chvíli se jeho zásoby hodí! Když se stává docela teplo, žena přináší ze čtyř až šesti žetonů! Rostou velmi rychle a za měsíc opustit dům svých rodičů.

Lynx - typický zástupce kořist zvířat taiga. Velikost je srovnatelná s velkým psem: v kohoutku nepřesahuje 70 cm, průměrná hmotnost je 18-25 kg.

Vzhled se liší dlouhými střapcemi na uších a "vousy", je prostě nemožné je zmást s ostatními. Lynx kožešina je nejhrubší a nejteplejší u všech koček, ale jinak, zvířata taigy musí být přizpůsobeny hořké zimě.

Jako všechny kočky je vynikající lovec. Rysář nikdy neupadne na svou kořist zhora, ale po dlouhou dobu sedí v záloze a čeká na vhodnou chvíli.

S ostrými zesílenými skoky předjíždí oběť a vykopává do krku. Zraněné a rozrušené zvíře může pořádně přetáhnout lovce, ale rysa se nevrátí, protože vědí, že síla jeho kořisti se vyčerpá.

Lynx loví především zajíce a blackcock, jitroce, srnčí jelen, jelen, mladí kanci a elkové jsou také dána jeho dravá pozornost. Stává se, že když je nedostatek jídla, napadá psy a kočky.

Tato velká kočka je zajímavá nejen svým vzhledem, ale také svým chováním. Chronicky netoleruje lišky, které mají tendenci ukrást svou kořist. Trest za tohle je, že rys zabíjí zloděje, ale nejí, ale nechává ostatní, aby se zrodili.

Nejvíce mazaným zvířetem taigy je liška. Ne nadarmo v lidech je dokonce vymezen výraz - "mazaný jako liška". To je pochopitelné: Aby divoká šelma s tak jasnou barvou dostala jídlo, stačí být mazaný a agilní. Líška má dobře vyvinuté ucho, pomocí uší se dozví, že její kořist se schovává někde poblíž. V zimě se liška dobře slyší myši, které se proplétají pod sněhem. Nejmenší šustění a vibrace zachycují její vynikající lokalizační uši. Pod mnogosantimetrovym vrstvou sněhu liška sleduje svou kořist, ponoří se do ní a chytne hnízdo. Líška proto preferuje usazovat se více na otevřených místech, pláních, roklích než na lese. Jak v zimě, tak v létě je mnohem jednodušší, aby si liška dostala jídlo na volném prostranství než v hustých lesích. Líšky jsou obyčejně sedavé, nikoho nepřecházejí. Proč jít někam, jestli je všude dost myší!

Líška je monogamní zvíře a upřednostňuje se usadit se v nory. A díra nebo se vykopá, nebo používá někoho jiného. Před spaním si pečlivě zkontroluje vše kolem, pak leží a naslouchá různým šelestům. Vzhledem k tomu, že hlavní krmnou základnou líšňů jsou hlodavci, liška hraje důležitou roli při regulaci počtu hlodavců. Hlodavci jsou nebezpeční, když jedí obilí. Ale někdy počet samotných lišek roste do velkých velikostí. Pak se lišky začnou přicházet do okolních vesnic, měst. Rozhýbejte se v koši, vydejte se na pozemky. Rádi se blíží k místům parkování turistů.

Grouse - pták rodu tetřev, podčeleď tetříva, rodina bažantovitého druhu kamzíka. Rozšířený druh, který žije téměř všude v lese a oblasti tajga Eurasie, od západní Evropy po Koreu. Hazelní tetřev je nejmenším zástupcem hlízy. Hmotnost i největších jedinců zřídka přesahuje 500 gramů. V lese je obtížné zaměnit se s jinými ptáky tetřev, od kterých se liší nejen svou malou velikostí, ale také svou poměrně rozpoznatelnou barvou. Přes pestré, "pockmarked" peří (z čehož pták dostal své ruské jméno), už z krátké vzdálenosti hlína vypadá monotónně, šedo-načervenalý. Sexuální dimorfismus v tetřívě je mnohem méně výrazný než u jiných tetřevů - je velmi obtížné rozlišit muže od ženy v přírodě. Kromě toho, na rozdíl od jiných tetřívek, ještejka je monogamní pták.

Životní styl třešně byl zcela studován. Je to obyčejný pták, který neprovádí migraci na dlouhé vzdálenosti. Hazelnatka hořká, stejně jako všichni tetřevci, je většinou býložravá, i když v létě krmivo pro zvířata zaujímá významné místo ve stravě, zatímco kuřata se živí hlavně hmyzem. V zimě musí být hlíznatá tetřívka spokojená s hrubými a nízkoletými rostlinnými potravinami. Za přítomnosti sněhové pokrývky se zimní hřebíček v zimě prochází ve sněhu a tráví v ní noci a nejchladnější hodiny. Poskytuje také ochranu proti dravcům, z nichž hnědé hořčice trpí značně jak v zimě, tak v létě.

Navzdory poklesu světových hospodářských zvířat a periodickému poklesu počtu jednotlivých populací je ještěrka hvězdnatá stále početná a je nad hranicí vyhubení. Většina světového obyvatelstva tetřev, který má až 40 milionů ptáků, padá na Rusko. Nejčastěji se rozlišují 11 poddruhů lískových slepic, které se poněkud liší od jmenovitých.

Badger je zvíře jižní tajze, není v severních lesích. Dodržuje suché oblasti, ale v blízkosti vodních toků, nížin, kde je bohatší jídlo. Jezevčík žije v hlubokých zahradách, které kopají podél svahů písečných kopců, lesních roklí a trámů. Zvířata z generace na generaci se drží svých oblíbených míst. Jak vyplývá ze speciálních geochronologických studií, některé z jezevčích měst jsou staré několik tisíc let. Jednotlivci používají jednoduché nory, s jednou vstupní a hnízdní komorou. Staré badmintrové osady představují složitou víceúrovňovou podzemní stavbu s několika vstupními a větracími otvory (až 40-50) a dlouhými (5 až 10 m) tunely vedoucími na 2 až 3 velké, pokryté suchými lůžky, hnízdními komorami umístěnými v hloubce 5 m .

Aktivity Badgeru probíhají v noci. Je všežravý, ale upřednostňuje rostlinné pokrmy. Badger není agresivní vůči dravcům a lidem, preferuje, aby se vrátil a skryl se v díře nebo na jiném místě, ale pokud se rozhněvá, zasáhne nos a kousne pachatele a pak uteče. Krmí se hlodavci, žáby, ještěrky, ptáci a jejich vejce, hmyz a jejich larvy, měkkýši, žížaly, houby, plody, ořechy a tráva. Během lovu musí badatel jít kolem velkých ploch, procházet padlými stromy, odtrhat kůru stromů a pahýlů při hledání červů a hmyzu. Avšak jedí pouze 0,5 kg jídla denně a jen pádem jí hodně a živí tuky, což mu slouží jako zdroj výživy během zimního spánku.

Korn je zástupcem velké rodiny mustelidů. Jedná se o agilní a hbitý dravce, který je schopný v honbě s kořistí snadno překonat různé překážky, vyšplhat na horní baldachýn lesa a vylézt stromy stromů. Zvířecí kýta patří k cenným kožešinovým zvířatům a má krásnou ušlechtilou kožešinu od tmavého kaštanu až po hnědožlutou..

Stavba kuny přímo ovlivňuje jeho zvyky: toto zvíře se může pohybovat jen plíživě nebo spasticky (v době běhu). Ohebné tělo z kalení funguje jako pružná pružina, což je důvod, proč utečené zvíře na chvíli bliká na pažích jehličnatých stromů. Kornet upřednostňuje udržení středních a horních lesních vrstev. Chytrně stoupá po stromech, šklebí se dokonce i na vzpřímených kufrech, což může dělat s ostrými drápy.

Korn je převážně denní, loví na zemi a většinu času stráví ve stromech. Dřevěná skříň se usazuje v dutinách stromů vysokých až 16 metrů nebo přímo v koruně. Korn se nejen vyvaruje člověku, ale lžuje od něj. Vedou sedavý život, aniž by změnil oblíbené stanoviště, a to i při nedostatku jídla. Občas se však může bloudit po bílkovinách, které pravidelně provádějí masovou migraci na dlouhé vzdálenosti.

Celý jeho způsob života byl spojen s lesem. To se nachází v mnoha lesích, kde rostou různé stromy, ale nejvíce preferuje smrky, borové lesy a jehličnaté plantáže blízko nich. V severních oblastech - to je smrk-jedle, v jižní - smrk-širokolisté, na Kavkazu - jedle-bukové lesy.

Altai Mole

Oblast Altai molu zaujímá obrovskou oblast západní a centrální Sibiře. Jeho západní hranice vede od Semipalatinsku k Barnaulu v Novosibirsku, kde se ostře otáčí na západ a prochází pravděpodobně severně od Barabinsku.

Sibiřský krtek je poměrně dlouhý a načechraný. Barva srsti se značně liší od světlešedé šedé až po černou s čokoládově hnědými nebo hnědými odstíny různého sytosti. Pro neopotřebovanou srst se vyznačuje výrazným hedvábným leskem. Ventrální strana je obvykle více nebo méně nudná. На горле и груди часто развит слабый желтовато – охристый оттенок. Как и у других кротов изредка встречаются полные или частичные альбиносы и хромисты.

По наружным признакам в общих чертах похож на европейского крота, отличаясь, однако, значительно более крупным ростом, толстой, несколько укороченной мордой и более коротким хвостом. Глаза видимы снаружи и снабжены подвижными веками. Череп крупный, кондило-базальная длина его 37.1 – 41.0 мм. Vypadá poněkud úhlově, výrazně prodloužená, rozšířená v nosní části a zploštělá v oblasti mozkové krabice.

Sable je obratné a silné zvíře s cennou kožešinou, zástupcem mustelidské rodiny. Tento dravec je typickým obyvatelstvem hory a obyčejnou taigou. Vedou ustálený životní styl ve vybrané oblasti, v případě nebezpečí se mohou přesunout na další území. Nejbližším příbuzným sobyl je borůvka.

Stabilní barva kůže je měnitelná a závisí na ročním období. V zimě je srst trochu lehčí, v létě - několik odstínů tmavší. Barva se liší od světle hnědé až po téměř černé, na hrudi zvířat je malá jasně žlutá skvrna. Hnědá barva se na nohách sobylů stává temnějším. V zimě se vlna kryje podložkami tlapky a dokonce i drápy šelmy. Kožešina zvířete je měkká, hustá a hustá, a proto má zvláštní hodnotu.

Typickými stanovišti sable jsou euroasijská taiga. Tato zvířata jsou distribuována z Uralských hor a pobřeží Tichého oceánu. Hlavní část území, kde žijí sableny, patří do Ruska. Také zvířata se vzácnou kožešinou se nacházejí na severu Číny a Mongolska, na japonském ostrově Hokkaido, v Severní Koreji.

Azyloví dravci zajistí ve štěrbinách skal a dutin padlých starých stromů, používají prázdné prostory pod kořeny. Uvnitř jsou jejich plátky obloženy suchými listy nebo trávou, toaleta je umístěna odděleně od hlavní hnízdní komory, ale dostatečně blízko k otvoru.

Sables jsou agilní a velmi silní dravci pro svou velikost. Jsou pozemské, nejvíce aktivní večer a ráno, ale mohou kdykoli lovit. Vzhledem k tomu, že sablony jsou aktivní většinou v noci, spí během dne. Zvířata se vzácnou kožešinou upřednostňují pohyb po zemi, ve vodě nebo na stromech jdou jen v případě nebezpečí.

Při hledání jídla za den, šašek běží asi 3-4 kilometry. V zimě se tato vzdálenost může zvětšit až na 10 kilometrů, když je zvíře nuceno vést polokomunikační životní styl při hledání jídla. V chudých letech, dokonce i v létě, jsou sablony nuceny běžet od 10 do 20 kilometrů, aby našly vhodné jídlo.

Plešatý orel

Podle zákona platného ve Spojených státech je každému, kdo má alespoň jedno pero nebo jakoukoli část těla plešatého orla, účtována velká pokuta. Tento zákon se však nevztahuje na indiány, kteří používají perle orlů jako dekorace.

Hlavním jídlem orla bělohlavého jsou ryby a kraby. Navíc často loví vodní ptactvo.

Olej bělohlavý obvykle sedí u vody ve vysoké poloze, například na vysokém stromu nebo skále a hledí na kořist. Všiml si, že pták snadno letí dolů, chytí ryby ostrými drápy a vrátí se na pobřeží, kde klidně dokončuje jídlo.

Pokud plešatý orel má mláďata, nese kořist k hnízdě. Často je boj s rybami tak zoufalý, že na chvíli je orlica zcela pod vodou. K udržení síly je pták často spokojen s mrtvými rybami. Kromě toho plešatý orol bere kořist od jiných, menších ptáků. To je důvod, proč Benjamin Franklin promluvil proti tomuto ptákovi, že je kandidátem na symbolický obraz Spojených států amerických, neboť orlice žije nečestně - často nedostává jídlo vlastní prací, ale odnese to od jiných, slabších ptáků. Překvapivě se zdá, že Amerika více než padne svému symbolu!

Ve století XVIII, kdy se orlovec běloch stal symbolem Spojených států, bylo okolo 75 tisíc těchto ptáků. Ale koncem roku 1940 bylo tak málo z nich, že byl přijat zákon na ochranu tohoto orla. Následující faktory vedly k katastrofickému poklesu počtu plešatých orlů: znečištění vody, ničení orlů farmáři a lovci, protože pták často napadal hospodářská zvířata, používání pesticidů DDT, které se hromadí v těle ptáků a vede k jejich nízké hustotě.

Orlan obvykle žije na pobřeží, v mokřadech, podél řek a jezer, kde můžete ryby, což je jeho hlavní jídlo. Většina orlů se nachází v borových lesech Floridy a v četných zátokách v této oblasti. Místo, kde se setká mnoho orlů, je Aljaška. Během roku se osamocenci objevují také v mnoha částech Severní Ameriky. Obvykle jsou to mladí ptáci, kteří překonávají tisíce kilometrů při hledání jídla.

Černý datel

Žlutý nebo černý datel je jedním z největších představitelů dudáků. Černý datel žije po celé Evropě kromě extrémního jihu. V Asii je distribuována na Kavkaze, na Sibiři, Kamčatce, Sachalin, Korejský poloostrov a Severní Japonsko. Pro stanoviště vybírají vysoké listnaté, borové, smrkové a cedrové lesy, které se často vyskytují v popálení.

Gelna se týká velkých ptáků, jejich délka těla dosahuje 50 cm, váha je asi 300 gramů. Křídla jsou zaoblená, hlava má velký tenký krk. Černý datel má masivní zobák dlaňovitého tvaru, dlouhý asi 55-65 mm, barva zobáku je nažloutle šedá. Vták má uhelnou barvu peří, záda s odrazem. Muž má na hlavě červené víčko peří, které se nacházejí na čele, na zadní straně hlavy a na korunu, a to je to, co ho odlišuje od úplně černé ženy.

Základem stravy je žádoucí hmyz a jeho larvy. Upřednostňuje jíst dřevorubce, kůrovce, zlaté rybky. Také jí mravence, housenky a larvy koní. Během dne černý datel dává 300 až 650 larv mlíčí. Během zimního období také jedí semena jehličnanů, avšak v malých množstvích.

Černý datel dává osamělý životní styl, s výjimkou páření, který začíná začátkem března. Muži přitahují pozornost žen, hlasitě klepe na stromy a křičují. Výkřik klanu zní jako gutturální "frut-frut-frut", je slyšet na velké vzdálenosti. Někdy ptáci vydávají mírně náročný výkřik - "keee".

Po páření se ptáci usadí v odlehlých oblastech lesa a vybuchají dutinu, aby postavili hnízdo. Často žádoucí usadit se ve stejném hnízdě několik let za sebou. Ale pokud je hnízdo obsazeno jinými ptáky (černé dlabákové dutiny jsou často obývány sovemi, cluntuha) nebo je v lese spousta volných stromů, pak pár vyfouká novou dutinu.

Bílé jeleny

Jelen bílý je zařazen do rodu amerického jelena z rodiny jelenů. Formuje druh, který žije v severní, střední a jižní Americe. Největší počet zvířat je soustředěn v jižní Kanadě, ve Spojených státech a Mexiku. V Jižní Americe žijí zástupci tohoto druhu pouze v severní části kontinentu. Habitát je nejrozmanitější: les, stepi, polopusty a bažiny. Toto kopytá všude se přizpůsobuje místním podmínkám. V polovině minulého století byli zástupci druhu přivedeni do Skandinávie, kde se rychle přizpůsobili. Celkově v dnešním světě je z těchto nenáročných zvířat zhruba 14 milionů.

Velikost se liší a závisí na stanovišti. Severní, větší zvířata. Zástupci druhů žijících v Kanadě a na severu Spojených států vážili od 60 do 130 kg. U jednotlivých samců hmotnost dosahuje 155 kg. Ženy nejsou těžší než 90 kg. Jižně od jelena se zmenšuje. Jejich hmotnost se pohybuje od 35 do 50 kg. Průměrná hmotnost samců, bez ohledu na region, je 68 kg, u žen je tato hodnota 45 kg. Výška v kohoutku se pohybuje od 55 do 120 cm. Délka těla je 95-220 cm. Jeho délka je 10-37 cm.

Kůže na jaře a v létě červenohnědé. Na podzim a zimu šedo-hnědé. V horní části těla je srst o něco tmavší než ve spodní části těla. Hřbet je nahoře hnědý a na spodní straně je bílá. Když zvíře běží, zvedá ocas nahoru. V době nebezpečí je to pro kongenery signál. Jen muži mají rohy. Oni je propadnou na konci páření. Na tomto místě začínají růst nové formace. Na každém z rohů jsou procesy.

Představitelé tohoto druhu jsou obezřetní. To není překvapující, jelikož člověk neustále střílel s těmito zvířaty a počátkem 20. století snížil populaci na minimum. Pak se pomalu zvětšila, ale nedosáhla těch desítek milionů. Během jízdy může jelen dosahovat rychlosti 75 km / h. Délka seskoků v extrémní situaci je 10 metrů a jejich výška dosahuje 2,7 metru.

Potraviny jelena bílého jsou různorodé. Zvířata jíst listy, trávu, pupeny, bobule, žaludy, zrno, ovoce. Vlastnosti žaludku umožňují jíst houby a jedovaté břečťany. Dieta závisí výhradně od ročních období. V některých případech mohou tyto artiodactyly jíst myši, kuřata a ptáky.

Virginský sova

Velký dravý pták patřící k sovové rodině a obyčejný na území Severní a Jižní Ameriky se nazývá sovice ve Virginii. Poprvé byl tento druh objeven a popsán na území Virginie, a proto obdržel odpovídající název. Habitat pokrývá prakticky celou severní Ameriku až k severním oblastem.

Tito ptáci také žijí ve střední Americe, na severu Jižní Ameriky, v Argentině, Bolívii a Peru. Neexistují v Amazonii a na jihu Jižní Ameriky. Habitat je nejrozmanitější. Jedná se o listnaté, jehličnaté, smíšené, tropické lesy, pampy, prérie, pouště, horské oblasti, bažiny, subarktická tundra. Tam jsou v nadmořské výšce 3,3 tisíce metrů nad mořem. Mimo hnízdní doby je upřednostňován otevřený terén av období páření je zalesněn. Tento druh je rozdělen do 10 poddruhů.

V rodině jsou zástupci druhu druhu mají nižší hmotnost a velikost pouze polární sova. Tělo je barelové, hlava velká, křídla široká. Oči jsou velké a jen o něco menší než oči člověka. Jsou dobře přizpůsobeny pro noční lov a poskytují binokulární zorné pole. Barva rohovky je oranžově žlutá.

Délka těla je 43-65 cm, rozpětí křídel je 91-153 cm, zatímco ženy jsou větší než muži, v průměru o 15%. Průměrná hmotnost samic činí 1,6 kg a u mužů je odpovídající hodnota 1,2 kg. Délka ocasu dosahuje 17-25 cm. Nohy a drápy jsou velké a silné. Průměrná délka nohou je 20 cm. Otvory jsou skryté peřím, zatímco levé pero je mírně větší než pravé.

Weasel - velmi agresivní a krvežíznivé zvířeschopný dělat odvážné loupeže v soukromých domácnostech obyvatelstva. Nicméně nejzajímavější je, že toto zvíře je lasička. Pokud je místo, kde je příroda "obdařena" s takovými vlastnostmi, velmi malé a hezké stvoření - délka jeho těla dosahuje průměrné délky pouze 16-18 centimetrů.

Weasel má pružné, hubené, dlouhé, tenké tělo. a je nejmenším zástupcem řádu dravců. Venku je lasička velmi podobná ermine, připomínající mu jak strukturu těla, tak barvu srsti. Rozdíly mezi nimi jsou v menší velikosti lasice a v monochromatice jeho mírně kratšího ocasu než v hermelí (délka až 9 cm bez tmavého střapce). Na jeho základně jsou speciální žlázy, které tajemství tajemství mají nechutný ostrý zápach.

Kožešinové koťátko ladí krátce a těsně. Její barva závisí na sezónnosti. V zimě má lasička bílou barvu av létě nahnědlé hnědé na vnější straně tlapky, v ocasu, na bocích, na zádech a na vrcholu hlavy - pouze vnitřní strana tlapky, břicha, hrudníku, lemu na horním rtu a hrdla jsou stále bílé. Pokud jde o kvalitu hustoty kožešiny, lasicová srst je vždy stejná - v létě, v zimě, s jediným rozdílem, že v teplé sezóně jsou vlasy mírně kratší a tenčí než zimní. V některých jižních stanovištích zvíře vůbec nezmění barvu, zůstává převážně hnědé.

Weasel skvěle stoupá, běží a dokonce i plave - takže je agilní a agilní zvíře. To, co odlišuje její zvyky, je odvaha, krvepřítomnost v útoku a odvahu, takže se často může zachytit v noci v lidském obydlí, kde vstoupí do ekonomiky nejužšími otvory a trhliny. Weasel je aktivní v různých dnech, ale obvykle jde lov v noci nebo za soumraku.

Tradičně vede pozemský životní styl. Přesune skoky. Tím, že obchází území, preferuje, aby se držel keřů a dalších přírodních nebo umělých obalů. Nezabezpečený prostor se snaží vyhnout. Za jeden den je lasička schopná překonat jeden nebo dva kilometry. V zimě se pohybuje ve sněhových dutinách.

Vzhledem k jejich malému postavení, lasice často umírají, když jsou rozdrceny většími zvířaty, ale často mají čas hnusit své protivníky hrdlo. V době bojů se lasičtí muži vydávají velmi hlasitě křik.

Desman je molehaped savec. Patří do třídy hmyzožravých. V minulosti - předmět aktivního lovu. V současné době je zvíře uvedeno v červené knize Ruska a je chráněno. Podrobnější popis muskratů zvířat je uveden níže.

Muskrat je poměrně vzácný druh, který je v Rusku endemický. Dříve se v Evropě často setkala až do britských ostrovů. Moderní přírodní stanoviště desmanu je omezeno na povodí Volhy, Dnepra, Uralu a Donu. To se stále vyskytuje na Ukrajině, Kazachstánu, Bělorusku a Litvě.

Vzhled zvířecího muskratu zaujme svou singularitou. Jedná se o poměrně velká šelma s tělem o délce 18-22 cm, délka ocasu je stejná a váží se až 520 g. Hřbet muskratu je pokryt vrstvou nadržených váhy a podél vrcholu jsou také tvrdé chlupy, které tvoří kýl. Chvost na samotné základně je jako přitěžující (tam má nejmenší průměr). Při samotném zachycení (první třetina délky ocasu) je zhrubnutí ve tvaru hrušky. Tam jsou pižmové, vonné žlázy, olejovitá kapalina, která prochází četnými otvory - jsou umístěny na spodní straně tohoto zahuštění. Chvost pro zesílení je výrazně stlačena ze strany. Nosní otvory desmanu jsou uzavřeny speciálním ventilem v nosní dutině. Zvíře má velmi dlouhé vibrace a na těle rostou citlivé chloupky. Desman má spíše krátké končetiny, 5 prsty, zatímco zadní nohy jsou širší a větší než přední část chodidla. Prsty na drápy jsou kombinovány plaveckými membránami. Dlahy jsou dlouhé, dobře vyvinuté a lehce zakřivené. Podél okrajů tlapky je okraj tuhých vlasů, který zvyšuje plavecký povrch každé tlapky. Kožešina muškrtu je sametová, hustá, velmi trvanlivá. Kožešinové chlupy u desmans nejsou uspořádány jako ostatní zvířata: rozšiřují se směrem vzhůru a skočí směrem ke kořenu. Zadní barva je šedavě nebo tmavě hnědá, břicho je stříbřitě šedá nebo stříbřitě bílá.

Ermine je malé zvíře v rodině rodiny lasic. Externě to vypadá jako marten: stejné podlouhlé tělo, krátké nohy a dlouhý krk. Navíc, ermine má malé zaoblené uši, typické pro všechna zvířata patřící do Kunimu. Vzhled zvířete je klamavě roztomilý, ale ve skutečnosti je ermin je spíše nebezpečný, odvážný a krvežíznivý dravce. Když zvíře nemá žádnou jinou cestu, může také napadnout člověka. Jeho kůže je možná nejcennější ze všech kožešinových zvířat. Pro kůži vyrábíme hermelín. V přírodě existuje asi 26 poddruhů ermine, které se liší typem srsti a velikostí zvířete.

Ermine je malé zvíře, podobné laskám v struktuře těla a hlavy. Tělo je tenké a dlouhé a pružné, protože zvíře vede mobilní životní styl a loví hlodavce. Lýtka jsou krátká, takže se zdá, že ermine je dřep. Mají dlouhé, ostré, houževnaté drápy, které mu pomáhají procházet stromy, ale nejsou dostatečně silní k tomu, aby vykopali nory. Také na tlapkách zvířete jsou propojené membrány, které překonávají zimu mechem, čímž se zvětšuje oblast nohou a zvíře se stává snazší procházet se sněhem. Hlava je trojúhelníková s špičatou čenicí, uši jsou kulaté jako všechny ostatní slávky, nos a oči jsou černé. Hermin má velmi ostré zuby, protože jeho hlavním jídlem jsou hlodavci.

Toto malé zvíře je velmi chytré a mobilní. Pohybuje se rychle a trochu rozrušený. Při lovu v teplejších měsících může ermine chodit až patnáct kilometrů za den a v zimě až tři kilometry. Na sněhové pokrývce se zvíře pohybuje až o půl metru dlouhý, zatímco jeho běhání má zadní nohy. Když ho napadnou jiní dravci, radši sedí na stromech, dokud následuje pronásledovatel.

Nepřátelé hermelínů jsou také: červená a šedá liška, marten, sable, ilka, americký jezevčík a také draví ptáci. Existují případy, kdy je ermine zachycena domácími kočkami. Mnoho zvířat umírá na infekci nematodou, parazitickou chorobou, tolerovanou smrtky.

Common Viper

Tento had má délku 35-50 cm. Společná zmije může mít jinou barvu, ale pro všechny vipery je charakteristický rys: tmavý cikcak na zádech, od zadní části hlavy až po konec ocasu, který je na každé straně doprovázen podélnou řadou tmavých skvrn. Můžeme předpokládat, že hlavní barva zmije je stříbřitá, ale toto je libovolné, protože jsou světle šedé, žluté, zelené a hnědé. Břicho zmije je tmavě šedá nebo dokonce černá. Konec ocasu je vždy světlejší, často citronový.

Viper má velké, zaoblené oči. Někteří říkají, že odrážejí nějaký druh mazanosti a agrese. Цвет радужной оболочки обыкновенно яркий огненно-красный, у темных самок – светлый красновато-бурый.

В месте обитания у гадюки нет каких-то особых пристрастий, она может встречаться то тут, то там: в лесах и в пустынях, на горах, лугах, полях, болотах и даже в степях. Главное, чтобы было достаточно пищи и света, а к остальному она не предъявляет особых требований. Особенно много гадюк встречается в болотистых местах. Zde žijí někdy v děsivých číslech.

Navzdory skutečnosti, že viperové milují světlo a teplo, nelze tvrdit, že tento had vede denní život, naopak, jsou pomalé ve dne, milují na slunce a jak se setmí soumrak, zmijí se aktivní a plazí se k lovu. Dokonce i její oči jsou přizpůsobeny k vidění ve tmě: žák může růst a zmenšit, což je v plazech vzácné.

Potraviny pro zipy se skládají hlavně z teplokrevných zvířat, zejména z myší, které had přednost má k jinému jídlu. Z pozorování vědců vyplývá, že chytí myši nejen na zemi, ale i pod zemí. Chicks, zvláště ptáci, kteří hnízdí na zemi, často padnou kořistí k viperu. Může honit dospělé ptáky. Jedí žáby a ještěrky jen jako poslední možnost.

Lesy Ruska

  • Najděte na mapě přírodních oblastí zónou taigy, oblasti smíšených a opadavých lesů. Co jim o tom můžete říct na mapě? Naučte se zobrazovat oblasti lesa na mapě.

Jižně od tundrové zóny se stává teplejší. Je zde spousta dešťů. Kvůli dostatečnému množství tepla a vlhkosti stromy zde mohou růst. Zóna tundry postupně nahrazuje lesní tundra a lesní tundra - lesy.

Naše země je často nazývána velkou silou v lese. Lesy skutečně zaujímají více než polovinu území Ruska.

Půdy v lesních zónách jsou bohatší na živiny než v tundry, flóra a fauna jsou mnohem rozmanitější.

Vyberte, zda chcete v jedné skupině pracovat.

  1. Seznamte se s učebnicí o povaze taigy. Zvažte rostliny herbarium taiga. Určete jejich jména pomocí učebnice a určujícího atlasu. Přemýšlejte o tom, jaké znamení vám pomohou naučit se tyto rostliny v přírodě.
  2. Seznamte se s učebnicí s povahou smíšených a opadavých lesů. Zvažte rostliny herbáře této lesní zóny. Určete jejich jména pomocí učebnice a určujícího atlasu. Přemýšlejte o tom, jaké znamení vám pomohou naučit se tyto rostliny v přírodě.
  3. Pomocí kresby učebnice se seznámíte s divokou přírodou taigy. Najděte v textu učebnice informace o některých zvířatech. Co jsou zvláště zajímavé? Na obrázku a textu učebnice nám řekněte o ekologických vazbách v taigě. Udělat model potravinového řetězce, charakteristický pro taigu.

Výsledky práce doručte do třídy.

Různé stromy vyžadují různé množství tepla: jeden méně, druhý více. Jehličnany - smrk (1), borovice (2), modřín (3), jedle (4), borovice cedrové (5) - jsou méně náročné na teplo. Dobře rostou v severní části lesní zóny. Tyto stromy tvoří jehličnaté lesy - taiga.

Léto v taigě je mnohem teplejší než na tundře, ale zima je velmi chladná. Tam je také permafrost zde. Je pravda, že v létě se povrch země roztřásá do větší hloubky než v tundře. To je velmi důležité pro stromy s jejich mocnými kořeny.

Seznamte se s některými zvířaty taigy.

Kedrovka patří k nejzajímavějším ptákům taiga. Pro zimu si sama uchovává na různých odlehlých místech piniové oříšky - semena cedrové borovice. Nenašla některé z těchto ořechů později. A vydávají výhonky na nových místech. Tak loutkář pomáhá cedr borovice množit a usadit se.

Chipmunk vypadá jako veverka, ale téměř polovina její velikosti. Rozlišovací schopnost chipmunku je pět tmavých pruhů podél zad. Toto zvíře šikovně stoupá po stromech a žije v mělké díře pod padlým kufrem nebo pod paží. Chipmunk se krmí hlavně borovicovými oříšky a jinými semeny. Ve své díře dělá velké zásoby jídla, které jí na jaře po hibernaci.

Létající veverka je příbuzná veverky, o něco menší. Na rozdíl od veverky se létající veverka nejenže může skákačně skočit z větve do větve, ale i letět, přesněji plánovat na značnou vzdálenost - až 40 - 50 metrů! Úloha křídel jejích hraček pokrytých kožešinovými záhyby mezi přední a zadní nohy.

1. Louskáček. 2. Falcon-merlin. 3. Létající veverka. 4. Veverka. 5. Vznešený jelen. 6. Sable. 7. Elk. 8. Medvěd hnědý. 9. Chipmunk. 10. Lynx. 11. Bílý zajíc. 12. Hazel. 13. Třepačka dřeva. 14. Volej.

Sable je dravce. Jeho hlavní kořistí jsou hlodavci. Sable preferuje žít v temné, hluché taigě, kde rostou smrk, jedle a cedrová borovice. Jakmile byly spousty částic, ale kvůli krásné, drahé kůži byly téměř úplně zničeny. Vytvoření rezerv přispělo k zachrání této nádherné šelmy.

Smíšené a opadavé lesy

Jižně od taigy je zima mnohem mírnější. Permafrost zde není. Tyto podmínky jsou pro listnaté stromy příznivější. Proto se smíšené lesy nacházejí jižně od taigy. Tady, jak je to, jehličnaté a opadavé stromy.

Na jih rozšířené listnaté lesy. Jsou tvořeny termofilními stromy se širokými, velkými listy. Mezi tyto stromy patří dub (1), javor (2), lipa (3), popel (4), jalovec (5). Tato plemena se nazývají širokolisté, na rozdíl od těch malých listnatých, které zahrnují bříza, aspen.

Bude diskutovat

Porovnejte povahu tundry a lesních zón.

Zkontrolujte se

  1. Zobrazit oblasti lesa na mapě.
  2. Jaké přírodní podmínky lesních zón jsou příznivé pro růst stromů?
  3. Řezné rysy taigy, smíšených a opadavých lesů.
  4. Uveďte příklady tajigových zvířat.
  5. Jaké jsou environmentální vazby v taigě?

Úkoly pro domácí úkoly

  1. Nakreslete, jak si představujete taigu, smíšený a listnatý les.
  2. Pomocí internetu připravte zprávu o jedné z rostlin nebo zvířat, která je na obrázku znázorněna.

V další lekci

Učíme se o roli lesů v přírodě a lidském životě, o otázkách životního prostředí ao ochraně přírody v lesních oblastech. Naučíme se správně chovat v lese.

Nezapomeňte, co již víte o roli lesa v lidském životě. Jaká pravidla chování musí být dodržována, aby nedošlo k poškození lesa?

Taiga Rostliny a zvířata

Přírodní zóna taigy se nachází na severu Eurasie a Severní Ameriky. Na severoamerickém kontinentu se táhlo ze západu na východ o více než 5 tisíc.

km, a v Eurasii, pocházející ze Skandinávského poloostrova, rozšířil se na břehy Tichého oceánu. Eurasijská taiga je největší souvislou lesní zónou na Zemi.

Zabývá se více než 60% území Ruské federace. Taiga obsahuje obrovské zásoby dřeva a dodává velkému množství kyslíku do atmosféry.

Na severu taiga hladce proniká do lesní tundry, postupně se dají lemované taigy do lehkých lesů a potom oddělují skupiny stromů. Nejvzdálenější taiga lesy se dostávají do lesní tundry podél říčních údolí, které jsou nejvíce chráněny před silnými severními větry.

Na jihu taiga postupně přechází i do jehličnatých listnatých a listnatých lesů. Po mnoho staletí lidé zasahovali do těchto krajin v přírodní krajině, takže teď jsou komplexní přírodně-antropogenní komplex.

Taiga téměř úplně pokrývá území Ruska. Přidal: Joonasl

V Evropě, taiga lesy obsadit téměř celý skandinávský poloostrov a Finsko. V Rusku začne jižní hranice taigy asi na šířku Petrohradu, táhne se k vodám Volhy, severně od Moskvy k Uralům, pak do Novosibirsku a poté do Khabarovsku a Nakhodky na Dálném východě, kde jsou nahrazeny smíšenými lesy. Všichni západní a východní Sibiři, většina z Dálného východu, pohoří Ural, Altai, Sayans, Baikal, Sikhote-Alin, Velký Khingan jsou pokryty lesními taigami.

Podnebí oblasti tajga v mírné klimatické zóně se liší od moře západně od Eurasie až po ostře kontinentální na východě.

Na západě, relativně teplé léto +10 ° C) a mírné zimě (-10 ° C), srážky klesají více než se mohou odpařit. V podmínkách nadměrné vlhkosti se produkty rozkladu organických a minerálních látek přenášejí do "nižších vrstev půdy, čímž vzniká vyčištěný podzolický horizont, podél kterého se převažující půdy z oblasti tajga nazývají podzolické. Permafrost přispívá ke stagnaci vlhkosti, takže rozsáhlé oblasti v této přírodní zóně, zejména na severu evropského Ruska a na západní Sibiři, jsou obsazeny jezery, bažinami a bažinatými lehkými lesy.

Smrk a borovice dominují v tmavých jehličnatých lesích, které rostou na podzolích a půdě zmrazené-taigy a zpravidla neexistuje podrost. Za podsaditými korunami vládne soumrak, v nižších vrstvách rostou mechy, lišejníky, houby, husté kapradiny a bobule - borůvky, borůvky, borůvky. Na severozápadě evropské části Ruska převládají borové lesy a na západním svahu Uralů, který se vyznačuje velkými mraky, dostatečným deštěm a silným sněhem, smrk-jedle a smrk-jedle-cedrové lesy.

Na východním svahu Uralů je vlhkost menší než na západě, a proto je složení lesní vegetace odlišné: dominují lehké jehličnaté lesy - převážně borovice, někdy s modřínem a cedrem (sibiřská borovice).

Lehké jehličnaté lesy jsou charakteristické pro asijskou část taigy.

V sibiřské taigě letní teploty v kontinentálním klimatu vzrostou na +20 ° C av zimě na severovýchodní Sibiři mohou klesnout na -50 ° C.

Na území západní sibiřské nížiny rostou v severní části zejména smradlavé a smrkové lesy, v centrální části borovice, v jižní části smrek, cedr a jedle. Lehké jehličnaté lesy jsou méně náročné na půdní a klimatické podmínky a mohou růst i na neúrodných půdách.

Koruny těchto lesů nejsou uzavřeny a skrze ně sluneční paprsky volně pronikají do nižší vrstvy. Křovinná vrstva světlé jehličnaté taigy se skládá z jarní, trpasličí březové a vrbové, bobule.

Ve střední a severovýchodní Sibiři dominuje v podmínkách drsného klimatu a permafrostu modřínová taiga. Jehličnaté lesy severní Ameriky rostou v mírném kontinentálním podnebí s chladnými léty a nadměrnou vlhkostí.

Druhové složení rostlin je zde bohatější než v evropské a asijské taigě. Po celá staletí trpěla téměř celá oblast tajga negativním dopadem lidské činnosti: zemědělství s lomením a spalováním, lov, srážení snů v záplavových oblastech řek, selektivní těžba dřeva, znečištění ovzduší apod.

Pouze ve vzdálených oblastech Sibiře dnes najdete rohy panenské přírody. Rovnováha mezi přírodními procesy a tradičními ekonomickými aktivitami, která se rozvíjí již tisíce let, je v dnešní době zničena a taiga je podobná, přírodní komplex postupně mizí.

Lesní vegetace vytváří zóny taigy a smíšené lesy. Na úsvitu lidstva byla plocha lesů Země 7,5 miliard hektarů. V současné době se plocha lesů na světě odhaduje na 3,26 miliardy.

ha, z toho v oblasti lesů SNŠ je 738 milionů hektarů. Jehličnaté lesy zaujímají zhruba 77% plochy lesů, jejich dřevní zdroje se rovnají 86% dřevařských rezerv SNR. V rámci SNS zaujímají taiga a smíšené lesy 32,4% území země.

Rozloha pozemků lesního fondu SNŠ činí 1 238 milionů hektarů nebo 55% území země.

V lesních zónách ze západu na východ se výrazně liší provinční rozdíly v vegetačním krytí nejen díky moderním klimatickým podmínkám, ale také celému procesu přírodního historického vývoje povahy SNS.

Mechanické složení půdy, stupeň projevu podzolického procesu a povaha zvlhčování ovlivňují rozložení vegetace v každé zóně, vytvářejí určité podmínky prostředí pro jednotlivé rostliny a fytocenózy.

Například borovice, která je méně náročná na živiny, roste na půdách s lehkým mechanickým složením, různými stupni podzolizace, bez ohledu na klimatické podmínky nejen lesů, ale i přilehlých oblastí.

Lesní vegetace byla výrazně změněna lidskou činností, zejména ve smíšených lesních oblastech.

Pro taigu a smíšené lesy jsou typické tři druhy přírodní vegetace: les, louka a bažina.

Ve východoevropské části taigy jsou charakterizovány: evropský a sibiřský smrk, borovice, sibiřská jedle na severovýchodě, sukceský modřín, sibiřská cedrová borovice (sibiřský cedr).

Na Sibiři jsou hlavním lesním druhem smrkové, borové, sibiřské a dahurijské larvy, jedle a cedrové borovice.

Sibiřský smrk ve východoevropské taigě je široce rozšířený, od polostrova Kola, evropský smrk dosahuje na východě do oblasti Kazaň, na jihu - na severní hranici chernozem, sibiřská jedľa dosahuje na západě horní Sukhony.

Sibiřský modřín převládá v západní Sibiři, v evropské části - Sukachevský modřín, dosáhne jižního konce zálivu Onega břehu moře a východního břehu bílého jezera, odkud hranice jeho rozdělení jde do horního toku řeky Kerzhents a středního toku Vetluga.

Na Sibiři východně od Yenisei, v oblastech permafrost, roste dahurianský modřín, jehož kořenový systém je umístěn horizontálně nad permafrost.

Sibiřská cedrová borovice na ruské pláni přichází mírně na západ od střední Pechory. Dále jeho hranice jde prudce na jih a nedosahuje Sverdlovska. V západní Sibiři je cedrová borovice charakteristická pro urman nebo černou taigu.

Ve střední a východní Sibiři je cedr dostupný na velkých plochách, vstupuje do pánve Aldan a do východní Transbaikaly. Nejobvyklejším druhem stromů pro tyto oblasti je však Dahurian modřín.

Trpasličí forma cedrového nebo cedrového elfinu je rozšířená obvykle v subalpském pásu hor, začínajícím od západu centrální Sibiře a včetně sovětských ostrovů v mořích Tichého oceánu.

Na Dálném východě jsou prvky okhotské flóry zastoupeny v taigě: smrk Ayan, velmi starodávný druh poměrně blízko jedné z jedle Balkánského poloostrova, bílé jedle a kamenné břízy.

Ty nejsou vysoké v horách.

V taigě se vyskytují také malé druhy: bříza, osika a šedá olše. Lesy maloplodných stromů mají obvykle druhotný původ, zabírají řízky nebo spalují jehličnaté lesy. V řadě lokalit evropské části SNS tvoří tyto skály dočasné malé lesy, které nejsou cenné.

Jelikož jsou více světlovlasí než smrk a jedle, bez lidského zásahu většinou vzdali své polohy jehličnanům.

Široce listové druhy stromů ve složení taigy jsou téměř zcela chybějící, pouze v evropské části vstupují do pásma střední a jižní taigy, ovšem zde nejsou listy širokolisté základní složky rostlinných sdružení.

Nejvíce na sever je javor. Maple Arial dosáhne severního pobřeží jezera Ladoga, projde do jezera Onega, prolévá kolem Bílého jezera z východu a

Jaká zvířata žijí v taigě

Kirillov. Severní hranice jezera leží na severu jezera Onega, běží podél středního kursu severní dviny, lehce na jih od soutoku Vychegdy a severně od řeky Kama. V západní Sibiřské nížině se nachází křovinovitá forma, která se nachází v oblasti Tobolsku.

Místo lipového lesa - "lípa ostrov" - je na západních svazích Kuznetsk Alatau.

Severní hranice Dubaproodu z Vyborgu do Leningradu, poněkud jižně od Bílého jezera, na Vologdu, jižně od Kirov a na Uralu, do Sverdlovské zeměpisné šířky.

Nejčastějšími v CIS tajě jsou listnaté lesy, smrkové lesy a borové lesy.

Smrk je plemeno odolné vůči stínům, vytváří úzké výsadby s chudým trávnatým povrchem na úrodnějších hliněných a středně vlhkých půdních typech.

S mělkým kořenovým systémem se smrk může usadit v oblastech s permafrost, ale netoleruje bažinaté půdy a v takových případech ustupuje borovice. Prudce kontinentální klima pro smrk je nepříznivá, takže na jihu je mnohem méně obyčejná než borovice, která v údolích řeky vstupuje do stepní zóny. Ve složení východoevropských smřekových lesů jsou keře a bylinné rostliny (komplexní smrkové lesy), družice listnatých druhů stromů.

Existuje důvod se domnívat, že moderní období je pro smrt příznivější než pro dub a jiné druhy širokolisté. Silná podzolizace půdy vede ke zmizení dubu a některých dalších listnatých druhů stromů, které jsou nahrazeny smrkem. Jedle jsou poměrně blízké smrku, pokud jde o podmínky prostředí, ale je mnohem méně časté.

Borovice je světlo milující plemeno, málo náročné na půdu a na množství vlhkosti.

Rostou na písčitém podzolizovaném písku, na sphagnum bažinách, na žulových nebo vápenných horninách. Na místě smrkového lesa se často nachází borovice s březovým osivem. Za baldachýnem začíná obnovovat smrek, který následně předstihuje hvězdy milující světlo a přemístí je.

Modřín je plemeno s jehlami vyvrhnutými na zimu, velmi rozšířené na Sibiři a na Dálném východě, rostoucí na špatně odvodněné půdě (Yakutia), extrémně odolné proti chladu, zejména dahurijský modřín.

Pro vysokou kvalitu dřeva se modřín sibiřských obyvatel nazývá "Sibiřský dub".

Půdní podmínky na mnoha místech v Taigě jsou pro zemědělství poměrně příznivé. Překážky, jako je nadměrná vlhkost a závažnost klimatu, jsou z velké části vyloučeny pod vlivem obyvatelstva a kultury. Ввиду этого во многих таежных районах были открыты работы по образованию переселенческих участков, которые давали очень удовлетворительные в общем результаты.

Животный мир тайги значительно богаче животного мира лесотундры и тундры.

Таежный лес круглый год обеспечивает животных разнообразными кормами: травами, кустарничками, листьями и ветвями деревьев, почками и семенами древесных пород, хвоей, ягодами, грибами. V lese, která má vlastní speciální mikroklima, zvířata trpí méně náhlými změnami počasí, zejména silnými větry. Lesní koruna, dutiny stromů, mrtvý půdní kryt slouží jako dobrá ochrana proti predátorům a jsou vhodné pro uspořádání hnízd.

Typickými zvířaty taigy od savců jsou lýk, medvěd hnědý, rys, létající veverka, sable, chipmunk, kolono, bílý zajíc, z myších hlodavců jsou velmi běžné červenohnědé volle.

V močálech a lišejských lesech, i když ne často, sobí, v minulosti spíše obyčejný obyvatel taigy.

Na jihu oblasti jsou známy jeleny a zajíce.

Počet ptáků v oblasti je poměrně rozmanitý. Nejobvyklejšími jsou dřevokaz, lesní hřebíček, Zhelna nebo černý datel, trojkřídlý ​​datel, velký drobný dudlík, drobný pestrý datel, kuksha, louskáček nebo ořech, křížovka, sova modravá, sova sova. To svědčí o nárůstu taigy ptáků, když se pohybují ze západu na východ. Typické ptáky taiga v evropské taigě jsou 23-26 druhů, na západě Sibiře - 30-33, východně od Yenisei - 57-79.

Plazi se vyskytují - obyčejný viper, viviparous ještěrka, obyčejný již existuje, existuje několik druhů obojživelníků. Svět hmyzu se vyznačuje výjimečnou rozmanitostí a bohatstvím.

Postačuje pouze říci, že pouze fauna Diptera v lesních krajinách SSSR má nejméně 7000-8000 druhů. V taigě se značně zvyšují rezervy zoomasu, které jsou na severu 100-150 kg / ha od 160 do 300 kg / ha na jihu. Hlavním úkolem je napadení žížaly, podíl vertebratem na celkových rezervách zoomasu je nevýznamný - v průměru 2,24 kg / ha.

Jehličnatý les taigy a zvířata, která ho obývají, jsou v obtížném vztahu.

Závislost zvířecího světa na lese je zcela zřejmá. Současně samotný les je pod silným a všestranným vlivem zvířat.

Veverka, aby se nakrmila, za jeden den sklíčá asi 30 smrekových kužely nebo až 130 smradů nebo až 200-300 borovice, přičemž použije všechna semena, která obsahují. Odhaduje se například, že ve smrkových porostech oblasti Arkhangelsku se v půdě osetou pouze 38% semen, zbytek semen je zničen veverkou, ďatly a křížovými listy.

Obrovské škody na zásobách borovicových oříšků způsobují louskáč, veverka, chipmunk, dívka. Kedrovka, která pořádá řadu skladů z cedrových ořechů - od několika set do několika tisíc na hektar, aktivně přispívá k osídlení cedru. Až 5 kg vybraných piniových oříšků bylo nalezeno v chuchvalcích.

V zimě se tetřevil každý měsíc asi 6 kg suchých borovicových nebo cedrových jehliček, čímž značně potlačuje mnoho stromů, zatímco líska třešňových trpčí noci z tvrdého dřeva.

Droutí se připravují nejen na dutiny, ale i na "kroužky", aby vypili mýdlo, takže kůra některých stromů, zejména břízy, připomíná síto. Borovicový podrost, osika, horský popel, vrba velmi trpí losem. Kůra a výhonky z osiky, vrby a mnoha dalších druhů stromů na jaře se ukáží být zajíci zajícovým bílým zajícem. Voles, kteří vedou aktivní, zasněžený způsob života v zimě, v místech, kde se obrátí, úplně konzumují borůvky, borůvky, mechy a lišejníky.

Taková místa v létě připomínají miniaturní výbuchy. "Je zřejmé, že zimní aktivita volů a lemmings je hlavní příčinou extrémního nerovnoměrného rozložení krytu křovin, který je tak charakteristický pro severní taigu.

V létě mnoho zvířat ochotně jíst hodně hub ... V sobě se ta soba hledají houby a lahodně jíst, a podle některých informací dokonce i speciální migrace. "

Nebezpeční škůdci jehličnatých lesů - mnoho hmyzu.

Sibiřská cedrová bource morušového způsobuje sušení cedru na stovkách tisíc hektarů. Rovněž škody na modřínu na Sibiři způsobují modřínové můry. Jehličnaté lesy na ruské pláni jsou zvláště postiženy bource morušového a mořského motýla.

Metody chemické a biologické kontroly lesních škůdců jsou široce používány v lesnické praxi.

Zvířata postihují více než jednu vegetaci. V některých případech se pod jejich vlivem vytvářejí speciální krajinné komplexy. Vynikajícím příkladem zoogenních lesních traktů je šelma solonetz.

Podle pozorování E.N. Matyushkininy v Sikhote-Alinských horách každá taková solná sůl denně navštěvuje 30-50 losů a jelenů. Trávní kryt na solonetzu je zcela vyřazen, nejsou stromy nebo jen málo z nich.

Ve středu traktu se nacházejí jámy a jeskyně ve tvaru prohlubní, kde se solontsut. Podél okrajů - z cest zvířat - rozmazané půdy, eroze drážky, padlé stromy.

Mezi lesem, kde se soustřeďuje dipterany, dravci, úchylky, jsou zde puby a dokonce louky - t.

e. komplexní krajinný komplex, oživený živočišnou činností.

Dalším příkladem je zaznamenávání bobr, vývoj v místech, kde se bobři usadili. Jedná se o oblasti silně zalesněných lužních lesů s náhodně rozptýlenými a nahromaděnými na vrcholech stromů stromů s množstvím větví a hoblin. Na severu taigy, kde se obtížně a pomalu objevuje obnova lesa, zejména břízy, taková těžba dřeva, dokonce opuštěná, si zachovává své vlastnosti již více než deset let.

Zdroj informací: Milkov F.N.

Přírodní zóny SSSR / F.N. Milkov. - M .: Thought, 1977. - 296 p.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org