Zvířata

Puma (cougar nebo horský lev)

Pin
Send
Share
Send
Send


Puma je dravé kočkovité zvíře. Skilý a agilní lovec, jeden z nejjasnějších a nejmodernějších představitelů velkých koček. V tomto článku můžete vidět popis a fotografii puma, naučit se mnoho nových a zajímavých věcí o životě této krásné divoké kočky.

Jak vypadá cougar a co se říká?

Puma vypadá jako silná kočka, má velmi pružné tělo s dlouhým svalnatým ocasem. Paws jsou přizpůsobeny pro lezení stromů. Puma má krátký a silný kabát.

Dospělí kupři většinou mají načervenalou barvu, spodní část těla je lehčí než horní. Ústí kočky s černými znaky a tmavými ušima.

Délka těla puma je 100-180 cm, délka ocasu 60-75 cm, výška kohoutku 60-90 cm, hmotnost puma může dosáhnout 100 kg. Je pozoruhodné, že muži jsou mnohem větší než ženy. Průměrná hmotnost samic se pohybuje od 30 do 50 kg a u mužů 60-80 kg.

Tato divoká kočka má jiná jména. Puma se také nazývá horský lev a cougar.

Kde žije cougar?

Puma - zahraniční zástupce velkých divokých koček. Cougar žije v severní a jižní Americe, obývá poměrně velký prostor - od Yukon (Kanada) k Patagonii (Jižní Amerika).

Puma žije v horských oblastech a nemá strach z velkých výšin. Rovněž preferuje stanoviště v jehličnatých a tropických lesích, nachází se na bažinách a pláních.

Pumasy jsou téměř univerzální, snadno se pohybují podél horských svahů a skal, dokonale lezou stromy a mohou dobře plavat ve vodě. Zvířecí cougar se dokáže přizpůsobit životu v jakékoliv lokalitě.

Dospělí kupáři často vybírají život sám, výjimkou jsou matky s koťaty a páry z páření. Ve volné přírodě žije kočka puma až 20 let.

Jak se honí cougar?

Cougar je zkušený lovec a vynikající dravce. Má velmi ostrý zrak, takže cougar loví za soumraku a tma. V některých případech jděte na lov a den. Tato dravá kočka má svou vlastní loveckou taktiku, je to skvělý stratég.

Divoký zvířecí cougar se kříží z kořene, takže necítí jeho vůni. Puma útok nastává tím, že skáče na záda oběti, po kterém horský lev zlomí kořist krk nebo chytne jeho zuby u krku a začne se udusit.

Pumas jsou velmi chytří a mazaní, skrývají polovičné maso tím, že usínají s listy. Hladí, vrátí se do skryté kořisti. Nedokončené těla poskytují jídlo ostatním okolním zvířatům.

Puma loví především na jelena, losu, guanaku. Nicméně, dravý cougar se živí jinými zvířaty, včetně pumy a hospodářských zvířat. Za jeden rok jedna kočka-puma jedla z 800-1300 kg masa, což je asi 48 kopytovitých zvířat.

Americký horský lev má třicet zubů, které jsou dostatečně silné a přizpůsobené k roztržení tkáně a zlomení kostí. Claws používá k zachycení a držení kořisti.

Cougars může provést skoky až 6 metrů dlouhé a až 2,5 metru vysoký, běh na krátkou vzdálenost rychlostí až 60 km / h. Americký horský lev má k dispozici velmi rozsáhlou loveckou oblast. U pema žen se pohybuje od 26 do 350 km2 a u mužů se pohybuje od 140 do 760 km².

Cubs puma: vzhled a vývoj

Puma - zvíře je poměrně tiché. Vydává hlasité výkřiky pouze v době manželství, která poprvé přichází ve věku dvou až tří let. Doba těhotenství puma je tři měsíce. V průměru puma porodí 2-3 mláďata, vážící 250-450 g a délku těla 25-30 cm.

Koťata Puma se liší od dospělých především v barvě. Cougar mláďata mají hnědožlutý odstín s černými skvrnami, které se mění ve věku jednoho.

Puma mláďata otevírají oči 2 týdny po narození, jejich první zuby vybuchnou současně. Zpočátku, cougar koťata mají výraznou modrou barvu očí, která se postupně mění za šest měsíců. Skvrny na vlně začínají klesat o 9 měsíců a postupně zmizí o 2 roky.

Koťata Puma začnou jíst dospělé potraviny ve věku 6 týdnů, ale mléko je stále součástí stravy. Puma mláďata zůstávají s matkou po dobu až dvou let, během které mají čas se naučit všechny potřebné dovednosti pro přežití a lov, pro další nezávislé bydlení.

Pak mladý cougar chodí hledat své vlastní lovecké plochy, ale může zůstat ve skupinkách se svými bratry a sestrami několik měsíců poté, co opustil matku.

Největší kočka Ameriky nemá žádné přirozené nepřátele. Jen málo by se odvážilo bojovat s majestátním a rychlíkem. Pouze příležitostně mohou někteří velcí dravci napadat mladé a nepozorné kupáře.

Pokud se vám tento článek líbil a chcete si přečíst o divokých zvířatech, přihlaste se k aktualizaci našeho webu, abyste byli první, kdo obdrží pouze ty nejnovější a nejzajímavější články o různých zvířatech naší planety.

Cougar Popis

Puma concolor - toto je jméno latinského druhu, kde druhá část se převádí jako "monochromní", a toto tvrzení je pravdivé, pokud zvážíme barvu, pokud jde o absenci vzoru. Na druhou stranu šelma nevypadá úplně monochromně: horní část kontrastuje s lehkým břichem a na obličeji je zřetelná bílá zóna brady a úst.

Vzhled

Dospělý samec je o třetinu větší než žena a váží 60-80 kg s délkou 1-1,8 metru.. Jednotlivé kopie získají 100-105 kg. Puma je 0,6-0,9 m vysoká a svalnatý, rovnoměrně pýřitý ocas je 0,6-0,75 m. Cougar má podlouhlé a pružné tělo, korunované proporcionální hlavou se zaoblenými ušima. Puma má velmi pozorný vzhled a krásné, černě lemované oči. Barva duhovky se liší od lískových a světle šedých až zelených.

Zadní široká tlapka (se čtyřmi prsty) jsou masivnější než přední, každá z nich má 5 prstů. Prsty jsou vyzbrojeny zakřivenými a ostrými drápy, které se zatahují, stejně jako všechny kočky. Pro zachycení a držení oběti, stejně jako pro lezení na kmenech, jsou zapotřebí vytahovací drápy. Srst lva je krátký, hrubý, ale silný, připomínající zbarvení jeho hlavní kořist - jelena. U dospělých je spodní strana těla mnohem lehčí než horní část těla.

To je zajímavé! Převažující odstíny jsou červené, šedohnědé, písečné a žlutavě hnědé. Bílé znaky jsou viditelné na krku, hrudníku a břicho.

Minulé mláďata jsou různě zbarvená: jejich hustá kůže je posetá tmavými, téměř černými skvrnami, na předních a zadních končetinách jsou pruhy a kroužky na ocase. Barva pumy ovlivňuje také klima. Ti, kteří žijí v tropických oblastech, dávají ryžinu a ti, kteří jsou na severu, často vykazují šedé tóny.

Puma poddruh

Až do roku 1999 biologové pracovali se starou klasifikací kungarů na základě jejich morfologických vlastností a rozlišovali téměř 30 poddruhů. Moderní klasifikace (založená na genetických studiích) zjednodušila výpočet, snížila celkovou rozmanitost kukarů celkem na 6 poddruhů patřičných ke stejnému počtu fylogeografických skupin.

Jednoduše řečeno, dravci se liší jak ve svém genomu, tak ve vztahu k určitému území:

  • Puma concolor costaricensis - střední Amerika,
  • Puma concolor couguar - Severní Amerika,
  • Puma concolor cabrerae - centrální část Jižní Ameriky,
  • Puma concolor capricornensis - východní část Jižní Ameriky,
  • Puma concolor puma - jižní část Jižní Ameriky,
  • Puma concolor concolor je severní část Jižní Ameriky.

To je zajímavé! Puma concolor coryi, Florida cougar žijící v lese / močálech jižní Floridy, je uznáván jako nejvzácnější poddruh.

Největší koncentrace byla zaznamenána v Big Cypress National Preserve (USA). V roce 2011 žilo zde více než 160 jedinců, což je důvod, proč byl poddruh uveden na červeném seznamu IUCN se stavem "kriticky ohrožený" (v kritickém stavu). Podle biologů je osoba, která vyprázdnila bažiny a lovila kvůli sportovnímu zájmu, vinit za zmizení Florida puma. Inbreeding přispělo k zániku, když se blízce příbuzná zvířata spojila (kvůli malé populaci).

Způsob života, charakter

Pumas jsou principiální singlové, kteří se sblíží pouze v období páření a pak ne více než týden. Samice s koťaty také drží spolu. Dospělí muži nejsou přátelé: toto je charakteristické pouze pro mladé kukly, které se nedávno oddělily od mateřského lemu. Přítomnost hry ovlivňuje hustotu obyvatelstva: jeden cougar může spravovat 85 km2 a více než tucet dravců v poloviční velikosti.

Zdá se, že lovecký pozemek ženského pohlaví trvá od 26 do 350 km² a přilehne k mužskému pozemku. Sektor, kde jsou mužské lovy rozsáhlé (140-760 km ²) a nikdy se neprotíná s konkurenčním územím. Označení hranic se provádí pomocí moči / výkalů a škrábanců na stromech. Puma změní umístění v rámci webu v závislosti na čase roku. Horské lvi jsou dokonale přizpůsobeny životu na nerovném terénu: jsou to vynikající jumpery (nejlepší ze všech koček) jak v délce, tak ve výšce.

  • dlouhý skok - 7,5 m,
  • vysoký skok - 4,5 m,
  • skok z výšky - 18 m (ze střechy pětipatrového domu).

To je zajímavé! Cougar zrychluje na 50 km / h, ale rychle vydechne, ale snadno překonává horské svahy, velké lezení po skalách a stromech. Pumasy, kteří utekli na psy na jihozápadních pouštích Spojených států, dokonce vyšplhali na obří kaktusy. Zvířata také dobře plavou, ale tento sport nevykazuje velký zájem.

Puma loví za soumraku, dává přednost tomu, aby oběť srazila s jedním silným skokem, a odpoledne dravce spí v dnu, pod sluncem nebo se olizuje jako všechny kočky. Po dlouhou dobu se objevily příběhy o chladné duši, publikoval puma, ale všechno se ukázalo jako fikce. Nejsilnější výkřiky spadají na období rutiny a zbytek doby se šelma omezuje na vrčení, rušivý, syčivý, šňupavý a obvyklý kočkovitý "moč".

Druhy koček

Rozlehlost geografických oblastí, kde žije kupgar, by dala příležitost k tomu, aby byl přiřazen k nejběžnějším typům koček. Ale navzdory vnější podobnosti se zástupci této rodiny je puma rozdělena na samostatný rod. A v tomto rodu byl zahrnut jediný druh s velkým počtem poddruhů.

Dlouhý ocas, vyvažující skok, silné tělo, silné tlapky a malá hlava, učinily cougu jedinečným představitelem samostatného rodu, jednoho z nejběžnějších na světě. Obyvatelé severní a jižní Ameriky, od Patagonie po Skalisté hory, se mohou setkat s majestátními zvířaty v lese, na pláních, v horských oblastech, na bažinách a dokonce i v tropické džungli. Jediná věc, která nemá rád cougar - otevřené prostory.

Dospělé zvíře dosahuje délky až 2 m. Hmotnost zvířete může dosáhnout známky 106-110 kg. Chvost má délku 0,8 m. Hlava zvířete je malá. Taková mocná kočka má velmi silné nohy. Její ústa obvykle má bílý konec.

Barva a stanoviště

Severní Amerika a její klima daly puma stříbrný lesk kožešiny. V jižních pampách získala kůra zvířete převládající zlatožlutý odstín. Florida cougar, pojmenovaný pro jeho primární lokalitu, je menší než zbytek poddruhu, ale také červený, s šedivým pískem. Z místa, kde žije kupgar, závisí na jeho charakteristické barvě.

Jednoduché a přesné jména

Florida cougar je na pokraji vyhynutí a je uveden v červené knize. Byla doba, kdy na celé planetě zůstávalo zhruba 20 jedinců. Wisconsin puma byl zničen americkými lovci v roce 1925. Dnes, některé poddruhy krásných výtvorů přírodní rovnováhy na pokraji úplného vyhynutí, důvodem pro toto je muž, který střílí horský lev, ničit přirozené stanoviště jeho stanoviště.

Převládání zeměpisných zeměpisných šířek, kde se můžete setkat se zástupci určitého druhu, vedlo k tomu, že zvíře dostalo na mnoha místech poetické a nepřesné názvy. Pouze některé poddruhy obdržely název biotopu. Vždy si pamatujte, že cougar je zvíře. Kde sídlí tato lesní krása, závisí na druhu. Zbývající jména jí byla dána v různých oblastech, když lidé obdivovali nebo vyděsili její síla, krása, tajemství a vynikající lovecké schopnosti.

Jména jsou poetická a nepřesná

Příležitost setkat se s hrozivým dravcem na nočním lovu nebo v odpoledních hodinách, na mírném slunci, vzbudila úžas, iluzi, adoraci. Například Apalačské hory, kde bydlí puma, sloužily jako jméno svého horského lva na těchto místech a ve zbytku Ameriky, zejména na západě, kde bylo toto zvíře považováno za symbol obrovských rozlehlostí, bylo nazýváno jinak:

  • horský ďábel
  • královská kočka
  • červený tygr
  • stříbrný lev
  • mexický lev
  • jelena kočka

Biologové tvoří asi 30 poddruhů červeného tygra, ale všichni žijí v severní a jižní Americe, takže kupa je stále láskyplně nazývána největší kočkou v Americe. Muž pokračuje v postupném snižování rozsahu míst, kde žije cougar. Severní Amerika Severní Ameriky pokřtila Puma Puma, zapůjčila si jméno majestátního zvířete z češtiny Quechua a prakticky zde zničily téměř dva poddruhy.

Dva kontinentní stanoviště

Krásná a majestátní, schopná přitahovat tělo zvířete sklízeného z lovu a vážící více než lovec, se kupa liší podle poddruhů v závislosti na místě, kde žije. Odpověď na otázku, jaký druh zvířecí puma, kde žije (na kterém kontinentě), naznačuje dvě možnosti a dva kontinenty - Severní a Jižní Ameriku. Jeho poddruh se liší v amerických stanovištích:

  • Puma concolor browni - v Mexiku.
  • Puma concolor costaricensis - od Panamy po Nikaraguu.
  • Puma concolor kaibabensis - v Utahu, Nevadě a severní Arizoně.
  • Puma concolor osgoodi - v Bolívii, v Andách.
  • Puma concolor soderstromi, - v Ekvádoru a tak dále.

O existenci některých poddruhů, většinou latinskoamerických, známých nesmyslně málo. Jsou popsány podle svědectví očitých svědků, chudých a málo rozmazaných fotografií a několika vydělaných kůžích. Někdy se může přírodovědec identifikovat trofejí, ale tam, kde zvíře žije a jak se kůže těží, není známo.

Podobné, ale ne tak

Vonkajší podoba horského leva je vidět s různými kočkovitými druhy a někdy je dokonce možné získat hybridu cougar a leoparda, nebo se s ní stane s ocelotou a jaguárou. Ale toto je umělé překročení, které se nestane ve volné přírodě, kde je jaguár jedním z hlavních nepřátel červeného tygra a ten je nucen vyhnout se stanovištím jaguára. Panter je podobný svým vlastním způsobem s cougu. Ale pokud se podíváte pozorně, pak mnohem více puma jako domácí kočka.

Malá slepá koťata

Americký lev porodí 2 až 6 koťat a jako skutečná kočka jsou malí, slepí a zcela bezmocní. A ačkoli již za 9 měsíců mohou lovit samy o sobě, samice se o ně stará téměř dva roky. To vše se děje na druhé polokouli a v jiném zvířecím světě a v různých podmínkách, ale ve vzhledu malé pumy připomínají jak ocelot, tak i jaguár a panter, protože se rodí nerozvážně. Pouze vyrůstají, získají charakteristickou barvu svého druhu a skvrny zmizí. Toto je domorodý obyvatel Ameriky a je pojmenován v jazyce domorodých obyvatel Ameriky - puma. Kde bydlí v Rusku? V Rusku jednoduše neexistuje. Je to jen v zoo.

Dokonce i v zoologické zahradě puma ukrývá své mláďata před zvědavými očima a vezme je na procházku až ve věku jednoho měsíce.

Potraviny a stanoviště

Hrdý, obrovský, nádherný, skutečný královský kocour - v případě potřeby může jíst i hlemýždi a hmyz. Trochu jako srnci, drobní ptáci, kojoti, anteatery a dokonce i hadi nejsou hlavním jídlem, ale lehkým a vydatným snackem.

Aboriginové upřímně věřili, že puma žije pouze tam, kde se nacházejí jeleny, ale v některých stanovištích se živí armádilí. Na lovu je její oblíbená metoda záchranný útok a královská kočka v skoku vypadá obzvláště skvěle.

Puma je dravec. Loví různá zvířata, od vrabců a myší po jelena, býky a opice. Obvykle se zvíře rozhodne lovit noční dobu. Odpoledne, stejně jako všichni představitelé kočky, ráda se málo na slunci. Těhotenství takové kočky trvá 3 měsíce. Životnost Puma je 18-20 let.

Deštrukční činnost lidí ve vztahu k divoké zvěři vedla k tomu, že velkolepé zvíře, zástupce určitého druhu, je na některých místech ohroženo úplným vyhynutím. A je obzvláště horké, aby si to uvědomil, pamatoval si na jeho mysl, krásu, milost a originalitu.

Distribuce a poddruhy

V dávných dobách byl biotop puma považován za velmi rozsáhlý mezi všemi savci ve Spojených státech amerických. A dokonce i dnes, pokud jde o šířku distribuce, je tato půvabná kočka srovnatelná (od kočky) až po lesní kočku, lynxový klus a hezký leopard. Nyní v Americe a Kanadě se puma zachovala především v horských oblastech na západě země. Na východě byla puma úplně vyhlazena. Výjimkou je jen velmi malá populace vzácného poddruhu Puma concolor coryi, který žije na Floridě.

Podle svědectví očitých svědků se dnes cougar často nachází v kanadském Quebecu a ve Vermontu (USA).

Florida puma

To je nejvzácnější puma. Zvířata, jejichž počet v roce 2011 v přírodě činil pouze 160 jedinců, žije v bažinách a lesích jižní Floridy. Jeho rychlé zmizení je důsledkem odvodnění bažin, otravy, sportovního lovu.

Florida cougar má poměrně malou velikost. Barva srsti - červená, tmavá. В результате инбридинга пума приобрела загнутый кончик хвоста. В настоящее время американские ученые собираются скрестить флоридских пум с представителями других подвидов, чтобы создать устойчивую саморегулирующуюся популяцию.

Черная пума

В природе существуют белые пумы, а также темно-коричневые особи, которые встречаются в Америке. Черная пума – животное, скорее, мифическое. Ученые утверждают, что черной пумы и пумы-меланиста в природе не существует.

Dříve se objevily zprávy o objevu puma-melanistů, leukistů, albínů. Zprávy o černém cougu pocházely z Jižní a Střední Ameriky. Černý cougar zabitý v Kostarice v roce 1959 se ukázal být tmavě hnědý a ne černý.

Bylo hlášeno, že černá puma byla v Kentucky fixována, ale později se ukázalo, že tato kočka má světlejší stín břicha. To znamená, že zvíře mělo tmavě hnědou barvu.

V Idaho, na podzim roku 2007, byla puma zastřelena černou čenicou, hrdlem a hrudníkem. Za jejím uchem měla černá skvrna, kterou vědci věděli jako fenomén částečného melanismu. Pro oficiální potvrzení této skutečnosti je nutná puma se známými rodiči, která je držena v zajetí. Proto se dnes údaje o existenci černého kukaru ještě nepotvrdily.

Externí funkce

Puma je zvíře, jehož popis lze nalézt ve všech publikacích věnovaných životu dravců. Nejen odborníci, ale i obyčejní milovníci zvířat se zajímají o zvyky těchto hezkých mužů.

Jeden z největších kočičích dravců, který žije v USA dnes, je kupar. Zvíře ve velikosti je nižší než jaguár. Tato kočička má délku těla až 180 cm a délku ocasu 75 cm. Výška v kohoutku dosahuje 76 cm. Hmotnost dospělého muže je asi 105 kg. Ženy jsou o 30% menší než muži.

Puma - zvíře s pružným a prodlouženým tělem, nízkými tlapkami a malou hlavou. Zadní nohy jsou mnohem masivní než přední. Chvost je svalnatá, dlouhá, pýřitá rovnoměrně.

Lýce jsou široké a končí ostrými zákrutami. Oválné prsty.

Srst a barva

Puma (fotka zvířete je vidět ve všech příručkách o dravcích) má hustou, krátkou a hrubou srst. Pumas jsou jediné kočky v Americe jedné barvy.

Dospělí zvířata mají šedohnědou nebo hnědožlutou srst. V tomto případě je spodní strana těla mnohem lehčí než horní část těla. Pumas jsou podobné barvě s jejich hlavní kořistí, jelen. Na krku, hrudníku a břicho jsou lehké hoří, na obličeji - černé skvrny. Uši jsou tmavé, ocas končí černou skvrnou. Pumy žijící v tropických oblastech jsou červené a severní osoby jsou šedé barvy.

U mladých kožešin je mnohem silnější. Má tmavé pruhy, skvrny na zádech a předních končetinách, stejně jako kroužky na ocase.

Způsob života

Pumasy žijí v různých lokalitách - od rovin až po spíše vysoké hory (4700 m), v různých krajinách - v jehličnatých lesích hor, na trávnatých pláních, v pampách. Stručně řečeno, puma je zvíře, které žije v jakékoliv lokalitě. Měla tam jen dost potravin a bezpečného útočiště.

Tato divoká zvířata se snaží vyhnout se mokřinám a nížinám. Cougar dává takové území jaguářům, kteří si taková místa zvolili. Tito dravci jsou dobře přizpůsobení životu na nerovném terénu. Svalové končetiny jim umožňují skákat až šest metrů a délku až dva a půl metru. Pumy při jízdě mohou dosahovat rychlostí až 50 km / h (i když jsou na krátké vzdálenosti).

Puma (v našem článku můžete vidět fotografii zvířete) - zvíře, které si přeje žít sám. Rodiny jsou tvořeny pouze v období páření. Hustota obyvatel závisí na dostupnosti hry.

Část ženy, kterou loví, je mezi 26 a 350 km2. Malebný pozemek může zaujímat obrovskou plochu až 760 kilometrů čtverečních. Puma se podle sezóny pohybuje na svém pozemku. V zimě může být na jednom místě av létě na druhém místě.

Pro kořist puma vyjde v noci. Její stravou jsou většinou kopytníky - jeleni, losy, trnové koňovití. Nebude se vzdát hospodářských zvířat.

Současně puma jí různá zvířata - od veverky a myší po rysy, kojoti a dokonce i pumy. Na rozdíl od leopardů a tygrů, puma nerozlišuje mezi domácími a divokými zvířaty, často útočí na hospodářská zvířata, kočky, psi. Současně zabíjí mnohem více živých tvorů, než může jíst.

Při lovu využívá cougar překvapivý faktor - vystupuje na velkou kořist a skáče na svou oběti z poměrně těsné vzdálenosti, rozbíjí se na krku. V roce cougar spotřebuje až 1300 kg masa. Dravci skrývají zbytky kořisti, usínají se štětcem, listím nebo sněhem. Mohou se vrátit do tohoto úložiště více než jednou.

Puma je velmi silné a trvalé zvíře, které může přetáhnout jatečně upravená těla na dlouhou vzdálenost, která je pět až sedmkrát větší než vlastní váha.

V přírodě nemá puma žádné nepřátele. Pouze občas velcí dravci (grizzly, jaguáry, vlci) napadají mladé a nemocné jedince.

Habitat

Jedná se o jedinou divokou kočku Ameriky, která zaujímá nejdelší oblast kontinentu.. Před několika staletími se puma mohla nalézt na rozsáhlém území od jihu Patagonie (Argentina) po Kanadu a Aljašku. V dnešní době se rozsah značně zmenšil a nyní kupé (pokud mluvíme o Spojených státech a Kanadě) se nacházejí pouze na Floridě a v méně obydlených západních oblastech. Je pravda, že zóna jejich životních zájmů je stále Jižní Amerika jako celek.

Zoologové si všimli, že řada puma prakticky opakuje distribuční rozsah divokého jelena, jeho hlavního komerčního objektu. Není náhodou, že se dravce nazývá horským lvem - rád se usadí v horských lesích (až 4 700 metrů nad mořem), ale nevyhne se rovinám. Hlavní věc je, že ve vybrané oblasti je spousta jelenů a dalších krmiv.

Pumas obývají různé krajiny, například:

  • tropických lesů
  • jehličnaté lesy
  • pampas
  • trávnaté pláně
  • bažinaté nížiny.

Je pravda, že malé kupce Jižní Ameriky se obávají, že se objeví v bažinaté nížině, kde jaguáři loví.

Cougar jídlo

Šelma jde po lovu, když se zřítí a obvykle leží v záloze, aby náhle vyskočil na zoufalé živé bytosti. Otevřená konfrontace s býkem nebo losem je obtížně dána pumě, takže aplikuje překvapivý faktor a fixuje jej přesným skokem na záda oběti. Jednou na vrcholu, cougar, kvůli své hmotnosti, se zvedá na krku, nebo (stejně jako jiné kočky) zuby zuby do hrdla a uškrtí to. Dieta puma se skládá hlavně z kopytníků, ale někdy ji rozrůstá s hlodavci a jinými zvířaty. Puma byla také viděna v kanibalismu.

Nabídka horského lva vypadá takto:

  • jeleni (bílé-sledoval, černo-sledoval, pampas, caribou a wapiti),
  • elky, býky a vysoko trnité ovce,
  • porcupiny, lenošky a oušky,
  • králíci, veverky a myši,
  • bobři, muskratové a agouti,
  • skunks, armadillos a mýval,
  • opice, rys a kojoti.

Puma odmítá ptáky, ryby, hmyz a hlemýždi. Současně se nebojí napadat baribály, aligátory a dospělé grizzly. Na rozdíl od leopardů a tygrů, u kugaru neexistuje žádný rozdíl mezi domácími a divokými zvířaty: u každé příhodné příležitosti to řeší hospodářská zvířata / drůbež, aniž by šetřila i kočky a psy.

To je zajímavé! Pro rok, jeden cougar jí od 860 do 1300 kg masa, který se rovná celkové hmotnosti asi padesát kopytníků. Často a daleko přitahuje nezkažené jatečně upravené tělo, aby se skrylo (poseté štětcem, listím nebo sněhem) a později se k němu vrátilo.

Cougar má špatný zvyk zabíjet hru s rezervou, tedy v objemu, který daleko přesahuje jeho potřeby. Indiáni, kteří o tomhle věděli, sledovali pohyby dravce a shromáždili se v nich, často zcela neporušenými těly.

Reprodukce a potomstvo

Předpokládá se, že horské lvice nemají fixní období rozmnožování a pouze pro pumy žijící v severních šířkách existuje určitý rámec - to je období od prosince do března. Ženy jsou nastaveny na páru asi 9 dní. Skutečnost, že kupáři aktivně hledají partnera, ukazují srdeční výkřiky mužů a jejich boje. Muž kopuluje se všemi ženami v estru, kteří se toulou na své území.

Puma nese potomky ze 82 na 96 dní, čímž porodila až 6 koťátek, každý o hmotnosti 0,2-0,4 kg s délkou 0,3 m. Po pár týdnech začíná novorozenec vidět svět a vidět svět modrými očima. Po šesti měsících se obloha barvy duhovky změní na oranžovou nebo šedou. Ve věku jednoho a půl měsíce se koťata, které již zuby zlehly, přecházejí na dospělou stravu, ale neodmítají mateřské mléko. Nejtěžší úkol má matka, která má přinést maso svým dospělým mláďatům (třikrát více než sama).

Do 9 měsíců věku začnou zmizet tmavé skvrny na kožech koťat, které úplně zmizí o 2 roky. Mláďata nezanechávají svou matku, dokud nejsou ve věku 1,5-2 let, a pak se rozptýlí při hledání svých pozemků. Když opouštějí matku, mladí kukurci po určitou dobu zůstávají v malých skupinkách a nakonec se rozptýlí a vstupují do období puberty. U žen se plodnost začíná 2,5 roku, u mužů - o šest měsíců později.

Přirozené nepřátele

Puma prakticky nemá. S určitým roztažením, tak velcí dravci, které lze přičíst svým přirozeným nepřátelům:

  • jaguary
  • vlci (v balení),
  • grizzly medvěd
  • černé kajmany
  • Mississippi Alligators.

To je zajímavé! Puma stoicky toleruje mučení s pasti (na rozdíl od šíleného jaguára a tygra). Dělá několik pokusů o osvobození od sebe, po níž se vzdala svého osudu a nehybně sedí, dokud dorazí lovec.

Všechna tato zvířata obvykle napadají slabé nebo mladé kukly. Jeden z nepřátel puma je muž, který ho střílí a zachycuje.

Puma a muž

Theodore Roosevelt založil Společnost na ochranu zvířat, ale z nějakého důvodu nemiloval pumy a (s podporou hlavy New Yorkské zoologické společnosti) mu umožnil beztrestně vyhubit celou zemi. Lovci nemuseli být dlouhou dobu přesvědčeni a stovky tisíc kuparů byly zničeny v Americe, a to navzdory skutečnosti, že samotná zvíře se tomuto člověku vyhýbá a velmi zřídka ho napadne. Celkem se v USA a Kanadě (od roku 1890 do roku 2004) vyskytlo méně než sto registrovaných cougových útoků, z nichž většina se vyskytla u Fr. Vancouver.

Prvotní bezpečnostní opatření musí být dodržována v prostředí puma:

  • starat se o děti
  • vzít s sebou silnou tyč
  • nehýbejte se samy,
  • když je ohrožena, neměl by člověk utéct od puma: jeden by se měl podívat do očí a ... vykřikovat.

Je dokázáno, že se zvíře bojí vysokých lidí. Objekty jeho útoku jsou zpravidla děti nebo zakrnělé dospělé, kteří překračují cestu puma v temnotě.

Stav obyvatelstva a druhů

Díky bezpečnostním opatřením (od roku 1971 jsou pumy chráněny státem), obyvatelstvo se postupně zotavuje. Lov vraků je zakázán nebo omezen po celé Americe, ale jsou stále zastřeleny, vzhledem k škodám způsobeným lovu a hospodářským zvířatům.

Navzdory periodickým střelbám a změnám životního prostředí některé poddruhy puma vynásobily své počty, protože se přizpůsobily dříve neznámým krajinám. Například cougar populace byla oživena, usadit se v západních Spojených státech a prakticky zničený tam v minulém století. V současné době má téměř 30 tisíc dravců, kteří začali aktivně prozkoumávat východní a jižní oblasti.

To je zajímavé! Nicméně tři poddruhy (Puma concolor coryi, Puma concolor couguar all a Puma concolor costaricensis) jsou stále zahrnuty do přílohy I CITES týkající se ohrožených zvířat.

A poslední. Stále více a více statečných se věnuje vzdělávání roztomilých pumy. Móda ovlivňuje exotické a nebezpečné představitele fauny. Jak se nakonec snažíme zkrotit divoká zvířata, známe z příkladu berberské rodiny.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org