Ptáci

Orel bílý - popis, lokalita, zajímavosti

Pin
Send
Share
Send
Send


Vzhled a chování. Velký masivní predátor s mocným vysokým zobákem, dlouhými, širokými křídly a krátkým ocasem. Muž a žena jsou nerozlišitelné podle barvy, žena je o něco větší. Délka těla je 60-98 cm, rozpětí křídel je 190-250 cm, samec váží 3-5,5 kg, samice - 4-7 kg. Dobře vyvinuté "kalhoty" na nohou, spodní polovina tarska není opeřená, nohy jsou velmi silné.

Popis. Hlavní pero dospělého ptáka je od hnědé až po hnědé, nerovnoměrné kvůli tmavší základně peří a spálených vrcholků. Barva se postupně rozjasňuje od těla k hlavě, což může být téměř bělavé. Fly peří, břicho, "kalhoty" a podprsenka jsou tmavší než hlavní pozadí. Chvost je bílá, kontrastuje s křídly, horním ocasem a dolním koncem. Oči vypadají malé, oči jsou od hnědožluté po žluté. Zobák, stopka, orbitální kroužek je světle žlutá, nohy jsou jasně žluté. Mladý pták jako celek je tmavě hnědý s více či méně výraznými okrovými a bílými skvrnami (každé středisko má jasné centrum a tmavý okraj).

Chvost je tmavý, méně špičatý než dospělý pták. Dírka je tmavě hnědá, zobák je černý, vosk-kosti a nohy jsou bledě žluté, orbitální kroužek a rohy ústa jsou bělavé nebo šedé. V přechodných oblecích vypadají ptáci motley-piebald, barvení se stává více "nerovnoměrným" vzhledem k vzhledu rozsáhlého světla "tan", hlavně na zádech, ramenou, nadhvoste. Poslední zesvětlí zobák, hlavu, krk. Řídící peří postupně zbarvují bílé od středu, tmavé apikální okraje na nich trvají až 4-5 let (bílý ocas s tmavým vrcholem je také charakteristický pro mladou zlatou orlicu a dospělého dlouhosrstého orla). Barvení mladých ptáků a středních oblečení je individuálně velmi variabilní. Dospělí oblečení ptáci nosí v pátém nebo osmém roce, po nástupu puberty. Dospělý orel je snadno odlišen od všech dravců stejné velikosti na celém bílém ocasu a světle bez kontrastů, hlavy, krku a zobáku.

Sedící pták vypadá ve srovnání s orly a velkými hlavami ve srovnání s supy krátkooký, masivní a beztvarý. Stoupá méně často orli, mávání obtížnější. Když se vznáší, na rozdíl od zlatého orla a supu, drží křídla vodorovně, aniž by je zvýšil nad tělo. Křídla stoupajícího ptáka jsou dlouhé a široké - "obdélníkové", jako ty supy, na rozdíl od orlů - téměř bez karpálního ohybu. U létajícího ptáka vypadá hlava malá (relativně větší než u supů, ale menší než u orlů). Ze zlatého orla a dlouhého ocasu se ve všech oblecích ocitá orlice bílo-sledovaná, která se vyznačuje krátkým klínovitým ocasem, masivnějším a vyšším zobákem.

Hlas. Hrubé hnojení "Kyak-Kyak-Kyak. ", Kroucení nebo štěkání"Kra-Kra". Někdy pár vykřikuje duet s hlavami odhodenými zpět. S úzkostí, zlomyslným kovovým "kiki-kiki».

Distribuce, stav. Obývá se v severní a mírné zóně Eurasie od jižní tundry až po Turecko, Írán, východní Čínu a také v jižním Grónsku. Ve většině Evropy a ve vyprahlých plochách bez stromů existují pouze izolované hnízdiště. Z oblastí s ledovým krytem na zimu odlétá, ale v některých nemrznoucích nádržích může zimovat. Hlavně se soustředila v Evropě, jihozápadní Asii, ve východní Číně. V Rusku je stále ještě obyčejný v zóně les-tundra a taiga, zřídka na jihu (s výjimkou delty Astrachaň), dochází sporadicky, zejména v letu a migraci. Citlivé na úzkost, velmi závislé na kolísání úrovně zásobování potravinami v nádrži. Zahrnuto v Červené knize Ruska, ačkoli toto číslo nedávno rostlo.

Způsob života. Do stravy převažují ryby vážící až 3 kg, živí se také savci až do velikosti zajíců, nemocných a oslabených ptáků, mršťů a odpadků. Chytí svou kořist od holení, popírá ryby s drápy z povrchové vrstvy vody, bez hlubokého ponoření, na rozdíl od ospreje. Přijíždí před otevřením nádrží a mrzne. Při zimování a migraci někdy sbírají desítky jedinců, zejména rybářských rybníků, rybářských podniků, přístavů a ​​pobřežních skládek. Hnízdí pouze v blízkosti velkých vnitrozemských vod a mořských pobřeží. Reprodukce začíná v únoru až březnu, hnízdění předchází páření párů s komplexními vzduchovými piruety. Teritoriální, hnízdící osady se netvoří.

Velmi masivní hnízda, někdy více než 2 m na výšku a v průměru, používané již několik let, páry staví na velkých stromech (na rozdíl od osprey, ne nahoře, ale na vidličce na straně kufru), méně často na skalách, útesy řek v tundře zóny. Ve spojce, obvykle 2, méně často 3 vejce, špinavě bílá, někdy s tmavými skvrnami. Žena převážně inkubuje, inkubace trvá 34-48 dní, krmení - až 70 dní. Šedavě hnědé první downy šaty z kuřat ve věku 3 týdny je nahrazeno silnější, tmavě šedé. Létající kuřata nejprve udržují na mateřském pozemku, nezralé ptáky migrují široce. Začněte hnízdo ve věku 5-6 let.

Orel bílý (Haliaeetus albicilla)

Kde bydlí

Oblast orla běloploutvého je velmi velká. V Eurasii je tento druh distribuován ze Skandinávie a Balkánského poloostrova do Chukotky, Kamčatky a pobřeží Tichého oceánu ve východní Asii. Na sever tento druh proniká do tundrové zóny, na jih - do Řecka, Malé Asie, severního Iráku, severního Íránu, dolního toku Amu Darya, severního Mongolska a severovýchodní Číny. To je také nalezeno v Grónsku.

Orlicí bílé v letu

V první polovině XX. Století. Orlík bílou obýval celé území Ruska, s výjimkou arktické tundry. Dosavadní jižní hranice rozsahu v naší zemi se výrazně posunula na sever.

Jak to vypadá

Orlík s bílým chlebem je velký pták, jeho rozpětí křídel dosahuje 2,5 m. Délka těla orla bílé-sledovaného může dosáhnout 90 cm a jeho hmotnost - 7 kg. Peří je hnědá, pouze hlava a spodní strana těla jsou lehce světlejší. U dospělých ptáků je ocas klínovitě bílý (odkud pochází název tohoto druhu). Silný zobák světle žlutého odstínu je dokonale znatelný proti tmavému peru orlů.

U dospělých ptáků je orol zobáků žlutý.

Mladí ptáci jsou tmavě hnědé, s podélnými skvrnami na spodní straně těla, zatímco ocas a zobák mladých ptáků jsou tmavé. Dospělý peří mladí orlí získávají pouze ve věku asi pět let.

Bílý chvostový hlas Eagle - štěkající nebo křiklavé zvuky.

Způsob života

Tito ptáci zima na pobřeží nemrznoucích moří a jezer od západní Evropy do jižní Asie, na Blízkém a Středním východě, v Indii, v jihovýchodní Asii, kde se shromažďují vodní a vodní živočichové. V Rusku tento pták zimuje na Černém a Kaspickém moři, stejně jako na jižním Primorye. Někteří ptáci však mohou zůstat celou zimu na severních řekách - v blízkosti nemrznoucích oblastí, kde loví.

Hlavní požadavky na umístění hnízdění tohoto druhu jsou přítomnost vysokých a vhodných pro zařízení hnízda stromů umístěných v blízkosti řek a jezer. Orlík bíle zobák na vrcholu velkého stromu ve výšce 4 až 22 m od země. Příležitostně ptáci tohoto druhu hnízdí na skalách, skalách nebo v oblasti tundry na vysokých strmých březích řek, na topografických věžích. Hnízdo - obrovská konstrukce z velkých větví a větví - může dosáhnout 2 m v průměru a stejnou výšku. Obložení hnízda se skládá z trávy, zvířecí kožešiny.

Nejčastější kořistí orla bílé je ryba. Také tito dravci úspěšně chytají ptáky - kachny, husy, racky, jitroce, koťata - a zvířata - zajíce, gopery, pižmata, lemmings, volle. Carrion dychtivě jí (mrtvoly tuleňů, zejména na mořských pobřežích).

Chov

Hnízdo orla bílo-sledovaného je obrovská a těžká konstrukce větví a větviček. Existují případy, kdy byly kosti zvířat používány při stavbě hnízda. Manželský pár ji používá řadu let v řadě, zůstává věrný jak sobě navzájem, tak i svým domovům. Ve spojce jsou obvykle 2-3 špinavé bílé vejce. Při vylíhnutí vajíček, které trvá 37-40 dní, se účastní oba rodiče.

Mladí orli opouštějí hnízdo ve věku 10 týdnů. Po hnízdě opustili hnízdo, orlí se o ně po nějakou dobu postarali a učí mladistvé jemnosti lovu.

Je uveden v červené knize Ruska

Orlík bíčelý je vzácný a ohrožený druh. Celkový počet tohoto druhu v Rusku činí asi 2500 párů.

Rychlý lidský rozvoj pobřežních oblastí, řezání starých lesů a snižování jednoho z hlavních potravinových zdrojů tohoto druhu - ryby vede k poklesu počtu krásných dravců. Kromě toho, orli zahynou v pasti, z pesticidů, trpí lidskou úzkostí a úzkostný faktor těchto ptáků je velmi významný. Dokonce i krátkodobá přítomnost osoby poblíž hnízda je dost pro ptáky, aby ho navždy opustili.

Zajímavá skutečnost

Stejně jako mnoho jiných členů rodiny, orol bělopásný je symbol ptáka. Vlajka městské čtvrti Slavyansky na Krasnodarském území Ruské federace je vyzdobena stoupajícím orlem bělouškem, starodávným obyvatelem azovských oblastí. Orlan - symbol síly, důvěry a nezávislosti - dokonale odráží charakter místních obyvatel, kteří oceňují a respektují svobodu a odvahu. Je známo, že existují orli a orli. Jak se liší? Ve skutečnosti se jedná o dva rody: Aquila (orli) a Haliaeetus (orli), které patří do stejné podskupiny buzzardů (Buteoninae) z rodiny jestřábů (Accipitridae). Orli jsou o něco větší než orli a mají ocas bez opeření (spodní část nohou).

Klasifikace

Království: Zvířata (Animalia).
Typ: Chordata (Chordata).
Třída: Ptáci (Aves).
Squad: Falconiformes (Falconiformes).
Rodina: Hawk (Accipitridae).
Rod: Orlí (Haliaeetus).
Zobrazit: Orol bílý (Haliaeetus albicilla).

Vzhled orla

Orlík bílou je dravý pták dosahující velkých velikostí, zatímco ženy jsou mnohem větší než muži. Žena váží asi 5-7 kilogramů, největší žena byla zaznamenána ve Skotsku, její hmotnost byla 7,5 kilogramu. Hmotnost samců nepřesahuje 5 kilogramů. Na délku pták dosahuje 70-95 centimetrů. Křídla v rozmezí 2,2 metru, délka samotného křídla - 50-70 centimetrů. Délka ocasu - 30-35 centimetrů.

Pár orlů hledí na kořist.

U orla bílé-sledoval, peří je hnědé, s hlavou, krkem a břichem lehčí než zbytek těla, oni dávají žlutý nádech.

Bill je silný se zakřiveným hrotem, má žlutý květ. Chvost tohoto druhu je bílý. Končetiny jsou žluté s velkými drápy v černé barvě. Nohy nejsou pokryté peřím, což usnadňuje lovu orla ve vodě. Prsty jsou také přizpůsobeny pro vodní lov - jejich vnitřní povrch je drsný, díky tomu ptáci udržují kluzkou kořist.

Peří mladých zvířat je tmavší než dospělí. Chvost a zobák jsou také tmavé. Barva dospělých v mladší generaci se objevuje za 5 let.

Eaglovo chování a výživa

Tito peřičtí dravci se živí rybami, savci a jinými ptáky. Někdy si orli berou jídlo od jiných dravých ptáků. Orlické mořské bílé loví ryby, které se plavou v blízkosti vody. Dravci napadají také vodní ptáky. Během takového lovu orol nutí kořist se neustále ponořit pod vodu, dokud nevydechne, a pak se stává snadnou kořistí. Pokud je ulovená kořist velká, orol běloprstvý ji táhne na břeh přímo podél vody.

Orlan je pták severních šířky.

Byly zaznamenány případy útoku tohoto silného dravce na člověka. V Norsku v roce 1932 napadl tento dravec čtyřletou dívku, která hrála na farmě jejích rodičů. Orlík bílou-chvost popadl dívku za šaty a zvedl se do vzduchu. Vták letěl s dítětem 800 metrů na své hnízdo, které se nacházelo na horském úbočí. Hnízdo bylo umístěno na strmém římsu. Když dravce otevřel drápy, dívka nepadla do samotného hnízda, ale v blízkosti. Dítě bylo velmi šťastné, šaty upoutané na skále a dítě viselo ve vzduchu. K tomu, aby dítě pomohlo, okamžitě vzniklo oddělení záchranářů. Dívka byla bezpečně zachráněna, měla jen malé modřiny a odřeniny. A šaty se staly skutečnou relikvií, kterou stále drží zástupci rodiny.

Pohled ptáka je těžký, stejně jako jeho povaha.

Počet

Orlík bílo-sledovaný nemá žádného hodného oponenta mezi ostatními dravci. Ale snížit počet vedoucích do špatného prostředí. Tito dravci byli navíc zničeni místními obyvateli, což mylně naznačovalo, že pro dobytka jsou nebezpečné orlice bílé.

V Evropě ve dvacátém století se velikost populace prudce snížila. V osmdesátých letech byla vytvořena opatření na ochranu těchto ptáků. Dnes se situace normalizuje a nezmizí ani zmizení orlů bílé.

Popis bílého orelu

Haliaeetus albicilla (orol bílý) patří k rodu orlů, který je součástí rodiny jestřábů. Vzhled a chování orla bělopásného (na Ukrajině známého jako serovaten) vypadá hodně jako jeho americký příbuzný Haliaeetus leucocephalus, orlice bělouš. U některých ornitologů byla podobnost obou druhů základem jejich kombinace do jednoho super druhů.

Habitat

Pokud se podíváte na euroasijskou oblast orla bílé, rozkládá se ze Skandinávie a Dánska do údolí Labe, zachytává Českou republiku, Slovensko a Maďarsko, jde z Balkánského poloostrova do Anadyrové pánve a Kamčatky a rozkládá se na pobřeží Tichého oceánu ve východní Asii.

Ve své severní části prochází rozmezí podél norského pobřeží (až do 70. rovnoběžky), na sever od poloostrova Kola, jižně od Kaninu a Timanské tundry, podél jižního sektoru Yamal, dále do polostrova Gydansky k 70. rovnoběžce, pak k ústí Yenisei a Pyasiny (na Taimyru), který se táhne mezi údolími Khatanga a Lena (až do 73. rovnoběžky) a končí u jižního svahu Chukotky.

Kromě toho se v oblasti nacházející se na jihu nacházejí orlice bílé:

  • Malá Asie a Řecko,
  • severní irák a irán
  • dolní tok Amu Darya,
  • dolní toky Alakol, Ili a Zaisan,
  • Severovýchodní Čína,
  • severní Mongolsko
  • Korejský poloostrov.

Orel bělouplý žije také na západním pobřeží Grónska až po Disco Bay. Vták hnízdí na ostrovech, jako jsou Kurilské ostrovy, Sachalin, Oland, Island a Hokkaido. Ornitologové tvrdí, že populace mořských orlů žijí na ostrovech Novaya Zemlya a Vaygach. Dříve se orel aktivně vnořil na Faerských ostrovech a na Britských ostrovech, na Sardinii a na Korsice. Pro zimní orlice bělopásné vybírá evropské země, východně od Číny a jihozápadní Asie.

To je zajímavé! Na severu se orel chová jako typický stěhovavý pták, v jižních a středních uličkách - jako usazený nebo putující. Mladí orli žijící ve středním pruhu obvykle v zimě směřují k jihu, zatímco starí se nebojí zimu strávit na nemrznoucích vodních útvarech.

V naší zemi je obrovský orol bílý, ale největší hustota obyvatel se nachází v Azovské oblasti, Kaspickém moři a na jezeře Baikal, kde je nejčastěji pozorován pták. Eagle bílé - hnízdí hnízdí hlavně u velkých nádrží uvnitř pevniny a pobřeží moře, které poskytují ptákům bohatou zásobu potravin.

Eagle dieta s bílými chvosty

Oblíbeným místem orla je ryba (ne těžší než 3 kg), která zaujímá hlavní místo ve své stravě. Zájmy dravce se však neomezují pouze na ryby: jedná se o lesní zvěř (půdu a ptáky) s potěšením a v zimě často přechází na mršinu.

Stravy orla bílé-tailed obsahuje:

Orlan mění taktiku lovu v závislosti na typu a velikosti sledovaného objektu. Předjíždí oběť za letu nebo se ponoří na něj z horní části, prohlíží ji ze vzduchu a také stoupá, sedí na okoun nebo ji prostě odvádí od slabšího dravce.

V oblasti stepí čekají orlí mořští baikáči, molové krysy a gopery poblíž jejich nory a rychlým savcům, jako jsou zajíci, se ve vzduchu vznášejí. U ptáků s vodním ptákem (včetně velkých, velikostí ojírů, kachen) používá jinou techniku ​​a nutí je, aby se ponořili do strachu.

Je to důležité! Oběti orlů jsou obvykle nemocné, slabé nebo staré. Bílý orol mořský volná voda z mražených, snooty a červů infikovaných ryb. To všechno, plus stravování mrkve, nám umožňuje považovat ptáky za skutečné přírodní sestry.

Ornitologové jsou přesvědčeni, že orlice bílo-sledované udržují biologickou rovnováhu svých biotopů.

Přirozené nepřátele

Vzhledem k působivému rozměru a silnému zobáku je orlica bílou - téměř bez přírodních nepřátel. Je pravda, že se to týká pouze dospělých jedinců a vejce a mláďata orlů jsou neustále pod tlakem dravých zvířat, které mohou vylézt hnízdící stromy. Ornitologové zjistili, že mnoho hnízd postavených orlami na severovýchodu Sachalin je zničeno ... hnědými medvědy, které jsou charakterizovány charakteristickými škrábance na kůře. Tak v roce 2005 mladí medvědi zničili téměř polovinu hnízd s mláďaty orla bělopásného v různých stádiích jejich růstu.

To je zajímavé! V polovině minulého století se člověk stal nejhorším nepřítelem orlů, kteří se rozhodli, že jíst příliš mnoho ryb a získávat nepřekonatelný počet muškátů, které mu dodaly cennou kožešinu.

Výsledek porážky, když zastřelili nejen dospělé ptáky, ale úmyslně vyhubili spáry a kuřata, byla smrtí velké části populace. В наше время орланы-белохвосты признаны друзьями человека и фауны, но сейчас у птиц появились новые поводы для стресса, например, наплыв охотников и туристов, приводящий к смене мест гнездования.

Немало орланов гибнет в капканах, расставленных на лесных животных: ежегодно по этой причине погибает примерно 35 птиц. Orel navíc po neopatrné návštěvě muže, bez lítosti, hodí svou starou spojku, ale nikdy neútočí na lidi, ani když zničí své hnízdo.

Stav obyvatelstva a druhů

Norsko a Rusko (kde hnízdí až 7 tisíc párů) představují více než 55% evropské populace orla bílé, ačkoli v Evropě je distribuce druhu spíše sporadická. Haliaeetus albicilla je uveden v červených knihách údajů Ruské federace a IUCN a ve druhé je uvedena s poznámkou "méně obav" kvůli široké škále stanovišť.

V Evropě je populace orla bíčelovitého 9-12,3 tisíc chovných párů, což se rovná 17,9-24,5 tisíc dospělých ptáků. Evropská populace podle odhadů IUCN tvoří přibližně 50-74% světové populace, což naznačuje celkový počet orlů, které se pohybují kolem 24,2-49 tisíc dospělých ptáků.

Přes pomalý růst globální populace, orol bílo-sledovaný trpí různými antropogenními faktory:

  • degradace a mizení mokřadů,
  • výstavba větrných turbín,
  • znečištění životního prostředí
  • nepřístupnost míst hnízdění (díky moderním metodám používaným v lesnictví),
  • pronásledování osobou
  • vývoj ropného průmyslu,
  • používání těžkých kovů a organochlorinových pesticidů.

Je to důležité! Ptáci opouštějí tradiční hnízdiště kvůli masivnímu stříhání starých stromů s dobře vyvinutými korunami, stejně jako kvůli zbídačení potravin způsobených pytláctvím a rybařením.

Navzdory jejich širokým gastronomickým preferencím, moři orli potřebují spoustu zvěřiny / ryby k tomu, aby krmili své potomky. V některých oblastech se počet orlů postupně zvyšuje, ale je to zpravidla chráněná oblast, kde se lidé téměř nikdy nestanou.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org