Ptáci

Puchýř (pták)

Pin
Send
Share
Send
Send


(Fratercula arctica) je středně velký pták: délka těla se pohybuje od 26 do 29 cm, rozpětí křídel dosahuje 63 cm. Muži jsou poněkud větší a masivnější než ženy, ale jsou namalovány stejným způsobem: spodní část je pokryta bílým peřím a zobák a tlapky jsou jasně oranžové. V době páření získá zobák červenohnědý odstín a na zadní straně hlavy se zbarvují nažloutlé dlouhé pero. S počátkem páření se muži z atlantského útesu objevují kolem očí malých černých trojúhelníků.

Životní styl a výživa

Dead ends jsou skvělé letáky, plavci a potápěči. Při hledání jídla se mohou ponořit do hloubky 10 m a zůstat pod vodou po dobu až dvou minut. Chystáte-li se o kořist, odletíte 100 km od pobřeží.

Základem stravy je ryba. Mrtvé konce ji zachycují, neopouštějí je z předběžně uloveného zobáku a současně dokáží držet až 10-12 ryb v jejich zobáku.

Nebezpečí pro druhy jsou rackové a skuas, které ničí spojky a zničí kuřata.

Chov

Sexuální zralost přichází ve věku 4-5 let. Mrtvé konce tvoří stabilní páry a společně se postarají o mláďata. Většina prací na stavbě hnízda provádí muž: vyčistí hnízdní plochu z trosky, řas a peří. Na atlantickém slepém místě je pouze jedno vejce, jehož vylíhnutí trvá 39-45 dní. Po dobu asi 50 dnů je mladá kuřata v hnízdě pod rodiči.

Toto je typický zástupce severu. Distribuováno kolem arktického kruhu. Skalnaté výstupy pobřeží slouží jako špatné místo jako vynikající místo pro hnízdění a moře je vhodné pro rybolov.

POTRAVINY A LOV

V době hnízdění mrtvých končí několikrát denně, po dobu 15-20 minut, letí v kruzích s charakteristickými rysy přes kolonii a krmení na moři. Tímto způsobem suší peří. Úspěch krmení kuřat závisí na vzdálenosti, kterou musí rodiče létat pro jídlo. Atlantic Puffin je ponořen do vody za loach, což je jeho oblíbená pochoutka. Kvůli silným pohybům křídel klesá do velké hloubky, kde školy plavou ryby. Ptáci létají mnohokrát denně od hnízda k rybářskému místu a zpět.

Kde žije

Dead End žije na severu Atlantského oceánu. Většinu času tráví na moři, houpající se na vlnách, někdy stovky kilometrů od země. Toto je období, kdy mrtvé konce mohou vést osamělý životní styl, i když některé jsou udržovány ve dvojicích. Na jaře se stovky atlantických mrtvých konců shromažďují na břehu k chovu kuřat.

Nejčastěji tyto ptáky kopávají díry na strmých svazích kopců, které jsou zarostlé trávou a někdy mezi kameny na úpatí skal.

Reprodukce

V březnu až dubnu, vracející se k hnízdění, se mrtvé konce shromažďují poblíž pobřeží a houpají se po vlnách. Zde začíná období páření. Muž a žena se navzájem třídí s zobáky a po páření létají, aby připravili hnízdo v kolonii v místě loňského hnízdění.

Někdy musí mladý pár ptáků vykopat nové hnízdo pro sebe. K tomu dochází, když není možné najít opuštěnou díru někoho.

Mrtvé konce nejčastěji vytvářejí dvojice po zbytek svého života. Navzdory skutečnosti, že partneři netrvají po celý rok, navzájem se opět nacházejí během páření.

V hnízdo díře samice položí vejce. Rodiče ho střílí střídavě, a když se kuřátový poklop společně podílí na krmení.

Jelikož dravci loví mrtvé konce, mladí ptáci, kteří vyrostli během dne, jsou drženi v díře a v noci vyjíždějí k plavání v moři. V tomto okamžiku mláďata stále nevědí, jak létat, takže plávají poblíž pobřeží, aby se mohli vrátit do hnízda před úsvitem. Až do chvíle, kdy kuřata opustí hnízdo, už vědí, jak létat a ryby. V příštím roce budou ti, kteří přežijí, letět každou jar na místa, kde se narodili, i když samy vytvoří páry pouze ve věku 3-4 let.

PŘIPOMÍNKY K DOTÁKU

Dead End se nachází v Evropě. Kolonie těchto ptáků se nacházejí na britských a skotských ostrovech, na ostrovech poblíž Lamanšského průlivu. Velké kolonie mrtvých končí na ostrově Kildin. Někteří lidé se také nacházejí na pobřeží Bretaně a Norska. V březnu, kdy začíná období hnízdění, je možné pozorovat obrovské stády mrtvých konců, které létají na hnízdící místa, kde se pokládají.

ZÁJEMNÁ FAKTA, INFORMACE.

  • Perové z mrtvého konce jsou chráněny před průnikem vody olejovým tajemstvím ocasní žlázy, což jim dává vodoodpudivé vlastnosti.
  • Slepá ulička je zvědavý pták, takže špehuje své sousedy.
  • Zvuky, které produkuje nejsmutnější konec, nejvíce připomínají hrůzostrašné "arrho" nebo ozvěnou "arrho".
  • Během potápění se pták postupně zbaví vzduchu z peří, a proto během plavby vypadá mrtvý konec, jako by byl obklopen stříbrným vzduchovým "skafandrem".
  • Na ostrově Kildin v severním Atlantiku bylo do ovesných vloček přidáno maso mrtvých konců.
  • Mrtvý konec je pták, který pluje a létá perfektně, ale jeho tlapky, které se nacházejí za válcovitým tvarem těla, zbavují smutku eleganci.

Klyuv a hnízdo hloupé

Nest: rodiče vykopávají otvor o délce asi 2 m, na konci kterého je hnízdící komora. Někdy zabírá králičímu otvoru.

Zobák: během období páření se zobák zablokování stává jasně zbarveným. V zimě se barva zobáku ztrácí, takže je nenápadná.


- zablokování stanovišť

KDE JE ATLANTICKÝ BALK

V severní části Atlantského oceánu a na ostrově arktické oblasti.

OCHRANA A KONZERVACE

Od šedesátých let populace mrtvých úseků výrazně klesla kvůli znečištění moří. Nadměrný rybolov plevele a jiných mořských ryb je také hrozbou pro jejich existenci. Organizace ochrany životního prostředí vyžadují zavedení limitů pro ryby, které krmí mrtvé konce.

Vnější rysy této bezvýchodné situace

Pták získal neobvyklé jméno nejen kvůli průměrným duševním schopnostem, ale díky tvaru zobáku. To se podobá tupé sekeru nebo jinému nástroji na krájení. Spolu s vědeckým, poměrně populárním a populárním jménem. Obyvatelé přímořských oblastí nazývají mrtvý papoušek mrtvý konec - samozřejmě také díky vynikajícímu vzhledu.

Ale zobák není jediný "trik" vzhledu tohoto ptáka. Oči si zaslouží méně pozornosti. Když se na ně podíváte, můžete vážně věřit, že pták není v žertu s něčím smutným. Ve skutečnosti to není vůbec emoce, nýbrž jen rys exteriéru, který má naprosto každý zasažený Atlantik. Fotky tohoto ptáka v profilu nejlépe ukazují neobvyklý vzhled.

Sexuální demorhizmus na mrtvých koncích je slabě vyjádřen, s výjimkou zkušeného ornitologa, který odlišuje muže od ženy. Ptáci obou pohlaví mají šedo-černou barvu, na které vystupují jasně oranžové zobáky a žluté skvrny na tvářích.

Atlantský puffin, jehož velikost zřídka přesahuje 30 cm, váží v průměru 500 gramů. Křidélko tohoto ptáka může dosáhnout půl metru.

Kde žijí mrtvé?

Celý život tohoto ptáka je spojen s mořem. Atlantská mrtvola se nachází mimo pobřeží severní Evropy, v mnoha oblastech Islandu, na Faerských ostrovech a také na druhé straně Atlantiku - na východním pobřeží severoamerického kontinentu. Existují důkazy, že tento pták lze nalézt za polárním kruhem.

Denní život

Atlantic Puffin - pták milující svobodu. Blokování utrácí většinu dospělého života v osamělosti. Ale před zahájením páření se populace chystá stavět hnízda a vytvářet rodiny.

Ve zbývajících obdobích, téměř po celou dobu bez spánku, se mrtvá část věnuje lovu. Tito ptáci nejen létají dobře, ale jsou také vynikajícími plavci.

Silný mořský bluf

Jak můžete snadno odhadnout, dieta je také spojena s mořem. Nabídka zablokování zahrnuje ryby, korýši, měkkýši. Atlantic Puffin produkuje potravu díky loveckým dovednostem, které získává v mládí. Oblíbenou pochoutkou mrtvých konců je ryba loach.

Pěstitelská sezóna a chov

V březnu a dubnu se mrtvé konce hnízdí. Setká se s jejich párovou sezónou. Ženské blokády a muži se setkávají navzájem, začínají se třást proti sobě a vyjadřují tak své sympatie. Do konce jara se mrtvé konce zobáků změní barvy z oranžové na jasně červené. To je jasný signál připravenosti založit rodinu.

Zpravidla se nové páry nezávisle zabývají uspořádáním hnízd. Ale ve vzácných případech se mohou vrátit do loňských domů nebo si vzít jednu z prázdných.

Ptáci tohoto druhu jsou charakterizováni celoživotními odbory. Mrtvé konce málokdy mění partnery. Nicméně, když je páření období skončilo a děti jsou dostatečně silné, rodičovský pár se rozdělí. Každý z nich bude žít sám až na příští jaro, aby se znovu setkal, aby vytvořil nové hnízdo.

Ve většině případů samice přináší jedno vejce. Oba partneři se zabývají inkubací a nahrazují se navzájem. Průměrná doba inkubace je 40 dní.

Zvířecí otec se také podílí na zvedání kuřat. Rodiče střídavě loví jídlo, pro sebe, partnera a dítě.

Prakticky od prvních dnů se kluci učí plavat. Je třeba poznamenat, že během dne mrtvé konce dávají přednost skrytí potomků od přirozených nepřátel v záhybech pobřežních skal. Na plavání jsou děti odnášeny ve tmě. V tomto režimu, život dětí pokračuje první měsíc a půl. A když tento termín vyprší, rodiče opustí hnízdo a zanechávají potomstvo, které už může lovit, létat a plávat sám. Taková zdánlivě krutá škola života prochází všemi mladými atlantickými stranami.

Zajímavé fakty

Vědci již dlouho zaznamenali některé rysy chování a životního stylu těchto ptáků. Například pár, kteří se připravují na rodiče, často vykopává díru ve skalnatém terénu, mnohem větší než jeho velikost a rozměry všech nepřátel v přírodním prostředí. V hloubce norků 2 metry je dítě určitě v bezpečí.

A mnoho potápěčů by mohlo závidět další bezvýchodu. Pod vodou se tento pták dokáže pohybovat rychlostí až 20 km / h. A maximální hloubka zablokování ponoření dosahuje 70 metrů! Bylo by možné zavolat vodě nativní složku atlantského útesu, ale na obloze se tento pták cítí méně jistý. Let na 100 km - obyčejná věc pro papouška moře. Současně pták snadno snáší chlad.

Přirozené nepřátele

Atlantický slepý konec je žádoucí kořistí mnoha sousedů. Tam je mnoho dravých ptáků u hnízd papouška: orli, jestřábi, skuas, polární sovy. Budou se snažit na mrtvých koncích, a to zejména u mladých, i velkých racků.

Někteří nebezpeční nepřátelé mají rádi především vajíčka a miminka. To jsou důvody, proč s takovými impozantními otvory vykopávají mrtvé konce, proto se denně skrývá mláďata.

Lidský faktor

V současné době neznamená absolutně žádný průmyslový zájem pro člověka. Ani maso, ani peří ani pád tohoto ptáka nejsou považovány za cenné.

Ale lidská činnost v moři má nepřímý účinek. Znečištění životního prostředí, jakož i průmyslový úlovek loach má nepříznivý vliv na populaci těchto ptáků.

Co je zvláštní o vzhledu mrtvého ptáka?

Hlavním výrazným rysem jeho vzhledu je zobák. Má neobvyklý trojúhelníkový tvar, zploštělý bočně. Taková "konstrukce" je trochu jako sekera, nebo tupý nástroj, možná to je důvod, proč byl pták nazýván mrtvým koncem? Když do těchto ptáků dojde k páření, zobáček se stává jasně oranžovou - proč není kouzlo matky přírody? Hlava ztraceného konce Atlantiku je namalována černě, ale jsou zde skvrny ve formě šedavých skvrn (na tvářích). Kvůli jejich vícebarevnému vzhledu získali mrtvé konce "přezdívku" - "mořský papoušek".

Atlantický mrtvý konec se také nazývá mořský papoušek kvůli svému jasnému peří a pozoruhodnému, ne méně jasnému zobáku.

Délka dospělých mrtvých konců dosahuje přibližně 30 centimetrů a zároveň váží asi půl kilogramu. V rozšířeném stavu je velikost křídel 50 - 60 centimetrů. Je velmi obtížné odlišit muže a ženy od sebe navzájem vnějšími znaky, jejich opeření je naprosto stejné. Ale můžeme s jistotou říci - mrtvý konec je jedním z nejkrásnějších ptáků na Zemi.

Několik mrtvých se připravuje na plemeno.

Poslouchejte hlas Atlanticu

S nástupem jara mohou být na břehu pozorovány skupiny atlantických mrtvých konců. Shromažďují se tam, aby chovali své kuřata.

Tady na tak strmých skalách jsou zde mrtvé konce a hnízdo.

Atlantic Puffin je nejen skvělý plavec, ale i zručný potápěč. Plachtění pod hladinou vody může dosáhnout rychlosti asi 20 km / h a ponořit se do hloubky 70 metrů!

Procreation na atlantských mrtvých koncích

Sňatkové období začíná na začátku léta (červen - červenec). Ptáci vytvářejí hnízda, aranžují je do otvorů vykopaných samy, nebo do štěrkopísků. Po páření, atlantická uhynulá žena položí jedno vejce, má bílou barvu. Po uplynutí měsíce a půl se na ulicích objeví malé hnízda.

Proč je tak jasný zobák? Pravděpodobně pro svatební hry.

Rodiče krmí děti malými rybami, což se děje asi 40 dní. A co co? Po tomto období rodiče opustí malou, stále křehkou kočku a nechávají jej, aby se o sebe postarali. Když se naučil létat, mrtvý konec dítěte samostatně chodí do moře za kořist. Takto mladí lidé v Atlantiku získávají životní zkušenosti a stávají se dospělými.

Kdo jsou přirozenými nepřáteli atlantických mrtvých konců

Velké dravé ptáky loví za mrtvé konce. Sokolovití, orli, sovy polární, jestřáby, velké mořské čajky mohou být odkazovány na milovníky jíst slepé uličky. Navíc, velké skuy honí za mrtvé konce. Ale nejen dospělí z Atlantského hřbetu se stanou oběťmi zákeřných dravců. Například hejno vejce preferuje vajíčka z mrtvých konců a jejich malé kuřata.

Mladé mrtvé, opuštěné rodiči, se připravují na vstup do dospělého života.

Pokud jde o lidi, dnes maso mrtvých končí není používáno člověkem. Můžeme říci, že přímým způsobem neovlivňujeme obyvatelstvo Atlantiků.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org