Ptáci

Bílý čáp: popis ptáka, kde žije a co se živí

Pin
Send
Share
Send
Send


Bocian je velký pták, mimořádně působivý a mnoho módních značek ho používá ve svých sbírkách oděvů a doplňků. Ale pokud se na šatech a kabelkách těchto ptáků často setkáte, ve skutečnosti jsou některé druhy čápů dokonce uvedeny v červené knize. Počet černých čápů (Ciconia nigra) a Dálného východu (Ciconia boyciana) také rychle klesá.

Rodina čápů se skládá ze 17 druhů a 9 rodů, ptáci se vyznačují dlouhým půvabným krkem, velkým tělem, dlouhými nepeřenými nohama s plaveckou membránou a ostrým zobákem. Různé typy těchto ptáků se navzájem liší ve vzhledu. Co jíst čápi, kde žijí, jak zvyšují potomky? Jaké jsou hlavní druhy těchto ptáků stále možnost setkat se? Odpovědi na všechny tyto otázky naleznete v článku.

Bílý čáp

Latinským názvem je Ciconia ciconia. Tento druh může být rozpoznán sněhově bílým peřím a černými špičkami křídel. Kvůli kontrastní barvě (nohy a zobák ptáka jsou jasně červené), bílý čáp se stal moudrostí pro mnoho asijských umělců, jeho obraz se často nachází v čínské a japonské malbě spolu s obrazy jeřábů. Dospělý pták váží v průměru 4 kg, ženy - o něco méně. Křídla bílého čápa dosahují délky 60 centimetrů. Byly učiněny pokusy překonat bílý čáp s černým, ale nic z toho nebylo, protože jejich manželské rituály byly příliš odlišné. Bílý čápi jsou monogamní.

Černý čáp

Latinský název je Ciconia nigra. Zástupci tohoto druhu jsou poněkud nižší než bílí čápi ve velikosti: vážou průměrně 3 kg a jejich křídla nepřesahují délku 55 cm. Barva ptáka není obvykle čistě černá, ale se zeleným nebo červeným odstínem. Zobák, končetiny, hrdlo a kůže kolem očí jsou namalovány červeně. Břicho černého čápka, jehož fotografii je uvedeno níže, je bílá. Charakteristickým znakem černých čápů je monogamie: vybírají partnera pro život.

Brazilský Jabiru

Latinský název je Jabiru mycteria. Jedná se o velký pták s rozpětím křídel až 2,5 metru. Špička dlouhého zobáku má malý ohyb nahoru. Tělo brazilského yabiru je zbarveno bíle a hlava, krk a zobák jsou modročerné. Ženy se liší od mužů ve žlutých očích. Hrdlo čápu, jehož fotografie můžete vidět níže, má na základně červeno-oranžový odstín.

Latinský název je Leptoptilos. Toto je běžný název rodu, zahrnuje jávskou, africkou, indickou Marabou. Stejně jako brazilský yabiru jsou tito čápi velký, s velkou hlavou a masivním zobákem. Dokonce i dospělí ptáci jsou spíš jako škaredé kachny než krásné labutě. Křídla v délce dosahují 70 centimetrů, ptáci vážou asi 5 kg. Marabou má neoficiální jméno - "adjutant", kterého dostal pro chůzi, jako v armádě. Na hlavě ptáka není žádné opeření, ani na zvláštní projekci krku, která pomáhá držet těžký zobák. Chvost, záda a křídla jsou tmavě šedé nebo černé.

Dálný východ Stork

Latinský název je Ciconia boyciana. Patří k ohroženým druhům, v Rusku počet těchto ptáků nepřesahuje tři tisíce. Ptáci, jako černobílé čápy, jsou monogamní. Povrchově se podobají bílým čápům, ale masivnějším a jejich zobák je namalován černě. Má jiná jména: čínský, čáp černobílý. Oblast kůže kolem očí drobných východních čápů je červeně barvená. Vyhrození jedinců tohoto druhu znamená nejen pokutu, ale i uvěznění.

Krmení čápů

Hlavním nástrojem lovu čápů je zobák. Co jíst čápi? Základem stravy jsou potraviny pro zvířata: od malého hmyzu, měkkýšů, škůdců a obojživelníků až po drobné savce. Často vidíte čáp, který jede hady a žáby. Bocian, který je v článku popsán, je schopen chytit malý pták, myš, zajíc nebo gopher. Obvykle čápi jsou pomalí, ale mohou také sledovat zvláště zajímavou kořist. Není neobvyklé, že tyto ptáky překonaly velké vzdálenosti (5 až 10 km) od místa hnízdění, aby získaly dostatek krmiva pro kuřata.

Bocič pohltí potravu celkově, schopný přivést velké množství do svých dětí. Struktura těchto ptáků také umožňuje, aby voda byla přivedena do zobáku. Při lovu je čáp snadno schopen se zamaskovat do okolní vegetace, udržovat klid nebo chodí velmi pomalu. Tito ptáci téměř nevydávají zvuky, takže se nedotýkejte pozornosti kořisti. Někdy na večeři může čáp vybírat vejce od jiných ptáků.

Jaký čáp jedí, už víme. A divím se, kolik? Koneckonců, pták je obrovský a jak už víte, jídlo může být pohlceno celé. Pro normální fungování potřebuje tělo dospělého čápa průměrně 700 gramů jídla denně. Bociany jsou vynikající lovci, existují případy, kdy za jednu hodinu zachytily až 50 myší.

Životnost

Jak dlouho žijí čápi? V dokonalých umělých podmínkách mohou ptáci žít více než čtvrt století. A kolik čápů žije v přírodních podmínkách? Vzácný člověk žije do 15 let. Dlouhodobou životnost čápů brání takové faktory jako ekologická situace, přirozený výběr, nemoci, nedostatek jídla, škody způsobené člověkem a dravci. Někdy představitelé této rodiny sami zkracují život svých bratří, hloupí nemocné ptáky. Bylo zjištěno, že čápi žijí nejdéle na místech, kde je energie pozitivní, kde nejsou lidé, kteří se krčí, kde vládne mír a klid.

Zimní místa pro čápi

Bocian je migrující pták, s výjimkou jihoafrických ptáků, kteří žijí na stejném místě, aniž by nikde létali. Hledají místo pro zimování, kde bude dostatek tepla a spousta jídla. Starší a mladí čápi jsou posíláni pro zimování do teplých oblastí zvlášť. To platí zpravidla mezi koncem srpna a říjnem. Let se koná ve dne, ptáci létají vysoko, směry pro evropské a východní čápy jsou různé.

Ptáci, jejichž stanoviště se nacházejí západně od Labe, jsou posíláni na Pyrenejský poloostrov a poté přes Gibraltar do Afriky. Výsledkem je, že ptáci zimují na západě Afriky, v oblasti mezi Saharskou pouští a tropy. Evropských čápů a ptáků z Pyrenejského poloostrova a z Maroka, Tuniska a Alžírska.

Ptáci, hnízdiště, které se nacházejí na východ od Labe, jsou vyslány na zimu na rozšířeném území mezi Súdánem a Jižní Afrikou. Létají nejprve k Bosporu, poté procházejí zeměmi Malé Asie a Palestiny a letí přes řeku Nil, než dorazí na místo určení. Část balení může zůstat v jižní Arábii, někteří si vybírají Etiopii za zimování, zbytek pokračuje v dlouhé cestě, někteří se dostanou do Indie.

Zvířatá místa pro čápi se liší v závislosti na druhu: běloši žijí přes zimu v Africe, Pákistánu, Indii, Kore, na japonských ostrovech. Černá - jižně od Sahary, v povodí řeky Gangy, v jihovýchodní Číně.

Nejčastěji se ve spojce nachází více vajec než kýta: některé vajíčka zůstávají neoplodněné. Šrafování trvá od 30 do 46 dnů.

Malí jestřábi mají zrak, ale jsou jinak bezmocní v prvních 70 dnech života. Nestlé jsou bílé a načechrané, po vylíhnutí ležely asi 10 dní a první 7 týdnů bez létání na místě narození - hnízdo. Dokonce i poté, co se kočka naučila létat, rodiče mu pomáhají při hledání jídla po dobu 2-3 týdnů.

Zatímco čápové kuřata jsou v hnízdě, jejich váha může přesáhnout váhu rodičů, ale postupně jejich jídlo je omezené. Bořáky, slabé mláďata, jsou vyhozeny z hnízda, takže pouze ti, kteří mohou bojovat o život. Sexuální zralost přichází ve věku tří let, ptáci začnou hníst později - za 6 let.

Habitat

Co určuje stanoviště čápů? Pták, aby našel vhodné jídlo, se často usazuje v bažinách, vlhkých loukách a nádržích se stojatou vodou. Podnebí pro čápové je preferováno tropickým, mírným nebo horkým. Marabou staví hnízda ve stromech, černí čápi preferují lesy, bílé - nížiny, yabiru - bažiny.

Bílí čápi žijí v Evropě, v severozápadní Africe, v Malé a Střední Asii, v oblasti Amur a Primorye, na japonských ostrovech. Černí čápi obývají jižní část Iberského poloostrova, na jihu až do Perského zálivu, na severu - do Petrohradu, Tomsk. Pro černého čápa jsou preferovanými místy pro hnízdění ty, kde jsou staré lesy, neprůchodné bažiny. Tento pták nemá rád vedle sebe lidi.

Březí hnízda

Hnízda těchto ptáků zaujímá velký prostor: jejich průměr dosahuje 2 metry a hmotnost - více než 200 kg. Nejčastěji si ptáci volí střechy nebo stromy, ale existují i ​​nečekané místa, kde hnízdí čáp, jako je například lampa. Dřív, když byly střechy lidských bytů často vykostěné, tam se tam usadili čápi. V současné době jsou jejich hnízda nalezena na vodních věžích, stožářích sena.

Materiály pro stavbu hnízda: větve, větve, sláma, tráva, hadry, vlna, papír. Hnízdo obsahuje dospělé rodiče a až 7 vajec. Často boci se usazují na místech, kde již existují obydlí jejich příbuzných. Pravidelně platí, že čápi žijí ve stejném hnízdě již léta, stavějí je velmi pečlivě a opravují je podle potřeby.

Legendy a zajímavosti o čápcích

Jaké čápy jdou, kde žijí, jaké druhy jsou běžné - to už víte. Závěrem bych rád vyprávěl některé legendy a zajímavé fakty o těchto nesrovnatelných ptácích. Bociany v mnoha zemích jsou posvátné, například v Japonsku je zakázáno lovit je. Ve starověkém Řecku bylo obvyklé klečet při pohledu na první čáp. Existuje mnoho legend o čápích, o kterých nelze říci o žádném vrabci.

Nejnebezpečnější druhy se nazývají černí čápi: raději žijí co nejdále od lidí.

  • Zvědavá legenda vysvětluje červenou barvu nosu a nohou čápů. Jednou tato legenda říká, že Bůh předal muži pytel plný hadů, ježků a dalších plazů. Ten člověk se je měl zbavit: hořet, házet do moře, pohřbít, nebo jen nechat nedotčený, ale neuposlechnout. Ta taška byla rozpoutána ze zvědavosti a vzpurný člověk - potrestán pro přeměnu života na ptáka jedoucího z různých zlých duchů. Bývalý muž se styděl za svou činu, protože bocianci mají dodnes ještě červený nos a končetiny.
  • Ukrajinská legenda: čáp byl jednou zasazen do domu s dvěma dětmi. Byl tam oheň, ale majitelé nebyli doma, pak čápi nesli děti z ohně, mírně zpívali špičky křídel. Od té doby jsou všichni čápi černí a jejich zobák a nohy jsou červené.

  • Marabou je dravec a úklonník, takže ne všichni členové čápů krmí žabí a brouci,
  • čápi nejsou nakloněni často měnit své hnízdo, existují případy, kdy několik rodin ptáků žije ve stejném hnízdě více než 300 let,
  • čápi samci nejsou zvlášť vybíraví: spojí se se ženou, která je poprvé navštíví v domě (hnízdo),
  • nejen ženy, ale také muži čápů inkubují vejce,
  • starověcí Římané věřili, že čáp mláďata, vyrůstají, krmili rodiče, ale to není tak
  • Během letu může čáp spát krátce, aby se mohl zotavit a pokračovat v pohybu.

Známky spojené s čápi:

  • Německé znamení: pokud se dívka setká s dvěma čápky s nástupem jara, letos přinese sňatek, pokud je - dokud zůstane svobodná,
  • znamení z Maroka: čápi byli považováni za lidi ze vzdáleného ostrova, schopní se proměnit v ptáky a zpět,
  • Moldavci považují tento pták za symbol vína a růstu hroznů,
  • v Turecku to bylo věřil, že dům, kde čápi postavili své hnízdo je chráněn před ohněm a bleskem,
  • Polská pověra říká, že čápi se z nějakého důvodu rotují na obloze a odjíždějí mraky,
  • Arméni považují bociany za patrony zemědělství.

Kde žijí čápi

Bílý čáp se usadí po celé Evropě a Asii. To je poměrně velká oblast. V posledních letech se oblast přesunula na východ.

V zimě letí bílý čáp do Afriky nebo Indie. Obyvatelé žijící v Africe a západní Evropě neuniknou pro zimování, protože zimy v těchto oblastech jsou teplé.

V oblasti zimování ptáci se shromažďují v četných hejnech, skládajících se z tisíců jedinců. Mladí ptáci mohou zůstat v Africe po celé zimní chatě. Let padá na denní světlo. Létají ve značné výšce, zatímco stoupají. Proto jsou pohodlně v aerodynamicky pohodlných oblastech. Ptáci se vyhýbají cestám po moři.

Ornitologové mají zvláštní zájem nejen o stanoviště bílého čápka, ale při výběru místa pro své hnízdo. Již v 19. století se objevila úžasná rysa těchto ptáků - před budováním hnízda, čáp pozoruje lidi po dlouhou dobu.

V souvislosti s touto zvláštností se zrodilo i přesvědčení, že pokud se ve vesnici objevilo čápové hnízdo, přineslo by to obyvatelům prosperitu a štěstí. Existují případy, kdy hnízda byla nalezena i na střechách vícepodlažních budov. Lidé, kteří našli takové obydlí, se nestydí, ale naopak se radují. Někdy dokonce dokonce připravují přístřešky tak, aby pták mohl žít na své střeše.

Život v přírodě

Bílý čáp většinu času letuje. A častěji používá energii výhodný způsob létání - stoupá. Poté, co našli vhodná místa, může čáp létat mnoho kilometrů, aniž by klapal křídla. V den vtáků létá 200-250 km.

Během letu může pták dokonce vzít zdřímnout. Vědci dospěli k takovým závěrům z údajů o oslabení pulsu a dýchání ptáků. Současně je sluch ostřejší, aby pták slyšel, kterým směrem hejno létá.

Ptáci létají na zimování v četných hejnech. V tuto chvíli přecházejí k jídlu hmyz, preferují kobylky. V Africe jsou nazývány "kobylky".

Vědci používají vyzvánění ke sledování čápů. Nedávno použitý satelitní dohled. Tato metoda zahrnuje dodávku ptáků pomocí vysílačů vysílajících signály do satelitu. Díky této metodě vědci zkoumají zvláštnosti života ptáků, to, co čáp jí, jak se množí další zajímavé momenty.

Co má čáp v přírodě

Bílý čáp se živí malými obratlovci a bezobratlými. Krmí se žabky, zmije, kobylky, pojídají brouci, žížaly, malé ryby, ještěrky. Pohyb ptáků při hledání jídla je neuspokojený. Ale jakmile si všimnou kořisti, okamžitě k němu přistoupí a chytit ji. Nosí vodu kočkám s jejich zobákem.

Pro hledání potravy čáp obchází bažiny a nížiny. Struktura jeho těla mu to opravdu dovoluje. Nohy s dlouhými prsty zajišťují stabilitu na nestálém mokrém podkladu. A podlouhlý zobák umožňuje získat z hlubin různé druhy dobrot - měkkýše, slimáky, žáby.

Mohou dokonce shromáždit mrtvé ryby, také jim nevadí jíst:

Samozřejmě, není to tak snadné chytit pohyb zvířat.

Křídlo loví v mělké vodě, nemají rádi jít do hluboké vody. Mohou se krmit na zemi, dávají přednost čerstvě řezané trávě, kde zachycují malý hmyz. V Africe se shromáždí čápi, kde lidé spálili trávu. Na takových místech můžete vidět stovky ptáků. Také létají na pole a sbírají larvy.

Boci mohou dlouho očekávat kořist. Může se například schovat poblíž hlodavců a čekat, až mu vytáhne nos. Doba takového vyblednutí nepřesáhne několik minut.

V bahnité vodě pták loví náhodně, nevidí svou kořist. Otevírá a zavírá svůj zobák ve vodě, dokud nezíská nějakou hubu. Pták může zachytit jídlo za letu zachycením vážky nebo jiného hmyzu. V zajetí ptáci chytají jídlo jako psi během léta.

Stork ničí nebezpečný hmyz: chyba-chyba, husa-brouka, řepná hmyz. Pomáhá zemědělcům eliminovat medvědi - je to škodlivý hmyz, o kterém vědí všichni zemědělci.

V letech vypuknutí myší a potkanů, čápi aktivně jedí tyto hlodavce a poskytují významnou pomoc lidem.

Jeden čáp potřebuje 700 gramů jídla denně. Při podávání mláďat se tento objem výrazně zvyšuje a dospělí jedinci musí strávit celý den hledáním jídla.

Chov

Bílý čáp - monogamní pták. Vytvoří dvojici a chovné hnízdo. Dříve byly hnízda postavena pouze na stromech nedaleko lidských obydlí. Ptáci je postavili z větví. Později se začali usazovat na střechách domů. Lidé nejsou touto čtvrtí rozčileni, ale jen šťastní.

V posledních letech hráli čápi hnízda na potrubí továren a dokonce i na elektrických vedeních. Jedno hnízdo se buduje několik let. V průběhu let získává stále větší a větší velikost. Stává se, že po smrti dospělých, hnízdo jde na potomstvo.

Hnízdí čápi začínají ve věku asi šesti let. To není překvapující, protože pták žije asi 20 let.

Muži dorazí nejprve do hnízdiště.. V Rusku je to začátek dubna. Nejprve se objeví první žena, pak druhá, mezi nimi boj o právo stát se matkou. Конечно, ни одной не хочется остаться старой девой и прожить всю жизнь в одиночестве. Ведь пару аистов только смерть может разлучить. Самец не вмешивается в борьбу женских особей. Победительницу он зовёт к себе в гнездо, издавая особые звуки. Если к гнезду подлетает другой самец, хозяин его безжалостно прогоняет, ударяя клювом.

Самка приносит от 2 до 5 яиц, реже от 1 до 7. Оба родителя их высиживают. Обычно днём это самец, а ночью самка. Proces trvá 33 dní. Malé kuřata mají zrak, ale jsou naprosto bezmocní.

Chov mláďat

Rodiče krmí děti žížalytím, že jim dává z jejich zobáku. Nestlings chytit červy v letu nebo sbírat na hnízdě. Když vyrůstají, zvedají jídlo z dospělého zobáku. Rodiče monitorují potomky, nemocné a slabé jsou vyhozeny z hnízda. Kočky mohou zemřít a kvůli nedostatku jídla.

Po 55 dnech začínají kočky startovat. Rodiče sledují své první pokusy a krmili je dalších 18 dní. Mladí lidé stráví večer v rodičovských hnízdech a během dne se naučí létat.

Po 70 dnech se mladí lidé stanou nezávislí a odletí se do zimy. Dospělí létají později - v září.

Zajímavé fakty

Bílý čáp, který se setká s pár, začíná hlasitě klepat na zobák. V tomto případě pták vrhá zpět hlavu k vytvoření rezonujícího prostoru, který posiluje zvuky. Tak, čápi komunikují.

Ve vztahu k příbuzným ptáka se chová agresivně. Slabí jedinci mohou být dokonce zabiti do smrti.

Počet čápů v západních oblastech rychle klesá. Je to způsobeno poklesem množství krmení., čímž se zvyšuje chemizace přírody, což vede ke smrti ptáků a porušování reprodukčního režimu. V Rusku se počet ptáků naopak zvyšuje.

Na celém světě žije asi 150 tisíc párů bílých čápů, z nichž třetí žije v Rusku, Bělorusku a na Ukrajině.

Zajímavé legendy spojené s ptákem. Stork je dlouho považován za ochránce satanských sil. Existuje legenda vysvětlující původ ptáka. Podle ní se Bůh, když viděl nebezpečí hadů, rozhodl je zničit. Sbalil všechny plazy do vaku a požádal osobu, aby hodil tašku do moře nebo do hor. Ale ze zvědavosti mu muž otevřel tašku a uvolnil ty, kteří se plazí. Jako trest stvořitel stvořil člověka do čápa a přiměl ho, aby shromažďoval hady po celý život.

Tam je také pohádka "Kalif-bocian", kde se člověk změnil na tohoto krásného ptáka.

Kde žije bílý čáp?

Habitats těchto ptáků je poměrně velký - to je všechno v Evropě a Asii. V Evropě území, kde se čáp žije, se táhne od jižního Švédska na severu k Bryansk, Smolensk, Lipetsk na východě. Je třeba poznamenat, že v posledních letech se rozsah výrazně rozšířil na východě. Bílý čáp zimy v tropické Africe, Indie. Populace, která žije v jižních oblastech afrického kontinentu, je usazená. Tito bílí ptáci, žijící v západní Evropě, kde jsou zimy poměrně teplé, se ani nepohybují pro zimování.

Mnoho feathery fanoušků dělá nádherné fotografie: bílý čáp letí na zimu. Jejich cesta může probíhat dvěma cestami. Stáda, která obývají západ od řeky Labe, letí nad Gibraltarským průlivem. Zůstanou na zimu mezi Saharou a deštnými pralesy Afriky.

Bociany, které hnízdí na východ od Labe, protínají Malou Asii a Izrael a zimu ve východní Africe mezi Súdánem a Jižní Afrikou.

Na všech zimních místech se tyto krásné ptáky shromažďují v tisících hejnech. Nezralé mláďata někdy zůstávají v Africe po celou dobu zimování. Létají čápi pouze v denní době. Létají ve velmi vysoké nadmořské výšce, často se vznášejí. K tomu vybírají aerodynamicky pohodlné oblasti. Bociti se nebrání létání nad mořem.

Vědci se ovšem nijak zvlášť nezajímají o místo, kde bílý čáp přebývá z pohledu kontinentů a hranic, ale o volbě konkrétního místa pro stavbu hnízda.

V 19. století vědec z Německa Alfred Brem všiml jedinečné rysy těchto ptáků - dlouho před stavbou hnízda, bílý čáp pozoroval lidi po dlouhou dobu.

Možná to je důvod, proč, pokud se na vesnickém dvoře objevilo čápové hnízdo, mělo se za to, že by to znamenalo bohatství, zdraví a pohodu. To je úžasné, ale tam jsou případy, kdy tito ptáci letěli dokonce až na výškové balkony.

Životní styl ve volné přírodě

Dnes si ve svých časopisech mohou fotičtí milenci vidět své fotky. Bílý čáp, popis s fotografií, který je publikován různými publikacemi, je zajímavý nejen pro amatéry, ale i pro profesionální výzkumníky.

Stejně jako většina velkých ptáků, čáp preferuje prudký let - jde o energeticky účinný způsob cestování. Je schopen letět po mnoha kilometrech, aniž by klapal křídly, když našel vhodné proudy vzduchu.

Rychlost čápů v letu dosahuje 200-250 km denně. Ptáci letí v hejnech a vytvářejí v zimním areálu tisíce hvězd. Během migrace poměrně často zcela přecházejí na potraviny hmyzem, přičemž obzvláště upřednostňují velké kobylky. Za to v Africe jsou nazývány "kobylky".

Zvonění bylo používáno k pozorování migrace těchto ptáků po mnoho let, ačkoli v posledních letech se objevily nové metody pozorování. Nejvíce informativním z nich (ale současně nejtěžším a nejdražším) je satelitní sledování. Bílý čáp obdrží speciální "zařízení" - malý vysílač, který nepřetržitě přenáší signály na satelit.

Hlavní příčinou těchto ptáků jsou malé obratlovce a bezobratlí. Nejsou ochotní slavit žáby, ropuchy, hady, vipery a velké kobylky. Ne méně potěšení jíst May chrobáky, žížaly, malé ryby a ještěrky.

Když hledáte jídlo, pohybují se tyto ptáci pomalu a důležitě. Ale jakmile si všimnou kořisti, okamžitě utíkají a popadnou je. Pečliví rodiče nosí vodu pro své kuřata v jejich zobáku.

Krmení kuřat

Pravděpodobně jste musel vidět fotografii - bílý čáp živí kuřata. To je velmi fascinující pohled. Nejprve rodiče krmí děti s žížaly z jejich zobáku. Chicks překvapivě chytře chytit je v letu nebo sbírat v hnízdě, pokud jste nemohli chytit. Když se trochu starší, pokusí se chytit jídlo z rodičovského zobáku.

Dospívající čápi velmi pečlivě sledují své potomstvo, v případě potřeby vyhoďují z hnízda nemocné a slabé mláďata. Mladí čápi letí poprvé za 55 dní. Zpočátku se to děje pod dohledem rodičů. Dalších 18 dní jsou krmena dospělými ptáky. Mladí čápi strávi noc v hnízdě a během dne trénují v letu.

Po 70 dnech se stávají nezávislými jednotlivci a na konci srpna se "mládí" již odjíždí na zimu sama, poháněnou instinktem. Dospělí ptáci narazili na silnici později - v září.

Zní to

Bílý čáp (dospělý), když narazí na pár, hlasitě klepne na svůj zobák. Kočky pískat a křičet, tyto zvuky velmi připomínají zmaření koťat.

Klepnutím na jeho zobák vtáhne hlavu na záda a natáhne jazyk. V tomto případě je vytvořena rezonující dutina, která zesiluje zvuk. Klepnutím na zobák nahradila hlasovou komunikaci u čápka.

Počet čápů

Přestože lidé jsou s těmito majestátními ptáky sympatičtí, v západních částech oblasti se jejich počet neustále snižuje. Vědci tuto skutečnost připisují zesílení zemědělství, snižování zásob potravin, chemizace životního prostředí, což vede k otravě, poruše reprodukčního cyklu a smrti ptáků.

Nicméně počet čápů v naší zemi roste každým rokem. Dnes je na světě asi 150 tisíc párů bílých krás, třetina z nich chová v Rusku, Bělorusku a na Ukrajině.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org