Zvířata

Sable (Martes zibelliná)

Pin
Send
Share
Send
Send


Sabla je savec, který patří do rodiny Cunha. Nejbližším příbuzným je borovice. Jednotky zástupců zvířecího světa se mohou pochlubit takovou šlechtou, takovou elegancí a harmonií, která je sama sobě.

Sable (zvíře): popis

Tělo mužů dosahuje délky 60 cm o hmotnosti 2 kg. Ženy jsou mnohem půvabnější, jsou nižší než muži ve velikosti. Tělo sable je lehce protáhlé, krátké nohy, proto je zadní část zvířete stále klenutá. Paws jsou široké, dokonale přizpůsobené pozemskému životu. Zvíře má velmi bujný ocas, jehož délka dosahuje 20 cm.

Šavle má trojúhelníkovou hlavu, poněkud velkou. Papuka je trochu špičatá, rámovaná trojúhelníkovými velkými ušima.

Skutečným bohatstvím tohoto zvířete je jeho tlustá svěží kůže, která se v zimě ještě zesílí a pokrývají drápy a podložky tlapky. V létě je tělesná barva zvířete pevná, tmavě hnědá, jeho tlapky a ocas jsou mírně tmavější. V zimě se jeho kabát stává bledším. Hlava vypadá se světlým odstínem, v krku se často objevuje světlé místo, které se v létě nevyskytuje.

Kvůli různým možnostem barvy mělo zvíře různé názvy: "kožešina" - nejlehčí, "hlava" - černá sametová a "vorotovoy" - střední barva.

Spread

Sable je zvíře (fotka je uvedena v tomto článku), který žije v oblasti taiga v Eurasii. Většina z nich žije na Dálném východě a na Sibiři. Kromě toho existuje malá část zvířat v Koreji, Mongolsku, v severovýchodní části Číny, na severu ostrova Hokkaido (Japonsko).

Jestliže v tomto prostoru zvíře zvyklo žít v obrovských množstvích, pak se v současné době v důsledku intenzivního rybolovu jeho rozsah výrazně snížil. Na počátku dvacátého století byla hustota obyvatelstva nejméně 10%. Jehličnatá taiga je domem sable. Zvíře nikdy neopustí. Najdeme ji v temných jehličnatých lesích, kde rostou smrk, jedle, cedr, kde je tmavá a vlhká. Vybírá těžko dostupné, přeplněné místa pokryté kameny, mechem a větvemi.

Způsob života

Sable je jedinečné zvíře, které vede kočovný a sedavý životní styl. Šelma je svázaná s určitým místem a zřídka překračuje hranice svého života. Lesní požáry, přírodní katastrofy, nedostatek jídla, masové odlesňování může pouze přinutit zvířecí sable, zajímavé fakty o životě, které jsou uvedeny v tomto článku, opustit jeho stanoviště.

Zvíře na svém místě má velké množství dočasných úkrytů a několik stálých. Ty jsou rozděleny na zimu a plod. Je charakteristické, že sobolí, že nevytváří své vlastní domy, ale používá přírodní dutiny.

Vybírá údolí mezi kameny, výklenkem pod zvraty, dutinami v ležácích palubách nebo stromy. V zimě se vydává do hnízda pod sněhem. Zvířata nezakrývají díru, což znamená, že se snadno nachází na obrovském počtu stop, které se sbíhají na společném místě.

Sable je téměř všežravé zvíře. Většina jeho jídla jsou různé hlodavce, myši, krky, krtci, chrobáky. Z času na čas zachycuje piku mezi skalami, někdy jí veverka. Velcí muži mohou dokonce lovit králíky. Malé trenéry (dospělí, kuřata, vejce), tetřívka černá a jitroce se mohou stát zvířetem pro ptáky. Ačkoli je lovuje extrémně vzácně.

Sables, kteří žijí na Dálném východě, mohou také jíst ryby. Během tření se zvířata vydají na břehy řek, kde se vybírají mrtvé ryby. V zimní sezóně, kdy je těžší získat jídlo, sablové krmí na mršinu. Pokud zemře velká šelma, obrovské množství těchto malých zvířat se živí mršinou. Zejména za tímto účelem zřídili dočasné úkryty pro sebe.

Sable s radostí jíst a med. Po nalezení dutiny včel přichází k němu až do okamžiku, kdy není úplně zničen (larvy, plástve, stejně jako samotné včely). Ačkoli jeho hlavním jídlem jsou ovoce a ovoce. Často kráčeje piniové ořechy z dutin jiných zvířat a v zimě získává ze sněhu bobule ze sněhu (borůvky, borůvky, moruše).

Chov

Sable je zvíře, oplodnění a rozmnožování, které vědci dlouhou dobu studovali. Malé sablety se na jaře narodily, hlavně v dubnu, ve výši 2-5 jedinců. Narození se koná v jednom ze speciálně vybavených přístřešků, které samice pokrývají mechem, vlnou a seno. Hmotnost novorozenců je asi 30 g, zatímco jsou naprosto bezmocní. V měsíci začínají rozlišit různé zvuky a také otevírají oči.

Existuje několik poddruhů zvířat, které se liší v prostředí, kožešině a barvě:

Sable - zvíře, které je ceněno pro velmi hustou srst. Takové bohatství zvířete přineslo spousty potíží. Jeho kůže je velmi drahá. Ona se stala známá jako "měkké zlato". Následkem toho byly tyto zvířata neustále loveny. Z tohoto důvodu se jeho počet výrazně snížil.

Z jeho kožešiny šijeme klobouky, kožichy. Ve stejnou dobu si Sibiřské národy nevěděli, jaké jsou sametové kožešiny, a srazily své lyže. Místní lovci se snažili zachránit hospodářská zvířata. Lov na něj byl proveden pouze jednou za tři roky, aby se obnovila populace.

Způsoby lovu

Slabina je zvíře, které je zachyceno nebo loveno huskymi. V druhém případě je zvíře vyvezeno na strom, kde je již sestřelen. Pokud se však v houštinách skrývá skvrna, je téměř nemožné ji vyloučit. Pak lovci založili síť kolem tohoto místa a pak začali vyhánět sondou. Tato metoda lovu byla nazývána obmet.

Zděšení

Mělo by být poznamenáno, že sable se snadno podmiňuje domestikací. Zvíře doma připomíná chování kočky. Toto zvíře se velice rychle zvykne na majitele. V současné době se plemeníky chovají většinou uměle, na kožešinových farmách. V zajetí může sobolina (zvíře) žít až 18 let.

Obnova čísel

Zachovávali počet zvířat, začali se snažit je chovat v rezervách a poté se přesídlili na další území. Toto se ukázalo být obtížným úkolem, protože zpočátku bylo obtížné získat potomky. Bylo nutné studovat zvyky zvířete a vyvíjet pro to velké úsilí.

Při plánování reintrodukce zvířete je nutné pečlivě prostudovat území jeho propuštění a také zkontrolovat, zda zde žil dříve. Velký význam má změna scenérie (požáry, odlesňování). Po re-produkci na tomto místě je třeba zastavit rybolov na nějaký čas.

K určení území pro jasný rozhodující význam je přítomnost potravinové základny, hnízdiště, závodníci na zvířata a dravci.

Šlechtění šlechticů v zajetí

Některé potíže vznikají při chovu zvířat doma. Sbleba je mobilní zvíře, proto je pro jeho životně důležitou činnost nezbytná velká plocha. Klec musí být speciálně vybaven: k zajištění spolehlivého zámku, dostatečného prostoru, oken pro utažení kovovou mřížkou. Zvíře je velmi chytré, může otevřít zámek bez obtíží. Aby nebyl znuděný, můžete mu poskytnout plastové hračky, protože zvíře miluje hrát.

Sable popis

Kvůli krásné, trvanlivé a poměrně drahé kožešině dostal Sabel své druhé jméno - "král divoké kožešiny" nebo "měkké zlato". Vědci vystupují asi sedmnáct druhů sobolí s různými barvami a kvalitou vlny, stejně jako velikostí. Nejcennější je druh Barguzinsky (Marthes zibellina rynsers), který se často nachází na východě pobřeží Bajkalu.

To je zajímavé! V přirozeném přírodním prostředí je bílý sable, který je velmi vzácný představitel rodiny Cunha a žije v podmínkách neprůchodné taigy.

Sable-Barguzin se vyznačuje bohatou černou barvou pokožky a měkkou a hedvábnou srst. Nejsvětlejší poddruhy s hrubou a krátkou srstí jsou prezentovány:

  • Sachalinský poddruh (Mārtes zibellinа sahaininsis),
  • Poddruh Yenisei (Martes zibellinа yеnisеjеnsis),
  • Poddruh Sayan (Marthes zibellinа sajаnеnsis).

Märtes zibelliná jakutensis a poddruh Kamchatka (Mārtes zibelliná kamtshadalisa) nemají méně cennou srst.

Vzhled

Maximální délka těla dospělé sobolky nepřesahuje 55-56 cm, délka ocasu je až 19-20 cm. Tělesná hmotnost mužů se pohybuje mezi 0,88-1,8 kg a samice nejvýše 0,70-1,56 kg

Barva sable pokožky je velmi měnitelná a všechny její varianty jsou charakterizovány speciálními názvy:

  • "Head" - to je nejtemnější, téměř černá barva,
  • "Kůže" je zajímavá barva velmi světlé, pískově žluté barvy nebo světle žlutých odstínů.

To je zajímavé! Je třeba poznamenat, že samci sobolí jsou výrazně větší než ženy, přibližně jedna desetina celkové tělesné hmotnosti.

Mimochodem, existuje několik mezivrstev, včetně "vorotovoy", ve kterých jsou hnědé tóny velmi úspěšně kombinovány s přítomností tmavého pásku v zádech, stejně jako lehčí strany a velké, jasné hrdlo. Predator s klínovitým a špičatým čenichem, má trojúhelníkový tvar, stejně jako malé tlapy. Chvost je krátký a pokrytý načechranou měkkou srstí. V zimě pokrývá srst lavičky, stejně jako pazúry. Stěhování u zvířete se provádí jednou ročně.

Životnost

V zajetí sabl je udržován v průměru po dobu až patnácti let. V přírodě může takový dravý savec žít asi sedm až osm let kvůli mnoha negativním vnějším faktorům, nedostatečné prevenci nejčastějších smrtelných onemocnění a také riziku setkání s mnoha dravci.

Habitat

V současné době se divoká sable často nachází v celé části taigy naší země, od Uralu a od pobřežní oblasti Tichého oceánu, blíže k severu a až k hranicím nejčastější lesní vegetace. Dravý savec upřednostňuje obývání temito-jehličnatých a zasetých zón taigy, obzvláště cedrachi zvláště milují.

To je zajímavé! Pokud jsou horské a nížinné zóny taigy, stejně jako cedrové a březové elfové stromy, kamenité tundry, lesní tundra, větrné větry a horní toky horských řek jsou přirozené slatinné, pak se dravé zvíře vyhýbá usazování v hornatých neúrodných vrcholcích.

Zvířata se také často nacházejí v Japonsku, v oblasti ostrova Hokkaido. Dnes v regionech východního Uralu se pravidelně objevuje hybridní forma sableu s martenem, který se nazývá "kidus".

Stabilní dávka

Většinou slané lovy na povrchu země. Dospělí a zkušení zvířata stráví méně času hledáním krmiva ve srovnání s mladými zvířaty. Hlavní, nejdůležitější pro sladké potraviny jsou uvedeny:

  • malé savce, včetně volů a rejdků, myší a piků, veverky a zajíci, chipmunky a krtci,
  • ptáci, včetně tetřeva a bílé křepelky, tetřev a paserína, stejně jako jejich vejce,
  • hmyz, včetně včel a jejich larv,
  • borovice,
  • bobuloviny včetně žerucha a borůvky, borůvky a borůvky, včelí třešeň a rybíz, divoká růže a moruše,
  • rostliny ve formě divoké rozmarýny,
  • různorodý mrňák,
  • včelí med.

Navzdory skutečnosti, že sablina velmi dobře stoupá, může takové zvíře skákat z jednoho stromu do druhého pouze tehdy, jsou-li těsně uzavřené větve stromů, a proto jsou rostlinná jídla omezená.

Přirozené nepřátele

Výjimečně kvůli jejich jídlo, žádný dravý pták ani zvířecí kořist na sobě. Nicméně, savec má pár potravinových konkurentů, které jsou reprezentovány hermelínem a sloupcem. Společně se sablemi jedí všechny druhy myších hlodavců a jsou také schopni bojovat o kořist.

Nejvíce ohrožená skupina patří mezi nejmladší jedinci, stejně jako velmi stará zvířata, která během pohybu ztratili rychlost. Oslabený savec se může stát obětí téměř každého velkého dravce. Mladé šlechtice jsou často vyhlazovány orly a jestřábi, stejně jako sovy a jiné velké dravé ptáky.

Stav obyvatelstva a druhů

V devatenáctém století šlechtičtí obyvatelé žili v teritoriích od Tichého oceánu až po Skandinávii, ale dnes v evropských zemích se taková kožedělná zvířata téměř nikdy nenacházejí. Vzhledem k příliš intenzivnímu rybolovu v minulém století se celkový počet a rozsah sablemi výrazně snížil. Výsledkem predátorského vyhlazování byl stav - "je na pokraji vyhynutí".

V zájmu zachování počtu volně žijících kožešinových zvířat byla přijata zvláštní ochranná opatření, včetně chovu slatinců v rezervách a přesídlení na původních územích. Dosavadní stav sibijící populace v mnoha oblastech naší země, včetně regionu Trojsko-Pechora, nezpůsobuje vážné obavy. V roce 1970 se počet obyvatel pohyboval kolem 200 tisíc jedinců, takže sable byla uvedena v Mezinárodní červené knize (IUCN).

To je zajímavé! Během posledních padesáti let byly úspěšně usazeny na osmdesáti kilometrech pásů tmavých jehličnatých lesů, ležících v blízkosti Uralského pásma, a lovec dravců se provádí v dostatečném množství bez podpory ekonomického státu.

Aby bylo možné efektivně optimalizovat těžbu sablem, bylo rozhodnuto, že se budou přetrvávající přeorientování lovců na výkon sebeobnovení hromadného druhu divoké kožešiny. Důležitá je také nutnost regulovat produkci v sezóně, kdy nedochází k migraci cenného komerčního zvířete, což umožní zachování sabletů na loveckých místech.

Vzhled sobů v létě iv zimě

"Král divokých kožešin" označuje rodinu Kunih a dosahuje průměru pro zvířata této skupiny velikostí - o kočce. Délka těla muže může dosáhnout 50-50 cm s ocasem, váha - jeden a půl kg. Stejně jako u celé rodiny, slamky jsou charakterizovány krátkými nohami, pružným tělem, klínovitou hlavou a zaoblenými ušima. Z nejbližšího příbuzného - marten - zvíře se vyznačuje několika znaky:

  • nedostatek nažloutlé hrdlo, ale lehčí hlava ve srovnání s tělem,
  • tendence se usadit a najít jídlo nejen na stromech, ale na zemi,
  • kožichy saturované barvy s charakteristickým leskem.

Letní kabát na sobě je tmavší, ale ne tak hustý, že má zájem o lovce. Do poloviny října zvíře úplně prolévá - v té době se objevuje slavná hedvábná kožešina se modravým odstínem. Pro zimu pokrývá vlna i tlapky a samice, protože musí cestovat ve studeném sněhu.

Pozor! Když držíte sobotu v domě, mějte na paměti, že v temnotě je zvíře stále v pohybu - je lepší umístit voliéru do samostatné místnosti.

Taiga - dům a stůl načechraného hostitele

Přírodním stanovištěm sable je taiga zóna Eurasie, od Uralu až po Dálný východ samotný. Nejčastěji žije v zralém cedru. Na severu a na jihu zvíře nepřekračuje hranice lesa, ale v hornaté části Sibiře často stoupá k holtzovu pásu, kde je přitahováno zralým semenem dřeva cedrového oleje.

Sable preferuje žít v temně-jehličnatém lese, zatímco čím víc je vítr, mrtvý strom, silný podrost, tím lépe. Krmí se tím, co najde na zemi:

  • hlodavci,
  • chipmunks a pikas,
  • mrkev a rybí ryby
  • plody, bobule, borovice, i med.

V zimě získává sable cennou výhodu při lovu sněhu. Při chůzi se podobně jako většina lasic spoléhá na prsty, ale na celou nohu. Rostoucí srst na zimu, noha se stává širší - zvíře běží jako lyže. Může se pohybovat pod sněhem celé týdny, aniž by šel nahoru. V této době rád loví tetřev a tetřev, které se skrývají v zasněžených dírách před chladem.

Na svém loveckém území má zvíře několik úkrytů, ve kterých čeká na špatné počasí nebo odpočívá po lovu. On sám nikdy nevykopává díru, dům pro něj je štěrbinou v kamenech, dutina ze zkroucených kořenů, nízká dutina.

Sable na Sibiři a Kanadě

V minulosti byl sable rozsah mnohem širší a dokonce dosáhl Skandinávie. Nicméně, ruští obchodníci prodávali "měkké zlato" do Evropy a Osmanské říše v takových počtech, že do 16. století tlačili šelmu zpět na Ural. Lovci a obchodníci ho následovali na východ. Domorodá populace byla obléhána "yasak": až 12 kůže na osobu a rok. Rusko prodalo v zahraničí až 80 tisíc kusů ročně.

V důsledku nadměrného využívání se oblast šelmy prudce snížila. Začátkem 20. století sestával z několika ostrovů na mapě Sibiře. Úplný zákaz lovu a následně jeho přísné vydávání licencí a vytváření námořních rezerv umožnily zvíře znovu obsadit ruskou taigu. Kromě Sibiře žije na severu Mongolska, v Jižní Koreji, v Japonsku a v některých částech Číny nadýchaný milenec masa a piniových oříšků.

V hustých smrekových lesech Kanady existuje americká sable - druh s méně cennou kožešinou. Je větší než sibiřský a je náchylný k dřevěnému životnímu stylu, a proto je často zaměňován s martenem.

В Западной Сибири соболь и куница иногда скрещиваются. Их потомок называется «кидус» и выглядит как нечто среднее между обоими животными. Самки кидусов сохраняют плодовитость и при спаривании с самцами соболя или куницы способны принести потомство.

Kvůli své mimořádné kožešině, sablovka téměř opustila faunu Ruska. Nicméně přirozená opatrnost a záviděníhodná schopnost přizpůsobit se novým podmínkám zachránila jeho život. Jakmile ztratil téměř všechen svůj rozsah, nádherná zvíře opět usadila Sibiř a cítí se skvěle.

Kde žije sobota

U sable je hlavním stanovištěm jehličnatá taiga. Sable preferuje jedle, smrk a cedrové stromy, z nichž většinou převažuje tzv. Černá taiga - mokrá. Ve větším rozsahu je posetý neočekávanými rostlinami a zarostlý mechem.

Obvykle se usazují v cedru a horních horských tocích. Ale může se usadit a blízko k zemi - v houštinách dřeva elfinu, na kamenitých místech. Ve vzácných případech je naplněné dno v dutině korun stromu.

Co sotva jí

Jak již bylo řečeno, sobolí je dravec. Základem zásobování potravinami jsou hlodavci. Jeho dieta zahrnuje pikas a hlavně červenou dívku (a v jižní části červenohnědé dudy). Jsou přiřazeny primární význam. Také sable může napadnout zajíce nebo veverku. Sable zničil několik milionů veverky v oblasti za rok. Jezdí také ptáky, jako je lesní hlíz, nebo např. Lesní tetřev. Na jaře lovu pro rybaření. Pro lov, obvykle si vybírá noc nebo večer, ale může jít hledat kořist v denní době.

Ale kromě živočišných potravin, Sambel není ochablé a zeleninové jídlo. Má rád: borovice, borůvky, brusinky, divokou růže. Může jíst třešně nebo rybízu.

Sable Sable v rezervě "Krasnoyarsk pilířů". Sable v rezervě "Krasnoyarsk pilířů". Sable v rezervě "Krasnoyarsk pilířů".

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org