Ptáci

Kdo je tak velký pták a jak vypadá

Prsa - to je rod ptáků patřících do řádu kolemjdoucího a do rodiny prsou. Jejich nejznámějším druhem je velký tit, který žije po celé Evropě, na Středním východě, ve střední a severní Asii, stejně jako v některých oblastech severní Afriky. V divoké přírodě se nacházejí prsa v opadavých a smíšených lesích, v loukách, na okrajích lesa, u pobřeží vodních útvarů.

Zpravidla jsou prsa nepřecházet ptáky. Proto většina z nich nepřechází nikam ze studených oblastí, nepohybuje vedle sebe s osobou. Když hovoříme o zoologické klasifikaci těchto ptáků, pak až do roku 2005, druhy prsa sestávaly z mnoha různých poddruhů. Studie DNA však ukázaly, že některé z těchto poddruhů jsou výrazně odlišné od velkých prsů. Proto byly izolovány v oddělených druzích. Co se týče velkého ovoce, tento druh ptáků zůstává největším a nejpočetnějším v celém světě, zejména na území Ruska.

Jak vypadá tyč?

Vzhledem k tomu, že velký jezdec je nejobvyklejším představitelem tohoto rodu ptáků, mělo by být dále známo s těmito ptáky i nadále příkladem. Velký kůň vyčnívá s černou hlavou a krkem, bílé líce, které zasáhly oko. Horní část těchto ptáků má olivový odstín a dno je žluté. V podstatě se barvení opeření těchto bytostí poněkud liší v závislosti na jejich četných poddruzích.

Co jí víčko?

V létě se ptáci živí hmyzem. V zimě má jejich nabídka širší rozmezí: např. Velký dýk s potěšením baví netopýrající hibernovaní netopýři, postupně se na ně vrhá. Navíc v zimě přecházejí prsa na rostlinné potraviny, jídlo žerucha a další bobule, stejně jako semena z podavačů.

Životní styl prsa

Když na jaře uplatní své práva, v lesích, parcích, zahradách a v zahradních zahradách se slyší kozy. Tyto zvuky vytvářejí muži. Faktem je, že jaro je čas pro datování a uspořádání vašich domovů. Budova hnízdí se provádí pouze u žen. Je zajímavé, že velké kozy se neobtěžují s dlouhým výběrem hnízdišť. Stejně jako skřítci mohou tyto ptáci stavět své domy v železných trubkách, v skalních štěrbinách a ve stěnách opuštěných domů. Žertovny rádi zabírají opuštěné birdhouse.

Řídou hnízda vrstvy mechu a vlny. Po nějaké době se narodí až 10 kuřat. Mladé prsy opouštějí rodičovský domov 20 dní po narození. Na nějakou dobu se o ně starají rodiče a pak je posílají samy. Jak bylo uvedeno výše, absolutní většina kozy jsou nepřecházející ptáci. Nicméně, při hledání jídla v zimě se shromažďují v hejnech a letí z místa na místo. Velké prsy zůstávají tam, kde je většina jídla.

Tit - užitečný pták!

Tyto pernaté stvoření poskytují nepostradatelnou přízeň parků, lesů a zahrad. Během dne jedí počet hmyzu rovnající se vlastní hmotnosti. To je důvod, proč lidé potřebují krmit tato ptáci v zimě. Ptáci přátelští k pití, ochotně navštěvují krmítka, krmí se slunečnicovými semeny, slanou slaninou, mléčnou smetanou.

Jaký skvělý otec vypadá.

Černá hlava a krk, líce bílé, olivová špička a žluté dno - standardní popis prsou. Někteří členové této rodiny mají jasnější barvu, jiní - bledší. Jasný žlutý břicho a modravý odstín křídel a ocasu činí ptáka docela znatelným.
Titulka se živí malými bezobratlými (brouci, pavouky, mouchy, komáři, midges, motýli, včely, šváby, vážky a cvrčky) a je to druh lesní sestry, která ničí různé škůdce. Také seje semena a plody rostlin, zejména v zimě. Surovina nedělá zásoby na zimu, takže v zimě neprochází krmivem a z krmíků je dokonce i mrkev a téměř žádné jídlo. Současně se prsa shromažďují v malých skupinkách, roamingu a hledání jídla.

Tit může udělat asi čtyřicet variant zvuků a střídavě se liší v rytmu a timbu, výšce a počtu slabiky a zvuků variant songů. Muži zpívají stále více a více žen. Je zajímavé sledovat zpěv komunikace dvojice prsů.

Kde žije ten velký kluk a zimy.

Vták se nachází prakticky na jakémkoli místě naší planety. Žije v Evropě všude kromě Islandu, na východě a v Asii a v Africe a na území Ruska, s výjimkou poloostrova Kola. Tit je sedavý pták a zřídka rotuje. Vybírá místo pro bydlení v zalesněné oblasti poblíž vody. Titmouse může žít v jakýchkoli klimatických podmínkách a prakticky nikdy nepřesune, zbývající strávit zimu na ustáleném místě. Najdete ho ve velkých městech na náměstích, zahradách a parcích, na okrajích polí, v blízkosti plantáží a olivových hájů.

V poslední době byly identifikovány dva zcela odlišné poddruhy velkého dřípka: šedý dříček, který žije v jižní Asii a východní kůra z východní části Asie.

Fotky velkých prsů ve volné přírodě:

Foto. Velké kýty se koupele.

Foto. Velký drobeček na vajíčka.

Foto. Tit a její potomci. Chicks titmouse.

Video film jako dýka ve spěchu postavit hnízdo

Video: "Tit - velký boj"

Další video o titmouse - boj v blízkosti zimního koryta mimo okno

A ještě jedno video ze života tituly: "Tit odpočívá"

Popis prstů

Slovo "tit" vzniklo z názvu "modrá barva", proto je přímo spojeno s barvou ptačího azurového titánu (Cyanistes caeruleus), který dříve patřil k rodu prsa. Mnoho druhů, které předtím patřily k reálným prsům, bylo nyní přemístěno do kategorií jiných rodů: Sittiparus, Machlolophus, Periarus, Melaniparus, Pseudopodoces, Gaiček (Roecil) a azurové velryby (Syanestes).

Vzhled

Poddruhy rodiny Sinitsiy jsou: dlouhé chvosty a účtované kozy. V dnešním světě existuje více než sto známých a poměrně dobře studovaných druhů ptáků patřících do tohoto rodu, ale nyní jsou považovány pouze za ptáky, které jsou zahrnuty v této rodině. Zástupci druhu Gray-tit jsou charakterizováni širokým černým proužkem podél břicha, stejně jako nepřítomnost chomáče. Hlavní druhový rozdíl je šedá barva zadní části, černá čepice, bílé skvrny na tvářích a lehká hrudník. Břicho je bílá, s přítomností středního černého pásku.

To je zajímavé! Chvost je popelavá a ocasní peří na ocasu jsou černé. Dolní část je také černá v centrální části a má na bocích charakteristickou bílou barvu.

Velký kůň je pohyblivý, poněkud nudný pták, jehož tělo má délku 13-17 cm, má průměrnou hmotnost 14-21 g a rozpětí křídel nepřesahuje 22-26 cm. Pohled se vyznačuje černým krkem a hlavou a také má oči jsou bílé tváře, olivově zelená horní a nažloutlá spodní část. Množství poddruhů tohoto druhu se liší v některých velmi patrných odchylkách v barvě opeření.

Charakter a způsob života

Zlovolný dýně je neuvěřitelně obtížné skrýt nebo být na stejném místě po dlouhou dobu. Takový pták je zvyklý na neustálý pohyb, ale je zcela nenáročný z hlediska zvířecího zvířecího zvířete. Mezi jinými, kozy nemají soupeře v obratnosti, mobilitě a zvědavosti, a díky houževnatým a velmi silným nohám je takový malý pták schopen provést spousty triků, včetně všech druhů bubnů.

Díky dobře vyvinutým tlakům přežívají titmouses dokonce iv nepříznivých podmínkách, a to jsou vzdáleny od hnízda. Připojením drápů k povrchu větve, pták rychle zaspí a vypadá podobně jako malý a velmi načechraný kus. Je to tato funkce, která ji zachraňuje během příliš zimní zimy. Životní styl všech blue-prsa, většinou sedavý, ale podle specialistů, některé druhy mají tendenci bloudit čas od času.

Nicméně každý typ prsa má jen vlastní vlastní, nejcharakterističtější rysy a vlastnosti, které spojují všechny zástupce rodu, jsou krásné a nezapomenutelné peří, neuvěřitelně špinavé chování a prostě vzrušující se svým štíhlostí, hlasitým zpěvem.

Proces pěstování ptáků tohoto druhu v přírodních podmínkách probíhá pouze jednou za dvanáct měsíců.

To je zajímavé! Šedý tit je obvykle pozorován ve dvojicích, ale někdy jsou tyto ptáci kombinováni v malých intraspecifických skupinách nebo s jinými druhy ptáků. Takzvané smíšené hejny jsou mnohem produktivnější při hledání jídla v období hladovění.

Svojí povahou patří naprosto všemožné kozy do kategorie nejzásadnějších přírodních techniků. Dospělí jedinci aktivně zničí obrovské množství mnoha škodlivých hmyzu, čímž zachrání zelené výsadby od smrti. Například, jedna rodina kojenců krmení vlastní, narodil se potomkům, je nutné vyčistit více než čtyři desítky stromů od škůdců. K vzájemné komunikaci ptačích prsů se používá zvláštní "pískatý" tweet, vzdáleně připomínající hlasité a melodické zvuky "modro-modro-modré".

Kolik žíní žije

Živočichové v přírodních podmínkách je velmi krátký a zpravidla je pouze tři roky. Když je držen v zajetí, velký Tit je schopen žít až patnáct let. Nicméně celková délka života takového neobvyklého pernatého mazlíčka přímo závisí na mnoha faktorech, včetně dodržování režimu údržby a pravidel krmení.

Sexuální dimorfismus

Ženské šedé kostičky mají na břiše užší a tmavší pás.. Ženy velkého dýka jsou ve vzhledu velmi podobně jako samci, ale obecně mají mírně tmavé zbarvení opeření, takže černé tóny v hlavě a hrudi jsou tmavě šedé a límec a černý pruh na břiše jsou trochu tenčí a mohou být přerušeny .

Typy prsou

Podle údajů poskytnutých základnou Mezinárodní unie ornitologů zahrnuje rod Parus čtyři typy:

  • Šedý oříšek (Parus cinereus), včetně několika poddruhů, které před časem patřily k druhu Great Tit,
  • Bolshaknebo Velký tit (Parus major) - největší a nejpočetnější druhy,
  • Východnebo Japonský tit (Parus menší) - názor, který představují několik poddruhů, které se nerozlišují mícháním nebo častým hybridizováním,
  • Zelený závoj (Parus monticolus).

Až donedávna byla orientální nebo japonská druhu Tit byla klasifikována jako poddruh Velkého Titu, ale díky úsilí ruských badatelů bylo možné prokázat, že tyto dva druhy jednoduše koexistují poměrně úspěšně.

Habitat

Šedý tit je zastoupen třinácti poddruhy:

  • R.c. ambiguus - obyvatel polostrova Malacca a ostrov Sumatra,
  • P.c. Saschmirensis se šedým místem na zadní straně hlavy - obyvatel severovýchodního Afghánistánu, severního Pákistánu a severozápadní Indie,
  • P.c. sinereus Vieillot je nominativní poddruh, který žije na území ostrova Jáva a na Sunda Small Islands,
  • P.c. desolorans Koelz - obyvatel severovýchodně od Afghánistánu a severozápadně od Pákistánu,
  • P.c. hainanus E.J.O. Nartert je obyvatel Hainanova ostrova,
  • P.c. Intermedia Zarudny - obyvatel severovýchodně od Íránu a severozápadně od Turkmenistánu,
  • P.c. mahrmattt E.J.O. Nartert je denizen severozápadní Indie a ostrov Srí Lanka,
  • P.c. planorum E.J.O. Nartert je obyvatelkou severní Indie, Nepálu, Bhútánu, Bangladéše, centrální části a západně od Myanmaru,
  • P.c. sarawacensis Slater - obyvatel ostrova Kalimantan,
  • P.c. sturaye Koelz - obyvatel západu, centrální část a severovýchod Indie,
  • P.c. temrlám Meyer de Sshauens více - obyvatel centrální části a na západ od Thajska, jižně od Indochiny,
  • P.c. vauriei Riplay je rezidentem severovýchodní Indie,
  • P.c. Ziarats Wh Whistler je obyvatel středního a jižního Afghánistánu, západního Pákistánu.

Velký tit je obyvatel celého území Středního východu a Evropy, nachází se v severní a střední Asii, obývá některé oblasti severní Afriky. Pětatřiceti poddruhů velkého titu mají poněkud odlišný životní prostředí:

  • P.m. harhródite je obyvatel jižní Itálie, jižní Řecko, ostrovy Egejského moře a Kypru,
  • P.m. blanfordi - obyvatel severního Iráku, severu, severu centrální části a jihozápadní části Íránu,
  • P.m. bokharasis - obyvatel území Turkmenistánu, severu Afghánistánu, jihu centrální části Kazachstánu a Uzbekistánu,
  • P.m. sorsus - obyvatel území Portugalska, jižního Španělska a Korsiky,
  • P.m. Eski je rezidentem území Sardinie,
  • P.m. exsus - obyvatel severozápadní Afriky, od území západní části Maroka až po severozápadní část Tuniska,
  • P.m. ferghansis - obyvatele Tádžikistánu, Kyrgyzstánu a západní Číny,
  • P.m. karustini - obyvatelé jihovýchodního Kazachstánu nebo Džungarian Alatau, extrémní severozápadní část Číny a Mongolska, Transbaikalia, horní toky Amur a Primorye, severní část k pobřeží Okhotského moře,
  • P.m. karelini - obyvatel jihovýchodu Ázerbájdžánu a severozápadně od Íránu,
  • P.m. majór - typický obyvatel kontinentální Evropy, sever a východ od centrální části a severní část Španělska, Balkán a severní Itálie, Sibiř, východně od Bajkalu a jižně k pohoří Altai, východní a severní Kazachstán, se nachází v Malé Asii Kavkaz a Ázerbájdžán, s výjimkou jihovýchodní části,
  • P.m. mallorsae - obyvatelé Baleárských ostrovů,
  • P.m. newtoni - obyvatel území Britských ostrovů, Nizozemska a Belgie, stejně jako severozápadní část Francie,
  • P.m. niethammeri - obyvatel území Kréty,
  • P.m. terraesanctae - obyvatelé Libanonu, Sýrie, Izraele, Jordánska a severovýchodního Egypta,
  • P.m. Turecko - obyvatel jihovýchodní části Kazachstánu a jihozápadní území Mongolska.

Ve volné přírodě se zástupci tohoto druhu nacházejí v nejrůznějších lesních zónách, nejčastěji v nejvzdálenějších oblastech a na okrajích, a také se nacházejí podél břehů přírodních vodních útvarů.

Oriental nebo japonský tit je reprezentován devíti poddruhou:

  • P.m. amaminiensis - obyvatel severní části ostrovů Ryukyu,
  • P.m. mmmmtus - obyvatel jihu Číny a sever Vietnamu,
  • P.m. dagletensis - obyvatele ostrova Ullyndo poblíž Koreje,
  • P.m. kagoshimae - obyvatel jižní Kyushu a ostrovy Goto,
  • P.m. minór - obyvatel východní Sibiře, jižní Sachalin, východní centrální a severovýchodní Čína, Korea a Japonsko,
  • P.m. nigrilrisis - obyvatel jižního ostrova Ryukyu,
  • P.m. nubišlus - obyvatel východu Myanmar, sever Thajska a severozápad Indochiny,
  • P.m. Okinawae - obyvatel středu ostrovů Ryukyu,
  • P.m. tibetanus - obyvatel jihovýchodu Tibetu, jihozápad a jih od centrální části Číny, severně od Myanmaru.

Zelený závoj se rozšířil v Bangladéši a Bhútánu, v Číně a Indii, a také žije v Nepálu, Pákistánu, Thajsku a Vietnamu. Přirozenými stanovišti tohoto druhu jsou boreální lesy a lesní zóny v mírných zeměpisných šířkách, subtropy a tropické nížinné deštné pralesy.

Titová strava

V období aktivního chovu se prsa krmí malými bezobratlými, stejně jako jejich larvy. Pěchotní řádci zničí obrovskou škálu lesních škůdců. Základem krmné dávky jakéhokoli druhu v tomto období je nejčastěji zastoupena:

  • motýlové dráhy,
  • pavouci
  • břichy a další chyby,
  • Hmyz Diptera, včetně mušek, komárů a černých lvů,
  • hemiptera žijící bytosti, včetně štěnice štěnice.

Také kozy jsou používány v škůdcích, orthoptera ve formě kobylky a cvrčků, malých vážků, retinopterans, earwigs, mravenců, klíšťat a millipedes. Dospělý pták je docela schopný jíst včely, z nichž je již oškubán.. S nástupem jara mohou prsa lovit takovou kořist, jako trpasličí netopýry, které po opuštění hibernace zůstávají stále neaktivní a docela přístupné ptákům. Nestlé jsou zpravidla krmeny housenkami všech druhů motýlů, jejichž délka těla není větší než 10 mm.

Na podzim av zimě se významně zvyšuje úloha různých rostlinných krmiv, včetně oříšků z lískových oříšků a buk evropského, ve stravě prsa. Ptáci se krmí v polích a výměře zrna ječmene kukuřice, žita, ovesu a pšenice.

Ptáci žijící na severozápadním území Ruska se často živí ovocem a semeny nejčastějších rostlin:

  • jedli a borovice
  • Javor a Linden,
  • lilaci
  • břízy
  • kůň sorrel,
  • Pikulnikov,
  • lopucha
  • červené ostružiny
  • Irgi,
  • rowan,
  • borůvky,
  • konopí a slunečnice.

Hlavním rozdílem mezi velkými kozy a jinými druhy tohoto rodu, včetně tit a tit, je nedostatek vlastních rezerv pro zimu. Takový chytrý a velmi mobilní pták dokáže velmi obratně nalézt jídlo, které bylo sbíráno a skryto na podzim jinými ptáky. Podle odborníků někdy představitelé druhů Velkého Titu mohou jíst různé kousky.

Krmení samy se často zaměřují na krmení ptáků ve městech a parcích, kde se živí slunečnicovými semeny, zbytky jídla a drobnými omáčkami, stejně jako máslem a kusy slané sádry. Krmivo se také vyrábí v korunách stromů, zpravidla na spodních vrstech rostlin a v listí podrostu nebo keřů.

To je zajímavé! Именно у большой синицы среди всех воробьиных имеется самый большой список объектов для охоты, а убив чечётку, обыкновенную овсянку, мухоловку-пеструшку, желтоголового королька или летучую мышь, пернатый хищник легко выклёвывает у них мозг.

Плоды, обладающие слишком твёрдой скорлупой, включая орехи, предварительно разбиваются клювом. Большим синицам присуще хищничество. Представители данного вида хорошо известны, как постоянные и типичные падальщики, кормящиеся на тушах разных копытных млекопитающих.

Reprodukce a potomstvo

V naší zemi začínají Bolshaki, kteří jsou monogamní ptáci a mají zlomené dvojice, společně a aktivně vytvářet hnízdo společně. Nestlé představitelé tohoto druhu jsou také zvednuty společně. Ptáci raději hnízdí na místech s řídkým listnatým lesem, podél břehů řek, v parcích a zahradách. Zóny jehličnatých lesů nejsou vhodné pro hnízdění. Nest prsa vložené do výklenků ve starých budovách nebo v dutinách dost starých stromů. Také někdy můžete vidět zástupce druhu ve starých hnízdách, opuštěných bývalými nájemci, kteří se nacházejí ve výšce od dvou do šesti metrů. Velmi ochotně se ptáci tohoto druhu usadili v pohodlných hnízdě lidí.

Pro stavbu hnízda se používá tenká čepelka a větvičky, stejně jako malé kořeny rostlin a dokonce i mech. Vnitřní část hnízda je pokrytá vlnou, pavučinou, vatou, peřím a peřím, uprostřed kterých je stlačen speciální tác, pokrytý koněm nebo vlnou. Velikost hnízda se může lišit v závislosti na charakteristikách hnízdiště, ale rozměry vnitřního zásobníku jsou vždy stejné: v hloubce 40-50 mm je jeho průměr 40-60 mm.

Jedno vkládání vajíček se skládá z maximálně patnácti bílých vín s lehkým leskem. Poměrně četné skvrny a červenohnědé tečky jsou rozptýleny po povrchu vaječného skořápku, které tvoří tlustou stranu vajíčka podivnou korunou. Skvělé kozy položily vejce dvakrát ročně. První pokládání vajíček se odehrává v posledním desetiletí v dubnu nebo na začátku května a druhé - přibližně uprostřed letního období.

Vajíčka se vylíhnou samice jen za pár týdnů. Tentokrát se samec stará o ženu a živí ji. První pár dní vylíhnutých kuřat je pokryto šedivým dnem, a proto samice nezanechává své hnízdo, ale zahřeje potomstvo, které se svými teplem objevilo světu.

Během tohoto období muži živí nejen ženu, ale i všechny své potomky. Teprve poté, co je tělo kuřat pokryto typickým peřím, začnou samice a mužské krmivo krmit své četné a neuvěřitelně živé potomstvo.

To je zajímavé! V období páření nejsou prsa zábavné a neklidné ptáky, ale velmi agresivní ptáci směřující k některému z jejich kolegů.

Přibližně po sedmnácti dnech je tělo kuřat zcela pokryto peřím, takže se připravují na úplnou nezávislost, ale na další týden mladí ptáci upřednostňují držet se přímo u svých rodičů, kteří se je pravidelně pokoušejí krmit. Takové mladistvé kozy dosáhnou plné sexuální zralosti jen blíž k roku.

Přirozené nepřátele

Prsa - velmi užitečné ptáky, a to jak v podmínkách zahradnictví, tak v tradičním lesnictví. Jedním z přírodních faktorů, které nepříznivě ovlivňují celkový počet všech typů prsů, je hladu během zimních mrazů. Z nedostatku krmiva v zimě zemře každý rok veliký počet zástupců rodu. Také v přírodě, dospělí martens, weasels, stejně jako některé lesní divoké kočky a domácí kočky, spíše velké sovy a další létající dravci, aktivně lovit všechny druhy titmouses.

Stav obyvatelstva a druhů

K dnešnímu dni je mnoho poddruhů prsů poměrně četných, proto nepotřebují zvláštní ochranná ani ochranná opatření. Existují však poměrně vzácné a méně obvyklé druhy, které jsou v současnosti prakticky na pokraji vyhynutí.

Například, Baleenbird (Panurus biarmicus), vzácný a málo studovaný jižní palearktický pták se skvrnitým rozsahem, je v současnosti nejen chráněn společně s jinými hmyzožravými ptáky, ale je také uveden v Červené knize Republiky Khakassia. V dnešní Červené knize Ruska je také obsažen tisový nebo japonský tit, a zástupci tohoto druhu jsou sporadicky nalezeni pouze na území jižních Kurilů, a proto vzácnost je způsobena zřejmým omezením rozsahu.

Etymologie slova, nebo proč byl pták nazýván tit

Jakmile byl pták nazýván "zinitsa" a dokonce "zinziver". Původní jméno jména ptáka je připsáno její píseň - "zin-zin". Později se to trochu změnilo, slovo "tit" začalo označovat charakteristické, i když implicitní odstíny peří zvířete. Vědci nazývají takový proces národní etymologické sblížení.

Slovo se objevilo u slovanských národů a v některých jazycích je vyslovováno téměř stejně. V ukrajinštině je modrá, v chorvatštině je to sjenica, v běloruštině to je synika.

Autorská fotografie: hedera.baltica, CC BY-SA 2.0

Tit: popis a fotografie. Jak vypadá dlaždice?

Rodina se skládá z ptáků, které se navzájem podobají jak ve vzhledu, tak v životním stylu. Jsou malé, s délkou těla 10-20 cm, s rozpětím křídel 16-26 cm, tituly váží od 7 do 48 gramů.

Nejmenším členem rodiny je Remez (lat. Cephalopyrus flammiceps), s délkou těla až 10 cm a hmotností 7 g. Největší v rodině je tibetský podsnosoyok (lat. Pseudopodoces humilis) s velikostí těla 19-20 cm a hmotností 45-48 g.

Firehead Remez. Autorská fotografie: Francesco Veronesi, CC BY-SA 2.0

Tibetská podnožka. Autor fotografie: Mark Houston, Všechna práva vyhrazena

Hlava dudlíku je velká, s malými okrouhlými očima. Dírka žáka je často tmavá, pouze v rameni kýta (lat. Melaniparus guineensis) je bělavý a u některých druhů (např. Melaniparus funereus) a chocholatý (lat. Lophophanes cristatus)) - načervenalý.

Mnoho druhů má "čepici" v kontrastní barvě na hlavě a některé mají chomáč podlouhlého peří koruny.

Velký démon Autor fotografie: xulescu_g, CC BY-SA 2.0

Zedníček Autor fotografie: Carlos Delgado, CC BY-SA 4.0

Zobák ptáků je často krátký, rovný, zužovaný, silný, zaoblený nahoře a oblouk po stranách. Někdy je velmi ostrý. U tibetských prsa je zobák dlouhý a ohnutý dolů. Ptáci mohou rozbít semena nebo kůru stromu, aby mohli sklízet larvy a hmyz.

Zaoblené nosní dírky jsou umístěny v základu supraklavikulární, jsou pokryté krátkými pery jako štětiny.

Velký démon Autorská fotografie: Thorsten Denhard, CC BY-SA 3.0

Křídla prsů jsou tupé, malé - až 77 mm dlouhé, s 10 primárními perovými křídly. První jsou nejkratší, asi dvakrát tak krátké jako druhé.

Chvost některých druhů je dlouhá (až 64 mm), zatímco jiné jsou krátké, s malým zářezem na konci nebo s hladkým okrajem. Skládá se z 12 ocasních peří.

Velký démon Autorová fotografie: Salvatore De Castro, CC BY-SA 4.0

Let ptactva je pulzující a nerovný. Létající dřík vypadá spíše jako plavec, který se pohybuje prstem. Rychlou klapkou několika křídel pták létá setrvačností, šetří energii a pak následuje řada klapek.

Letové schopnosti členů rodiny jsou malé. Ale to pro ně není příliš důležité: celá cesta u modrého kýta je ze stromu na strom, od lesa po les, od plotu po plot. Ale v létě se pták podaří chytit kvalitní letáky - hmyz.

Titmousy se dokonale pohybují ve stromové koruně, jak vertikálně, tak i vodorovně, a mohou být zavěšeny ze spodu ke kuželi a větve. Silné svaly a ostré houževnaté drápy pomáhají dělat různé akrobatické kousky, které hledají hmyz, o němž je složen i přísloví: "Malý pták, ale ostrý dráp."

A skutečně, nohy ptáků jsou spíše dlouhé, silné, se silnými prsty a zakřivenými ostrými drápy. Nejmocnější pazúr na zadním prstu.

Ostré tit. Autorská fotografie: Jocelyn Anderson, CC0

Peří prsou je tlusté a měkké. Sexuální rozdíly v barvě jsou často slabě vyjádřeny. Existují však výjimky:

  • Například, páření oblečení mužů a žen z ohně-šel Remez (lat. Cephalopyrus flammiceps) znatelné, a zbytek času se liší jen málo.
  • Mužský africký tmavý kůň (lat. Parus funereus) zcela černá, samičí tmavě šedá.

Mladí ptáci se od starých liší pouze ve světlejších tónech zbarvení. Všechny druhy rodu Molt jednou za rok: po období hnízdění mění opeření zcela a ne částečně. První ročníky jsou na prvním podzimu jejich života nahrazeny peřím.

Yew (japonský) tit. Autorská fotografie: Laitche, CC BY-SA 4.0

Feather prsa maloval jasný a kontrast. Rozdíl mezi typy prsů je vyjádřen v jejich barvách. Obvykle v barvě jejich peří bílé, černé, načervenalé, šedé, namodralé tóny jsou kombinovány díky přítomnosti pigmentového melaninu. Lipochromy přítomné v některých druzích pigmentů dodávají ptákům nazelenalý a žlutý tón.

Většinou se u ptáků nachází "čepice", která je v kontrastu s barvou tváří, "kravatou", hrdly, políčka na peřích křídel a ocasu. Sestra velkého dýně, modrého dýně, na hlavě a křídlech jsou vidět světle modré azurové peří. Pouze Himalayan Foam Tit (lat. Sylviparus modestus) je malovaná příliš světlá, v zelených olivových tónech. Zobák a nohy prsa nejčastěji šedé.

Himalayan Foam Tit Autorská fotografie: Dibyendu Ash, CC BY-SA 3.0

Jak zpívá zpěv?

Žertíky monotónně zpívají, ale pěkně. Jejich zpěv závisí na druhu. Někdy jsou to melodické a čisté trilony, píšťalky, kvílení, chirp. Slyšíte jejich hlas od začátku února do června, stejně jako na konci léta.

Existují 2 hlavní typy píseň písně: demonstrativní, s kterým ptáci přitahují partnery, a územní. Vedle hlavního druhu je také charakteristické vyzvánění pro všechny tsinitsykh: "qi-qi", "si-si", "zin-zin" nebo "jo-ji". Velký tito zpívá tvrdší než ostatní, odborníci označují 40 variací zvuků, které vytváří.

V Rusku lidé volali tituly devět členů a věřili v magickou sílu svého zpěvu. To bylo věřil, že pták hraje roli proroka, zvuky, aby vás věděli o blížící se neštěstí nebo radosti. Její hlas také sloužil jako znamení, které předpovídá počasí. "Pokud píšťalka zapískne, bude to jasný teplý den, a pokud bude pípat, pak bude v noci silná mráz."

Dýňová dýka Autorka: Becky Matsubara, CC BY 2.0

Jak rozlišovat mužské kozy od ženy?

  • Peří

Ženy mnoha druhů jsou namalovány ve stejných barvách jako muži, avšak v opeře mají tmavší tóny. Ženy velkých prsíček se vyznačují zelenými zády, měkkými "čepicemi" a černým pruhem na prsou, které jsou tenčí než u mužů. Pouze dospělí ptáci lze rozlišovat podle jejich tónu, u mladých prsíčků se muži podobají ženám.

  • Kloakální výčnělek

Spolehlivějším způsobem je měřit kloakální výstupek během období chovu. U mužů má pohlavní tuberkulu, u žen bez vyklenutí. Ale je nutné to dovedně určit.

  • Ústní záplatu

Ptáci mohou být také rozlišeni usazovacím místem, které se objevuje pouze u žen.

Skvrnitá skvrna je nespojená oblast kůže bohatá na krevní cévy. Oni zahřejí vajíčka.

Muž (vlevo) a žena (vpravo) Oriental tit. Autorská fotografie: Alpsdake, CC BY-SA 3.0

Kde žijí prsa?

Nejvíce kozy žijí na severní polokouli. Ptáci jsou běžní v Evropě, Asii, severní Africe a subsaharské Africe, stejně jako v Severní Americe. Kozy se nenacházejí v Austrálii, Jižní a Střední Americe, Antarktidě, Madagaskaru, na Karibském ostrově, v Nové Guineji, ale jsou přítomny na ostrovech Sunda a Filipíny, stejně jako na Tchaj-wanu. Asie je považována za místo narození prsa, protože se zde nachází více než polovina všech druhů rodiny.

Na území Ruska žije 9, podle jiných údajů 11 druhů rodiny:

  • velký tit (lat. Parus major),
  • kobylka (lat. Lophophanes cristatus),
  • obyčejný modrý kůň (lat. Cyanistes caeruleus),
  • bílý azur (lat. Cyanistes cyanus),
  • tux (lat Periparus ater),
  • hnědokrký tit (lat. Poecile montannás),
  • blackhead tit (lat. Poecile palustris),
  • šedohnědý tit (lat. Poecile cinctus),
  • tisový dřík (lat. Sittiparusvarius).

V létě žijí kozy v lesích všech typů, méně pravděpodobné, že půjdou do volných prostor. V horách se nacházejí až ve výšce 4200 m. Na podzim a v zimě se shromažďují v hejnech a letí až k obydlí člověka. Počet ptáků v hejnech azurových stromů dosahuje 5-15 osob.

Bílý kůň (lat. Cyanistes cyanus) je uveden v červených knihách Běloruské republiky a Ruské federace. Bílý křídlovník je zařazen do mezinárodní červené knihy (lat. Machlolophus nuchalis), žijící v samostatných skupinách pouze na západě a na jihu Indie. V seznamu druhů, které vyžadují zvláštní pozornost, se nachází tit tit (lat. Sittiparus varius), který se v Rusku nachází pouze v jižních Kurilích.

Černý Tit. Autor fotografie: Ivan Medenica, CC BY-SA 4.0

Co jíst prsa?

Titmouses jsou většinou hmyzožravé ptáci. Ale v přírodě se živí jinými bezobratlými, stejně jako rostlinnými potravinami. Zničí obrovské množství škodlivého hmyzu, jejich larv, měkkýšů a pavouků.

Dieta členů rodiny je sezónní. Na podzim a v zimě, kdy neexistuje žádný hmyz, se krmení prsa skládá z rostlinných potravin. V tuto chvíli dorazí do lidských osad. Ptáci častěji nabírají. Zvláště milují slunečnicová semena. Jeden z nich si vezme jedno semeno do svého zobáku, letí do nejbližší větve stromu, přitiskne je dvěma nohama na větev a pilně pluje malým zobákem. Jedzte jedno semeno, podívejte se za druhým.

Miluje dýně a slaninu. Můžete to dát ptákům jen syrovým. Je možné podávat dýňové ovesy s ovesem, strouhama bílého chleba. Ptáci často letí na farmy, chytají tam mouchy a ukrádají jídlo, které dávají hospodářským zvířatům. Občas mohou navštívit skládky odpadu při hledání jídla a nepřehánějí mrzutost.

Černý prsten Autorská fotografie: Andreas Eichler, CC BY-SA 4.0

Charakteristickým znakem prsa - schopnost získat jídlo, visící vzhůru nohama na větvích. Tak se dostanou k bezobratlým, kteří se skrývají pod kůrou.

Během dne jeden azur jedí až 600, a podle některých údajů až 1600 hmyzu nebo 15-20 tisíc vajíček bource morušového. Hmotnost hmyzu, který jede v jednom dni, je přibližně stejná jako jeho vlastní váha.

Velký tit je také dravec. Mystický symbol dobroty a štěstí snadno odhaluje lebky některých zvířat a jí jejich mozky, pohltí měkké tkáně z kostí. Tato skutečnost je potvrzena u netopýrů, ptáků: obyčejné ovesné vločky, vrabce, tap-tanec a kobylka.

Willow tit, melohka a modrý kůň dělají zásoby na zimu. Skrývají jídlo po celý rok a dokonce i když krmí kuřata. Ale většina populací ptáků se vyrábí na jaře a na podzim. Složili semínka na tisících různých místech, ale všichni je najednou najdou.

Bílá Azurová. Autorská fotografie: Levashkin, CC BY-SA 4.0

Chovné kozy

Ptáci dosáhnou sexuální zralosti o 9-10 měsíců. Obecně platí, že prsa jsou monogamní, i když mají známky případů bigamie. Hnízdí ve dvojicích, stráží své území. Zahájení reprodukce v dubnu a květnu.

U velkých aliancí se začínají tvořit už dávno. Již v lednových mrazivých dnech slyšíte, jak zazvoní, chirpí a vidí hádky mužů. Na jaře, během boje o úseky, jejich ohrožující demonstrační pózy, vertikální lety, vytažení se "sloupkem" a dřepy se stávají obzvláště patrnými. Během tahání se muži velkého klínku navzájem ukazují na černou skvrnu pod ocasem - hlavní rys jejich hierarchické pozice a věku. Ukazují také černou čepici na hlavě, podle které soupeři snadno rozlišují pozici každého z nich. Někdy létají vzhůru, jsou proti sobě a vrtují si křídla.

Důležitá událost v kozy - doba splavení. Muž se točí kolem samice, letí se spuštěnými křídly, demonstruje chování kuřat, křečí a ukazuje jí všechna určená místa pro hnízdo. Samice může také ukázat chování kuřat, pokud se mu líbí. Partneři ukazují, jak mohou manipulovat s větvemi, což naznačuje jejich schopnost postavit hnízdo, muž podává ženu.

V únoru jsou již starí ptáci kombinováni v párech, často se tvořili od poslední sezóny chovu. Dokonce i když muži a samice žijí v různých místech, najdou se navzájem. Mladí ptáci tráví více času hledáním partnera. Typy udržují pár i v případě úmrtí kuřat nebo ztráty pokládky. Během období hnízdění (jaro a léto) jsou tyto ptáci sotva viditelné, tajné a chovají se tiše. Zdá se tedy, že prsa létají léta někde na léto.

Nejčastěji kozy vytvářejí hnízda v připravených dutinách stromů, méně často, s nedostatkem míst - v zahradách, v depresích v zemi, v hnízdních skříních nebo štěrbinách hornin. Často používají pro hnízdění potrubí, poštovní schránky a další místa vhodná podle názoru ptáků, přinejmenším vhodná pro chov kuřat. N.A. Zarudnyy našel v Kazachstánu velké hnízdo, které bylo uspořádáno ve staré velbloudí lebce. Vstup do něj byl okcipitální foramen, uvnitř byla měkká podšívka.

Hnědokrvnatý dýň nebo nafouklý (latinský lat.) Žije pod všemi dutými dřevníky. Poecile montanus). Měsíc a půl od země se ocitá v příjemné dutině a zařizuje v něm hnízdo. Ale pokud nenajdete dutý strom, v hnilém konopí nebo v suchém stromu, s malým zobákem, vysuňte výklenku a usadit se v něm. Velké kozy (lat. Parus major) dávají přednost středním a dokonce i vysokým podlahám (od 1-6 m do 10 m).

Dýňová dýka Autorská fotografie: Alan Vernon, CC BY 2.0

Vzhledem k tomu, že prsa vytvářejí hnízda a začínají chovat na začátku jara, místo pro kuřata by mělo být velmi teplé. Žena se častěji zabývá výstavbou, méně často oba rodiče. Hnízdo prsů je vyrobeno z rostlinných hadrů, lemovaných silnou vrstvou mechu, peří, dolů, umělých materiálů a vlny. Vlna naschipyvayut, například s tažením v tanečním sále, a peří zvednout, kde koňovití draví jejich kořist. Tácka hnízda má obvykle tvar pohárku o hloubce 5 cm a průměru 7 až 10 cm.

Гнездо большой синицы, помещавшееся в метеорологической будке города Киева, имело длину 35 см, ширину 28 см, высоту 8,5 см и весило 150 г. В этой постройке находился лоток глубиной в 40 мм и диаметром 75 мм.

Яйца обыкновенной лазоревки. Автор фото: Arnstein Rønning, CC BY-SA 3.0

Иногда синицы откладывают яйца прямо на древесную труху внутри дупла без гнезда и подстилки. Птенцов выводят 1-2, редко 3 раза в год. Při pokládání v průměru 2-6, maximálně 13, podle některých dat 14 bílých vajec s hnědými skvrnami a skvrnami různých velikostí, které tvoří zřetelný okraj na tupém konci. Nejčastěji kozy mají vejce s rovnoměrně zaoblenými konci.

V ohnivých hlavách štěňata mají vejce matnou modrozelenou barvu. Průměrná velikost velkého vajíčka je 17,9 x 13,7 mm. Žena inkubuje je po dobu 11-14 dnů (chocholka - 20 dní). Pokaždé, když pták opouští hnízdo, pokrývá pokládku vrstvou mechu, která je jakousi přikrývkou. Muž krmí ženu po celou tuto dobu a pak spolu s ní krmí kuřata.

Vejce azurového ovoce. Fotografie: nottsexminer, CC BY-SA 2.0

Vývoj ptačího ptáka trvá asi 1 měsíc. Novorozené mláďata vážou 1-1,3 g, vypadají úplně nahé, protože peří, které rostou na ramenou, hlavy a záda se drží na těle. Mají oční praskliny a sluchové průchody, ale již jsou schopny vydávat sotva slyšitelné písknutí.

Nejvíce kuřata rostou v prvních 10 dnech. 4 dny po narození, mláďata otevřou sluchové pasáže a 8. den se stanou zcela zrakem. Ve věku 11 dní od okamžiku vylíhnutí se stávají podobnými dospělým ptákům. Jsou pokryty peřím, ale jejich krycí peří ještě není zcela vytvořeno.

Nestlings z azurového zlata. Autor fotografie: Ladarozan, CC BY-SA 3.0

Nestlings z azurového zlata. Autorská fotografie: Arnstein Rønning, CC BY-SA 3.0

Rodiče dorazí na hnízdo 400-600krát denně. Když vyrůstají malí bluebirths a létají z hnízda po dobu 15-22 dní, rodičovská péče o potomstvo tam nekončí. Drobné ještě 2 týdny zůstávají společně s maminkou a tátou.

Druhýkrát se kozy na konci léta vylíhnou a vnáší méně vajec než poprvé. Ptáci mohou hnízet na stejném místě nebo vytvořit nové hnízdo.

Chicks velké kozy. Autorská fotografie: Arnstein Rønning, CC BY-SA 3.0

Výhody a poškození prsa v přírodě

Z praktického hlediska jsou prsa zajímavější než ostatní ptáci, kteří ničí škodlivý lesní hmyz. Význam těchto ptáků pro lesnictví je vysvětlen skutečností, že na rozdíl od většiny ostatních hmyzožravých ptáků neletí s nástupem podzimu. Pokračují v intenzivním ničení škůdců v zimních měsících. Kromě toho, kozy, dobře přizpůsobené životu v lese nebo zahradě, mohou najít a extrahovat kořist nepřístupný ostatním ptákům. To všechno dává důvod k tomu, aby se jednalo o nejvíce užitečné představitele avifauny.

Žertíky, jako jsou hvězdice, jsou nejlepší správci našich zahrad, takže se lidé snaží přilákat je do svých domovů, vytvářet plány pro ptáky a vybavit krmítka.

Žíly jsou velmi vhodné jako modelové zvířata při studiu chování a ekologie ptáků. Genetika je také používá pro vědecké účely.

Prsa mohou způsobit poškození lidské ekonomiky. V pozdním podzimu a zimě zaútočí na včelářství, zaklapnou na otvory a probouzí včely. Většina ptáků nepoškozuje jídlo určitým počtem hmyzu, ale udržuje je v bdělém stavu. Vrozené včely se u Nosema zhoršují, což je spojeno s poruchou trávení a průjem (průjem). Hmyz nejezdí výkaly znečištěné výkaly a zemřou.

Zlatý chocholatý Autorská fotografie: Dibyendu Ash, CC BY-SA 3.0

Podavač pro kozy: druhy a fotky

Z 10 kozy v chladných severních zimách přežívá pouze jeden. Důvodem je nedostatek jídla. K udržení konstantní tělesné teploty, která je u ptáků 40 °, potřebují spoustu energie. Pokud v noci teplota vzduchu klesne pod 10 °, pak kozy ztrácejí až na 10% jejich hmotnosti najednou. Můžeme pomoci, pokud budeme krmit krmiva ráno po studené noci, aby mohli i nadále hledat jídlo samy o sobě během dne.

Pokud vytvoříte otevřený podavač a podavač, navštíví nejen prsa, ale i mnoho dalších ptáků. Existuje nevyhnutelná konkurence a možné zranění. Vzhledem k tomu, že vrabci a holubi jsou lépe přizpůsobení jídlu v zimě, je pro tymouses nejlepší, aby vytvořily individuální "anti-šetřící" struktury.

Pro prsy můžete vytvořit následující typy podavačů:

  1. Zásobní zásobníky

Jídlo v takovém podavači je v kontejneru, je uzavřeno od srážek a jeho vyrážka je řízena množstvím, které konzumují ptáci v dávkovacím prostoru.

  1. Trough s tajemstvím

Pro prsa, protože ptáci jsou víc chytří než vrabci a holubi, někdy dělají krmítka s tajemstvím, takže ptáci berou semena jeden po druhém.

Foto: Tony Alter, CC BY 2.0

  1. Závěsné podavače z drátů a odolných materiálů

Jedná se o návrhy založené na schopnosti kojenců viset vzhůru nohama a získat tak jídlo. Například zavěšené ve formě mřížky odolného tlustého drátu.

V takových podávačích mohou být vloženy výživné kuličky a plné ořechy pro plivání. Kromě toho můžete jednoduše zavěsit směs živin na drátu, kužele atd.

Autorská fotografie: Ann Harrison, CC BY-SA 2.0

Mřížky z plastu a příliš lehkých materiálů nelze použít.

Ptáci sedí na krmítkách za letu, mohou se zamotat do sítě nebo podobných materiálů a zlomit si tlapky.

Takové krmítka nelze použít pro ptáky. Foto: Arend, CC BY 2.0

Co podávat prsy na podzim a v zimě? Krmivo pro krmítka

Ornitologové se domnívají, že by ptáci neměli dostávat velké množství jídla. Jinak mohou prsa přestat hledat a jíst přírodní jídlo a to je velmi důležité pro přežití ptáků. Množství krmiva by mělo být distribuováno podle období.

  1. První období - prikormochny, od poloviny října do konce listopadu.

V této době roku jsou prsa stále neochotní jíst navrhované produkty, zvyknout si na koryto. Na podzim poskytují ptáci 15-20% krmiva z denní potřeby.

  1. Hlavní období - od začátku prosince do začátku března.

Nejtěžší doba pro prsa. Můžete jim dát plnou sazbu, ale v žádném případě je nemůžete přemístit.

  1. Závěrečné období - před výskytem prvního rozmrazování.

V tomto období ptáci dávají 60-80% normy.

Poměr některých zdrojů pro jeden podavač za den:

  • 50 gramů surového masa,
  • 200 g směsi obilovin (proso, slunečnicová semínka, konopí, drcená pšenice, oves nebo ovesná kaše),
  • 200 g semen buriny.

Foto: Johan Hansson, CC BY 2.0

Dobré jídlo pro ptáky, které můžete ošetřit prsa:

  • nezmařené a nesolené slunečnicová semena,
  • oves,
  • proso
  • perleťový ječmen
  • čočka
  • hrášek
  • drcené dýňové a melounové semena,
  • bílé chlebové drobky
  • Rowan bobule, viburnum, elderberry, divoká růže,
  • semena z kopřivy, quinoa, lopuchu, konopí,
  • nízkotučný tvarohový chléb smíchaný s strouhankou,
  • arašídy a ořechy (pro ploché podavače je třeba je rozdrtit nožem),
  • cedrové jádra,
  • ovoce a sušené ovoce,
  • tvrdé vařené a rozkrájené vejce a jeho skořápka,
  • surové maso a nesolené sádlo.

Nedávejte prsa:

  • čipy,
  • černý chléb
  • shop slané sušenky,
  • pražené a solené slunečnicové semena,
  • smažené
  • uzené
  • slané
  • sýr

Grafitový tit. Autorka: Derek Keats, CC BY 2.0

Jak zachytit dudák?

Ornitologové zachycují ptáky, aby je vyzváněli a uviděli, jaký druh letů dělají, zjistili, kolik žijí atd. Chytání ptáků je lepší v ranních, zimních nebo pozdních podzimních obdobích. Chcete-li to provést, použijte průhlednou lapač s automatickým zablokováním dveří. Jako návnada jsou uvnitř umístěny ptačí modely a krmivo.

Jak vyděsit prsa?

V zimě mohou prsa létat na balkony při hledání potravin, vyrazit izolaci, naplnit výkaly s okenními parapety, vydávat hlasité zvuky. Pokud se stane nemožným žít s těmito problémy, je na čase myslet na to, jak odstranit ptáky z jejich oken.

  1. Zavěste podávače pryč od oken a balkonů a nezapomeňte pravidelně naplňovat jídlo.
  2. Postavte "antiprisses" (tenký vodič v blízkosti obrubníku, hroty), namažte zábradlí kluzkou mastnotou.
  3. Vytvoření situace nepohodlí: zavěste lampu s režimem záblesku, lesklé předměty s hlukem, jako jsou disky nebo stuhy, modré vlajky, vyděsit ptáky nepříjemným zápachem (například vůně cibule).
  4. Vložte strašák nebo model dravého ptáka, přilepte obraz očí nebo kočičí hlavu, zapněte bioakustické zařízení se zvuky tleskání křídel dravců, výkřiky strachu ptáků.
  5. Získejte kočku, která vyděsí prsa z balkonu.

Okraje hrotu proti špicím

Udržování prsou doma

Díky důvěřivosti, glibness a nenáročnost jsou často v klecích drženy mnoho druhů kozy. Čerstvě ulovené ptáky okamžitě převezmou potravu, kterou jim nabízejí. Mohou být dokonce uklizené. Všechny druhy prsů, s výjimkou těch velkých, mohou být uchovávány ve skupinách. Velký prsten zabíjí malé ptáky.

Vzhledem k tomu, že pták je velmi mobilní, musí být klec nebo voliéra prostorná, minimálně 60-70 cm dlouhá, 60 cm široká, 80 cm vysoká, s hlubokou pánví (od 10-15 cm). Měl by být vybaven dýkou, pijákem, větvemi listnatých stromů s kůrou namísto plastových sloupků, koupací nádrží a několika odnímatelnými externími podavači. Poprvé v životě v kleci bude tenkrát hledat vodu v dolní části, v pánvi. Časem se zvykne a jídla mohou být posunuta výše.

Tchajwanský tit Autor fotografie: Robert tdc, CC BY-SA 2.0

Co se živí doma?

Ptáci této rodiny jsou v jídle poměrně nenároční. Jí často a hodně. Kozy v kleci mohou být krmeny:

  • směs mrkve a krekrů s tvarohem,
  • vařené kuřecí vejce
  • bílý chléb namočený v mléce nebo ve sladkém čaji
  • sušený hmyzí prášek,
  • husté kaše
  • plody,
  • stromové pupeny
  • mouky červy.

Krmení prsa potřebují 2krát denně, nalévají co nejvíce jíst. Všichni ptáci potřebují další vitamíny, zejména B1.

Typy potravin se mohou lišit v závislosti na druhu prsa. Domácí kuchař potřebuje například jídlo doma:

  • loupané borovice - 5-6 ks.,
  • krmení "Padovan" pro hmyzožravce, může to být všechno prsa,
  • klíčí směs zrn
  • klíčí slunečnicová semena,
  • plátky jablek, okurky, bobulové jeřáby,
  • Byliny: moorit, pták horolezec, pampeliška, tradescantia,
  • larvy jedle - červy a jejich pupeny,
  • tvrdé vařené vejce.

Reddish tit. Autorka: Becky Matsubara, CC BY 2.0

Jak se živí slepice?

Je nutné krmít velmi malý, stále neprobíhající dětský pták často - každé 2-2,5 hodiny, později se intervaly mohou zvýšit až na 3-4 hodiny. V noci si můžete odpočinout od 12 do 6 hodin. Můžete jej krmit "slanou směsí" složenou z vařených vajec, strouhaných surových mrkví a strouhaných bílých chlebových drobků. Současně na 1 vejce je polovina průměrné mrkve a tolik krekrů, že masa byla mokrá, ale nelepila se k rukám. Mrkev je lepší třepat na strouhák, ze kterého vycházejí tenké dlouhé hole.

Čas od času může být směs nahrazena:

  • nasekaný nízkotučný tvaroh,
  • daphnia nebo gammarus
  • drcené slunečnice,
  • tenké plátky kuřecího nebo hovězího masa.

Kočku můžete nakrmit stříkačkou, pipetou nebo lžící. V procesu péče o něj, aby sledoval jeho tuku. Je důležité, aby pod jeho ocasem a v "vidličce" (akrete klavikuly) byly vrstvy žlutého tuku.

Společný tit Autorská fotografie: Sergey Cherny, CC BY-SA 3.0

Zajímavé fakty o prsa

  • První zákon o ochraně prsa byl vydán arcibiskupem německého města Trier na počátku XIII. Století. Později v dekretu Ludvíka z Bavorska z roku 1328 bylo řečeno: "Těžký trest čeká ten, kdo chytí ptáka, dychtivého lovce hmyzu. Ten, kdo porušil zákon, musí zaplatit královský soubor 60 šilinků, stejně jako poskytnout krásnou zrzku a 12 kuřat jako náhradu. "
  • Tit - velmi inteligentní a inteligentní pták. Pokud visíte na lahvičku uvnitř láhve, najednou se ji pokusí skrz sklenici. A pak sedí na krku a stane se zobákem, aby vytáhl nit. Pokud je závit příliš dlouhý, bude pták držet nohu.
  • Titmouse je název řeky, levý přítok Yauzy, který v okrese Lefortovo v Moskvě je zcela uzavřen v sběrateli.
  • Pokud zaujmete džbán a položíte ho na záda, spadne do stupně a předstírá, že je mrtev.
  • V carských časech v Rusku byla poznámka o zaplacení v nominálních hodnotách 5 rublů nazývána titánem za modré světlo jeho pozadí.
  • V Rusku je 12. listopad slavný festival. Ekologická dovolená "Sinichkin Day" byla zorganizována z iniciativy Ruské unie pro ochranu ptáků.

Běžný modrý drob. Autorská fotografie: Maximilian Dorsch, CC BY-SA 3.0

Velké titové stanoviště

Jedná se o sedavý pták, jen v těžkých mrazivech, kdy je akutní nedostatek jídla, může změnit jeho stanoviště. Migrace je zpravidla výsledkem přibližování se k lidskému obydlí. Široce rozložená po celé Evropě s výjimkou dalekého severu a Islandu se nachází v severní Africe a na Středním východě. V jihovýchodní Asii žije v Japonsku a po Indochině až po ostrov Jáva a ostrov Borneo. Na severu Sibiře, mezi pevnými jehličnatými lesy a na Vysočině, se nemůžete setkat s velkým ptákem. Velký kůň se lidem nelíbí, aktivně se obývá městskými náměstím a parky, rád létá na krmítka a dokonce se hýbe potravinami z lidské ruky.

Velké písně Tit

Velké prsy - ptáci zpěváci. Muži, kteří vyhráli dvojici, zpívali více různorodých fen a udělali to téměř celý rok, s výjimkou zimních měsíců. Tam je asi 40 různých zvuků vyrobených prsy. Vyslovené vystupují zejména: "tsi-tsi-tsi-pi", "in-chi-in-chi", křik - "pin-pin-chrrzh". Na jaře je píseň monotónnější "zin-zi-ver", "zin-zin". Velké prsa obzvlášť intenzivně zpívají během období rozmnožování: od března do druhé poloviny května a od druhé poloviny června až do konce července. Podzimní zpěv začíná v srpnu, zintenzivňuje se v polovině září a končí v první dekádě října. Vedle samotného zpěvu hrají prsa takzvaný under-song - melodické, tiché chirpování, "purring", nejvíce znějící v únoru nebo březnu.

Chov velkých kozy

Obvykle jsou velké kozy položeny dvěma spojkami: na konci dubna av polovině léta. V první spojce je až 15 bílých, mírně brilantních vajec, ale častěji 8-12. Na celém povrchu jsou vejce pokryta červenohnědými skvrnami a skvrny, které tvoří okraje na tupé straně. Druhá spojka je obvykle o 2 menší. Dýk pokrývá vejce 12-14 dní. Během této doby samčí muž poskytuje jídlo samici. Z hnízda vyletí hřeben pouze tehdy, když se blíží nebezpečí. Za prvních dva nebo tři dny jsou vylíbené kuřata pokryté šedivým dnem, takže samice nezanechává hnízdo a nezahřívá je s jeho teplem. Muž v tomto okamžiku působí jako živitel rodiny. Když se kuřata začínají pokrývat peřím, pár krmí potomky, přinášející hnízdo průměrně 6-7 g jídla na hnízdo za den.

Kuřata létají z hnízda asi 22 sekund po porodu. Po odjezdu udržují stádo poblíž hnízda a rodiče je stále krmí jeden nebo dva týdny. Pokud žena začne druhou spojku, muž vede první mládě.

V létě se krmítka skrývají hlavně hmyz, mouchy, mouchy, komáři, pavouci, housenky a cvrčky. Nestlé se krmí nejvíce kalorickým hmyzem, konkrétně housenkami. S nástupem zimní zimy se prsa přecházejí na zeleninu. Krmí se hlavně semena a obiloviny. Tito ptáci nedělají zásoby na zimu a pokud najdou jídlo skryté jinými druhy ptáků, jedí s potěšením. Nepoužívejte pohrdání prsů a mršinu.

zoo-club-org