Ptáci

Společný Gogol

Pin
Send
Share
Send
Send


Potápěčská kachna s výrazným sexuálním dimorfismem: muž má černou hlavu se zeleným leskem s kulatým bílým dekoračním bodem mezi okem a zobákem, krk a hrudník jsou bílé, zadní a ocasní jsou černé, samice mají hlava a hrdlo čokoládově hnědé barvy, odděluje je od šedé prsní jasný bílý límec.

Spread. Migrační a kočovné druhy, reprezentované dvěma poddruhy, běžnými v Eurasii a Severní Americe. V Evropě se šíří sporadicky. Letí na jihu oblasti do středomořské pánve. Pravidelně tráví zimu v Itálii, každý rok je 2-3 tisíce osob.

Habitat. Chovy v zalesněných oblastech poblíž jezer a velkých řek, zimy podél mořského pobřeží nebo ve vnitrozemských vodních útvarech.

Biologie. V květnu a dubnu je zpravidla položeno 8-11 vajec, které samice inkubuje 29 dní. Kočky zůstanou v hnízdě jeden nebo dva dny, začnou létat ve věku 8-9 týdnů. V roce jeden pokládat. Uchovává několik skupin. Let je rychlý a přímý, vzlétne po krátkém úseku na vodě, rychlá klapka křídla vytváří charakteristický pískaný zvuk. Dávka je založeno na živočišných potravinách, které produkuje Gogol, potápění do hloubky několika metrů. Hlas je ostrý, nazální.

Zajímavá skutečnost. Hnízdo je uspořádáno ve stromových dutinách, v umělých stromových domech a na zahradách králíků. Muž uspořádá charakteristické demonstrace manželství a vrhá mu hlavu a krk zpět.

Související druhy. Islandský Gogol (Bucephala islandica) má menší velikost, plemena na Islandu a Americe, v Itálii to nebylo poznamenáno (v Rusku jsou fly-ins). Malý odpadky (Mergus [Mergellus] albellus) hnízdí v severní části Eurasie, několik desítek jedinců tráví zimu v Itálii.

Běžný gogol (Bucephala clangula)

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org