Zvířata

Ekologická příručka

Pin
Send
Share
Send
Send


Jak již bylo řečeno, představitelé této skupiny jsou mrožové a pečetí. Popisujeme jejich obecné charakteristiky. Pernožci savci jsou poměrně velká zvířata s maximální tělesnou hmotností 3,5 tuny a délkou těla až 6 metrů. Podlouhlé, zaoblené tělo se zužuje směrem k hlavě a ocasu. Krk je tlustý, sedavý, s výjimkou ušních tuleňů. Většina končetin je ukrytá v kufru. Tlustá kožovitá membrána váže prsty končetin a tvoří ploutve. To vše je charakteristické pro tyto savce (skupina plutvy). U různých druhů zvířat nejsou drápy stejně rozvinuté.

Použijí své končetiny pouze pro pohyb. S pomocí zadních ploutví zvířata vytvářejí oscilační pohyby. V tomto případě klesá hlavní svalová zátěž na zadní část těla. Přední ploutve vyvažují obrovské tělo a ovládají funkci volantu. Uvedené příznaky ploutvonožců naznačují jejich přizpůsobení vodnímu prostředí.

Kůže je tlustá s tvrdou srstí. Podkožní tuková vrstva spolehlivě chrání proti hypotermii. Zuby této třídy zvířat jsou určeny pouze k udržení a nastavení jídla. Box mozku je velký, mozok je velký. Externí umyvadla chybí, ale jejich sluch je dobrý. Při ponoření do vodního povrchu se sluchové ústa zužuje svaly. Pinnipeds mohou sotva slyšet zvuky. Organy pachu jsou vyvíjeny uspokojivě. Vidění prakticky chybí. Vibrissae, které jsou dlouhé chlupy, jsou hlavním orgánem smyslu pro dotek zvířat.

Sběr krmiv, plutvy plutvy savci jsou schopni zůstat ve vodě po dlouhou dobu. Velikost plic je větší než velikost suchozemských dravců a poskytuje úplný výdech a vdechnutí nové části vzduchu. Plicní tkáň je elastická, zesílená pleura, vyvinutá svalová tkáň.

Plonožci se živí korýši, měkkýši, mořskými ptáky a rybami. Jídlo je těženo pouze v hlubinách vod.

Ořechy a pečetí dávají přednost odpočinku na ledu. Pinnipeds vedou živoucí způsob života. Největší koncentrace zvířat se vytvářejí během nástupu reprodukce a chovu. Někteří dávají přednost sedavému životnímu stylu, jiní migrují.

Přirozenými nepřáteli jsou:

  • mořské leopardy,
  • lední medvědi
  • velké žraloci
  • zabijáky.

Pinnipeds savci přicházejí na břeh nebo led, aby se spojili a reprodukovali potomstvo. Za tři roky přichází puberta. V podstatě se jednou ročně narodí jedno mládě. Tělo novorozenců je pokryto hustou kožešinou, která se liší barvou a strukturou od srsti dospělých jedinců. Za několik týdnů se srst mladší generace mění. Děti vyrůstají rychle a krmí mateřským mlékem. Po skončení krmení je mládě nezávislé. Pinnipky žijí až 40 let.

Mrož je jedním z největších savců třídy pinniped. Zástupci této třídy se nacházejí v Chukchi moři, poblíž souostroví Franze Josefa Landa, poblíž pobřeží ostrovů Nová Země, v mělkých mořích Arktického oceánu.

Mrušky mají silné kly 2-4 kg, které vyčnívají 50 cm nad dásní, u žen jsou tenčí a kratší. Hlavním úkolem kly je extrakce jídla uvolněním písečného nebo ojedinělého povrchu dna. Ostružiny v délce mohou dosáhnout až 4 m, a váží 1,5 tuny. Přes tuto tělesnou hmotnost jsou agilní a agilní zvířata. Celé tělo savců je pokryto tuhými a řídce načervenalými vlasy. Podkožní tuk až 10 cm spolehlivě zabraňuje přechladnutí. Mraky nemrznou v ledové vodě a nemají strach z chladných mrazů. Vzhledem k přítomnosti subkutánního pneumatického vaku, který je připojen k hltanu, se během spánku nevysouvají do vody. Na horním okraji jsou tlusté, pohyblivé a silné vibrizace (smyslové orgány) uspořádané v několika řadách. Vůně se učí o přístupu nebezpečí. Mít špatný zrak. Neexistují vnější ušnice. Nostrilky a otvory uší se těsně uzavřou, když jsou ponořeny do vody. Ploutve pomáhají zvířatům potápět se a plavat. Zadní ploutve pomáhají tlačit povrch země a ledu.

Chov

Ostružiny se reprodukují od pětiletého věku jednou za tři nebo čtyři roky. V mrožce se objeví jedno mládě. Žena ho krmí, dokud se nezvětší zuby (kly). Je to velmi pečující matka a nikdy nezanechá své mládě v nebezpečí.

Nekontrolovaná sklizeň mrožů vedla k významnému snížení počtu. Od padesátých let minulého století na jejich zákaz lovu. Výjimka byla udělena pouze místním obyvatelům (Yakuts, Chukchi), kteří mají povolení lovit mrož tak, aby vyhověli jejich osobním potřebám. Některé druhy mrožů jsou v červené knize uvedeny jako ohrožené savce.

Seal Family

Tuleň sloní je největším zástupcem ploutvonožců mezi pečetěmi, žije v sub-antarktických a podkarpatských mořích. Získalo jméno kvůli koženému vaku, který se nachází v nosu mužů. Pečeť tráví většinu svého života ve vodě. Muži váží více než tři tuny a mají délku 6,5 m. Hmotnost a velikost samic závisí na rodu, ke kterému patří.

Plnotropní savci jsou komerční druhy kořisti. Kůže se používají při výrobě obuvi a oděvů. Maso se jedí. Kůže mladých jedinců se používají jako kožešinové suroviny. Speciální požadavky na kožešiny.

Charakteristiky pepřové skupiny

Skupina ploutvonožců spojuje savce relativně velké a střední velikosti, dobře přizpůsobené životu ve vodě. Většinu svého života tráví ve vodě, ale všechny tyto druhy po určitou dobu v roce si udržely spojení s půdou nebo ledem, aby se mohli otevírat a krmit jejich mladíci.

Mnoho z jejich anatomických rysů přináší kompromis mezi mořským a pozemským způsobem života. Zevně, pinnipeds si zachoval mnoho vlastností pozemských predátorů. Pinnipeds mají čtyři ploutve, které se používají k pohybu, jak ve vodě, tak na zemi. Mají dobře zaoblené tvarované tělo nebo tvar kapky. Jejich smysly jsou upraveny tak, aby fungovaly ve vodě i na zemi.

Velké a dobře vyvinuté oči umožňují najít potravu v bahnité a čisté vodě. Chvost a vnější struny jsou malé.

Pinnipy si uchovávají kuželovité zuby, přizpůsobené pro nastavení a držení kluzkých potravinových předmětů. Všichni mají srst, ale ve většině druhů ztratila svou termoizolační funkci, která se provádí vrstvou podkožního tuku.

Pinnipeds jsou rozšířené od ledu k tropům, v pobřežních a pelagických vodách a mohou žít jak sedavé, tak i migrující. Většina druhů žije v chladných a mírných vodách. Tato zvířata mají širokou škálu jídla a jsou schopni jíst, jak polévku polkat v celku, tak v kusů. Většina pinniped jsou dobře přizpůsobena pro dlouhé a hluboké potápění. To je způsobeno širokou škálou morfologických a fyziologických zařízení, zejména velkým objemem krve a snížením tepové frekvence během potápění.

Ve vodách severozápadního Tichého oceánu jsou zastoupeny všechny tři rodiny plutvonožců.

Rodina mrožů reprezentované velkými zvířaty, jejichž krátký výkonný krk končí poměrně malou hlavou. Cervikální zachycení je slabé. Neexistují žádné vnější uši. Tlustá kůže tvoří mnoho záhybů a vrásek. Mají dva velké horní špičky, směřující svisle směrem dolů. Přední a zadní končetiny jsou dlouhé s koženým okrajem.

Zadní končetiny mohou být zastrčeny pod tělem. Vlasy jsou velmi vzácné a houževnaté.

Rodina ušlechtilých pečetí - v ruských vodách nyní existují zástupci tří rodu monovidů: - rodu mořských lvů, rodu severních mořských lvů a rodu severních kožešinových tuleňů. U představitelů rodiny je velikost mužů dvakrát větší než u žen.

Podlouhlá hlava má vnější ušnice, je úměrná velikosti těla a je umístěna na dlouhém pohyblivém hrdlu. Oba páry končetin jsou dlouhé, končí v chrupavé kůži a mohou se ohýbat pod tělem. Tato zvířata se plavou, používají dlouhé přední končetiny (ploutve) hlavně pro pohyb a zadní pro ovládání.

Na zemi jsou tato zvířata mobilní a používají všechny čtyři končetiny. Srst je poměrně tlustá a má stráž, kožichy a peří.

Rodina pravých pečetí zahrnuje zvířata od nejmenších po největší velikosti.

V ruských vodách se vyskytují zástupci čtyř rodů: - rod mořských zajíců, rodu společných tuleňů, rod pruhovaných tuleňů a rod tuleňů. V reálných pečetích má krátké hrubé konce hrdla se zaoblenou hlavou s špičatou čenicovou hlavou. Nemají viditelné uši.

JAR

Cervikální zachycení je slabé. Přední a zadní končetiny jsou krátké, zadní nohy jsou prodlouženy dozadu a nemohou se ohýbat pod tělem. Srst novorozence je dlouhá, tlustá, bílá u většiny druhů. Dospělá zvířata jsou pokryta krátkými vlasy, dolní vrstva téměř chybí. Sexuální dimorfismus je nedostatečně rozvinutý, muži a ženy jsou téměř stejné velikosti. Dodávky probíhají hlavně na ledě nebo na břehu. Štěňátka rostou velmi rychle a stanou se nezávislí ihned po ukončení laktace.

Pinnipeds

Pernožky jsou skupinou vodních masožravých savců, jako jsou struny. Podle některých klasifikací jsou plutvonožce rozděleny do samostatného družstva, zatímco ostatní jsou klasifikovány jako dravé zvíře. Peršpunci tráví většinu svého života ve vodě. Končetiny těchto zvířat se změnily na ploutve, jejich tvar těla je rybí.

Skupina plutvonožců spojuje tři rodiny: pečetí (tuleň, těsnící slon, leopard, tuleň), mrože (jediný typ mrož), ušlechtilé pečetí (lvi, tuleň).

Tyto rodiny zahrnují 20 rodů a 32 druhů zvířat.

Fosilní pozůstatky plutvonožců se nacházejí mimo pobřeží severní části pacifického a atlantického oceánu.

Tato zvířata byla již známa z období horních Eocene, kdy pozemští dravci medvědových a martenových rodin přešli do vodního života.

Perle ploutví obývají moře a oceánské vody v oblastech s mírným a chladným klimatem severní a jižní polokoule.

Dva druhy tuleňů žijí výhradně ve vnitrozemských vodách - v Kaspickém moři, v jezerech - Baikal, Ladoga. V subtropických vodách jsou tuleně bílé. Peršpunci tráví téměř celý svůj život ve vodě, plavat a dokonale se potápět. Většina zástupců se zbláznila.

Na březích nebo na ledě se vytvářejí háčky, když se dostanou z vody k odpočinku, zapadají se na slunce, chovají se, porodí a krmí své potomky. Některé druhy žijí samostatně nebo v malých skupinách. Většina plutvonožců migruje pravidelně. Některé druhy sedí, například obyčejné pečeť.

Pernožky se živí hlavně rybami, korýši a měkkýšy. Dravou velkých ploutvonožců, například leopardů moře, jsou velké obratlovce - pečeť a tučňáci.

Všichni zástupci plutvonožců jsou poměrně velká zvířata.

Délka těla se pohybuje od 150 do 650 cm a hmotnost od 100 do 3500 kg. Největší ve velikosti mezi zvířaty tohoto řádu jsou mrože, běžné v severní části Tichého oceánu. Má fusiformní zjednodušený tvar těla, zužující se na zadní straně.

Hlava je malá na krátkém krku, ocas je ve formě krátkého procesu. Ústí ploutvonožců je zaoblená, ústa jsou široká, na horním peru viditelné štětinové kníry.

Pinworm výživa

Pinnipeds se živí živočišnými potravinami - hlavně ryby, měkkýši, chobotnice a chobotnice. Některé druhy, jako jsou tuleně krabice, které obývají antarktické vody, preferují jiné potraviny.

Na rozdíl od svého jména toto zvíře nejedí kraby, ale malé korýše, nazývané krill, které se nacházejí v chladném polárním moři v hojnosti.

Nemnoho dravců je dostatečně velké na to, aby se dokázalo poradit s představiteli ploutvonožců, ale pravidelně jim pomáhají velcí žraloci a zabijáci velryby, zejména nezkušené mláďata. Mořský leopard má proslulost lovce jiných tuleňů (také jí tučňáky a ryby).

Perle ploutví jsou loveny ledním medvědem. Občas mladí na ledě jsou kořistí k liškám, vlkům a plešatým orlům. Ale hlavním nepřítelem ploutvonožců po staletí byl člověk, který je vyhladil jako kožešina, tuk a maso.

Mouchy tesáky

Kly jsou nejen pozemskými savci. Hmotnost dospělého mrože dosahuje 1400 kg a jeho špičáky jsou více než 60 cm dlouhé a 25 cm v obvodu na základně. U mladých jedinců špičáky vyčnívají z rtů.

Ostružinové zuby jsou modifikované horní zuby a dosahují déle než 60 cm.

Slouží jako zbraň a tah a ledu. Když se mrož dostane z vody, používá je k vytvoření dýchacích otvorů. Fangy hrají roli zbraní v útoku dravců, zejména ledního medvěda.

Sloní těsnění

Největší z plutvonožců jsou tuleňové slony, dosahující délky 6 m, obvod 4,5 m ve středu těla a hmotností 3,5 tuny, dostal své jméno nejen kvůli své velikosti, ale také proto, že muži mají horní stranu čenich je kožený pytel připomínající slonový kmen.

V období páření se nafoukne a stoupá přímo nad hlavou nebo vklouzne do úst, což posiluje řev.

Navzdory své velikosti jsou sloní moře agilní plavci, ponoří se do hloubky více než 60 m. Jeden druh se chová v Tichém oceánu u pobřeží Kalifornie a Mexika a druhý ve vodách pod Antarktidy.

Pernožky: klasifikace

Tato objednávka savců je rozdělena do dvou nadřazených rodů, které tvoří masožravý řád (Carnivora). Všechny pinnipedy existující na Zemi jsou rozděleny do tří rodin:

  • Moucha (Odobenidae),
  • Reálné uzávěry (phocidae),
  • Ušlechtilé pečeť (Otariidae).

Až donedávna byla vojska ploutvonožců považována za oddělené, nezávislé oddělení. Podle moderní klasifikace jsou plutvonožce, jak je uvedeno výše, součástí dvou různých nadřazených rodů. Ostružiny a ušlechtilé pečeť patří do stejné nadčeledi, Otarioidea, a skutečné pečeť k Phocoidea. Kromě moderních rodin stále existuje řada fosílií. Tuleň z orla je reprezentován šesti rody kožešinových tuleňů a mořských lvů, celkem dvanáct druhů. Třináct rodů slonových tuleňů, těsnění, stejně jako námořní leopard a tuleňové tuleně, celkem devatenáct druhů, jsou pravé tuleně.

Zvířata představující řádkové ploutve mají neobvyklé a neobvyklé druhy pozemních savců. Jejich podlhovasté tělo má zjednodušený vřetenovitý kruhový průřez, postupně se snižuje směrem k hlavě i ocasu. Je zajímavé, že rozdělení těla těchto zvířat není na rozdíl od struktury pozemských dravců ostře omezené. Takže jejich hlava hladce prochází do velmi hustého krku, a to zase do kufru a ocasu.

Neobyčejnější struktura plutvonožců zdůrazňuje charakteristické končetiny ve formě ploutví, z nichž většina je skrytá v pytli těla pokožky. Tato konstrukce umožňuje svobodným pohybům ploutvonožců ve vodě a pod vodou, ale jejich končetiny jim neumožňují držet zachycenou kořist. Další neobvyklá věc je, že u většiny druhů, s výjimkou ušních tuleňů, nejsou žádné vnější uši. Kůže těchto zvířat je mnohem silnější a hustší než pokožka suchozemských savců, navíc má vodoodpudivé vlastnosti. U některých druhů je téměř nahá, zatímco u jiných je pokryta dlouhými, spíše tuhými vlasy.

Barva těchto vodních savců se liší od šedé a žlutozelené až načervenalé. Většina ploutvů je středně velká nebo velká. Velcí lidé mohou dosáhnout délky šesti metrů a váží až 3,5 tuny! Hmotnost průměrných druhů ploutvonožců je od čtyřiceti kilogramů.

Zástupci posuzovaného oddělení se od té doby množili pomalu jejich manželské období se nevyskytuje více než jednou za rok. V případě oplodnění, ženy porodí jen jedno dítě, a jen někdy dvě. Matky krmit své miminko s velmi tučným výživným mlékem, díky němuž jejich potomci rychle rostou a získávají váhu.

Belek

Denní výživa většiny dospělých pinnipedů se skládá z korýšů, ryb a různých druhů měkkýšů. Výjimkou jsou mořské leopardy, jejichž strava obsahuje tučňáky a pečeť. Pinniped savci žijí po dlouhou dobu - až čtyřicet-něco.

Zde jsme možná zvažovali hlavní body týkající se vzhledu a životního stylu úžasných zvířat představujících skupinu plutvonožců. Později se k tomuto tématu vrátíme a budeme podrobněji diskutovat o jednotlivých typech tohoto oddělení.

Mezitím doporučuji seznámit se s těmito články, které vás seznámí s některými vodními savci:

A na závěr upozorním na zajímavý dokumentární film "Námořní pečeť v Kamčatce" a informační video plot "Námořní pečeť a mořské lvi". Podívejte, bude to zajímavé!

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org