Ptáci

Fearless Dravý pták - Shrike

Pin
Send
Share
Send
Send


Společný šedivý shriek má pověst poustevníka, protože jeho setkání je velkou raritou. Abyste si všimli tohoto opeření, potřebujete trpělivost a pozorování. Ale protože se pták vyhýbá sousedství s člověkem, lze ho vidět pouze na okrajích lesa, na okrajích močálů, na vrcholcích keřů a vysokých stromech. Pokud uslyšíte písečku, která připomíná hlas střapce, možná je to šedivý šarák.

Červená kniha byla doplňována tímto vzácným ptákem, protože počet druhů je velmi malý. Obdržela 3 kategorii. K zachování tohoto poddruhu je nutné pečlivé ošetření lesních bažin a starých lesů.

Popis shriku

Tento druh ptáků patří k velkým ptákům. Velikost těla - průměr 26 cm. Hmotnost ptáků - asi 70 gramů. Barva šarky je světlá, zadní je šedohnědá a břicho je bílá. Na prsou je obrázek. Kloubové prodloužené ocasní a křídla jsou černé. Na okraji ocasního pera - bílý okraj. Také světlé příčné pásmo běží podél křídel. Hlava je také zdobena pruhy - černá "maska" se táhne od zobáku očima. Vzhledem k tomu, že tento pták je dravce, byl "odměněn" hákovaným zobákem. Ženské a mužské barvy se neliší. Můžete si všimnout rozdílu v jejich velikosti, "chlapci" jsou mírně větší.

Když na větev sedí šedý shriek, její ocas vypadne dolů nebo vyčnívá. Let tohoto ptáka je zvlněný.

Habitat

Přestože počet těchto ptáků je malý, jejich stanoviště je velmi široké. Shrike šedý v malých množstvích obývá celou Evropu, významné území Ruska, severní Afriky. Kromě toho se pták usadí v některých oblastech jižní Asie, až na východní čáru Indie. To je také pernaté, pronikající přes Chukotka, zastávky u lesa USA a Kanady.

Tento druh ptáku preferuje žít v otevřených prostorech. Ale navzdory tomu Shrike zvládne horské oblasti, taigu a tundru. Je možné si uvědomit, že blíž k jihu je tento pták kočovný a zástupci severních zón létají na zimování.

Hlas ptáků

Gray Shrike vydává zvuky, které jsou podobné skladbám na housle. Jeho hlas je tvrdý. Píseň není melodická, skládá se ze skřípavých nízkých pískaných zvuků nebo bzučivého trilu. Ale ve svém repertoáru mohou být u jiných ptáků zaznívány zvuky. S věkem muži shromažďují repertoár a jejich skladby se stávají umělejšími a různorodějšími.

Také s pomocí zvuků shrikes přenášet informace. Například v případě nebezpečí vydávají častou kontrolu šeku. Zvláštní zpěv se v době manželství liší.

Shrike šedá je odvážný dravec, a proto se živí tím, co zachycuje. Velký hmyz, jako jsou kobylky, velké brouci, vážky atd., Mohou být součástí stravy. Ale pták také loví malé obratlovce, protože v severních oblastech je velmi málo hmyzu. Shrike ochotně zachycuje ještěrky a malé obojživelníky. Kromě toho miluje hlodavce, jako jsou volle, střely, myši, krtci a jedí malé ptáky (vrabci, žabky, prsa).

Jakmile je kořist uloven, proroky ji okamžitě jedí. Vták nevytváří žádné rezervy, i když je zde dostatek jídla, může vyschnout kořist tím, že jej zavěsí na jehlu z akácie a na obratlovce a nechá ji v vidlicích větví. Ale stojí za zmínku, že ne všichni šediví štípané jsou náchylní k takovému chování.

Pěstené hnízdění

Vzhledem k tomu, šedý shrike je velký pták, jeho hnízdo je také velké. Obvykle je takový dům postaven pouze ženou. Samci jsou velmi zřídka. Chcete-li vytvořit hnízdo, vyberte příslušnou větev. Často jde o hustý proces keřů nebo stromů. Dům může být také namontován na samotném kufru. Hnízdo je nízké, od 1 do 2,5 metru. Má dvě vrstvy. Vnější strana je tkaná z tenkých větví z keřů a stromů a zde jsou zde tkané suché trávy. Charakteristickým znakem hnízda jsou části větví se zelenými listy.

Vnitřní strana je vyrobena z měkčího materiálu. Zásobník se táhne vlnou, tenkými listy trávy a velkým množstvím peří, i když v některých hnízdech nemusí být žádná.

Doba hnízdní činnosti je v různých oblastech odlišná. Může se jednat o duben nebo květen, a v severních oblastech je to červen. Stroužky se skládají ze 4-6 vajec s bílým odstínem a hnědými skvrnami. Žena převážně inkubuje potomstvo a otce jen občas nahradí matku.

Shrike šedá zůstává na pokládce až na 15 dní. V těchto dvou týdnech muž neletí daleko od rodiny. Oba vykrmovaní potomci krmí. Muž a žena se starají o mláďata asi 20 dní. V tomto okamžiku jsou kuřata připravena k letu. Ale je zajímavé, že někdy ještě předtím, než se děti naučily létat dobře, už odlétají od hnízda. Až do odchodu rodičů péče o potomstvo. Pár může dávat své kuřata po dlouhou dobu.

Chrobáky a chrobáky jsou součástí stravy mladých a ve vzácných případech jsou jim přiděleny larvy a housenky.

Další podrobnosti a zajímavé informace o Gray Shrikes

Shrike je mazaný pták s kousavou postavou. Takže rád dráždí malé sokoly a jestřáby. Když si všimne nepřítele, lysá liška vylézá na vrchol borovice a začne zpívat bezstarostně. Dravce ho zaznamená a vrhá se k útoku, ale škriák se skrývá v hustých houštinách.

Tento pták dokáže pronásledovat všechny ptáky, které jsou větší než to. Je zvědaví, jak to dělá shrike. Za to záměrně zkazí hon za všechny dravce, pernaté a obyčejné živočichy. Upozorňuje oběti na zvuky, že se k němu dostává lovec a zůstane na jeho území jediným majitelem.

Shrike

Rodina Shrike - Laniidae ... U těchto ptáků jsou kombinovány rysy cestujících a dravých ptáků. Velikost škebu malá: velikost 15-30 cm, hmotnost 20-120.

Patří k 69 druhům patřícím do 9-12 let. Různé taxonomisté se vyznačují 2 až 4 rodinami. Shrikes žijí v Eurasii, Africe, kde je jejich největší rozmanitost a v Severní Americe.

Shrike ptačí hustá stavba. Jejich silný a laterálně stlačený zobák je o něco kratší než hlava a končí hákem zakřiveným směrem dolů. Tímto, stejně jako přítomností preapikálního zubu mandibuly škebu, jsou podobné sokolům. V rozích ústech mají dobře vyvinuté citlivé plody. Pomáhají zachytit pohyblivý hmyz. Chvost je dlouhý, stupňovitý, někdy zaoblený. Barva je pestrá, ale severní druhy nejsou jasné, včetně odstínů šedé, hnědé a bílé. Tropické výkřiky jsou někdy vymalované velmi pestré. Muži jsou poněkud větší než ženy a v některých druzích jsou živější. Muži a ženy zpívají. Poslední skladba je jednodušší.

Stáří obyvatele obývají různé krajiny s keři v horách i na pláních. Hnízda ve tvaru poháru jsou postavena oběma partnery a posilují je ve vidlici větví v různých výškách, zejména v hustých křoví. Zednictví se skládá ze 4-6 pestrobarevných vajec, které inkubují obě partnery nebo jednu ženu, ale muž ji krmí. Doba inkubace 14 - 16 dnů. Oba rodiče živí kuřata. Po dvou až 2,5 týdnech mláďata opustí hnízdo a krmí rodiče další dva týdny. Po získání nezávislosti se rozmnožení rozpadne a výkřiky přecházejí do osamělého životního stylu.

D. Kaigorodov píše: "Dravé instinkty shriek jsou extrémně rozvinuté. Tito ptáci zachycují a zabíjejí svou kořist, zřejmě i když jsou úplně krmení. " Zobáky obvykle se živí velkým hmyzem, zachycují je ze svých biskupů - suchou větev nebo telegrafní drátky. Jejich obětí jsou motýli, brouci, kobylky, vážky a v případě myší, vajec a mladých ptáků malých ptáků, ještěrek. Shrikes popichují velkou kořist na trnu nebo ostrý uzel a pak je roztrhají. Často ukládány hřbetní hmyz a malé obratlovce na perách rezervy.

Pokud jde o píseň, mělo by být poznamenáno, že shrikes jsou jemné mockingbirds. Za to jsou někteří milovníci zpěvu ptáků doma. Zde je to, jak A. Brem charakterizuje Shrike: "Na nejvyšších větvích stromů stojících mezi polními poli, na prominentních větvích keřů, na sloupech, hromadách, hraničních pilířích a jiných vysokých místech často vidíte sedící pták, hrdý jako sokol, pozorný jako orlica a neklidný, jako flycatcher. Na jaře se slyší, že zpívá spíše dlouhou píseň, a když ji pozorně posloucháte, můžete vidět, že je ve skutečnosti jen směsicí všech druhů zvuků jiných lidí, které pták slyšel zpěváky, kteří kolem ní žijí a opakují se nejúžasněji. Celá tkanina písně, kterou slaví jen málo, je tak příjemná a atraktivní, že s potěšením můžete poslouchat podvodník. "

Na počátku slova "Shrike" existuje několik verzí. Jedno ze starých názvů končí písmenem "d", takže slovo se skládá ze dvou kořenů, které udávají slova - čtyřicet liber. Profesor D. Kaigorodov argumentuje touto verzí. Tvrdí, že tento pták připomíná strašidlo. "Pokud jde o konec" put ", je pravděpodobně přidáno jako charakteristika imitativního zpěvu těchto ptáků, které ve svých písních mýlí hlasy jiných zvířecích ptáků," říká tento autor. KNKartashev ve své knize Systematica ptáků naznačuje vlastnost Shrike mockingbirds "tkat vazby na čtyřicet ptáků", to je imitovat jejich hlasy, a tím zavádět lidi a dokonce i samotné ptáky, aby klamali.

Tam je 9 druhů shrikes v naší zemi. Z nich nejznámější zhulan(Lanins cristatus)obývá většinu země, s výjimkou zóny tundry. Je malý, o něco větší než vrabec. U mužů, kteří obývají Evropu a západní Sibiř, je horní část hlavy a krku šedá, zadní část je kaštanová a ocas, křídla a široká páska procházející okem do ucha jsou černá. Spodní část těla a extrémní řízení jsou bílé. U ptáků žijících na východě je černá v peří nahrazena hnědou barvou, pás, který prochází panvou, je hnědý. Ženy jsou okerní hnědé shora, špinavě bílé zespodu s tmavým šupinatým vzorem.

V údolích řek, na okrajích lesa, v zahradách a parcích, to je všude, kde jsou keře nebo jednotlivé husté keře. V nich ptáci a jejich hnízda. Přítomnost con může být okamžitě detekována. Jeden pták z páru, obvykle muž, sedí na významném místě. Když se přiblížíte k pozorovateli hnízdo, vydává zvuky, které se podobají ostré kontrole nebo hlasité chjaa-chyaa.

Zhulans jsou nejčastěji nalezeni mezi ptáky, jsou to docela dobří mrchožravci. Někdy v buňkách obsahují Grey Shrike(Lanins excubitor), velký bílý šedý pták, méně často jiný druh. V R.L. Boehme žil několik let dlouhosrstý shrike nebo shah(Lanins schach)který má ostrý a praskavý hlas.

Shrike se velmi rychle stane krotká a vezme jídlo přímo z rukou. Vzhledem k jejich predátorské povaze, která je nebezpečná pro ostatní ptáky, by se tyto ptáky měly udržovat v klecích samy. Vzpomínám si na případ, který řekl entropologovi G. Laferovi, ale velkému milovníkovi ptáků. Během jarního chvilku zachytil zpěváky. Stalo se to na jihu Primorského kraje. Mužský pták, který měl, byl mužský dubrovník z ovesných vloček. Tento pták byl zmrzačený, měl jen jednu tlapku a jedno zdravé oko. Pravděpodobně tato vlastnost a přitahuje pozornost migranta lastovička. Jakmile ten lovec dosáhl svých smyslů, julan se vznesl do klece a popadl nešťastného Dubrovníku za hlavou a zobácel rošt. Lafer si uvědomil, že Dubrovník už pro něj byl ztracen, a pak pokryl ropucha sítí. Tento pták žil ve svém bytě dlouhou dobu, potěšen různými písněmi.

Vladimir Ostapenko. "Ptáci ve vašem domě." Moskva, "Ariadia", 1996

"Warbler" a "pernatý dravec" jsou pro nás jinými póly světa ptáků. Představení jamkovitých třásnic je stejně obtížné jako roztržení na obličeji těla oběti. Evoluce však nestará o naše stereotypy.

Shrike šedé nebo velké
Lanius excubitor

Typ - akord
Třída - ptáci
Oddělení - průchodek
Rodina - Shrike
Rod - Shrike

Délka těla je 23-38 cm (s ocasem), rozpětí křídel je 35-39 cm, váha 60-80 g. Neexistuje prakticky žádný sexuální dimorfismus (rozdíl v barvě a struktuře těla).

Obývá rozsáhlé území v Eurasii a Severní Americe, zhruba mezi 50. a 66. 71. paralely. Formuje řadu poddruhů. Populace Pyrenejského poloostrova, severní Afriky a asijské pouště byly dříve považovány za poddruh Grey Shrike, protože ve společných oblastech byly tyto formy pravidelně překračovány. V poslední době takové hybridy nebyly pozorovány a experti izolovali pouštní křik na nezávislý druh Lanius meridionalis, jehož evoluční formace skončila doslova před našimi očima.

Gray shrike je uveden v červené knize Ruské federace, ale stav druhu obecně nezpůsobuje obavy.

V letní den se píseň ptáků rozkládá na louce nebo na malém háji. Krátké melodické trilly a pískání píšťalky se střídají v něm s bzučením a chrastítkem a to vše je okouzlené koleny z písní různých ptáků. Pokud se podíváte blíže, můžete vidět zpěváka na každém stromu - poměrně velký (ptákovitý) pták s charakteristickou téměř svislou postavou těla. Sedí téměř nehybně a přes dalekohledy je vidět úplně podrobně: tmavě šedá zad, světle šedá hrudník, černá s bílými křídly a ocasem, černá pruhová maska ​​přes hlavu.

Pokud by to nebylo pro velikost, shrike může být zaměněn s bullfinch samice, ale jeho zobák je silný, závislý, jako jestřáb, který výmluvně svědčí o povolání tohoto ptáka. Šedivý škeb se vydal na cestu od hmyzožravců až po předive, možná i dál než všichni příbuzní. Hlavní část kořisti je tvořena malými obratlovci - žáby, ještěrky, hlodavci a ptáci, ačkoli se také netrápí velkým hmyzem (velkými brouci, kobylky apod.). Skromná velikost šrámku slouží jako druh převlečení - malí ptáci ho nevnímají jako dravce. Může klidně přistát uprostřed stáda vrabců s odpočinkem, zvolit pomalu oběť a dokud se k ní nepohne, nebudou mít podezření, že mezi nimi je nepřítel. Jeho oblíbená lovecká taktika sedí vysoko na stromu nad loukou nebo polem a hledá kořist. Když je cíl zvolen, předstihuje ho krátkým, téměř svislým hodem, a pokud to chybí, nebo pokud má oběť čas, aby se vyhýbal, střílek běží po něm podél země.

Avšak ptáci, kteří sledují a vzduchem - v bezprostřední vzdálenosti bez námahy dobíhají s vrabci nebo ptákem. Hazardní lovec Shrike - i když se vyděšený pták v zoufalství vrhá k blízké osobě, šedý predátor ho může uchopit téměř z rukou. Tam jsou případy, kdy shrike, být pokrytý sítí pasti, pokračoval trápit ptáka s nadšením už v snares. Shrike zabíjí chycenou kořist a nese ji v drápcích (stejně jako velký dravec) do jednoho ze svých "krmných stolů" - míst, která jsou určena k řezání a pohlcení jídla. Nejčastějším místem je bush nebo strom s velkými trny nebo četnými a silnými krátkými větvičkami. Predátor strhne svou kořist na trn nebo uzel (někdy klíny v vidličce větví) a pokračuje v plánovaném řezání. Takže všichni členové rodu Shrike jedná a za to dostali své generické jméno Lanius - "řezník". Co dává shriku tento "proprietární" způsob manipulace s hrou je to, že vědci nemají na tuto záležitost žádný společný názor. Pravděpodobně, dravec tak ušetří přebytečnou hru na deštivý den. Ve skutečnosti, jestliže jídlo je vzácné, pak jen úplně zškrabaná kůže zůstává z dolu položeného na trnu, zatímco v bohaté držení shriku majetky jsou zdobeny celou sbírkou nejířil nebo úplně nedotčené trofeje.

Podle jiné verze taková fixace kořisti usnadňuje její krájení - malý, lehký dravce, a ve skutečnosti není snadné roztrhat robustní kůži dudlíku nebo odtrhnout žábu. A nedotčené oběti na trní jsou náklady na dravý instinkt: mnoho dravců zabije víc hry, než mohou jíst. Možná, že "dary" visící na větvích jsou určitým vizuálním pomůckem, podle něhož se dospělé kuřata učí pravidla života dospělých ptáků. Každopádně visící kořist na uzlech nemůže být považován za "behaviorální rudiment", zbytečný rituál, který již dávno ztratil svůj adaptivní význam a přetrvával ve vrozené chování ptáka jen kvůli konzervativismu genomu. Zakladatel ethologie Konrad Lorenz, který studoval tento problém konkrétně, zjistil, že od narození měl výkřik jen touhu tlačit kořist proti vyčnívající feně. Искусству накалывания трофеев молодые птицы довольно долго учатся, постепенно приобретая мастерство и вырабатывая собственные ухватки, точно так же, как они осваивают приемы охоты или строительства гнезда.

Ни размерами, ни окраской самцы серого сорокопута почти не отличаются от самок. Уже по одному этому можно догадаться, что в выращивании потомства участвуют оба родителя. Так оно и есть, хотя роли супругов в этом процессе заметно различаются. Право выбора места для гнезда принадлежит самцу — владельцу охотничьего участка. Obvykle je v hloubce koruny postaven dostatečně hustý (nebo dokonce lépe - trnitý) strom, v kufru nebo na vidlici hustých větví, ve výšce ne menší než jeden metr. Během manželství může muž dokonce položit symbolickou "první cihlu" v budoucím domě - několika větvích. Ale pokud žena přijala toto pozvání, skoro nedovolí mužovi další výstavbu a vybaví hnízdo samo, protože stráví takřka celé čtrnáct dní v něm. Z větviček a stonků žena nese koš s hustými stěnami a zevnitř ji napájí měkkými lopatkami trávy, vlnou (to se děje na jaře, při hromadném rozmazávání zvířat) a peřím. Křídloví architekti často tkát mladé výhonky se zelenými listy do vnější vrstvy, možná pro krásu nebo možná pro převlek.

To obvykle trvá asi 15 dní od vaření vajíček až po vylíhnutí potomků. Žena převážně sedí na vejcích. Muž se zabývá ochranou místa a získáváním potravy pro sebe a svou přítelkyni a jen příležitostně ji nahrazuje na hnízdě. Po vzhledu kuřat se žena vrátí k aktivnímu rybolovu a přináší jídlo společně s jejím manželem. Po 18-20 dnech získávají mláďata schopnost létat a opustit hnízdo. Ve středním Rusku to klesá počátkem června. Nicméně, celé léto a podzim se rodina nadále držet spolu a rodiče příležitostně krmit mladé.

Jak přátelští jsou štíty v rodině, stejně jako jsou nepřátelští a agresivní vůči všem ostatním tvorům. Druhá část slova "shrike" se vrací k slovanskému slovu "puditi" - "drive", v ukrajinštině se tento pták nazývá "fortyogin", tj. Čtyřicet hex. A to je pravda: střelec se pokouší zbavit se nejen svých kongenerů, ale i všech ptáků, které jsou větší než samy (považuje je menší za potenciální kořist). Rád loví lovy na soutěžících - čtyřnohých a pernatých predátorů, kteří všichni obeznámí s jejich vzhledem (druh latinského názvu šedivého výkřikového štítu znamená "stráž", "strážce"), z čistého vzrušení sovu, který na něm odpoledne spočívá. Malý dravec se odvážil dokonce dráždit jestřáby a malé sokoly - taková zábava je smrtící, ale Shriané se nikdy nezastaví.

Jak se zima blíží, útesy ze severní části výběžku (a tento pták se rozprostírá do arktického kruhu a v některých dalších místech) letí na jih, ale ne k tropům, ale blíž k malým zasněženým stepiům. Jejich jižní kmeny jsou omezeny pouze na malé migrace. Domníváme se, že šedé (nebo velké) hnízdící shrty, které zde hnízdí, jsou přesunuty na jih na zimu a jejich příbuzní ze severní populace dorazí k nám. Nicméně je třeba poznamenat, že zimování šedých shriek bylo opakovaně zaznamenáno i v biosférické rezervaci Kronotsky v Kamčatce, proslulém svými gejzíry, na sever od něhož by se tito ptáci neměli vůbec nacházet. Zdá se, že v každé populaci existují oddělené jedinci, kteří vůbec neodlétnou a zůstávají na svých společných místech.

Zdá se neuvěřitelné, že tento přísně masožravý pták dokáže přežít dlouhou zimu: ze všech obvyklých předmětů lovu v této době zůstávají pouze hlodavci, téměř nepřístupní pod silnou vrstvou sněhu a nemnoho druhů hibernačních malých ptáků.

Nicméně, soudit podle vzhledu a chování zimních šedých shrikes, cítí se skvěle: oni jsou jasně hladní, a ne v chudobě, a jejich manželství píseň může být slyšena i v polovině ledna.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org