Ptáci

Datel - lesní pták

Pin
Send
Share
Send
Send


Žádný les nemůže dělat bez tohoto ptáka. Hlučné a rytmické zvuky frakcí datelů jsou rozloženy po celém okrese, zejména na jaře. Pokud se podíváte pozorně na stromy, můžete to vidět. Tento pták není plachý a někdy letí na "hluk" v zahradách, na stromech pod okny nebo na telegrafních pólech. Je velmi pozoruhodná a jasná, není možné ji zmást s nikým jiným. Ale druhy dudáků nelze na první pohled rozlišit. Velký skvrnitý datel je zvláště běžný v naší zemi. Pojďme se na to podrobněji zabývat.

Velký skvrnitý datel: popis

Skutečnost, že tento pták je obecně obtížné zaměnit se s někým, je primárně kvůli jeho specifickému vzhledu a způsobu získávání jídla. Velký skvrnitý datel je často srovnáván ve velikosti s drozdem, jsou asi stejní. Délka jeho těla se pohybuje v průměru od 22 do 27 centimetrů, ženy jsou zpravidla menší než muži. Hmotnost ptáka je malá - pouze 60-100 gramů. To nebylo nic za to, že velký skvrnitý ďatlík dostal takové jméno, protože má velmi jasnou, kontrastní barvu peru v černé a bílé a červené (a někdy růžové) podšálku.

Muž od samice může být rozlišován barvou krku. Všichni mladí jedinci mají na hlavě červený uzávěr a věk zmizí. Červená skvrna na zátylku zůstává pouze u mužů. Horní část hlavy se stává černou. Ptačí tváře, čelo, břicho - bílé, v závislosti na lokalitě mohou měnit svůj odstín od jasného a jasného až po béžovou nebo téměř hnědou. Velký skvrnitý datel má velmi slušné rozpětí křídel a dosahuje téměř půl metru (42-47 centimetrů). Za zmínku stojí také tvar ocasu. Je špičatý (klínovitý), má průměrnou délku, je velmi tvrdá, protože hraje roli podpěry, když se pták pohybuje po stromu. Struktura tlapky, typická pro dudáky, je zygodactyl, to znamená, že dva přední kolíky jsou kontrastovány se dvěma zadními kolíky. Průměrná délka života ptáka je asi 9 let.

Skvrnitý dákot velký: stanoviště

Jedná se o velmi obyčejný pták, který má širokou lokalitu - od Kanárských ostrovů po Kamčatku a Japonsko. Nejčastěji jsou ptáci sedaví, méně často - putují. Ta je spojena především s přírodními stanovišti, která jsou z hlediska zásobování potravin nepříznivá, proto jsou ptáci nuceni provést migraci (invaze) do sousedních regionů. Velký skvrnitý datel (obrázek je vidět v článku) je velmi nenáročný na místo pobytu a zakořenuje se téměř všude tam, kde rostou stromy - od lesů v Taigě až po městské parky. Překvapivě volba závisí nejen na zemi, ve které žijí ptáci, ale i na regionech. Na Sibiři a Uralu proto dlaňák vybírá jehličnaté lesy a smíšené lesy, ale s převahou borovic a na severozápadě země upřednostňuje borové lesy, smrkové lesy.

Co dělá datel v létě?

Mnoho dalších lidí ze školy si pamatuje tzv. Sesterský les. Mezi ně patří vlk a datel. Pták preferuje, aby se usadil v lesích, kde je mnoho starých a zkažených stromů. Droutí mají velmi pestrou stravu. Převládání rostlinných nebo živočišných potravin v něm závisí na sezóně. Je pozoruhodné, že muži a ženy dostávají potravu na různých územích a někdy dokonce i v samostatných lesích. Jaro-letní strava se skládá především z hmyzu a jejich larv. Nejprve jsou samozřejmě různé brouky, včetně těch, které se živí dřevem, stejně jako jejich larvy: mravenec, kůrovec, jeleň brouka, břichočata, berušky a zlatíkové. Velký skvrnitý datel dává 130 zlostí za minutu s jeho zobákem. To je poměrně silná síla, ani jedna chyba nebo červ nebudou bez povšimnutí. Také ve stravě ptáka patří motýli, včetně chlupatých, jejich housenky, vošky, mravenci. Velký skvrnitý datel nedokáže ani opovržení, pokud by taková příležitost vznikla. Bylo také zjištěno, že někdy tyto ptáky ničí hnízda malých zpěvných ptáků.

Co jableci jedí na podzim a v zimě?

V podzimně-zimním období převládají potraviny bohaté na zeleninu. Zahrnuje semena jehličnanů, žaludů, ořechů. Zajímavá je metoda získání semen z kužely. To je charakteristické pro všechny dudáky, ale tento druh to dokázal. Zpočátku dudlík trhá kužel a pak jej nese do zobáku na předem vybrané místo - kovadlinku, která je v podstatě svorkou nebo štěrbinou v horní části kmene stromu. Vták porazí hrudku s veškerou silou a pak pokračuje k jídlu - kývání váhy, extrahuje semena. Jeden velkolepý datel může udělat pro sebe asi 50 takových kovadlin, ale používá zpravidla dva nebo tři. Proto, na konci zimy, se pod jedním stromem může hromadit celý kopec šupin a šupin.

Kdy je dýňová páření?

Pro tyto ptáky je charakteristická monogamie. Dosáhnou sexuální zralosti do konce svého prvního roku života. Je třeba poznamenat, že páry mohou zůstat společně až do konce páření až do příštího jara. Buď se rozpadnou a zima odděleně, ale příští rok se opět sejdou.

Chování ptáků během páření je velmi pozoruhodné. První známky se objevují koncem února - začátkem března a pokračují podél vzestupu až do poloviny prvního jarního měsíce. Ptáci začnou vybírat pár. Muži jsou velmi hluční, mluví nahlas a agresivně křičí. Ženy na ně reagují, ale méně znatelně. Kolem poloviny května, kdy se již páry rozhodly, začíná stavba hnízd.

Hnízdění dudáků

Strom, ve kterém bude dutina umístěna, vybírá muž. Nemělo by být zhnité, ale s měkkým dřevem (například osika nebo olše, zřídka dub nebo bříza, modřín).

Velký skvrnitý datel (obrázek výše), který žije v lesích s vzácnými listy, dává přednost každému roku, aby vytvořil novou dutinu. Je-li místo jeho stanoviště - husté hvoyniki, pták se vrací do starého. Dutina je zpravidla umístěna ve výšce až osm metrů a má hloubku asi 25-35 cm a průměr je kolem 10. Muž se zabývá především konstrukcí a samice jej pouze příležitostně nahradí, časově to trvá až dva týdny. Dapřiši kladli vejce v polovině jara kolem konce dubna. Ve spojce je 5 až 7 malých vajec bílé barvy, lesklé. Oba rodiče se účastní inkubace, ale v noci - pouze muž. Nestlings pokrývají nahé, bezmocné a slepé po dobu 10-12 dní.

Malý a velkolepý datel: Rozdíly

  • Povahou barevného peří. U malého druhu se příčný pruh černé na tváři nedosáhne occiputu a je přerušený bílým bodem. Kromě toho nemá růžovou nebo červenavou podšálku. Ale na hlavě malého dudáka je červená čepice s černým okrajem pro muže a bílou pro ženy.
  • Velký skvrnitý datel a malý skvrnitý datel jsou různé. podle povahy zvuků. V prvním typu je zlomek velmi krátký a trvá asi 0,6 sekundy, obsahuje 12-13 beatů, ale je téměř nemožné je rozlišit, protože se spojují do jednoho nepřetržitého zvuku. Kromě toho rychle ztrácí zvuky, začne hlasitě, ale rychle zmizí. Velký skvrnitý datel dává 130 úderů za minutu, jeho výstřel se někdy vyskytuje ve vzdálenosti až jednoho a půl kilometru. Zvuky drobného dudáka jsou spíš jako hlas zpěváků, jsou delší. A zlomek od něj je také delší, ale ne tak zvučný jako první typ, trvá v průměru 1,5 sekundy.
  • Malý skvrnitý datel o něco menšíJeho délka je asi 14-15 centimetrů.
  • Rozlišuje podle preferencí pro výběr biotopu. Malý skvrnitý datel preferuje listnaté a smíšené lesy, břehy rybníků a bažiny. Snaží se vyhnout se tmavým jehličnanům.

Má dudlík nepřátele?

Zdá se, že takový pták v zásadě nemůže mít nepřátele, protože má silný zobák a může se postavit sám. Ve skutečnosti se ale trochu liší. I když je málo informací o útoku na dudáků dravých ptáků, jsou stále ještě tam. V podstatě jsou ohroženi vrabci, goshawky, na rovinatém terénu - sokolí peregrine.

Ze suchozemských dravců stojí za to poznamenat marten a ermine. Dokonce i hnízda dudáků, která se zdají být skrytá a chráněná, jsou někdy zdevastována veverkami, sony polčkou a červenými vlasy (druh bat). Stává se, že dudáků jsou vyhozeni ze starých dutin skřítci.

Adaptabilita datelů na podmínky prostředí

Téměř všechna zvířata a ptáci mají určitý soubor vlastností, které vznikly v důsledku přizpůsobení se faktorům vnějšího světa. Žádná výjimka a skvělý drobeček skvrnitý. Charakteristiky adaptability na stanoviště jsou uvedeny níže.

  • Husté drápy na jejich nohách usnadňují držení na kmeni stromu nebo na tenkých větvích.
  • Klínovitý tvrdý chvost brání tomu, aby se klouzal po kufru, je vhodnější pro lezení stromů než pro létání.
  • Dlouhý silný zobák pomáhá klepat kůru stromů a dělat v nich dutiny pro hnízdění, stejně jako získat jídlo.
  • Dlouhý, tenký a lepkavý jazyk pomáhá dostat hmyz z nejnepřístupnějších míst.

Co jsou dudáči

Tento pták patří do rodiny Dyat, která zahrnuje více než dvě stě druhů. Jejich největší rozmanitost je pozorována v lesech Severní Ameriky. A v naší zemi existuje více než deset druhů drolovníků. Nejslavnější z nich jsou:

  • Velký skvrnitý datel. Tento pták je poměrně velký, rozpětí křídel někdy dosahuje půl metru. Nejčastější v evropských lesích.
  • Malý skvrnitý datel, který má téměř velikost vrabce, vypadá podobně.
  • Dalším velkým druhem, který se často vyskytuje v našich lesích, je žádoucí, nebo černý datel. Tento pták je docela hlučný a aktivní, dráždí velké dutiny a jí hodně škodlivého hmyzu.
  • Zelený datel vypadá docela neobvykle a krásně. Ale je velmi opatrný, proto je těžké ho vidět.
  • Trojitý démon je neobvyklý pták, protože mu chybí jedna špice.
  • Vrchní nátěr je také připsán této rodině, ačkoli je velmi odlišný od ostatních dlažebních vzorků. Nemá dutinu a neví, jak šplhat po stromech.

Kde žijí démoni?

Tento lesní pták se nachází kdekoli tam jsou stromy. Většina druhů žije v lese a dává přednost samotě. Někteří však mohou bydlet v blízkosti osoby, například v městských parcích a náměstích. Jedinou podmínkou pro normální život dudáka je přítomnost stromů, takže se nachází téměř kdekoli na světě. Nejsou pouze v Circumpolar a na ostrovech poblíž Austrálie. Dudek je sedavý pták. Zřídka letí daleko od místa bydliště. Obvykle je oblast, kde se krmí pták, asi 2 hektary. Velmi zřídka se při hledání potravy mohou jednotlivci pohybovat na velké vzdálenosti, ale v tomto případě se nevrátí zpět. Tato vlastnost je odpovědí na otázku, zda je démon migrující pták nebo ne. Většina z nich jsou omnivory a snadno snášejí mráz. Proto nemá smysl létat pryč.

Životní styl datelů

Je velmi zajímavé sledovat, jak se chovají různí lesní ptáci. Driblník zcela nenáročný, nebyl zvyklý sedět v klidu. Pro normální život je tento pták dost stromů. Nejpříznivější podmínky pro jejich reprodukci existují u řek a dalších vodních útvarů, zejména v deštivém létě. V této době se dřevo podrobuje různým hnilobným procesům a houbovým chorobám, stejně jako útokům hmyzu. To jsou tyto stromy a miluje datel. Tento pták jim dutí nejen při hledání jídla, ale každý rok připravuje novou dutinu pro sebe. Je pravda, že to ne všechny druhy dudlíků. Například červí díry používají hotové dutiny. Zvláštností životního stylu drolovníků je jejich úžasná schopnost rychle vylézt kmen stromu. Příroda je pro tyto účely obdařila krátkými tlapkami s houževnatými prsty a silným ocasem. Dokonce i mláďata mláďata začnou stoupat do kmene, než létají. Způsob života tohoto ptáka se ani v zimě nezmění. Chcete-li odpovědět na otázku, zda je démon stěhovavý pták nebo ne, stačí jít do lesa nebo do parku v tichém mrazivém dni. Časté zlomové klepání nesené ve vzduchu je důkazem toho, že tyto ptáky zůstávají v naší oblasti až do zimy.

Co je zajímavý datel?

  • Jedná se o jediný pták, který má hudební ucho. Dřibi mohou zaklepat na dřevo, a to nejen za účelem získání jídla nebo vytváření hnízd. Někdy můžete sledovat ptáka, který se na suché věnce bzučí a poslouchá.

  • Překvapivě v jazyce džbánku. U některých jedinců může dosáhnout délky 10 centimetrů. Je lepkavá, s ostrými zářezy, na kterých, jako na hácích, datel dává hmyzu z kůry stromu. S ním může také slavit ovoce.
  • Dudek je jedním z mála ptáků, kteří na zemi nemohou chodit. Jejich nohy a ocas jsou přizpůsobeny pouze pro lezení stromů.

Takže jsme představili popis ptáka. Dakar je velmi krásný. Jasně červená čepice a barevné barvy dělají tyto ptáky zdobí nějaký les.

Jaké jsou přínosy dudlíků?

Tito ptáci byli dříve považováni za škůdce lesa, dokonce se je snažili vyhladit. Ale pak se ukázalo, že dudáci bili pouze nemocné a staré stromy infikované hmyzem. Tímto způsobem zachraňují les před šířením škůdců. Kromě toho dudáci každý rok dělají novou dutinu. A ve svých starých domech žijí veverky jiné ptáky.

Dřibiři pomáhají obyvatelům lesa nejen tím, že poskytují útočiště. Některé druhy těchto ptáků, když hledají potravu, odstraní ze stromů celé kůry, a tak vystaví hmyz. A ostatní ptáci je mnohem snazší je dostat. A nyní je datel považován za jeden z nejužitečnějších lesních ptáků.

Jak vypadá dýkař?

V přírodě je asi 20 druhů dudáků. Žijí v lesní zóně Severní Ameriky, severní Afriky a Eurasie. Jsou malé a střední velikosti, struktura všech stejných. Nejčastějším a nejznámějším druhem je velký drobný ptáček. Pták je poměrně velký. Tělo je dlouhé až 27 cm a rozpětí křídel je až 50. Hmotnost je malá, přibližně 100 g.

Čepel červený (Campephilus robustus)

Získalo jméno kvůli pestré barvě peří. Hnědé a bílé, bílé, šedé, černé s modrým nebo nazelenalým odstínem jsou primární barvy. Tam jsou na těle a všechny odstíny hnědé. Jasně červené nebo růžové skvrny na zadní straně hlavy muže a jako čepice, korunovat korunu dávají dlaňák pěkný vzhled.

Poslechněte hlas ďábla

Stejné červené skvrny jsou v podbřišku. Obecně platí, že u různých druhů dudáků je uspořádání pruhů a černobílých skvrn zvláštním rytmickým vzorem.

Bílý datel (Melanerpes candidus), původně z Andů, má pro tyto ptáky atypickou barvu bez skvrnitosti

Proč se démoni nazývají lesní lékaři

Droutí žijí tam, kde jsou stromy: v severní taigě a v městských parcích. Druhy stromů nezáleží, může žít v jehličnatých, listnatých a smíšených lesích.

Pták je sedavý, žije na stejném místě po dlouhou dobu. Migrují na jiné pouze v případě selhání plodin a nevracejí se do svých rodných míst. V tomto ohledu mohou dudáci být velmi malí a trvá dlouho, než bude počet obnoven.

Zlatý démon (Colaptes auratus)

Chov dudlíků

Během páření se muži a samice začnou hnízdí. Najdou staré osiky a 2 týdny práce, udělají prázdniny. Piliny zvedají a doutnají uvnitř. Začátkem května se samice setká až na 8 vajec. Nově vylíbené kuřata nemají peří, nevidí ani neslyší.

Na skladě pracuje pár žaluďů nebo dlažebníků (Melanerpes formicivorus). Muž má červenou čepici na hlavě, žena má zcela černou hlavu

Kuřata jsou stejní, jako rodiče. Je-li krmení, hezké. Hungry - gnash. Když vyjedete ke stromu a klepnete na kmen s hůlkou, kočky budou hlasitě kvítat.

V 10 dnech už lezou na stěny dutiny a začnou létat kolem 23. dne.

Nepřátelé dudáků jsou draví ptáci, veverky, ermine, martens. Člověk není obzvlášť obávaný. Při pohledu na něj se démon jen stěhuje do jiné části kufru, pokračuje tam klepat a dívá se na místě - zda je muž pryč.

Mužský démon vybavil dutinu v bříze, žena se vrhla dovnitř, aby ji prohlédla. Dělníky dělají většinu práce na uspořádání hnízda

Vzdálený chrastění dudáka v lese je dobrým znamením. To znamená, že lesní doktor je ve službě a plní svůj důležitý úkol ochrany lesů.

Kaktusový dudlík dutý v kufru cereus

Popis pestrobarevného dudáku

Charakteristickým rysem pestrobarevného datelu je jeho zbarvení.. Mladí ptáci, bez ohledu na pohlaví, mají v parietální oblasti velmi charakteristickou "červenou čepičku". Čtrnáct poddruhů se počítá mezi druhy Great Spotted Dawker:

  • D.m. Major,
  • D.m. Bréviróstris,
  • D.m. Kamtschathisus,
  • D.m. Rinetrum,
  • D.m. Hisranus
  • D.m. harkerti arrigoni,
  • D.m. Sanariusis,
  • D.m. thannéri le roi,
  • D.m. Mauritanus,
  • D.m. Numidus,
  • D.m. Rojlzami,
  • D.m. Jarónís,
  • D.m. Sabnisi,
  • D.m. Strеsеmаnni.

В целом, подвидовая систематика большого пестрого дятла на сегодняшний день разработана ещё недостаточно хорошо, поэтому разными авторами выделяется от четырнадцати до двадцати шести географических рас.

Vzhled

Размерами пёстрый дятел напоминает дрозда. Длина взрослой птицы данного вида варьирует в пределах 22-27 см, при размахе крыльев 42-47 см и массе 60-100 г. Barva ptáka je charakterizována převahou bílých a černých barev, které jsou dobře kombinovány s jasně červeným nebo růžovým zbarvením podrážek. Všechny poddruhy mají pestrý vzhled. Horní část hlavy, stejně jako oblast zadní a horní končetiny, mají černé opeření s modravým leskem.

Čelní plocha, tváře, břicho a ramena jsou hnědo-bílé barvy.. V oblasti ramen jsou poměrně velké bílé políčka s černým hřbetním proužkem mezi nimi. Fly peří jsou černé, s bílými širokými skvrnami, díky nimž se tvoří pět světlých příčných pruhů na složených křídlech. Chvost je černá, s výjimkou páru extrémně bílých ocasních peří. Dírka ptáka je hnědá nebo červená a zobák má výraznou olově-černou barvu. V záhlaví zobáku začíná výrazný černý pruh, který se táhne k boční stěně krku a krku. Černý pruh hraničí s bílou tváří.

Muži se liší od fen v přítomnosti červeného příčného pásu na zadní straně hlavy. Pro mláďata je červená koruna s červeno-černými podélnými údery. V opačném případě mladí dudáci nemají významné rozdíly v barvě jejich peří. Koncová část je středně dlouhá, špičatá a velmi tuhá. Dělníky létají velmi dobře a poměrně rychle, ale ve většině případů upřednostňují lezení na stromových kmenech. Skvrnité dudy používají křídla pouze pro létání z jedné rostliny do druhé.

Životní styl a chování

Velké skvrnité dudy jsou viditelné a poněkud hlučné ptáky, často obývající pozemky v blízkosti obydlí osoby. Nejčastěji takovéto ptáky vedou osamělý životní styl a hromadná hromada dudáků je charakteristická pro invazi nominálního poddruhu. Sedavý dospělí mají individuální krmnou oblast. Velikost krmné plochy se může pohybovat od dvou do dvaceti hektarů, což závisí na typických rysech lesní zóny a počtu jehličnanů.

To je zajímavé! Předtím, než vstoupí do boje s outsiderem v vlastní krmné oblasti, majitel převezme takzvanou konfrontační pózu, ve které pták otevírá zobák, a pérování na hlavě má ​​rozcuchaný vzhled.

Osoby stejného pohlaví během období aktivního chovu mohou létat do sousedních oblastí, což je doprovázeno konflikty mezi ptáky. Vzhled cizinců vyvolává boje, při nichž se ptáci navzájem zasažují hmatovými rány s zobáky a křídly. Přiblížení lidí není vždy démonem vyděsit, takže pták může jednoduše stoupat podél stonku blíž k vrcholu nebo přeletět k větvi proti proudu.

Kolik ptáků žije

Podle oficiálních údajů a pozorování průměrná délka života velkých skvrnitých dudelů ve volné přírodě nepřesahuje deset let. Maximální známá délka života dudáka byla dvanáct a osm měsíců.

Habitat

Rozloha rozmanitého drobáka pokrývá významnou část Palearctic. Ptáci tohoto druhu se nacházejí v Africe, Evropě, jižní části Balkánu av Malé Asii, jakož i na ostrovech Středozemního moře a ve Skandinávii. Na Sakhalinu, na jižním Kurilu a na japonských ostrovech žije velká populace.

Dřevěný datel patří do kategorie extrémně plastických druhů, a proto se může snadno přizpůsobit všem druhům biotopů se stromy, včetně malých zalesněných ostrůvků, zahrad a parků. Hustota drůbeže se liší:

  • na území severní Afriky pták upřednostňuje olivové a topolové háje, borové lesy, borové lesy, opadavé a smíšené lesy s korkovým dubem,
  • v Polsku nejčastěji obývají jalovcové a dubovo-hrabové háje, parky a lesní parky s velkým počtem starých stromů,
  • V severozápadní části naší země je v různých lesních zónách četný drobný dudek, mezi něž patří suché kmeny, zalesněné smrky, jehličnaté, smíšené a listnaté lesy,
  • na území Uralu a na Sibiři se upřednostňují smíšené lesy a jehličnany s převahou borovice,
  • na území Dálného východu, ptáci tohoto druhu dávají přednost podhůřím a horským listnatým a cedrovým listnatým lesům,
  • V Japonsku žijí listnatí démoni obyvatele listnatých, jehličnatých a smíšených lesů.

To je zajímavé! Jak ukazují dlouhodobé pozorování, mladí ptáci jsou nejvíce náchylní k pohybu a starí démoni zřídka opouštějí své obydlí hnízdiště.

Celkový počet skvrnitých dudáků v biotopu může být několikrát redukován a proces obnovy populace trvá několik let.

Dieta velkých pestrobarevných dudlíků

Potraviny drobného dudáka jsou velmi rozmanité a předpojatost k převládání potravin rostlinného nebo živočišného původu přímo závisí na sezóně.

Muži a ženy se živí různými typy území. V jarním a letním období plodí různí démoni velmi velké množství různého hmyzu, stejně jako jejich larvy, zastoupené:

  • barbel
  • zlatkami
  • kůrovci
  • jelení brouci
  • brouci,
  • berušky,
  • weevils,
  • pozemní brouci
  • stopy,
  • obraz motýlů
  • horntails
  • mšice
  • kokcidy,
  • mravenci.

Příležitostně dudáci konzumují korýši a měkkýši. S počátkem pozdního podzimu se ptáci tohoto druhu nacházejí v blízkosti obydlí lidí, kde ptáci konzumují potravu v krmítkách nebo v některých případech se živí mrštinou. Zaznamenává se také zničení hnízdních ptáků z hnízdních ptáků, včetně kobylky, červenohnědého, křovinatého a skopového, Slavok.

Krmivo je sklizeno na kmeni stromů a na povrchu půdy. Když je hmyz detekován, pták ničí kůru silnými zobáky nebo snadno dělá hluboký trychtýř, po kterém je kořist extrahován jazykem. Zástupci rodiny dudáků zpravidla dutí pouze dřevo chorých a sušených stromů postižených škůdci. Na jaře se ptáci krmí půdními hmyzami, zpustávají mraveniště a také používají padlé ovoce nebo mrkev k jídlu.

V podzimně-zimním období převládají krmivo rostlinného původu bohaté na bílkoviny, včetně semen různých jehličnanů, žaludů a ořechů. U ptáků tohoto druhu je charakteristickým způsobem získávání výživných semen z borovicových a smrekových kužel používat jakousi "kovárnu". Drobník rozbije hruď z větve, po níž spadá do zobáku a je upnut v předem připravené kovadlině, pro kterou se používají přirozené štěrbiny nebo samoudaté otvory v horní části dříku. Pak pták dává silnou ránu s jeho zobákem na hrudku a pak se váhy odtrhnou a semena se extrahují.

To je zajímavé! Na počátku jara, kdy je počet hmyzu extrémně omezen a jedlé semena jsou úplně u konce, dudáci protínají kůru opadavými stromy a pijí šťávu.

Na území obsazeném jedním pestrým datelem může být umístěno více než padesát takových speciálních "kovadlin", avšak častěji než čtyři z nich jsou ptákem. Na konci zimního období se celá hora zlomených kužely a váhy obvykle hromadí pod stromem.

Také ptáci jíst semena a ořechy rostlin, jako jsou lískové, bukové a dubové, habr a mandle. Je-li to nutné, drobní dudáci se krmí jemnou kůrou z osinek a borovice, egretinovou a rybízu, třešně a švestky, jalovci a maliny, řešetlák a popel.

Přirozené nepřátele

K dnešnímu dni existuje poměrně málo informací, které naznačují útok na pestré dravé dravé zvíře v mírných zeměpisných šířkách. Jsou to dobře známé případy, kdy jsou dřovníci napadeni pernatými dravci, představovanými křepelky a goshawky. Mezi přírodními nepřátelskými zeměmi patří borovice borná a možná ermine.

Mimo zalesněnou plochu jsou sokola pstruhové nebezpečné pro velkého skvrnitého datelce.. Byly doručeny dřívější údaje, které uváděly téměř úplné zničení populace dudáků sokolami na území tundry Yamalu. Ptačí hnízda je zničena obyčejnou veverkou a slepejem, a červená večírek je jedním z potenciálně nebezpečných pro barevné dudáky.

Vták může být vytlačen z dutiny připravené k vytvoření hnízda i obyčejným hřebenem. V hnízdech velkého skvrnitého dudáka se najdou hmyz, který sádá krev, včetně blechů Serathorhyllus gallinae, Lycostosris Crestrestros, Etotobrija marginata a Irotobrijaa nivalis, a kožešiny Meurophorophobria 16% ze 16. století a Echotobrija nivalis, lupus s číslem Hnízdní mláďata často trpí napadáním hrudníku a hrudníku. Zubní roztoče Sternostostom hylandi byly nalezeny v některých oblastech dlažebních úst.

Reprodukce a potomstvo

Tradičně je tento diktátor monogamním ptákem, ale v Japonsku jsou známy případy polyandry. Významná část ptáků se začíná chovat ve věku jednoho roku a některé vytvořené páry, a to i po rozmnožovací sezóně, zůstanou společně až do příštího jara. Načasování hnízdění mezi jižním a severním obyvatelstvem není příliš odlišné. Zvýšení manželské aktivity přetrvává až do poloviny března a v polovině května končí párová formace, takže ptáci začnou stavět hnízdo v dutině, která se zpravidla nachází ve výšce nepřesahující osm metrů.

To je zajímavé! Na konci dubna nebo v prvním květnovém desetiletí se žena z pestrobarevného dudáka odkládá ze čtyř až osmi brilantních vajec bílé barvy. Šrafování probíhá samici a muži po dobu dvanácti dnů a pak se nasbírají slepí a nahá, zcela bezmocní kuřata.

Ve věku deseti dnů jsou kočky schopné vylézt se k vchodu pomocí podpatků na podpatku.. Oba rodiče živí kuřata. V hnízdě jsou kuřata starší tři týdny, po níž proběhne letový trénink, během něhož se část plodu sleduje samice a druhá následuje muž. Kočky, které se naučily létat po dobu deseti dnů, jsou krmeny svými rodiči, po němž ptáci získávají úplnou nezávislost.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org